GIS opublikował na rządowej stronie ostrzeżenia dla konsumentów. Dotyczą one parówek i pesto. Ich zjedzenie może skończyć się poważnymi problemami zdrowotnymi. Każdy powinien wiedzieć, które produkty stwarzają zagrożenie.
Amerykański szef kuchni i były juror programu Masterchef zdradził sekret idealnego mięsa z grilla. Dzięki niemu będzie ono idealnie soczyste i z pewnością posmakuje absolutnie całej rodzinie!Dlaczego warto położyć na mięso z grilla kostkę lodu?Zdaniem amerykańskiego kucharza w przygotowaniu idealnego mięsa z grilla pomoże kostka lodu. Najlepiej, gdy wciśniemy ją w sam środek uformowanego mięsa. Powód? Gdy wrzucimy mięso na grilla, roztapiająca się kostka zapewni mu odpowiednie nawilżenie i sprawi, że mięso nie będzie zbyt suche.Co ciekawe kucharz zaleca, aby nie przesadzać z przyprawami. Jego zdaniem dobrej jakości mięso samo obroni się smakiem, a zbędne dodatki wcale go nie poprawią, a wręcz mogą go popsuć.Poniżej podajemy przepis na obłędne domowe burgery prosto z grilla. Warto wypróbować go już podczas weekendu majowego!Przepis na domowe burgery z grillaSkładniki:antrykot wołowy - 800 g2 łyżki suszonej cebuli 3 łyżki musztardy saperskiej1 łyżeczki sosu sojowego1 łyżeczka octu balsamicznego2 ząbki czosnkupieprz i sól do smakuDodatkowo:5 bułek5 liści sałaty5 plastrów dobrej jakości boczku5 plastrów żółtego serakilka ogórków konserwowychpomidorcebula czerwonaSposób wykonania:Pokrój cebulę, ogórki konserwowe oraz pomidora w cienkie plasterki. Połóż kawałki boczku na grillu i poczekaj kilka minut, aż staną się one chrupiące. Mięso zmiel w maszynce. Połącz je z musztardą, suszoną cebulą, sosem sojowym, octem balsamicznym. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem, a następnie wyrabiaj je przez kilka minut.Uformuj z mięsa 5 płaskich kotletów, grilluj je po kilka minut z każdej strony. Na koniec na każdym z nich połóż plasterek żółtego sera.Przetnij na pół każdą z bułek i podpiecz ją na grillu. Spód posmaruj musztardą, a następnie połóż na niej sałatę, kotlety, zgrillowany boczek, plasterek pomidora, ogórki konserwowe oraz cebulę czerwoną.Polecamy również przepis na kaszankę z grilla, który podawaliśmy w tym artykule.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Przed majówką Lidl przygotował specjalną ofertęZalety mleka w proszkuCzy w majówkę można dostać mandat za grillowanie?źródło: o2/ doradca smaku
Cynaderki to ładna nazwa na nerki. Dzisiaj wiele osób krzywi się na myśl o jedzeniu podrobów, ponieważ uważają, że są one odpadkami. Prawda jest jednak zupełnie inna, ponieważ zawierają mnóstwo wartości odżywczych, które ciężko znaleźć gdzie indziej. Co więcej, cynaderki nie potrzebują aż tyle pracy co wątróbka, dlatego mogą stanowić świetny początek przygody z gotowaniem podrobów. Tym razem zajmiemy się nerkami wieprzowymi, które są duże, mają jednolitą strukturę oraz stosunkowo mocny smak.
Karkówka jest, obok kiełbasy i kaszanki, najczęściej grillowanym produktem przez Polaków. Zbliżający się weekend majowy to doskonała okazja do wyciągnięcia na działkę całej rodziny, rozpalenia grilla i cieszenia się ze wspólnych chwil przy smacznym posiłku. Nie każdy jest jednak mistrzem grillowania i niektórzy mogą mieć problemy z usmażeniem karkówki w taki sposób, aby ta była soczysta, a zarazem całkowicie wypieczona. Na szczęście istnieje banalny sposób, dzięki któremu każdy kotlet wyjdzie idealnie.
Smakowite kartacze są jedną z tych potraw, które potrafią przyprawić o szybsze bicie serca. Nie bez powodu tak łatwo natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią zajadaliby ten niecodzienny specjał. Przepis jest prostszy, niż mogłoby się wydawać.
Kaszanka niezmiennie cieszy się popularnością wśród jej smakoszy, którzy kochają ją za charakterystyczny smak oraz konsystencję. Jeśli należysz do tego grona miłośników, masz ogromne szczęście, ponieważ ten mięsny wyrób ma wiele pozytywnych właściwości. Wizja jedzenia kiełbasy złożonej z kaszy, podrobów oraz krwi nie zachwyca każdego, jednak mogą oni zmienić zdanie, gdy dowiedzą się, co można zyskać na okazjonalnym zjadaniu kaszanki. Szczególnie zachwyceni mogą być anemicy i rekonwalescenci.
Główny Inspektorat Sanitarny ma za zadanie dbać o bezpieczeństwo polskich konsumentów poprzez zachowanie odpowiednich norm, zasad BHP oraz przeprowadzaniu licznych badań. Dzięki jednemu z nich zdołano wykryć coś niebezpiecznego. Wszyscy Polacy zostali poinformowani przez portal gov.pl o bakterii Listeria monocytogenes, którą znaleziono w popularnych parówkach. Cała partia jest wycofywania, a klienci pod żadnym pozorem nie powinni tych parówek podawać swoim bliskim.
Mięso stanowi ważny element diety Polaków - wielu z nich praktycznie codziennie na obiad je kotlety lub inne mięsne dania. Warto być jednak bardzo ostrożnym podczas wcinania schabowego, gdyż zatrucie nieświeżym produktem może być wyjątkowo nieprzyjemne. Pani Mariola wyjawiła news.gotujmy swoją bardzo nieprzyjemną historię, która wydarzyła się, gdy przechodziła obok lodówek z mięsem w sklepie Biedronka. Jej doświadczenie mrozi krew w żyłach nawet najbardziej odpornym.
Nie da się ukryć, że mięso drobiowe odgrywa ważną rolę w kulinariach. Wykorzystujemy je, chociażby w kultowym rosole. Okazuje się, że ceny tego produktu cały czas rosną. Na taki stan rzeczy składa się kilka czynników.
W Polsce uwielbiamy wszelkie kiszonki. Kiszone ogórki, kapusta, buraki, pomidorki koktajlowe i wiele innych pyszności często ląduje na naszych talerzach i nikt z nas nie reaguje na nie obrzydzeniem. Diametralnie inną reakcję mają turyści, którzy przyjechali odwiedzić nasz kraj – wąchając i smakując kiszonki, nie są w stanie uwierzyć, że możemy częstować ich „zepsutym jedzeniem”.My - z uwagi na brak tak ekstremalnych z naszego punktu widzenia doświadczeń - możemy podobnie odbierać niekonwencjonalne i regionalne smaki, które zostaną nam podane zagranicą. Wiele osób nie byłoby w stanie nawet spojrzeć na niektóre z nich. Oto i one:
Aluminiowe tacki, które kupujemy z myślą o wiosennym grillowaniu, są bardzo ważnym elementem wyposażenia każdego wczasowicza. Bez nich niektórzy wręcz nie chcą jeść jedzenia z grilla, twierdząc, że powierzchnia rusztu może być brudna i zanieczyści pieczoną żywność. Jednym z zadań tacek jest właśnie ochrona grillowanych potraw przed pozostałościami po wcześniejszych imprezach, popiele, iskrach czy strzelających iskrach. Mimo wszystko mało ludzi wie, dlaczego są zbudowane w tak specyficzny sposób.
W sklepach można natknąć się na rozmaite zamienniki mięsa. Wraz z zapotrzebowaniem na tego typu produkty pojawiają się coraz to nowe alternatywy. Postanowiłem przyjrzeć im się z bliska i przetestować bezmięsne wędliny.
Mięso stanowi bardzo duży element diety Polaków. Praktycznie każdego dnia przygotowujemy schabowe, kotlety mielone, pulpety czy gulasze, których najważniejszym składnikiem jest właśnie mięso. Z tego powodu plany UE mogą zaskoczyć fanów mięsnych potraw. Produkcja mięsa, według unijnych analiz, odpowiada za około 18% gazów cieplarnianych wytwarzanych przez całą ludzkość. Co więcej, taka ilość gazów jest nawet większa od tych, które wydzielają środki transportu napędzane paliwami kopalnymi. Ekolodzy, w ramach ograniczania emisji, planują ograniczyć promocję mięsa.
