Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Musztarda

Musztarda

Zielony sos do sałatki
05.02.2022 01:00 Obłędnie smaczny zielony sos do sałatki

Zielony sos do sałatki to pomysł na aromatyczne, świeże i lekkie danie, idealne na lunch, obiad i kolację. Sos z rukoli i natki pietruszki z oliwą, czosnkiem, musztardą i miodem smakuje wyśmienicie i świetnie łączy się z każdą sałatką. Poznaj przepis na zielony sos do sałatki.Zielony sos do sałatki jest bardzo aromatycznym sosem, który przygotujesz w bardzo prosty sposób, zrezygnuj więc z kupowania gotowych produktów w proszku i przygotuj zdrowy, gęsty, aromatyczny sos, który wzbogaci swoim smakiem każdą sałatkę.Sos z rukoli pietruszki świetnie łączy się z sałatkami z pieczonych i świeżych warzyw, serami, rybami, drobiem i owocami morza. Sałatka z zielonym sosem urozmaici również rodzinne grillowanie- podaj ją do szaszłyków lub karkówki, a wszyscy będą zachwyceni.Jeśli szukasz pomysłu na lekką sałatkę- tu poznasz przepis na sałatkę z buraków i fety, polej ją zielonym sosem, a pokochasz ją od pierwszego kęsa.

Sos z serka mascarpone do mięsa
04.02.2022 01:00 Sos z serka mascarpone do mięsa - lekki i kremowy dodatek

Sos z serka mascarpone do mięsa to pomysł na aksamitny sos, idealny do schabu, polędwiczek i filetów z kurczaka. Danie jest jednogarnkowe i przygotujesz je w niecałą godzinę, mięso będzie idealnie miękkie, a sos z mascarpone, musztardy francuskiej i cebulki doskonale uzupełni całą potrawę. Poznaj przepis na sos z serka mascarpone do obiadu.Mascarpone jest delikatnym, kremowym serkiem o delikatnym smaku. Najczęściej wykorzystujemy go w kuchni do deserów i kremów do przekładania ciast i tortów, jednak mascarpone równie dobrze sprawdza się w wytrawnych daniach. Jeśli masz ochotę na pyszny deser po obiedzie- tu poznasz prosty przepis na tartę śliwkową z mascarpone i migdałami. Sos z mascarpone do mięsa to propozycja na szybki, jednogarnkowy obiad dla całej rodziny. Sos najczęściej przygotowuję do schabu, dobrze rozbite, cienkie kawałki mięsa duszone w mascarpone i musztardzie mają świetny smak, są delikatne i miękkie.Schab w sosie z mascarpone podaję z ziemniakami tłuczonymi lub pieczonymi w mundurkach, puree lub kopytkami. Lekka surówka warzywna, ogórki kiszone, fasolka szparagowa lub szparagi doskonale uzupełniają całe danie, które znika błyskawicznie z talerzy.Z mascarpone zrobisz również wyśmienity sos do makaronu- w tym artykule dowiesz się, jak zrobić bosko kremowy sos z mascarpone z suszonymi pomidorami i roszponką

Polędwiczki wieprzowe Ewa Wachowicz
02.02.2022 01:00 Idealnie soczyste polędwiczki wieprzowe od Ewy Wachowicz

Polędwiczki wieprzowe Ewy Wachowicz w sosie musztardowym to pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Mięso marynowane w miodzie, musztardzie i suszonych ziołach nabiera doskonałego smaku, a podane z gęstym sosem z dodatkiem śmietany i natki pietruszki rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na polędwiczki wieprzowe Ewy Wachowicz. Polędwiczki wieprzowe Ewy Wachowicz to pożywne, aromatyczne danie, którego przygotowanie zajmie Ci naprawdę kilka chwil. Mięso przygotuj dzień przed gotowaniem obiadu. Polędwica marynowana w suszonym majeranku, tymianku, musztardach i miodzie będzie miała najlepszy smak właśnie na drugi dzień.Samo duszenie mięsa i przygotowanie sosu trawa około 40 minut. Wieprzowinę marynowaną duś w wywarze warzywnym, będzie jeszcze bardziej aromatyczna. Polędwiczki podaj z puree ziemniaczanym i blanszowanymi warzywami lub lekką surówką, tak smakują wybornie, a danie wygląda jak z restauracji.Polędwiczki wieprzowe kupisz w każdym markecie i sklepie mięsnym, zawsze zwracaj uwagę na datę ważności na opakowaniu i kolor mięsa- polędwica musi mieć ładny, świeży kolor. Jeśli polędwica wygląda blado lub zmienia kolor na żółty, to znaczy, że nie jest już pierwszej świeżości. Polędwiczki mają lekkie przerosty tłuszczu- nie wykrawaj ich, są nośnikiem smaku.Jeśli masz ochotę na polędwiczki wieprzowe w niecodziennym wydaniu- tu poznasz przepis na wyborne polędwiczki w sosie śliwkowym, idealne na święta i obiad dla całej rodziny.

Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym
31.01.2022 01:00 Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym - wyborny, mięsny obiad

Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym na obiad to świetny pomysł na aromatyczne danie dla całej rodziny. Delikatna polędwiczka w musztardowo- miodowej marynacie zapieczone w sosie musztardowym posmakują każdemu miłośnikowi mięsa. Poznaj przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym.Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym to jedno z prostszych i szybszych dań obiadowych. Do przygotowania obiadu potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników. Polędwiczki zwykle podaję z puree ziemniaczanym lub pieczonymi ziemniakami. Mięso doskonale uzupełniają również warzywa blanszowane i lekka surówka z kapusty pekińskiej.Do sosu wykorzystaj dwa rodzaje musztardy- wyraźną w smaku, lekko ostrą musztardę sarepską i delikatną musztardę francuską z ziarnami gorczycy. Sos wzbogacony cebulką, czosnkiem i śmietaną ma świetny aromat, a upieczone w nim mięso smakuje doskonale.Polędwiczki wieprzowe to mięso, które podasz z wieloma świetnymi sosami, w tym artykule dowiesz się, jak zrobić polędwiczki w sosie kurkowym, idealne na jesień. Tu natomiast poznasz przepis na polędwiczki w sosie śliwkowym, którego smak doskonale łączy się z mięsem.

schabowe
26.01.2022 01:00 Kotlety schabowe marynowane w jogurcie i musztardzie

Marzą ci się schabowe w nowej wersji? Niby takie same, ale jednak odmienione? Przygotuj kotlety schabowe marynowane w jogurcie i musztardzie. Wystarczy, że wymieszasz te dwa składniki i zamarynujesz w nich schab. Kotlety wyjdą soczyste i delikatne jak nigdy dotąd.Klasyczne kotlety schabowe po rozbiciu jedynie oprósza się solą i pieprzem, panieruje i smaży. Jednak ten, kto nie spróbował trochę pokombinować z ich przygotowaniem, nie wie, co traci. Jeśli wcześniej zamarynujesz mięso, odwdzięczy ci się niepowtarzalną kruchością i smakiem.

parówki
24.01.2022 01:00 Jak prawidłowo gotować parówki?

Parówki są delikatnymi kiełbaskami, po które chętnie sięgamy rano. Trzeba je tylko podgrzać, a pożywne śniadanie będzie w mig gotowe. Wiele osób popełnia tu jednak błąd. Wystarczy chwila nieuwagi, a nie wyjdą ci na zdrowie. Dowiedz się, jak prawidłowo gotować parówki. Parówki przygotowuje się z mięsa, tłuszczu, wody i przypraw. W zależności od proporcji tych składników są bardziej lub mniej wartościowe. Oczywiście im więcej zawierają mięsa, tym lepiej, bo to oznacza, że mają mniej tłuszczu, wody i wiążących dodatków. Parówki są bardzo lubiane przez dzieci, ze względu na stopień rozdrobnienia mięsa. Jest ono poddawane homogenizacji, a więc bardzo mocnemu zmieleniu. W rezultacie po ich wyglądzie trudno się zorientować, ile zawierają mięsa, a ile tłuszczu. Dlatego najlepiej czytać etykiety.

