Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Obiad

Obiad

Obłędny kalafior w cieście naleśnikowym. Sekret cudownego smaku tkwi w 1 przyprawie
28.07.2022 12:48 Obłędny kalafior w cieście naleśnikowym. Sekret cudownego smaku tkwi w 1 przyprawie

Masz ochotę na pyszną przekąskę, lekką kolację lub wyśmienity dodatek obiadowy? Przygotuj kalafior w cieście naleśnikowym, to proste, ale wyśmienite danie, które posmakuje całej rodzinie. Ciocia Mariola wyjawiła swój przepis na kalafiora w cieście z dodatkiem wędzonej papryki, koniecznie musisz spróbować.Kalafiora możemy przygotować na wiele sposób, jest tak uniwersalny, że zrobimy z niego zapiekanki, steki, ugotujemy zupę, dodamy do sałatek, a nawet zrobimy przetwory na zimę. Możemy również przygotować kalafiora w cieście naleśnikowym przepisu cioci Marioli, sekretem smaku są przyprawy.Ciocia Mariola do ciasta naleśnikowego dodaje solidną porcję wędzonej papryki, szczyptę suszonych ziół i oczywiście sól. Ugotowane różyczki kalafiora obtacza w cieście i smaży na rozgrzanym oleju. Tak przygotowany kalafior w cieście naleśnikowym smakuje fantastycznie.Przed smażeniem kalafiora w cieście naleśnikowym ugotujmy warzywo w gorącej, osolonej wodzie. Pamiętajmy jednak, żeby nie przeciągnąć kalafiora, gdyż się rozleci i nie damy rady obtoczyć go w cieście. Kalafior musi być miękki, ale jędrny.

Kotlety schabowe z ananasem i serem - wakacyjny przysmak
27.07.2022 18:19 Kotlety schabowe z ananasem i serem. Sprawdzony patent na wakacyjny obiad

Kotlety schabowe z ananasem i serem są nietypową propozycją na letni obiad. Usmażone w chrupiącej panierce mięso wraz z soczystym owocem i aromatycznym nabiałem jest jeszcze bardziej sycące, a smakuje nieziemsko. Koniecznie spróbujcie — bliscy będą zachwyceni.Jeśli szukacie sposobu na przyrządzenie soczystego i pełnego smaku dania z wieprzowiny, kotlety schabowe z ananasem i serem mogą wam się spodobać. Otoczone chrupiącą panierką mięso doskonale komponuje się ze słodyczą letniego owocu i wyrazistością nabiału. Skusicie się?

Pomysł na tani obiad – zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
27.07.2022 18:17 Pomysł na tani obiad – zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i sosem pomidorowym

Szukasz pomysłu na tani obiad dla całej rodziny? Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym będzie idealna. Receptura nie jest skomplikowana, a składniki znajdziecie w każdym sklepie spożywczym. Podajecie rodzinie, a zachwytom nie będzie końca.Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym jest daniem, które nie wymaga zastosowania wyszukanych składników czy skomplikowanych technik kulinarnych. Przygotujesz je sprawnie, nie zrujnuje twojego portfela, a nawet wystarczy na dwa dni, jeśli będzie taka potrzeba. Czego chcieć więcej?

Przepyszne kurki
27.07.2022 17:34 Jak smażyć kurki, żeby nie były gorzkie? Wyjaśniamy krok po kroku

Sezon na kurki trwa w najlepsze, kupimy je w każdym warzywniaku, w sklepach i na targowiskach. Kurki, mimo, że należą do jednych z najsmaczniejszych grzybów, czasem mogą stać się gorzkie. Mamy na to jednak skuteczny sposób. Jak smażyć kurki, żeby nie były gorzkie?Z kurek przygotujemy wiele pysznych dań. Jednym z moich ulubionych jest jajecznica z kurkami, nie ma lepszego śniadania. Kurki, mimo, że proste w przygotowaniu, mają tendencję do gorzknienia. Jak smażyć kurki, żeby nie były gorzkie? Wiele osób wyrzuca grzyby, które podczas obróbki termicznej straciły smak i stały się tak gorzkie, że aż niejadalne. Wystarczy jednak dodać do nich kilka prostych składników, dzięki którym goryczka bardzo szybko zniknie.Jak smażyć kurki, żeby nie były gorzkie? Przede wszystkim smażmy świeże grzyby. Mrożone kurki zawsze będą miały nieprzyjemny smak. Aby pozbyć się goryczki z kurek, zastosujmy trik z mlekiem. Mlekiem zalewa się również wątróbkę, która tez traci gorzkawy posmak.

