Szukasz pomysłu na obiad dla całej rodziny? Przygotuj obłędne kotlety schabowe namaczane w mleku i musztardzie. Mięso będzie jeszcze smaczniejsze i bardzo soczyste. Poznaj przepis na najlepsze smażone kotlety schabowe, każdy będzie prosił o dokładkę.Schabowe w chrupiącej panierce to danie, które uwielbiamy wszyscy. Tradycyjne kotlety mogą być jeszcze smaczniejsze, kiedy namoczysz je w mleku i ulubionej musztardzie i odstawisz na całą noc. Następnego dnia przygotuj panierkę i usmaż je na oleju lub maśle klarowanym, będą idealnie soczyste i pełne smaku.Kotlety schabowe podaj z ziemniakami ugotowanymi, frytkami lub purée ziemniaczanym. Rewelacyjnym dodatkiem do mięsa jest kapusta zasmażana z kminkiem, ogórki kiszone i fasolka szparagowa- tu poznasz przepis na fasolkę w wersji fit bez bułki tartej, jest przepyszna.Problem z odklejającą się panierką? Obtocz kotlety kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Mąka pszenna dodana do kotletów sprawi, że mięso będzie delikatniejsze, a panierka będzie dobrze trzymać się schabu i nie odklei się podczas smażenia.
Żółta fasolka szparagowa jest świetnym pomysłem na kolację na ciepło, a także jako dodatek do obiadu. Strączki w wersji fit są o wiele zdrowsze. Nie dość, że są bez masła i bułki, to zawierają produkt z gatunku superfood- nasiona konopi, które mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Zwykle żółtą fasolkę szparagową podajemy z masłem i bułką tartą. Tak przygotowane strączki smakują wyśmienicie, jednak stają się ciężkostrawne, tłuste i z dietą nie mają już nic wspólnego. Zamieńmy masło i bułkę na nasiona konopi. W ten sposób nie podwyższymy kaloryczności dania, a także wzbogacimy je o wiele składników odżywczych.Nasiona konopi mają bardzo przyjemny, orzechowy smak i aromat. Przyprawa jest bardzo uniwersalna, możemy ją stosować np. do zupy, pieczonych warzyw, zapiekanek, placków, sałatek, a także do posypania kanapki.
Rosół jest smaczną i pożywną zupą, do której często wracamy. Dobrze przyrządzona zachwyci swoim aromatem i przejrzystością. Znamy proste i niezawodne patenty na uzyskanie klarownego dania. Jednym z nich jest dodanie do zupy białka kurzego. Ścinający się produkt wiąże obecne w rosole drobinki i sprawia, że zupa odzyskuje przejrzystość. Sprawdźcie, co jeszcze będzie pomocne. Rosół ma wiele pysznych odsłon. Mięsny specjał można przyrządzić np. z dodatkiem wyrazistych przypraw takich jak papryka chilli czy imbir. W takiej wersji będzie przyjemnie rozgrzewający — w sam raz na chłodny wieczór. Nasze starania zniweczyć mogą jednak drobne błędy w gotowaniu, które spowodują, że zupa zmętnieje. Podpowiadamy jak sobie z tym poradzić.
Zupa pomidorowa to klasyka polskiej kuchni. Zupa doczekała się wielu przepisów i wielu opcji podania, jednak aby uzyskać idealny smak, należy pamiętać o bardzo ważnej czynności, bez której pomidorowa nie będzie dobra. Czego unikać przy gotowaniu zupy pomidorowej?Pomidorowa na żeberkach, kurczaku, na rosole, wegetariańska. Z ryżem, makaronem nitkami, lanymi kluskami, świderkami. Z pietruszką, koperkiem... zupę możemy ugotować w wielu wersjach. Wszystkie przepisy łączy jednak jeden bardzo ważny szczegół, bez którego zupa zrobiona nawet z najlepszych pomidorów, warzyw i mięsa smaczna nie będzie.Pamiętajmy, że pomidory bardzo lubią się z czosnkiem i ziołami, zupę możemy więc ugotować z 2 ząbkami czosnku i szczyptą świeżej bazylii lub oregano- będzie wtedy jeszcze smaczniejsza. Nie zapominajmy również o bulionie, który jest bazą całego dania.
