Arbuz jest absolutnym hitem każdych wakacji. Jest idealny na przekąskę w upalne dni, jest lekki, słodki i bardzo soczysty. Z arbuza możemy przygotować również wiele pysznych i prostych dań, które oczarują każdego. Jak wybrać dobrego arbuza?Lato to czas najlepszych warzyw i owoców, również tych, które dojrzewają w o wiele cieplejszym klimacie. Arbuz, bo o nim mowa, wszystkim kojarzy się z wakacjami, upałem i najpiękniejszą porą roku. Arbuzy kupimy w każdym sklepie, jednak jak wybrać dobrego arbuza?Na pewno nie raz miałeś ochotę na słodkiego arbuza, a po kupieniu i przekrojeniu okazało się, że arbuz jest blady w środku i nie jest ani soczysty, ani słodki. Podczas kupowania arbuza zawsze zwracaj uwagę na jeden szczegół- jaśniejszą plamkę na skórze. To właśnie ona jest wyznacznikiem najlepszego, soczystego arbuza.Arbuzy to nie tylko smaczna przekąska. To również bogate źródło witamin, minerałów i wody. Owoce nie tylko więc doskonale gaszą pragnienie, wzmacniają również nasz organizm podczas upałów i dostarczają niezbędnych składników odżywczych. Arbuzy są idealnym owocem podczas każdych wakacji.
Zastanawialiście się kiedyś czy tacki do grilla są szkodliwe? Okazuje się, że są dwie sytuacje przyrządzanie potraw kwaśnych i marynowanych — w których popularny produkt może nie być bezpieczny dla zdrowia. Wyjaśniamy dlaczego. Grillowanie przy użyciu specjalnych tacek aluminiowych jest praktyczne i wygodne. Niestety w dwóch przypadkach może też nie być do końca bezpieczne. Główną przyczyną jest zawarty w produkcie glin, który w specyficznych warunkach może przechodzić do żywności. Warto być świadomym tego ryzyka.
Czy wiecie, jak parzyć kawę? Wydawać by się mogło, że wystarczy zalać zmielone ziarna wrzątkiem i poczekać. Choć wiele osób tak robi, jest to błąd. Gorący płyn sprawia, że związki odpowiadające za smak i aromat małej czarnej ulegają degradacji, czego efektem jest uzyskanie gorzkiego i niesmacznego napoju. Jak temu zaradzić? Podpowiadamy.Parzenie kawy wcale nie jest tak prostą czynnością, jak niektórym się wydaje. W procesie ma znacznie nie tylko jakość zakupionego produktu, ale też temperatura wody czy czas przyrządzania. Na każdym etapie łatwo o przekreślającą szansę na dobry smak naparu pomyłkę. Jak jej uniknąć?
Czy wiecie, jak ugotować kalafiora, żeby był biały? Okazuje się, że wystarczy wsypać do wody szczyptę cukru, by kolor warzywa nadal był intensywny i czysty. Prosty trik, który znany był już naszym babciom, sprawi, że kalafior na talerzu będzie prezentował się niezwykle apetycznie. Spróbujecie? Kalafior jest smacznym letnim warzywem, które na naszych talerzach najczęściej pojawia się wraz z obiadem. Dobrze więc byłoby, żeby nie miał nieatrakcyjnego żółtawego koloru. Jak to osiągnąć? Znamy prostą i niezawodną metodę.
Często jecie banany? A wiecie, jak pożyteczne są ich skórki? Poznajcie praktyczne zastosowania skórki od banana. Gdy dowiecie się, jakie są jej zalety i wartości, nigdy więcej jej nie wyrzucicie do śmieci. Możecie je zjeść, a także wykorzystać do wielu celów w gospodarstwie domowym.Banany znajdują się w czołówce najbardziej lubianych owoców. Zjadamy je z ochotą, bo są smaczne i pożywne. Skórka od banana zawsze jednak ląduje w koszu na śmieci. Tymczasem można z niej zrobić wielki pożytek. I to nie tylko w kuchni.
