Święta tuż, tuż i z pewnością nie obędą się bez majonezu. A wiecie, jaki jest najlepszy majonez według Roberta Makłowicza? Jeden wybór bije na głowę inne. Warto zasugerować się opinią kulinarnego autorytetu, bo mało kto zna się na jedzeniu tak dobrze, jak Makłowicz. Majonez jest jednym z najpopularniejszych sosów, po który sięgamy na co dzień. Trudno sobie bez niego wyobrazić też święta, zwłaszcza wielkanocne. Wszak jest on nieodzownym dodatkiem do potraw z jaj, a także do sałatki jarzynowej. Smak tych potraw w dużej mierze zależy od jakości i walorów majonezu. Warto więc wybrać najlepszy. Który zasługuje na to miano zdaniem Roberta Makłowicza? Będziecie zaskoczeni jego odpowiedzią.
Baranek jest jednym z nieodłącznych elementów wielkanocnego koszyczka. A gdyby tak, zamiast kupować cukrową wersję, przyrządzić efektowne ciasto w kształcie tego zwierzątka? Kruchy ucierany specjał z dodatkiem mango będzie bardzo delikatny i orzeźwiający. Spróbujcie go koniecznie.Baranek stanowi wielkanocny symbol, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Proponujemy przygotowanie smacznego i efektownego ciasta, które podkreśli uroczysty charakter rodzinnego posiłku. Będzie ładnie prezentowało się obok paschy i mazurka, a jest naprawdę proste w przygotowaniu. Spróbujecie?
Ziemniaki bardzo często podajemy o ugotowaniu. Wodę, która do ich przyrządzenia wykorzystujemy, zazwyczaj po prostu wylewamy. Wraz z nią pozbywamy się cennych składników, które warto wykorzystać w kuchni. Dowiedzcie się jak zastosować ten wyjątkowy płyn. Ziemniak jest warzywem o wielu zastosowaniach w naszej kuchni. Pisaliśmy już, że sprawdzi się w ratowaniu przesolonej zupy. Teraz czas na krótki poradnik, który pomoże wam wykorzystać zalety płynu pochodzącego z gotowania tej smacznej bulwy. Być może was to zaskoczy, lecz nie powinien trafiać do zlewu. Sprawdźcie dlaczego.
Biała kiełbasa należy do najczęściej podawanych świątecznych specjałów. Wyrób ten będzie niezwykle apetyczny, jeśli zapieczemy go z pysznym sosem na bazie żurawiny. Słodko-kwaśny smak skusi niejednego amatora mięsnego specjału. Spróbujcie koniecznie, a zachwycicie się od pierwszego kęsa. Biała kiełbasa posłuży wam nie tylko do zrobienia tradycyjnego żurku. Świąteczny klasyk doskonale sprawdzi się jako przekąska czy obiad. Pokryjcie go słodko-kwaśnym sosem z żurawiny i zapieczcie, a zapach rozchodzący się po domu sprawi, że nabierzecie apetytu. Tak aromatycznego dania dawno nie jedliście.
Jak przechowywać chleb, żeby nie wysechł i nie spleśniał? Mamy garść praktycznych porad, dzięki którym już nigdy nie popełnicie w tej kwestii błędu. Chleba nie wystarczy bowiem trzymać w chlebaku, czy w kuchennej szafce. Wymaga dodatkowego opakowania, które zabezpieczy go przed czerstwieniem. Poznajcie też inne przydatne wskazówki.Wiele osób kupuje chleb z zapasem na 2-3 dni. Ważne jest wtedy, by odpowiednio go przechowywać, bo dzięki temu pieczywo dłużej zachowa swoje walory i świeżość. Jednak, nawet gdy kupujesz chleb codziennie, przestrzeganie kilku zasad sprawi, że chleb dłużej pozostanie smaczny.
Czosnek niedźwiedzi jest aromatyczną i wyjątkowo zdrową rośliną. Zawiera nawet 15-krotnie więcej witaminy C niż cytryny. Warto zapoznać się z metodami hodowli tego niezwykłego składnika, by móc po niego sięgać jak najczęściej. Podpowiadamy jakie warunki trzeba spełnić, by wyrósł w waszym ogrodzie. Niektórzy twierdzą, że czosnek niedźwiedzi swoją nazwę zaczerpnął ze zwyczaju zapadającego w sen zimowy zwierzęcia, które po przebudzeniu często posilały się tą właśnie rośliną. Wierzono, że jest ona sekretem jego siły. Ponieważ ten wyjątkowy kulinarny rarytas jest niezwykle podobny do konwalii, warto założyć własną uprawę w przydomowym ogródku. Nie jest wcale taka trudna, a dzięki niej zielone listki nie raz posłużą nam jako baza do wyśmienitego pesto. Spróbujecie?
Chrzan jest wyrazistym i niezwykle aromatycznym warzywem, które podkreśli niejedno danie. Żurek również nabierze charakteru, gdy listę jego składników rozszerzymy o ostry dodatek. Wystarczą 3 łyżki, by smak nabrał głębi. Sprawdźcie nasz nowy przepis, a zachwytom nie będzie końca. Chrzan jest wielkanocnym klasykiem. Podajemy go do jaj, pasztetów czy białej kiełbasy. Także żurek zyska na smaku, jeśli dodamy do niego trochę świeżo startego, charakternego korzenia. Tradycyjny specjał stanie się wyrazisty i nieco pikantniejszy. Podpowiadamy jak go zrobić.
Wiesz, czego nie wstawiać do mikrofalówki? Koniecznie zapamiętaj, bo konsekwencje mogą być opłakane. Kuchenka mikrofalowa jest pomocnym sprzętem, jednak jest sporo ograniczeń w jej stosowaniu. Z całą pewnością nie powinno się w niej podgrzewać suszonych owoców, które mogą mocno zabrudzić kuchenkę. Sprawdź, jakich jeszcze produktów lepiej do niej nie wstawiać. Kuchenka mikrofalowa jest często używana w wielu domach. Dzięki niej można szybko podgrzać potrawy, czy rozmrozić mięso. Jednak nie wszystkie produkty spożywcze, podobnie, jak nie wszystkie naczynia, można do niej wstawiać. To dlatego, że mogą się roztopić, zapalić, a nawet wybuchnąć.
Zwykle, gdy nachodzi ochota na wątróbkę, myśli się o przygotowaniu jej na patelni, jednak dzisiaj prezentujemy zupełnie inny sposób. Wątróbka z piekarnika wychodzi idealnie delikatna, soczysta i pełna smaku. Taki posiłek można podać całej rodzinie z dodatkiem ziemniaków lub zwykłego chleba. Wątróbka z piekarnika charakteryzuje się przede wszystkim znacznie mniejszą kalorycznością, w porównaniu do wątróbki z patelni. Nie potrzeba wszak do niej tak dużo tłuszczu, aby stała się równie złocista.
Szyba piekarnika bardzo szybko pokrywa się zaciekami, przypalonymi resztkami jedzenia i innym brudem. Jednym z najlepszych sposobów na wyczyszczenie jej, jest przetarcie jej ściereczką z kilkoma kroplami płynu do naczyń. Specyfik najlepiej sprawdza się do świeżych zabrudzeń. Szyba piekarnika zawsze powinna być jak najczystsza, aby nie było żadnych przeszkód ze spoglądaniem do wnętrza urządzenia. Dzięki niej nie trzeba otwierać drzwi, co przyczyniałoby się do zmniejszonej wydajności piekarnika. Aby szyba lśniła czystością, wystarczy wykorzystać jeden z naszych skutecznych tricków. Dzięki niemu zadanie będzie banalnie proste, a efekt zawsze każdego zachwyci.
Zlew w kuchni łatwo ulega zabrudzeniom, wszak to właśnie w nim czyści się brudne naczynia, garnki oraz sztućce. Aby nie musieć korzystać ze sklepowej chemii, warto sięgnąć po domowe metody czyszczenia. Jednym z najważniejszych składników własnoręcznie sporządzonych specyfików do mycia jest soda, o czym więcej poniżej. Zlew kuchenny, który zachwyca czystością i błyszczeniem, jest bardzo ważnym elementem kuchni dla wielu gospodyń. Ciężko bowiem zachować ogólny porządek, gdy w zlewie zalegają naczynia, bądź pokryty jest zaciekami. Na szczęście istnieją proste domowe metody, które ułatwiają doprowadzenie do idealnej czystości każdego zlewu. Dzisiaj wyjawiamy kilka najbardziej skutecznych z nich.
Uprawa pieczarek jest świetnym pomysłem na zapewnienie sobie stałego dostępu do tych pysznych grzybów. Jej prowadzenie w domowym ogródku jest naprawdę proste. Sprawdziliśmy, kiedy jest możliwa i co właściwie trzeba zrobić, aby uzyskać najlepsze okazy. Uprawa pieczarek stała się prosta dzięki wprowadzeniu na rynek specjalnych zestawów, których koszt jest niezwykle niski. Nie będą one oczywiście konieczne, ale mają tę zaletę, że dzięki nim grzyby możemy pozyskiwać przez cały rok.
Eksperci Polskiego Instytutu Ekonomiczne przedstawili prognozy dotyczące kształtowania się cen pszenicy. Z zebranych przez nich danych wynika, że w bieżącym roku osiągnęła ona najwyższy od 20 lat pułap. Obecnie stabilizuje się, lecz powrót do poziomu sprzed końca lutego może zająć nawet dwa lata. Tak wysokich cen pszenica nie osiągała od 20 lat. Eksperci Polskiego Instytutu Ekonomicznego prognozują, że powrót do kosztu z czasów przed wybuchem wojny w Ukrainie potrwa aż dwa lata. Dodają, że bieżąca sytuacja polityczna wpłynie też na kształtowanie się cen kukurydzy.
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że pasta migdałowa sprzedawana w sieci drogerii Rossmann może stanowić zagrożenie dla zdrowia. Tym razem przyczyną wycofania produktu jest możliwa obecność kawałków tworzywa sztucznego. Sanepid zaleca powstrzymanie się od jego spożycia.Pasta orzechowa jest wyjątkowo smacznym produktem, po który teraz będziemy sięgać nieco częściej np. po to, by przyrządzić mazurka. Okazuje się jednak, że specjał warto przyrządzić w domu, korzystając ze sprawdzonej receptury. Sanepid właśnie poinformował, że jeden z produktów może zawierać plastik.
Rzeżucha jest pysznym dodatkiem do kanapek, po który warto sięgać nie tylko przy okazji Świąt Wielkiej Nocy. Wysiejcie ziarenka na kilka dni przed świętami, a będą miały szansę trafić do faszerowanych jajek czy sosu do kiełbasy. W tym roku najlepiej zrobić to już 10 kwietnia. Rzeżucha symbolizuje budzenie się życia, a jej zielony kolor niewątpliwie ładnie prezentuje się zarówno w wielkanocnym koszyczku, jak i na świątecznym stole. Nieco pikantne listki warto wysiać samodzielnie. Nie sprawi wam to większych problemów, a już po kilku dniach zaobserwujemy efekty.
Jajka są jednym z podstawowych produktów niemalże w każdej kuchni. Warto zapewnić sobie bezpieczeństwo podczas ich przygotowania. Jest to bardzo istotne zwłaszcza wtedy, gdy chcemy podać je na surowo. Jeśli sparzymy skorupkę i zachowamy kilka innych zasad, ryzyko zatrucia będzie niewielkie. Po jajka sięgamy dość często, podając je na śniadanie lub dodając do wypieków. Niezależnie od tego czy planujemy usmażyć z nich jajecznicę czy przygotować biszkopt warto sparzyć ich skorupkę. Zabieg ten pozwoli usunąć bakterie, które mogą znajdować się na powierzchni produktu.
Gofry kojarzą nam się z wakacjami i słodkim, pełnym owoców deserem. Chrupiący wyrób jednak równie doskonale smakował będzie w wersji wytrawnej. Dodając do niego sera, uzyskamy niezwykle sycąca śniadaniową wersję, która spodoba się każdemu amatorowi ciepłych porannych posiłków. Koniecznie spróbujcie ich z jajkiem sadzonym. Gofry z dżemem czy z owocami, przykryte pianką z bitej śmietany przywołują miłe wspomnienia. Sięgając po smaczne chrupiący rarytas z ciągnącym się serem damy sobie szansę na odkrycie nowego, równie ciekawego doznania smakowego. Podobne do pizzy gofry serowe będą idealnym pomysłem na wytrawne śniadanie.
Domowy zakwas na żurek nie jest w żadnym wypadku skomplikowany w przygotowaniu i każdy może się za niego zabrać. Aby mieć pewność, że w czasie fermentacji zakwas się nie zepsuł, wystarczy go dokładnie obejrzeć. Oznaką gnicia jest brązowa skorupka i pleśń na powierzchni, a także nieprzyjemny zapach. Niżej wyjawiamy najprostszy sposób na pyszny zakwas. Prawidłowo hodowany zakwas charakteryzuje się zapachem podobnym do kiszonych ogórków, z tym że mocniejszym. Aromat alkoholu czy acetonu, który ma silnie wyczuwalne gorzkie nuty, jest oznaką zepsucia. Dodatkowym wyznacznikiem dobrego zakwasu jest jego stan. Jeżeli cały czas produkuje gaz, a na jego powierzchni unosi się piana, nadaje się do wykorzystania.
Sprawdź, jak pozbyć się nieprzyjemnych zapachów z lodówki. Zdradzamy najlepsze, domowe patenty, które są bezpieczne i skuteczne. Jednym z nich jest laska cynamonu. Wystarczy przełamać ją na pół, włożyć do lodówki, a przykra woń zniknie po godzinie. Poznaj też inne, sprytne sposoby.Nieprzyjemny zapach z lodówki jest dosyć częstą, kuchenną przypadłością. Pojawia się nie tylko dlatego, że nie zawsze macie czas, by dokładnie umyć lodówkę. Może też pozostać po trzymanych w niej, aromatycznych produktach. Zapach wędzonej ryby, pleśniowego sera czy czosnkowej kiełbasy pozostanie w lodówce, nawet po ich zjedzeniu. Jak się pozbyć niemiłej woni?
Smażenie kurczaka często kończy się uzyskaniem suchego i niesmacznego filetu. Najczęstszą przyczyną tej sytuacji jest obracanie mięsa na patelni. Choć takie postępowanie sprawia, że unikamy przypalenia kotletów, powoduje również, że zawarte w nich soki odparowują. Dowiedzcie się, czego jeszcze warto uniknąć i nie dopuścić do utraty soczystości potrawy. Smażenie kurczaka, choć wydaje się proste, tak naprawdę wymaga sporo wyczucia i cierpliwości. Uzyskanie soczystego mięsa nie będzie trudne, jeśli będziemy wystrzegać się kilku błędów. Marynata może pomóc, lecz nawet ona nie wystarczy, gdy smażenie będzie zbyt długie. Takiego kurczaka nie uratuje nawet najbardziej soczysta surówka.
Chrzan jest niezwykle aromatycznym i wyrazistym dodatkiem, który podkreśli smak niejednego dania. Jego ścieranie do przyjemnych jednak nie należy. Warzywo podrażnia nasze oczy i sprawia, że płaczemy. Użycie wyciskarki wolnoobrotowej pozwolą uzyskać pożądany efekt szybko. Jednocześnie unikamy nieprzyjemnych doznań. Chrzan sprawdzi się zarówno jako smaczny dodatek do pieczonego schabu, jak i składnik nadający charakteru ziemniaczanemu purée czy zasmażanym buraczkom. Z naszym poradnikiem przygotowanie tego wyjątkowo ostrego warzywa będzie dużo prostsze.
Kopytka są jednym ze smaczniejszych dodatków obiadowych. Sekretem przygotowania miękkiego i rozpływającego się w ustach specjału jest wybór odpowiednich ziemniaków. Warzywo nie może zawierać zbyt dużo skrobi. Nie może też być zbyt wodniste. Podpowiadamy, na co jeszcze zwrócić uwagę. Dobrze przyrządzone kopytka będą smakowały doskonale zarówno z węgierskim gulaszem, jak i prostym sosem grzybowym. Specjał zachwyci nawet najbardziej wymagających, jeśli przyrządzicie go z ziemniaków o niezbyt dużej zawartości skrobi. Ważny będzie też odpowiedni dodatek mąki.
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że kolejny produkt może stanowić zagrożenie dla zdrowia. Badania wykazały, że materiał, z którego wykonano łyżkę do szumowania, uwalnia szkodliwe związki do żywności. Produkt jest usuwany z rynku. Przyczyną wycofania dostępnego w markecie Auchan sprzętu kuchennego jest uwalnianie szkodliwych dla zdrowia pierwszorzędowych amin aromatycznych. Korzystanie z produktu podczas przygotowywania posiłków może doprowadzić do skażenia żywności.
Co można zrobić ze skórką z cytryny? Ma co najmniej kilka praktycznych zastosowań, dzięki którym zaoszczędzisz sporo pieniędzy. Dlatego nigdy jej nie wyrzucaj, tylko skorzystaj z jej dobroczynnego działania. Doceń jej orzeźwiający aromat, działanie antybakteryjnie i wiele innych zalet.Skórkę z cytryny wsypujemy do deserów i ciast, by dodać im aromatu. Niektórzy wzbogacają nią sałatki, surówki i sosy do makaronu. Warto też dodać ją do naparu czy nalewki. Jednak zdarza się, że aromatyczna skórka pozostaje nam po wyciśnięciu soku z cytryny. I nie wiedząc, co z nią zrobić, zwyczajnie wyrzucamy ją do śmieci. I tu popełniamy duży błąd, bo można ją wykorzystać w kuchni czy kosmetyce.
Dziś powiemy wam, jak odetkać zlew domowymi metodami. Będzie prosto i skutecznie, bez silnej, kupnej chemii. Wystarczy wsypać do odpływu szklankę sody oczyszczonej i zalać ją kolejną szklanką octu. Po kilku minutach będzie po kłopocie.O zapchany zlew w kuchni nietrudno. Często bowiem lądują w nim resztki jedzenia, a gdy nagromadzi się ich w rurach zbyt dużo, może dojść do zatkania przepływu. Najłatwiej wtedy sięgnąć po przepychacz, ale nie zawsze jest on skuteczny. Gdy w zagięciach rur nagromadzi się tłuszcz plus inne resztki, trzeba spróbować je rozpuścić.
Lubicie popcorn? A wiecie, jak zrobić domowy popcorn z kaszy gryczanej? Mamy na niego prosty sposób — wystarczy wsypać garść kaszy do garnka z olejem i całość smażyć, aż zrobi się puszysta. Tak przygotowany popcorn jest zdrowy i niepowtarzalny w smaku. Popcorn to prażone ziarna kukurydzy, które po podgrzaniu do wysokiej temperatury pękają i robią się puszyste. Przekąskę w rodzaju popcornu można przygotować także z innych zbóż. My proponujemy sięgnąć po kaszę gryczaną, która jest wyjątkowo zdrowa. Gryczany popcorn można jeść na przekąskę, podobnie jak kukurydziany. Jednak można go też wykorzystać do innych potraw. Będzie świetnym dodatkiem do musli, sałatek, sprawdzi się też jako posypka do pieczonych warzyw i mięs. Oto jak go przygotować.
Pieczywo jest jednym z podstawowych produktów w każdej kuchni. Czasami jednak kupujemy go zbyt dużo. Czerstwy chleb czy bułki nie muszą jednak trafiać do kosza. Nawet z nieświeże można wykorzystać. Zebraliśmy sposoby, dzięki którym już nigdy ich nie wyrzucicie. Choć zakup pieczywa staramy się zaplanować, nie zawsze możliwe jest przewidzenie wszystkich okoliczności. Zdarza się, że chleb czy bułki zdążą stwardnieć, zanim przygotujemy z nich kanapki. Wiemy co zrobić z takim produktem, jeśli niekoniecznie mamy ochotę na przyrządzanie kotletów. Sprawdźcie koniecznie.
Przedstawiamy wam sprawdzony przepis na zakwas na chleb. Nie ma opcji, że się nie uda, bo jego przygotowanie jest niezwykle proste. Postępujcie tylko krok po kroku, wedle podanych zaleceń. Na bazie tego zakwasu upieczecie tradycyjny chleb, ale też możecie go wykorzystać do zrobienia świątecznego żurku. Zakwas na chleb przygotowuje się na bazie mąki i wody. Po przefermentowaniu ta mikstura zaczyna rosnąć i przekazuje moc wyrastania chlebowemu ciastu. Nie trzeba do niego dodawać drożdży ani innych spulchniaczy. Do wyrośnięcia ciasta na chleb będzie potrzebna tylko odpowiednia temperatura i czas.Co ciekawe raz nastawiony zakwas można hodować przez wiele lat. Trzeba tylko pamiętać o dokarmianiu go, a będzie zawsze pod waszą ręką gotowy do użycia. Na jego bazie nie tylko upieczecie chleb, ale możecie użyć tego zakwasu do zakwaszenia żurku.