Rzeżucha jest pysznym dodatkiem do kanapek, po który warto sięgać nie tylko przy okazji Świąt Wielkiej Nocy. Wysiejcie ziarenka na kilka dni przed świętami, a będą miały szansę trafić do faszerowanych jajek czy sosu do kiełbasy. W tym roku najlepiej zrobić to już 10 kwietnia. Rzeżucha symbolizuje budzenie się życia, a jej zielony kolor niewątpliwie ładnie prezentuje się zarówno w wielkanocnym koszyczku, jak i na świątecznym stole. Nieco pikantne listki warto wysiać samodzielnie. Nie sprawi wam to większych problemów, a już po kilku dniach zaobserwujemy efekty.
Jajka są jednym z podstawowych produktów niemalże w każdej kuchni. Warto zapewnić sobie bezpieczeństwo podczas ich przygotowania. Jest to bardzo istotne zwłaszcza wtedy, gdy chcemy podać je na surowo. Jeśli sparzymy skorupkę i zachowamy kilka innych zasad, ryzyko zatrucia będzie niewielkie. Po jajka sięgamy dość często, podając je na śniadanie lub dodając do wypieków. Niezależnie od tego czy planujemy usmażyć z nich jajecznicę czy przygotować biszkopt warto sparzyć ich skorupkę. Zabieg ten pozwoli usunąć bakterie, które mogą znajdować się na powierzchni produktu.
Gofry kojarzą nam się z wakacjami i słodkim, pełnym owoców deserem. Chrupiący wyrób jednak równie doskonale smakował będzie w wersji wytrawnej. Dodając do niego sera, uzyskamy niezwykle sycąca śniadaniową wersję, która spodoba się każdemu amatorowi ciepłych porannych posiłków. Koniecznie spróbujcie ich z jajkiem sadzonym. Gofry z dżemem czy z owocami, przykryte pianką z bitej śmietany przywołują miłe wspomnienia. Sięgając po smaczne chrupiący rarytas z ciągnącym się serem damy sobie szansę na odkrycie nowego, równie ciekawego doznania smakowego. Podobne do pizzy gofry serowe będą idealnym pomysłem na wytrawne śniadanie.
Domowy zakwas na żurek nie jest w żadnym wypadku skomplikowany w przygotowaniu i każdy może się za niego zabrać. Aby mieć pewność, że w czasie fermentacji zakwas się nie zepsuł, wystarczy go dokładnie obejrzeć. Oznaką gnicia jest brązowa skorupka i pleśń na powierzchni, a także nieprzyjemny zapach. Niżej wyjawiamy najprostszy sposób na pyszny zakwas. Prawidłowo hodowany zakwas charakteryzuje się zapachem podobnym do kiszonych ogórków, z tym że mocniejszym. Aromat alkoholu czy acetonu, który ma silnie wyczuwalne gorzkie nuty, jest oznaką zepsucia. Dodatkowym wyznacznikiem dobrego zakwasu jest jego stan. Jeżeli cały czas produkuje gaz, a na jego powierzchni unosi się piana, nadaje się do wykorzystania.
Sprawdź, jak pozbyć się nieprzyjemnych zapachów z lodówki. Zdradzamy najlepsze, domowe patenty, które są bezpieczne i skuteczne. Jednym z nich jest laska cynamonu. Wystarczy przełamać ją na pół, włożyć do lodówki, a przykra woń zniknie po godzinie. Poznaj też inne, sprytne sposoby.Nieprzyjemny zapach z lodówki jest dosyć częstą, kuchenną przypadłością. Pojawia się nie tylko dlatego, że nie zawsze macie czas, by dokładnie umyć lodówkę. Może też pozostać po trzymanych w niej, aromatycznych produktach. Zapach wędzonej ryby, pleśniowego sera czy czosnkowej kiełbasy pozostanie w lodówce, nawet po ich zjedzeniu. Jak się pozbyć niemiłej woni?
