Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Kotlety Schabowe

Kotlety Schabowe

Oszukane schabowe
07.04.2021 02:00 Kotlety z mortadeli rodem z PRL-u

Kotlety schabowe stanowią bez wątpienia jeden z najczęściej spożywanych posiłków przez Polaków. Uwielbiamy chrupiącą panierkę, soczyste mięso i pyszny smak, a w połączeniu z mizerią i tłuczonymi ziemniakami nie mają sobie równych. W czasach słabej gospodarki w Polsce pieniędzy brakowało praktycznie na wszystko, dlatego pełnoprawne mięso było rzadkością. Najczęściej jadano je odświętnie, aby lepiej celebrować okazję. W dzień powszedni decydowano się na znacznie tańsze rozwiązanie - panierowano pociętą w plastry mortadele i podawano jak kotlety schabowe.

Kotlety schabowe będą znacznie lepsze
30.03.2021 02:00 Przepis na kotlet schabowy w majonezie

Schab jest jednym z najcięższych w obróbce mięs. Niska zawartość tłuszczu międzymięśniowego sprawia, że po usmażeniu kotlet może być suchy, żylasty i twardy jak podeszwa. Dlatego podczas gotowania należy odpowiednio się z nim obchodzić. Doskonałym sposobem wprowadzenia odrobiny soczystości, jest posmarowanie surowego jeszcze mięsa odrobina majonezu. Poza uzyskaniem delikatnego mięsa majonez pozwala zwiększyć chrupkość panierki. Dzięki temu każdy kęs będzie wyjątkowo satysfakcjonujący i pyszny.

Kotlety schabowe będą znacznie lepsze
24.03.2021 01:00 Nowa wersja kotletów schabowych

Schab jest mięsem, które przed obróbką termiczną należy odpowiednio przygotować - inaczej ryzykujemy suche mięso, które w czasie jedzenia nie będzie sprawiało żadnej przyjemności. Poniższa receptura na kotlety schabowe pozwala uzyskać zupełnie nowy poziom kulinarnego wtajemniczenia. Sekretem jest marynata majonezowa, która składa się również z jajka, soku z cytryny i kilku innych dodatków smakowych. Enzymy zawarte w żółtku zmiękczają mięso, dzięki czemu podczas jedzenia kotlety są tak delikatne, że dosłownie rozpływają się w ustach.

Kotlety schabowe będą znacznie lepsze
16.03.2021 01:00 Zachwycający patent Kuronia na kotlety schabowe

Kotlety schabowe są doskonałym sposobem na szybki i smaczny obiad. Polacy uwielbiają je od wielu lat, a metoda ich gotowania nie zmieniła się zbytnio na przestrzeni dziesięcioleci. Jeśli jednak chcesz spróbować ich najlepszej wersji, spróbuj wykonać je wedle poniższej receptury. Jakub Kuroń jest synem Macieja Kuronia, znanego kucharza, publicysty oraz prezentera programów telewizyjnych o tematyce kulinarnej. Jakub Kuroń poszedł w jego ślady i na swoim blogu kuron.com.pl często prezentuje wiele przepisów i porad, które ułatwiają gotowanie.

Jak mrozić kotlety schabowe?
11.03.2021 01:00 Czy można mrozić usmażone kotlety mielone i schabowe?

Kotlety schabowe oraz kotlety mielone są bez wątpliwości najpopularniejszymi daniami mięsnymi, jakie spożywane są przez Polaków na obiad. Od dziesiątek lat przygotowuje się je praktycznie każdego tygodnia, w końcu łatwość w gotowaniu i smak temu sprzyjają. Gospodynie domowe przyzwyczajone są do gotowanie ich w sporej ilości. W czasie obiadu domownicy potrafią zjeść ogromne pokłady kotletów, dlatego domowi kucharze wolą mieć ich odpowiedni zapas. Co zrobić jednak w sytuacji, gdy nie udało się zjeść ich wszystkich?

