Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Kapusta

Kapusta

Gołąbki
10.10.2021 02:00 Rewelacyjny patent na gołąbki. Zapomnij o pieczeniu

Gołąbki są na tyle uniwersalnym daniem, że istnieje wiele różnych przepisów na ich przygotowanie. Tym razem prezentujemy gołąbki gotowane na parze z farszem z indyka. Są delikatne, lżejsze dla żołądka i wyjątkowo pyszne. Jesteśmy przyzwyczajeni, że gołąbki podawane do naszego stołu wypełnione są farszem z wieprzowiny. Jeśli jesteś na diecie, lub chcesz zmienić swój jadłospis, nic nie stoi na przeszkodzie, aby spróbować ich innej wersji. Dzięki zamianie wieprzowiny na indyka farsz zawiera mniej kalorii, przez co po posiłku człowiek czuje się lżej i przyjemniej. Dodatkowo w poniższej recepturze użyty został brązowy ryż, który dzięki dużej ilości błonnika reguluje pracę układu pokarmowego.

Gołąbki
09.10.2021 02:00 Cudowne gołąbki z ziemniaczanym farszem wg.Magdy Gessler

Gołąbki można przygotować na wiele różnych sposobów, jednak tym razem prezentujemy wersję Magdy Gessler. Gwiazda TVN-u rezygnuje z mięsa i do farszu dodaje ziemniaki. Taka jarska potrawa sprawdzi się na stołach wielu ludzi, którzy nie chcą jeść mięsa. Gołąbki sprawiają wrażenie, że należy gotować je przez długi czas, a samo przygotowanie wymaga dużego wysiłku. Tak naprawdę nie ma się jednak czego obawiać, ponieważ przepis jest banalnie prosty. Poniższe gołąbki zostały zaprezentowane w jednym z odcinków "Kuchennych Rewolucji", w którym Magda Gessler odwiedziła miejscowość Jasło, gdzie takie danie było często podawane w domach mieszkańców. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Brukselka zapiekana z serem
09.10.2021 02:00 Brukselka zapiekana z serem

Brukselka wielu osobom nie kojarzy się zbyt dobrze. Ma charakterystyczny smak i zapach, lecz jest wyjątkowo zdrowa. Przedstawiamy przepis, dzięki któremu ją pokochacie.Warto dać brukselce jeszcze jedną szansę. To niezwykle zdrowe, bogate m.in. potas, wapń czy magnez, warzywo smakuje naprawdę pysznie, gdy zapiecze się je z serem. Spróbujcie, a zapomnicie, że kiedyś jej unikaliście.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

kapuśniak
07.10.2021 02:00 Cudowny przepis na rozgrzewający kapuśniak

Jeśli zastanawiasz się jaką zupę ugotować w chłodniejsze dni, to sugerujemy kapuśniak. Jest pożywny, więc szybko nasyci i doda energii. Poznaj cudowny przepis na rozgrzewający kapuśniak. Nie byłoby kapuśniaku, gdyby nie kiszona kapusta. To ona stanowi o smaku tej zupy, a także o jej właściwościach. Kapuśniak, choć jest ciężką zupą, dobrze działa na przewód pokarmowy. Ważnym składnikiem kapuśniaku jest też wędzonka. Wędzone żeberka, kości czy boczek sprawią, że zupa ta nabierze doskonałego smaku.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Gołąbki siostry Anastazji
06.10.2021 02:00 Obłędne gołąbki z przepisu siostry Anastazji

Siostra Anastazja jest jedną z najlepszych polskich kucharek, dlatego jej gołąbki nie mają sobie równych. Wychodzą soczyste, delikatne i bardzo aromatyczne. Niżej zdradzamy jej banalnie prosty przepis. Gołąbki to danie, które wymaga od kucharza sporo pracy i włożonego czasu - warto jednak się wysilić, ponieważ smak tej potrawy jest obłędnie pyszny. Siostra Anastazja zdaje sobie sprawę, że nie wszyscy są skorzy do jedzenia mięsa, dlatego poniższy przepis można wykonać również z udziałem grzybów. Wystarczy je dobrze namoczyć i zamienić nimi mięso w farszu. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Projekt bez tytułu - 2021-10-05T174027.767
05.10.2021 02:00 Obłędny dodatek do bigosu

Bigos to kwintesencja polskiej kuchni. Jest pożywny, dość ciężkostrawny, ale pyszny. Przygotowuje się go z niewyszukanych składników. Jednak o jednym, obłędnym dodatku do bigosu naprawdę warto pamiętać. Bez bigosu nie obędą się żadne święta, ale chętnie zjemy go też na co dzień. Jest idealny na chłodniejsze dni, doskonały na spotkanie przy ognisku. Świetnie syci i rozgrzewa. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Nadzienie do gołąbków
04.10.2021 02:00 Czy do farszu na gołąbki trzeba dodawać jajko?

