Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Kapusta

Kapusta

Surówka z czerwonej kapusty z chrzanem
09.03.2022 01:00 Pikantna surówka z czerwonej kapusty i chrzanu. Idealny dodatek obiadowy

Główne danie podane do obiadu bez surówki jest dla znacznej części smakoszy czymś niewyobrażalnym - chrupiący i świeży dodatek jest zwyczajnie obowiązkowy. Jeśli uważasz podobnie, przetestuj poniższą surówkę z czerwonej kapusty. Łącząc ją, między innymi, z dwoma łyżkami chrzanu, stworzysz coś obłędnie smacznego. Surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem chrzanu pasuje do wielu obiadów, choć najbardziej zalecamy podać ją do dań mięsnych. Soczysta, a zarazem lekko pikantna kapusta świetnie podkreśla smak kotletów czy pieczeni. Najlepszy efekt uzyskasz, korzystając z własnoręcznie utartego chrzanu. Świeże korzenie można znaleźć z reguły na targowiskach i straganach. Jeśli nie masz do nich dostępu, dobrze spisuje się również ekologiczny chrzan tarty w słoikach.

Gołąbki bez sosu
09.03.2022 01:00 Obłędne gołąbki z ziemniakami i kaszą. Mazurski przepis nie ma sobie równych

Dla wielu gołąbki z ryżem i mięsem są niezastąpione, lecz czasem warto dać szansę nowym smakom. Dzisiaj pokazujemy przepis na gołąbki, w których nie ma mięsa, a zamiast niego postawiono na kaszę gryczaną i ziemniaki. Wywodząca się z Mazur receptura zachwyca także pysznym śmietanowym sosem, którym polewa się gotowe danie. Gołąbki z ziemniakami i kaszą gryczaną mogą ucieszyć szczególnie ludzi, którzy nie przepadają za intensywnie mięsnym i pomidorowym smakiem klasycznej wersji. W tym wydaniu ich nie uświadczysz. Jeśli nie jesz mięsa, zmodyfikuj nieco poniższą listę i wykreśl z niej smalec. Zamiast smalcu wykorzystaj zwykły olej roślinny lub masło. W przypadku bulionu użyj gotowanego na warzywach i grzybach.

Inna niż wszystkie, pełna smaku i witamin wątróbka na poduszce z kiszonej kapusty
08.03.2022 01:00 Inna niż wszystkie, pełna smaku i witamin wątróbka na poduszce z kiszonej kapusty

Wątróbka jest rarytasem, który ma wielu zwolenników. Podana z kapustą kiszoną smakuje naprawdę wyśmienicie. Jeśli przyrządzicie ją w piekarniku, wyjdzie tak soczysta, jak nigdy wcześniej. Spróbujecie? Przyrządzenie dobrej wątróbki wymaga starannego podążania za przepisem. Łatwo bowiem o błędy, które sprawią, że wyjdzie sucha i niesmaczna. Podpowiadaliśmy już, w czym można ją wymoczyć, by wyszła delikatna i soczysta. Tym razem proponujemy wam zapieczenie podrobów wraz z kiszoną kapustą. Będą wyśmienite.

Kapusta pieczona
07.03.2022 01:00 Pieczona kapusta z czosnkiem niedźwiedzim. Ekspresowy dodatek do obiadu

Pieczona kapusta jest łatwym w przygotowaniu i smacznym pomysłem na nietypowy dodatek do obiadu. Wystarczy posmarować warzywo aromatyczną oliwą i upiec. Czosnek niedźwiedzi sprawdzi się tu doskonale. Koniecznie wypróbujcie ten patent. Z białej kapusty przyrządzicie coś więcej niż tylko surówkę z marchewką czy tradycyjny bigos. To wyjątkowo zdrowe warzywo będzie smakowało doskonale w zdecydowanie prostszej odsłonie — zapieczone z dodatkiem aromatycznej oliwy z suszonym czosnkiem niedźwiedzim. Skusicie się?

