Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Kuchnia

Kuchnia

Jak dobrze przechowywać wędlinę?
22.03.2022 01:00 Jak dobrze przechowywać wędlinę? Prosty patent wydłuży jej świeżość

Wędliny są jednym z popularniejszych dodatków do kanapek. Mięsne wyroby dłużej zachowają świeżość, jeśli umieścimy je w pergaminie. Trzymanie ich w folii, w którą spakowane zostały w sklepie, blokuje dostęp powietrza i sprzyja gromadzeniu się wilgoci, przez co szynki szybko pleśnieją. Zakupione wędliny pozostaną dłużej świeże, jeśli zadbamy o odpowiednie warunki ich przechowywania. Nie wystarczy włożenie ich do lodówki po powrocie ze sklepu. Podpowiadamy co zrobić, by w pełni cieszyć się smakiem ulubionych wyrobów i uniknąć wyrzucania.

Wysokie ceny pierwszych śliwek na rynku
21.03.2022 01:00 Wysokie ceny pierwszych śliwek na rynku. Z czego wynikają?

Pierwsze śliwki w tym roku są już dostępne. Na wyhodowany w Turcji owoc nie każdy jednak będzie mógł sobie pozwolić. Cena kilograma waha się bowiem od 230 do 290 złotych. Z czego wynika? Sprawdźcie, co wpływa na kształtowanie się kosztu zakupu warzyw i owoców. Sezon na śliwki jeszcze w Polsce się nie rozpoczął. W najbliższym czasie nie będzie łatwo przygotować nowej porcji powideł czy ciasta ze świeżo kupionych owoców. W Turcji jednak warunki było nieco lepsze, a mimo to ich koszt szokuje.

Jak poradzić sobie ze zbrylonym cukrem?
21.03.2022 01:00 Jak poradzić sobie ze zbrylonym cukrem? Koniec uporczywego problemu

Cukier jest jedną z przypraw, którą znaleźć możemy w każdej kuchni. Nieodpowiednio przechowywany potrafi tworzyć nieestetyczne bryłki. Dodatek kawałka chleba pozwoli nam uporać się z tym problemem. Domowy patent nie jest jedynym, który się sprawdzi. Cukru używamy w wielu sytuacjach. Potrzebny jest zarówno podczas przygotowywania ciast — np. szarlotki — jak i do przyprawiania pomidorów. Zbrylone fragmenty produktu utrudniają jego zastosowanie. Na szczęście są sposoby na uniknięcie powstania grudek i cukrowi jego sypkiej konsystencji.

Co zrobić, aby ryba wyszła soczysta
21.03.2022 01:00 Co zrobić, aby ryba wyszła soczysta? Kilka prostych porad

Ryby są bogate w wiele cennych składników odżywczych i warto po nie sięgać. Smaczne będą jednak tylko wtedy, gdy ich mięso będzie soczyste i aromatyczne. Jednym ze sposobów, który pozwala uzyskać wyjątkowo delikatną konsystencję ryby, jest pieczenie jej w folii. Wystarczy zawinąć filet wraz z dodatkami i włożyć do pieca. Efekty pozytywnie was zaskoczą. Zbyt sucha ryba nikomu nie będzie smakowała. Aby uniknąć kulinarnej wpadki, warto pamiętać o kilku zasadach, które umożliwią nam wydobycie z tego produktu maksimum smaku. Dzięki nim przyrządzanie ryb zawsze zakończy się satysfakcjonującym posiłkiem.

czosnek
18.03.2022 01:00 Jak dobrze przechowywać czosnek? Prosty trick pozwala cieszyć się jego smakiem dłużej

Jak poprawnie przechowywać czosnek? Prosty trick pozwala cieszyć się jego smakiem o wiele dłużej. Nie ujmuje mu też aromatu ani zawartości cennych składników. Wystarczy wlać popularny płyn do słoika, zanurzyć w nim ząbki czosnku i całość szczelnie zamknąć. Czosnek jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Podnosi smak i aromat pieczonych mięs, drobiu i warzyw. Warto dodać go do sałatki, sosu i zupy. Jest też nieoceniony w walce z przeziębieniami. Działa jak naturalny antybiotyk i udrażnia drogi oddechowe.By jednak czosnek jak najdłużej zachował swój smak, aromat i cenne właściwości, trzeba go odpowiednio przechowywać. Sprawdź więc, jakie warunki mu służą, a jakich lepiej unikać.

