Wszyscy doskonale znamy sałatkę cezar, czyli sałatkę z grzankami, kurczakiem i aromatycznym sosem. Sałatkę można jednak w ciekawy sposób urozmaicić i stworzyć własny, wyjątkowy przepis na to popularne i pyszne danie. Poznaj oryginalny przepis na sałatkę cezar.Sos Worcestershire jest bardzo aromatycznym sosem, powstałym w wyniku połączenia octu słodowego, winnego i sosu z anchois. Sos wykorzystywany jest w wielu kuchniach świata do przygotowywania sałatek, zup i dań mięsnych. Jest intensywny i nadaje potrawom wyjątkowego smaku.Sałatkę cezar przygotowuję z kurczaka i anchois, które ucieram razem z sosem. Anchois to bardzo słone, małe rybki, dlatego też sól dodaję do sosu na samym końcu, w minimalnych ilościach. Sałatka cezar jest świetnie doprawiona, bardzo aromatyczna i z pewnością posmakuje wszystkim gościom. W sałatce wykorzystane są dwa surowe żółtka, przed rozbiciem jajek dokładnie więc umyj, sparz i zdezynfekuj skorupki. Sałatkę podaję z grzankami czosnkowymi lub pieczywem czosnkowym. Palce lizać.Klasyczna sałatka z kurczakiem polana sosem jest równie pyszna i aromatyczna. Tu znajdziesz przepis na tradycyjną sałatkę cezar od Magdy Gessler.
Sos pieczarkowy do mięsa jest wyjątkowo prostym i smacznym sosem, który świetnie komponuje się z delikatnym drobiem, kotletami schabowymi i pieczonym mięsem. Sos jest aksamitny, gęsty o wyraźnym, grzybowym smaku. Sprawdź, jak przygotować prosty sos pieczarkowy do mięsa.Sos pieczarkowy jest prostym i aromatycznym sosem, który wzbogaci smak wielu potraw mięsnych. Pieczarki są grzybami, które kupisz przez cały rok. Podsmażane z czosnkiem i pietruszką zyskują niepowtarzalny, wyraźny smak.Pieczarki są bardzo zdrowymi grzybami., z których przygotujesz wiele pysznych dań. Są mało kaloryczne, regulują ciśnienie krwi, a zawarte w grzybach lektyny i przeciwutleniacze opóźniają procesy starzenia i wykazują działanie antynowotworowe. Pieczarki to również źródło witamin z grupy B, magnezu i potasu. Sos pieczarkowy doskonale łączy się z drobiem, eskalopkami wieprzowymi, schabem, mięsem pieczonym. Sos przygotuj również do placków ziemniaczanych, aby nadać im nowy, wyjątkowy smak.
Makaron z sosem sojowym to doskonały pomysł na szybki obiad w azjatyckim stylu. Danie przygotowywane jest metodą stir-fry w woku, dzięki czemu wszystkie składniki zachowują chrupkość i doskonały smak. Odkryj niezwykłą kuchnię Dalekiego Wschodu i przygotuj pyszny makaron chow mein z sosem sojowym.Stir-fry to metoda przygotowywania potraw w woku, polegająca na krótkim smażeniu wszystkich składników w bardzo wysokiej temperaturze, dzięki czemu są niezwykle chrupiące i aromatyczne. Dania stir-fry są niezwykle popularne między innymi w Chinach i Japonii, gdzie można je kupić niemal na każdym rogu. Dania stir-fry słyną z prostych, ale doskonale połączonych składników. Makaron z sosem sojowym przygotowuję z kurczakiem, paprykami i chińskimi grzybami shiitake. W przepisie nie może zabraknąć ciemnego sosu sojowego, soku z limonki oraz cukru, ponieważ razem tworzą niezwykle smaczny sos, łączący warzywa, mięso i makaron.Doskonały makaron z woka przygotujesz również z plastrami wołowiny. Tu znajdziesz przepis na stir-fry z wołowiną, orzechami i imbirem.