Zrazy wołowe zawijane - prosty przepis
18.01.2022 01:00 Zrazy wołowe zawijane - prosty przepis na kultowy obiad

Zrazy wołowe zawijane, inaczej roladki, to doskonały pomysł na rodzinny obiad. Mięso sprawdzi się również na większe uroczystości i święta. Zrazy wołowe podane w aromatycznym, mięsnym sosie, ziemniakami i kapustą smakują rewelacyjnie. Poznaj prosty przepis na zrazy wołowe zawijane- idealne na obiad.Szukasz pomysłu na mięsny obiad, który swoim smakiem i wyglądem zachwyci całą rodzinę i wszystkich gości? Przygotuj zrazy wołowe z sosem, podane z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty, a wszyscy będą prosić o dokładkę i przepis.Zrazy wołowe zrób z wołowiny bez kości, idealnie sprawdzi się łopatka, którą bez problemu rozbijesz na cienkie kotlety. Tłucz w łopatce jest dodatkowym nośnikiem smaku, wzmacnia również aromat sosu i całej potrawy. Najprostsze zrazy przygotujesz z ogórkiem kiszonym, boczkiem i musztardą, wyjdą za każdym razem.Do zrazów doskonale będą również pasować kluski śląskie, zrób je nieco inaczej, a wyjdą obłędnie- tu poznasz przepis na kluski śląskie z dynią, lekkie, słodkie i doskonałe w smaku.

mięso w marynacie
10.01.2022 01:00 Obłędna marynata do pieczonego schabu według Kuronia

Planujesz upiec schab? Jeśli brakuje ci pomysłu na jak go przyprawić, skorzystaj z naszego przepisu. Poznaj obłędną marynatę do pieczonego schabu według Kuronia. Dodaje mięsu wyraźnego smaku, a także kruchości i soczystości. Będziecie się zajadać tą pieczenią. Ze schabu możesz zrobić tradycyjne schabowe, kotlety duszone albo upiec kawałek mięsa w całości. Tym ostatnim sposobem prosto i łatwo przygotujesz niezbyt kaloryczne mięso na obiad. By wyszło soczyste i kruche, schab warto wcześniej zamarynować. Sos spod pieczeni będzie dobry do polania ziemniaków czy kaszy.

pieczone ziemniaki
07.01.2022 01:00 Przepyszne pieczone ziemniaczki otoczone gęstym sosem BBQ

Ziemniaki w polskiej kuchni najczęściej serwuje się gotowane, jako dodatek do obiadu. Tymczasem można je też smażyć i piec i uczynić z nich nawet danie główne albo co najmniej treściwą przekąskę. Taką rolę mogą z pewnością pełnić pieczone ziemniaczki otoczone gęstym sosem BBQ. Są przepyszne i nie wymagają żadnych dodatków. Pieczone ziemniaki kojarzą się z ogniskiem lub grillem. Jednak bez problemu można je też przygotować w piekarniku. Co prawda nie będą pachniały dymem, co jednak dla niektórych może się okazać zaletą. A jeśli je odpowiednio przyprawisz, będą smakować rewelacyjnie. Zastąpią ci nawet cały obiad, a z pewnością będą idealne na przekąskę.

kaszanka
06.01.2022 01:00 Jak zrobić domową kaszankę?

Kaszanka jest specjałem, na który niektórzy nie spojrzą, ale inni się nim zajadają. Niewątpliwie jest bardzo pożywna i potrafi smakować doskonale. A wiesz jak zrobić domową kaszankę? Taką pachnącą i superświeżą? Jak się okazuje, to wcale nie jest trudne. Kaszanę na tle innych wędlin podrobowych wyróżniają dwa charakterystyczne składniki. Jest to kasza i krew. Kaszę klasycznie dodaje się gryczaną, jednak jeśli ktoś woli kaszankę o mniej wyrazistym smaku, może użyć kaszy jęczmiennej. Obie kasze można też łączyć. Ważnym składnikiem kaszanki jest krew. Nietrudno o nią na wsi, gdy właśnie jest świniobicie. Jednak do kaszanki można też dodać krew np. kaczą. Składniki na kaszankę powinny być wyjątkowo świeże, bo po sparzeniu wędlinę tę można jeść surowo. Jednak najwięcej wielbicieli ma kaszanka grillowana czy pieczona. Zwłaszcza taka upieczona z cebulą i np. jabłkiem. Smakuje doskonale podana z musztardą i ketchupem.

