Kaszanka jest produktem wywołującym sporo kontrowersji. Niektórzy bowiem uwielbiają jej smak, a inni krzywią się z niesmakiem na samą myśl. Jeśli zastanawiasz się, jak przygotować ją w najlepszy sposób, zdradzamy prosty przepis niżej. Kaszanka towarzyszy nad od wieków - dawniej wykorzystywanie podrobów nie było tak mało popularne jak dzisiaj. Dla tych, co chcą wrócić do pysznego smaku z dzieciństwa, zachęcamy do spróbowania. Kaszanka odrzuca głównie z powodu wykorzystania krwi i podrobów w czasie jej produkcji. Wędlina ta nie ma jednak żadnego nieprzyjemnego posmaku i w żadnym wypadku nie przypomina w smaku wątróbki. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kotlety mielone znamy wszyscy. Ale czy próbowaliście kiedyś dodać do mięsnej masy trochę startych ziemniaków? Jeśli nie koniecznie to zróbcie, bo kotlety z ich dodatkiem są niezwykle soczyste i smaczne. Od kotletów mielonych oczekujemy chrupiącej skórki i soczystego wnętrza. I właśnie ten drugi efekt pomagają nam uzyskać ziemniaki. Potrawa ta wywodzi się z kuchni Podlasia, w której kartofle zajmują ważne miejsce. Przetestujcie ten przepis, a z pewnością będziecie do niego wracać. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Cepeliny z mięsem to potrawa bardzo smaczna, aczkolwiek nieco dziś zapomniana. Pewnie dlatego, że jest dosyć pracochłonna. Jednak czasami warto poświęcić trochę więcej czasu na to by przygotować coś niecodziennego i nadzwyczaj pysznego. Cepeliny to ziemniaczane, owalne kluski wywodzące się z kuchni litewskiej. Na Podlasiu znane są jako kartacze. Zazwyczaj są nadziewane rozdrobnionym, surowym mięsem, ale można je też faszerować doprawionym twarogiem czy kapustą z grzybami. Mają pokaźne rozmiary, więc jednym czy dwoma można się porządnie najeść. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Wątróbka może wyjść po usmażeniu gorzka, twarda jak podeszwa buta i zaskakująco sucha. Jeśli chcesz uniknąć takiej wpadki, nie przekraczaj 5 minut na liczniku podczas obróbki termicznej. Z kolei 3 minuty wystarczą, aby uzyskać krwisty stopień wysmażenia. Wątróbka jest zmorą z dzieciństwa dla wielu ludzi. Okazuje się jednak, że z wiekiem wiele osób, które w dzieciństwie nie było w stanie jej nawet przełknąć, zaczyna pałać do niej sympatią. Obecnie często podawana jest na obiad wśród osób starszych, którzy z biegiem lat polubili jej smak oraz konsystencję. Aby osiągnąć mistrzowski poziom w jej gotowaniu, należy trzymać się ścisłych ram czasowych podczas smażenia. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Lidl doskonale wie, w jaki sposób przyciągnąć do siebie smakoszy. Przeważnie sieć supermarketów stawia na niecodzienne promocje. W tym tygodniu za niewielkie pieniądze dostaniemy mięso, owoce oraz warzywa. Oferta będzie ważna tylko do 18 sierpnia.Bez wątpienia Lidl można zaliczyć do najpopularniejszych supermarketów w Polsce. Codziennie jest on odwiedzany przez liczne grono smakoszy. Z pewnością w tym tygodniu również warto udać się na zakupy do Lidla. Sieć przygotowała wyjątkowe promocje.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Nie da się ukryć, że golonka należy do grona najbardziej uwielbianych swojskich specjałów. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy spałaszowaliby ją z miłą chęcią. Tym razem golonkę wzbogacimy o kilka goździków.Smakowita golonka potrafi przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Jej przygotowanie może wydawać się dosyć karkołomnym zadaniem, jednak przepis na mięsny specjał jest banalnie prosty. Każdy sobie z nim poradzi.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Wątróbkę można przygotować na wiele sposobów. Przeważnie stawiamy na dodatki w postaci cebuli i jabłek. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by wątróbka została wzbogacona o kuszące maliny. Efekt powala na łopatki.Nie da się ukryć, że wątróbka jest jednym z tych wyrobów mięsny, który często gości na naszych stołach. W każdym domostwie przygotowuje się ją odrobinę inaczej. Dziś sięgniemy po przepis na wyśmienitą wątróbkę z malinami.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jeśli próbujesz ugotować flaczki, lecz ich smak cię nie satysfakcjonuje, prawdopodobnie popełniasz banalny błąd. Problem może tkwić w nieodpowiednim zagęszczeniu dania lub braku przypraw, które muszą znaleźć się w tym daniu. Flaki wraz z rosołem królują na polskich weselach, jednak to do flaczków wielu ludzi ma ogromną słabość. Ostry smak, delikatność mięska i wspaniały aromat sprawiają, że ciężko przejść obok nich obojętnie.Jeśli próbowałaś zrobić ją kilka razy, lecz zawsze kończyło się wylaniem ich do odpływu — mamy na to radę. Wystarczy zastosować się do naszych porad, a zupa stanie się twoją ulubioną. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Wątróbka jest specjałem, który wzbudza mieszane uczucia. Jednak wielu smakoszy sięga po nią z miłą chęcią. Warto wiedzieć, która jest najzdrowsza. Okazuje się, że najlepiej wypada wątróbka cielęca i wołowa. Znajdziemy w nich wiele cennych składników odżywczych.Nie da się ukryć, że wątróbka jest dosyć kontrowersyjnym specjałem. Jedni ją uwielbiają, a inni się są w stanie przełknąć nawet kęsa. Indywidualne preferencje nie zmieniają jednak faktu, że wątróbka zalicza się do zdrowych produktów spożywczych.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Mięso często gości na polskich stołach. Smakosze sięga po nie praktycznie codziennie. Wiele wskazuje na to, że wyroby mięsne podrożeją. Wszystko za sprawą nowego podatku, który miałby zostać wprowadzony przez Unię Europejską. Mogą na tym skorzystać producenci roślinnych zamienników mięsa.Nie da się ukryć, że mięso odgrywa istotną rolę w naszej rodzimej kuchni. Niektórzy nie są w stanie sobie wyobrazić udanego obiadu bez kultowych kotletów. Niebawem możemy za takie rarytasy zapłacić znacznie więcej pieniędzy.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Smakowite gołąbki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Idealny specjał powinien się charakteryzować soczystym farszem. Za sprawą prostej sztuczki osiągnięcie tego efektu nie będzie problemem. Wystarczy wzbogacić mięso o odrobinę bulionu.Nie da się ukryć, że gołąbki zajmują szczególne miejsce wśród klasyków naszej rodzimej kuchni. Nietrudno znaleźć smakoszy, którzy zajadają je regularnie. Warto wiedzieć, co należy zrobić, by farsz nie wyszedł nazbyt suchy.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Konserwa tyrolska wzbudza mieszane uczucia. Niektórzy mogliby nie przestawać jej jeść. Inni nie mogą nawet znieść jej zapachu. Wszyscy wielbiciele mielonki powinni jednak wiedzieć, że z łatwością można wykonać ją w zaciszu domowym. Okazuje się, że taka wersja jest absolutnym szlagierem.Konserwa tyrolska dla wielu osób jest nie lada rarytasem. Mało kto spodziewałby się, że bez większych problemów można przygotować ja samodzielnie. Kanapki z jej dodatkiem zachwycą amatorów mięsnych specjałów. Lepiej zawczasu przygotować słoiki.