Kotlet paryski jest doskonałym pomysłem na szybki obiad dla całej rodziny. Jest tak delikatny i soczysty, że nawet największe niejadki zjedzą go ze smakiem. Kotlet ma złocistą, chrupiącą panierkę i jest świetną alternatywą dla klasycznych schabowych. Poznaj przepis na pyszny kotlet paryski.Kotlet paryski z pewnością wszystkim posmakuje. Delikatny kurczak w złocistej panierce z jajka i bułki błyskawicznie znika z talerzy za każdym razem. Kotleciki doprawiam są solą, pieprzem i oregano, które nadaje potrawie delikatnej, ziołowej nuty. Do tradycyjnej panierki dodaję łyżeczkę papryki słodkiej, aby wzmocnić jej smak.Kotlety paryskie nie wymagają tak dokładnego rozbijania, co kotlety schabowe. Wystarczy, że pokroisz piersi z kurczaka na mniejsze kawałki. Możesz je delikatnie rozbić, jednak nie jest to koniecznie, ponieważ drób jest delikatny i smaży się szybciej niż schab.Kotlety paryskie podaję z pieczonymi frytkami, za którymi przepadają zarówno dzieci, jak i dorośli. Do dania świetnie pasuje również surówka z białej kapusty z marchewką i jabłkiem.
Kotlet paryski jest niezwykle prostym w przygotowaniu kotletem z piersi z kurczaka o doskonałym smaku i złocistą, chrupiącą panierką. Kotlety drobiowe sprawdzą się zarówno na szybki obiad w tygodniu, jak i większe uroczystości rodzinne. Sprawdź, jak przygotować wyborny kotlet paryski.Kotlety paryskie są niezwykle delikatne, miękkie i soczyste, dzięki czemu posmakują nawet największym niejadkom. Kotlety obtaczam w panierce z jajek i bułki tartej, aby miały ładnie przypieczoną, złotą skórkę i były chrupiące. Do panierki wykorzystuję również mąkę pszenną, ponieważ dzięki niej jajko lepiej przykleja się do mięsa podczas obtaczania kotlecików.Dzieci uwielbiają delikatne dania. Kotleciki podaję z ziemniakami lub domowymi frytkami i surówką z kapusty pekińskiej, ponieważ razem tworzą pyszny i zbilansowany posiłek dla najmłodszych. Kotleciki z kurczaka doskonale smakują również podane z ryżem i warzywami na parze.
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów to doskonały pomysł na pyszny i pożywny obiad. Mięsny bulion z dodatkiem włoszczyzny i podsmażone z czosnkiem pomidory nadają zupie niezwykłego smaku i aromatu. Zupę podaj z ulubionym makaronem lub ryżem. Poznaj przepis na doskonałą zupę pomidorową ze świeżych pomidorów na mięsie. Świeże pomidory i aromatyczny bulion na bazie mięsa i włoszczyzny to genialne połączenie. Bulion rozgrzewa i wzmacnia naszą odporność, pomidory natomiast są źródłem magnezu, potasu i wielu niezbędnych witamin. Zupa jest więc zarówno pyszna, jak i zdrowa.Do przygotowania zupy pomidorowej ze świeżych pomidorów wybieram dwa różne rodzaje pomidorów. Warzywa muszą być dojrzałe i słodkie, aby przygotować z nich pyszny przecier z lekką, czosnkową nutą. Do zupy pomidorowej dodaję również cukier, który wzmacnia jej smak.Jeśli lubisz mięsne, aromatyczne zupy, przygotuj również zupę pomidorową z klopsikami, czyli wyjątkowe, aromatyczne danie w włoskim stylu.
Ci, co raz spróbowali wątróbki, wiedzą jak potrafi być smaczna. Miękka i kremowa wprost rozpływa się w ustach. Podajemy wam najlepszy tradycyjny przepis na soczystą wątróbkę. Będzie szybkim i tanim daniem obiadowym. Wątróbka ma swoich zwolenników i przeciwników. Niektórzy przepadają za jej kremowym smakiem, chętnie przygotowują z niej dania obiadowe, dodają ją też do pasztetów. Innym nie odpowiada smak podrobów i nie wyobrażają sobie ich jedzenia. Wątróbka ma jednak wysoką wartość odżywczą. Przede wszystkim jest doskonałym źródłem żelaza, więc jest wskazana przy skłonnościach do anemii. Zawiera też dużo witamin z grupy B. Jest też bogata w witaminę A, co jest jej zaletą i wadą jednocześnie. To dlatego, że zawiera jej na tyle dużo, że jedząc zbyt często wątróbkę, możemy tę witaminę przedawkować. A nadmiar witaminy A w organizmie obciąża wątrobę. Wątróbki nie zaleca się więc jeść zbyt dużo ani zbyt często. Także dlatego, że należy do podrobów, a więc zawiera sporo cholesterolu i jest ciężkostrawna. Jednak raz na jakiś czas warto podelektować się jej smakiem.
Główny Inspektorat Sanitarny wydał nowe ostrzeżenie. Tym razem ze sklepów w całej Polsce znika gotowe danie. Powodem wycofania z obrotu jest wykrycie w nim szkodliwej substancji.Główny Inspektorat Sanitarny dba o nasze bezpieczeństwo, zapobiegając i minimalizując ewentualne zagrożenia dla naszego zdrowia. Na bieżąco wydaje ostrzeżenia publiczne, dotyczące produktów potencjalnie szkodliwych dla konsumenta.
Kotlet z kurczaka z serem to świetny pomysł na rodzinny obiad. Kotlet ma pyszną, chrupiącą panierkę i jest zapieczony z pieczarkami i serem. Tak przygotowane mięso wygląda i smakuje rewelacyjnie. Sprawdź, jak przygotować pyszny kotlet z kurczaka z serem.Kotlet z serem to doskonały pomysł na szybki i niezwykle smaczny obiad. Kotlet z piersi z kurczaka jest znacznie delikatniejszy od klasycznego schabowego, a chrupiąca, złocista skórka wprost rozpływa się w ustach. Do przygotowania kotletów z serem wykorzystuję klasyczny żółty ser w kostce, typu gouda. Ser dobrze roztapia się pod wpływem ciepła, tworząc pyszną, serową chmurkę.Po podsmażeniu kotletów przekładam je na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu. Kotlety opiekam na samym papierze do pieczenia, aby nie dodawać im więcej oleju i sprawić, żeby były chrupiące, smaczne i lekkie. Kotlety z kurczaka z serem przygotowuję z domowymi frytkami lub talarkami. Obiad uzupełniam również surówką lub warzywami gotowanymi na parze.
Zupa ogórkowa jest kwaśnym, zdrowym i wyjątkowo smacznym posiłkiem dla całej rodziny. Gotowana na udkach z kurczaka zyskuje pełny, mięsny smak, który uzupełniony jest warzywnym wywarem i ziołami. Poznaj przepis na wyborną zupę ogórkową na udkach.Zupa ogórkowa gotowana na udkach jest szybką i wyjątkowo smaczną zupą. Posiada intensywny smak i aromat. Wywar mięsno-warzywny mocno rozgrzewa i stanowi doskonałą bazę dla zupy. Zupę ogórkową oprósz koperkiem lub natką pietruszki i zabiel śmietanką.Ogórki kiszone są wyjątkowo zdrowe. Dzięki wysokiej zawartości witamin z grupy B, magnezu oraz żelaza i wapnia, ogórki kiszone wzmacniają naszą odporność, dbają o kości, układ nerwowy i przyspieszają produkcję czerwonych krwinek. Ogórki kiszone oczyszczają organizm z toksyn oraz odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie naturalnej flory bakteryjnej jelit. Ogórki kiszone wykorzystasz nie tylko do zupy. Przygotuj z nich pyszną i zdrową pastę kanapkową lub sałatkę do obiadu, która wprost idealnie komponuje się z każdym rodzajem mięsa.
Sałatka z ryżem i ananasem to doskonały i niezwykle prosty pomysł na niespodziewaną wizytę gości, święta lub kolację z najbliższymi. Jest szybka w przygotowaniu, wygląda świeżo i estetycznie i smakuje obłędnie. Sprawdź, jak przygotować sałatkę z ryżem i ananasem.Sałatkę z ryżem i ananasem przygotuj z piersią z kurczaka i kukurydzą. Doskonale komponują się z aromatycznym koperkiem i aksamitnym sosem majonezowo-jogurtowym. Do sałatki dodaj biały ryż, najlepiej jaśminowy, basmati lub parboiled. Ryż ten nie klei się po ugotowaniu i jest niezwykle smaczny.Sos do sałatki możesz przygotować z samego majonezu. Możesz również ograniczyć jego ilość, dodając małą łyżkę produktu. Wszystko zależy od Twoich preferencji smakowych. Do sosu możesz dodać również odrobinę koperku, ząbek czosnku lub oregano.Z ananasem przygotujesz wiele ciekawych sałatek. Jedną z moich ulubionych jest sałatka z ananasem i selerem naciowym - idealna na rodzinne imprezy.
Niezależnie od tego, czy przygotowujesz drób, wieprzowinę, czy wołowinę, odpowiednio dobrany do nich sos podkreśli smak mięsa, a całe danie będzie niezwykle aromatyczne i doskonale doprawione. Poznaj kilka wskazówek, jak zrobić najlepszy sos do mięsa.Sos jasny i ciemny są najbardziej klasycznymi sosami do pieczeni i innych dań mięsnych. Sosy przygotowywane są na bazie soku z konkretnego mięsa, a odpowiednio doprawione nadają mu wyrazistego i wyjątkowego smaku.Jasny sos do mięsa najlepiej komponuje się z drobiem, jagnięciną i delikatnym schabek i eskalopkami wieprzowymi. Jasny sos przygotujesz również z pieczarkami i chrzanem. Ciemny sos natomiast doskonale łączy się z policzkami wołowymi, pieczenią wołową, wieprzową, karkówką i roladkami.
Śliwki suszone mają mocny smak i aromat, który doskonale komponuje się z daniami mięsnymi. Duszone mięso w sosie śliwkowym jest wyjątkowo smaczne, lekko słodkie i niezwykle aromatyczne. Sos śliwkowy to doskonały dodatek do obiadu w długie, deszczowe dni. Poznaj przepis na sos śliwkowy do mięsa.Sos śliwkowy przygotowuję jesienią i na święta, jako doskonały dodatek do zimnej płyty oraz duszonej wieprzowiny, wołowiny i kurczaka. Każdy rodzaj mięsa rewelacyjnie łączy się z intensywnym, słodkim sosem śliwkowym.Suszone śliwki są wyjątkowo smaczne i zdrowe. Smakują równie dobrze podane z jogurtem, owsianką lub same, jako lekka przekąska. Śliwki suszone przede wszystkim regulują pracę jelit i całego układu pokarmowego. Zawarte w nich antyoksydanty opóźniają również procesy starzenia i zapobiegają powstaniu nowotworów. Śliwki, zarówno świeże, jak i suszone, są świetnym dodatkiem do mięs na ciepło, pasztetów, wędlin. Wykorzystaj trwający jeszcze sezon na owoce i przygotuj z nich śliwki w occie na całą zimę.
Szukasz pomysłu na niecodzienny, ale prosty lunch lub kolację? Przygotuj sałatkę z wędzonym kurczakiem, ananasem, kukurydzą i kiszonymi ogórkami. Danie doskonale sprawdzi się również podczas spotkania z przyjaciółmi lub rodziną. Wędzony kurczak ma wyjątkowy smak, który doskonale komponuje się z pozostałymi składnikami. Poznaj przepis na obłędną sałatkę z wędzonego kurczaka.Wędzony kurczak smakuje zupełnie inaczej niż klasyczny, usmażony filet. Ma intensywny, wspaniały smak i aromat charakterystyczny dla wędzonych produktów. Wędzony kurczak doskonale komponuje się z kiszonymi ogórkami i słodką kukurydzą i ananasem. Całość uzupełniona jest aksamitnym sosem majonezowym i koperkiem.Do przygotowania sałatki używam wyłącznie ogórków ukiszonych w domu, z poprzedniego sezonu. Ogórki mają wyjątkowy, mocny smak i aromat. Jeśli nie masz już przetworów, kup ogórki, które zawierają w składzie jak najmniejszą ilość konserwantów.Wypróbuj również sałatkę z kurczakiem i selerem naciowym. Poznaj sprawdzony i niezwykle prosty przepis na wyśmienity posiłek dla całej rodziny.
Pasztet drobiowy to doskonała potrawa na święta i uroczystości rodzinne. Przygotowany z wątróbką i warzywami gotowanymi w rosole jest niezwykle delikatny, mokry i pyszny. Pasztet doskonale smakuje na kanapce w towarzystwie ogórków kiszonych lub żurawiny. Sprawdź, jak przygotować doskonały pasztet drobiowy.Pasztet drobiowy przygotowuję na święta lub jako dodatek do zimnej płyty na większe uroczystości. Jest delikatny, niezwykle aromatyczny i zawsze błyskawicznie znika z talerzy. Aby pasztet nie był suchy, dodaj do niego odrobinę rosołu, na którym ugotujesz warzywa i mięso. Bardzo ważne jest również pieczenie-piekarnik musi być ustawiony na grzanie góra-dół. Termoobieg wysuszy potrawę.Do przygotowania pasztetu wykorzystaj dowolną blachę, jednak polecam pieczenie w tradycyjnych keksówkach. Keksówki są wąskie i dzięki temu pasztet będzie miał ładny kształt i będzie się łatwo kroił.Jeśli chcesz spróbować pasztetu w innej, bezmięsnej odsłonie - tu znajdziesz przepis na doskonały pasztet gryczany z pieczonych warzyw.
Pasztet wieprzowo-drobiowy jest polskim daniem tradycyjnym, przygotowywanym od wielu pokoleń, głównie na święta, wesela i ważne uroczystości. Pasztet ma intensywny, mięsny smak i aromat, jest wilgotny w środku i ma zapieczoną skórkę. Poznaj tradycyjny przepis na pasztet wieprzowo-drobiowy jak od babci.Sekretem pysznego pasztetu wieprzowo-drobiowego jest połączenie kilku rodzajów mięsa i odpowiednie przygotowanie. Warzywa do pasztetu muszą być gotowane na udku, aby zyskały mocny, rosołowy smak. Łopatka wieprzowa musi być najwyższej jakości. Wątróbka natomiast musi być podsmażona wcześniej na patelni, aby wydobyła swój intensywny, lekko gorzki smak.Wszystkie składniki zawsze mieszam ręką, aby dokładnie je połączyć. Białka natomiast dodaję na samym końcu i całość mieszam już łopatką silikonową. Piana z białek dodatkowo zmiękczy pasztet i dzięki niej będzie wyjątkowo delikatny i miękki.Jeśli szukasz pomysłu na pasztet-tu znajdziesz pyszną inspirację. Wyjaśniamy krok po kroku, jak przygotować pasztet z królika, czyli niezwykle delikatny i aromatyczny przysmak polskiej, tradycyjnej kuchni.
Czy wiecie, że z fileta kurczaka można zrobić wyśmienite kotlety? Nie sznycle, tylko bardziej kotlety mielone, a w sumie nie mielone, tylko siekane. Zobaczcie, jak takie deikatne kotlety drobiowe robi siostra Anastazja. Będziecie nimi zachwyceni.Kotlety mielone znacie już doskonale. Robicie je często, z mielonej łopatki wieprzowej albo z mięsa wieprzowo-wołowego. Jeśli jednak macie ochotę na lżejszą postać takich kotletów, skorzystajcie z przepisu siostry Anastazji. Siostra robi je z chudego fileta drobiowego, którego nie mieli, tylko drobno sieka. To naprawdę ciekawa i smaczna wersja kotletów.
Kotlet pożarski to kotlet panierowany w bułce, przygotowywany z mięsa drobiowego lub cielęciny. Kotlet pożarski z dodatkiem namoczonej w mleku bułce, pietruszki i majeranku jest szybkim i wyjątkowo smacznym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Sprawdź, jak przygotować kotlety pożarskie w zaledwie 20 minut.Kotlet pożarski to tradycyjna, rosyjska potrawa, która królowała również w polskich barach mlecznych w czasach PRL-u. Podawany z tłuczonymi ziemniakami i surówką uznawany był za prawdziwy przysmak. Kotlety pożarskie są znacznie delikatniejsze i lżejsze niż tradycyjne kotlety mielone, przygotowywane z wieprzowiny. Są więc doskonałą alternatywą dla osób, które z powodów zdrowotnych np. nie jedzą tradycyjnych mielonych.Kotlet pożarski z pewnością posmakuje również Twoim dzieciom. Chrupiąca, złocista skórka z bułki tartej, delikatne i doskonale doprawione mięso sprawią, że danie błyskawicznie zniknie z talerza nawet największego niejadka.Do kotletów pożarskich przygotuj ulubioną surówkę, mizerię lub buraki. Tu znajdziesz przepis na pyszne, domowe buraczki zasmażane jak od babci.