Jak smażyć wątróbkę, żeby była miękka? Mamy garść praktycznych wskazówek
27.07.2022 14:44 Jak smażyć wątróbkę, żeby była miękka? Mamy garść praktycznych wskazówek

Wątróbka jest bardzo wyraźnym i smacznym mięsem, które możemy przygotować na wiele sposobów. Niezależnie od tego, czy chcemy zrobić klasyczną wątróbkę z cebulką, czy z innymi dodatkami, np. malinami, musimy pamiętać o kilku kluczowych zasadach, dzięki którym mięso będzie idealne. Jak smażyć wątróbkę, żeby była miękka?Wątróbka to jeden z lepszych podrobów, jest soczysta i miękka. Niestety wystarczy jeden błąd, a mięso będzie twarde jak podeszwa buta. Wątróbka jest gorzkim mięsem, jednak gorycz również możemy zredukować. Jak smażyć wątróbkę, żeby była miękka? Poznaj kilka cennych wskazówek.Moją ulubioną wersją jest wątróbka z cebulką, jabłkiem i suszonym majerankiem. Jak smażyć wątróbkę, żeby była miękka? Na początku czyszczę ją, moczę w mleku i smażę na rozgrzanym oleju. Na osobnej patelni smażę cebulkę z pokrojonym w plasterki jabłkiem i solidną szczyptą majeranku.Wątróbka z jabłkiem, cebulką i majerankiem jest idealna na obiad, wtedy podaję ją z ziemniakami, lub na kolację z kromką świeżego pieczywa. Wątróbkę możesz również przygotować z innymi dodatkami, np. śliwkami lub malinami.

Obłędna młoda kapusta z koperkiem i kiełbasą. Kilka dodatków cudownie podkreśli jej smak
27.07.2022 13:47 Obłędna młoda kapusta z koperkiem i kiełbasą. Kilka dodatków cudownie podkreśli jej smak

Młoda kapusta z koperkiem i kiełbasą jest idealnym dodatkiem do kotletów mielonych, schabowym i innych dań. Kapusta będzie jeszcze smaczniejsza, kiedy przesmażymy ją z kminkiem i dodamy kilka prostych dodatków.Sezon na młodą kapustę trwa w najlepsze, warto więc przygotować z niej bigos, surówki, kapuśniak i wiele innych, wyśmienitych dań. Jedną z moich ulubionych potraw jest młoda kapusta z koperkiem i kiełbasą. Kapusta jest wyraźna w smaku i bardzo aromatyczna.Młoda kapusta z koperkiem doprawiona jest również liściem laurowym, zielem angielskim, kminkiem. Wyraźnego smaku nadaje jej również ocet i cukier. Kminek jest niezbędny w kapuście zasmażanej- nie tylko podkręca smak, ale i sprawia, że danie nie jest już ciężkostrawne i ciężkie.Młodą kapustę z koperkiem przygotujemy naprawdę błyskawicznie. Kapusta będzie idealnie miękka i smaczna. Do kapusty zasmażanej dodaj również kiełbasę, najlepiej swojską. Kapusta z dodatkiem zasmażki i innych składników dosłownie rozpływa się w ustach.

Babciny przepis na kotlety mielone. Zawsze pamiętaj o 2 zasadach
27.07.2022 12:56 Babciny przepis na kotlety mielone. Zawsze pamiętaj o 2 zasadach

Soczyste kotlety mielone przepisu babci są pomysłem na pyszny i szybki obiad dla całej rodziny. Kotlety będą gotowe błyskawicznie, a dzięki pieczeniu w piekarniku, nie będą tak tłuste. Sekret najsmaczniejszych kotletów tkwi jednak w samym sposobie wyrabiania masy mięsnej.Babcia Stasia zdradziła swój sekret na najlepsze kotlety mielone. Do mięsa mielonego i reszty składników dodaje odrobinę zimnej wody i dłużej wyrabia całą masę. Ten prosty trik sprawia, że kotlety są niezwykle soczyste i doskonałe w smaku. Poznaj przepis na soczyste kotlety przepisu babci.Do soczystych kotletów przepisu babci koniecznie dodaj startą na tarce cebulę, majeranek i oregano. Te składniki doskonale doprawią mięso i resztę składników. Nawet bardzo drobno posiekana cebula nie sprawdzi się tak, jak starte na drobnej tarce warzywo. Soczyste kotlety przepisu babci najpierw podsmaż na mocno rozgrzanym oleju, następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego i zapiecz. W ten sposób kotlety przygotujesz jeszcze prościej, ponieważ nie musisz ich pilnować, a dodatkowo mięso nie będzie tak tłuste.

Ekspresowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Najlepsze gospodynie mają sprytną sztuczkę
27.07.2022 11:40 Ekspresowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Najlepsze gospodynie mają sprytną sztuczkę

Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków są wyśmienitym pomysłem na błyskawiczny, rodzinny obiad. Placki z ugotowanych ziemniaków są równie chrupiące, smaczne i podamy je z ulubionymi dodatkami wszyscy będą zachwyceni.Tradycyjne placki ziemniaczane są przepyszne, ale i bardzo czasochłonne. Tarcie i odsączanie ziemniaków potrafią skutecznie zniechęcić do przygotowania dania. Placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków to doskonała alternatywa, a zrobimy je w zaledwie kilka chwil.Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków są chrupiące i równie smaczne. Dodatkowym atutem jest możliwość wykorzystania ziemniaków z poprzedniego obiadu, dzięki czemu nic się nie zmarnuje. Ugotowane, odparowane ziemniaki wystarczy wymieszać z resztą składników i usmażyć.Danie jest wyśmienitym pomysłem na obiad. Placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków smakują wszystkim, są lekkie, chrupiące i pyszne. Do placków możemy przygotować wiele dodatków i stworzyć wyśmienitą potrawę. Błyskawiczne placki podajmy z kwaśną śmietaną i zieleniną, jeśli mamy więcej czasu, zróbmy sos pieczarkowy lub gulasz.

Jak mrozić kluski śląskie? 1 metoda bije na głowę wszystkie inne
26.07.2022 23:07 Jak mrozić kluski śląskie? 1 metoda bije na głowę wszystkie inne

Kluski śląskie to rewelacyjny dodatek do obiadu. Doskonale smakują z pieczenią, roladami wołowymi, żeberkami wieprzowymi w sosie własnym. Kluski śląskie możemy zamrozić, jednak warto zblanszować je wcześniej, aby były smaczne, elastyczne i świeże. Jak mrozić kluski śląskie?Kluski śląskie to absolutnie genialny dodatek do mięsnych dań. Ciężko jednak idealnie obliczyć produkty na ciasto w taki sposób, aby klusek nie zostało po obiedzie. Jak mrozić kluski śląskie? Na początku należy je zblanszować.Wiele osób popełnia duży błąd, mrożąc surowe kluski w jednym woreczku. Taki sposób mrożenia sprawia, że kluski po wyjęciu z zamrażalnika są zbite w jedną, twardą bryłę, a po ugotowaniu są twarde i gumowate, nie smakują już jak przygotowane wcześniej. Jak mrozić kluski śląskie?Oprócz blanszowania bardzo ważne jest mrożenie klusek etapami. Prosty trik sprawi, że kluski się nie zlepią i będą sprężyste i smaczne nawet po kilku tygodniach. Kluski mrożone muszą gotować się nieco dłużej niż te, przygotowane ze świeżego ciasta.<div id=”onnetworkPlayer”></div><script async type="text/javascript" src="https://video.onnetwork.tv/embed.php?sid=MkUxLDNlU2osMA==&cid=onnetworkPlayer"></script>

Zapiekanka gyros w wersji roślinnej
26.07.2022 22:58 Zastąpiliśmy 1 składnik w kultowej zapiekance gyros. Efekt „wow” gwarantowany

Zapiekanka gyros jest świetnym daniem obiadowym dla całej rodziny. Tym razem przygotowaliśmy dla was znakomita roślinną wersję tego specjału. Zamiast kurczaka wykorzystamy tofu, które zamarynujemy w mieszance przypraw. Warto sprobować - rodzinie z pewnością się spodoba.Zapiekanki bez mięsa skuszą niejednego smakosza. Sycący i pełen cennych składników odżywczych specjał inspirowany gyrosem przygotujemy z dodatkiem tofu, które dostarczy solidnej porcji białka. Tak pysznego obiadu dawno nie jedliście.