Smażenie kurczaka często kończy się uzyskaniem suchego i niesmacznego filetu. Najczęstszą przyczyną tej sytuacji jest obracanie mięsa na patelni. Choć takie postępowanie sprawia, że unikamy przypalenia kotletów, powoduje również, że zawarte w nich soki odparowują. Dowiedzcie się, czego jeszcze warto uniknąć i nie dopuścić do utraty soczystości potrawy. Smażenie kurczaka, choć wydaje się proste, tak naprawdę wymaga sporo wyczucia i cierpliwości. Uzyskanie soczystego mięsa nie będzie trudne, jeśli będziemy wystrzegać się kilku błędów. Marynata może pomóc, lecz nawet ona nie wystarczy, gdy smażenie będzie zbyt długie. Takiego kurczaka nie uratuje nawet najbardziej soczysta surówka.
Chrzan jest niezwykle aromatycznym i wyrazistym dodatkiem, który podkreśli smak niejednego dania. Jego ścieranie do przyjemnych jednak nie należy. Warzywo podrażnia nasze oczy i sprawia, że płaczemy. Użycie wyciskarki wolnoobrotowej pozwolą uzyskać pożądany efekt szybko. Jednocześnie unikamy nieprzyjemnych doznań. Chrzan sprawdzi się zarówno jako smaczny dodatek do pieczonego schabu, jak i składnik nadający charakteru ziemniaczanemu purée czy zasmażanym buraczkom. Z naszym poradnikiem przygotowanie tego wyjątkowo ostrego warzywa będzie dużo prostsze.
Kopytka są jednym ze smaczniejszych dodatków obiadowych. Sekretem przygotowania miękkiego i rozpływającego się w ustach specjału jest wybór odpowiednich ziemniaków. Warzywo nie może zawierać zbyt dużo skrobi. Nie może też być zbyt wodniste. Podpowiadamy, na co jeszcze zwrócić uwagę. Dobrze przyrządzone kopytka będą smakowały doskonale zarówno z węgierskim gulaszem, jak i prostym sosem grzybowym. Specjał zachwyci nawet najbardziej wymagających, jeśli przyrządzicie go z ziemniaków o niezbyt dużej zawartości skrobi. Ważny będzie też odpowiedni dodatek mąki.
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że kolejny produkt może stanowić zagrożenie dla zdrowia. Badania wykazały, że materiał, z którego wykonano łyżkę do szumowania, uwalnia szkodliwe związki do żywności. Produkt jest usuwany z rynku. Przyczyną wycofania dostępnego w markecie Auchan sprzętu kuchennego jest uwalnianie szkodliwych dla zdrowia pierwszorzędowych amin aromatycznych. Korzystanie z produktu podczas przygotowywania posiłków może doprowadzić do skażenia żywności.
Co można zrobić ze skórką z cytryny? Ma co najmniej kilka praktycznych zastosowań, dzięki którym zaoszczędzisz sporo pieniędzy. Dlatego nigdy jej nie wyrzucaj, tylko skorzystaj z jej dobroczynnego działania. Doceń jej orzeźwiający aromat, działanie antybakteryjnie i wiele innych zalet.Skórkę z cytryny wsypujemy do deserów i ciast, by dodać im aromatu. Niektórzy wzbogacają nią sałatki, surówki i sosy do makaronu. Warto też dodać ją do naparu czy nalewki. Jednak zdarza się, że aromatyczna skórka pozostaje nam po wyciśnięciu soku z cytryny. I nie wiedząc, co z nią zrobić, zwyczajnie wyrzucamy ją do śmieci. I tu popełniamy duży błąd, bo można ją wykorzystać w kuchni czy kosmetyce.