Kotlety z ziemniaków są przepyszne
10.03.2021 01:00 Najlepszy przepis na aromatyczne kotlety ziemniaczane

Smakowite kotlety z ziemniaków potrafią przyprawić o szybsze bicie serca. Nawet najbardziej wybredni spośród smakoszy szybko wyczyszczą z nich talerze. Przepis na kotlety w tej wyjątkowym wydaniu jest banalnie prosty.

Jak smażyć kotlety schabowe?
08.03.2021 01:00 Na jakim tłuszczu smażyć kotlety schabowe?

Kotlety schabowe są wyjątkowo mocno zakorzenionym daniem w naszej kulturze, choć ich historia nie jest zbyt długa - w polskich książkach kucharskich pojawiły się dopiero w XIX wieku. Mimo to praktycznie każdy uwielbia je jeść, są w końcu wyjątkowo pyszne. Niestety, nawet w dzisiejszych czasach mnóstwo ludzi popełnia karygodne błędy i przygotowuje schabowe w zły sposób. Jedną z największych wpadek jest wybieranie złego rodzaju tłuszczu do smażenia. Poniżej zdradzamy, który z nich najlepiej się do tego nadaje.

Smażenie może zakończyć się klapą
07.03.2021 01:00 O czym należy pamiętać podczas smażenia?

Smażenie niejednokrotnie pozwalało nam na przygotowywanie wyjątkowych smakołyków. Niestety, czasami niewielkie niedopatrzenia owocują kulinarną klapą. Warto pamiętać o kilku niezwykle istotnych detalach. Dzięki nim nasze kotlety będą obłędne.

Kotlety schabowe
06.03.2021 01:00 Przepis na kotlety schabowe w musztardowo - ketchupowej marynacie

Zwykłe kotlety schabowe ci się przejadły i z utęsknieniem czekasz na odmianę? Przybywamy na ratunek z genialną recepturą na schabowe w niezwykłej marynacie. Wyborny obiad nie musi być trudny czy skomplikowany, a wiemy, że prostota w kuchni jest najważniejsza. Marynata do schabu z ketchupu i musztardy to jedno z najlepszych, prostych połączeń, które natychmiast dodają smaku i charaktery. Wyraziste smaki sosów błyskawicznie przechodzą w głąb mięsa i sprawiają, że nie sposób mu się oprzeć.

Kotlety schabowe będą znacznie lepsze
01.03.2021 01:00 Rewolucyjny przepis na kotlety schabowe

Kotlety schabowe rzadko kiedy przygotowywane są na różne sposoby. Najczęściej jest to zwykły rozbity schab w panierce i smażony na oleju lub smalcu. Poniższa wersja jest o wiele bogatsza i smaczniejsza, więc każdy, kto jej spróbuje, natychmiast się zakocha. Przygotowanie takich kotletów schabowych jest przy okazji banalnie proste i nie wymaga żadnych umiejętności kucharskich - nie trzeba wszak drobno kroić czy szatkować, a utrzymanie temperatury patelni jest intuicyjne i wyjątkowo łatwe.

Kotlety schabowe będą znacznie lepsze
24.02.2021 01:00 Jak przyrządzić kruche i soczyste kotlety schabowe?

Aby kotlety schabowe były przepyszne, trzeba włożyć w nie odrobinę pracy. Czas jaki się na nie poświęca jest jednak wart, ponieważ zachwyt domowników nad schabowymi będzie ogromny - wystarczy wymoczyć mięso w mleku, a podczas jedzenia będzie doskonałe. Idealne schabowe są dla wielu ludzi niedoścignionym wzorcem. Mnóstwo osób skarży się na suche i żylaste mięso, odpadającą panierkę czy brak wyraźnego smaku. Wszystkie te problemy są banalnie łatwe do rozwiązania - wystarczy zastosować się do poniższych porad.

Kotlety schabowe
22.02.2021 01:00 Panierka do schabowych w zupełnie nowej odsłonie

Kotlety schabowe to prawdziwa klasyka w polskich domach. Większość z nas jada je regularnie pod wieloma postaciami. Oczywiście najlepsze pod słońcem robi zawsze mama, ale my także możemy spróbować wbić się na wyżyny tej sztuki.Schabowe nie są całe szczęście daniem trudnym i skomplikowanym. Żeby wykonać je niczym szef kuchni, wystarczy przestrzegać zaledwie kilku zasad i oczywiście zaopatrzyć się w doskonałe jakości mięso, najlepiej z niewielkiego, lokalnego sklepu.

Kotlety schabowe weganskie
21.02.2021 01:00 Rewolucyjne kotlety schabowe, idealne na Wielki Post

Kotlety schabowe można śmiało nazwać nieśmiertelną klasyką polskiej kuchni. Wszyscy znamy i uwielbiamy ich smak i nawet osoby rezygnujące z częstego spożywania mięsa za nim tęsknią. Całe szczęście ten smak można odtworzyć i to z pomocą nietypowego składnika. Takie kotlety zrobią furorę podczas spotkań rodzinnych, ponieważ wiele osób może być zaskoczonym jak pyszne jest to wegetariańskie danie. Dodatkowym atutem jest także prostota wykonania oraz tanie składniki. Trudno mu się oprzeć.

Kotlety schabowe od Justyny Żyły
20.02.2021 01:00 Justyna Żyła podała przepis na kotlety schabowe w nietypowej panierce

Pyszne kotlety schabowe wielokrotnie wywoływały u nas szybsze bicie serca. Z miłą chęcią sięgają po nie wielbiciele dań mięsnych. Justyna Żyła na kanale Uwa Żyła zdradziła swoją recepturę na kotlety schabowe w wyjątkowej odsłonie.

Kotlety schabowe będą znacznie lepsze
19.02.2021 01:00 Bajeczna metoda odświeżenia wczorajszych kotletów schabowych

Kotlety schabowe są tak pyszne, że ciężko powstrzymać się przed usmażeniem ich ogromnej ilości. Niestety, nawet największy łakomczuch nie będzie w stanie zjeść zbyt wiele schabowych, więc naturalną decyzją jest schowanie nadmiaru do lodówki. Niestety następnego dnia nie smakują tak dobrze, a im więcej czasu spędzą w lodówce, tym gorszej jakości będą. Istnieje na szczęście genialny sposób na odświeżenie kotletów, które dzięki temu smakować będą wybornie. Potrzebujesz jedynie dwóch składników do tego.

Kotlety schabowe z kością
17.02.2021 01:00 Bajeczny przepis z 1860 roku na kotlety schabowe

Jeśli myślisz, że kotlety schabowe nie mogą być w żadnym wypadku lepsze, jesteś w głębokim błędzie. Choć klasyczny schabowy, czyli smażony schab w panierce, jest pyszny - można go jeszcze znacznie ulepszyć. Wystarczy kupić kawałki schabu z kością. To właśnie w niej znajduje się najwięcej smaku i aromatu mięsa. Jej obecność sprawia także, że kotlet jest znacznie delikatniejszy i kruchy. Już w 1860 roku Polacy wiedzieli, że nie ma nic lepszego, niż schabowy przygotowany w ten sposób.

Kotlety i ich mrożenie
16.02.2021 01:00 Czy można mrozić usmażone kotlety schabowe i mielone?

Pyszne kotlety uchodzą za wyjątkowe smakołyki. Nietrudno natrafić na smakoszy, którzy z miłą chęcią by je spałaszowali. Część osób chętnie by je zamroziła na później. Jednak zrobienie tego z usmażonymi kotletami, może przyczynić się do sporego rozczarowania.

Kotlety schabowe będą znacznie lepsze
13.02.2021 01:00 Jak wybrać mięso na kotlety schabowe?

