Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Obiad

Obiad

kotlety z kapusty w sam raz na obiad
30.03.2023 17:55 Zetrzyj kapustę i dodaj kilka składników. Będzie smakowała lepiej niż mięso

Czy wiesz, że pyszne kotlety na obiad zrobisz z główki białej kapusty? Kotlety z dodatkiem ulubionego sera i przyrumienionej cebuli smakują lepiej niż tradycyjne, mięsne dania. Gotowe kotlety z kapusty podaj z sosem koperkowo- czosnkowym. Obiad zachwyci każdego.

przygotowanie mięsa na obiad
30.03.2023 12:10 Wsyp, wymieszaj i odstaw na pół godziny. Zmięknie nawet najtwardsze mięso

Przygotowanie idealnie miękkiego mięsa wcale nie jest takie proste. Często apetycznie wyglądający kawałek w trakcie obróbki zmienia się w niezjadliwą podeszwę. Dotarliśmy do niezawodnego sposobu, który swoje korzenie ma w dalekich Chinach. Aby z niego skorzystać, wystarczy łyżeczka sody oczyszczonej.

Czy jedzenie w puszkach może zaszkodzić?
29.03.2023 22:40 Czy jedzenie z puszek jest zdrowe? Dietetyk ma dla wszystkich cenną radę

Fasolka, makrela, pomidory, ananasy, brzoskwinie. Jedzenie w puszkach stało się bardzo popularne. Konserwy mogą stać na sklepowych półkach i w spiżarni przez wiele miesięcy. Dietetyk wyjaśnia, czy jedzenie w puszkach jest zdrowe i jak należy przechowywać puszkowaną żywność.

pokazała, jak zrobić golasy na obiad
29.03.2023 19:12 Żadne kopytka. Te kluski są 100 razy lepsze, prawie wszyscy o nich zapomnieli

Kopytka to klasyk polskiej kuchni. Jednak są jeszcze lepsze opcje. Zostały Ci ziemniaki z obiadu z poprzedniego dnia? Dodaj do nich surowe, starte ziemniaki, jajko i mąkę. Gotowe golasy podaj z serem, cebulą i szczypiorkiem. Zapomniane danie zachwyci każdego smakosza.

surówka z marchewki od Gessler
29.03.2023 08:14 Niebywałe, co Gessler wrzuca do surówki z marchewki. Ten składnik dodaje jej pikanterii

Magda Gessler kultową surówkę z marchewki i jabłka robi inaczej niż wszyscy. Do surówki dodaje tarty chrzan i kwaśną śmietanę. Chrzan zdecydowanie wzmacnia smak i dodaje pikanterii. Surówka będzie świetnym dodatkiem do mięs i innych dań głównych.

potrawa gotowana w wolnowarze
28.03.2023 22:03 Jak działa wolnowar? Jego zalety są nie do przecenienia

Nie masz czasu na wielogodzinne stanie przy garach? To nie powód, aby rezygnować ze smacznych, domowych posiłków. Wolnowar jest urządzeniem, które wspomoże najbardziej zapracowanych. Na jego niezwykłych zaletach mogą zyskać jednak absolutnie wszyscy.

kotlety mielone na patelni
28.03.2023 16:05 Babciny sposób na miękkie kotlety mielone. Kluczowy jest 1 detal

Myślicie, że o kotletach mielonych wiecie wszystko? Najlepsza uczta ciągle przed Wami. Usmażcie kotlety jak zwykle, a potem podduście je przez kilka minut pod przykryciem. Potrawa wyjdzie miękka i delikatna, jak spod babcinej ręki.

ciasto na pierogi od Gessler
28.03.2023 09:41 Gessler pokazała przepis na ciasto na pierogi. Ta czynność jest kluczowa

Zapomnij o jajku lub żółtku. Magda Gessler pokazała, jak zrobić najlepsze ciasto na pierogi wyłącznie z mąki, wody i soli. Kluczowe są proporcje i odpowiedni sposób wyrabiania. Gotowe ciasto jest elastyczne, delikatne, a po ugotowaniu rozpływa się w ustach.