Dziś powiemy wam, jak odetkać zlew domowymi metodami. Będzie prosto i skutecznie, bez silnej, kupnej chemii. Wystarczy wsypać do odpływu szklankę sody oczyszczonej i zalać ją kolejną szklanką octu. Po kilku minutach będzie po kłopocie.O zapchany zlew w kuchni nietrudno. Często bowiem lądują w nim resztki jedzenia, a gdy nagromadzi się ich w rurach zbyt dużo, może dojść do zatkania przepływu. Najłatwiej wtedy sięgnąć po przepychacz, ale nie zawsze jest on skuteczny. Gdy w zagięciach rur nagromadzi się tłuszcz plus inne resztki, trzeba spróbować je rozpuścić.
Lubicie popcorn? A wiecie, jak zrobić domowy popcorn z kaszy gryczanej? Mamy na niego prosty sposób — wystarczy wsypać garść kaszy do garnka z olejem i całość smażyć, aż zrobi się puszysta. Tak przygotowany popcorn jest zdrowy i niepowtarzalny w smaku. Popcorn to prażone ziarna kukurydzy, które po podgrzaniu do wysokiej temperatury pękają i robią się puszyste. Przekąskę w rodzaju popcornu można przygotować także z innych zbóż. My proponujemy sięgnąć po kaszę gryczaną, która jest wyjątkowo zdrowa. Gryczany popcorn można jeść na przekąskę, podobnie jak kukurydziany. Jednak można go też wykorzystać do innych potraw. Będzie świetnym dodatkiem do musli, sałatek, sprawdzi się też jako posypka do pieczonych warzyw i mięs. Oto jak go przygotować.
Pieczywo jest jednym z podstawowych produktów w każdej kuchni. Czasami jednak kupujemy go zbyt dużo. Czerstwy chleb czy bułki nie muszą jednak trafiać do kosza. Nawet z nieświeże można wykorzystać. Zebraliśmy sposoby, dzięki którym już nigdy ich nie wyrzucicie. Choć zakup pieczywa staramy się zaplanować, nie zawsze możliwe jest przewidzenie wszystkich okoliczności. Zdarza się, że chleb czy bułki zdążą stwardnieć, zanim przygotujemy z nich kanapki. Wiemy co zrobić z takim produktem, jeśli niekoniecznie mamy ochotę na przyrządzanie kotletów. Sprawdźcie koniecznie.
Przedstawiamy wam sprawdzony przepis na zakwas na chleb. Nie ma opcji, że się nie uda, bo jego przygotowanie jest niezwykle proste. Postępujcie tylko krok po kroku, wedle podanych zaleceń. Na bazie tego zakwasu upieczecie tradycyjny chleb, ale też możecie go wykorzystać do zrobienia świątecznego żurku. Zakwas na chleb przygotowuje się na bazie mąki i wody. Po przefermentowaniu ta mikstura zaczyna rosnąć i przekazuje moc wyrastania chlebowemu ciastu. Nie trzeba do niego dodawać drożdży ani innych spulchniaczy. Do wyrośnięcia ciasta na chleb będzie potrzebna tylko odpowiednia temperatura i czas.Co ciekawe raz nastawiony zakwas można hodować przez wiele lat. Trzeba tylko pamiętać o dokarmianiu go, a będzie zawsze pod waszą ręką gotowy do użycia. Na jego bazie nie tylko upieczecie chleb, ale możecie użyć tego zakwasu do zakwaszenia żurku.
Kojarzycie liście ze zdjęcia? A wiecie, jak wykorzystać w kuchni liście chrzanu? Są naprawdę wartościowe i potrafią wzbogacić smak wielu potraw. Podrzucimy wam garść zaskakujących inspiracji, dzięki którym już nigdy nie będziecie marnować tych liści. Liście chrzanu są podobnie jadalne, jak jego korzeń. Często jednak nie doceniamy ich smaku i właściwości i po prostu je wyrzucamy. Tymczasem są one bogate w witaminę C i witaminy z grupy B, a także potas, magnez, siarkę i wapń. Zawierają też substancje grzybo- i bakteriobójcze. Poprawiają przemianę materii, a także usprawniają pracę układu pokarmowego. Korzystnie wpływają na pracę serca, kondycję skóry, włosów i paznokci.