Jedzenie przed snem źle się kojarzy. Choć z kolacji nie warto rezygnować, nasze żywieniowe wybory mogą mieć wpływ na jakość snu. Jeśli wieczorem sięgacie po białe pieczywo, mięso, słodycze czy ciężkie smażone potrawy, skutki mogą być nieprzyjemne. Sprawdźcie, z czego dobrze jest zrezygnować.Nie tylko zbyt późne jedzenie pogarsza jakość snu. Źle skomponowane dania czy sięganie po produkty przetworzone też będzie miało negatywny wpływ na przebieg nocy. Podpowiadamy, jak podejść do przygotowania ostatniego posiłku.
Kluski śląskie to rewelacyjny dodatek do obiadu. Doskonale smakują z pieczenią, roladami wołowymi, żeberkami wieprzowymi w sosie własnym. Kluski śląskie możemy zamrozić, jednak warto zblanszować je wcześniej, aby były smaczne, elastyczne i świeże. Jak mrozić kluski śląskie?Kluski śląskie to absolutnie genialny dodatek do mięsnych dań. Ciężko jednak idealnie obliczyć produkty na ciasto w taki sposób, aby klusek nie zostało po obiedzie. Jak mrozić kluski śląskie? Na początku należy je zblanszować.Wiele osób popełnia duży błąd, mrożąc surowe kluski w jednym woreczku. Taki sposób mrożenia sprawia, że kluski po wyjęciu z zamrażalnika są zbite w jedną, twardą bryłę, a po ugotowaniu są twarde i gumowate, nie smakują już jak przygotowane wcześniej. Jak mrozić kluski śląskie?Oprócz blanszowania bardzo ważne jest mrożenie klusek etapami. Prosty trik sprawi, że kluski się nie zlepią i będą sprężyste i smaczne nawet po kilku tygodniach. Kluski mrożone muszą gotować się nieco dłużej niż te, przygotowane ze świeżego ciasta.<div id=”onnetworkPlayer”></div><script async type="text/javascript" src="https://video.onnetwork.tv/embed.php?sid=MkUxLDNlU2osMA==&cid=onnetworkPlayer"></script>
Kupiliście ogórki do kiszenia, a okazały się gorzkie? Nie wyrzucajcie ich. Okazuje się, że taki smak warzywa nie świadczy o jego zepsuciu. Nadal można je ukisić, a goryczka z czasem znika. Wystarczą dwa tygodnie, by przyprawy sprawiły, że ogórki będą smaczne. Gorzkie ogórki nie są smaczne. Nic więc dziwnego, że jeśli takie przypadkiem kupimy, myślimy, że są zepsute. Często je wtedy wyrzucamy. Niestety jest to niepotrzebne marnotrawstwo żywności. Takiego warzywa na surowo nie zjemy, lecz nadal możemy go ukisić, uzyskując zadowalające efekty.
Fasolka szparagowa już pojawia się na straganach warzywnych. To proste i smaczne warzywo bardzo łatwo ugotować. Prosty patent polegający na zanurzeniu jej w lodowatej wodzie tuż po ugotowaniu sprawi, że warzywo będzie ładnie prezentowało się na talerzu. Sprawdźcie również inne przydatne wskazówki dotyczące jej przyrządzania.Fasolka szparagowa będzie znakomita jako dodatek do zup, sałatek czy dań mięsnych. W każdej z tych odsłon powinna zachwycać zarówno smakiem, jak i wyglądem. Aby w gotowaniu nie straciła swojego intensywnego zabarwienia, warto pamiętać o jednej prostej czynności.
Oto domowy sok z wiśni, który bije na głowę wszystkie kupne. Przepis na niego wcale nie jest trudny, a smak po prostu powala. Nie zawiera zbędnych dodatków, a jedynie cukier i trochę soku z cytryny. Z domowym sokiem z wiśni możesz zrobić wyborne napoje i koktajle. Świetnie też smakuje wzbogacona nim herbata, czy budyń. W większości sklepów spożywczych i marketów bez problemu dostaniesz syrop wiśniowy. Jednak, jeśli kupiłeś go choć raz, to już wiesz, że z wiśniami nie ma za dużo wspólnego. Bardziej czuć w nim cukier niż prawdziwy aromat świeżych wiśni. Jeśli więc jesteś wielbicielem wiśni, możesz zatrzymać ich smak na dłużej, robiąc z nich domowy sok. Niektórzy mogą go nazwać syropem, bo ma dodatek cukru. Jednak nie tak duży, jak kupne syropy. Cukier pełni w nim funkcję dosładzacza, ale też składnika konserwującego. Wkropimy też do niego nieco soku z cytryny, który ma za zadanie zachować ładną, naturalną barwę soku.
Mnóstwo Polaków przy mrożeniu fasolki szparagowej popełnia duży błąd. Zapominają nie tylko o blanszowaniu, ale też o dokładnym osączeniu strąków. Niestety skutkuje to kulinarną katastrofą, bo fasolka robi się niesmaczna i mało apetyczna. Zobacz krok po kroku, jak przygotować fasolkę do mrożenia.
Nie wiecie, jak gotować kalafiora, żeby nie śmierdział? Przychodzimy z pomocą. Dodanie do wody łyżeczki sody oczyszczonej sprawi, że przykry zapach nie pojawi się. To tylko jedna z kilku sztuczek, która pomoże wam przyrządzić to warzywo bez przykrych doświadczeń. Po kalafiora nie sięgamy tak często, jak po inne warzywa. Przyczyną jest charakterystyczny zapach, jaki towarzyszy jego przyrządzaniu. Okazuje się jednak, że można go w prosty sposób zneutralizować. Wystarczy składnik, który każdy z nas ma w kuchni.
Jeśli zastanawialiście się jak rozmrozić rybę na piątkowy obiad, spieszymy z pomocą. Istnieje kilka sposobów, lecz zanurzenie filetu w mleku przyniesie najlepsze efekty. Dodatek nabiału nie tylko przyspieszy proces, ale też sprawi, że produkt nie będzie miał nieprzyjemnego zapachu, a sama ryba po usmażeniu zyska na aksamitności. Koniecznie spróbujcie. Każdemu czasem zdarzy się zapomnieć o rozmrożeniu mięsa czy ryby. Warto wiedzieć, co zrobić w sytuacji, gdy właściwie powinniśmy już przystąpić do przygotowywania obiadu, lecz filety nadal są w zamrażarce. Rozwiązań jest kilka.
Po jajka w kuchni sięgamy dość często. Ugotowany na twardo specjał potrafi sprawić nieco kłopotu przy obieraniu. Okazuje się jednak, że istnieje prosty sposób, dzięki któremu jednocześnie schłodzimy jajko i pozbawimy je skorupki. Wystarczy niewielki słoik i trochę zimnej wody, by po chwili było gotowe do spożycia. Sprawdźcie ten patent koniecznie. Jajka na twardo często goszczą na naszych talerzach. Jak jednak je obrać, by zachowało swój pierwotny kształt? Prosta metoda wykorzystująca słoik z wodą będzie pomocna. Przekonajcie się sami.
Kasia pokazała najlepszy sposób na krojenie arbuza. Jest błyskawiczny, kawałki wyglądają bardzo estetycznie i są takiej wielkości, że łatwo się je je. Jak kroić arbuza? Nie ma łatwiejszego i lepszego sposobu.
Jak najlepiej mrozić truskawki? Nigdy nie wkładaj świeżych, wilgotnych owoców do woreczka. To podstawowy błąd, przez który owoce nie będą nadawać się do jedzenia. Truskawki należy odpowiednio przygotować i mrozić etapami, aby były smaczne i świeże przez cały rok.Nie ma chyba osób, które nie lubiłyby świeżych, słodkich, wygrzanych w słońcu truskawek. Niestety świeżymi, najsmaczniejszymi owocami możemy się cieszyć tylko dwa miesiące w roku, jest jednak na to skuteczny sposób- mrożenie truskawek. Odpowiednio mrożone owoce wyglądają równie ładnie, a my zachowamy ich smak aż do następnego sezonu. Jak mrozić truskawki? Wiele osób popełnia jeden błąd, czyli wkładają truskawki od razu do woreczka i mrożą. Po zamrożeniu z owoców powstaje brzydka, twarda bryła.Wystarczy jednak zastosować jeden prosty trik, dzięki któremu truskawki będą wyglądać świeżo i estetycznie nawet po wielu miesiącach mrożenia. Truskawki mroźmy w niewielkich workach strunowych, aby wykorzystać dokładnie taką ilość, jakiej potrzebujemy.
Zastanawialiście się kiedyś jak usmażyć rybę? Pozornie prosta czynność wymaga zadbania o kilka szczegółów. Jednym z nich jest skropienie mięsa sokiem z cytryny. Sprytna sztuczka sprawia, że po usmażeniu jest przyjemnie kruche i aromatyczne. Sprawdźcie, o co jeszcze warto się zatroszczyć. Jeśli szukacie wskazówek, które pomogą wam przygotować pyszną rybę z patelni, dobrze trafiliście. W krótkim poradniku zebraliśmy najważniejsze wskazówki dotyczące przyrządzania tego mięsa. Dzięki nim zapomnicie o przykrych zapachach i suchych, rozpadających się filetach.
Dziś powiemy wam, jak mrozić cukinię, bo warto przetworzyć ją w ten sposób. Teraz jej ceny są dość niskie, można więc zrobić mały zapasik tego warzywa na zimę. A do mrożenia cukinia nadaje się doskonale i można ją mrozić w wielu formach. Nie każdy też wie o jednej nietypowej metodzie, a mianowicie o możliwości zamrożenia zblendowanej cukinii. Zajmuje wtedy mało miejsca w zamrażarce, a jest jak znalazł na zupę czy do sosu. Cukinia jest warzywem pospolitym, ale też niezwykłym. W sezonie można ją kupić po naprawdę niskich cenach w każdym warzywniaku, spożywczym, czy na straganie. A niezwykłe jest w niej to, że dzięki mało wyrazistemu smakowi, doskonale komponuje się z wieloma składnikami. Można ją dodawać do wielu potraw — zup, zapiekanek, potrawek, dań duszonych.Cukinia też bardzo dobrze nadaje się do utrwalania. Można z niej robić różne przetwory w słoikach, ale świetnie nadaje się do mrożenia. Wcześniej trzeba tylko ją umyć i odpowiednio rozdrobnić, tak, by potem od razu można ją było dodać do potrawy.
Pryskający olej utrudnia wam smażenie? Wsypcie na patelnię nieco soli bezpośrednio o jego wlaniu, a przykry problem będzie jedynie wspomnieniem. To tylko jeden z patentów, który ułatwi wam przyrządzanie potraw. Pryskający olej brudzi kuchnię i może doprowadzić do poparzeń. Jest jednak sposób, pozwalający zarówno rozgrzać tłuszcz, jak i uniknąć przykrych konsekwencji. Wystarczy niewielka ilość soli.
Jeśli kiedykolwiek zastanawialiście się jak mrozić grzyby, nasz poradnik z pewnością wam się przyda. Korzystanie z takiego produktu wymaga pewnej ostrożności — raz rozmrożone skarby lasu trzeba zjeść. Dlatego też warto je porcjować przed umieszczeniem w chłodziarce. Zobaczcie, co jeszcze warto zrobić. Mrożenie jest doskonałym sposobem na zabezpieczenie jedzenia przed zepsuciem. W chłodzie przechowywać można wiele produktów, nie tylko grzyby. Dziś jednak to na nich się skupimy, bo w niektóre z nich warto zaopatrzyć się właśnie teraz, a zachowanie ich do zimy może być naprawdę kuszące.