Kultowe kotlety siekane z kurczaka. Z dwoma dodatkami smakują jeszcze lepiej
25.07.2022 22:42 Kultowe kotlety siekane z kurczaka. Z dwoma dodatkami smakują jeszcze lepiej

Kultowe kotlety siekane z kurczaka są świetnym pomysłem na szybki, pożywny i smaczny obiad dla całej rodziny. Kotlety z kurczaka z dodatkiem pieczarek i żółtego sera smakują rewelacyjnie, a przygotujesz je błyskawicznie.Kotlety z siekanego mięsa z kurczaka są soczyste, pożywne i pełne smaku. Kotlety posmakują wszystkim, nawet największym niejadkom. Są lekkie, delikatne i dosłownie rozpływają się w ustach, koniecznie musisz spróbować.Kotlety siekane z kurczaka dopraw solą, pieprzem i natką pietruszki. Smaż je na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Kotlety po usmażeniu podaj z ulubionymi dodatkami, polecam ziemniaki gotowane i lekkie surówki, a stworzysz wyśmienity obiad.Kotlety siekane z kurczaka nie wymagają obtaczania w bułce tartej. Wystarczy, że do przygotowanej masy dodasz jajka, odrobinę mąki i uformujesz kotleciki. Kotlety są bardzo delikatne i soczyste, to absolutny hit kulinarny.

Tanie kotlety z kaszy i sera
25.07.2022 19:57 Tanie kotlety z kaszy i sera. Pokochają je nawet zatwardziali mięsożercy

Kotlety z kaszy i sera są prostym i sycącym daniem bez mięsa, które nie zrujnuje waszego portfela. Ich przygotowanie jest niezwykle proste, a smak można dowolnie modyfikować, dodając ulubione zioła. Koniecznie spróbujcie — są tak smaczne, że nawet fani mięsnych rarytasów będą prosić o dokładki.Kotlety z kaszy i sera są pyszną alternatywą dla tradycyjnych mielonych. Soczyste i pełne smaku danie można przyrządzić zarówno w wersji jarskiej, jak i wegańskiej, odpowiednio podmieniając składniki pochodzenia zwierzęcego na roślinne odpowiedniki. Niezależnie od wybranego wariantu będą znakomite.

Niemiecka surówka z cukinii
25.07.2022 17:48 Niemiecka surówka z cukinii bije rekordy popularności. Orzeźwiający dodatek na upały

Niemiecka surówka z cukinii jest smakowitym sezonowym rarytasem. Jej przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a smak zachwyca. Tak orzeźwiający specjał idealnie sprawdzi się w upalne dni. Koniecznie spróbujcie. Surówka z cukinii będzie przyjemnym urozmaiceniem domowego obiadu. Choć mało kto zdaje sobie z tego sprawę, sezonowe warzywo może być jedzone na surowo, a w tej odsłonie smakuje wyśmienicie. Niemiecka surówka jest lekka, soczysta i pełna aromatu. Pyszne połączenie octu jabłkowego, cukru i gorczycy sprawi, że warzywo delikatnie zmięknie i nabierze wyrazistego smaku. Całości dopełni świeży koperek. Spróbujecie?

Tomasz Strzelczyk, makaron
25.07.2022 11:43 Aksamitny makaron w sosie z warzywami od Tomasza Strzelczyka. Szybki i tani obiad

Prezentujemy przepis Tomasza Strzelczyka na aksamitny makaron w sosie z warzywami. Przygotujesz według niego szybki, tani, a przede wszystkim pyszny obiad. Wystarczy trochę masła, mąki, mleka i warzyw, a powstanie doskonały sos, który jest idealny do makaronu. Gwarantujemy, że zachwyci całą rodzinę.Latem nie mamy ochoty na długie gotowanie. Chcielibyśmy szybko zrobić coś pysznego i cieszyć się wolnym czasem i pogodą. I w te nasze oczekiwania doskonale wpisuje się przepis Tomasza Strzelczyka na aksamitny makaron w sosie z warzywami. Makaron w sosie od Strzelczyka to doskonały pomysł na tani obiad. Tani, ale też lekki, zdrowy i bardzo smaczny. Do tego zrobicie go w 20 minut. Gorąco zachęcamy do wypróbowania tej prostej receptury. Jak wygląda to danie? W naszym materiale prezentujemy zdjęcie będące screenem z filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube. Trzeba przyznać, że bardzo kusi.