Surówka z sałatą lodową
27.03.2023 15:58 Rozdrobniła sałatę i wymieszała z 3 składnikami. Tak chrupiącej surówki nie zjesz w żadnej restauracji

Surówka z sałaty lodowej jest prosta w przygotowaniu i niesamowicie smaczna. Warzywo łączymy jedynie z trzema innymi składnikami i pysznym sosem przygotowanym z produktów, które z pewnością macie w kuchni. Musicie spróbować. 

przepis Strzelczyka na żurek bez zakwasu
27.03.2023 12:43 Najlepszy żurek zrobisz nawet bez zakwasu. Strzelczyk pokazał genialny patent

Strzelczyk gotuje żurek wielkanocny inaczej niż wszyscy. Zamiast zakwasu, dodaje do wywaru kwaśne mleko wymieszane z chrzanem, mąką żytnią i śmietaną. Gotowy żurek bez zakwasu smakuje obłędnie. Kucharz gotuje go na kilku rodzajach mięsa i włoszczyźnie.

mięso duszące się w garnku
26.03.2023 13:15 Wlej 2 łyżki do duszącego się mięsa. Po 20 minutach będzie rozpływać się w ustach

Chcesz skrócić czas przyrządzania duszonego mięsa? A może dusisz wołowinę dobre kilkadziesiąt minut i nadal jest twarda? Do garnka z podduszonym mięsem wlej odrobinę mocnego alkoholu. Wołowina czy wieprzowina momentalnie zmiękną, a przy jedzeniu będą rozpływać się w ustach.

tani obiad z kapusty
25.03.2023 14:40 Posiekaj kapustę i dodaj 2 jajka. W chwilę zrobisz pyszny obiad za grosze

Omlet z białej kapusty jest błyskawicznym daniem. Sprawdzi się więc na szybki obiad nawet w najbardziej zabiegany dzień. Omlet doprawiony białym sezamem, czosnkiem posmakuje każdemu. Sprawdź, jak zrobić tani obiad z kilku podstawowych składników.

Sposób Okrasy na zakwas na żurek
25.03.2023 12:37 Okrasa pokazał, jak robi zakwas na żurek. Ta sztuczka ułatwi wszystkim życie

Karol Okrasa zdradził prostą sztuczkę, dzięki której domowy zakwas na żurek na Wielkanoc będzie gotowy nie po ponad tygodniu, a już po 3- 4 dniach. Woda z domowych kiszonek znacznie przyspiesza proces fermentacji.

przepis na placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków
25.03.2023 11:59 Koniec z tarciem ziemniaków. Najlepsze placki ziemniaczane zrobisz zupełnie inaczej

Masz ochotę na placki ziemniaczane, ale zniechęca Cię czasochłonne tarcie warzyw? Koniecznie zrób placki z poniższego przepisu. Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków są proste w przygotowaniu, pyszne i chrupiące.

Książę William odwiedził polską restaurację
25.03.2023 09:45 Książę William odwiedził polską restaurację. Nie uwierzysz ile zapłacił za kanapkę

Książę William kilka dni temu przyleciał do Polski. Po oficjalnych spotkaniach odwiedził jedną z warszawskich restauracji. Nie uwierzysz, ile zapłacił za kanapkę z szarpaną wieprzowiną. Cena może mocno zaskoczyć.

biała kiełbasa surowa, czy parzona?
24.03.2023 17:31 Jak wybrać dobrą białą kiełbasę? Bosacka zwraca uwagę na 2 kwestie

Katarzyna Bosacka wyjaśniła, czym różni się kiełbasa biała surowa od parzonej. Powiedziała, jaki mają skład i datę ważności. Wytłumaczyła również, dlaczego kiełbasa surowa jest o wiele lepszym wyborem na Wielkanoc.

zupa pomidorowa babci Uli
24.03.2023 16:26 Bez śmietany i zbędnych kalorii. Aksamitna pomidorówka babci Uli nie ma sobie równych

Pomysł na szybki obiad? Pomidorówka według babcinego przepisu. Babcia Ula nie dodaje do zupy śmietany i mąki. Zupa jest gęsta dzięki zblendowanym warzywom, na których ugotowała wywar. Ta aksamitna pomidorowa nie ma sobie równych.

pieczone skrzydełka od Tomasza Strzelczyka
24.03.2023 15:41 Nikt nie robi skrzydełek jak Strzelczyk. Jego sekret tkwi w dodatku

Tomasz Strzelczyk robi pieczone skrzydełka z indyka inaczej niż wszyscy. Mięso naciera aromatyczną mieszanką przypraw i wstawia do piekarnika razem z cebulą, masłem i sosem pomidorowym. Gotowy indyk jest soczysty i pełen smaku.

urządzenie wielofunkcyjne z Biedronki
24.03.2023 14:10 Żaden Thermomix, żaden Lidlomix. Biedronka ma najtańszą opcję

Urządzenie wielofunkcyjne z Biedronki jest o wiele tańszą opcją niż Thermomix, czy lidlomix. Biedromix umożliwia przygotowanie przeróżnych dań. Ma również funkcję książki kucharskiej, która aktualizuje się przez wi-fi. Ile kosztuje biedromix?

Awantura w „Kuchennych Rewolucjach”
24.03.2023 12:09 Ostra awantura w „Kuchennych Rewolucjach”. Jeszcze nikt tak nie obraził Gessler

Magda Gessler odwiedziła jedną z wrocławskich restauracji. „Kuchenne Rewolucje” nie przebiegły jednak spokojnie. Nie obyło się bez ostrej wymiany zdań i awanturą z właścicielem lokalu. Mało brakło, a rewolucja by się nie odbyła.

smażona ryba w cieście
23.03.2023 22:55 Połącz mąkę z nietypowym płynem i zanurz w nim rybę. Chrupiąca panierka nie ma sobie równych

Obtocz filety z ryby w cieście z mąki pszennej i jasnego, zimnego piwa, następnie usmaż. Filety będą niezwykle soczyste i pełne smaku. Ryba będzie miała chrupiącą, złocistą panierkę. Nie ma lepszego pomysłu na szybki i smaczny obiad.

Surówka z cykorii
23.03.2023 13:57 Najprostsza surówka z cykorii. 2 dodatki i wyjdzie lepsza niż z restauracji

Surówka z cykorii będzie świetnym dodatkiem do obiadu. Chrupiące warzywo wraz ze słodkimi dodatkami w postaci pomarańczy i rodzynek zachwyca dobrze zbalansowanym smakiem. Nawet wybredni skosztują i poproszą o dokładkę. 

surówka od Ewy Wachowicz
22.03.2023 19:11 Wachowicz ulepszyła przepis na zwykłą surówkę z selera. Ten dodatek jest strzałem w 10

Ewa Wachowicz robi surówkę z selera inaczej niż wszyscy. Do startego warzywa dodaje winne jabłko oraz suszoną żurawinę. Wystarczą dwie łyżki, aby od razu poczuć różnicę. Surówka smakuje obłędnie i pasuje do każdego obiadu.

żurek wielkanocny z białą kiełbasą
22.03.2023 16:48 Do żurku dodajesz surową czy parzoną białą kiełbasę? 1 wybór jest o niebo lepszy

Na Wielkanoc planujesz ugotować żurek? Do wywaru koniecznie dodaj surową, białą kiełbasę. Świąteczna zupa będzie jeszcze smaczniejsza, kiedy ugotujesz ją z dodatkiem suszonych grzybów, wędzonki, warzyw i odpowiednich przypraw.

pstrąg tęczowy
22.03.2023 14:05 Smakuje jak łosoś, a jest tańszy i zdrowy. Możesz spokojnie podać rodzinie

Łosoś jest jedną z najzdrowszych ryb. Niestety cena świeżej lub wędzonej ryby pozostawia wiele do życzenia. Mało kto wie, że doskonałą alternatywą jest pstrąg tęczowy. Wygląda i smakuje jak łosoś, jest o wiele tańszy i zawiera podobne wartości odżywcze.

zupa krem z zielonej części pora
22.03.2023 11:49 Przenigdy nie wyrzucaj zielonej części pora. Jest genialny sposób na jej wykorzystanie

Zostały Ci zielone części pora? Podsmaż je z cebulą, ziemniakami i innymi składnikami, a następnie ugotuj w bulionie i zblenduj. Zupa krem doprawiona suszonym lubczykiem i gałką muszkatołową jest wyśmienitym pomysłem na obiad i wykorzystanie całego pora w kuchni.

placki ziemniaczane Magdy Gessler
22.03.2023 11:05 Nie uwierzysz, co Gessler wlewa do placków ziemniaczanych. Nikt inny tak nie robi

Magda Gessler przyrządza placki ziemniaczane inaczej niż wszyscy. Do masy z ziemniaków dodaje gęstą, kwaśną śmietanę. Placki nie rozwarstwiają się podczas smażenia. Są delikatne i jednocześnie bardzo chrupiące.

jak uratować mętny rosół
21.03.2023 09:23 Jak uratować mętny, nieapetyczny rosół? Prosty patent zadziała od razu

Mętny rosół może skutecznie zniechęcić do jedzenia. Wywar ma brzydki kolor i wygląda bardzo nieapetycznie. Wystarczy jednak, że dodasz do niego surowego ziemniaka. Po 30 minutach gotowania rosół odzyska swój kolor i będzie klarowny.