Gołąbki to klasyka tradycyjnej polskiej kuchni, której popularność jest wyjątkowo duża. Sporo osób nie do końca jednak wie, czy należy do farszu dodawać jajko. Wszystko zależy od preferencji - obecność jajka daje bardziej zbity i wyrazisty w konsystencji farsz. Dobrze przygotowane gołąbki potrafią ukoić zszargane nerwy po całym dniu pracy niejednego smakosza. Ich największym minusem jest czas potrzebny na ich ugotowanie. Jeśli często gotujesz je dla swojej rodziny, warto podawać gołąbki najlepszej jakości. Dlatego tak istotne jest zagadnienie dodawania jajka do farszu - zmienia ono bowiem wiele. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Krokiety dziadowskie z kapustą
04.10.2021 02:00 Staropolskie krokiety dziadowskie z kapustą - prosto i bez zawijania

W kuchni staropolskiej wiele były potraw wykwintnych, ale także i ekonomicznych. Do tych ostatnich należą staropolskie krokiety dziadowskie z kapustą. Choć danie to przygotowuje się z prostych i tanich składników, to smak jego jest doskonały. Koniecznie spróbujcie. Krokiety mają wiele postaci. Mianem takim określa się np. obsmażane naleśniki z wytrawnym farszem, a także podłużne czy też okrągłe formy przygotowywane z masy warzywnej. Do tych ostatnich nawiązują krokiety dziadowskie. W ich składzie można znaleźć kaszę, ziemniaki i kiszoną kapustę. Krokiety te są pożywne i mają wyrazisty, ciekawy smak.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

pierogi
03.10.2021 02:00 Jak zrobić pierogi z kapustą?

Lubicie pierogi? A nadziewaliście je już kapustą? Nie kiszoną, ale świeżą. Tak, tak, świeża, biała kapusta jak najbardziej nadaje się na farsz. Zobacz jak zrobić pyszne i delikatne pierogi z kapustą. Dobre ciasto to podstawa pierogów. Jednak o ich smaku przesądza farsz. Może być wytrawny lub słodki, prosty lub bardziej wymyślny. My proponujemy nadziać pierogi farszem z białej, słodkiej kapusty. Będą delikatne w smaku, wytrawne, ale trochę słodkawe. Przekonajcie się sami.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Projekt bez tytułu (37)
03.10.2021 02:00 Surówka z kiszonej kapusty, która krzepi na jesień - szybka porcja zdrowia

Prosta, pyszna surówka, która idealnie pasuje do drugiego dania? Ta z kiszonej kapusty. Sprawdzi się do ryby, kotleta schabowego czy wegetariańskich pulpetów, a przy tym dostarczy wielu cennych wartości odżywczych. Dowiedzcie się jak ją przyrządzić. Surówka z kiszonej kapusty to prawdziwa kumulacja prozdrowotnych właściwości pochodzących ze składników, które wykorzystuje się do jej przyrządzenia — jabłka, cebuli, marchwi i oczywiście kapusty. Marchewka dostarcza cennych karotenoidów wspierających dobre widzenie. W cebuli z kolei znajdziemy włókna zwane fruktanami, które odżywiają pożyteczne bakterie bytujące w naszych jelitach. Ich obecność wpływa na zmniejszenie ewentualnych stanów zapalnych i obniża ryzyko raka okrężnicy.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:Jabłka pozytywnie wpływają na stan jamy ustnej i gardła. Przyrządzony z nich ocet, spożywany regularnie, pomaga uzupełnić zapas potasu w organizmie i wspomaga trawienie. Układ pokarmowy wspiera również kiszona kapusta. Zawiera szereg witamin, dzięki którym m.in. przynosi ulgę w zaparciach, zmniejsza poziom cholesterolu, wzmacnia serce i podnosi odporność.