Surówka z ogórków małosolnych i cebulki to pomysł na błyskawiczny dodatek do obiadu i kolacji. Surówka świetnie łączy się z każdym rodzajem mięsa i daniami wegetariańskimi, doskonale smakuje również z pieczywem. Poznaj przepis na wyborną surówkę z ogórków małosolnych i cebulki.Ogórki małosolne są świetnym dodatkiem do wielu potraw. Przygotowuje się je w taki sam sposób, jak kiszone, jednak z mniejszą ilością soli, a są gotowe już po 3 dniach. Ogórki mają rewelacyjny smak, są delikatne i chrupiące, a najlepsze są właśnie takie przygotowane samodzielnie w domu.Ogórki sprawdzą się jako dodatek do dań mięsnych i wegetariańskich. Przygotuj z nich surówkę o wyraźnym smaku, która będzie absolutnym hitem. Cebulka i szczypiorek nadają mocnego akcentu, jeśli jednak wolisz łagodniejszy smak, dodaj do surówki szczyptę cukru.Jeśli chcesz przygotować pyszne ogórki do surówki- tu dowiesz się, jak zrobić zalewę do ogórków małosolnych, wychodzą za każdym razem.
Szukasz pomysłu na szybkie i proste danie z orientalną nutą? Przygotuj kurczaka w sezamie. Danie jest błyskawiczne i proste w przygotowaniu- wystarczy kilka podstawowych produktów i zaledwie pół godziny wolnego czasu. Poznaj zachwycający przepis na kurczaka w sezamie.Kurczak w sezamie to danie rodem z chińskiego street foodu. Delikatne mięso doprawione pieprzem i sosem sojowym, obtoczone w mące, jajku i sezamie smakuje wyśmienicie podane z ryżem i posiekanym szczypiorkiem.Torebkę ryżu przed gotowaniem opłucz pod zimną, bieżącą wodą, dzięki czemu będzie idealnie sypki. Najlepszy będzie ryż basmati lub jaśminowy. Długie, białe ziarna nie sklejają się podczas gotowania i wyglądają bardzo apetycznie.Jeśli szukasz pomysłu na równie proste i smaczne danie chińskiej kuchni- tu poznasz przepis na ryż smażony po chińsku, jest idealny na obiad lub kolację na ciepło.
Pomysł na niedzielny obiad? Soczyste, chrupiące kotlety schabowe z piekarnika to danie, które zachwyci wszystkich domowników. Kotlety podaj z ulubionymi dodatkami, a znikną z talerzy błyskawicznie. Poznaj przepis na kruchutkie i soczyste kotlety schabowe z piekarnika.Schabowe z piekarnika nie są tak nasączone tłuszczem, przez co są o wiele mniej kaloryczne. Są soczyste i delikatne w środku z chrupiącą, złocistą skórką, są przepyszne. Schabowe z piekarnika przygotujesz bardzo prosto i nie musisz ich pilnować, jak w przypadku smażenia na głębokim oleju.Kotlety w chrupiącej panierce podaję zwykle z ziemniaczanym purée z potrawką z groszku i marchewki. Tak podane danie smakuje wszystkim, moim łasuchom i jest dobrze zbilansowane. Świetnym dodatkiem do schabu jest również zasmażana kapusta, ziemniaki gotowane, frytki, ogórki kiszone, wybierz swój ulubiony zestaw.Jak kapusta zasmażana, to tylko z kminkiem- tu poznasz przepis na kapustę z kminkiem, idealną do schabowych i mielonych.
