Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Kapusta

Kapusta

Sok z kiszonej kapusty może zaszkodzić
04.03.2021 01:00 Przeciwwskazania do picia soku z kiszonej kapusty

Sok z kiszonej kapusty charakteryzuje się bardzo specyficznym smakiem. Znajdziemy w nim zarówno kwaśne, jak i słone nuty. Niektórzy mogliby go pić niemal codziennie. Warto jednak wziąć pod uwagę swój stan zdrowia.

Kapusta z kurczakiem
01.03.2021 01:00 Zniewalający przepis na udka z kurczaka pieczone z kapustą

Kapusta jest szeroko dostępnym produktem, który kupić można praktycznie przez cały rok. Jeśli odpowiednio się ją przygotuje i połączy z udkami z kurczaka, można sporządzić doskonały obiad, który znika ze stołu w mniej niż ułamek sekundy. Jeśli jesteś na diecie, zamień kurze udka na indycze - mięso z indyka zawiera mniej tłuszczu i więcej białka, dzięki czemu jest zdrowsze. Nie dodawaj także wtedy oleju, który niepotrzebnie zwiększy kaloryczność całego posiłku.

Sok z kiszonej kapusty pomoże ci w czasie choroby
28.02.2021 01:00 Wspaniałe właściwości soku z kiszonej kapusty

Sok z kiszonej kapusty może wydawać się niepozornym produktem spożywczym. Wiele osób nie znosi jego kwaśnego, a zarazem słonego smaku, przez który nie są w stanie go przełknąć. Zdecydowanie warto się przemóc, ponieważ korzyści są ogromne. Kiszenie wytwarza mnóstwo substancji chemicznych, które mogą zostać z korzyścią wchłonięte przez nasze organizmy. Dostarczanie ich jest również kluczowe, aby procesy metaboliczne zachodziły w poprawny sposób, a ciało było w zdrowiu i dobrej kondycji.

Kapuśniak i kwaśnica
23.02.2021 01:00 Czym się różni kapuśniak od kwaśnicy?

Przepyszny kapuśniak jest nie lada gratką dla smakoszy, którzy lubują się w swojskich smakach. Wyborna zupa jest bardzo podobna do kwaśnicy. Mało kto wie, jak odróżnić od siebie te dwa smakołyki na bazie kiszonej kapusty.

Kiszonki w trosce o zdrowie
20.02.2021 01:00 Dlaczego warto jeść kiszonki?

Kiszonki cechują się niepowtarzalnym kwaśno-słonym smakiem. Nietrudno namówić do ich konsumpcji wielbicieli kulinariów. Jednak niektórzy sięgają po kiszonki wyłącznie okazjonalnie. Warto to zmienić. Efekty mogą Cię zaskoczyć.

Bigos od Karola Okrasy
20.02.2021 01:00 Błyskawiczny bigos Karola Okrasy

Przepyszny bigos potrafi wywołać zawrót głowy. Mało kto spodziewałby się, że uwielbianą potrawę można przyrządzić tak szybko. Karol Okrasa ponownie okazuje się niezawodny. Bigos w jego wykonaniu cechuje się wyjątkowymi walorami smakowymi.

Kapusta na gołąbki
17.02.2021 01:00 Prosty sposób na miękką kapustę w gołąbkach

Bez wątpienia kapusta odgrywa istotną rolę w naszej rodzimej kuchni. Kiedy gotujemy gołąbki, oczekujemy, że otaczające je liście będą miękkie. Osiągniemy ten efekt dzięki prostej sztuczce, z której korzysta wielu smakoszy. Warto o niej pamiętać.

Sok z kiszonej kapusty i jego właściwości
17.02.2021 01:00 Nieznane zastosowania soku z kapusty

Sok z kapusty cechuje się charakterystycznym smakiem. Zwłaszcza jeżeli pochodzi on z kiszonki. Niektórzy sięgają po niego właśnie z uwagi na walory smakowe. Jednak warto go wykorzystać w walce z nieświeżym oddechem.

Pieczone kapuśniaczki
16.02.2021 01:00 Prosty przepis na efektowne pieczone kapuśniaczki

Pieczone kapuśniaczki zazwyczaj kupujemy już gotowe w piekarni. Jeśli jednak chociaż raz spróbujesz zrobić je samodzielnie, już nigdy nie wrócisz do dawnych zwyczajów. Bez grama konserwantów czy sztuczności, domowe wypieki to zawsze doskonały sposób na poprawę humoru.

Gołąbki
14.02.2021 01:00 Jaka jest najlepsza kapusta na gołąbki?

Gołąbki są jedną z najpopularniejszych potraw kuchni polskiej. Chociaż nie należą do zbyt skomplikowanych dań, to przy ich przygotowaniu szczególną uwagę należy poświęcić kilku szczegółom.Danie można przyrządzać na wiele sposobów. Znane są jego wersje między innymi z kapustą włoską, pekińską lub nawet kiszoną. Największą popularnością cieszą się jednak te z dodatkiem białej kapusty. Okazuje się, że przed przygotowaniem potrawy należy poświęcić kilka chwil na wybór odpowiedniego warzywa.Eksperci kulinarni nie mają żadnych wątpliwości, aby gołąbki zachwyciły nas swoim smakiem, powinny charakteryzować się pewną cechą. Dzięki niej mamy pewność, że danie z pewnością zaliczymy do tych udanych.Jak wybrać najlepszą kapustę do gołąbków? Dobra kapusta do gołąbków musi mieć przede wszystkim odpowiednią jakość. Podczas jej zakupu przede wszystkim należy zwrócić uwagę na jej liście. Nie powinny one zbyt mocno do siebie przylegać.Kolejny sekret smaku naszego dania tkwi w jego odpowiednim przyprawieniu. W jaki sposób doprawić kapustę do gołąbków, aby zachwyciła nas smakiem? Nie ma nic prostszego!Jak doprawić kapustę do gołąbków?Po pierwsze, musimy najpierw usunąć jej wierzchnie liście. Nie powinniśmy ich jednak wyrzucać, lepiej obłożyć nimi garnek, w którym później będziemy piec nasze gołąbki.Po drugie, powinniśmy wyciąć jej głąb i włożyć warzywo do garnka z osoloną wodą, która przykryje całe warzywo. Podczas gotowania jej liście zmiękną. Nie możemy robić tego jednak zbyt długo, ponieważ w rozgotowane liści kapusty będzie nam o wiele ciężej zawinąć nadzienie.Wielu szefów kuchni poleca również ugotowanie kapusty na parze. Ta metoda uznawana jest za jedną z najlepszych dla naszego zdrowia, dlatego warto się nią zainteresować.Szukasz interesujących pomysłów na gołąbki? Na naszej stronie znajdziecie między innymi wyjątkowy przepis na to danie autorstwa Anny Lewandowskiej oraz Roberta Makłowicza.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Szczegóły najnowszej oferty LidlaKiedy należy solić rosół?Wspaniałe zalety lubczykuźródło: share info Zapraszamy na nasz Instagramundefined

Złota kapusta jest wyjątkowa
20.01.2021 01:00 Złota kapusta jest prawdziwą bombą witaminową. Zdradzamy krok po kroku, jak ją zrobić

Nie da się ukryć, że złota kapusta brzmi dosyć egzotycznie. Nie spotykamy się z nią najczęściej. Warto to zmienić. Smak tego specjału pozostaje na długo w pamięci i potrafi przyprawić o szybsze bicie serca. Jak przygotować złotą kapustę?

Kapusta zapiekana w sosie pomidorowym z ciecierzycą
19.01.2021 01:00 Wyśmienita pieczona kapusta ze składnikiem niespodzianką

Kapustę można przyrządzać na wiele sposobów. Najczęściej kisimy ją i gotujemy. Aby tak ją upiec? W piecu wyjdzie przyjemnie chrupiąca i lekko słodka. Jeśli dodamy do niej ciecierzycy i aromatycznego sosu pomidorowego zamieni się w sycące danie, idealne na obiad. Kapusta to nie tylko bigos czy gołąbki. Sezonowe warzywo będzie wyjątkowo smaczne, gdy zapieczecie je w dobrze doprawionym sosie pomidorowym. Dodajcie do niej solidną porcję ciecierzycy, a danie wyjdzie również sycące. Zaskoczcie bliskich ta wyśmienitą kombinacją.