Surówka z kapusty kiszonej, marchewki i jabłka
02.10.2021 02:00 Pyszna i pożywna surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka

Surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka jest doskonałym dodatkiem do wielu dań. Kiszona kapusta doskonale komponuje się ze słodką marchewką i jabłkiem, a cebulka nadaje charakteru i wzmacnia smak całej potrawy. Poznaj sprawdzony przepis na najlepszą surówkę z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka.Surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka jest surówką, którą znam i uwielbiam od dziecka. Najczęściej podaję ją do smażonej ryby, kotletów schabowych lub filetów z kurczaka. Z każdym daniem komponuje się doskonale i posmakuje nawet najmłodszym domownikom. Aby przygotować doskonałą surówkę, potrzebujesz dobrej jakości kiszonej kapusty oraz zastosować jeden trik, który sprawi, że na nowo odkryjesz wspaniały smak surówki. Posiekaną cebulkę koniecznie posyp łyżeczką białego cukru i odstaw na kilkanaście minut. Cebula odda cały swój smak i aromat i sprawi, że surówka będzie przepyszna i doskonale doprawiona.Surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka jest mało kalorycznym i bardzo zdrowym dodatkiem do obiadu. Kiszona kapusta to bogactwo witaminy C, magnez, potasu i żelaza. Wzmacnia organizm, reguluje produkcję krwi, pracę serca i mózgu. Dodatkową zaletą kiszonki jest obecność bakterii, które w naturalny sposób odbudowują florę jelitową, co jest szczególne istotne po antybiotykoterapii i przewlekłych problemach trawiennych. Kapustę kiszoną możesz przygotować w domu - tu znajdziesz sprawdzony przepis i wskazówki, jak prawidłowo ukisić kapustę.

gołąbki z kapusty
01.10.2021 02:00 Najlepszy przepis na obłędny farsz do gołąbków

Gołąbki z kapusty to nieco pracochłonne, ale jakże pyszne danie. Dzięki farszowi z ryżu i mielonego mięsa można je jeść bez żadnych dodatków, a więc stanowią pełne danie. Poznaj najlepszy przepis na obłędny farsz do gołąbków. Gołąbki z kapusty, jako danie popularne i lubiane, w każdym domu doczekały się swojej receptury. Jedni robią je z kapusty głowiastej, inni z włoskiej. Jedni faszerują je samym mięsem, inni dodają do niego ryż, jeszcze inni kaszę. Gołąbki są gotowane albo zapiekane. Danie to można też w różny sposób przyprawić, co oczywiście wpłynie na finalny efekt. Klasycznie farsz doprawia się solą, pieprzem, czasem pieprzem ziołowym. Jednak spróbujcie do niego dodać tymianek — danie nabierze wyrazu i aromatu.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

kapusta zasmażana z kminkiem
30.09.2021 02:00 Idealna do schabowych i mielonych - zasmażana kapusta z kminkiem

Kapusta zasmażana jest pysznym dodatkiem do niedzielnego obiadu. W tradycyjnym wydaniu posmakuje każdemu amatorowi kuchni polskiej. Proponujemy jednak podać ją z kminkiem, a stanie się jeszcze bardziej aromatyczna.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Surówka z białej kapusty i marchewki
30.09.2021 02:00 Surówka z białej kapusty, marchewki i jabłka - porcja zdrowia na talerzu

Surówka z białej kapusty, marchewki i jabłka to sposób na szybką i prostą surówkę, którą przygotujesz w zaledwie kilka minut. Surówka pasuje przede wszystkim do mięsnych dań, nadając im lekkości i świeżego, wyjątkowego smaku. Sprawdź, jak przygotować surówkę z białej kapusty, marchewki i jabłka.Surówka z białej kapusty, marchewki i jabłka doskonale sprawdzi się jako dodatek do wielu dań mięsnych i ciemnych sosów. Świetnie smakuje również z kopytkami, pyzami z mięsem, czy roladą wołową. Biała kapusta z dodatkiem marchewki i jabłka jest ciekawym i bardzo smacznym połączeniem, który nadaje mięsnym daniom wyjątkowego smaku.Biała kapusta zawiera duże ilości witaminy C, witamin z grupy B, kwasu foliowego, wapnia i żelaza. Ponadto związki aktywne kapusty wykazują silne działanie przeciwzapalne, przeciwobrzękowe, a nawet antynowotworowe. Kapusta jest mało kaloryczna, można więc spokojnie włączyć ją do codziennej diety i cieszyć się jej walorów smakowych i zdrowotnych.Jeśli szukasz ciekawego pomysłu na surówkę z białej kapusty - tu znajdziesz pyszną inspirację. Wyjaśniamy, jak przygotować bułgarską surówkę z kapusty i czerwonej papryki.

gotowanie brukselki
29.09.2021 02:00 Co zrobić żeby brukselka nie wyszła gorzka?