obieranie cebuli
18.03.2022 01:00 Jak szybko obrać cebulę? Mamy niezawodny trick, już zawsze będziesz tak robić

Co zrobić, jeśli łupina z cebuli nie chce odejść pomimo największych starań? Jak szybko obrać cebulę? Mamy niezawodny trick. Koniecznie go przetestuj, a już zawsze będziesz tak robić. Dzięki naszemu rozwiązaniu, przygotowanie duszonej cebuli czy konfitury z cebuli nie będzie już dla ciebie żadnym wyzwaniem. Cebula jest ważnym dodatkiem do wielu potraw. Nie obędzie się bez niej duszone mięso czy wątróbka, a także zupa czy sałatka. Z obraniem jednej cebuli jakoś dajemy sobie radę. Gdy jednak mamy obrać ich kilka do potrawy, od razu nam się odechciewa. Usuwanie suchych łusek z cebuli nie jest bowiem łatwe. A w zasadzie nie było — do dzisiaj. Bo właśnie zaraz poznasz trick, który znacznie przyspieszy tę nielubianą czynność.

Rzeżucha
18.03.2022 01:00 Jak hodować i wykorzystać rzeżuchę? Najłatwiejszy sposób na duże wielkanocne zbiory

Rzeżucha stanowi bez wątpienia jeden z symboli Wielkanocy i przed tymi świętami w wielu domach ochoczo się ją wysiewa. Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, warto się pospieszyć. Dolną granicą wysiewu jest 5-6 dni do świąt, inaczej kiełki nie osiągną wystarczającej dojrzałości, przez co nie będą wyglądały zbyt ładnie.Rzeżucha kojarzona jest głównie jako wielkanocna ozdoba świątecznego stołu oraz prosty, aczkolwiek smaczny dodatek do kanapek. Te niepozorne kiełki skrywają w sobie jednak znacznie więcej. Przede wszystkim rzeżucha pełna jest witamin i minerałów, dlatego warto jeść ją nie tylko od świąt. Jeśli chcesz cieszyć się ładnie wyrośniętymi kiełkami, zasadź ją już teraz - później może nie wystarczyć czasu, aby roślina odpowiednio wyrosła.

Jak wybrać idealną białą kiełbasę na Wielkanoc?
17.03.2022 01:00 Jak wybrać idealną białą kiełbasę na Wielkanoc? Wyjaśniamy krok po kroku

Dobra biała kiełbasa musi składać się z odpowiedniej ilości mięsa najwyższej jakości. Wielu z nas może nie zdawać sobie sprawy z faktu, że intensywnie różowe zabarwienie wyrobu nie świadczy o dobrym wykonaniu tradycyjnego wielkanocnego produktu. Takie kiełbasy zostały wzbogacone o konserwanty, których celem jest wydłużenie ich świeżości. Biała kiełbasa jest podstawowym składnikiem wielkanocnego żurku. Wielu z nas poda ją też na obiad np. zapieczoną z cebulką. Aby świąteczne dania zachwyciły smakiem, należy wybrać wysokiej jakości produkt. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę przy zakupie kiełbaski.

Wielkanocna babka z brzoskwiniami od siostry Anastazji
17.03.2022 01:00 Wielkanocna babka z brzoskwiniami od siostry Anastazji. Wilgotna i przepyszna

Babka wielkanocna jest jednym z wypieków, który już niebawem zagości na naszych stołach. Siostra Anastazja dodaje do niej brzoskwinie z puszki. Dzięki temu deser wychodzi przyjemnie wilgotny i nabiera wyjątkowego smaku. Spróbujecie? Babka wielkanocna jest chyba równie popularna co mazurek — ciasto, które można przygotować na naprawdę wiele sposobów. Brzoskwinie nadadzą klasycznemu wypiekowi niepowtarzalnego smaku i charakteru. Skusicie się?

sok z brzozy
17.03.2022 01:00 Jak wykorzystać w kuchni sok z brzozy? Pomysłów nie brakuje

