Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Obiad

Obiad

Ziemniaki pieczone z boczkiem
04.10.2021 02:00 Ziemniaki pieczone z boczkiem - szybki i prosty obiad

Ziemniaki pieczone z boczkiem to wyjątkowo szybka i smaczna potrawa, którą możesz przygotować samodzielnie lub jako dodatek do wielu dań. Aromatyczny boczek z cebulką sprawi, że ziemniaki nabiorą mięsnego, intensywnego smaku i aromatu, a szczypiorek doda całości wyjątkowej świeżości. Sprawdź, jak przygotować ziemniaki pieczone z boczkiem.Pieczone ziemniaki z boczkiem przygotujesz w niecałą godzinę, z czego 40 minut to pieczenie. Potrawa jest więc wyjątkowo szybka, prosta i przede wszystkim pyszna. Wędzony boczek doskonale współgra z ziemniakami, nadając im wyjątkowy smak. Ziemniaki dopraw wyłącznie solą, pieprzem i skrop oliwą, dzięki czemu wydobędziesz z nich pełny aromat.Ziemniaki z boczkiem możesz przygotować jako samodzielne, pełnowartościowe danie. Możesz również upiec je jako dodatek do drobiu lub ryby. Delikatne, białe mięso komponuje się wprost rewelacyjnie z boczkiem i cebulką, nadając daniu intensywnego smaku i aromatu.Jeśli szukasz pomysłu na przygotowanie pysznych ziemniaków - tu znajdziesz ciekawą inspirację na ziemniaki pieczone po szwedzku z dodatkiem aromatycznych ziół.

Kotlet schabowy po meksykańsku
04.10.2021 02:00 Wyraziste, bosko pyszne kotlety schabowe po meksykańsku

Kotlety schabowe rodem z Meksyku są bardzo aromatyczne, a zarazem orzeźwiające. Dzięki podaniu ich z ćwiartką cytryny, którą można skropić mięso, danie nabiera ciekawych cytrusowych nut. W panierce z kolei znajduje się wiele przypraw, dlatego taki posiłek to prawdziwa symfonia smaków. Kotlety schabowe wcale nie muszą być zwykłym mięsem obtoczonym w bułce tartej. Ten prostych przepis można z powodzeniem urozmaicić o zupełnie nowe dodatki. Podczas smażenia należy jednak zachować sporo ostrożności. Przyprawy mają tendencję do przypalania się, dlatego ogólna temperatura oleju powinna być odrobinę niższa, niż przy zwykłych schabowych. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Gotowana marchewka do obiadu
04.10.2021 02:00 Gotowana marchewka do obiadu - lekki i pożywny dodatek

Gotowana marchewka jest świetną alternatywą dla klasycznej surówki. Podawana na ciepło jest pysznym i zdrowym dodatkiem do każdego dania. Marchewka gotowana doprawiona jest cukrem, masłem, solą i pieprzem. Potrawkę możesz więc przygotować szybko i ze składników, które na pewno masz w domu. Sprawdź, jak przygotować pyszną, gotowaną marchewkę do obiadu.Gotowana marchewka świetnie komponuje się z daniami mięsnymi, rybami, daniami wegetariańskimi. Jest wyjątkowo zdrowa, a jej przygotowanie nie zajmie Ci wiele czasu. Marchewka jest delikatna, ale dobrze doprawiona, dzięki czemu posmakuje największym niejadkom.Marchewka gotowana ma wiele prozdrowotnych właściwości. Posiada beta-karoten, który wzmacnia cały organizm, poprawia kondycję skóry, dba o wzrok. Gotowana marchewka jest lekkostrawna i pozytywnie wpływa na cały układ pokarmowy, zmniejszając ból żołądka oraz regulując pracę jelit.Jeśli szukasz pomysłu na zdrowy i smaczny dodatek do drugiego dania - tu znajdziesz prosty przepis na tradycyjną marchewkę z groszkiem.