Brukselka nie jest zbyt popularna w naszej kuchni. A szkoda, bo to bardzo wartościowe warzywo. Jej smak może świetnie urozmaicić naszą dietę. Dowiedz się, co należy zrobić, żeby brukselka nie wyszła gorzka. Chętnie sięgamy po kapustę głowiastą, włoską czy pekińską. Brukselka pozostaje trochę niedoceniona. Rzadko ktoś podaje ją do obiadu, wrzuca do zupy czy zapieka. A jej wyrazisty smak i aksamitna konsystencja naprawdę na to zasługują. Niektórych zniechęca jej gorzkawy smak. Innych wzdymające właściwości. Tak naprawdę, by wykluczyć te dwa minusy, wystarczy ją odpowiednio ugotować. Oto kilka wskazówek do wykorzystania w kuchni.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kapusta
28.09.2021 02:00 Jak parzyć kapustę na gołąbki?

Gołąbki wymagają odpowiedniego sparzenia liści kapusty, aby można było zawinąć w nią pyszny farsz. Wiele osób nie wie jednak, jak dokonać tego w należyty sposób. Kluczem jest wlanie do wody odrobiny oleju, dzięki czemu liście będą elastyczne i z łatwością odejdą od główki kapusty. Gołąbki są daniem czasochłonnym, dlatego mnóstwo ludzi obecnie rezygnuje z ich gotowania. Warto jednak pamiętać, że ich smak oraz konsystencja są nie do pobicia.Najbardziej problematycznym punktem podczas ich gotowania, jest zazwyczaj parzenie główki kapusty, aby można było oderwać z niej liście. Na szczęście mamy na to doskonałe rozwiązanie.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Gołąbki
27.09.2021 02:00 Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Gołąbki są typową potrawą dla mięsożerców, jednak można przygotować je w wersji dla wegetarian. Dlatego prezentujemy gołąbki z kaszą gryczaną i białym serem. Jeśli chcesz całkowicie zrezygnować z produktów odzwierzęcych, zamiast sera użyj tofu. Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem są pysznym daniem obiadowym, jednak nie każdy może lub chce jeść mięso. Z tego powodu warto mieć w zanadrzu recepturę, którą będzie mógł skosztować każdy. Co więcej, gołąbki dla wegetarian nie różnią się w procesie gotowania od zwykłych praktycznie niczym - nie ma więc problemu, jeśli obawiasz się je ugotować. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Bigos z dyni
27.09.2021 02:00 Jesienny bigos z dyni - klasyka w nowym wydaniu

Bigos kojarzy się z kapustą duszoną z mięsem. Jednak określenie bigos tyczy się nie tyle składników, ile ich mocnego rozdrobnienia. Jak się okazuje, potrawę można przygotować też z innych produktów. Polecamy wam jesienny bigos z dyni. Jesień obfituje w pełnowartościowe warzywa. Należy do nich między innymi dynia, która jest skarbnicą witamin i soli mineralnych. Jednak mimo wielu zalet wciąż pozostaje ona mało popularna w naszej kuchni. Czas to zmienić. Dlatego proponujemy wam przyrządzić z niej to, co tak bardzo lubicie — pożywny bigos.Na naszych stronach znajdziecie też więcej ciekawych przepisów na potrawy z dyni. Szczególnie polecamy leczo z dynią i soczewicą, a także dyniowe kopytka. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

brukselka
25.09.2021 02:00 Jakie są zalety brukselki?

Brukselka jest zimową odmianą kapusty. Właśnie teraz zaczyna się na nią sezon i jest najwartościowsza. Niestety wciąż należy do mało popularnych warzyw. Mamy nadzieję, że gdy poznasz, jakie są zalety brukselki, zaczniesz po nią sięgać regularnie. Brukselka to inaczej kapusta brukselska. Powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej. Dojrzała roślina wygląda, jakby małe główki kapusty poprzyczepiano do wysokiej łodygi. Jeśli chodzi o wartości odżywcze, ma ich całe mnóstwo. Łączy bowiem w sobie dobrodziejstwa jarmużu i białej kapusty. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Otwieranie słoika
25.09.2021 02:00 Jak z łatwością otworzyć słoik?