Czosnek jest jedną z podstawowych przypraw w naszej kuchni. Hoduje się go w wielu krajach, a największym producentem są Chiny. Pochodzące z Azji warzywo będzie jednak różniło się w smaku od wyrazistego i ostrego w odbiorze rodzimego specjału. Pomocny będzie kolor warzywa. O tym, że czosnek warto odpowiednio pokroić przed użyciem, już wspominaliśmy. Przedstawialiśmy wam też zalety spożywania go na czczo. Wracamy z krótkim poradnikiem, który pomoże wam wybrać warzywo wyhodowane w Polsce. Sprawdźcie jak odróżnić je od chińskiego kuzyna.
Przypaliło wam się ciasto czy zapiekanka? A wiecie, co zrobić, aby usunąć zapach spalenizny z kuchni? Zdradzamy najlepsze tricki. Jednym z nich jest zagotowanie szklanki octu, co doskonale zneutralizuje nieprzyjemną woń. Poznajcie też inne sprawdzone sposoby na ten częsty problem.Przypalenie potrawy nie jest wcale czymś rzadkim w codziennym gotowaniu i pieczeniu. Wystarczy bowiem chwila nieuwagi, a potrawa zwęgli się z wierzchu lub przywrze do dna naczynia. W wyniku tego w kuchni, a często też w całym domu czuć nieprzyjemny swąd. Powiemy wam jak najszybciej się go pozbyć.
Wiecie, jak wyczyścić lodówkę domowymi metodami? Podamy wam garść skutecznych porad, dzięki którym ten kuchenny sprzęt nabierze blasku jak nigdy dotąd. Tak naprawdę wystarczy połączyć trzy produkty, które z pewnością każdy z was ma w domu. Jednym z nich jest niezawodny ocet. Poznajcie też inne skuteczne środki.Lodówka jest sprzętem kuchennym, bez którego nie wyobrażamy sobie funkcjonowania. To właśnie ona sprawia, że nie musimy chodzić po zakupy codziennie, bo skutecznie przedłuża świeżość produktów spożywczych. Jednak, by lodówka gwarantowała świeżość żywności, sama musi być czysta. A oto już musimy zadbać my. Jak to zrobić skutecznie i bez zbędnej chemii? Podpowiemy wam, po jakie składniki najlepiej sięgnąć.
Kalafior zazwyczaj zjadamy w postaci ugotowanej. Wielu z nas uważa, że tylko taki sposób jedzenia go jest bezpieczny. Tymczasem warzywo to podobnie jak marchewkę czy ogórka można z powodzeniem schrupać na surowo. Jeżeli dotychczas nie spróbowaliście go w tej postaci, nie zwlekajcie. Sposobów na ciekawe podanie jest kilka.Kalafior jest jednym ze zdrowszych warzyw i zdecydowanie powinien zagościć w naszym jadłospisie. Większość z nas gotuje go lub dodaje do zupy. Zdecydowanie jednak korzystniej jest zjeść go bez obróbki termicznej. Będzie bogatszy w składniki odżywcze.
Najważniejszą zaletą i jednocześnie cechą charakterystyczną kuchenek indukcyjnych jest sposób grzania oparty na nowoczesnej technologii energooszczędnej. Dzięki niej możemy gotować przy użyciu stosunkowo małej energii. Konstrukcja płyty indukcyjnej zachwyca szczególnie te osoby, które cenią sobie wygodę ich czyszczenia.Płyta indukcyjna wykorzystuje bezpieczną i energooszczędną technologięGarnki do gotowania na płycie indukcyjnej przylegają bezpośrednio do jej powierzchni, co zapobiega uciekaniu ciepła „w powietrze”. Cała energia wykorzystywana jest na ogrzanie garnka dopiero po umieszczeniu naczynia na płycie. Naturalnie gorący garnek oddaje część ciepła do powierzchni płyty, na której stoi, dlatego należy zachować ostrożność po jego odstawieniu. Na bezpieczeństwo wpływa także wskaźnik zalegania ciepła, który informuje nas o temperaturze płyty po zdjęciu naczynia. Ogromną zaletą jest także brak otwartego ognia i wyeliminowanie ryzyka zalania palników, co skutkowałoby ulatnianiem się gazu.