Wyrzucacie obierki po pieczarkach? To ogromna strata. Jeśli decydujecie się na obranie grzybów, umyjcie je wcześniej, a resztki wykorzystajcie w kuchni. Sprawdzą się w kilku prostych i dobrze wam znanych daniach. Choć pieczarek nie trzeba obierać, część z nas robi to. W przypadku nieco starszych grzybów usunięcie skórki rzeczywiście może poprawić teksturę przyrządzanych potraw. Jeżeli umyjemy produkt przed przystąpieniem do dalszego oczyszczania, pełnych smaku resztek również będzie można użyć.
Pomidory najczęściej jemy na surowo lub w postaci sosów. Suszony wariant jest jednak równie smakowity, a przy tym idealnie nadaje się do przygotowania prostej pasty kanapkowej. Do smakołyku dodajcie śliwki suszone i kilka przypraw, a uzyskacie pełne aromatu smarowidło do chleba. Spróbujecie? Suszone pomidory są niedocenianym, choć pełnym smaku, rarytasem, który pasuje do wielu smakowitych dań czy dodatków takich jak choćby makaron ze szpinakiem i fetą, pasta jajeczna czy smakowita marynata do piersi z kurczaka.Z aromatycznego składnika warto też przygotować pastę kanapkową. Prosty przepis inspirowany doskonałym pomysłem zaprezentowanym na blogu Jadłonomia skradnie wiele serc. Takiej pasty z pewnością jeszcze nie jedliście. Skusicie się?
Dziś powiemy wam, jak smażyć wątróbkę, aby nie pryskała. Problem ten jest dość powszechny, jednak by go uniknąć, pod żadnym pozorem nie można zapomnieć o jednym kroku. Jest nim dokładne osuszenie wątróbki po płukaniu. Poznajcie też inne rozwiązania, które ułatwią przyrządzenie tego produktu.Wątróbka skutecznie dzieli ludzi na dwie grupy — na tych, co się nią zajadają i tych, co jej nie tkną. Pierwsi, czyli smakosze wątróbki zwykle też wiedzą, jak ją przyrządzić, by smakowała znakomicie. To znaczy, była miękka, delikatna i soczysta.Jednak każdemu mogą się zdarzyć problemy przy przyrządzaniu wątróbki. Jednym z nich jest pryskanie w czasie smażenia. Niby nic, ale potrafi ubrudzić nam całą kuchnię, więc mamy potem dużo sprzątania i czyszczenia. Jak uniknąć tej nieprzyjemności?
Zastanawialiście się pewnie nie raz, dlaczego sałata ma gorzki smak i czy można ją bezpiecznie jeść. Postanowiliśmy więc rozwiać wasze wątpliwości i wyjaśnić przyczyny goryczki w sałacie. Sprawdźcie też, w jaki sposób można się pozbyć nieprzyjemnego smaku z tego warzywa. Sałata jest smacznym, niskokalorycznym warzywem. Niska kaloryczność sałaty wynika z tego, że zawiera ona dużo wody. Sałata zwykle ląduje na naszych kanapkach lub w sałatkach. Występuje w wielu odmianach, które różnią się smakiem, delikatnością, a nawet kolorem. Młode, szybko rosnące warzywo ma kruche liście o delikatnym smaku. Oczywiście kruchość i smak są też uwarunkowane odmianą, bo niektóre sałaty mają raczej elastyczne liście, a smak dość ostry, jak np. rukola. W niektórych warunkach zmienia się jednak smak sałaty i jej delikatność.