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Karkówka jest mięsem stosunkowo tanim i smacznym. Upieczona w specjalnej marynacie z miodu i musztardy rozpływa się w ustach. Przygotowanie danie to tylko pięć prostych kroków. Trudno o lepsze mięso prosto z grilla. Karkówka może być upieczona na wiele różnych sposobów. Jeśli nie mamy grilla lub po prostu nie chce nam się go rozpalać, można ją nawet przygotować w piekarniku. Będzie smakować równie dobrze. Karkówkę z tego przepisu możesz zrobić zarówno w piekarniku, jak i na grillu. Wersja z miodem i musztardą jest jedną z najlepszych. Ze względu na pyszną złocistą skórkę i delikatne mięso w środku. Ciekawą propozycją jest też karkówka pieczona w papilotach z ziemniakami i marchewką. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pyzy z mięsem zalicza się do klasyków naszej rodzimej kuchni. Dziś nie są one już tak popularne, jak kiedyś. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować ten przysmak w domowym zaciszu. Przepis jest banalnie prosty.Smakowite pyzy z mięsem niejednokrotnie przyprawiały nasz o szybsze bicie serca. Wszystko dzięki ich walorom smakowym, obok których nie sposób przejść obojętnie. Mało kto spodziewałby się, że pyzy z mięsem można przygotować w tak łatwy sposób.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Salceson jest wędliną wywołującą sporo kontrowersji, w końcu nie każdy ją lubi. Jeśli jednak chcesz spróbować zrobić ją samodzielnie, przetestuj poniższy przepis. Efekt końcowy zachwyca smakiem oraz delikatnością mięsa. Salceson to wędlina, która została opracowana lata temu w celu minimalizowania strat mięsa podczas produkcji. Dzięki niej można było przygotować smaczny produkt z resztek, które nie wyglądały apetycznie. Dzisiaj salceson nie jest wyjątkowo popularny, a jego jakość w sklepie często nie jest zbyt duża. Dlatego warto przyrządzić go własnoręcznie - niżej zdradzamy jak tego dokonać przy użyciu mięsa drobiowego. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kartacze urozmaicą codzienny jadłospis. To danie, które z łatwością można przygotować z resztek po obiedzie. Jeśli po niedzielnym posiłku pozostanie Ci sporo ziemniaków i kurczak z rosołu, warto wykorzystać ten fakt i przygotować pyszne cepeliny.Kartacze, inaczej nazywane też cepelinami to rodzaj owalnej i podłużnej pyzy ziemniaczanej z mięsnym nadzieniem. Od tradycyjnej pyzy kartacze różnią się jednak pod wieloma względami. Najbardziej charakterystyczną, oprócz podłużnego kształtu, cechą tego dania jest fakt, że przygotowuje się je z dwóch rodzajów masy ziemniaczanej.Farsz, jaki wkładamy do kartaczy, zależy od naszych upodobań. Ważne, by był odpowiednio zbity i przyprawiony. My proponujemy wykorzystanie do nadzienia mięsa z rosołu, z którego można też zrobić pyszny pasztet. W tym artykule skupimy się jednak na przygotowaniu cepelin.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Komunikaty GIS przeważnie nie zapowiadają niczego dobrego. Nie inaczej jest również tym razem. Na rządowej stronie pojawiła się lista wyrobów mięsnych, które zostały zanieczyszczone tlenkiem etylenu. GIS ostrzega przed ich spożywaniem.Potencjalnie niebezpieczne produkty spożywcze zostały już wycofane ze sprzedaży. GIS został poinformowany o zagrożeniu, przez producenta wyrobów mięsnych. Warto się upewnić, czy nie znalazły się w naszych lodówkach.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Emerytka nie jest w stanie kupić normalnej żywności przez ceny, jakie panują obecnie w sklepach spożywczych. Z tego powodu na co dzień je zwykłą mortadelę i parówki, lecz taka dieta nie należy do zdrowych. Wszystko przez zbyt niską emeryturę. Pani Helena, emerytka, która przepracowała całe 42 lata swojego życia, nie jest w stanie normalnie funkcjonować za swoją emeryturę. Świadczenie zostało dla niej wyliczone na niecałe 1200 złotych miesięcznie. Dlatego też jej codzienny jadłospis prezentuje się wyjątkowo niezdrowo, a starsza kobieta musi każdego dnia szukać oszczędności w nawet najbardziej podstawowych rzeczach. Jej słowa mrożą krew w żyłach. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Mięso często gości na naszych stołach. Niektórzy smakosze przed jego przyrządzaniem myją je w kuchennym zlewie. Okazuje się, że w ten sposób możemy rozprzestrzenić bakterie znajdujące się na powierzchni mięsa. Tym samym zwiększamy ryzyko ewentualnego zatrucia pokarmowego.Nie da się ukryć, że mięso odgrywa istotną rolę w naszej rodzimej kuchni. Nie bez powodu tak wielu smakoszy regularnie zajada specjały na jego bazie. Wielu wielbicieli kulinariów decyduje się na wcześniejsze mycie mięsa. Warto się tego wystrzegać.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Mięso z supermarketów najczęściej jest zapakowane w plastikowy pojemnik, na którym znaleźć możemy wszystkie informacje odnośnie produktu. Jednak niewiele osób zwraca uwagę na niepozorny dodatek, który znajduje się wewnątrz opakowania. Chodzi oczywiście o białą podkładkę, na której zazwyczaj ułożone jest mięso. Jej nadrzędną funkcją jest wchłanianie wody.Choć coraz więcej osób decyduje się na dietę wegetariańską, wielu nie obraża sobie życia bez mięsa. Mimo że nie poleca się jego jedzenia w największe upały i tak tego typu dania mają swoich zagorzałych zwolenników.Obecnie w supermarketach mamy bardzo duży wybór mięs. Praktycznie w każdym trafić można zarówno na pospolite kawałki kurczaka, jak i bardziej ekskluzywne propozycje. Pakowane są one w plastikowe pudełka, które najczęściej w środku wyłożone są specjalną podkładką. Jej obecność w tego typu produktach nie jest przypadkowa — spełnia ona określoną funkcję. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Eksperci nie mają dobrych wieści dla wielbicieli mięsa. Nieustanny wzrost jego cen znacząco przyśpieszy w nadchodzących miesiącach. Jednym z powodów wzrostu cen jest coraz mniejsze zainteresowanie tym produktem oraz liczne ruchy popierające dietę roślinną. Według ekspertów największy wzrost cen będziemy mogli obserwować na przykładzie mięsa wieprzowego. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:W 3 oraz 4 kwartale 2021 roku ceny nie tylko nie przestaną rosnąć, a wręcz przyśpieszą ze zwiększoną mocą.
Kotlety mielone jadasz praktycznie co tydzień i chcesz spróbować czegoś nowego? Przetestuj poniższą wersję z dodatkiem żółtego sera. Dzięki temu ich smak będzie jeszcze lepszy i bardziej intensywny. Kotlety mielone są prawie tak samo popularne jak kotlety schabowe, dlatego istnieje spore prawdopodobieństwo, że mogą się znudzić. Warto więc odmienić ich smak dodając odrobinę sera. Ser nie tylko sprawi, że mięso będzie bardziej soczyste i delikatniejsze - jego intensywny smak pobudzi twoje zmysły, zwiększy apetyt i wywoła zachwyt w domownikach, których poczęstujesz takim rarytasem. Dalsza część artykułu pod nagraniem:Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy tragiczne wydarzenia - 3-letnie dziecko zmarło po zjedzeniu płatków śniadaniowych. Ten tekst poświęcony został sokowi ze świeżego buraka oraz jego prozdrowotnym właściwościom.
EURO 2020 dla polskiej reprezentacji dobiegło końca. Kamil Glik udał się na wakacje w Grecji. Odwiedził tam niezwykle luksusową restaurację Nusr-Et Steakhouse. Piłkarz miał okazję spróbować słynnego złotego steka przygotowywanego przez samego Salt Bae. Przysmak kosztował około 1100 złotych.Nie da się ukryć, że złoty stek kojarzy się z luksusem, na który mogą sobie pozwolić tylko najbogatsi. Okazuje się, że Kamil Glik zalicza się do tego grona. Żona piłkarza opublikowała na swoim Instagramie relację z pobytu w restauracji Nusr-Et Steakhouse.