Projekt bez tytułu (37)
03.10.2021 02:00 Surówka z kiszonej kapusty, która krzepi na jesień - szybka porcja zdrowia

Prosta, pyszna surówka, która idealnie pasuje do drugiego dania? Ta z kiszonej kapusty. Sprawdzi się do ryby, kotleta schabowego czy wegetariańskich pulpetów, a przy tym dostarczy wielu cennych wartości odżywczych. Dowiedzcie się jak ją przyrządzić. Surówka z kiszonej kapusty to prawdziwa kumulacja prozdrowotnych właściwości pochodzących ze składników, które wykorzystuje się do jej przyrządzenia — jabłka, cebuli, marchwi i oczywiście kapusty. Marchewka dostarcza cennych karotenoidów wspierających dobre widzenie. W cebuli z kolei znajdziemy włókna zwane fruktanami, które odżywiają pożyteczne bakterie bytujące w naszych jelitach. Ich obecność wpływa na zmniejszenie ewentualnych stanów zapalnych i obniża ryzyko raka okrężnicy.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:Jabłka pozytywnie wpływają na stan jamy ustnej i gardła. Przyrządzony z nich ocet, spożywany regularnie, pomaga uzupełnić zapas potasu w organizmie i wspomaga trawienie. Układ pokarmowy wspiera również kiszona kapusta. Zawiera szereg witamin, dzięki którym m.in. przynosi ulgę w zaparciach, zmniejsza poziom cholesterolu, wzmacnia serce i podnosi odporność.

Rosół Anny Lewandowskiej
03.10.2021 02:00 Rosół pięciu przemian wg. przepisu Anny Lewandowskiej

Rosół pięciu przemian Anny Lewandowskiej jest specjalną zupą, która rozgrzewa i syci, jak żadna inna. W jej przypadku bardzo istotne jest dodawanie składników w określonej kolejności. Dzięki temu ma ona jeszcze więcej właściwości. Rosół pięciu przemian wspomaga w walce z jesiennymi infekcjami, na które jesteśmy w tym okresie bardzo podatni. Częste jedzenie go poprawia pracę układu odpornościowego. Anna Lewandowska uczy, aby każdy składnik dodawany był podług ścisłej kolejności, a sam wywar gotował się długi czas. Tak osiąga się najlepszy efekt. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jedzenie na stołówce szkolnej
03.10.2021 02:00 Jakie jedzenie serwowane jest w polskich szkołach?

Stołówki szkolne w Polsce nie cieszą się popularnością zarówno uczniów, jak i ich rodziców. Często podawane są rozgotowane i mało apetycznie wyglądające potrawy, które nie zachęcają dzieci do posiłku. Choć dawniej jakość jedzenia pozostawiała wiele do życzenia, dzisiaj wcale nie jest o wiele lepiej.Stołówka szkolna jest miejscem, które większości dzieci kojarzy się z długą przerwą od nauki, spotkaniami z rówieśnikami i najgorszym - jedzeniem, które strach wziąć do ust. Oczywiście wiele dzieci jest samych w sobie wybrednymi, przez co w domu także nie jedzą wielu potraw czy składników. Warto jednak pamiętać, że to szkolne posiłki są często wręcz wmuszane przez opiekunów.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kotlety mielone z dynią
02.10.2021 02:00 Kotlety mielone z dynią i szczypiorkiem

Kotlety mielone są kolejną opcją obiadową, w której można wykorzystać sezonowe warzywa. Obecnie bardzo popularna jest dynia, która nadaje kotletom pięknego koloru. Wraz ze szczypiorkiem i czosnkiem tworzy pyszne połączenie. Kotlety mielone przygotowuje się stosunkowo szybko i prosto - wystarczy znać dobry przepis, aby móc praktycznie bez zastanowienia wykonywać wszystkie czynności. W tym przypadku przepis jest na tradycyjne kotlety mielone, do których dodaje się nieduży kawałek dyni. Warzywo to zmienia konsystencję gotowych mielonych, a także dodaje im więcej koloru. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Surówka z selera, marchewki i jabłka
02.10.2021 02:00 Wyborna surówka z selera, marchewki i jabłka

Surówka z selera, marchewki i jabłka to pomysł na szybką, banalnie prosty, ale wyjątkowo smaczny dodatek do obiadu. Delikatny sos majonezowo-śmietanowy dodatkowo podkreśla jej smak, sprawiając, że surówka doskonale komponuje się z mięsem grillowanym, smażonym, pieczonym oraz rybami. Sprawdź, jak przygotować surówkę z selera, marchewki i jabłka.Seler jest jednym z moich ulubionych warzyw. Cenię go przede wszystkim za wyjątkowy, charakterystyczny smak oraz wartości odżywcze. Zawarte w selerze związki pozytywnie wpływają na pracę nerek i pomagają usunąć szkodliwe toksyny z organizmu. Marchewka i jabłko natomiast to bombą witaminowa, której nie może zabraknąć do obiadu.Surówka z selera, marchewki i jabłka to doskonała mieszanka smaków. Słodycz marchewki doskonale komponuje się ze świeżością jabłka i selerem, a idealnie doprawiony sos na bazie śmietany i majonezu tworzy zgraną całość.Jeśli szukasz ciekawego połączenia smaków - tu znajdziesz pomysł na pyszną surówkę z selerem i ananasem, doskonale komponującą się z daniami mięsnymi i rybami.

Jak i ile gotować kalafiora
02.10.2021 02:00 Jak i ile gotować kalafior?

Kalafior jest niezwykle smacznym i zdrowym warzywem. Możesz przygotować go na wiele sposobów, jest szybkim i prostym dodatkiem do wielu dań. Kalafior wymaga jednak odpowiedniego gotowania, aby zachował swoją chrupkość i przede wszystkim wartości odżywcze. Sprawdź, jak i ile gotować kalafior.Kalafior jest warzywem, które można kupić niemal przez cały rok, jednak najsmaczniejsze warzywo dostaniemy w sezonie letnim, na bazarze lub w małym warzywniaku. Kalafior ze sprawdzonych źródeł pozbawiony jest konserwantów i sztucznych nawozów. Jeśli chcesz zachować wszystkie prozdrowotne właściwości kalafiora, kupuj wyłącznie świeże warzywo. Mrożonki mają mniej wyrazisty smak i tracą wszystkie witaminy i przeciwutleniacze.Pod wpływem wysokiej temperatury kalafior i brokuły uwalniają brzydki, mdły zapach, który może skutecznie zniechęcić do przygotowywania tych niezwykle smacznych i zdrowych warzyw. Przed włożeniem kalafiora do garnka, wsyp do gotującej się wody łyżeczkę sody oczyszczonej lub wlej pół szklanki mleka. Zabieg ten skutecznie powstrzyma uwalnianie się zapachu i sprawi, że kalafior zachowa swój świeży, biały kolor.

Surówka z kapusty kiszonej, marchewki i jabłka
02.10.2021 02:00 Pyszna i pożywna surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka

Surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka jest doskonałym dodatkiem do wielu dań. Kiszona kapusta doskonale komponuje się ze słodką marchewką i jabłkiem, a cebulka nadaje charakteru i wzmacnia smak całej potrawy. Poznaj sprawdzony przepis na najlepszą surówkę z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka.Surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka jest surówką, którą znam i uwielbiam od dziecka. Najczęściej podaję ją do smażonej ryby, kotletów schabowych lub filetów z kurczaka. Z każdym daniem komponuje się doskonale i posmakuje nawet najmłodszym domownikom. Aby przygotować doskonałą surówkę, potrzebujesz dobrej jakości kiszonej kapusty oraz zastosować jeden trik, który sprawi, że na nowo odkryjesz wspaniały smak surówki. Posiekaną cebulkę koniecznie posyp łyżeczką białego cukru i odstaw na kilkanaście minut. Cebula odda cały swój smak i aromat i sprawi, że surówka będzie przepyszna i doskonale doprawiona.Surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka jest mało kalorycznym i bardzo zdrowym dodatkiem do obiadu. Kiszona kapusta to bogactwo witaminy C, magnez, potasu i żelaza. Wzmacnia organizm, reguluje produkcję krwi, pracę serca i mózgu. Dodatkową zaletą kiszonki jest obecność bakterii, które w naturalny sposób odbudowują florę jelitową, co jest szczególne istotne po antybiotykoterapii i przewlekłych problemach trawiennych. Kapustę kiszoną możesz przygotować w domu - tu znajdziesz sprawdzony przepis i wskazówki, jak prawidłowo ukisić kapustę.

rosół
02.10.2021 02:00 Dlaczego warto dodać kurkumę do rosołu?

