Ile pieniędzy musisz wydać, aby przygotować pożywne danie? Tomasz Strzelczyk udowadnia, że potrafi ugotować dosłownie coś z niczego. Weź czerstwe pieczywo, kiszoną kapustę i kilka prostych dodatków. Z prostymi wskazówkami uwielbianego kucharza zamienisz je w tani obiad, będący jednocześnie pełnoprawnym posiłkiem.
Magda Gessler jest uwielbianą przez miliony restauratorką, która od wielu lat ratuje lokale gastronomiczne przed upadłością. Niedawno jednak Gessler udzieliła wywiadu, po którym pojawiły się spekulacje na temat przyszłości kultowego programu. Czy to koniec Kuchennych Rewolucji?
Kupujesz jajka od przypadkowych sprzedawców na ryneczku? Lepiej uważaj. Nie zawsze jajko ekologiczne faktycznie musi takie być. Znany kucharz pokazał, w jaki sposób nieuczciwi sprzedawcy oszukują na cenie i pochodzeniu jajek.
Gotujesz wywar na zupę z paczek włoszczyzny z marketu? Popełniasz duży błąd. Nie dość, że wywar nie będzie esencjonalny, to jeszcze przepłacisz. Magda Gessler podała przepis na wywar. Po ugotowaniu jest niezwykle aromatyczny, a zupy wychodzą za każdym razem.
Koniec z tłustymi naleśnikami. Zamiast dużej ilości oleju, wsyp na patelnię szczyptę soli i przesmaż. Dopiero później wlej odrobinę tłuszczu i rozprowadź ciasto naleśnikowe. Placki nie będą przywierać na patelni, nie porwą się i będą jeszcze smaczniejsze.
Pomysł na szybki obiad? Przygotuj kotlety mielone z nietypowym składnikiem. Do mięsa mielonego dodaj maślankę, a kultowe kotlety będą jeszcze smaczniejsze i bardziej soczyste. Mielone doprawione również przesmażoną na maśle cebulą, szczypiorkiem i suszonym majerankiem smakują obłędnie.
Wybierasz się na zakupy? Koniecznie zajrzyj do Biedronki. Od 6 marca sieć sklepów wprowadziła totalne promocje na wiele produktów spożywczych, w tym świeży filet z halibuta. Ryba jest nie tylko bardzo smaczna, ale i zdrowa.
Zapomnij o śmietanie, jogurcie i majonezie. Są o wiele lepsze produkty, aby podbić smak surówki z czerwonej kapusty. Oprócz jabłka i marchewki koniecznie dodaj jeszcze świeży czosnek i ocet balsamiczny. Efekt zachwyci każdego.
Zostały Ci ziemniaki z poprzedniego obiadu? Przenigdy ich nie wyrzucaj. Przyrządzisz z nich rewelacyjne kotlety. Ugotowane ziemniaki wymieszaj z boczkiem, cebulą, uformuj kotlety i zapiecz w piekarniku. Efekt zachwyci każdego.
Ugotuj kalafiora w mieszance wody i mleka. Wsyp cukier i sól w odpowiednich proporcjach. Warzywo będzie delikatne, smaczne i nie straci swojego koloru. Jeśli chcesz pozbyć się nieprzyjemnego zapachu podczas gotowania, do garnka dodaj gałkę muszkatołową, listek laurowy lub sok z cytryny.
Wybierasz się na zakupy? Koniecznie odwiedź Biedronkę. Ruszyła totalna wyprzedaż świeżego mięsa i wędlin. Na szczególną uwagę zasługuje cena mięsa mielonego z łopatki wieprzowej. Z kartą Moja Biedronka kupisz je aż o 80% taniej.
Pomysł na surówkę, która pasuje zarówno do mięsa, jak i ryb i dań wegetariańskich? Przygotuj obłędną surówkę z pora z jabłkiem i marchewką. Zapomnij o majonezie i śmietanie. O wiele lepszy smak uzyskasz, dodając sos na bazie miodu, oliwy i musztardy.
Jakiś czas temu kupiłaś buraki i okazało się, że nie są już jędrne i twarde? Przenigdy ich nie wyrzucaj. Miękkie warzywa możesz w prosty sposób ,,reanimować". Wystarczy włożyć je do lodowatej wody z łyżką mąki ziemniaczanej.
W obecnych trudnych czasach każdy pomysł na tani obiad jest na wagę złota. Oszczędność w zakupach nie oznacza jednak, że posiłek nie może cieszyć swoim smakiem. Poniżej prezentujemy wyśmienity sposób na pyszne i efektowne danie z ziemniaków. Palce maczała w nim zwyciężczyni popularnego kulinarnego talent show.
