Zostały Ci zielone części pora? Podsmaż je z cebulą, ziemniakami i innymi składnikami, a następnie ugotuj w bulionie i zblenduj. Zupa krem doprawiona suszonym lubczykiem i gałką muszkatołową jest wyśmienitym pomysłem na obiad i wykorzystanie całego pora w kuchni.
Magda Gessler przyrządza placki ziemniaczane inaczej niż wszyscy. Do masy z ziemniaków dodaje gęstą, kwaśną śmietanę. Placki nie rozwarstwiają się podczas smażenia. Są delikatne i jednocześnie bardzo chrupiące.
Mętny rosół może skutecznie zniechęcić do jedzenia. Wywar ma brzydki kolor i wygląda bardzo nieapetycznie. Wystarczy jednak, że dodasz do niego surowego ziemniaka. Po 30 minutach gotowania rosół odzyska swój kolor i będzie klarowny.
Zrób surówkę z pora i gruszki do obiadu, a całe danie błyskawicznie zniknie z talerzy. Gruszka rewelacyjnie łączy się z pikantnym warzywem. Surówka jest wyraźna w smaku, lekko słodka i pasuje do każdego dania głównego.
Polacy uwielbiają kotlety schabowe. A gdyby tak ich smak i aromat dało się pomnożyć dwukrotnie? Na taki genialny pomysł wpadła znana restauratorka Magda Gessler. Jej wersja kotletów zaspokoi każdy, nawet największy apetyt.
Szukasz pomysłu na szybki, tani i wyjątkowo smaczny obiad? Koniecznie zrób beskidzkie prażuchy z bryndzą. Robert Makłowicz podzielił się przepisem na kultowe kluchy z dodatkiem słoniny. Obiad będzie gotowy błyskawicznie.
Cena kalafiora w ostatnim czasie osiągnęła absolutny rekord. Kilogram warzywa aktualnie jest drożdży niż filet z kurczaka i inne rodzaje mięsa. Na szczęście jest szansa, że z nadejściem wiosny i pojawieniem się nowalijek, cena spadnie.
Zrezygnuj z kupowania pangi. Mrożone filety są w dalszym ciągu popularne, jednak mało kto wie, że te ryby są najgorszym możliwym wyborem. Panga hodowana jest w tragicznych warunkach. Jej mięso zawiera hormony, antybiotyki i rtęć.
Pora odmienić klasyczne schabowe. To flagowe danie kuchni polskiej można przygotować w zupełnie nowy, apetyczny sposób. Zetrzyj na tarce ziemniaki i obtocz z nich mięso. Tak podane kotlety zawojują wszystkich domowników.
W przygotowaniu gołąbków najwięcej czasu zajmuje sparzenie kapusty. Czynność ta jest niezbędna, ponieważ zmiękcza liście na tyle, by były elastyczne i dały się formować. Nasze babcie parzyły kapustę w garnku z gorącą wodą. Jednak o wiele lepszym sposobem jest wykorzystanie mikrofalówki i mleka.
Znany youtuber wybrał się do najstarszego, mlecznego baru w Warszawie, który mieści się przy ulicy Marszałkowskiej. Bar Mleczny Prasowy cieszy się ogromną popularnością. Youtuber zjadł duży i smaczny obiad złożony z trzech dań.
Szukasz pomysłu na pożywny i smaczny obiad dla całej rodziny? Doskonałym rozwiązaniem będzie krupnik. Ta zupa gotowana zwykle na mięsie, ze sporym dodatkiem warzyw i kaszy potrafi doskonale nasycić. A gdy tak, jak babcia Zosia wsypiesz do niej kaszę jaglaną będzie delikatna i zdrowsza niż zwykle.
Głosy oddane, statuetki przekazane nagrodzonym. Zakończył się plebiscyt organizowany przez Pyszne.pl. Już 8 raz z rzędu wyłoniono w jego ramach najbardziej cenione lokale w kraju. Ku zaskoczeniu wielu osób Najlepszą Restauracją 2022 roku została odznaczona nie kuchnia polska, a włoska.
Kto powiedział, że kotlety muszą być zawsze z mięsa? Są na tę potrawę smaczniejsze i znacznie tańsze sposoby. Wypróbujcie koniecznie przepis na obłędne kotlety z kapusty. Większość niezbędnych składników zapewne masz już w domu.