Surówka krymska
06.01.2021 01:00 Ekspresowa, kwaśna surówka z dwóch rodzajów kapusty

Szukasz nietuzinkowego pomysłu na dodatek do kotleta schabowego i ziemniaków? Wybierzcie surówkę krymską. Przyrządzany z dwóch rodzajów kapusty specjał przygotujecie w chwilę, a z pewnością skradnie niejedno serce. Skuście się koniecznie na ten pełen kontrastów warzywny miks. Klasyczna surówka krymska łączy w sobie nieco goryczkowe nuty kapusty białej z lekkością dobrej pekińskiej. Kompozycję smaków wieńczą por i natka pietruszki. Niektórzy dodają tu jeszcze chrupiącego ogórka, który idealnie wpasowuje się w to ostro-slodkie towarzystwo. To miła odmiana od colesława czy marchewki z jabłkiem.

Projekt bez tytułu - 2022-01-03T205650.328
03.01.2021 01:00 Jak przechowywać ugotowane pierogi, aby zachowały swój smak?

Pierogi są jednym ze specjałów, które często goszczą na naszych stołach. Co jednak zrobić, gdy zostaną? Nikt nie chce marnować jedzenia, dlatego też zdradzamy sposoby na zachowanie walorów tego specjału przez dłuższy czas.Niezależnie od tego, czy zrobicie tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami, czy też może ruskie albo z kaszą, nadmiar wyrobu warto uchronić przed zepsuciem. Istnieje kilka zasad, które z pewnością pomogą przedłużyć ich świeżość. Dowiedzcie się co możecie zrobić, by nie zmarnować ani sztuki.

Bigos wyszedł gorzki?
16.12.2020 01:00 Wszystko robisz według receptury, a bigos wyszedł gorzki? Ratunkiem jest 1 składnik

Smakowity bigos niejednokrotnie przyprawiał nas o zachwyt. Bez wątpienia ciężko przejść obojętnie obok takiego klasycznego specjału. Niestety, czasami mimo naszych starań, w jego smaku dominuje nieprzyjemna gorycz.

Kapusta z grochem Magdy Gessler
29.11.2020 01:00 Najdoskonalszy przepis na wigilijną kapustę z grochem Magdy Gessler. Dzięki niemu święta będą symfonią smaku

Kapusta na Wigilię może być przyrządzana na wiele sposobów, lecz to właśnie wersja z grochem jest najbardziej znana i lubiana. Przepis Magdy Gessler jest najdoskonalszy - już podczas gotowania w całym domu będzie roznosił się świąteczny aromat. Jeśli, tak jak ona, uwielbiasz kapustę z grochem, spróbuj wykonać ją wedle poniższej receptury.

Kapusta w przepysznej odsłonie
21.11.2020 01:00 Krokiety na święta mrozić usmażone czy nie? W panierce czy bez? Podajemy najlepszy przepis

Kapusta jest niezwykle istotnym składnikiem wielu dań naszej rodzimej kuchni. Można ją znaleźć między innymi w krokietach, które podobnie jak inne potrawy, czasami zamrażamy. Okazuje się, że smakosze podchodzą do tej kwestii w bardzo różny sposób.

Ziemniaki jakich nie jadłeś
11.11.2020 01:00 Dodaj do ziemniaków kiszoną kapustę i zapiecz, smak nie do opisania. Połączenie lepsze niż bigos i gołąbki razem wzięte

Ziemniaki są dla Polaków wyjątkowo ważnym warzywem. Dodajemy do wielu dań, w których najczęściej grają rolę wypełniacza. Wiele zup czy kotletów bez kartofli zwyczajnie nie byłoby tym samym. Jeśli chcesz sprawdzić nowe połączenie, przygotuj je wraz z kiszona kapustą.