Pieczone ziemniaki
30.12.2021 01:00 Obłędnie wyraziste pieczone ziemniaki w musztardzie

Ziemniaki są wybitnie wdzięcznym warzywem, ponieważ można przyrządzić je na najróżniejsze sposoby - jednym z nich jest zapieczenie ich w musztardzie. Tak przygotowane ziemniaki stają się wyraziste i aromatyczne, więc można podawać je do równie intensywnych w smaku pieczonych mięs. Sprawdzają się również jako prosta przekąska pomiędzy posiłkami. Pieczone ziemniaki to jedna z najlepszych metod gotowania tych smacznych bulw. Gotowanie w wodzie wypłukuje z nich część wartości odżywczych, a smażenie zwiększa ich kaloryczność. Jeśli chcesz więc jeść zdrowiej, zrezygnuj z dodawania do poniższego przepisu oleju, a będziesz mógł cieszyć się zdrowym i smacznym jedzeniem. Sekretem pieczonych ziemniaczków jest użycie dwóch rodzajów musztardy. Dijon wprowadza ostrość oraz mocny smak, z kolei musztarda francuska poprawia teksturę i nadaje całości lekko słodkiego posmaku.

Majonez
18.12.2021 01:00 Jak zrobić dietetyczny majonez bez oleju?

Majonez nie jest lekkim sosem, głównie z powodu ogromnej ilości tłuszczu, który potrzebny jest od uzyskania odpowiedniej konsystencji. Można na szczęście przygotować w domu dietetyczną wersję na bazie serka homogenizowanego. Taki produkt jest znacznie mniej kaloryczny, więc bez przeszkód można zajadać się nim na co dzień. Dietetyczny majonez z pozoru może wydawać się mało interesujący, w końcu osiągnięcie smaku i konsystencje klasycznego majonezu z substytutów nie jest proste. Z poniższą recepturą można jednak cieszyć się lekkim i znacznie zdrowszym sosem, który doskonale komponuje się z jajkami czy na kanapkach. Zamiana zwykłego oleju roślinnego na serek homogenizowany jest kluczem, aby znany na całym świecie dodatek do sałatek mógł być spożywany przez wszystkich. Dużą modyfikacją jest także korzystanie z gotowanego na twardo jajka zamiast surowych żółtek.

kurczak w sosie
09.12.2021 01:00 Pyszny, szybki obiad dla całej rodziny - kurczak w miodowo-musztardowym sosie

Już pora obiadowa, a ty jeszcze nic nie ugotowałaś? Jeśli masz pod ręką filet z kurczaka, szybko zamienisz go w pyszny obiad dla całej rodziny. Skorzystaj tylko z naszego przepisu na kurczaka w miodowo-musztardowym sosie. Podaj do niego ziemniaki lub ryż oraz surówkę i danie niczym z restauracji gotowe.Filet z kurczaka stwarza wiele możliwości kulinarnych. Jego delikatne mięso dobrze komponuje się z różnymi dodatkami, a jednocześnie nie wymaga długiej obróbki termicznej. Dlatego w mig można z niego przygotować awaryjny obiad dla całej rodziny. Dziś przedstawiamy wam przepis, który pochodzi z kanału Przepisy Joli na YouTube. Prezentowane zdjęcie potrawy jest zaś screenem z tego kanału. Prawda, że wygląda apetycznie?

kotlety schabowe
04.12.2021 01:00 Konkretne schabowe w musztardowej panierce bez ani jednego jajka

Jeśli macie dzisiaj w planach kotlety schabowe, podpowiemy wam jak odmienić ich smak. Przygotujcie schabowe w musztardowej panierce. Będą wyraziste i konkretne, doskonałe na przykład z pieczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Koniecznie przetestujcie ten przepis. Kotlety schabowe robimy tak często, że aż szkoda nie poeksperymentować z ich przygotowaniem. Być może, któraś wersja okaże się smaczniejsza, niż robiona dotychczas? Z całą pewnością warto poszukiwać i odkrywać nowe smaki. Dzięki temu w waszej kuchni nie będzie nudno.