Kiszony bób jest rewelacyjną przekąską i dodatkiem do wielu dań. Pełne witamin strączki smakują wyśmienicie, a przygotujesz je w bardzo prosty sposób. Bób będzie gotowy już po 4 dniach. Jak zrobić domowy, kiszony bób? Kiszony bób to smaczna i zdrowa przekąska dla całej rodziny. Jest lekka i pełna witamin i związków, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Ukiszone strączki to również wyborny dodatek do sałatek i zimnej płyty. Z innymi warzywami, mięsem i pieczywem smakują wybornie.Do ukiszenia strączków potrzebujesz kilku podstawowych składników: solanki, kopru, czosnku i przypraw. Bób będzie miał jeszcze lepszy smak i ukisi się szybciej, kiedy do każdego słoika wlejesz po małej łyżeczce soku z kiszonej kapusty lub ogórków.
Kotlety mielone lubi wielu smakoszy. Klasyczny specjał najlepiej smakuje wtedy, gdy jest lekki, soczysty i puszysty. Taki właśnie uzyskamy, jeśli do mięsnej masy dodamy sodę oczyszczoną. Wystarczy tylko dobrze ją wyrobić, a po usmażeniu będzie zachwycająca. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Kotlety mielone można doprawiać różnymi przyprawami np. czosnkiem niedźwiedzim czy ostrą papryką. Żadna jednak nie pomoże, jeśli masa będzie twarda i zbita. Dodatek sody oczyszczonej sprawi, że mięso zmięknie i stanie się bardziej soczyste. Raz z patentu skorzystacie, a już zawsze będziecie przyrządzać je w ten sposób.
Kotlety schabowe są jednym z częściej goszczących na naszych talerzach mięs. Ich przyrządzenie, choć wydaje się proste, wcale takie nie jest. Karol Okrasa zdradził kilka patentów, które sprawią, że zawsze wam wyjdą. Jednym z nich jest obtoczenie kotleta w mące. Dzięki temu panier będzie doskonale przylegał. Sprawdźcie, jakie jeszcze triki pomogą wam zachwycić całą rodzinę przy najbliższym obiedzie. Kotlety schabowe można marynować, by uzyskać więcej smaku. Proponowaliśmy wam już pyszna miodową kompozycję oraz prosty patent z wykorzystaniem majonezu. Tradycyjna wersja rarytasu zakłada jednak pominięcie tego procesu. Karol Okrasa zdradził swoje patenty na doskonałe kotlety schabowe w klasycznej odsłonie. Mięso oprószymy zatem solę i pieprzem, a następnie dwukrotnie je opanierujemy. Będzie nadzwyczaj delikatne i soczyste, dzięki dobremu rozbiciu i krótkiemu smażeniu na smalcu. Spróbujecie?
Surówka z marchewki i jabłka będzie pasowała do wielu dań obiadowych. Warto przygotować ją z dodatkiem soku z cytryny i oliwy z oliwek. Wtedy będzie lekka, soczysta i niezwykle przyjemna w odbiorze. Zapomnicie, że kiedykolwiek podawaliście ją z majonezem. Surówki są wyśmienitymi dodatkami obiadowymi. Podpowiadaliśmy wam już przepisy na takie klasyki jak colesław czy specjał z czerwonej kapusty. Tym razem przedstawiamy niezwykle prostą recepturę na soczystą kompozycję z marchwi jabłka. Zapomnijcie o ciężkich dodatkach i cieszcie się jej przyjemnym orzeźwiającym smakiem.
Potrawka z kurczaka jest doskonałym daniem obiadowym, które posmakuje niejednemu smakoszowi. Tomasz Strzelczyk proponuje przygotowanie jej na bazie mięsa z rosołu. Przepis jest bardzo prosty i pozwoli wykorzystać składniki, które nie zawsze nam smakują. W tej kompozycji sprawdzą się idealnie. Koniecznie spróbujcie. Potrawka z kurczaka jest kolejną — po pasztecie z warzyw i mięsnej paście — propozycją na wykorzystanie pozostałości po rosole. Przepis pojawił się na kanale YouTube kucharza, czyli Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA. Z niego właśnie pochodzi screen ilustrujący nasz materiał. Niezwykle aromatyczne i pełne smaku danie przygotujecie wyjątkowo sprawnie, wykorzystując te części rosołu, które nierzadko są wyrzucane, czyli ugotowane mięso oraz marchew. Wystarczy dokupić kilka innych produktów, by cieszyć się smakiem. Skusicie się?
Mizeria jest wyśmienitą surówką ze świeżych ogórków, która pasuje do każdego obiadu. Jeden błąd jednak wystarczy, by zamiast smakowitych chrupiących warzyw w delikatnym sosie uzyskać wodnisty twór kompletnie pozbawiony smaku. Gdy dodamy sól przed połączeniem ogórków ze śmietaną, unikniemy uzyskania pozbawionej smaku wodnistej surówki. Koniecznie przygotujcie rarytas w ten sposób — będziecie zachwyceni jego konsystencją i teksturą. Mizerię można przygotować na wiele sposobów. Nieważne jednak czy wsypiemy cukier puder do sosu, czy też postawimy na przepis z dodatkowymi warzywami — jeśli sól trafi do surówki zbyt późno, nawet najlepsza receptura zawiedzie. Pod wpływem tej przyprawy bowiem ogórki puszczają soki, które należy wcześniej usunąć. Wiemy jak to zrobić.
Szukacie pomysłu na smaczny obiad? A może przygotujecie gołąbki bez zawijania z kiszoną kapustą? Nasz niezawodny przepis sprawi, że tym razem zrobicie gołąbki prościej niż zwykle. Niezwykły smak uzyskają dzięki dodatkowi kiszonej kapusty. Oprócz niej potrzebujecie jeszcze mielonego mięsa, ryżu, pieczarek i kilku niewyszukanych składników.Gołąbki moglibyśmy jeść co chwila, tylko jest przy nich trochę pracy. Najpierw trzeba sparzyć liście kapusty, potem przygotować farsz, zawinąć go w liście i całość upiec lub ugotować. Jeśli jest to dla was za dużo roboty, proponujemy prostsze gołąbki bez zawijania.
Rosół często gości na naszych talerzach. Wiele osób przyrządza go na mięsie drobiowym. Warszawska wersja przygotowana na bazie żeberek baranich będzie miłą odmianą od klasyki, która z pewnością przypadnie do gustu waszym bliskim. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Rosół drobiowy może się znudzić nawet wtedy, gdy eksperymentujecie z dodatkami takimi jak papryczka chilli czy imbir. Niezwykle prosty w przygotowaniu rosół z baraniny jest naszą nową propozycją, która pozwoli uniknąć wam kuchennej monotonii. Jego delikatny, lekko słodkawy smak spodoba się nawet najbardziej zgorzałym fanom tradycyjnej odsłony tego specjału.
Pomysł na prosty, szybki obiad? Przygotuj kotlety mielone z twarogiem. Dodatek sera sprawi, że kotlety będą jeszcze smaczniejsze i błyskawicznie znikną z talerzy. Sprawdź, jak zrobić obłędne mielone kotlety z twarogiem.Kotlety mielone to jedno z tradycyjnych już dań polskiej kuchni. Smażone mięso z dodatkiem czerstwej bułki, jajka i przypraw zawsze smakują genialnie, jednak kotlety mogą być jeszcze smaczniejsze i do tego bardziej soczyste- wystarczy, że dodasz do nich twaróg.Kotlety mielone z dodatkiem twarogu są bardziej delikatne i rozpływają się w ustach. Dodaj do nich również zioła prowansalskie, cząber i cebulę podsmażoną na oleju- tak przygotowane kotlety będą totalnym hitem na Twoim stole, każdy będzie prosił o przepis i o dokładkę.Usmażone mięso podaj z ulubionymi dodatkami, osobiście gorąco polecam gotowane ziemniaki lub purée ziemniaczane, kiszone ogórki lub buraki tarte. Kotlety smaż partiami na dużej patelni, jeśli mięso będzie do siebie przylegać, zacznie się gotować, nie smażyć, przez co kotlety nie będą już tak smaczne.
Jajka sadzone są świetnym i prostym pomysłem na smaczne i pożywne śniadanie lub obiad. Zrezygnuj jednak ze smażenia jajek na maśle lub oleju- 1 prosty trik sprawi, że jajka będą doskonale usadzone i najlepsze w smaku. Jak zrobić idealne jajka sadzone?Jajka sadzone to idealny pomysł na śniadanie lub obiad. Wystarczy, że podasz je z odpowiednimi składnikami, a stworzysz wyśmienite danie. Na śniadanie doskonale sprawdzi się przykładowo jajko z kromką świeżego chleba, pastą z awokado i pomidorem lub jajko w towarzystwie chipsów z boczku.Obiad przygotujesz w równie prosty sposób- usadź jajko i podaj je np. z ugotowanymi szparagami, kalafiorem lub szpinakiem. Świetną propozycją obiadową jest również jajko z ugotowanymi ziemniakami i kefirem.Jajka zwykle smażymy na niewielkiej ilości masła lub innego rodzaju tłuszczu. Zastosuj jednak nieco inną metodę sadzenia, dzięki której jajka nabiorą pięknego, złotego koloru i będą miały rewelacyjny smak i konsystencję.
Koniec z tradycyjnym parzeniem kapusty na gołąbki. Przygotuj liście w mikrofalówce, a już nigdy nie wrócisz do tradycyjnej metody. Jak sparzyć kapustę na gołąbki w mikrofalówce? Poznaj prosty sposób na idealnie miękkie liście, które zachowują wszystkie wartości odżywcze.Gołąbki zawijane z ryżem, mięsem i sosem pomidorowym to jedno z moich ulubionych dań. Odkąd zaczęłam przygotowywać kapustę w mikrofalówce, cały proces robienia obiadu stał się dużo szybszy, a same liście bardziej chrupiące, jędrne i zdrowsze. Ze względu na to, że proces parzenia kapusty w mikrofalówce odbywa się bez wody, zwróć szczególną uwagę na samo warzywo- liście muszą być zdrowe, a kapusta młoda. Po sparzeniu starej kapusty liście nie będą tak sprężyste i miękkie.Farsz na gołąbki przygotujesz z wielu składników, nie tylko z mięsa i ryżu. Szczególnie polecam również gołąbki z kaszą i grzybami, a także wegetariańskie gołąbki z białą fasolą. Dania są proste, szybkie i tak smaczne, że każdy będzie prosił o dokładkę.
Znacie niezwykłe ukraińskie gołąbki z ziemniakami i mięsem? Są prawdziwym niebem na podniebieniu, a ich przygotowanie nie jest trudne. Surowe ziemniaki trzeba bowiem zetrzeć na tarce, połączyć z mięsem i nadziać farszem liście kapusty. Po upieczeniu smakują wprost wyśmienicie.Czym zwykle nadziewacie gołąbki? Z pewnością najpopularniejszym w Polsce farszem jest połączenie mielonego mięsa i ryżu. Niektórzy też nadziewają je samym mielonym mięsem albo farszem z kaszy i grzybów.
Pomysł na lekką, wiosenną i zdrową surówkę obiadową? Poznaj przepis na niezwykłą surówkę siostry Anastazji z zapomnianego warzywa, które słynie z doskonałego smaku. Surówka będzie idealna do mięs, ryb i dań wegetariańskich.Czarna rzepa ma ostry, wyraźny smak przypominający młodą rzodkiew. Jest jednak o wiele bardziej soczysta. Rzepa doskonale sprawdzi się jedzona na surowo jako dodatek do sałatek i surówek- wystarczy wtedy odrobina cukru, aby zneutralizować ostrość.Z pieczonej lub gotowanej rzepy można natomiast zrobić pyszne purée do drugiego dania, lub pokroić na kanapkę. Surówka z warzywa z dodatkiem jabłka i marchewki rewelacyjnie komponuje się z rybami, mięsem i daniami wegetariańskimi.Jeśli szukasz pomysłu na pyszny i pożywny obiad- tu poznasz przepis na soczyste kotlety z kurczaka, podane z ziemniakami i lekką surówką z czarnej rzepy będą hitem na Twoim stole.