Długo zamknięty słoik potrafi stawić niezły opór, gdy chce się go otworzyć - taka sytuacja zdarza się najczęściej wtedy, gdy jest nam potrzebna jego zawartość. Na szczęście istnieją sposoby, aby łatwo sobie z tym poradzić. Poniższe trzy metody sprawią, że więcej nie będziesz potrzebować pomocy. Z czasem słoik potrafi się mocno połączyć z zakrętką, przez co ta nie chce puścić podczas odkręcania. Zdarza się, że nawet najsilniejszy domownik nie może dać rady takiemu słoikowi. Nie trzeba się jednak żegnać z jego zawartością, wyrzucając zapieczony słoik. Trzeba jedynie odrobiny sprytu, a zakrętka wręcz sama wyskoczy z gwintu. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Projekt bez tytułu - 2021-09-22T195329.806
22.09.2021 02:00 Wyjątkowy przepis na kresową wersję gołąbków

Gołąbki z kapusty to danie idealne na obiad. Zwykle nadziewa się je farszem mięsno-ryżowym, jednak dzisiaj podamy wam przepis na kresową wersję gołąbków. Nie ma w nich mięsa, ale farsz jest i tak pyszny i pożywny. Przekonajcie się sami.Kuchnia kresowa jest bardzo smaczna, choć wykorzystuje dość proste składniki. Takie, jak chociażby kapusta, ziemniaki i cebula. Właśnie na nich będą bazować nasze gołąbki. W tym jarskim, ziemniaczanym farszu duże znaczenie ma cebula. Powinno być jej sporo i powinna być lekko przyrumieniona. Wtedy farsz, jak i cała potrawa zyskają pełny smak.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

surówka z kiszonej kapusty
21.09.2021 02:00 Smakowita surówka z kiszonej kapusty - ideał do drugiego dania

Potrawy z kiszonej kapusty są smaczne i zdrowe. Możesz z niej ugotować bigos, ale w dosłownie kilka minut zamienisz ją w pyszną surówkę. Zobacz jak zrobić idealną do drugiego dania smakowitą surówkę z kiszonej kapusty.Kiszona kapusta jest bardzo zdrowa. Zwłaszcza jeśli jemy ją bez obróbki termicznej. Wysoka temperatura niszczy bowiem zawarte w niej bakterie kwasu mlekowego. A to właśnie one decydują o wysokiej wartości odżywczej kiszonej kapusty. Poza tym kiszona kapusta jest doskonałym źródłem witaminy C, również wrażliwej na wysoką temperaturę. Dlatego jeśli chcesz w pełni skorzystać z dobrodziejstw kiszonej kapusty, jedz ją surową. A najlepiej przygotuj z niej surówkę. Będzie doskonałym dodatkiem do mięsnych dań obiadowych, a zwłaszcza do mięs duszonych. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Placki pieczone z kapusty kiszonej
21.09.2021 02:00 Lekkie, beztłuszczowe fuczki czyli placki z kiszonej kapusty

Kiszoną kapustę można jeść na wiele ciekawych sposobów, a jednym z nich są fuczki. Placki z kiszonej kapusty wywodzą się z Bieszczad i wbrew pozorom, nie są smażone lecz pieczone. Są lekkostrawne i smakują wyśmienicie. Kiszona kapusta ma tak wielką popularność, że bez problemu można znaleźć ją w każdym domu. Niektórzy nie mają jednak na nią pomysłu i robią z niej jedynie surówki czy farsz do pierogów i krokietów. Warto wprowadzać do swojego jadłospisu nowości, dlatego ciekawskim smakoszom polecamy przygotowanie placków o nazwie fuczki. Są wyjątkowo chrupiące i lekkostrawne, ponieważ piecze się je w piekarniku. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kapuśniak
20.09.2021 02:00 Przepis na prawdziwy kapuśniak z kiszonej kapusty