Mięso z gotowania rosołu jest suche i niezbyt smaczne. Nie oznacza to jednak, że należy je wyrzucić. Można z niego bowiem bez większego wysiłku przyrządzić pyszną pastę do śniadaniowych kanapek. W przepisie, który wam dziś prezentujemy, wilgoci wygotowanemu mięsu dodadzą nabiał i chrupiące orzechy włoskie. To niebagatelne połączenie podkręcamy świeżą natką pietruszki, dodając jej porcji żelaza. Spróbujcie koniecznie. Pasta w smaku przypomina trochę pasztet z kurcząt. Z powodzeniem można ją zatem doprawić czosnkiem, który doskonale pasuje do tego mięsa. Pysznie smakuje ze świeżym pieczywem bogatym w ziarna, polana odrobiną oliwy smakowej np. paprykowej.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kurczak w sosie porowym to pomysł na pyszny, zdrowy i szybki obiad, który z pewnością skradnie Twoje serce. Aromatyczny, intensywny por doskonale komponuje się z marynowanym wcześniej kurczakiem w ziołach, śmietaną oraz świeżym tymiankiem. Obiad jest świetnym pomysłem na rozgrzewające danie w chłodne, jesienne dni. Sprawdź, jak przygotować kurczaka w sosie porowym.Por jest warzywem o wielu właściwościach zdrowotnych, dlatego też powinien był włączony do naszej codziennej diety. Por jest źródłem potasu, kwasu foliowego, witaminy A, B, C. Zawarte w porze związki wykazują ponadto właściwości odtruwające, przeciwzapalne, rozgrzewające i antynowotworowe. Włączenie pora do diety wzmocni układ odpornościowy, co jest niezwykle istotne podczas sezonu grypowego.Aby kurczak i por były chrupiące, należy zdjąć pokrywę z naczynia żaroodpornego po pierwszej godzinie pieczenia i ponownie wstawić do piekarnika na 30 minut. Duszone pod przykryciem mięso będzie niezwykle delikatne, miękkie i aromatyczne, skórka natomiast stanie się chrupiąca i złocista. Por doskonale komponuje się również z surówkami i sałatkami. Tu znajdziesz przepis na bajecznie pyszną surówkę z pora, marchewki i jabłka. Smakuje wyśmienicie.
Kurczak po chińsku z warzywami to pomysł na wyjątkowo smaczny obiad w azjatyckim stylu. Mięso i warzywa obsmażone w woku, aromatyczna marynata i gęsty sos na bazie sosu sojowego, imbiru, cukru i octu ryżowego sprawią, że przeniesiesz się w niezwykłą, kulinarną podróż. Poznaj przepis na genialnego kurczaka po chińsku z warzywami, orzechami i szczypiorkiem.Kurczak po chińsku jest jedną z moich ulubionych potraw w stylu azjatyckim. Doskonale usmażone mięso, chrupiące warzywa, prażone orzechy, imbir to wprost idealnie połączenie, które dopełnione jest aromatycznym sosem. Kurczaka po chińsku podaję z ryżem jaśminowym lub basmati, ponieważ jest sypki i doskonale komponuje się z daniami Dalekiego Wschodu.Danie przygotuj w woku, ponieważ najlepiej sprawdzi się do krótkiego smażenia warzyw i mięsa w bardzo wysokiej temperaturze. Jeśli nie masz woka, wykorzystaj żeliwną patelnię lub taką z grubym dnem, abyś bez problemu smażył warzywa bez ryzyka spalenia. Jeśli lubisz pikantne dania - przygotuj kurczaka po chińsku z dużą ilością chili. Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowy, orientalny obiad - tu znajdziesz pyszną inspirację. Kurczak w sosie orzechowym, mango i limonką smakuje wyśmienicie.
Kurczak z pesto to pomysł na prosty i pyszny obiad. Pałki z kurczaka są doskonale upieczone, miękkie i soczyste w środku. Pesto natomiast nadaje im wyjątkowego czosnkowo-bazyliowego smaku. Sprawdź, jak przygotować kurczaka w aromatycznym, bazyliowym pesto.Kurczak z pesto jest świetnym pomysłem na prosty i wyjątkowo pyszny obiad. Potrawa świetnie komponuje się z zapiekanymi ziemniakami z rozmarynem lub tymiankiem. Możesz również przygotować lekką sałatkę na bazie ogórków zielonych, oliwek i pomidorów. Pałki z kurczaka podawaj z ćwiartkami cytryny.Pesto jest tradycyjnym, włoskim sosem na bazie bazylii, oliwy i orzeszków piniowych. Pesto doskonale smakuje z kurczakiem, jako dodatek do zapiekanek, makaronów, wytrawnych naleśników czy grzanek. Pesto możesz wykorzystać również do zup kremów, aby podbić ich smak. Pesto kupisz niemal w każdym sklepie, jednak najlepsze jest robione samodzielnie, bez środków konserwujących i sztucznie podkreślających smak. Tu znajdziesz przepis na doskonałe, domowe pesto według Ani Starmach.