smażenie schabowych
18.11.2021 01:00 Chrupiące kotlety schabowe w panierce z mleka i musztardy - wszystko bez dodatku jajek

Chcesz przygotować schabowe, ale nie masz jajka. Albo nie możesz jeść jajek czy po prostu szukasz odmiany smakowej. Co wtedy? Mamy dobrą radę — przygotuj kotlety schabowe w panierce z mleka i musztardy. Wyjdą chrupiące i smaczniejsze niż zwykle. Wyborne kotlety schabowe to te, które mają soczyste i kruche wnętrze oraz chrupiącą panierkę. Na pierwsze cechy wpływa jakość mięsa i sposób jego przygotowania. Chrupkość panierki zależy zaś od jej składu i właściwego usmażenia kotleta. Dziś będziemy nieco modyfikować klasyczną panierkę składającą się z mąki, jajka i tartej bułki. A mianowicie usuniemy z niej jajko i pokażemy, czym można je zastąpić, aby kotlety nie straciły nic na smaku i przyjemnej chrupkości.

Domowa musztarda
08.11.2021 01:00 Banalnie prosty przepis na domową musztardę

Musztarda jest jednym z najpopularniejszych sosów. Większość osób kupuje ją po prostu w sklepie. Okazuje się, że z łatwością można ją przygotować w domowym zaciszu. Własnej roboty musztarda za każdym razem wychodzi obłędnie pyszna.Nie da się ukryć, że musztarda często gości na polskich stołach. Chętnie dodajemy ją do rozmaitych potraw, a nawet najzwyklejszych kanapek. Mało kto spodziewałby się, że przyrządzenie własnej musztardy może być tak proste.

kanapki z pastą jajeczną
27.10.2021 02:00 Obłędnie pyszna, zachwycająca pasta jajeczna od Ani Starmach

Śniadanie nie musi być nudne. Dziś, zamiast kanapek z wędliną czy serem, proponujemy kanapki z pastą. Zrobisz ją w kilka minut, a wszyscy będą się nią zajadać. Oto jak przygotować obłędnie pyszną, zachwycającą pastę jajeczną od Ani Starmach. Jej sekretem jest dodatek musztardy. Pasty na kanapki są doskonałym urozmaiceniem codziennych posiłków. Pastę możesz zrobić z twarogu, wędzonej ryby czy szynki. My jednak postawiliśmy na jajka. Wystarczy ugotować je na twardo, rozdrobnić, wymieszać z kilkoma składnikami i gotowe.

Przepis na sos musztardowy do mięsa
15.10.2021 02:00 Przepis na sos musztardowy do mięsa

Sos musztardowy jest bardzo aromatycznym, intensywnym sosem, który doskonale komponuje się z każdym rodzajem mięsa, nadając mu wyjątkowy smak. Sos możesz przygotować do sosjerki, aby polać gotowe danie lub dusić w nim kurczaka, wołowinę, wieprzowinę. Poznaj przepis na doskonały sos musztardowy do mięsa.Przygotowanie sosu musztardowego zajmie Ci dosłownie kilka minut, a dodany do ulubionego mięsa wzmocni jego smak i aromat. Do sosu wykorzystaj musztardę delikatesową o najbardziej klasycznym smaku. Gorczyca musi być wyczuwalna, ale sama musztarda nie może być zbyt ostra lub chrzanowa, aby nie zmienić smaku potrawy, a go wzbogacić.Jeśli zamierzasz dusić mięso w sosie musztardowym, śmietanę i mąkę dodaj na samym końcu, kiedy już mięso będzie miękkie. Unikniesz w ten sposób przysmażenia lub nawet spalenia potrawy.Na bazie musztardy możesz przygotować równie smaczny posiłek lub dodatek do głównego dania, czyli ziemniaki z ziołami i musztardą po niemiecku.