Jeśli macie w planach gotowanie rosołu, chcemy was namówić na mały eksperyment. Tym razem wzbogaćcie go o jeden, prosty składnik. Odmieni on kolor i smak wywaru, ale przede wszystkim zwiększy jego walory zdrowotne. Dowiedz się, dlaczego warto dodać kurkumę do rosołu. Rosół jemy w zasadzie przez cały rok, na co dzień i od święta. Jednak jesienią i zimą jedzenie rosołu ma też zdrowotne przesłanki. Wiadomo, rosół doskonale rozgrzewa, dzięki czemu będzie nam cieplej w chłodne dni.Jednak ta tradycyjna, polska zupa dobrze radzi sobie też z przeziębieniami. Zwłaszcza jeśli jest ugotowana na mięsie drobiowym. Rosół zawiera dużo białka, które hamuje katar, a także ułatwia odkrztuszanie wydzieliny z dróg oddechowych. A gdy jeszcze wzbogacimy go o kurkumę, będzie prawdziwym remedium na jesienne infekcje.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

gołąbki z kapusty
01.10.2021 02:00 Najlepszy przepis na obłędny farsz do gołąbków

Gołąbki z kapusty to nieco pracochłonne, ale jakże pyszne danie. Dzięki farszowi z ryżu i mielonego mięsa można je jeść bez żadnych dodatków, a więc stanowią pełne danie. Poznaj najlepszy przepis na obłędny farsz do gołąbków. Gołąbki z kapusty, jako danie popularne i lubiane, w każdym domu doczekały się swojej receptury. Jedni robią je z kapusty głowiastej, inni z włoskiej. Jedni faszerują je samym mięsem, inni dodają do niego ryż, jeszcze inni kaszę. Gołąbki są gotowane albo zapiekane. Danie to można też w różny sposób przyprawić, co oczywiście wpłynie na finalny efekt. Klasycznie farsz doprawia się solą, pieprzem, czasem pieprzem ziołowym. Jednak spróbujcie do niego dodać tymianek — danie nabierze wyrazu i aromatu.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kalafior pieczony w całości
01.10.2021 02:00 Kalafior pieczony w całości - pyszny i sycący specjał

Kalafior pieczony w całości jest szybkim i niezwykle smacznym dodatkiem do głównych dań mięsnych i wegetariańskich. Kalafiora możesz również przygotować jako samodzielną przekąskę lub lunch - u mnie znika w mgnieniu oka. Sprawdź, jak przygotować chrupiącego, aromatycznego kalafiora pieczonego w całości.Kalafior to warzywo niezwykle uniwersalne. Możesz przygotować z niego steki, dodać do curry, dań mięsnych, ugotować, usmażyć, upiec. Wszystko zależy od Twojej inwencji twórczej. Jedynym minusem jest nieprzyjemny zapach podczas gotowania, którego możesz się jednak szybko pozbyć, dodając do wody łyżeczkę sody oczyszczonej.Kalafior przed upieczeniem musi być delikatnie podgotowany, gotuj go więc maksymalnie 5 minut, aby zachował swoją strukturę i nie rozpadł się podczas pieczenia. Do przygotowania kalafiora pieczonego w całości użyj wyłącznie przypraw, które na pewno posiadasz w domu - sól, pieprz i bułka tarta w zupełności wystarczą, aby warzywo zyskało niepowtarzalny smak. Pamiętaj również o oliwie z oliwek. Jeśli szukasz pomysłu na pyszny dodatek do głównego dania - tu znajdziesz przepis na aromatycznego kalafiora pieczonego z czosnkiem i kurkumą.

Kalafior zapiekany z serem
01.10.2021 02:00 Kalafior zapiekany z serem - szybkie i pyszne danie

Kalafior zapiekany z serem jest świetnym pomysłem na lunch lub jako dodatek do dań mięsnych i wegetariańskich. Kalafior zapiekany jest niezwykle smaczny, chrupiący i zdrowy, a ser i sos śmietanowy idealnie komponują się z warzywem. Sprawdź, jak przygotować kalafior zapiekany z serem.Do kalafiora zapiekanego z serem możesz wykorzystać goudę, cheddar lub parmezan. Każdy ser doskonale rozpuści się w wysokiej temperaturze, jednak różni je smak: gouda jest serem delikatnym, parmezan i cheddar natomiast to sery intensywne, które, moim zdaniem, najlepiej pasują do zapiekanek i makaronów.Kalafior zapiekany z serem przygotujesz w godzinę, z czego połowa czasu to pieczenie. Danie jest więc szybkie i sprawdzi się w najbardziej zabiegany dzień. Kalafior doskonale smakuje zapieczony ze szczypiorkiem, jednak możesz użyć również natki pietruszki lub bazylii. Do przygotowania dania użyj świeżego kalafiora. Mrożone tracą smak i wszystkie wartości odżywcze. Warzywo przed pieczeniem gotuj jedynie 5 minut, aby nie rozgotować różyczek. Kalafior ma być delikatnie podgotowany. Nie wyrzucaj liści i łodyg - tu znajdziesz ciekawe pomysły, jak wykorzystać liście kalafiora.

Kalafior w cieście naleśnikowym
01.10.2021 02:00 Kalafior w cieście naleśnikowym - prosta i smaczna przekąska

Kalafior w cieście naleśnikowym jest szybkim i prostym sposobem na pyszny dodatek do obiadu lub samodzielną przekąskę. Kalafior w cieście naleśnikowym smakuje nawet dzieciom, które nie przepadają za warzywami. Jeśli Twoja pociecha broni się przed kalafiorem - przygotuj go w cieście. Złota, smaczna panierka sprawi, że na pewno zje go ze smakiem. Podobnie jak brokuł, kalafior to bogactwo witamin i związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Witamina C, witaminy z grupy B, magnez, potas, żelazo to tylko niektóre z nich. Najważniejszym jednak związkiem aktywnym kalafiora jest sulforafan - najsilniejszy naturalny antyoksydant. Sulforafan zwalcza komórki nowotworowe, zapobiega ich powstawaniu i rozprzestrzenianiu, dlatego też powinniśmy włączyć kalafiora do codziennej diety. W kalafiorze znajdują się związki siarki, które odpowiadają za brzydki zapach podczas gotowania. Możesz go jednak skutecznie zneutralizować, dodając do gotującej się wody łyżeczkę sody oczyszczonej lub pół szklanki mleka. Składniki wzmocnią biały kolor warzywa i sprawią, że będzie jeszcze smaczniejszy.Jeśli szukasz inspiracji na pyszny, wegetariański obiad - tu znajdziesz pomysł na rewelacyjne steki z kalafiora.

Ryba w panierce
01.10.2021 02:00 Sprawdzony przepis na smażoną rybę w panierce

Ryba w panierce podczas smażenia wydziela charakterystyczny zapach, który często można poczuć na klatkach schodowych w polskich blokach. Jeśli chcesz smażyć ją w najlepszy sposób, sprawdź poniższy przepis. Przy jego pomocy zrobisz soczystą i delikatną rybę w chrupiącej panierce. Ryba w panierce z bułki tartej nie jest żadnym odkryciem roku, w końcu danie to jest bardzo powszechne i popularne. Jednak połączenie doskonałego smaku z chrupkością sprawia, że ciężko się od tego oderwać. Ważną zasadą jest zrezygnowanie z rozmrażania filetów rybnych w ciepłej wodzie lub mikrofalówce. Takie szybkie zmiany temperatury negatywnie wpływają na strukturę mięsa. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Projekt bez tytułu - 2021-10-01T175256.490
01.10.2021 02:00 Jak przyrządzić kalafior w bułce tartej?

Kalafior jest warzywem, po które często sięgam do obiadu. Niezależnie od tego, czy przygotuję go w piekarniku, na parze, czy w wersji z bułką tartą, zawsze smakuje wyśmienicie. Sprawdź, jak przygotować kalafior w bułce tartej, który posmakuje nawet największym niejadkom.Najważniejszym elementem przygotowania kalafiora w bułce tartej jest jego odpowiednie ugotowanie. Pamiętaj, że przegotowane warzywo traci swój smak i wygląd - zamienia się w brzydką papkę. Przeciągnięcie kalafiora powoduje również zabicie wszystkich związków odżywczych znajdujących się w warzywie, w tym antyoksydantów i witamin. Aby kalafior był idealny w smaku i zachował wszystkie wartości prozdrowotne i smakowe, gotuj go od 5 do 10 minut. Jeśli po tym czasie warzywo wciąż jest twarde, wyłącz gaz i zaczekaj, aż dojdzie w gorącej wodzie, następnie opłucz pod bieżącą wodą, aby zatrzymać proces gotowania i zmiękczania warzywa.Kalafior w bułce tartej smakuje wyśmienicie. Podsmażona bułka z masełkiem jest pyszna i znacznie poprawia smak kalafiora. Nie jest niestety najzdrowsza, ale raz na jakiś czas możemy pozwolić sobie przecież na odrobinę szaleństwa.Jeśli lubisz kulinarne rewolucje - tu znajdziesz pomysł na pyszny kalafior w cieście naleśnikowym. Jest szybki, a smakuje rewelacyjnie.

Kalafior na parze
01.10.2021 02:00 W jaki sposób przygotować kalafior na parze?

Gotowanie na parze to świetna alternatywa dla klasycznego gotowania warzyw w wodzie. Kalafior na parze zachowuje swoją strukturę, jest chrupiący i ma bardziej wyrazisty smak. Gotowanie na parze jest szybką i łatwą metodą przygotowywania warzyw. Sprawdź, jak przygotować pysznego kalafiora na parze.Kalafior gotowany na parze doskonale komponuje się z daniami mięsnymi i wegetariańskimi. Świetnie podkreśla smak wołowiny, wieprzowiny, sprawdzi się również jako dodatek do zapiekanek czy sałatek na zimno.Kolejną zaletą gotowania kalafiora na parze jest mniej intensywny zapach, wydobywający się podczas gotowania. Możesz zupełnie go wyeliminować, dodając łyżeczkę sody oczyszczonej do wody.Jeśli szukasz ciekawej inspiracji na danie gotowane na parze - tu znajdziesz przepis na przepyszne gołąbki od Anny Lewandowskiej

smażenie kotletów
01.10.2021 02:00 Prosty sposób na soczyste kotlety schabowe

Jak zwykle robisz schabowe? Rozbijasz mięso, oprószasz przyprawami, panierujesz i smażysz? Włącz jeszcze jeden etap, dzięki któremu kotlety za każdym razem wyjdą wyśmienite. Poznaj prosty sposób na soczyste kotlety schabowe. Przygotowanie kotletów schabowych jest proste. Jednak przyrządzenie soczystych schabowych to już niemała sztuka. Jeśli chcesz za każdym razem cieszyć domowników wyśmienitymi schaboszczakami, zamarynuj mięso. Nie w winie, nie w soku z cytryny, lecz w mleku. Dzięki niemu schab nabierze też delikatności i będzie rozpływał się w ustach. Koniecznie dodaj też do niego cebulę.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Surówka z marchewki i jabłkiem z chrzanem
30.09.2021 02:00 Smakowita surówka z marchewki i jabłka z chrzanem

Surówka z marchewki i jabłka z chrzanem jest intensywnym, bardzo aromatycznym dodatkiem do dań mięsnych i warzywnych. Ze względu na mocny, chrzanowy smak polecana jest w szczególności do wołowiny i wieprzowiny duszonej w ciemnym sosem. Sprawdź, jak przygotować pyszną surówkę z marchewki i jabłka z chrzanem.Surówka z marchewki i jabłka jest klasyczną surówką, podawaną niemal do każdego dania. Jest słodka i delikatna. Sos chrzanowy sprawia jednak, że nabiera wyrazistego smaku i aromatu. Intensywna przyprawa doskonale łączy się majonezem, marchewką i jabłkiem. Po przygotowaniu surówki koniecznie wstaw do na kilka minut do lodówki, ponieważ najsmaczniejsza jest podawana na zimno.Chrzan, zarówno tarty, jak i w korzeniu, posiada wiele prozdrowotnych właściwości. Pozytywnie działa na układ nerwowy, wzmacnia stawy i zapobiega chorobom reumatycznym. Chrzan bogaty jest w witaminy z grupy B, witaminę A, C i wiele niezbędnych pierwiastków, między innymi żelazo, potas, magnez. Warto wspomnieć również, że dzienne spożywanie nawet małej ilości chrzanu, zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory.Jeśli szukasz inspiracji na surówkę obiadową - tu znajdziesz przepis na pyszne buraczki z chrzanem.

kapusta zasmażana z kminkiem
30.09.2021 02:00 Idealna do schabowych i mielonych - zasmażana kapusta z kminkiem

Kapusta zasmażana jest pysznym dodatkiem do niedzielnego obiadu. W tradycyjnym wydaniu posmakuje każdemu amatorowi kuchni polskiej. Proponujemy jednak podać ją z kminkiem, a stanie się jeszcze bardziej aromatyczna.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Surówka z białej kapusty i marchewki
30.09.2021 02:00 Surówka z białej kapusty, marchewki i jabłka - porcja zdrowia na talerzu

Surówka z białej kapusty, marchewki i jabłka to sposób na szybką i prostą surówkę, którą przygotujesz w zaledwie kilka minut. Surówka pasuje przede wszystkim do mięsnych dań, nadając im lekkości i świeżego, wyjątkowego smaku. Sprawdź, jak przygotować surówkę z białej kapusty, marchewki i jabłka.Surówka z białej kapusty, marchewki i jabłka doskonale sprawdzi się jako dodatek do wielu dań mięsnych i ciemnych sosów. Świetnie smakuje również z kopytkami, pyzami z mięsem, czy roladą wołową. Biała kapusta z dodatkiem marchewki i jabłka jest ciekawym i bardzo smacznym połączeniem, który nadaje mięsnym daniom wyjątkowego smaku.Biała kapusta zawiera duże ilości witaminy C, witamin z grupy B, kwasu foliowego, wapnia i żelaza. Ponadto związki aktywne kapusty wykazują silne działanie przeciwzapalne, przeciwobrzękowe, a nawet antynowotworowe. Kapusta jest mało kaloryczna, można więc spokojnie włączyć ją do codziennej diety i cieszyć się jej walorów smakowych i zdrowotnych.Jeśli szukasz ciekawego pomysłu na surówkę z białej kapusty - tu znajdziesz pyszną inspirację. Wyjaśniamy, jak przygotować bułgarską surówkę z kapusty i czerwonej papryki.

kotlety z kaszy gryczanej
30.09.2021 02:00 Ekspresowe kotlety z kaszy gryczanej

Kasza gryczana jest doskonała nie tylko jako dodatek obiadu. Może też być jego podstawą. Podsuwamy wam przepis na ekspresowe kotlety z kaszy gryczanej. Robi się je naprawdę szybko, są smaczne, zdrowe i pożywne. Kasza gryczana jest jedną z najzdrowszych kasz. Oprócz błonnika i witamin z grupy B, które są charakterystyczne dla wszystkich kasz, zawiera też kilka nadzwyczajnych składników. Jest to żelazo, kwas foliowy i witamina E. Dzięki temu kasza gryczana przeciwdziała anemii, chroni płód przed wadami i troszczy się o kondycję skóry. Co ważne, nie zawiera glutenu i nie zakwasza organizmu.Na rynku są dostępne dwie wersje kaszy gryczanej. Krakowska to kasza gryczana niepalona o łagodnym smaku i wyrazista w smaku i aromacie kasza gryczana palona. Ta druga jest zdecydowanie bardziej popularna w naszej kuchni.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Surówka z pora i marchewki z majonezem
30.09.2021 02:00 Surówka z pora, marchewki i jabłka - idealna do każdego obiadu

Surówka z pora, marchewki i jabłka to pomysł na smaczny i zdrowy dodatek do drugiego dania. Surówkę przygotujesz w zaledwie kilka minut, ze składników, które na pewno masz w domu. Surówka doskonale komponuje się z daniami mięsnymi i rybami. Sprawdź, jak przygotować prostą i sycącą surówkę z pora, marchewki i jabłka. Surówka z pora, marchewki, jabłka idealnie komponuje się z majonezowo-śmietanowym sosem. Surówka ma charakterystyczny smak, który przypadnie do gustu każdemu. Słodka marchewka, wyrazisty, lekko ostry por, kwaśne jabłko polane aksamitnym, dobrze doprawionym sosem, to połączenie, którego musisz spróbować.Surówka z pora, marchewki i jabłka jest bogata przede wszystkim w witaminę C, kwas foliowy i beta-karoten. Związki te wzmacniają naszą odporność, odpowiadają za prawidłowy rozwój i opóźniają procesy starzenia. Warzywa i jabłko w surówce są mało kaloryczne, jeśli chcesz obniżyć również kaloryczność sosu, zastąp śmietanę jogurtem naturalnym i dodaj mniej majonezu.Jeśli szukasz pomysłu na zdrową surówkę - tu znajdziesz pyszną inspirację. Wyjaśnimy, jak przygotować wyrazistą surówkę z pora.

Surówka z pora
29.09.2021 02:00 Surówka z pora z kukurydzą

Surówka z pora to zdrowy i prosty w przygotowaniu dodatek do obiadu. Jest pyszna i chrupiąca, a zioła nadają jej wyjątkowego charakteru. Dzięki kukurydzy stanie się jeszcze bardziej smakowita. Spróbujcie, a nie zatęsknicie już za colesławem.Por jest zdrowym warzywem, które doskonale nadaje się na obiadową surówkę. Jego pikantny charakter dobrze jest przełamać innym smakiem, dodając do niego coś słodkiego np. jabłko lub kukurydzę. Oba te dodatki znajdziecie w proponowanej kompozycji. Wzbogacona jest ona także o marchew, tak aby jeszcze bardziej zwiększyć cenność tego warzywnego smakołyku.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Brokuły w panierce
29.09.2021 02:00 Brokuły w panierce - szybki i wyborny specjał

Brokuły w panierce to szybka i wyjątkowo smaczna przekąska lub dodatek do drugiego dania. Delikatne, upieczone warzywa doskonale komponują się z panierką z bułki tartej, parmezanu i cheddara. Sprawdź, jak przygotować brokuły w panierce, które posmakują nawet największemu niejadkowi.Brokuły są jednym z najszlachetniejszych warzyw. Cenione są od wieków za swoje walory smakowe i przede wszystkim prozdrowotne właściwości. Brokuły szczególnie polecane są dzieciom w okresie wczesnoszkolnym, jednak nasze pociechy niechętnie sięgają po to warzywo. Panierka z bułki tartej i żółtego sera sprawią jednak, że odczarujesz brokuła i Twoja pociecha zje go ze smakiem.Do panierowanych brokułów przygotuj sos jogurtowy z czosnkiem, koperkiem lub szczypiorkiem. Brokuły możesz podać samodzielnie lub jako smaczny dodatek do gotowanych ziemniaków i ulubionego mięsa.Jeśli szukasz pomysłu na szybką, zdrową i smaczną zupę - tu znajdziesz pyszną inspirację. Zupa brokułowa z kurczakiem na rosole posmakuje wszystkim.

Brokuły zapiekane z serem
29.09.2021 02:00 Brokuły zapiekane z serem

Brokuły to jedno z moich ulubionych warzyw. Jego uniwersalny, delikatny smak sprawia, że wykorzystuję go do wielu dań mięsnych, wegetariańskich, makaronów i zapiekanek. Brokuły zapiekane z serem przygotujesz w zaledwie kilka minut, a efekt zaskoczy całą Twoją rodzinę i znajomych.Do przygotowania dania wykorzystaj świeżego brokuła. Mrożone warzywa tracą smak i przede wszystkim są pozbawione wszystkich wartości odżywczych. Brokuły zapieczone z serem gouda są bardziej delikatne. Ser cheddar natomiast jest intensywnym serem, który znacząco wzmocni smak całej potrawy.Jeśli szukasz pomysłu na obiad z brokułami - tu znajdziesz pyszną inspirację. Wyjaśniamy, jak przygotować doskonałą rybę z pieca z brokułami, czosnkiem i migdałami.

Brokuły w cieście
29.09.2021 02:00 Brokuły w fantastycznym cieście - prośby o dokładkę są pewne

Brokuły w cieście naleśnikowym to szybka przekąska, która sprawi, że warzywo często będzie pojawiać się na Twoim stole. Delikatny brokuł w złocistej panierce może być również dodatkiem do dań mięsnych, rybnych lub warzywnych. Sprawdź, jak przygotować wyśmienite brokuły w cieście.Brokuły często pomijane są w naszym menu. Jeśli nie lubisz smaku gotowanych brokułów, przygotuj je w delikatnym cieście naleśnikowym i panierce. Doskonale doprawione ciasto i krucha, złocista panierka sprawi, że przekonasz do brokułów nawet największego niejadka.Pamiętaj, że brokuły są źródłem wielu witamin i związków, które wzmacniają organizm i zapobiegają powstaniom nowotworów. Nie może ich więc zabraknąć w Twojej diecie.Jeśli szukasz pomysłu na pyszny, ale szybki obiad - tu znajdziesz przepis na brokuły zapiekane z serem. Przygotowanie dania zajmie Ci kilkanaście minut.