Zbliża się wiosna, a wraz z nią przychodzi czas na sezonowe rarytasy. Jednym z nich jest sok z brzozy. Dziś powiemy wam, jak wykorzystać w kuchni sok z brzozy. Pomysłów na jego wykorzystanie nam nie brakuje. Koniecznie sprawdźcie, jak możecie ten zdrowy specjał wykorzystać. Wraz z nadejściem wiosny wraca nam dobry nastrój, a w kuchni pojawiają się wiosenne przysmaki. Są one niezwykle wartościowe, bo świeżo zebrane i obfitujące w cenne składniki. Jednym z takich niezwykłych, wiosennych specjałów jest sok z brzozy. Zobaczcie, do czego można go wykorzystać i w jaki sposób go zbierać.

Co zrobić, żeby jajka nie pękały podczas gotowania
17.03.2022 01:00 Co zrobić, żeby jajka nie pękały podczas gotowania? Prosty trik i po problemie

Jajka pękają wam podczas gotowania? Dodajcie do wody łyżkę soku z cytryny. Babciny patent sprawi, że skorupki pozostaną nienaruszone, a jajka nadal będą się dobrze prezentować. Sprawdźcie ten patent koniecznie. Gotowanie jajek potrafi nastręczyć trudności. Zwłaszcza wtedy, gdy przez pośpiech skorupki pękają, a ich zawartość wypływa. Wiemy, co zrobić, by uniknąć takiej sytuacji. Proste kuchenne triki sprawią, że kulinarny koszmar odejdzie w zapomnienie.

stół wielkanocny
17.03.2022 01:00 Kiedy w 2022 roku wypada Wielkanoc? Już dziś zaplanuj menu

Święta wielkanocne coraz bliżej. Sprawdź, kiedy w 2022 roku wypada Wielkanoc i już dziś zaplanuj menu. Dzięki temu unikniesz nadmiaru obowiązków w ostatnich dniach i bez przemęczenie zasiądziesz do stołu razem z najbliższymi. Będzie mniej stresu, a więcej radości z obchodzonych Świąt. Dla wielu osób Święta nie oznaczają przyjemności i radości, a kojarzą się jedynie z ogromem pracy i zmęczeniem. Dlatego warto coś z tym zrobić i wprowadzić w życie kilka zmian, które pozwolą bez stresu przejść okres przedświąteczny i cieszyć się rodzinnymi Świętami. Z pewnością warto wcześniej przygotować plan wiosennych porządków, a także zaplanować menu. Dzięki temu będzie możliwe rozłożenie prac w czasie, a także wcześniejsze zrobienie potrzebnych zakupów. Na ostatnią chwilę warto zostawić tylko to, czego nie da się zrobić wcześniej.

Jak zetrzeć chrzan bez łez
16.03.2022 01:00 Jak zetrzeć chrzan bez łez? Wystarczy wykorzystać prostą sztuczkę

Ścieranie chrzanu sprawia, że łzy napływają wam do oczu? Zamiast odmawiać sobie tego rarytasu, namoczcie korzeń w lodowatej wodzie. Dzięki prostej sztuczce przyrządzanie go stanie się mniej uciążliwe. Sprawdźcie koniecznie. Chrzan jest świetnym dodatkiem do surówek. Bardzo dobrze łączy się m.in. z burakami i marchewką. Doskonale podkreśli też smak ziemniaczanego purée. Warto opanować sztukę jego obróbki, by móc bez wysiłku przyrządzić go, kiedy tylko najdzie nas ochota.

Jak pozbyć się kamienia z czajnika
16.03.2022 01:00 Jak pozbyć się kamienia z czajnika? Wystarczy sięgnąć po popularne produkty spożywcze

Czajnik, w którym gotujemy wodę, jestem jednym ze sprzętów, o które warto dbać. Kamień usuniecie z łatwością, korzystając ze sprawdzonych domowych patentów. Jednym z nich jest zastosowanie soku z cytryny. Dowiedzcie się, co jeszcze może pomóc. Czyszczenie czajnika nie musi być kosztowne. Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z tego, że w naszych szafkach mamy produkty, które pozwolą nam wyczyścić urządzenie szybko i niemalże bez wysiłku. Koniecznie dowiedzcie się jak zaoszczędzić podczas sprzątania.

czyszczenie patelni
16.03.2022 01:00 Jak wyczyścić przypaloną od spodu patelnię? Prezentujemy najlepsze i najszybsze metody

Sprawdź, jak wyczyścić przypaloną od spodu patelnię. Prezentujemy najlepsze i najszybsze metody z wykorzystaniem popularnych, domowych produktów. Jeden z nich wystarczy rozpuścić w wodzie i powstałą mieszanką zalać naczynie. Zejdzie z niego nawet najbardziej uporczywy brud.Gdy smażymy na patelni mięso, czy warzywa nietrudno o przypalenie. Wystarczy chwila nieuwagi i za duży ogień, a na dnie zostanie przypalona warstwa potrawy. Jednak patelnia może się też przypalić od zewnątrz. Dzieje się tak zwykle wtedy, gdy kipi z niej sos lub przelewamy coś do innego naczynia. Ściekające płyny łatwo przywierają go gorącej powierzchni, tworząc trudne do usunięcia zabrudzenie.

Kiszona rzodkiew z burakami
16.03.2022 01:00 Kiszona rzodkiew z burakami. Idealna przekąska i dodatek do obiadu w jednym

Kiszone warzywa są doskonałym uzupełnieniem wielu dań. Pyszną kiszonkę można przyrządzić niemalże z każdej sezonowej rośliny. Tym razem proponujemy wam wykorzystanie białej rzodkwi. Połączcie ją z burakiem i dajcie się zachwycić temu delikatnemu smakowi. Kiszone warzywa to coś więcej niż kapusta i ogórki. Zdradzaliśmy wam jak tą metodą przyrządzić smaczne rzodkiewki. Podawaliśmy też sposób na wyjątkowe ogórki po koreańsku. Teraz czas na libański specjał — rzodkiew i buraka. Spróbujcie ich koniecznie.

Co dodać do masy, żeby pasztet nie wyszedł suchy jak wiór?
15.03.2022 01:00 Co dodać do masy, żeby pasztet nie wyszedł suchy jak wiór? Znamy odpowiedź

Pasztet jest jednym ze smaczniejszych dodatków do świeżego pieczywa. Mięsny specjał jednak nie zawsze wychodzi tak smaczny, jak byśmy chcieli. Okazuje się, że dodanie do niego ubitego białka jaja jest w stanie rozwiązać problem suchej masy. Sprawdźcie, co jeszcze możecie zrobić, by uzyskać odpowiednią konsystencję wyrobu. Dobrego pasztetu nie odmówi sobie żaden smakosz. Delikatny i rozpływający się w ustach wyrób można przygotować w przeróżnych wariantach. Niezależnie od wybranego przez nas smaku, pasztet musi jednak wyjść wilgotny. Suchy wyrób będzie się kruszył, więc jego zjedzenie nastręczy problemów. A wystarczą proste dodatki, by tego uniknąć.

Sposób na zmiękczenie kapusty na gołąbki bez grama wody
15.03.2022 01:00 Najszybszy, genialny sposób na zmiękczenie kapusty na gołąbki bez grama wody. Polacy go kochają

Kapusta zazwyczaj wykorzystywana jest do przyrządzenia gołąbków. Potrawa ta wymaga rozdzielenia liści warzywa. Jeśli posiadamy mikrofalówkę, czynność tą wykonamy niemalże ekspresowo. Sprawdźcie ten doskonały patent. Kapustę lubi wielu smakoszy. Mało kto bowiem oprze się zjedzeniu smacznego bigosu, surówki colesław czy wspomnianych już gołąbków. Przyrządzanie faszerowanej ulubionymi dodatkami wersji kapusty będzie o niebo prostsze i bezpieczniejsze, gdy wykorzystamy do tego celu mikrofalówkę.

Obieranie czosnku
14.03.2022 01:00 Jak szybko obrać czosnek? Wystarczy kilka sekund i gotowe, zdradzamy najlepsze patenty

Czosnek jest zdrowym i bardzo smacznym dodatkiem do wielu dań. Jego obranie potrafi jednak nastręczyć nieco trudności. Okazuje się jednak, że wystarczy lekko zgnieść ząbki warzywa, by skórkę dało się sprawnie zdjąć. Sprawdźcie koniecznie ten patent. Czosnek jest jedną z podstawowych przypraw w naszej kuchni. Trudno sobie bez niej wyobrazić gotowanie. Czasochłonny proces obierania warzywa odejdzie w zapomnienie, gdy zaczniecie przyprawę zgniatać. Dokładnie tak robią najlepsi kucharze.

Co zrobić, żeby pieczywo dłużej zachowało świeżość
14.03.2022 01:00 Co zrobić, żeby pieczywo dłużej zachowało świeżość? Wyjaśniamy krok po kroku

Pieczywo jest jednym z podstawowych produktów spożywczych, po które sięga każdy z nas. Nie wszyscy jednak wiedzą jak poprawnie je przechowywać. Nasze babcie wkładały do chlebaka połówkę jabłka, dzięki której wypieki zachowywały delikatność i chrupiącą skórkę przez dłuższy czas. Sprawdźcie ten i inne patenty na wydłużenie świeżości pieczywa. O tym, że pieczywo będzie zawsze świeże, jeśli będziemy kupować je w niewielkich ilościach i często wspominać raczej nie trzeba. Co jednak jeśli przeceniliśmy swoje możliwości i chleb, który upiekliśmy, ma szansę poleżeć dłużej niż 1-2 dni? Podpowiadamy jak zachować świeżość wyrobów.

salceson
13.03.2022 01:00 Prosty przepis na domowy salceson. Wychodzi o niebo lepiej od sklepowego

Jedni go uwielbiają, inni nie znoszą. Mowa o specjale ze zdjęcia, czyli salcesonie. Dziś podamy jego miłośnikom prosty przepis na domowy salceson. Wychodzi o niebo lepiej od sklepowego, a według naszej receptury zrobicie go z łatwością. A potem zjecie z wielkim smakiem. Salceson należy do wędlin podrobowych, zwanych też garmażeryjnymi. Zwykle robi się go z wieprzowej głowizny. My jednak zrobimy salceson z golonki wieprzowej. Będzie równie smaczny, a zjedzą go nawet ci, których sklepowy, podrobowy salceson mówiąc delikatnie, odpycha.

Jak wyczyścić mikrofalówkę domowymi sposobami?
13.03.2022 01:00 Jak wyczyścić mikrofalówkę domowymi sposobami? Zdradzamy najlepsze patenty

Mikrofalówka potrafi przyspieszyć przygotowanie potraw. Jednak, żeby korzystanie z niej było bezpieczne, konieczne jest regularne sprzątanie. Jednym ze sposobów na jej sprawne oczyszczenie jest użycie plastrów cytryny zanurzonych w wodzie. Sprawdźcie, jak jeszcze możecie zadbać o to urządzenie. Mikrofalówka jest jednym z kuchennych urządzeń, które ułatwia nam przygotowywanie posiłków. Podobnie jak piekarnik czy kuchenka musi być regularnie sprzątana, by nie stała się siedliskiem bakterii i brzydkich zapachów. Podpowiadamy jak to zrobić domowymi sposobami.

Czy można jeść ziemniaki, które puściły pędy?
13.03.2022 01:00 Czy można jeść ziemniaki, które puściły pędy? Rozwiewamy wątpliwości

Wasze ziemniaki kiełkują mimo odpowiedniego przechowywania? Nadal możecie je zjeść. Musicie tylko spełnić jeden warunek — usunąć skórkę wraz z nowymi pędami. Wiedzieliście o tym? Z ziemniaków przygotujemy wiele smacznych potraw. Świetnie sprawdzają się zarówno jako materiał na chrupiące placki z gulaszem czy zapiekankę z serem i warzywami. Lubimy je bardzo i kupujemy w większych ilościach. Równie często obserwujemy, jak, mimo przechowywania w chłodnej kuchennej szafce czy w ciemnej piwniczce, na skórce bulw pojawiają się młode pędy. Wyrzucamy wtedy warzywa, nie chcąc ryzykować zatrucia. Niesłusznie.