Lato sprzyja wypadom za miasto. Sprawdźcie, co warto zabrać ze sobą na piknik z najbliższymi. O jednym produkcie, z pewnością nie należy zapomnieć. Są nim kanapki — proste do zrobienia, a jednocześnie zdrowe i sycące. Oczywiście trzeba je tylko odpowiednio skomponować, wziąwszy też pod uwagę panującą na zewnątrz temperaturę.Nawet jeśli nie masz w najbliższym czasie urlopu, możesz wybrać się na piknik za miasto albo w niedalekiej okolicy. Wystarczy tylko trochę zieleni położonej z dala od zgiełku i miejskiego ruchu. Do tego kosz z jedzeniem, napoje i kocyk. Nawet kilka godzin takiego relaksu potrafi doskonale poprawić nastrój. Na piknik może pozwolić sobie każdy. Nawet ten, co nie ma nadmiaru pieniędzy i urlopu. Wystarczy wolny dzień czy popołudnie. Na piknik najwygodniej wybrać się samochodem, bo wtedy bez problemu można spakować co potrzebne. Jednak dobrym środkiem transportu będzie też rower, a nawet autobus. Bo w sumie to, co przyda się na pikniku to z pewnością koc, jedzenie i dobry nastrój.
Poznajcie przepis na domowe brzoskwinie w syropie, które są doskonałe do ciast i deserów. Gdy raz ich spróbujesz, już nigdy nie sięgniesz po kupne owoce z puszki. Te są twarde, słodkie pyszne, a ich zrobienie jest bardzo proste. Brzoskwinie wystarczy obrać, zalać syropem i zapasteryzować. Brzoskwinie doskonale smakują jedzone na przekąskę. Jednak świetnie sprawdzają się też jako dodatek do ciast i deserów. A to za sprawą ich delikatnej struktury, która idzie w parze z przyjemną twardością. Odpowiednio przygotowane brzoskwinie w syropie zachowują swój kształt i są przepyszne. Zobacz, jak je zrobić.
Wiecie, jak przyrządzić kurki, żeby nie były gorzkie? Tak naprawdę wystarczy jedna czynność, a dokładnie namoczenie ich w wodzie lub mleku. Goryczka przejdzie do płynu, a ty będziesz mógł przyrządzić doskonałą potrawę z kurek. Poznaj też inne tajniki przyrządzania kurek.Kurki są niezwykle smacznymi grzybami, występującymi u nas sezonowo. Na szczęście sezon na kurki trwa zwykle dłużej niż na inne grzyby leśne, bo już można je spotkać w sprzedaży i powinny być dostępne, aż do późnej jesieni. Grzyby te wyróżniają się nie tylko pięknym kolorem, ale też doskonałym smakiem i przyjemną chrupkością. Kurki można smażyć, dusić, robić z nich zupy, sosy, dodawać je do różnych potraw. Często jednak zdarza się, że wychodzą gorzkie. Jak uniknąć tego problemu?
Poznajesz owoce ze zdjęcia? To wygrzane w słońcu, słodkie czereśnie. Wiele osób ma problem z odróżnieniem wiśni od czereśni, bardzo ważne są detale. Czym różnią się wiśnie od czereśni? Rozwiewamy wszystkie wątpliwości.Latem możemy cieszyć się smakiem dojrzałych, wygrzanych w pełnym słońcu owoców, między innymi właśnie wiśni i czereśni. Każdy owoc ma swoich zwolenników, czym różnią się wiśnie od czereśni? Jak jednak rozpoznać, czy kupujemy wiśnie, czy czereśnie?Wiele osób uważa, że cechą charakterystyczną czereśni sprzedawanych w sklepie, na targu lub warzywniaku, są ogonki i listki. Najczęściej to właśnie czereśnie sprzedawane są z ogonkami, jednak nie jest to żadną regułą. Wiśnie również mogą mieć ogonki. Czym różnią się wiśnie od czereśni?Zarówno wiśnie, jak i czereśnie są bogate w silne przeciwutleniacze, które oczyszczają organizm z toksyn, poprawiają wygląd skóry, wykazują silne działanie przeciwstarzeniowe. Przeciwutleniacze zapobiegają także powstawaniu groźnych chorób, w tym nowotworów.