Youtuber z kanału Sprawdzam Jak poleciał do USA. W samolocie zamówił dwa zestawy - zestaw wegetariański oraz zestaw mięsny, w którym był między innymi kurczak w sosie teriyaki. Youtuber był miło zaskoczony smakiem potraw.
Czy wiesz, jak rozpoznać, czy jajka są świeże? Już w trakcie zakupów możesz ocenić, czy jajka nadają się do jedzenia, czy lepiej ich nie kupować. Wystarczy, że spojrzysz na skorupkę i przeprowadzisz szybki test polegający na potrząśnięciu jajka.
Piotr Ogiński robi pulpety inaczej niż wszyscy. Do mięsa mielonego dodaje ugotowany, zimny ryż, startą marchewkę oraz zeszkloną na maśle cebulę. Dzięki tym dodatkom kultowe danie smakuje jeszcze lepiej. Kucharz podaje pulpety z domowym sosem pomidorowym.
Właściciele tarnogórskiej restauracji Szara Oberża wystosowali apel do nieuczciwych klientów, którzy odwiedzili ich lokal 10 marca. Klienci zamówili jedzenie i napoje i wyszli bez płacenia.
Surówka z kapusty pekińskiej nie musi być nudna. Wystarczy dodać do niej czosnek, by nabrała charakteru. Przygotowanie obiadowego dodatku jest niesamowicie proste, a smakiem bije na głowę niejedną propozycję restauracyjną. Musicie spróbować.
Prosta surówka z ogórków kiszonych zachwyci nawet wybrednych. Do kwaśnego warzywa dodamy paprykę, cebulę i kilka innych składników. Babcina receptura jest bardzo prosta, a rarytas będzie pasował do niejednego obiadu. Musicie spróbować.
Surówka z marchewki wzbogacona o znakomity sos z dodatkiem chrzanu spodoba się nawet wybrednym. Jej przygotowanie jest bardzo proste, a podkreśli smak niejednego dania obiadowego. Musicie spróbować — nigdzie indziej takiej nie zjecie.
Szukasz pomysłu na szybki i tani obiad? Koniecznie przygotuj placki z cebuli według przepisu Ewy Wachowicz. Placki są proste w przygotowaniu, a podane gęstym jogurtem naturalnym lub śmietaną dosłownie rozpływają się w ustach.
Zamiast czerstwej kajzerki dodaj do mielonych kaszę mannę. Kultowe kotlety będą bardziej pulchne i soczyste. Kotlety mielone dopraw również przesmażoną na maśle cebulą i suszonymi ziołami, a znikną z talerzy w mgnieniu oka.
Surówka na bazie kapusty będzie smaczna i orzeźwiająca, jeśli dodacie do niej jabłko i ogórek. Dwa składniki stosowane przez siostrę Anastazję świetne podkreślają smak uwielbianego warzywa. Surówka bije na głowę kompozycje z najlepszych restauracji, a posmakuje nawet wybrednym.
Masz ochotę na placki ziemniaczane, ale nie chcesz, żeby ociekały olejem? Koniecznie usmaż je w tosterze. Masa ziemniaczana piecze się równomiernie i o wiele szybciej niż w piekarniku. Gotowe placki podaj ze szczypiorkiem i gęstą śmietaną, nikt im się nie oprze.
Pomysł na tani obiad dla całej rodziny? Zapiecz kawałek żółtego sera z makaronem i swojską kiełbasą. Dodaj także mleko. Gotowe danie jest pożywne i smaczne. Poznaj propozycję obiadową od cooking.psycho na TikToku.
Lubisz pastę z makreli wędzonej? A może podajesz ją na ciepło na obiad? Zanim kupisz kolejną porcję ryby, koniecznie przeczytaj etykietę. Dietetyk ostrzega przed makrelą hiszpańską i królewską, ponieważ zawierają toksyny, w tym rtęć. Makrela atlantycka natomiast jest w ścisłej czołówce najzdrowszych ryb.
Znamy wyjątkowy sposób na kotlety mielone. Mięso wychodzi delikatne, mięciutkie i lekkostrawne. Zapomnij o smażeniu i pieczeniu kotletów. Przekonaj się, jak wyśmienicie smakują przyrządzone na parze.