Surówka z czerwonej kapusty z majonezem
07.03.2022 01:00 Surówka z czerwonej kapusty z majonezem. Prosty przepis na dodatek obiadowy

Surówka z czerwonej kapusty z majonezem to pyszny dodatek do obiadu. Surówka z dodatkiem jabłka i cebulki pasuje do każdego dania, niezależnie od tego, czy z mięsem, czy bez. Poznaj przepis na surówkę z czerwonej kapusty z majonezem.Surówki z kapusty czerwonej są lekkie, świeże i bardzo uniwersalne, dzięki czemu podasz je do każdego obiadu i zawsze będą pasować. Do surówki z kapusty czerwonej z majonezem dodaj również jabłko i cebulkę, żeby wzmocnić smak dania. Surówka świetnie łączy się z kopytkami z cebulką, pierogami, kluskami śląskimi, ziemniakami. Rolady wołowe, schab, karkówka, czy drób w jej towarzystwie smakują fenomenalnie. Surówkę z czerwonej kapusty wykorzystasz do burgerów lub podasz jako dodatek do zapieczonych z mięsem frytek, będzie pysznie.Jeśli szukasz pomysłu na surówkę z czerwonej kapusty- tu poznasz przepis na mocno czosnkową surówkę z czerwonej kapusty do obiadu, jest wyśmienita.

Pieczone kotlety mielone z kapustą
06.03.2022 01:00 Kotlety mielone z kapustą. Niezawodny, babciny przepis

Większość Polaków robiąc kotlety mielone, nawet nie bierze pod uwagę możliwości upieczenia ich w piekarniku. Dlatego też niżej pokazujemy przepis na mielone z piekarnika, z dodatkiem poszatkowanej białej kapusty i natki pietruszki. W takim wydaniu mięso jest aromatyczne, soczyste i dosłownie rozpływa się w ustach. Kotlety mielone z piekarnika to idealna propozycja obiadowa dla osób, które chcą nieco ograniczyć w swojej diecie tłuszcz. W porównaniu do smażenia pieczenie potrzebuje znacznie mniejszych ilości tłuszczu. Podczas przygotowania radzimy samodzielnie zmielić mięso w domu lub poprosić o to sprzedawcę w sklepie mięsnym. W taki sposób ma się pewność, że w zmielonym produkcie nie znajdują się niechciane dodatki i wypełniacze.

Surówka z kiszonej kapusty
05.03.2022 01:00 Surówka witaminowa z kiszonej kapusty z dodatkiem kurkumy. Słoneczna porcja zdrowia

Kiszona kapusta pojawia się na naszych stołach stosunkowo często - głównie przez doskonałe właściwości i pyszny smak. Jeśli jesteś jej ogromnym fanem, prezentujemy witaminową surówkę z kiszoną kapustą oraz kurkumą. Dodatek przyprawy nadaje całości słonecznej świeżości, a także zwiększa jej pozytywne działanie. Surówka z kiszonej kapusty może zostać podana do klasycznego polskiego obiadu, czyli zwykłych kotletów z ziemniakami. Najlepiej jednak współgra ze smażoną w panierce rybą -kwaśna surówka znacznie podbija jej smak. Obecnie, gdy za oknem jeszcze panuje zimowa aura, potężna dawka witamin jest jak najbardziej wskazana. Surówka witaminowa z kurkumą i kiszoną kapustą jest idealnym sposobem na podanie do stołu nie tylko zdrowego dodatku, lecz przede wszystkim wyjątkowo smacznego.

Bigos bez mięsa
03.03.2022 01:00 Bigos bez mięsa. Kultowy specjał w nowym wydaniu

Bigos bez mięsa jest pyszną alternatywą dla tradycyjnego bigosu. Warzywa duszone z białą i kiszoną kapustą, grzybami suszonymi i suszoną śliwką to genialne połączenie. Bigos wegański to pomysł nie tylko na świąteczne danie. Poznaj przepis na wyborny bigos bez mięsa.Bigos- tradycyjne danie kuchni polskiej z dużą ilością mięsa i kapusty. Bigos wegański jest równie smaczny i aromatyczny, a jest o wiele lżejszy od tradycyjnego. Sekretem doskonałego bigosu bez dodatku mięsa jest sama kapusta, przyprawy i suszone grzyby i śliwki, które świetnie podkręcają smak.Do bigosu bez mięsa wykorzystaj dwa rodzaje kapusty- kiszoną i białą. Z samej białej kapusty nie ugotujesz tak aromatycznego dania. W bigosie wegańskim nie może zabraknąć śliwek i grzybów. Równie ważne są zioła- liście laurowe i jałowiec. Kapustę duś w mieszance zwykłej wody i wody z kiszonki, będzie zdrowo i jeszcze smaczniej.Jeśli szukasz pomysłu na świetne danie bez mięsa- tu poznasz przepis na gołąbki wegetariańskie z zaskakującym farszem, są przepyszne.

Pasta kanapkowa
03.03.2022 01:00 Intensywna i aromatyczna pasta kanapkowa z kiszonej kapusty

Większość z nas myśląc o paście kanapkowej, wyobraża sobie gładką masę zrobioną na bazie jajek, ewentualnie tuńczyka. Dzisiaj mamy jednak dla was coś zupełnie nowego. Mowa o paście z kiszonej kapusty, która ma intensywny smak i pysznie komponuje się z razowym pieczywem na zakwasie. Niżej zdradzamy przepis. Pasta kanapkowa jest produktem, który zawsze warto mieć pod ręką. Dzięki niemu można przygotować w błyskawicznym tempie śniadanie czy kolacje - wystarczy posmarować pastą kromkę chleba i posiłek gotowy. Pasta na bazie kiszonej kapusty charakteryzuje się wyjątkowo mocnym smakiem. Dlatego w celu złagodzenia i wypośrodkowaniu aromatów, do całości dodaje się orzechy włoskie.

krupnik
02.03.2022 01:00 Cudownie rozgrzewający, gęsty krupnik

Zastanawiasz się jaką zupę przygotować na obiad? Jest zimno, warto więc postawić na coś sycącego. Proponujemy cudownie rozgrzewający, gęsty krupnik. Ta zupa może wystarczyć za cały obiad. Dodaje energii i można się nią najeść.Krupnik należy do kanonu polskich zup. Jest pośród nich najpożywniejsza i najbardziej sycąca. Oczywiście sposobów na przyrządzenie krupniku jest wiele, ale ideałem jest gęsta zupa. Swą gęstość zawdzięcza głównie dodatkowi kaszy. Najsmaczniejszy krupnik to ten nagotowany, czyli taki, w którym kasza robi się miękka i kremowa.

Surówka z czerwonej kapusty z octem
02.03.2022 01:00 Surówka z czerwonej kapusty z octem. Pyszna i zdrowa

Surówka z czerwonej kapusty z octem, marchewką i jabłkiem to pyszny dodatek obiadowy. Surówka dobrze łączy się z daniami mięsnymi, wegetariańskimi i rybami, jest bardzo aromatyczna i ma wyśmienity smak. Poznaj przepis na surówkę z czerwonej kapusty z octem.Czerwona kapusta ma delikatny, lekko słodki smak, który umożliwia stworzenie wielu pysznych i oryginalnych surówek obiadowych. Kapusta jest lekka, mało kaloryczna i zawiera dużo cennych witamin, w tym witaminy z grupy B i witaminę C.Surówki z czerwonej kapusty są bardzo popularne. Surówka z dodatkiem octu, cukru, oliwy jest jedną z moich ulubionych wersji. Surówkę przygotowuję z marchewką, cebulką, jabłkiem i natką pietruszki, jest przepyszna.Z czym podaję surówkę z czerwonej kapusty z octem? Z kurczakiem, wieprzowiną, wołowiną, pieczonymi i smażonymi rybami, a także z wegetariańskimi i wegańskimi kotlecikami. Każde danie podane z aromatycznym dodatkiem smakuje genialnie.Jeśli szukasz pomysłu na surówkę z czerwonej kapusty- tu poznasz przepis na chrupiącą surówkę z kapusty z dodatkiem czosnku, jest świetna do obiadu.

Garnek bigosu
28.02.2022 01:00 Jak uratować za słony bigos? Znamy najskuteczniejsze triki

Z pewnością wielu Polaków zgodzi się ze stwierdzeniem, że bigos należy do trzonu polskiej sztuki kulinarnej. Długo gotowany nabiera tak głębokiego smaku i aromatu, że jeden talerz to za mało, aby poczuć spełnienie. Takie uwielbienie dla potrawy sprawia, że strach przed przesoleniem może napsuć wiele krwi. Dlatego zdradzamy patenty, aby uratować zbyt słony gar bigosu - do takiego zadania nadaje się, chociażby zwykły kartofel. Bigos gotowany jest z reguły w czasie większych świąt, kiedy wielogodzinną pracą w kuchni zajmują się tysiące smakoszy. Dlatego strata odczuwana po odkryciu, że dodało się za dużo soli, potrafi być ogromna. Na szczęście sprytni kucharze przewidzieli takie problemy i wymyślili proste sposoby na uratowanie nawet całego garnka z daniem. Niżej wyjawiamy wszystkie szczegóły.