Cukinia w zalewie musztardowej
08.10.2021 02:00 Cukinia w zalewie musztardowej - prosty i sprawdzony przepis

Przetwory są doskonałym sposobem na przechowywanie warzyw i owoców zimą. Mogą być przygotowywane w różny sposób: kiszone, marynowane, konserwowe. Cukinia w zalewie musztardowej z dodatkiem miodu smakuje doskonale i zachowa świeżość przez wiele miesięcy. Sprawdź, jak przygotować pyszną cukinię w zalewie musztardowej.Cukinia w zalewie musztardowej to połączenie słodkiego miodu z intensywnym smakiem gorczycy, ziela angielskiego i liści laurowych. Cukinia doskonale sprawdzi się więc jako dodatek do grillowanych potraw, dań mięsnych, zimnej płyty, sałatek. Cukinia w zalewie nie traci swoich wartości odżywczych i witamin. Dzięki procesowi pasteryzacji będzie smaczna i chrupiąca przez wiele miesięcy. Słoiki pasteryzuj godzinę, zbyt długie gotowanie może zmętnić zalewę i zepsuć warzywo. Jeśli chcesz, aby cukinia zachowała swój smak nawet przez rok, po 24 godzinach ponownie wykonaj proces pasteryzacji. Cukinię możesz przygotować na wiele sposobów. Szczególnie polecam jednak marynowaną cukinię w rozmarynie, jako doskonały, aromatyczny dodatek do wielu dań i zimnej płyty.

Żeberka
03.10.2021 02:00 Prosty sposób na soczyste żeberka z piekarnika

Pieczone żeberka są jednym z najczęściej wybieranych dań obiadowych. Ich przygotowanie jest banalnie proste i łatwe, choć trzeba chwile zaczekać, aż mięso się upiecze. Kluczem do soczystości jest dobra marynata oraz odpowiednia temperatura pieczenia. Żeberka można sporządzić na najróżniejsze sposoby. Najczęściej obsypuje się jednak jedynie przyprawami, a następnie wstawia do pieca. Marynowanie pozwala znacznie zwiększyć intensywność smaku, a także wilgotności mięsa. Poniższy przepis opiera się na marynacie miodowo-musztardowej, która swoim słodkim, lekko pikantnym i kwaśnym smakiem świetnie komponuje się z żeberkami oraz innymi dodatkami.

Szwedzkie klopsiki
14.09.2021 02:00 Idealne na obiad, klopsiki mięsne lepsze niż z IKEA

Szwedzkie klopsiki zostały rozsławione przez sieć sklepów IKEA, gdzie w części restauracyjnej są jednymi z najczęściej kupowanych dań. Można je jednak przygotować samodzielnie w domu. Własnoręcznie zrobione klopsy smakują obłędnie. Szwedzkie klopsiki podbiły serca ludzi tam, gdzie jest dostępna IKEA. Niektórzy decydują się nawet na zrezygnowanie z zakupów meblowych i po prostu odwiedzają bufet serwujący to pyszne danie. Jeśli masz na nie ochotę, jednak do najbliższego sklepu z meblami masz bardzo daleko, prezentujemy przepis, dzięki któremu zrobisz ich lepszą wersję w domu. Każdy, kto ich spróbuje, będzie cię błagał o dokładkę. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kaszanka
26.08.2021 02:00 Jak przyrządzić kaszankę?

Kaszanka jest produktem wywołującym sporo kontrowersji. Niektórzy bowiem uwielbiają jej smak, a inni krzywią się z niesmakiem na samą myśl. Jeśli zastanawiasz się, jak przygotować ją w najlepszy sposób, zdradzamy prosty przepis niżej. Kaszanka towarzyszy nad od wieków - dawniej wykorzystywanie podrobów nie było tak mało popularne jak dzisiaj. Dla tych, co chcą wrócić do pysznego smaku z dzieciństwa, zachęcamy do spróbowania. Kaszanka odrzuca głównie z powodu wykorzystania krwi i podrobów w czasie jej produkcji. Wędlina ta nie ma jednak żadnego nieprzyjemnego posmaku i w żadnym wypadku nie przypomina w smaku wątróbki. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ogórki w musztardowej zalewie
18.08.2021 02:00 Przepis na ogórki w musztardzie