Jak zrobić domowy chrzan i czym go doprawić
12.03.2022 01:00 Jak zrobić domowy chrzan i czym go doprawić? Pamiętaj o ważnym dodatku

Domowy chrzan jest o niebo lepszy od kupowanego w sklepie. Niestety warzywo często ciemnieje przy ścieraniu. Wystarczy jednak rozdrabniać je wprost do naczynia z sokiem z cytryny, a zachowa ładny biały kolor. Koniecznie wypróbujcie ten trik. Chrzan jest doskonałym dodatkiem do wielu dań kuchni polskiej. Można z niego przyrządzić smakowite obiadowe buraczki czy pełne charakteru purée ziemniaczane. Dowiedzcie się jak zrobić go w domu, w sposób, który zagwarantuje intensywne białe zabarwienie przyprawy.

Jak ugotować makaron, żeby się nie sklejał
12.03.2022 01:00 Jak ugotować makaron, żeby się nie sklejał? Polacy zapominają o kluczowej zasadzie

Makaron jest jednym z prostszych do przygotowania dodatków do dań. Aby zachwycił smakiem, nie może być rozgotowany czy posklejany. Gotując go odpowiednio długo w dobrze dobranej ilości wody, osiągniecie pożądane efekty. Sprawdźcie, na co jeszcze warto zwrócić uwagę. Przyrządzanie makaronu stanie się prostsze niż kiedykolwiek wcześniej. Baza do pysznego specjału z twarogiem czy budżetowego dania z jajkiem i śmietaną, zawsze się uda, jeśli będziecie trzymać się prostych zasad. Oto one.

Szybka grochówka bez namaczania grochu
12.03.2022 01:00 Szybka grochówka bez namaczania grochu. Sycąca zupa idealna na pierwsze danie

Dobrej grochówce mało kto się oprze. Aromatyczna i sycąca zupa jest idealna zwłaszcza zimą, gdy dni są chłodne. Zalanie nasion grochu wrzątkiem sprawi, że przyrządzenie dania będzie szybsze niż zazwyczaj. Sprawdźcie, co jeszcze trzeba zrobić. Grochówka jest jedną z popularniejszych polskich zup. Przyrządzenie jej w tradycyjnej wersji wymaga czasu. Groch przed gotowaniem dobrze jest moczyć przynajmniej przez 10 godzin. W tym czasie mięknie, a po ugotowaniu jest lżej strawny. W przeciwnym wypadku samo przyrządzanie grochówki ulegnie wydłużeniu. Istnieje jednak patent, który znacznie ułatwi sprawne ugotowanie ulubionego dania. Dzięki niemu będzie ono gotowe nawet w godzinę.

Jak wykorzystać łupiny po cebuli?
12.03.2022 01:00 Jak wykorzystać łupiny po cebuli? Zdradzamy najlepsze patenty

Łupiny z cebuli zazwyczaj trafiają do kosza na śmieci. Wyrzucając je, wiele tracimy. Są one bowiem jeszcze pełne smaku oraz wartości odżywczych i zdecydowanie warto je wykorzystać przed wyrzuceniem. Sprawdźcie, w czym będą pomocne. Łupiny z cebuli często są pomijane w kulinariach. Skupiamy się na cebuli — wyrazistym i pełnym charakteru warzywie, które można dodać do wielu wspaniałych potraw m.in. wątróbki czy jajecznicy. Tymczasem z tego prostego komponentu możemy zrobić jeszcze użytek. Podpowiadamy jak go skutecznie zastosować.

fusy po kawie
11.03.2022 01:00 Jak wykorzystać fusy po kawie? Liczne zastosowania pokochały miliony

Często pijesz kawę? A wiesz, jak wykorzystać fusy po kawie? Mają naprawdę liczne zastosowania, które pokochały już miliony ludzi. Możesz je na przykład użyć do marynowania mięsa, dzięki czemu nabierze niezwykłej kruchości. Poznaj też inne, ciekawe wykorzystanie kawowych fusów. Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Pije ją niemal każdy dorosły i to przynajmniej raz dziennie. Pijamy kawę rozpuszczalną i sypaną. Jednak najbardziej aromatyczna i lubiana jest kawa z ekspresu. Po jej zaparzeniu pozostają fusy, które zwykle lądują w śmietniku. Czas to zmienić, bo można je wykorzystać do innych celów w kuchni i nie tylko.