Gołąbki w nowym wydaniu
28.02.2022 01:00 Gołąbki w zupełnie nowej odsłonie z kapustą moczoną w mleku

Gołąbki nie są znane jedynie w Polsce - ludzie z wielu zakątków świata uwielbiają cieszyć się ich smakiem. Dzisiaj pokazujemy zupełnie nową odsłoną tego dania z Turcji, w której kapustę parzy się, wlewając do niej mieszankę wody i mleka. Dzięki temu liście nabierają łagodnego smaku i jeszcze większej delikatności. Klasyczne polskie gołąbki zna każdy Polak. Mięsno-ryżowy farsz, zawinięty w liście białej kapusty, duszone i podane w gęstym, aromatycznym pomidorowym sosie są w końcu idealnym obiadem - szczególnie, jeśli połączy się gołąbki z ziemniakami lub świeżym pieczywem. Czasem warto wyjść poza strefę swojego komfortu i przetestować nowe smaki oraz metody gotowania. Tureckie gołąbki, dzięki nowatorskiemu sposobowi gotowania kapusty z mlekiem, zachwycają każdego smakosza, nawet najbardziej wybrednego.

surówka z czerwonej kapusty
28.02.2022 01:00 Boska surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem chrzanu

Jeśli szukasz pomysłu na dodatek do obiadu, mamy ciekawą propozycję. Przygotuj boską surówkę z czerwonej kapusty z dodatkiem chrzanu. Ten wybitny dodatek wystarczy zetrzeć na tarce i dodać do kapusty. Nada surówce wyrazistego, ostrego smaku. Koniecznie spróbujcie. Czerwona kapusta doskonale nadaje się na surówki. Wyglądają bardzo apetycznie, są smaczne i niezwykle wartościowe. To dlatego, że czerwona kapusta zawiera więcej wartościowych składników niż popularna, biała. Z czym połączyć czerwoną kapustę? Bardzo dobrym jej dopełnieniem jest jabłko, które zwiększa soczystość i słodkość surówki. Warto przełamać ją ostrym dodatkiem, takim jak na przykład czosnek, ocet czy chrzan.

Gołąbki
26.02.2022 01:00 Przepis na tradycyjne gołąbki jak u babci bez sosu pomidorowego

Wszyscy dobrze znamy tradycyjne gołąbki duszone w sosie pomidorowym, którymi zajada się cała Polska. Dzisiaj jednak prezentujemy genialny babciny patent na gołąbki bez sosu, które podsmaża się na smalcu. Taka technika pozwala skarmelizować kapustę, dodając jej więcej smaku, a także zachować soczystość i delikatność farszu. Klasyczne gołąbki, które dusi się w sosie pomidorowym, są codziennością, która niektórym mogła się już dawno znudzić. Aby temu zaradzić, warto eksperymentować w kuchni i sprawdzać nowe pomysły. Babcine gołąbki bez sosu, za to smażone na smalcu, szybko odświeżą twój jadłospis. Mimo iż receptura wymaga włożenia nieco wysiłku, każda chwila spędzona w kuchni jest warta smaku, jaki można później poczuć. Przepis na gołąbki bez sosu pomidorowego Składniki:1 główka kapusty 500 g mielonej wieprzowiny 100 g ryżu 1 jajko 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu sól smalec Ryż gotuj w osolonym wrzątku przez 10 minut. W drugim garnku zagotuj wodę i wstaw do niej główkę kapusty oczyszczoną z brzydkich wierzchnich liści i z wyciętym głąbem. Po kilku minutach parzenia odrywaj miękkie liście i układaj je na talerzu. Do miski włóż mięso, posiekaną drobną cebulę, siekany czosnek, ryż, jajko oraz wszystkie sypkie przyprawy. Wymieszaj masę, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Na liście kapusty nakładaj porcje farszu i zawijaj gołąbki. Na dnie dużego garnka ułóż brzydkie wierzchnie liście, a na nich połóż gołąbki. Zalej je wodą po gotowaniu kapusty, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Duś całość przez 60 minut. Przed podaniem podsmaż każdego gołąbka na smalcu, aż z każdej strony ładnie się zrumienią. Smacznego. Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić jarskie gołąbki według Magdy Gessler. Ten tekst wyjawia przepis na gołąbki z farszem ziemniaczanym.Źródło zdjęcia: canva/despotodstiga, Getty Images Artykuły polecane przez Redakcję SmakoszyCo zrobić, żeby placki ziemniaczane nie były zbyt tłuste? Prosty przepis na pierogi ruskie bez lepieniaŹródło: domowe-potrawy.plZapraszamy na nasz Instagram

Kultowa surówka chińska z białej kapusty od Ewy Wachowicz
25.02.2022 01:00 Kultowa surówka chińska z białej kapusty od Ewy Wachowicz

Nie wiesz co podać do schabowych? Postaw na ryż i chińską surówkę autorstwa Ewy Wachowicz. Orientalny specjał będzie dobrze pasował do chrupiącej panierki. Spodoba się nawet amatorom klasyki. Spróbujecie? Receptury Ewy Wachowicz kuszą wyjątkowym smakiem i nietypowymi składnikami. Wystarczy wspomnieć jej pyszny rosół korzenny czy doskonałe bezmięsne flaki z naleśnikami. Tym razem podpowiadamy ja przyrządzić oryginalną i niezwykle aromatyczną surówkę, która przypomni nam wizyty w chińskich restauracjach.

5 pomysłów na surówki do obiadu
25.02.2022 01:00 5 pomysłów na soczyste i zdrowe surówki do obiadu

Surówki to świetny dodatek obiadowy, który urozmaica i wzbogaca dania mięsne, rybne, wegańskie, wegetariańskie. Surówki są kolorowe, smaczne, lekkie i pełne niezbędnych witamin. Poznaj 5 pomysłów na surówki do obiadu bez majonezu.Surówki to niezbędny dodatek do obiadu w moim domu. Każda surówka sprawia, że całe danie obiadowe jest pełnowartościowe, świeże i smakuje rewelacyjnie. Uwielbiam surówki doprawiane oliwą, są zdrowe i lekkie. Sprawdź moje propozycje surówek o obiadu, są proste i wszystkim smakują.Surówki z kapusty białej, czerwonej, pekińskiej, szpinaku i roszponki pasują do każdego dania. Każda surówka jest idealnie wywarzona, kolorowa, smaczna i pełna witamin. Surówki przygotujesz w kilka minut, są wyśmienite.Szukasz pomysłu na obiad? Tu poznasz przepis na rybę w panierce. Podaj ją z ziemniakami lub frytkami i jedną z lekkich surówek- pyszny obiad gwarantowany.

Gołąbki inaczej
23.02.2022 01:00 Wyborne gołąbki z tartymi ziemniakami i wędzonym boczkiem

Ogromną zaletą gołąbków jest ich duża uniwersalność, która pozwala przygotowywać je na wiele różnych sposobów. Tym razem prezentujemy przepis na gołąbki z ziemniakami i wędzonym boczkiem, które zachwycają kremowym farszem i intensywnym smakiem. Podanie ich do stołu wywoła pozytywną reakcję wśród domowników. Do gołąbków zwykle wkłada się farsz złożony z ryżu oraz wieprzowego mięsa mielonego i do takiego połączenia większość Polaków jest przyzwyczajona. Nie warto jednak ograniczać się tylko do jednej wersji. Gołąbki z ziemniakami i wędzonym boczkiem poza pysznym smakiem i aromatem, mogą pochwalić się wyjątkowo niewielkim kosztem. Obiad oparty na poniższych gołąbkach pozwoli zaoszczędzić nieco pieniędzy.

Głąb kapusty białej
22.02.2022 01:00 Pyszny sposób na wykorzystanie głąba z kapusty

Po obrobieniu kapusty do gołąbków lub innych dań z jej udziałem zwykle pozostaje nam niewykorzystany głąb. Twardy środek warzywa nie jest mimo wszystko wart wyrzucenia - zawiera w sobie bowiem mnóstwo wartości odżywczych. Jednym z najlepszych sposobów na użycie go w kuchni, jest starcie go i zrobienie z niego placków. Kapuściany głąb jest niedocenioną częścią kapusty, która przez wielu ludzi jest najbardziej znienawidzona. Nie zaleca się jednak utylizacji głąba, ponieważ jest całkowicie jadalny i zdrowy. Aby twardy fragment kapusty stał się smaczny, należy zetrzeć go na tarce, wymieszać z ciastem i usmażyć w formie placków na tłuszczu. Chrupiące placki mają obłędny smak, które w połączeniu z ulubionym sosem, tworzą coś, czemu trudno odmówić.

surówka z czerwonej kapusty
21.02.2022 01:00 Chrupiąca, mocno czosnkowa surówka z czerwonej kapusty

Chrupiąca i pełna smaku. Taka właśnie będzie surówka, którą zaraz wspólnie przygotujemy. Możecie podać ją do obiadu, zjeść na przekąskę lub położyć na kanapce. Jest naprawdę pyszna. Poznajcie przepis na chrupiącą, mocno czosnkową surówkę z czerwonej kapusty. Czerwona kapusta nie jest zbyt popularna w naszej kuchni, jednak naprawdę warto po nią sięgnąć. Powodów jest kilka. Po pierwsze zawiera więcej składników odżywczych niż kapusta biała, po drugie ma apetyczny kolor, po trzecie jest doskonała w smaku.

Zboże
21.02.2022 01:00 Rolnicy ostrzegają przed kolejnym wzrostem cen żywności

W ostatnich miesiącach doświadczamy dużych podwyżek cen produktów spożywczych. A rolnicy ostrzegają przed kolejnym wzrostem cen żywności. Przeczytajcie, z czego ma on wynikać i jakie są prognozy ekspertów na najbliższe miesiące. Jak podajemy za serwisem Money.pl, w tym roku zapowiada się duży kryzys w rolnictwie. Trzeba więc liczyć się z dalszym wzrostem cen zbóż i warzyw. Niestety ich ceny przełożą się na podwyżkę cen pasz, a zatem i na rosnące ceny innych produktów spożywczych.

Ewa Wachowicz, gołąbki
20.02.2022 01:00 Niesamowity przepis Ewy Wachowicz na gołąbki zalewane żurkiem

Gołąbki z kapusty można dusić lub zapiekać. Wcześniej zwykle zalewa się je bulionem, czasem z dodatkiem przecieru pomidorowego. Dziś zaprezentujemy wam jednak niesamowity przepis Ewy Wachowicz na gołąbki zalewane żurkiem. Są wyraziste w smaku i dosłownie rozpływają się w ustach.Jest co najmniej kilka sposobów przyrządzania gołąbków z kapusty. Po pierwsze są różne receptury na farsz. Druga, największa różnica dotyczy zwykle ich końcowej obróbki. Gołąbki można bowiem ułożyć w naczyniu do zapiekania, podlać odrobiną bulionu lub nie i piec je ok. godzinę, aż będą miękkie. Do tak przygotowanych gołąbków zwykle serwuje się sos pomidorowy.Innym sposobem przyrządzenia gołąbków jest zalanie ich bulionem lub sosem pomidorowym i duszenie ich, do czasu aż, będą miękkie. Przepis Ewy Wachowicz zaskakuje więc oryginalnym płynem, w którym zapieka się gołąbki.

Surówka z młodej kapusty ze śmietaną. Świetny dodatek obiadowy
20.02.2022 01:00 Surówka z młodej kapusty ze śmietaną. Świetny dodatek obiadowy

Surówka z młodej kapusty ze śmietaną to pyszny dodatek do obiadu. Surówka z kminkiem doskonale pasuje zarówno do mięsa, ryb, jak i dań wegetariańskich. Poznaj przepis na surówkę z młodej kapusty ze śmietaną, czyli świetny dodatek obiadowy.Młoda kapusta to wczesna odmiana, którą dostaniemy w sklepach i lokalnych warzywniakach od maja do sierpnia. Jest źródłem cennych witamin i minerałów, dlatego też powinniśmy wykorzystać sezon jak najlepiej i wprowadzić dania z kapustą do swojej diety.Młoda kapusta to przede wszystkim źródło potasu, żelaza, wapnia i witamin C, A oraz witamin z grupy B. Wszystkie te związki są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego serca, mózgu i całego organizmu.Surówka z młodej kapusty gotowanej z dodatkiem pora, cebulki, marchwi, kminku i kwaśnej śmietany smakuje wyśmienicie. Jest wyraźna w smaku, dobrze doprawiona i kremowa. Surówka będzie smacznym dodatkiem np. do kotletów schabowych, mielonych, czy pieczonego mięsa lub ryb i dań wegetariańskich.Szukasz pomysłu na danie z młodą kapustą? Tu poznasz przepis na rewelacyjny kapuśniak z młodej kapusty i pomidorami, jest lekki, pyszny i zdrowy.