Kapuśniak jest prawdziwym uosobieniem zimowych ferii spędzonych u babci - to właśnie w takiej scenerii najczęściej przychodziło nam jeść tę pyszną zupę. Jeśli tęsknisz do tamtych lat, mamy dla ciebie przepis na oryginalny kapuśniak. Gdy podasz go do stołu, domownicy będą zachwyceni. Kapuśniak jest zupą, która z powodzeniem może zastąpić wszystkie inne dania podczas obiadu. Duża ilość warzyw oraz wędzonego mięsa sprawia, że wystarczą dwie pokaźne miski, aby być całkowicie najedzonym. Wielu osobom kojarzy się on z beztroskimi latami dzieciństwa, kiedy po zabawie na podwórku, przychodził czas na pokrzepiający talerz wyrazistego i kwaśnego kapuśniaku. Ciężko wyobrazić sobie lepszy sposób na ukojenie głodu. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kiełbasa
20.09.2021 02:00 Kaszanka zapiekana w piekarniku z dodatkiem kiszonej kapusty

Kaszanka może niektórym wydawać się niesmacznym produktem, jednak jej miłośnicy nie zważają na krytykę. Jedną z najlepszych metod jej przygotowania jest zapieczenie z kiszoną kapustą. Taka potrawa syci na długie godziny i doskonale smakuje. Kaszanka wywołuje mieszane uczucia. Jedni kochają ją za charakterystyczny smak, fakturę oraz kolor. Inni, dowiadując się, że jest wykonana po części z krwi, natychmiast krzywią się z niesmakiem. Warto jednak pamiętać, że wędlina ta jest świetnym źródłem żelaza, a także pozwala zużyć produkty, których normalnie nikt by nie wykorzystał - wiele osób nie przepada w końcu za podrobami. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

bigos magdy gessler
19.09.2021 02:00 Bigos szlachecki według przepisu Magdy Gessler

Kwaśny, aromatyczny, z dodatkiem wędzonych śliwek, grzybów i dziczyzny — taki jest bigos Magdy Gessler. Wypróbuj recepturę, która przypadnie do gustu każdemu smakoszowi tej tradycyjnej potrawy z kapustą. Sekretem tej potrawy są nietuzinkowe dodatki oraz nietypowy sposób przygotowania, wykorzystujący garnek z grubym dnem. Warto poświęcić trochę czasu i zaopatrzyć się w jakościowe składniki. Dzięki temu potrawa nabierze wyjątkowego charakteru.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kapusta pekińska
19.09.2021 02:00 Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

Surówka z kapusty pekińskiej nie ma sobie równych, ponieważ w połączeniu z jabłkiem oraz kiszonymi ogórkami, ma wyjątkowo intensywny smak. Warto ją jednak jeść również dlatego, że posiada mnóstwo wartości odżywczych. Kapusta ta jest bogata w błonnik oraz wiele substancji bioaktywnych. Surówka z kapusty pekińskiej jest chrupiąca, pyszna oraz zdrowa, dlatego warto podawać ją wraz z obiadem, jak najczęściej. Poza wspaniałym smakiem surówka ta dostarcza zaskakująco dużo prozdrowotnych substancji. W kapuście znajduje się sporo błonnika, witaminy C, wapnia, potasu oraz żelaza. Dodatkowo podczas jedzenia kapusty, przyjmuje się również glukozynolany, związki fenolowe, chlorofil oraz karotenoidy. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

kotlety ziemniaczane
17.09.2021 02:00 Lepsze niż schabowe i mielone, kotlety ziemniaczane nadziewane kapustą

Szukasz pomysłu na tani i smaczny obiad? Proponujemy ci lepsze niż schabowe i mielone, kotlety ziemniaczane nadziewane kapustą. Ziemniaki i kiszona kapusta to naprawdę niedrogie produkty, a szybko przygotujesz z nich pyszne i oryginalne danie.Kotlety warzywne oprócz tego, że są ekonomiczne, są też daniem całkiem zdrowym. W przeciwieństwie do tradycyjnych, mięsnych kotletów nie zawierają bowiem zwierzęcego tłuszczu, ani cholesterolu. Kotlety ziemniaczane to jedne ze smaczniejszych, bezmięsnych kotletów. Możesz je nadziać rozmaitymi farszami. My wykorzystaliśmy wyrazistą, kiszoną kapustę. Połączyliśmy ją z pieczarkami, ale można je zastąpić np. marchewką lub użyć samej kiszonej kapusty.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: