Dzisiaj wrotycz porasta łąki, przydrożne rowy, zagajniki i ogrody - przez ogrodników uznawany jest jednak za chwast. Dawniej stosowano go jako przyprawa do mięs. Co więcej, jego olejki eteryczne doskonale sprawdzają się jako specyfik na komary. Latem nie ma nic gorszego niż doskonale spędzony czas przy grillu z rodziną, który uprzykrzany jest przez chmary komarów, chcących wyssać krew z domowników. Istnieje na to na szczęście jedno doskonałe remedium. Wrotycz jest w Polsce bardzo pospolitą rośliną, którą znaleźć można dosłownie wszędzie. Jeśli więc chcesz rozprawić się z owadami, lub po prostu doprawić mięso - zerwij kilka roślin. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
W trakcie upałów nie powinno jeść się niezdrowych i kalorycznych produktów, które składają się jedynie z pustych kalorii. Niewskazane są słone przekąski, jak paluszki i chipsy, gdyż zawierają zbyt dużo soli. Odpaść powinny również mięsa, gdyż bardzo długo są trawione. W czasie upałów rzadko myślimy o jedzeniu, ponieważ chcemy się jedynie ochłodzić. Oczywiście utrzymanie odpowiedniego poziomu nawodnienia jest bez dwóch zdań najważniejsze, tak dobre żywienie także jest istotne. Niestety nasze żywieniowe przyzwyczajenia pozostawiają wiele do życzenia, głównie z powodu ilości śmieciowego jedzenia, jakie pochłaniamy każdego dnia. Niżej zdradzamy jakich produktów powinniśmy unikać w gorące dni. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Kurczak często wychodzi suchy i twardy jak podeszwa, na szczęście wystarczy znać kilka zasad i tricków, dzięki którym mięso drobiowe zawsze się uda. Duże znaczenie ma wyjęcie mięsa na 40 minut z lodówki przed smażeniem, a także pozbycie się przerostów i błon. W taki sposób uzyskasz soczystego kurczaka, przy zachowaniu dużej delikatności. Mięso z kurczaka wymaga delikatności przy gotowaniu. Podczas rozbijania kotletów konieczne jest wyczucie, a podczas smażenia nawet jedna minut zbyt długiego gotowania sprawi, że wnętrze mięsa będzie suche i niesmaczne. Warto pamiętać o aromatycznej marynacie, jeśli chcemy wprowadzić do mięsa więcej smaków. Marynowanie powinno trwać jak najdłużej, przynajmniej przez całą noc. Tylko wtedy mieszanka przypraw jest w stanie spenetrować wnętrze drobiu.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule pokazujemy jak wykorzystać pestki po czereśniach, jako remedium na bolące stawy. Ten tekst wyjaśnia, czy można pić kawę w trakcie dużych upałów.
Mięso często gości na naszych stołach. Część naszych rodzimych produktów przeznaczana jest na eksport. Okazało się, że w partii drobiu, która trafiła do Czech, wykryto salmonellę. Wszystko wyszło na jaw w trakcie rutynowej kontroli.Nie da się ukryć, że mięso może być źródłem rozmaitych zagrożeń. W Polsce tego typu produkty niejednokrotnie były wycofywane z obiegu przez GIS. Tym razem potencjalnie niebezpieczne mięso znalazło się w Czechach.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Nie od dziś wiadomo, że czerwone mięso może negatywnie wpływać na zdrowie. Zgodnie z zaleceniami lekarzy oraz dietetyków tygodniowo nie powinno się go jadać więcej niż pół kilograma. Okazuje się, że Polacy potrafią nawet trzykrotnie przekroczyć ten limit. Warto pamiętać, że regularne zajadanie czerwonego mięsa może przyczynić się do choroby nowotworowej. Najbardziej powinniśmy wystrzegać się przetworzonych produktów.Bez wątpienia czerwone mięso często gości na naszych stołach. Oprócz wołowiny zalicza się do niego również wieprzowinę, baraninę, jagnięcinę, koninę oraz dziczyznę. Nietrudno natknąć się na wielbicieli takowych mięs. Należy jednak mieć na względzie ich potencjalną chorobotwórczość.Dalsza część tekstu znajduje się pod filmem:
Podczas grillowania wydarzyła się duża tragedia, która doprowadziła do operowania 6-latka. Chłopiec po zjedzeniu burgera z grilla odczuwał intensywny ból, spowodowany wbitym w przełyk stalowym drutem, pochodzącym ze szczotki do czyszczenia rusztu. Lekarze musieli improwizować, aby wyciągnąć go z gardła dziecka.Grillowanie jest rozrywką dla całej rodziny. Rozpalanie węgli, smażenie potraw i ich jedzenie dostarczają mnóstwa rozrywki. Sam smak usmażonych na ruszcie potraw sprawia, że rekompensowana jest cała praca związana z obsługą grilla. Aby jedzenie było względnie zdrowe i smaczne, ruszt należy regularnie czyścić. Zazwyczaj czyszczenie przeprowadza się na gorącym ruszcie, gdy zaschnięty tłuszcz jest odrobinę bardziej miękki. Mało kto spodziewa się jednak, że czynność ta może być groźna.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej
Mięso często gości na naszych stołach. Niektórzy smakosze sięgają po nie niemal codziennie. Z pewnością nawet dziś część wielbicieli kulinariów beztrosko zajadała mięso. Okazuje się, że 11 czerwca przypada katolickie święto Najświętszego Serca Pana Jezusa. Czy wiąże się to z postem?Nie da się ukryć, że mięso odgrywa istotną rolę w naszej rodzimej kuchni. Nie bez powodu dania na jego bazie cieszą się sporą popularnością wśród Polaków. Osoby wyznania katolickiego muszą jednak pamiętać o pewnych zasadach narzuconych przez Kościół.