Wyróżniamy dwa podstawowe rodzaje blenderów: blender kielichowy z dołączonym naczyniem, który po włączeniu nie wymaga z naszej strony żadnej aktywności oraz blender ręczny (potocznie nazywany “żyrafą”), który umieszczamy w dowolnym wybranym przez nas naczyniu. Blendery ręczne wymagają naszej stałej obsługi i ostrożności, jeśli nie chcemy porysować dna garnka. Niektóre modele blenderów ręcznych mogą być zasilane akumulatorowo, ale mają mniejszą moc niż blendery kielichowe.
„Cieszymy się, że Klienci doceniają nowoczesne wzornictwo, niezawodne działanie i zaawansowanetechnologie zastosowane w naszych urządzeniach - powiedział Marcin Majchrzak, General ManagerHaier Group Poland. Od samego początku istnienia firmy stawiamy na funkcjonalność i innowacyjnerozwiązania” – dodał.Od kilkunastu lat produkty marki Haier, takie jak chłodziarki, zamrażarki, pralki, suszarki i chłodziarkido wina, stoją na czele globalnych rankingów Euromonitor. Na sukces ten pracuje ponad 100 tysięcypracowników, w 160 krajach, na 5 kontynentach. Choć sama firma nie jest bardzo wiekowa, istniejebowiem na rynku od 26 lat, zdążyła zaskarbić sobie serca coraz bardziej wymagających Klientów.Oferta produktów Haier na polskim rynku obejmuje lodówki typu combi, multidoor i side by side,pralki, pralko-suszarki i suszarki, chłodziarki do wina oraz piekarniki, okapy i płyty grzewcze dozabudowy. Można je nabyć w sieciach handlowych RTV Euro AGD, Media Markt, Media Expert iNeonet.I rzeczywiście trendy wyznacza tu Haier. Na wyróżnienie zasługują m. in.: autorska technologia ABT®,która zarówno w chłodziarkach jak i pralkach czy pralko-suszarkach dba o nasze zdrowie ibezpieczeństwo, technologia Fresher Techs®, która umożliwia regulację i optymalizację warunkówpanujących w chłodziarkach, dzięki czemu żywność dłużej zachowuje wysoką jakość i cenne wartościodżywcze, czy wreszcie funkcje Refresh i i-Refresh zastosowane w pralkach i pralko-suszarkach z seriii-Pro 7, które pozwalają odświeżyć naszą odzież bez konieczności wizyty w pralni chemicznej.
Smażenie ryby jest jednym z prostszych sposobów jej przyrządzenia. Niestety dość często kończy się ono uzyskaniem suchego i rozpadającego się filetu — zwłaszcza gdy zdecydujemy się na przygotowanie dania bez panierki. Wystarczy jednak, że skropimy mięso sokiem z cytryny, a rezultat będzie zupełnie inny. Tak kruchej i delikatnej ryby jeszcze nie jedliście. Ryby przyrządzaliśmy już zarówno w cieście, jak i w prostej panierce. Smażenie ich na patelni, choć wydaje się proste, wymaga pamiętania o kilku zasadach. Jedna z nich stanowi jednocześnie sekret nierozpadającego się i wyjątkowo subtelnego w odbiorze mięsa, które posmakuje nawet najbardziej wybrednym.