Ogórki wiodą prym w naszej rodzimej kuchni. Wszystko za sprawą ich niecodziennych walorów smakowych. Pyszności zamknięte w słoikach wyjdą jeszcze lepiej, jeśli zalewę wzbogacimy o musztardę. Domownicy momentalnie spałaszują ogórki w takim wydaniu.Wyśmienite ogórki w zalewie musztardowej z pewnością przypadną do gustu smakoszom, którzy lubią wyraziste i lekko pikantne specjały. Przepis jest banalnie prosty i każdy powinien z nim sobie poradzić.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Cukinia w słoikach
09.08.2021 02:00 Przepyszna cukinia w zalewie musztardowej na zimę

Cukinia już wkrótce nie będzie tak łatwo dostępna, dlatego warto przygotować zapasy na zimę. W tym celu świetnie sprawdzi się zamarynowanie jej w zalewie musztardowej. Tak zakonserwowana świetnie sprawdza się jako dodatek na kanapki czy do sałatek. Cukinia jest wyjątkowo wdzięcznym warzywem, które można ugotować i podać na wiele sposobów. Jednym z najczęstszych jest robienie z niej przetworów na zimę, z których będzie można korzystać poza sezonem. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:Nasza wersja zawiera w zalewie musztardę i cukier, dlatego pikantność sosu nie jest tak silna - słodycz łagodzi bowiem ostrość. Wraz z octem tworzą przepyszną mieszankę, której ciężko się oprzeć.

Karkówka w marynacie miodowo-musztardowej
02.08.2021 02:00 Przepis na karkówkę w marynacie miodowo-musztardowej

Karkówka jest mięsem stosunkowo tanim i smacznym. Upieczona w specjalnej marynacie z miodu i musztardy rozpływa się w ustach. Przygotowanie danie to tylko pięć prostych kroków. Trudno o lepsze mięso prosto z grilla. Karkówka może być upieczona na wiele różnych sposobów. Jeśli nie mamy grilla lub po prostu nie chce nam się go rozpalać, można ją nawet przygotować w piekarniku. Będzie smakować równie dobrze. Karkówkę z tego przepisu możesz zrobić zarówno w piekarniku, jak i na grillu. Wersja z miodem i musztardą jest jedną z najlepszych. Ze względu na pyszną złocistą skórkę i delikatne mięso w środku. Ciekawą propozycją jest też karkówka pieczona w papilotach z ziemniakami i marchewką. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

papryka w wyjątkowej odsłonie
16.06.2021 02:00 Przepis na obłędną paprykę po chorwacku

Papryka jest niezwykle smakowitym warzywem, które można przyrządzić na wiele sposobów. Ogromną popularnością cieszą się przetwory z tej apetycznej rośliny. Jednym z najlepszych jest papryka po chorwacku. W specjale zagości między innymi musztarda. Efekt powala na łopatki.Nie da się ukryć, że papryka zajmuje szczególne miejsce w kulinariach. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią zajadają specjały na jej bazie. Dziś sięgniemy po recepturę na paprykę po chorwacku.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Przepis na jajka w sosie musztardowym
01.06.2021 02:00 Przepis na jajka w sosie musztardowym z młodymi ziemniakami

Choć dietetycy przez jakiś czas podchodzili do jajek z rezerwą, dziś uważa się, że są one bardzo zdrowe i powinniśmy jeść ich nawet do 10 tygodniowo. Jedyny niepokój w lekarzach wzbudzała niegdyś duża zawartość cholesterolu. Ostrzegano przed jego zgubnym działaniem i zalecano maksymalnie 3 jaja tygodniowo dla zdrowego człowieka. Teraz wiele się zmieniło, a światowi specjaliści od żywienia wskazują przede wszystkim na zalety jedzenia jajek.

Która musztarda jest najzdrowsza?
24.05.2021 02:00 Która musztarda jest najzdrowsza?

Smakowita musztarda jest jednym z najpopularniejszych sosów na świecie. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią zajadają specjały wzbogacone o ten wyjątkowy dodatek. W sklepach możemy natknąć się na różne odmiany musztardy. Który z nich jest najzdrowszy?