Młoda kapusta niezwykle cieszy wszystkich miłośników jedzenia. Wielu marzy o delikatnej uduszonej kapuście z koperkiem, która wręcz rozpływa się w ustach, bo jest o wiele delikatniejsza niż warzywo, którym cieszymy się nieco później. Dlatego niżej prezentujemy przepis na bigos z jej udziałem. Sekretnym dodatkiem, który zmienia tę potrawę w coś obłędnego, jest zwyczajny koperek. To aromatyczne zioło nadaje kapuście wspaniałego smaku, a także bardzo korzystnie działa na cały układ trawienny. Bigos wywodzi się prawdopodobnie z tradycji myśliwskiej - myśliwi potrzebowali dużo energii na łowy, więc gotowali potrawkę z łatwo dostępnych dla nich składników. Z tego powodu w bigosie jest mnóstwo mięsa, przypraw i pysznej kapusty.
Idealna karkówka powinna być odpowiednio miękka i soczysta. Smakosze osiągają taki efekt na różne sposoby. Okazuje się, że wystarczy wykorzystać jeden popularny napój i karkówka wyjdzie perfekcyjnie. Mowa o zamarynowaniu jej w maślance. Efekt powali na łopatki nawet najbardziej wybrednych spośród wielbicieli kulinariów.Karkówka często gości na naszych stołach podczas cieplejszych dni, które sprzyjają beztroskiemu grillowaniu. Niektórzy smakosze nie wyobrażają sobie biesiadowania przy rozgrzanym ruszcie bez tego specjału. Warto wiedzieć, jak przygotować go w idealny sposób.
Mięso jest obowiązkowym elementem każdego wesela - zimne nóżki, tłusty rosół, kotlet schabowy, pieczony kurczak czy grillowana karkówka to pozycje, które zawsze pojawiają się na stołach weselników, celebrujących świeżo upieczone małżeństwo. W przypadku dań zimnych, takich jak sałatki, koreczki czy kanapki również ciężko znaleźć pozycję, w której składzie nie znalazłoby się mięso. Niestety dla wegetarian taka sytuacja nie jest przyjazna. Gdy już są pytani o preferencje kulinarne, często dostają rybę.
Lidl konkuruje z Biedronką, organizując kolejne promocje i obniżki cen. W obu tych sklepach można znaleźć wyjątkowe oferty, lecz to Lidl może zachwycić mięsożerców. Jeśli więc planujesz w najbliższym czasie zrobić grilla lub pieczeń dla całej rodziny, wybierz się do niemieckiej sieci. Jutrzejsza tania sobota pozwala klientom obkupić się w smaczne i popularne produkty, których zazwyczaj cena jest znacznie większa. W taki sposób można zaoszczędzić odrobinę funduszy i przeznaczyć je na coś innego, co ucieszy każdego łowcę okazji.
Mało kto spodziewałby się, że na sklepowej znajdzie się mysz. Widok ten zaskoczył również Brittany Ellis. Kiedy kobieta dostrzegła szkodnika, chwyciła za swój telefon i zamieściła na TikToku nagranie prezentujące cały incydent.
Smakowity tatar niejednokrotnie przyprawiał nas o autentyczny zachwyt. Zazwyczaj smakosze sięgają po niego przy spożywaniu popularnego napoju alkoholowego. Rzecz jasna mowa o wódce. Jak przyrządzić perfekcyjny tatar?
Grillowanie podczas wolnych dni jest jedną z ulubionych rozrywek smakoszy. Któż nie lubi spędzać czasu w gronie najbliższych, przy pysznych frykasach z rusztu. Okazuje się, że nie wszędzie możemy sobie pozwolić na rozpalenie grilla.
Prażoki są obecne w wielu regionach Polski, choć pod różnymi nazwami. Wszędzie jednak robi się je bardzo podobnie, a największe różnice można zauważyć w doborze dodatków. Prażoki z kapustą wywodzą się z Łodzi, gdzie taka forma podania jest najbardziej popularna.
Najbliższe miesiące nie są łaskawe dla portfeli Polaków. Zdecydowanie więcej musimy zapłacić choćby za obiad w restauracji (więcej na temat pisaliśmy tutaj). Niestety, nie jest to koniec złych informacji.Ceny drobiu pójdą w góręRobiąc codzienne zakupy, już wkrótce może spotkać nas niezbyt przyjemna niespodzianka. O wiele więcej zapłacimy za mięso, zarówno drób, jak i wieprzowinę. Jest to o tyle "bolesna" podwyżka, że oba produkty dość często lądują w koszykach Polaków. Co jest przyczyną takiej sytuacji?Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso w programie "Money. To się liczy" mówił, że jest kilka przyczyn takiej sytuacji. Jednym z nich jest pandemia koronawirusa, która spowodowała zamknięcie różnych gałęzi sprzedażowych, przede wszystkim gastronomii oraz hoteli.Drugim problemem jest ptasia grypa, która objęła najważniejsze rejony hodowli. Ceny skupu drobiu są obecnie wyższe o 60 %, 70 %. Podrożały również ceny skupu wieprzowiny. Jest teraz wyższa o 30%. Niewykluczone, że mięso będzie jeszcze droższe. Coraz więcej mówi się bowiem o tzw. podatku od mięsa.Polska wprowadzi podatek od mięsa?Coraz głośniej mówi się o wprowadzeniu tzw. podatku od mięsa. Udowodniono, że jego produkcja ma zły wpływ na środowisku. Sprzyja bowiem produkcji dwutlenku węgla oraz metanu. Szacuje się, że hodowla odpowiada aż za 18 % produkowanych przez człowieka gazów cieplarnianych.Produkcja mięsa może wiązać się także z innymi negatywnymi skutkami dla środowiska. Powoduje znaczące zwiększenie zużycia wody pitnej, a w krajach rozwijających się sprzyja wycinaniu lasów.źródło: pixabayZdaniem ekspertów najbardziej szkodliwa dla środowiska jest hodowla bydła. Zużywa się do niej kilkakrotnie więcej wody niż w przypadku wieprzowiny oraz relatywnie najbardziej ekologicznego drobiu.Z pewnością wprowadzenie rozwiązania, jakim jest dodatkowy podatek od mięsa byłoby dość kontrowersyjnym rozwiązaniem. Chociaż coraz większą popularnością cieszy się dieta roślinna, to w dalszym ciągu często gości ono na naszych stołach. Czy jego wysokie ceny spowodują, że nie będziemy po nie sięgać tak często jak dawniej? Czas pokaże!Więcej na temat podatku od mięsa przeczytasz w tym artykule. Popierasz go, czy wręcz przeciwnie?Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Przepis na nietypową wątróbkę z dodatkiem rabarbaruJak przyrządzić babkę lancetowatą?Projekt zakazu sprzedaży napojów wysokoprocentowychźródło: money/ bezprawnikZapraszamy na nasz Instagramundefinedundefined
Wątróbka to zmora z dzieciństwa, kiedy nasze mamy i babcie często próbowały na siłę ją wciskać. Teraz, pomimo nieprzyjemnych wspomnień, większość z nas uwielbia jej charakterystyczny smak i fakturę, które ciężko znaleźć w jakimkolwiek innym produkcie. Jeśli całe życie dodaje do smażonej wątróbki jabłka, inne owoce lub cebulę, spróbuj zamienić je na łodygi rabarbaru. Gdy choć raz spróbujesz tego dania, już nigdy nie wrócisz do starego przepisu - dodatek rabarbaru jest zbyt pyszny, a móc o nim zapomnieć.
Nie da się ukryć, że mięso jest uznawane za jeden z najbardziej podstawowych produktów spożywczych. Nietrudno natknąć się na osoby, które praktycznie codziennie raczą się specjałami na jego bazie. Wielbiciele mięsa mają powody do niepokoju?
Kiełbasa w Polsce jest jednym z najczęściej kupowanych i jedzonych produktów spożywczych. Długi termin przydatności do spożycia, niezły stosunek ceny do ilości, a także wyjątkowy wędzony smak sprawiają, że chętnych do tej wędliny nie brakuje. Choć dzisiejsza pogoda nie rozpieszcza, z pewnością niektórzy fani grillowania mimo wszystko decydują się na odpalenie grilla. Smażona na ruszcie kiełbasa smakuje przecież najlepiej. Jeśli zauważyłeś na niej biały nalot, nie martw się - jej stan jest całkowicie normalny i zdatny do jedzenia.
Tomasz Strzelczyk jest znaną internetową osobistością - brał udział w programie Master Chef, prowadzi internetowego bloga oraz kanał na YouTube "Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA", na którym pokazuje głównie przepisy kulinarne oraz interesujące ciekawostki. Niedawno postanowił udostępnić trochę inny film od tego, do czego przyzwyczaił swoich fanów. Zajął się w nim tematyką kurczaków grillowanych na rożnie, które można kupić w popularnych marketach. Niestety, drób nie spełnił jego oczekiwań i ostrzega przed nim swoich widzów.
GIS stara się wyłapywać wszelkie niedoskonałości i odstępstwa w żywności, aby konsumenci mogli jeść bezpieczne i przebadane rzeczy. Dlatego ostrzeżenia udostępnione na stronie gov.pl są wyjątkowo istotne - unikając kontaktu z wymienionymi w nich produktami, zyskujemy więcej bezpieczeństwa.
Mięso często gości na polskich stołach. Z pewnością konsumuje się go współcześnie znacznie więcej niż kilkadziesiąt lat temu. Odbija się to w negatywny sposób zarówno na środowisku, jak i zdrowiu. Jakie scenariusze są rozważane przez Unię Europejską?
GIS, czyli Główny Inspektorat Sanitarny jest bardzo ważną instytucją - to ona pozwala, między innymi, na bezpieczną konsumpcję produktów spożywczych, które zostały przez nią sprawdzone. Gdy pojawiają się jakieś nieścisłości, natychmiast wydawane jest ostrzeżenie publiczne. Nie inaczej jest tym razem, choć GIS nie musiał przeprowadzać żadnych badań laboratoryjnych. System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach poinformował GIS o wycofywaniu poniższego produktu, co znacznie zwiększa szybkość wycofywania i bezpieczeństwo klientów.
Nie da się ukryć, że wątróbka z dodatkiem owoców nie jest niczym nowym. Zazwyczaj przygotowuje się ją z jabłkiem. Tym razem sięgniemy po przepis, w którym jedną z głównych ról grają gruszki. Efekt powala na łopatki.
Parówki jada praktycznie każdy, w końcu stanowią świetny produkt na śniadanie czy kolację. Nie przygotowuje się je zbyt długo, są smaczne, tanie i łatwo dostępne. Choć mogą wydawać się mało skomplikowane, nawet podczas ich gotowania można zaliczyć wpadkę. Robert Makłowicz jest dziennikarzem oraz krytykiem kulinarnym, który prowadzi wiele programów o gotowaniu. Na przestrzeni wielu lat dał się poznać jako doskonały kucharz oraz znawca historii miejsc, do których jeździ w celu nagrania kolejnych odcinków.
Biedronka często decyduje się na wykorzystanie najróżniejszych okazji, aby zachęcić swoich klientów do zakupów. Tym razem sieć prezentuje produkty grillowe w niskich cenach z uwagi na zbliżający się weekend majowy, który może okazać się słoneczny i ciepły. Jeśli więc nie masz w swoim domu żadnych kiełbas, kaszanek, karkówek, sałatek czy sosów - wybierz się do najbliższej Biedronki, w celu uzupełnienia zapasów. Co ciekawe, firma wprowadziła rabaty nie tylko na rzeczy do grillowania, lecz również czekolady czy orzechy. Zalecamy szybką wyprawę do najbliższego sklepu, ponieważ najbardziej interesujące towaru mogą zostać szybko wykupione.
Mięso stanowi obecnie bardzo duży ułamek codziennej diety milionów ludzi - mamy łatwy dostęp do dużych ilości taniego mięsa, więc często nie żałujemy sobie kiełbasek czy kotletów schabowych. Niektórzy idą mimo to o krok o dalej, co przeraża specjalistów od żywienia człowieka. W mięsie znajduje się wiele białka, witamin i minerałów, które są potrzebne do odpowiedniego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Niedawno Internet zawrzał od nowego wyzwania, które polega na konsumpcji zepsutego mięsa pokrytego pleśnią. Czy coś takiego jest zdrowe?
Zapiekanka ziemniaczana jest jedną z najlepszych propozycji obiadowych. Ciężko spotkać smakoszy, którzy wzgardziliby takim frykasem. Dodatki w postaci kiszonej kapusty i mielonego mięsa fantastycznie wpływają na smak dania.