Kotlety schabowe są jedną z najlepszych propozycji obiadowych, które w Polsce ciągle wiodą prym. Ich walory smakowe zachęcają do zajadania nawet osoby o największych wymaganiach kulinarnych. Jak wybrać mięso na nie, aby każdy był zachwycony delikatnością i jakością kotletów?Choć zadanie może wydawać się banalnie proste, należy pamiętać o kilku szczegółach podczas wybierania kawałka mięsa u rzeźnika. To od tego zależy, czy obiad będzie czystą przyjemnością, lub walką z żylastym i twardym kawałkiem mięsa.

kotlety
11.02.2021 01:00 Pyszne kotlety po kowalsku

Kotlety schabowe w zupełnie nowej wersji! Świetnie sprawdzą się na rodzinnych imprezach. Proste w przygotowaniu, smaczne, syte i tanie. Czego chcieć więcej? Poniżej podajemy przepis na ten domowy specjał, który bije na głowę wiele popularnych dań.Kotlety po kowalsku - przepisSkładniki:3 większe plastry schabu3 łyżeczki musztardy chrzanowej lekko ostrej1 łyżka miodu (u mnie lipowy)sól i pieprz do smaku1 cebula 1-2 jajka do panierowaniabułka tarta do panierowaniaolej rzepakowy do smażenia1 czubata łyżka majonezu1 czubata łyżka ketchupu pikantnego60 g sera żółtegoSposób wykonania:Plaster schabu rozbij tłuczkiem. Oprósz do smaku z obu stron solą i pieprzem. W misce wymieszaj ze sobą musztardę i miód, i w tak powstałej marynacie obtocz mięso, a następnie odstaw je na 30 minut.Zamarynowane mięso zamocz je najpierw w rozkłóconym jajku, a potem obtocz w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej, smaż na nim kotlety z obu stron, aż staną się rumiane.Obraną cebulę pokrój w piórka. Delikatnie posyp ją solą i pieprzem, a następnie podsmaż na patelni, do czasu aż się zeszkli. Dodaj do niej majonez i ketchup, wymieszaj. Na tarce o dużych oczkach zetrzyj ser.Na papierze do pieczenia ułóż kotlety. Na wierzch nałóż farsz cebulowy i starty żółty ser. Całość zapiekaj przez kilka minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Danie wspaniale smakuje podane z ziemniakami lub ryżem.Szukasz innych kulinarnych inspiracji? Na naszej stronie znajdziecie między innymi przepis na zdrowe pączki oraz faworki.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Nowa odsłona surówki z jabłka i marchewkiIle kosztują faworki w restauracji Gessler?Tłusty czwartek: Jakie pączki jedzą Polacy?źródło: kulinarne przebojeZapraszamy na nasz Instagram

Media bez wyboru
10.02.2021 01:00 Niebanalny przepis na idealnego kotleta schabowego z chrupiącą panierką

Kotlety schabowe uchodzą za jeden z najbardziej kultową potrawę naszej rodzimej kuchni. W każdym domu przygotowuje się je odrobinę inaczej. Jednak warto sięgać po sprawdzone sposoby, dzięki którym nasze kotlety schabowe będą jeszcze lepsze.

Kotlety mielone nigdy nie były lepsze
09.02.2021 01:00 Bajeczny przepis Karola Okrasy na kotlety schabowe

Kotlety schabowe lubi praktycznie każdy. Wgryzienie się w chrupiącą panierkę i delikatne, soczyste mięso wywołuje w nas istną euforię. Czasem mamy ochotę spróbować jakiejś nowości, która nie jest jednak daleka od pierwowzoru. Dlatego prezentujemy przepis Karola Okrasy. Kucharz ten znany jest ze swojego uwielbienia do klasycznej polskiej kuchni, którą uwielbia modyfikować w taki sposób, aby wpasowała się we współczesne standardy. Jego kotlety schabowe nie mają sobie równych, o czym możecie przekonać się po ich usmażeniu.

Kotlety schabowe i kwestia smażenia
08.02.2021 01:00 Na czym najlepiej smażyć kotlety schabowe?

Smakowite kotlety schabowe należą do grona specjałów, które potrafią przyprawić o ekscytację. Nietrudno natrafić na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszują te mięsne kąski. Warto do smażenia użyć odpowiedniego tłuszczu.

kotlety
07.02.2021 01:00 Ile minut powinno się smażyć kotlety schabowe?