Polędwiczki wieprzowe w sosie
24.07.2022 23:05 Sprawdzony przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie własnym. Wychodzą mięciutkie dzięki 1 sztuczce

Zastanawiacie się, jak zrobić miękkie polędwiczki wieprzowe w sosie? Sekretem sukcesu jest ocieplenie mięsa do temperatury pokojowej przed smażeniem. Dzięki temu prostemu zabiegowi nie stwardnieje na patelni i będzie rozpływało się ustach. Koniecznie sprawdźcie ten patent. Polędwiczki wieprzowe w sosie są proste w przygotowaniu i pełnym smaku daniem obiadowym. Soczyste i delikatne mięso uzyskamy, podsmażając je na patelni i dusząc w aromatycznym bulionie z dodatkiem ziół. Warto wcześniej ogrzać je do temperatury pokojowej, by zapobiec twardnieniu produktu.

Pomysł na tani obiad - zapiekanka ryżowa z jajkiem i pieczarkami
24.07.2022 18:26 Pomysł na tani obiad - zapiekanka ryżowa z jajkiem i pieczarkami

Zapiekanka ryżowa z jajkiem i pieczarkami jest doskonałym pomysłem na tani obiad. Wystarczy zaledwie kilka składników, by przygotować smaczne i sycące danie dla całej rodziny. Z pewnością macie je w swojej kuchni. Spróbujecie? Każdy pomysł na tani obiad dla całej rodziny jest na wagę złota. Niektóre dania łączące w sobie proste składniki — takie jak nasza dzisiejsza propozycja — nie są skomplikowane w przygotowaniu i sycą na długo. Jeżeli nie wiecie, co ugotować, a rodzina dopytuje, kiedy na stole pojawi się coś smacznego, ten przepis będzie dla was idealny.

Kotlety schabowe w wyjątkowo chrupiącej panierce
24.07.2022 17:34 Obłędne kotlety schabowe w wyjątkowo chrupiącej panierce. Sekret tkwi w 2 składnikach

Kotlety schabowe w panierce z ziemniaków i sera są pełną smaku alternatywą dla dobrze wam znanego dania obiadowego. Starte ziemniaki i wyrazisty ser żółty stanowią niesamowicie smakowite połączenie, a po usmażeniu są niezwykle chrupiące. Koniecznie spróbujcie — tak pysznego dania dawno nie jedliście. Jeżeli znudziły wam się klasyczne kotlety schabowe, nasz nowy przepis z pewnością wam się spodoba. Tym razem urozmaicimy nieco panierkę, przyrządzając ją z ziemniaków i sera żółtego. Po usmażeniu będzie przyjemnie chrupiąca i doskonale zgra się ze smakiem mięsa. Spróbujecie?

Co robić, żeby kotlety mielone były miękkie? Pomocny będzie stary trick
24.07.2022 12:56 Co zrobić, żeby kotlety mielone były miękkie? Pomocny będzie stary trick

Kotlety mielone to doskonały pomysł na rodzinny obiad. Niestety często wychodzą suche, twarde lub nie mają chrupiącej skórki. Co zrobić, żeby kotlety mielone były miękkie? Dodatek zmielonego boczku rewelacyjnie nawilża mięso, sam sposób smażenia również jest bardzo ważny.Kotlety mielone zwykle przygotowujemy z mięsa mielonego z łopatki lub szynki, wykorzystujemy również mięso mielone z indyka. Łopatka jednak jest dość twarda, szynka nie ma tłuszczu, a indyk jest suchy. Co zrobić, żeby kotlety mielone były miękkie? Mamy sprawdzony i skuteczny sposób.W kotletach mielonych bardzo ważny jest tłuszcz, który jest nośnikiem smaku i zmiękcza twarde włókna. Nie jest to jednak tłuszcz roślinny, a zwierzęcy. Już niewielka ilość sprawi, że mięso będzie soczyste, delikatne i miękkie, wszyscy będą zachwyceni.Kotlety mielone wymagają również odpowiednio smażenia, w przeciwnym wypadku mogą być spalone z zewnątrz, surowe w środku. Mogą również zacząć się dusić, a więc nie będą miały chrupiącej skórki, która w mielonych jest przysłowiową wisienką na torcie.

Ciocia Krysia robi najlepszą surówkę z kapusty pekińskiej. Zawsze dorzuca garść słodkiego dodatku
24.07.2022 11:58 Ciocia Krysia robi najlepszą surówkę z kapusty pekińskiej. Zawsze dorzuca garść słodkiego dodatku

Surówka z kapusty pekińskiej przepisu cioci Krysi bije na głowę wszystkie inne. Jest bardzo aromatyczna, a przełamanie jej słodką żurawiną i suszonymi pomidorami sprawia, że surówka zawsze znika z talerzy w ekspresowym tempie.Surówka z kapusty pekińskiej cioci Krysi jest uniwersalnym dodatkiem do obiadu. Możemy podać ją z kotletami schabowymi, mielonymi, pieczonym mięsem, rybami, daniami z grilla i wegetariańskimi potrawami. Zawsze podkreśla smak całego dania i jest tak pyszna, że wszyscy proszą o przepis.Ciocia Krysia do surówki z kapusty pekińskiej dodaje suszoną żurawinę. Suszona żurawina rewelacyjnie łączy się z innymi składnikami, a także z mięsem, rybami i wytrawnymi daniami, nadając im słodką nutę. W surówce nie może zabraknąć również suszonych pomidorów.Do surówki pekińskiej dodaj pomidory w oliwie, nie suche. Oliwa również będzie potrzebna, ponieważ dodatkowo podkręci smak i sprawi, że cała surówka będzie niezwykle wyraźna i aromatyczna. Do surówki dodajmy również cały pęczek szczypiorku dla kontrastu, będzie pysznie.

Nasze babcie nie gotowały rosołu podczas burzy. Wiadomo, czy miały rację
24.07.2022 08:50 Nasze babcie nie gotowały rosołu podczas burzy. Wiadomo, czy miały rację

Rosół zaraz po ugotowaniu skisł? Nasze babcie wierzyły, że burza powoduje szybkie psucie się wywaru i innych zup. Nie jest to do końca prawdą, rosół faktycznie może się wtedy zepsuć, jednak przyczyną są bakterie namnażające się przed burzą w straszliwym tempie.Wiele osób nie gotuje rosołu i innych zup podczas burzy, ponieważ nasze babcie mówiły, że wtedy wszystkie wywary kisną. Żadne badania nie potwierdziły jednak bezpośredniego związku wyładowań atmosferycznych z psuciem zup. Dlaczego więc rosół kiśnie?Z rosołu zaraz po ugotowaniu należy wyjąć mięso i warzywa, a następnie szybko schłodzić i wstawić do lodówki. Przygotowany w ten sposób wywar, nawet podczas burzy, nie skiśnie i się nie zepsuje. Zupy gotowane podczas burzy zabielajmy dopiero później, śmietana również może przyczynić się do szybszego psucia.Jak przyspieszyć gotowanie rosołu podczas burzy? Do mięsa, wody i przypraw wlej łyżkę octu, który dosłownie rozpulchni twarde włókna, dzięki czemu wywar będzie mięsny i wyraźny znacznie szybciej. Rosół zawsze gotuj na najmniejszym ogniu, ma się dosłownie pyrkać, żeby wydobyć z niego cały smak.

Jak zrobić kapustę do kotletów schabowych? Sekret smaku tkwi w zasmażce
23.07.2022 18:58 Jak zrobić kapustę do kotletów schabowych? Sekret smaku tkwi w zasmażce

Kapusta kiszona zasmażana na domowym smalcu jest pysznym dodatkiem do kotletów schabowych. Kapusta jest bardzo aromatyczna i pełna smaku. Jak zrobić kapustę do kotletów schabowych? Kotlety schabowe są świetnym pomysłem na rodzinny obiad. Kotlety przygotowane tradycyjnie w chrupiącej panierce smakują wyśmienicie, kiedy podamy je z zasmażaną kapustą kiszoną. Kapustę zasmażaną z kminkiem przygotujemy w bardzo prosty sposób.Kapusta kiszona gotowana z kminkiem, zielem angielskim i liściem laurowym ma rewelacyjny smak, jest kwaśna, soczysta i miękka, a kminek dodaje jej genialnego aromatu. Sekretem doskonałej konsystencji i smaku jest zasmażka przygotowana na domowym smalcu i mące.Jak kupić dobrą kapustę kiszoną? Zawsze zwracaj uwagę na skład, im mniej składników, tym lepiej. Kapusta kiszona powinna być biała, jeśli ma brązowy kolor, jest kapustą kwaszoną z dodatkiem octu. Taka kapusta nie będzie smaczna. Przy zakupie kapusty z beczki kieruj się również zapachem- ocet nie może być wyczuwalny.

Pomorska wersja gołąbków zachwyca smakiem. Kluczowy jest miks 2 składników
23.07.2022 14:09 Pomorska wersja gołąbków zachwyca smakiem. Kluczowy jest miks 2 składników

Pomysł na obiad w upalne dni? Przygotuj pomorski przysmak, czyli jarskie gołąbki z kaszą pęczak i suszonymi grzybami. Gołąbki są bardzo aromatyczne, smaczne, a ich przygotowanie zajmie Ci niewiele czasu. Pomorska wersja gołąbków zachwyci każdego swoim smakiem. Gołąbki są niezwykle delikatne, ale i bardzo aromatyczne. Są również o wiele lżejsze od tradycyjnych gołąbków z mięsem mielonym i ryżem. Gołąbki podajmy z sosem pieczarkowym, będzie pysznie.Do jarskich gołąbków wykorzystaj swoje ulubione grzyby suszone. Grzyby koniecznie namocz w niewielkiej ilości zimnej wody i odstaw na całą noc, aby zmiękły, następnie podgotuj je w dniu robienia całej potrawy. Nie wylewaj również wody po moczeniu grzybów, przyda się do pieczenia gołąbków. Bulion wymieszaj z wodą, podlej gołąbki i piecz w zamkniętym naczyniu żaroodpornym przez około godzinę, a stworzysz wyśmienite, aromatyczne i lekkie danie dla całej rodziny.

Kotlety gryczane z grzybami
22.07.2022 14:53 Fantastyczne kotlety gryczane. Obiad bez grama mięsa

Kotlety gryczane z grzybami są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych mielonych. Przygotowany bez mięsa łomżyński specjał skusi nie tylko fanów kuchni roślinnej. Warto spróbować — tak pysznego i pełnego aromatu dania dawno nie jedliście. Jeśli szukacie prostego w przygotowaniu, jarskiego dania, które spodoba się całej rodzinie, kotlety gryczane z grzybami sprawdzą się doskonale. Receptura na ten soczysty i pełen aromatu rarytas pochodzi z okolic Łomży, lecz składniki można znaleźć w każdym zakątku polski. Spróbujecie?

Ekspresowy chłodnik bez gotowania. Idealny na upalne dni
21.07.2022 20:02 Ekspresowy chłodnik bez gotowania. Idealny na upalne dni

Chłodnik litewski bez gotowania to doskonały pomysł na obiad w upalne dni. Zupa z warzyw sezonowych i kefiru chłodzi i syci, jest również niesamowicie świeża i smaczna. Chłodnik litewski bez gotowania przygotujesz błyskawicznie.Chłodnik litewski jest pyszną zupą, która wymaga jednak odpowiedniego przygotowania. Najpierw gotujemy wywar warzywny, później musimy go mocno schłodzić, dodać resztę składników i zalać maślanką lub kefirem. Chłodnik litewski bez gotowania będzie równie smaczny, a jego przygotowanie trwa dosłownie kilka minut.W chłodniku litewskim bez gotowania nie może oczywiście zabraknąć młodych buraków, botwinki, ogórków, rzodkiewek i koperku. Warzywa zalane kefirem i doprawione solą, pieprzem i sokiem z cytryny smakują obłędnie.Chłodnik litewski bez gotowania możesz podać bez żadnych dodatków, możesz dodatkowo oprószyć go posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem, podać z jajkami ugotowanymi na twardo, kleksem śmietany 18%. Każdy dodatek będzie pasował doskonale do zupy z warzyw sezonowych na zimno.