Masz ochotę na gęsty, treściwy i jeszcze zdrowszy rosół? Dodaj do niego odrobinę octu, a efekt zachwyci każdego miłośnika tradycyjnej zupy. Poznaj przepis na rosół z dodatkiem octu. Dlaczego warto dodać ocet do rosołu?Rosół to jedna z lepszych, polskich zup, ma wyraźny smak i aromat, jest pożywny i doskonale rozgrzewa i wzmacnia organizm. Rosół gotujemy najczęściej na niedzielny, rodzinny obiad, a także na święta i większe uroczystości. Zupa jest również jednym z naturalnych sposobów walki z przeziębieniem i grypą.Dodanie do rosołu octu dodatkowo wzmacnia jego pozytywny wpływ na organizm. Dowiedz się, jaki ocet dodać do zupy, w którym momencie gotowania i jak przygotować najsmaczniejszy rosół, który błyskawicznie zniknie z talerzy.Jeśli masz więcej czasu, do rosołu przygotuj domowy makaron- tu poznasz prosty przepis na makaron nitki do rosołu, zrobisz go w godzinę, a będzie o wiele smaczniejszy od gotowego produktu.
Poznajcie przepis na kotlety mielone z maślanką. Zachwycają soczystością, delikatnością i wspaniałym smakiem. By je przygotować, trzeba dodać trochę białego płynu do mięsa i całość dobrze wymieszać. Po usmażeniu kotletów przekonacie się, że naprawdę warto było.Co zwykle robicie z mielonego mięsa? Możemy się założyć, że przeważnie są to kotlety mielone. To tradycyjne, polskie danie jest łatwe do zrobienia, a jednocześnie smakuje chyba wszystkim. Gwarantujemy, że będzie jeszcze smaczniejsze, jeśli mięsną masę wymieszacie z maślanką.Kotlety mielone zwykle podaje się je z gotowanymi ziemniakami, ale można też z kaszą lub ryżem. Doskonałym dodatkiem do tego obiadu będą zasmażane buraczki, marchewka duszona z groszkiem lub dowolna surówka.
Zawijane gołąbki z białą fasolą i ryżem to doskonały pomysł na tani, wegetariański obiad, a także kolację na ciepło. Gołąbki bez mięsa są lekkie i pożywne i posmakują nawet największym miłośnikom mięsnych dań. Poznaj prosty przepis na obłędne gołąbki z fasolą.Bezmięsne gołąbki z fasolą to niezwykle pożywne i smaczne danie, które przygotujesz w niecałą godzinę. Obiad jest prosty i tani, a zniknie z talerzy błyskawicznie. Gołąbki podaję z pieczywem lub ziemniakami ugotowanymi na sypko i sosem pomidorowym z 3 składników, jest błyskawiczny i niedrogi.Farsz na gołąbki przygotowuję z fasoli z puszki, której nie trzeba gotować. Jeśli chcesz wykorzystać surowe strączki, dzień przed przygotowywaniem dania namocz je w zimnej wodzie z dodatkiem kminku i odstaw na całą noc, na drugi dzień ugotuj i ostudź.
Kotlety z piersi kurczaka w majonezie to pomysł na wyśmienity, rodzinny obiad. Delikatne, soczyste mięso podane z ulubionymi dodatkami błyskawicznie znika z talerzy i każdy zawsze prosi o dokładkę. Poznaj sprawdzony przepis na soczyste kotlety drobiowe.Kotlety drobiowe to świetna alternatywa dla tradycyjnych, ciężkich schabowych panierowanych w bułce tartej. Są lekkie, bardzo soczyste i pełne smaku. Kotlety po usmażeniu przełóż na ręcznik papierowy, w ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.Kotlety z piersi kurczaka panierowane w delikatnym cieście z mąki, jajek, majonezu i sera to danie, które pokochają nawet największe niejadki. Kotlety podaj z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami, frytkami i lekką surówką, a wszyscy zjedzą obiad ze smakiem.Jeśli szukasz pomysłu na pyszny dodatek do obiadu- tu poznasz przepis na wiosenną surówkę z ogórków, rzodkiewek i groszku cukrowego, do kotletów pasuje idealnie.