Niewiele rzeczy może się równać z pysznym, aromatycznym gulaszem. Czasem jednak mimo najszczerszych chęci, mięso wychodzi twarde i mało apetyczne. Winę za to ponosi nieumiejętne przygotowanie mięsa i nieprawidłowe duszenie. Pamiętaj, że mięso po obsmażeniu należy zalewać tylko i wyłącznie gorącą wodą.
Pokrój kapustę, wyłóż na nią zmielone mięso wieprzowe i przykryj sosem. Kapusta zapieczona z masą mięsną smakuje jak tradycyjne gołąbki. Koniec z zawijaniem i parzeniem liści. Gołąbki bez zawijania są totalnym hitem.
Surówkę colesław przygotujesz z kilku podstawowych składników. Najważniejsza jest oczywiście biała kapusta oraz sos. Niektórzy dodają ocet, jednak o wiele lepszy smak uzyskasz, kiedy wymieszasz musztardę chrzanową z majonezem i jogurtem naturalnym. Surówka jako pierwsza zniknie z talerzy.
Robisz na obiad kotlety schabowe? Do mleka i cebuli dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Namoczone w aromatycznej mieszance mięso staje się jeszcze smaczniejsze, bardziej soczyste i delikatne. Schabowe namocz 2- 3 godziny przed smażeniem. Wtedy będą najlepsze.
Naleśniki bez jajek są puszyste, delikatne i przygotujesz je wyłącznie z 3 składników. Gdy mąka zupełnie się rozpuści, a ciasto będzie lejące, usmaż placki na patelni na złoty kolor. Gotowe naleśniki podaj z dżemem, cukrem lub przygotuj wytrawny farsz. Będą przepyszne.
Szukasz pomysłu na szybki obiad? Jesteś w najlepszym możliwym miejscu. Z poniższym przepisem w zaledwie kilka chwil przygotujesz obłędne spaghetti z sosem pomidorowym niczym z włoskiej restauracji. W kilkanaście minut danie będzie gotowe do nałożenia na talerz.
Czy bar mleczny jest zawsze pewny sposobem na smaczny posiłek? Na własnej skórze sprawdził to jeden z youtuberów. Zamówione przez niego kotlety mielone nie nadawały się do jedzenia. Nie pozostało nic innego, jak zażądać zwrotu pieniędzy.
Tani obiad z makaronem zachwyci każdego miłośnika włoskiej kuchni. Makaron spaghetti podany z grzankami z czerstwego pieczywa, czosnkiem, natką pietruszki, włoskim serem i sporą ilością oliwy z oliwek jest absolutnym hitem.
Babcie są najlepszymi kucharkami na świecie. W garnkach potrafią wyczarować prawdziwe cuda. Z takiego właśnie niepowtarzalnego przepisu babci możecie dziś przygotować znakomity krupnik. Aby zupa miała odpowiednią i apetyczną konsystencję należy koniecznie pamiętać o przepłukaniu kaszy przed dodaniem jej do garnka.
Masz w domu zapas schabu? Panierowanie i smażenie na oleju to nie jedyny pomysł na smaczny obiad z wykorzystaniem tego mięsa. Kotlety schabowe zamarynuj z ketchupie z dodatkiem słodkiego napoju i przypraw. Zdziwisz się, jak cudownie soczyste wyjdą po podduszeniu.
Fasolka po bretońsku jest bardzo pożywnym i aromatycznym daniem. Rzadko kiedy mamy jednak odpowiednią ilość czasu, aby je ugotować. Babcia Ania zdradziła, jak obejść problem wielogodzinnego namaczania głównego składnika. Wymyśliła sposób na fasolkę po bretońsku bez namaczania fasoli przyrządza z użyciem fasolki z puszki.
Kotlety mielone nie muszą być nudne. Poniżej znajdziesz iście rewolucyjny przepis na tę potrawę. Wypróbuj doskonały patent na smażone kotlety z selera. Lekkie, a zarazem pożywne danie będzie na stole totalnym zaskoczeniem.
Magda Gessler kopytka przygotowuje wyłącznie z mącznych odmian ziemniaków. Warzywa te mają dużo skrobi. Kultowe kluchy są o wiele smaczniejsze, idealnie miękkie, delikatne i nie rozpadają się pod wpływem wysokiej temperatury.
Anna Lewandowska podzieliła się przepisem na gęsty, tradycyjny żurek bez dodatku mąki. Zupa gotowana na warzywach rosołowych, białej kiełbasie i boczku jest niezwykle aromatyczna i posmakuje każdemu.