Kotlety schabowe nie należą do skomplikowanych potraw, ale przy ich przyrządzaniu warto pamiętać o kilku istotnych zasadach. Pierwszą z nich jest czas ich smażenia. Ile minut smażyć kotlety schabowe? Eksperci zabrali głos.Kulinarni eksperci nie mają wątpliwości, że kotlety schabowe nie powinny się smażyć zbyt krótko, ponieważ będą wtedy surowe w środku, co może być bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia i skończyć się zatruciem pokarmowym. Zbyt długie trzymanie kotletów na patelni również może skończyć się kulinarną katastrofą. Mięso będzie wtedy suche i przypalone. Jaki powinien być idealny czas smażenia? Według doświadczonych kucharzy, kotlety schabowe należy smażyć po około 2 minuty z każdej strony, na solidnej porcji dobrze rozgrzanego tłuszczu. Na jakim tłuszczu smażyć kotlety schabowe?Wiele osób podkreśla, że ważny jest nie tylko czas smażenia mięsa, ale również tłuszcz, na którym to robimy. Co polecają eksperci?Wśród preferowanych tłuszczów wymieniane są trzy różne opcje: tradycyjny smalec, oleje roślinne oraz masło klarowane. Jakie są między nimi różnice? Śpieszymy z odpowiedzią.Smalec uważa się za tradycyjny tłuszcz do smażenia schabowych. Potrafi on osiągnąć stosunkowo wysoką temperaturę. Wiele osób docenia jego charakterystyczny smak, który wzbogaca smak wieprzowiny.Jeśli nie przepadacie za smakiem smalcu, sięgnijcie po masło klarowane. Ma ono podobne do niego właściwości. Potrafi ono osiągnąć wysoką temperaturę, szybko się smaży, a nie pali.Trzecim wyborem są oleje roślinne. Wybieraj ich wersje tłoczone na ciepło i rafinowane. Wersje virgin (czyli, z pierwszego tłoczenia) np. oliwy, lepiej wykorzystać do sałatek i potraw na zimno.Więcej porad na temat przyrządzenia kotletów schabowych znajdziesz w naszych starszych artykułach. Pisaliśmy m.in. o tricku, który sprawi, że zawsze będą one puszyste oraz podawaliśmy ich nieco zmodyfikowany przepis.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Zupa niczym z restauracji w mniej niż 15 minut. Doskonały krem z pieczonej paprykiJustyna Żyła podała przepis na flaczkiMięso na rosół wrzucasz do zimnej czy gorącej wody? Jeden sposób natychmiast porzućźródło: gotujmyZapraszamy na nasz Instagram

kotlety
25.01.2021 01:00 Panierka znów odpadła ze schabowych? 1 trick i po kłopocie

Kotlety schabowe są prostą potrawą, która często gości na naszych stołach. Niemal każda gospodyni ma nie swój patent, który sprawia że danie na długo pozostaje w pamięci jej gości lub domowników.Niestety, każdy z nas od czasu do czasu popełnia kulinarne błędy. Co robić, gdy odpadnie panierka z kotletów schabowych? Przede wszystkim warto zastosować pewien banalnie prosty trick. Dzięki niemu, od razu zapomnimy o tym problemie.Znów odpadła panierka z kotletów schabowych - przychodzimy z pomocą!Wielu z nas nie zdaje sobie do końca sprawy z tego, w jakim celu panierujemy kotlety schabowe. Została ona wymyślona, po to aby utrzymać wilgoć mięsa schabowego. Dzięki niej schab nie wysuszy się podczas smażenia i będzie soczysty w środku.Oczywiście osiągniemy swój cel, wtedy gdy przygotujemy panierkę jak należy i nie popełnimy żadnego rażącego błędu. Zacznijmy od podstaw. W jaki sposób przyrządzić panierkę do kotletów schabowych? Większość z czytelników doskonale znam odpowiedź na to pytanie, jednak być może czytają nas również osoby, które dopiero rozpoczynają przygodę z kuchnią i będzie to dla nich przydatna informacja.Podstawa panierki to składniki: jajko, bułka tarta oraz mąka. Na początku, kotlety schabowe doprawiamy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w mące. Następny krok to zanurzenie ich w rozkłóconym jajku i finalnie "przerzucenie" mięsa na talerz z bułką tartą oraz usmażenie na patelni. Zrobiłeś wszystkie powyższe kroki, a panierka i tak odpadła od kotletów? Stało się tak prawdopodobnie dlatego, że pozwoliłeś im na krótki odpoczynek przed smażeniem!Odpadanie panierki od kotletów schabowych jest po prostu spowodowane pochłonięciem wilgoci mięsa przez panierkę. Taka sytuacja zdarza się zawsze wtedy, gdy opanierowane wcześniej kotlety schabowe czekają na swoją kolej od kilku do kilkunastu minut. Aby uniknąć takiej sytuacji, po prostu wrzucaj mięso na patelnię od razu po obtoczeniu go w panierce!Chcesz, aby kotlety były przy okazji kruche, soczyste i rozpływające się w ustach? Nic prostszego, w ich przygotowaniu warto postawić na jeszcze jeden krok. Więcej na ten temat przeczytacie tutaj. Skorzystasz z powyższych porad, a może masz własne, niezawodne tricki związane z przyrządzaniem kotletów schabowych? Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Piszinger był cudownym, niezapomnianym smakiem dzieciństwa. Przypominamy najlepszy przepisUwielbiasz zupę pomidorową? Koniecznie skorzystaj z genialnego tricku szefów kuchniKiedy w 2021 roku wypada tłusty czwartek? Święto ma niezwykłą historięźródło: GotujmyZapraszamy na nasz Instagramundefined