Pieczarki są grzybami, którymi możemy się cieszyć przez cały rok. Choć są nieco mniej aromatyczne niż leśne okazy, ich obróbka jest zdecydowanie łatwiejsza. Okazuje się bowiem, że nie zawsze musimy je obierać. Dowiedzcie się, dlaczego i kiedy możemy pominąć tę nielubianą czynność. Pieczarki pasują do wielu dań. Doskonale podkreślą smak porannej jajecznicy. Będą też idealne jako farsz do ziemniaków czy pierogów. Ich dobre przyrządzenie nie zawsze jednak będzie uciążliwe. Są bowiem sytuacje, gdy z usuwania skórki możemy zrezygnować. Wyjaśniamy dlaczego.
Sernik jest ulubionym ciastem wielu smakoszy. Jakub Kuroń proponuje ten królewski — z dodatkiem kakao, o pysznym waniliowym posmaku. Ciasto wprost rozpływa się w ustach, a jego smak przypadnie do gustu każdemu, kto go spróbuje. Przygotujecie go na Wielkanoc, a jeszcze nie raz wrócicie do tego przepisu. Sernik z pewnością jedliście nie raz. Być może próbowaliście już przyrządzać go z dodatkami — np. z brzoskwiniami czy budyniem. Tym razem proponujemy wam bardziej klasyczną odsłonę specjału, czyli sernik królewski. Smakujący wanilią ser otoczony delikatnym kakaowym ciastem kruchym spodoba się wszystkim entuzjastom tego deseru.
Zabrudzenia w piekarniku zbierają się bardzo łatwo i w krótkim czasie nawet niewielkie zacieki stają się dużym wyzwaniem do wyczyszczenia. Zamiast sięgać po chemię, można skorzystać z naturalnych domowych środków czystości - takich jak sól kuchenna. Niżej wyjawiamy jak zabrać się za posprzątanie urządzenia z jej pomocą. Piekarnik z biegiem czasu naturalnie pokrywa się od wewnątrz trudną w usunięciu warstwą brudu. Wysoka temperatura zapieka tłuszcz i resztki jedzenia, które tworzą twardą skorupę. Regularne sprzątanie urządzenia pozwala zachować go w nieskazitelnej czystości, co wydłuża jego żywotność i poprawia funkcjonalność. Nie polecamy jednak kupować w tym celu sklepowej chemii, gdyż pod ręką masz wystarczająco skuteczne naturalne środki czystości.
Chcecie przygotować pyszny obiad za grosze? Proponujemy smaczne i sycące danie dla całej rodziny. Jest nim zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym i ogórkami kiszonymi. Jej przygotowanie jest bardzo proste, a wszystkie potrzebne składniki znajdziecie w kuchni. Jeden dodatek z pewnością zaskoczy niejednego smakosza, ale doda całości niebywałego smaku. Mowa o ogórkach kiszonych. Co jeszcze będzie nam potrzebne?Dania z piekarnika są nie tylko zdrowe, ale też zwykle łatwe do przygotowania. Zwłaszcza jeśli są nimi zapiekanki. Ich bazę stanowią zazwyczaj produkty bogate w skrobię, a więc ziemniaki, makaron, kasza czy ryż. Dodatkami smakowymi i zwiększającymi wartość odżywczą są przeróżne składniki, które mamy właśnie pod ręką. Często jest to wędlina, żółty ser, ale też warzywa. Do dzisiejszej zapiekanki dodamy kiszone ogórki, które może niektórych trochę zaskoczą, jednak doskonale zaostrzą smak całej potrawy.
Czosnek jest częstym dodatkiem do potraw. Zależnie od gatunku będzie się różnił nieco smakiem i wyglądem. Chcąc kupić warzywo polskiego pochodzenia, warto zwrócić uwagę na kolor łupiny. W przeciwieństwie do czosnku chińskiego warzywo będzie miało różowo-fioletowe zabarwienie. Ciekawostką jest, że istnieje niemal 700 odmian czosnku. Choć w Polsce uprawianych jest co najmniej kilkanaście – m.in. Orkan, Harnaś, Cyry czy Zawrat – importowany z Chin produkt zyskał niemałą popularność. Jak go odróżnić od polskiego produktu? Wystarczy uważnie przyjrzeć się warzywu.