Rosół drobiowo-wołowy to pomysł na przepyszny obiad dla całej rodziny. Zupa jest bardzo aromatyczna, rozgrzewająca i doskonale sprawdzi się również w walce z przeziębieniem. Rosół to również bogactwo warzyw i ziół. Dlaczego do rosołu dodaje się kapustę włoską?Najsmaczniejszy rosół uzyskasz z dwóch lub trzech rodzajów mięsa, a także z odpowiednio dobranych warzyw i ziół. Marchewka, korzeń pietruszki, seler, cebula, por i właśnie kapusta włoska to sekret idealnego bulionu. Nie zapomnij również o lubczyku, zielu angielskim i liściach laurowych, które wzmocnią smak potrawy. Rosół gotuję na udku z kurczaka, kawałku szpondra wołowego i indyka, dzięki czemu danie jest bardzo mięsne, wyraźne i rozgrzewające. Zupę podaję z solidną porcją posiekanej natki pietruszki. Gdy mam więcej czasu robię również domowy makaron- tu poznasz przepis na makaron nitki do rosołu, przygotujesz go w godzinę.
Gołąbki są lubianym przez wielu smakoszy sycącym daniem z kapusty. Ich przygotowanie często wiążę się z koniecznością sparzenia warzywa, celem rozdzielenia liści. Tym razem przedstawiamy wam niezawodny sposób, w którym tę niezbyt lubianą czynność będziecie mogli pominąć. Gołąbki przyrządzicie niemalże ekspresowo. Sprawdźcie koniecznie. Gołąbki robi się na wiele różnych sposobów. Niektórzy do farszu dodają grzyby, inni wykorzystują jedynie mięso. W dzisiejszym przepisie zdradzimy, jak usprawnić przyrządzanie ulubionej potrawy. Zrezygnujcie z parzenia kapusty i po prostu podsmażcie ją na patelni, a następnie dodajcie do pozostałych składników. Danie pozostanie smaczne, a nie spędzicie całego dnia w kuchni.
Pomysł na pyszny, rodzinny obiad? Kotlety schabowe w złocistej panierce. Przed smażeniem namocz mięso w maślance, a kotlety będą idealnie soczyste, miękkie i delikatne. Poznaj przepis na maślankowe kotlety schabowe. Każdy będzie błagał o dokładkę.Wiele osób moczy kotlety schabowe w mleku. Nie jest to błąd, jednak schabowe moczone w maślance są o wiele bardziej soczyste i delikatniejsze. Maślanka rewelacyjnie radzi sobie z twardymi włóknami schabu, błyskawicznie je zmiękcza, dzięki czemu kotlety zawsze wychodzą miękkie i pyszne.Kotlety panieruj w mące, jajku i bułce. Brak mąki może spowodować odrywanie się panierki od mięsa podczas smażenia. Schabowe podaj z ulubionymi dodatkami, np. frytkami i surówką z kiszonej kapusty lub ziemniakami i kapustą zasmażaną z kminkiem. Każda wersja dania smakuje wyśmienicie i znika z talerzy błyskawicznie.
Interesuje was, jak zrobić soczysty, aromatyczny schabowy z grilla? Jego sekretem jest specjalna marynata, dzięki której to chude mięso smakuje naprawdę wyśmienicie. Pokrójcie więc mięso na kotlety, potrzymajcie w marynacie, a potem połóżcie na ruszt. Te kotlety z pewnością zrewolucjonizują waszą majówkę.Schab jest chyba najpopularniejszym mięsem w polskiej kuchni. To głównie zasługa kotletów schabowych, które często serwujemy na obiad. Zwykle jednak są to kotlety panierowane i smażone. Dziś jednak powiemy wam, jak zrobić schabowe z grilla. Będą mniej kaloryczne, niezwykle aromatyczne i co najważniejsze — ten obiad możesz zrobić na świeżym powietrzu.