Mięso można przygotować na rozmaite sposoby. Jedni decydują się na przyrządzenie wybornych kotletów, inni stawiają na dania takie jak kultowe gołąbki. Najczęściej kupowanym mięsem jest kurczak. Dlaczego nie powinno się go myć?
Parówki nie mają dobrej renomy, ponieważ utarło się, że są produkowane z najgorszej jakości mięsa. Współcześnie wielu producentów decyduje się na robienie ich nie z mięsa oddzielanego mechanicznie, lecz z całych kawałków - w składzie często nie ma również konserwantów. Jeśli więc wybierzesz odpowiednio dobre parówki, możesz sporządzić z nich doskonały obiad w kilka chwil. Dzięki temu nie będziesz musiał siedzieć na garnkami przez wiele godzin. Oszczędność czasu, jak i pieniędzy pozwoli ci zainwestować w swoje hobby i inne ciekawe rzeczy.
Kurczak wyjątkowo często stanowi podstawowy składnik obiadu. Niska zawartość tłuszczu i proporcjonalnie duża ilość białka sprawiają, że mięso to wspaniale nadaje się zarówno dla ludzi na diecie, jak i tych, którzy chcą zwiększyć masę mięśniową. Obecność białych prążków, które widać pomiędzy włóknami mięsa, nie są oznaką antybiotyków, konserwantów ani żadnej innej chemii. To normalny efekt, który najczęściej pojawia się u kur otyłych, których poziom tkanki tłuszczowej był zbyt duży.
Najróżniejsze rodzaje mięsa gotujemy w naszych kuchniach, choć Polacy, według różnych statystyk, powoli odchodzą od spożywania dużych ilości tego produktu, ciągle uwielbiamy jego smak i fakturę. Niekiedy zdarza się, że długo oczekiwania pieczeń czy kotlet przypala się na węgiel. Wiele osób nie wie, co w takiej sytuacji trzeba zrobic i decyduje się na wyrzucenie mięsa do śmieci. Niestety, taka praktyka jest całkowitym zmarnowaniem dobrego składnika, którego z łatwością mozna uratować. Wystarczy zastosować się do poniższych zaleceń.
Eksperci nie mają wątpliwości, rozmrażanie mięsa to proces, do którego musimy podejść przede wszystkim z głową. Błąd może mieć bowiem dosyć poważne zdrowotne konsekwencje, dlatego powinniśmy robić wszystko, aby go uniknąć!
We Włoszech grupa urzędników miejskich postanowiła, pomimo obowiązujących w całym kraju przepisów zabraniających wszelkich imprez czy przyjęć, zorganizować biesiadę, na którą zaproszonych zostało aż 20 osób. Ich zabawa szybko się jednak skończyła. Cały świat cierpi z powodu pandemii koronawirusa - mnóstwo osób nie jest w stanie wytrzymać przedłużającej się izolacji, z którą w parze idzie także samotność. Z tego powodu, po ponad roku licznych wyrzeczeń, niektórzy decydują się złamać przepisy.
Mięso można przygotować na wiele sposobów. Niektóre potrawy są nie lada pokusą i nietrudno natknąć się na osoby, które spałaszowałyby je z miłą chęcią. Okazuje się, że jadłospis opierający się na mięsie może utrudnić nam skuteczne pozbycie się zbędnych kilogramów.
Kotlety mielone wyjątkowo mocno utrwaliły się w świadomości kulinarnej Polaków - niektórzy uważają je wręcz za jedną z potraw narodowych. Tradycyjny przepis wymaga jednak użycia dużej ilości tłuszczu, co nie sprzyja chudnięciu i zachowaniu dobrego zdrowia. Dlatego zalecamy skorzystanie z receptury podanej niżej, w której etap smażenia zostaje całkowicie pominięty. Tym samym można w łatwy, szybki i czystszy (nic w końcu nie pryska z patelni) sposób ugotować swoje ulubione danie. Każdy, kto spróbuje takich kotletów, zachwyci się już po pierwszym kęsie.
Kotlety schabowe najczęściej podaje się w niedzielę zaraz po rosole - taka kombinacja towarzyszy Polakom od wielu dekad i nic nie wskazuje, aby coś miało się w najbliższej przyszłości zmienić. Warto jednak wprowadzić pewne modyfikacje do przepisu, aby urozmaicić sobie przyjemność. Karol Okrasa jest znanym kucharzem, który jest doświadczonym szefem kuchni, autorem książek kucharskich oraz prezenterem telewizyjnym - to właśnie dzięki programowi "Kuchnia z Okrasą" zdobył największą popularność. Poniżej pokazujemy recepturę, którą opracował w celu ulepszenia klasycznych schabowych.
Indyk jest doskonałym źródłem białka dla ludzi, którzy nie chcą spożywać dużej ilości tłuszczu. Mięso z indyka ma jeszcze mniejszą zawartość tłuszczu niż kurczak, dlatego świetnie sprawdza się dla tych, którzy chcą zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów. Niestety, z tego samego powodu dobre upieczenie indyka sprawia niektórym problemy. Tłuszcz odpowiada za soczystość, więc w celu jej uzyskania, trzeba odpowiednio spreparować ptaka przed pieczeniem. Poniżej dokładnie wyjaśniamy jak krok po kroku upiec idealnego indyka.
Sos do mięsa jest bardzo ważnym elementem praktycznie każdej pieczeni - nawet najbardziej suche mięso może dzięki niemu zostać uratowane. Jego bogaty smak i aromat może zostać wykorzystany w wielu innych daniach, takich jak kopytka, kluski śląskie czy makarony. W dzisiejszych czasach wiele ludzi sięga jednak po gotowe wersje sosów, często pod postacią proszków instant. Te wystarczy zmieszać z wodą i zagotować, aby uzyskać gęstą i lepką konsystencję. Niestety ich skład pozostawia wiele do życzenia - jest bowiem wyjątkowo niezdrowy.
Cholesterol dzielony jest na dwie frakcje: HDL oraz LDL. HDL stanowi większość cholesterolu w osoczu krwi, a LDL mniejszość. Gdy proporcje są odpowiednio zachowane, znacznie zmniejsza się ryzyko chorób układu krążenia czy mięśnia sercowego. Choć mówi się, że związek ten jest zły, odpowiada on za szereg ważnych reakcji chemicznych, które zachodzą w organizmie człowieka. Bez niego nie syntezowałyby się kwasy żółciowe, hormony, witamina D czy glikozydy nasercowe. Jeśli jednak równowaga pomiędzy obiema frakcjami cholesterolu odbiega od normy, mogą pojawić się groźne choroby.
Wątróbka może być przyrządzona na rozmaite sposoby. Nie jest ona jednak tak popularna, jak inne rodzaje mięsa. Wszystko przez dość specyficzny smak, który nie każdemu odpowiada. Charakteryzuje się on nutami goryczy. Wątróbka ma przewagę nad innymi mięsnymi wyrobami.
Bigos jest znanym i lubianym daniem kuchni polskiej, które wywodzi się z tradycji myśliwskiej. Dawniej łowcy potrzebowali ogromnych zapasów energii, aby móc tropić zwierzynę przez wiele godzin. Na podorędziu mieli zazwyczaj spore zapasy dziczyzny, która doskonale komponowała się ze smakiem kiszonej kapusty. Jak można się domyślić, ten myśliwski gulasz gotowany był nad ogniskiem w kociołku, a więc zdobywał dużo dymnego aromatu. Dzisiaj większość z nas nie ma takiej możliwości, dlatego wykorzystujemy wędzone kiełbasy i boczek, aby nie zabrakło tego uwielbianego smaku.
Kiełbasa jest bez wątpienia jednym z najpopularniejszych wyrobów mięsnych. Kiedyś jej znaczenie było jednak znacznie ważniejsze, niż współcześnie - jej głównym celem było zakonserwowanie żywności w taki sposób, aby mogła przetrwać dłuższy czas bez psucia się. Osiągano to poprzez wędzenie dymem drzewnym, jak i suszenie. W trakcie magazynowania kiełbas czy wędlin, na ich powierzchni często pojawia się specyficzny biały nalot, który najczęściej widoczny jest na suszonych rodzajach. Wiele osób myli go z niebezpieczną pleśnią.