Kotlety ruskie
21.01.2021 01:00 Znasz kotlety ruskie? Tani i dziecinnie prosty pomysł na obiad

Kotlety ruskie są doskonała alternatywą dla każdego, komu znudził się smak mięsa, lub chce od niego odpocząć. Ich przygotowanie jest banalnie proste, a umiejętności konieczne do ich ugotowania wcale nie muszą być zaawansowane. Smak tych kotletów jest wyjątkowy, a połączenie sera i ziemniaków sprawia, że są nadzwyczaj sycące. Wystarczą dwa takie kotlety na talerzu z kilkoma innymi dodatkami, takimi jak ziemniaki czy surówka, aby poczuć się całkowicie pełnym.

Kotlety de volaille od Magdy Gessler
18.01.2021 01:00 Gessler podała przepis na kotlet de volaille. Sekret tkwi w 1 szczególe

Kotlety de Volaille uchodzą za wyjątkowy przysmak, któremu ciężko się oprzeć. Magda Gessler zaprezentowała swój przepis, który z pewnością przypadnie do gustu wielu smakoszom. Ich smak wywoła zachwyt wśród domowników.

Kotlety schabowe jakich nie jadłeś
11.01.2021 01:00 Moczysz kotlety schabowe w mleku i cebuli? Mamy lepszy patent, nie wymaga wysiłku

Kotlety schabowe są doskonałym sposobem na szybki i smaczny obiad. Polacy uwielbiają je od wielu lat, a metoda ich gotowania nie zmieniła się zbytnio na przestrzeni dziesięcioleci. Poniżej prezentujemy metodę marynowania schabu, która zaoszczędzi wam mnóstwo czasu.Jeśli więc brakuje ci czasu, a domownicy wymagają od ciebie przygotowania pożywnego posiłku, nie męcz się z wielogodzinnym marynowaniem w mleku i cebuli. Ten sposób działa, lecz ilość czasu jaka jest do niego potrzebna, skutecznie odstrasza.

Kotlet schabowy po lubelsku zachwyca smakiem.
10.01.2021 01:00 Schabowy po lubelsku jest delikatniejszy i zdrowszy niż klasyczny. Sekretem jego smaku jest nietypowa panierka

Kotlety schabowe niemal zawsze panierujemy w bułce tartej, ale najwięksi miłośnicy jedzenia doskonale wiedzą, że także inne składniki panierki mogą sprawić, że potrawa rozpływa się w ustach. Najsłynniejsi kucharze i najznakomitsze gospodynie domowe z okolic Lublina od lat znają inny przepis na znane danie. Sekretem nieco innej wersji kotleta schabowego jest odmienny sposób panierowania mięsa.