Znakomita pieczona brukselka z chrupiącym dodatkiem
20.02.2022 01:00 Znakomita pieczona brukselka z chrupiącym dodatkiem

Brukselka potrafi przyprawić nas o szybsze bicie serca. Kojarzona z nieco gorzkawym smakiem mała kapustka będzie wyjątkowo smaczna, gdy upieczecie ją z orzechami arachidowymi. Chrupiący dodatek należy wsypać pod koniec pieczenia. Spróbujecie? Podpowiadaliśmy już jak przyrządzić brukselkę pod serową pierzynką i zdradzaliśmy triki, które są pomocne w usuwaniu zawartej w warzywie charakterystycznej goryczki. Tym razem mamy dla was recepturę, dzięki której przyrządzicie pyszną słodko-słoną i jednocześnie niezwykle chrupiącą wersję małej kapustki.

Gołąbki
19.02.2022 01:00 Czym doprawiać farsz na gołąbki?

W każdym domu gołąbki przygotowuje się nieco inaczej, najczęściej zgodnie z recepturą przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Najważniejszym elementem tego dania jest farsz, dlatego warto znać przyprawy, którymi najlepiej się go doprawia. Aby uzyskać pyszny smak, dodaj do niego tymianek, oregano czy zioła prowansalskie. Gołąbki stanowią bardzo ważny element tradycyjnej polskiej sztuki kulinarnej i zajmują równie zaszczytne miejsce, co kotlety schabowe czy bigos. Wielu Polaków nie wyobraża sobie choćby jednego tygodnia bez gołąbków na swoim talerzu. Ogromna popularność tej potrawy sprawia, że opracowanych zostało mnóstwo pomysłów na jej doprawienie, co może wywoływać nieco zamieszania. Niżej zdradzamy jakie przyprawy najlepiej pasują do gołąbków.

Surówka z kapusty pekińskiej siostry Anastazji
17.02.2022 01:00 Wyjątkowa surówka z kapusty pekińskiej autorstwa siostry Anastazji

Obiad bez surówki jest niepełnym posiłkiem, dlatego praktycznie w każdym domu przygotowuje się ją codziennie. Siostra Anastazja zdaje sobie z tego sprawę, dlatego stworzyła wyjątkowy przepis na surówkę z kapusty pekińskiej. Dodaje do niej paprykę, marchew i jabłko, co jest znakomitym połączeniem. Surówka siostry Anastazji charakteryzuje się ogromną chrupkością, soczystością i różnorodnością smaków. Duża ilość świeżych warzyw i owoców to także konieczność, aby zachować dobre zdrowie i kondycję - z nich pochodzi w końcu znaczna część witamin.

Bigos staropolski Magdy Gessler
17.02.2022 01:00 Przepis na aromatyczny bigos staropolski Magdy Gessler

Klasyczny bigos jest pyszny i uwielbiany przez większość, jednak istnieje znacznie smaczniejsza wersja. Jest nią bigos staropolski, który w przepisie od Magdy Gessler podkręcony jest dodatkiem karkówki z dzika. Mięso to nadaje całości niezwykłego aromatu i smaku. Bigos staropolski wyróżnia się przede wszystkim wieloma rodzajami pieczonych mięs, wędzonymi wędlinami oraz użyciem czerwonego wina. Nie inaczej jest w przepisie od Magdy Gessler. Bigos wypełniony delikatnymi mięsami, intensywnie pachnącymi przyprawami i mnóstwem kiszonej kapusty jest tak dobry, że nie można powstrzymać się przed kolejną dokładką.

Wyjątkowe gołąbki z samym mięsem z 1917 roku
16.02.2022 01:00 Wyjątkowe gołąbki z samym mięsem z 1917 roku

Gołąbki jak za dawnych lat? Właśnie takie przygotujecie z ponad stuletnią recepturą. Pochodząca z książki kucharskiej z 1917 roku metoda znacznie dobiega od znanej nam techniki nadziewania kapusty mięsem i ryżem. Sprawdźcie ją koniecznie.Większość smakoszy przygotowuje gołąbki z mięsno-ryżowym nadzieniem, choć i wersje bezmięsne — np. ta z pieczarkami — są wyjątkowo smaczne. Receptura z 1917 roku zaskakuje brakiem węglowodanów — farsz robi się z samego mięsa, pomijając ryż czy kaszę.