Kurczak w sosie orzechowym to świetny pomysł na pyszne, orientalne danie, którego musisz spróbować. Połączenie wielu smaków sprawia, że kurczak w sosie orzechowym jest wyjątkową potrawą. Słodkie mango, orzechowe masło, słony sos sojowy i ostra papryczka chili uzupełnione są kwaśną limonką i razem tworzą doskonałą fuzję smaków. Sprawdź, jak przygotować kurczaka w sosie orzechowym, który wychodzi za każdym razem.Masło orzechowe jest bardzo popularnym dodatkiem do deserów, naleśników, owsianek. W kuchni azjatyckiej natomiast używane jest przede wszystkim do przygotowania kurczaka z makaronem, ryżem lub satay. Masło orzechowe nadaje wyjątkowego, mocnego, charakterystycznego smaku, który w daniu przełamany jest mango, chili, sosem sojowym i limonką.Kurczaka w sosie orzechowym zwykle podaję z ryżem jaśminowym, a dla spotęgowania smaków całą potrawę posypuję szczypiorkiem i pokruszonymi orzeszkami ziemnymi. Do przygotowania dania możesz wykorzystać również makaron ryżowy lub podać kurczaka samodzielnie. Jeśli również jesteś miłośnikiem orientalnej kuchni-tu znajdziesz doskonały przepis na stir-fry z wołowiną i makaronem ryżowym na bazie orzechów, sosu sojowego i limonki.
Ziemniaki pieczone z kurczakiem, marynowane w czosnku, świeżym rozmarynie i soku z cytryny są jednym z moich ulubionych dań obiadowych. Delikatne, aromatyczne mięso z chrupiącą, złocistą skórką, ziemniaki i pomidorki koktajlowe to połączenie, które z pewnością zachwyci całą Twoją rodzinę. Sprawdź, jak przygotować ziemniaki pieczone z udkami z kurczaka. Kurczaka marynuj minimum 30 minut przed pieczeniem. Osobiście polecam go jednak zamarynować dzień wcześniej i wstawić do lodówki na całą noc, ponieważ będzie miał pełniejszy smak. Marynatę przygotuj ze świeżego czosnku i rozmarynu. Suszone zioła są smaczne, jednak nie są już tak aromatyczne, jak świeże gałązki. Rozmaryn doniczkowy kupisz w każdym markecie i możesz wykorzystać do innych potraw, aby nadać im wyjątkowy smak.Ziemniaki pieczone z kurczakiem są o wiele mniej kaloryczne niż smażone na patelni z dużą ilością tłuszczu. Porcja obiadowa wynosi około 500-600 kcal. Danie podawaj z pomidorkami koktajlowymi i świeżym rozmarynem. Możesz również delikatnie skropić całość sokiem z cytryny, ponieważ doskonale komponuje się z białym, upieczonym mięsem.Pieczonego kurczaka możesz przygotować na wiele sposobów. Szczególnie polecam jednak kurczaka balsamico z pieczonymi batatami. Podany ze surówką ze świeżego ogórka jest równie prostą i pyszną propozycją na rodzinny obiad.
Kurki to grzyby niezwykle zdrowe i aromatyczne. Idealnie komponują się z daniami mięsnymi, nadając im wyjątkowego, głębokiego smaku. Kurczak w sosie kurkowym to przepyszne połączenie, które sprawdzi się zarówno jako szybki obiad, jak i danie na większą uroczystość. Sprawdź, jak przygotować kurczaka w aromatycznym sosie kurkowym.Przełom lata i jesieni to czas, w którym nasze lasy bogate są w różnego rodzaju grzyby. Wykorzystaj więc sezon, kiedy grzyby są najsmaczniejsze i przygotuj delikatnego kurczaka w aksamitnym sosie kurkowym. Danie doskonale komponuje się z gotowanymi w całości ziemniakami, ale możesz również wykorzystać sos do polania ulubionego makaronu lub kaszy. Kurczak w sosie kurkowym z każdym dodatkiem smakuje doskonale.Kurki to jedne z najzdrowszych grzybów. Zawierają kwas foliowy, żelazo, potas, witaminy z grupy B. Kurki są również bogate w błonnik, który reguluje pracę układu pokarmowego. Dodatkowym atutem kurek jest ich niska kaloryczność - 100 g grzybów to zaledwie 25 kcal.Kurki to grzyby niezwykle smaczne i delikatne. Możesz przygotować z nich sosy, zupy, dodać do jajecznicy. Kurki możesz również zamarynować, aby cieszyć się ich smakiem także poza sezonem. Tu znajdziesz niezawodny przepis na marynowane kurki, które skradną Twoje serce.
Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami to pomysł na szybki obiad, który zachwyci Twoich gości i rodzinę wyjątkowym smakiem i aromatem. Niezwykle delikatny sos śmietanowy i pieczarki w połączeniu z ziołami prowansalskimi i świeżym tymiankiem sprawią, że danie będzie często pojawiać się na Twoim stole.Tymianek jest ziołem wykorzystywanym głównie w kuchni śródziemnomorskiej. Jest ceniony za swój intensywny smak i aromat. Tymianek jest ziołem, które można hodować samodzielnie w doniczce lub ogrodzie. Na zimę wystarczy je tylko delikatnie przykryć, aby nie zmarzło. Świeże zioła są znacznie zdrowsze i bardziej aromatyczne, dlatego też są niezwykle cenione w kuchni.Do dania możesz wykorzystać nóżki, skrzydełka lub piersi kurczaka. Każda część mięsa będzie smakować równie dobrze. Kurczak w sosie śmietanowym doskonale łączy się z ziemniakami pieczonymi lub gotowanymi w mundurkach. Potrawę możesz podać również z sałatką ze świeżych warzyw lub gotowanymi jarzynami. Jeśli jesteś ciekawy jak stworzyć nietypowe danie z kurczaka - tu znajdziesz pyszną inspirację. Wyjaśniamy także, jak zrobić sycący makaron z kurczakiem w apetycznym sosie.
Kurczak z ryżem w sosie śmietanowym to pomysł na szybkie, proste i bardzo smaczne danie. Doskonale doprawione ziołami mięso, delikatny sos, czosnek i chili to połączenie, które na pewno posmakuje całej Twojej rodzinie i znajomymi. Danie przygotujesz w 15 minut, a efekt zadowoli nawet największego niejadka.Kurczak w delikatnym sosie śmietanowym jest bardzo uniwersalnym daniem, które możesz przygotować według własnych upodobań. Niezależnie od tego, czy przygotujesz danie w wersji klasycznej, dodasz więcej chili lub ulubione warzywa, danie zawsze smakuje rewelacyjnie. Jeśli zdecydujesz się na dodanie jarzyn, podsmaż je razem z czosnkiem na patelni.Do przygotowania kurczaka w sosie śmietanowym wykorzystaj ryż długoziarnisty, najlepiej basmati lub jaśminowy. Już po ugotowaniu jest sypki, delikatny i świetnie komponuje się z całym daniem.Jeśli jesteś ciekawy, jak przygotować orientalne danie z kurczakiem i ryżem - tu znajdziesz pyszną inspirację na potrawę z woka z sezamem sosie sojowym. Wyjaśniamy również, na czym polega stir-fry, czyli niezbędny element kuchni chińskiej.
Kurczak z warzywami w sosie śmietanowym to pomysł na szybkie, jednogarnkowe danie dla całej rodziny, które przygotujesz w kilkanaście minut. Danie jest bardzo smaczne, doskonale zbilansowane i aromatyczne. Koniecznie musisz spróbować.Kurczak z warzywami w sosie śmietanowym może być samodzielnym, dobrze zbilansowanym daniem. Zawiera białko, węglowodany i jest bombą witaminową. Jeśli chcesz przygotować danie w wersji light, możesz zrezygnować ze śmietany. Kurczaka możesz podać wyłącznie z warzywami z patelni lub z makaronem, ryżem, gotowanymi ziemniakami. Każda wersja smakuje doskonale.Do przygotowania kurczaka z warzywami wykorzystaj gotową mieszankę warzyw, w której znajdziesz między innymi marchewkę, groszek, paprykę, cebulkę, kukurydzę. Zrezygnuj z mieszanki z ziemniakami, ponieważ podczas gotowania zrobi się z nich mało apetyczna papka. Ziemniaki podaj ugotowane osobno. Jeśli szukasz inspiracji na pyszne i szybkie danie z kurczaka w sosie śmietanowym - tu znajdziesz przepis na makaron ze szpinakiem i szafranem, które z pewnością podbije Twoje serce.