Sieć sklepów Aldi zdecydowała się na podjęcie zdecydowanych kroków. Jakiś czas temu poinformowano o wycofaniu ze sprzedaży jajek z chowu klatkowego. Jednak na tym nie koniec poważnych zmian. Okazuje się, że z niemieckich placówek Aldi do 2030 roku ma zniknąć mięso pochodzące z ferm przemysłowych.Aldi jest siecią, która ma wiele placówek na całym świecie. Szacuje się, że zajmuje ona siódme miejsce na świecie pod względem sprzedaży. Ostatnie doniesienia potwierdzają, że sieć sklepów zamierza wcielić w życie interesujące rozwiązania.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Tłuczek do mięsa może wydawać się doskonale poznany, lecz wiele osób nie wie, dlaczego ma dwie różne strony. Kratkowana część doskonale sprawdza się do rozbijania schabowych. Z kolei rowki wykorzystuje się do zmiękczania wołowiny i innych bardziej zwartych rodzajów mięsa.Tłuczek do mięsa można znaleźć w każdej kuchni - praktycznie wszystkie gospodynie domowe mają przynajmniej jedno takie narzędzie w swojej szufladzie. Mimo wszystko cały czas tajemnicą pozostaje, po co ma on dwie strony. Najczęściej wykorzystujemy go do rozbijania kotletów schabowych - dzięki temu mięso jest delikatnieje, a my nie musimy męczyć się z długim żuciem. Do wieprzowiny używamy części z kratką, do czego więc służą rowki?Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Kotlet schabowy z miękką, rozpadającą się panierką nie smakuje zbyt dobrze. Dlatego poniższy sposób, który polega na dodaniu do panierki płatków kukurydzianych, rozwiązuje ten problem. Po usmażeniu kotlet jest chrupiący i przepyszny. Kotlety schabowe nie mają sobie równych, czego dowodem jest ich ogromna popularność w całej Polsce - co niedziela kraj wypełnia się dźwiękami tłuczenia mięsa, co natychmiast wywołuje zwiększoną produkcję śliny. Niestety sporo ludzi nie do końca wie jak usmażyć je w taki sposób, aby panierka trzymała się mięsa, nie odpadała podczas smażenia, a podczas jedzenia przyjemnie chrupała w ustach. Na szczęście istnieje bardzo łatwa metoda, aby uzyskać wszystkie te cechy. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Chów klatkowy od dawna wzbudza spore kontrowersje. Wiele organizacji domagało się zaprzestania tego procederu z uwagi na nieetyczne traktowanie zwierząt hodowlanych. Tym razem Unia Europejska pozytywnie odpowiedziała na obywatelską inicjatywę „Zakończmy epokę klatek”. Do 2023 roku ma zostać przedstawiony wniosek ustawodawczy dotyczący zakazu stosowania klatek w odniesieniu do różnych zwierząt gospodarskich.Wiele osób czekało na dzień, w którym chów klatkowy odejdzie w niepamięć. Okazuje się, że już za jakiś czas ten scenariusz może się ziścić. Wszystko za sprawą obywatelskiej inicjatywie „Zakończmy epokę klatek”.
Grillowanie na plaży nie ma sobie równych, jednak należy przestrzegać dość rygorystycznych zasad - za ich ignorowanie można dostać duży mandat o wysokości 500 zł. W polskim prawie nie ma odgórnego zakazu robienia grilla na plaży. Z tego powodu trzeba znać regulamin miejsca, które wybrało się na odpoczynek.Plażowy grill z przyjaciółmi lub rodziną ma swój wyjątkowy klimat, którego nie da się pobić niczym innym. W końcu widok zachodzącego nad wodą słońca, delikatna bryza i strzelające węgle sprawiają, że na samą myśl odczuwa się błogostan. Przyjemne chwile mogą zostać niestety przerwane wizytą straży miejskiej, która za nieprzestrzeganie zasad ma prawo wlepić mandat o wysokości nawet 500 zł. Dlatego przed rozpoczęciem zabawy warto zapoznać się ewentualnymi zakazami. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej: