Maszynka do mięsa, jak ta widoczna na powyższym zdjęciu, przez wielu miłośników kulinariów wspominana jest z nutą nostalgii. Jak sama nazwa wskazuje, przeważnie używało się jej do mielenia mięsa. Jednak urządzenie można wykorzystać w inny sposób.
Garnki są absolutną podstawą, jeśli chodzi o gotowanie. Ciężko sobie wyobrazić oddawanie się kulinarnym aktywnością bez tych naczyń. Przeważnie w kuchniach można natknąć się na zestawy wykonane ze stali. Czasami na ich dnie dostrzegamy kolorowe przebarwienia.
Przeważnie rondel nie wzbudza u nas większych emocji. Jednak niepozorne naczynie skrywa pewne sekrety, z których mało kto zdaje sobie sprawę. Warto o nich pamiętać, ponieważ są bardzo praktyczne i dzięki nim gotowanie będzie jeszcze przyjemniejsze.
Patelnia, jak każde inne wyposażenie w kuchni, nie ma nieskończonego życia. W trakcie używania obijamy ją o kanty szafek, przepalamy czy skrobiemy do tego stopnia, że jej powłoka może się uszkodzić. Wtedy większość z nas decyduje się na jej wyrzucenie. Okazuje się jednak, że taka czynność jest zupełnym marnotrawieniem całkowicie dobrej patelni, którą w łatwy sposób można doprowadzić do całkowitego działania. Należy jedynie skorzystać z triku internautki, która pokazała go na swoim TikToku.
Nie da się ukryć, że gąbka do zmywania jest niezwykle użytecznym przyrządem. Nie bez powodu codziennie korzysta z niej masa osób. Większość smakoszy zakłada, że nadaje się one wyłącznie do czyszczenia. Prawda jest jednak bardziej zaskakująca.
Nie da się ukryć, że kuchenka kaflowa dawniej była niezwykle pożądanym elementem w kuchni. Oczywiście nadal można się na nią natknąć w niektórych domostwach, Jednak jest to prawdziwa rzadkość. Kuchenka kaflowa została zdetronizowana przez bardziej nowoczesne urządzenia.
Wielu smakoszy wspomina prodiż z nutą nostalgii. Potrawy w nim przygotowane bardzo często wywoływały u nas autentyczny zachwyt. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ specjały z prodiża smakują odrobinę inaczej. Dziś sięgniemy po przepis na wyborne ciasto.
Patelnia jest jednym z najważniejszych elementów wyposażenia kuchni - bez niej smażenie potraw czy delikatne duszenie byłoby sporym wyzwaniem. Dlatego, jeśli jesteś w posiadaniu drogich patelni, których wymiana kosztowałaby wiele pieniędzy, warto wiedzieć jak o nie dbać. Wiele osób nie szanuje swoich podstawowych sprzętów i widać po nich liczne niedoskonałości. Wgniecenia, odrywająca się nieprzywierająca powłoka, rysy czy zacieki to wskazówki, aby zacząć przykuwać większą wagę do swojej własności. Dzięki temu można zaoszczędzić pieniądze i być bardziej ekologicznym.
Sok pomarańczowy jest bardzo popularnym produktem, dlatego nikt nie spodziewa się, że może przez niego dojść do tragedii. To w końcu doskonałe źródło witaminy C o ile kupuje się świeżo wyciskany, naturalny sok, bądź produkuje się go własnoręcznie z owoców.Przyzwyczajeni jesteśmy, że najgorsze co może się stać po wypiciu takiego soku, jest niestrawność bądź lekkie zatrucie pokarmowe - w obu przypadkach produkt jest najczęściej po prostu zepsuty i pojawiły się w nim patogeny czy pleśń. Niestety obywatele Nigerii doświadczyli czegoś znacznie gorszego.
Bez wątpienia ziemniaki są jednym z najbardziej podstawowych produktów spożywczych. Można je znaleźć w niemal każdej kuchni. Kiedy przechowujemy je zbyt długo w nieodpowiednich warunkach, wówczas na ich powierzchni pojawiają się kłącza. Jak duże mogą być?
Bez wątpienia mrożenie odgrywa istotną rolę w świecie kulinariów. Czasami kupujemy zbyt wiele produktów spożywczych i szkoda byłoby je zmarnować. Zwłaszcza że nadmierna konsumpcja negatywnie odbija się zarówno na środowisku, jak i na naszych finansach.
Lidl doskonale wie, w jaki sposób wzbudzić zainteresowanie swoich klientów. Przeważnie robi to za sprawą wyjątkowo korzystnych promocji. Niektóre z nich pozwalają na sporą oszczędność. Nie inaczej jest w przypadku oferty dotyczącej robota kuchennego, który nazywany jest potocznie Lidlomixem.
Folia aluminiowa znajduje się w praktycznie każdej kuchennej szufladzie czy szafce. Jej uniwersalność w pakowaniu najróżniejszych rzeczy sprawia, że ciężko wyobrazić sobie teraz jej brak - doskonale sprawdza się jako osłona dla kanapek czy pieczeni. Mało kto jednak wie, że ten przedmiot codziennego użytku ma tak naprawdę o wiele większą funkcjonalność, niż większość może wiedzieć. Jednym z najlepszych sposobów na użycie folii aluminiowej jest zrobienie z niej parowaru DIY, który skutecznie gotuje żywność.
Choć ostatni sylwester dawno za nami, w czasie najróżniejszych celebracji często sięgamy po butelkę szampana. Musujące bąbelki, głośny huk podczas otwierania, oraz orzeźwienie, jakie czuje się podczas picia sprawiają, że mało która impreza może się bez szampana obejść. Jeśli kupujemy butelki zakorkowane plastikowym korkiem, możemy wykorzystać go do zwiększenia przyjemności z konsumowania napoju. Wystarczy delikatnie zmodyfikować korek i ponownie wcisnąć w szyjkę butelki, a każdy z zaskoczeniem będzie podziwiał twoją znajomość majsterkowania.
Gotowanie swoich ulubionych potraw nie stwarza większości żadnych problemów - często poświęcili na dopracowywanie swoich przepisów wiele lat. Zupełnie odmienna sytuacja jest w momencie, gdy chcemy zrobić coś nowego. Wtedy mogą dziać się niebywałe rzeczy. Jeśli uważasz, że twoje kulinarne zdolności nie są najlepsze, sprawdź, jak innym ludziom wychodzi choćby usmażenie zwykłych naleśników z owocami, czy upieczenie świątecznego ciasta drożdżowego. Niektóre efekty przechodzą najśmielsze oczekiwania.
Podgrzewanie jedzenia bez ryzykowania zatruciem pokarmowym wcale nie jest tak proste, jak większości ludzi się wydaje. Nieodpowiednie przechowywanie, bądź błędne odgrzanie dania może spowodować, że kilka następnych dni spędzimy na bardzo nieprzyjemnych dolegliwościach układu pokarmowego. W produktach spożywczych rozwija się wiele groźnych mikroorganizmów, takich jak pleśnie, pasożyty czy bakterie, które tylko czyhają, aż będą mogły dostać się do naszych organizmów. Dlatego tak ważne jest podgrzanie do odpowiednio wysokiej temperatury.
W czasie Wielkanocy bardzo często gotujemy i jemy jajka w najróżniejszych postaciach. Są elementem wielkanocnego koszyczka, sałatki jarzynowej, żurku, a często podaje się je do stołu jako ozdobę. Dlatego tak ważne jest ich odpowiednie przygotowanie, aby niczego nie zniszczyć. Pod wpływem ciśnienia, szoku termicznego czy starości, na skorupkę działa wiele sił, które mogą ją uszkodzić. Na szczęście w banalnie prosty sposób można zapobiec ewentualnym pęknięciom. Jeśli masz pod ręką pinezkę lub igłę, bez problemu zabezpieczysz się przed wpadką.
Nie da się ukryć, że dawne sprzęty na stałe wpisały się w naszą kulinarną kulturę. Do grona takich przyrządów zalicza się, chociażby młynek, jak z powyższego zdjęcia. Część osób wspomina go z nostalgią. Nawet po tylu latach jest on niezwykle użyteczny.
W trakcie każdych świąt osoby z zamiłowaniem do kulinariów spędzają długie godziny w kuchni. W garze bulgocze wyborny żurek, w piekarniku robi się pieczeń, a w lodówce czeka sałatka jarzynowa. Dania same w sobie kuszą wyglądem i aromatem. Jednak po przygotowaniach mieszanina zapachów nie jest zbyt przyjemna.
Nie da się ukryć, że wiele znakomitych specjałów ląduje w słoikach. Przetwory tego typu charakteryzują się wybornym smakiem i nietrudno natknąć się na osoby, które spałaszowałyby je z miłą chęcią. Istotne jest odpowiednie przygotowanie słoików.
Puszki po napojach nie wzbudzają dziś większych emocji. Po ich opróżnieniu zazwyczaj wyrzucamy je prosto do kosza, rzecz jasna pamiętając o umieszczeniu ich w odpowiednim pojemniku. Jednak dawniej puszki traktowano bardziej jako ozdobę.
Patelnia jest jednym z najbardziej podstawowych elementów wyposażenia kuchni. Właśnie na niej przyrządzamy rozmaite smakołyki, które na długo pozostają w pamięci najbliższych. Brudna patelnia odbija się na jakości naszych specjałów.
Ze zlewu w kuchni korzystamy każdego dnia, głównie w celu umycia naczyń czy produktów spożywczych przed gotowaniem. Niekiedy zdarza się, że do odpływu wrzucamy odpadki czy produkty, które mogą spowodować nie tylko zapchanie rur - takie działanie może mieć nawet wpływ na środowisko. Łatwe pozbycie się kawowych fusów czy pozostałości po smażeniu jest kuszące, w końcu nie musimy marnować worków na śmieci, czy kombinować ze specjalistyczną utylizacją. Niestety nasze rury w pionie kuchennym szybko odczują negatywne skutki takich decyzji.
Gotowanie w dawnych czasach nie wyglądało tak jak dzisiaj. Dostęp do drogich kuchenek nie był najlepszy, dlatego wielu ludzi musiało radzić sobie przy pomocy prodiża - to właśnie dzięki niemu mogli przygotować pyszne pieczenie, ciasta czy udka z kurczaka. Oczywiście na przestrzeni lat standardy się zmieniły i teraz kuchenka, niezależnie czy działa na gaz czy energię elektryczną, obecna jest w praktycznie każdy domu. Mimo to do łask powraca następca prodiża, kombiwar. W nim również można przygotowywać jedzenie równe smaczne co w prodiżu.
Tosty z opiekacza idealnie nadają się zarówno na śniadanie, jak i obiad, bądź kolację. Smakołyki można przygotować na rozmaite sposoby. Jednak po beztroskich kulinarnych poczynaniach przeważnie toster wymaga sporego zachodu przy czyszczeniu.
Nie da się ukryć, że fusy przez większość smakoszy uważane są za bezwartościowy odpadek. Nie bez powodu większość z nas wyrzuca je do śmieci, kiedy tylko nadarzy się ku temu okazja. Lepiej zaniechać takiego postępowania. Fusy mogą Cię mocno zaskoczyć.
Rzeżucha jest wspaniałym źródłem wielu witamin i minerałów, a każdy, kto choć raz spróbował jej na kanapce, doskonale zna jej walory smakowe. W czasie Wielkanocy najczęściej stanowi element wystroju stołu - jej zielony kolor symbolizuje życie i odrodzenie. Niestety, choć roślina ta rośnie w zaskakująco szybkim tempie, ciągle musimy się pospieszyć, jeśli chcemy zdążyć z nią do Wielkanocy. Dolną granicą jest 5-6 dni do świąt, inaczej kiełki nie osiągną wystarczającej dojrzałości, przez co nie będą wyglądały zbyt ładnie.
Nie da się ukryć, że prodiż przez wielu smakoszy uznawany jest za kultowy przyrząd do pieczenia. Niektórzy wspominają go z nostalgią i nadal używają go do przygotowywania rozmaitych smakołyków. Niewłaściwe użytkowanie może popsuć nasz prodiż.