Soczyste kotlety mielone bez bułki, mleka i jajek. Sekret tkwi w niepozornym dodatku
21.07.2022 19:02 Soczyste kotlety mielone bez bułki, mleka i jajek. Sekret tkwi w niepozornym dodatku

Kotlety mielone bez bułki i jajek przepisu Babci Marysi dosłownie rozpływają się w ustach. Kotlety są o wiele prostsze w przygotowaniu i tańsze, a ich smak zachwyci każdego miłośnika mięsnych potraw. Poznaj przepis na kotlety mielone bez bułki i jajek, idealne na obiad. Kotlety mielone zwykle przygotowujemy z jajkiem, bułką tartą, mlekiem i czerstwą kajzerką. Ścieramy również cebulę na tarce i dodajemy ją do masy mięsnej. Babcia Marysia ma o wiele prostszy sposób- robi kotlety mielone bez bułki i jajek. Zamiast tych składników dodaje odrobinę zimnej wody.Do masy mięsnej dodajmy również przesmażoną na maśle cebulkę, suszone zioła i mąkę pszenną. Nie jest tu potrzebna ani kajzerka, ani bułka tarta do obtoczenia. Kotlety mielone bez bułki i jajek smakują genialnie i są niezwykle soczyste, koniecznie musisz ich spróbować.Kotlety mielone bez bułki i jajek smaż na mocno rozgrzanym oleju w taki sposób, aby się nie stykały. Kotlety, które będą zbyt ciasno położone na patelni, zaczną się dusić i przez to nie będą miały chrupiącej skórki.

Kotlety z makaronu
21.07.2022 16:53 Przepyszne kotlety z makaronu. Prosty obiad bez marnowania

Pomysł na smaczny, prosty obiad? Przygotuj kotlety z makaronu ugotowanego poprzedniego dnia, dzięki czemu nic się nie zmarnuje, a kotlety z dodatkiem marchewki, cebuli, wędliny i świeżych ziół będą totalnym hitem na Twoim stole.Ziemniaki i mięso z rosołu z poprzedniego dnia wykorzystujemy w kuchni do przygotowania rewelacyjnych dań obiadowych. Ugotowany makaron niestety najczęściej ląduje w koszu na śmieci. Mało kto wie, że ugotowane nitki można ponownie wykorzystać, np. do przygotowania przepysznych kotletów z makaronu.Do kotletów z makaronu dodajmy podsmażoną na maśle i cebuli wędlinę, starty ser, marchewkę. Całość doprawmy posiekaną natką pietruszki, koperkiem, papryką mieloną, solą i pieprzem. Kotlety będą gotowe dosłownie po kilku minutach i będą smakować wszystkim.Kotlety z makaronu są wyraźne w smaku, soczyste i mają chrupiącą, złocistą skórkę. Do kotletów podajmy ulubione kotlety, mogą być to frytki, ziemniaki gotowane, opiekane. Nie zapomnijmy również o surówkach z sezonowych warzyw lub kiszonek, będzie smacznie i zdrowo.

Jak uratować mętny rosół? Zdradzamy patent najlepszych kucharzy
21.07.2022 16:00 Jak uratować mętny rosół? Zdradzamy patent najlepszych kucharzy

Jak uratować mętny rosół? Każdy ma swoje sposoby na wyklarowanie mętnego rosołu. Zdradzamy najlepszy patent, ten sposób wykorzystywany jest przez najlepszych kucharzy. Nie ma lepszego sposobu na uratowanie mętnego rosołu od kurzych jajek.

Soczysty i delikatny kurczak w przyprawie gyros. Idealny obiad dla całej rodziny
20.07.2022 18:55 Soczysty i delikatny kurczak w przyprawie gyros. Idealny obiad dla całej rodziny

Pomysł na prosty, smaczny obiad z nutą orientu? Domowy kurczak gyros podany z chlebkiem pita lub ziemniakami, a także z bukietem surówek to zbilansowane, pożywne danie. Poznaj prosty przepis na kurczaka gyros, cała rodzina będzie zachwycona.Kurczak w orientalnej przyprawie gyros to pomysł na błyskawiczne danie. Kurczak gyros jest bardzo soczysty i aromatyczny, możemy podać go z wieloma smacznymi dodatkami. Kurczaka przygotujemy w dosłownie kilkanaście minut.Czym różni się gyros od kebabu? Kebab jest klasyczną, turecką potrawą, więc przygotowywaną z każdego rodzaju mięsa, oprósz wieprzowiny, ponieważ muzułmanie, ze względów religijnych, jej nie jedzą. Grecki gyros natomiast to głównie marynowane mięso wieprzowe. Gyros różni się również sposobem podania. W greckim wydaniu podawane są ziemniaki pieczone lub chleb pita. Nie może zabraknąć oczywiście gęstego jogurtu i sporej ilości surówek lub sałatek z pomidora, ogórka, oliwek.