Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Obiad

Obiad

placki z cukinii
03.06.2022 17:43 Najsmaczniejsze placki z cukinii. Banalny pomysł na obiad dla całej rodziny

Nie masz czasu na gotowanie dużego, solidnego posiłku? Mamy banalny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Przygotuj najsmaczniejsze placki z cukinii. Nie zajmie ci to dużo czasu, a wszyscy zachwycą się ich smakiem i lekkością. Najlepiej podaj placki ze śmietaną lub sosem czosnkowym. Placki warzywne są nie tylko proste do zrobienia, ale też całkiem zdrowe. Zawierają zwykle niedużo mąki, bo ich podstawę stanowią właśnie warzywa. Dzięki temu nie są zbyt kaloryczne, a do tego dostarczają cennego błonnika, witamin i soli mineralnych.Do najpopularniejszych placków warzywnych należą te z ziemniaków. Jednak z innych warzyw też można przygotować smaczne placuszki. Dziś weźmiemy na warsztat cukinię — delikatną w smaku, soczystą i niskokaloryczną.

Lekka i zdrowa wersja kremowej marchewki z groszkiem
03.06.2022 13:57 Lekka i zdrowa wersja kremowej marchewki z groszkiem. Prosty przepis

Marchewka z groszkiem jest popularnym obiadowym dodatkiem. Tym razem proponujemy wam pysznie kremową, a jednocześnie lekką wersję z dodatkiem orzechów nerkowca. Będziecie zaskoczeni, jak dobrze komponują się z warzywami. Koniecznie spróbujcie - będziecie zachwyceni tym smakiem.Marchewkę z groszkiem zazwyczaj przyrządza się z maślaną zasmażką. Taka wersja specjału nie jest jednak zbyt zdrowa. Jak jednak inaczej zrobić kremowy warzywny specjał? Okazuje się, że wykorzystanie nerkowców będzie idealnym rozwiązaniem tego problemu. Z tym smacznych orzechów przygotujemy bowiem wspaniały kremowy sos. Skusicie się?

Przepis Kuronia na pyszne bitki. Idealny pomysł na sycący obiad
01.06.2022 21:51 Przepis Kuronia na pyszne bitki. Idealny pomysł na sycący obiad

Bitki w sosie własnym to pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Bitki przepisu Jakuba Kuronia są idealnie miękkie, soczyste i delikatne. Danie będzie gotowe w niecałą godzinę, a z pewnością zachwyci swoim smakiem i niepowtarzalnym aromatem wszystkich domowników. Poznaj przepis Kuronia na pyszne bitki wieprzowe w sosie własnym.Jeśli szukasz pomysłu na szybkie, mięsne danie, to ten przepis jest idealny dla Ciebie. Bitki w sosie własnym są świetne nie tylko na obiad w zwykły dzień, ale i również na święta i większe uroczystości. Podaj je wtedy z kluskami śląskimi i lekką surówką z kapusty czerwonej, a goście będą zachwyceni.Na szybki obiad doskonale sprawdzą się natomiast bitki z gotowanymi ziemniakami oraz z ogórkami kiszonymi lub burakami. Wyraźne w smaku dodatki doskonale komponują się z delikatnym, duszonym mięsem.Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszne danie- tu poznasz przepis na schab pieczony w sosie własnym. Pieczeń jest niezwykle delikatna i aromatyczna, koniecznie musisz spróbować.

Smakowite gołąbki z mięsem drobiowym. Prosty i smaczny obiad
01.06.2022 21:40 Smakowite gołąbki z mięsem drobiowym. Prosty i smaczny obiad

Gołąbki z mięsem drobiowym i ryżem to świetna alternatywa dla tradycyjnych gołąbków z wieprzowiną. Gołąbki z kurczakiem i indykiem polane domowym sosem pomidorowym to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Poznaj przepis na smakowite gołąbki z mięsem drobiowym.Gołąbki z mięsem drobiowym to rewelacyjny pomysł na obiad. Są lżejsze i bardzo aromatyczne, a oblane gęstym sosem pomidorowym błyskawicznie znikają z talerzy. Danie jest świetne zarówno na obiad, jak i na kolację na ciepło.Kapustę z pysznym farszem możesz podać jako samodzielne danie, możesz również ugotować do nich ziemniaki lub podać je z pieczywem. Każda wersja smakuje wyśmienicie i każdy zawsze prosi o dokładkę. Gołąbki z mięsem drobiowym rozpływają się w ustach.Danie z indykiem i kurczakiem polecane jest dla wszystkich, również dla osób zmagających się z wysokim cholesterolem lub będących na diecie. Białe mięso jest o wiele lżejsze od czerwonego i pozbawione tłuszczu. Gołąbki z mięsem drobiowym możemy jeść więc bez ograniczeń.Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszny obiad z indyka- tu poznasz przepis na aromatyczny i pożywny gulasz drobiowy, posmakuje każdemu.

Jak podawać ser halloumi? Przysmak cieszy się coraz większą popularnością
01.06.2022 21:37 Jak podawać ser halloumi? Przysmak cieszy się coraz większą popularnością

Jak podawać ser halloumi? Cypryjski przysmak cieszy się coraz większą popularnością. Nic dziwnego, jego wyjątkowy smak podkreślony suszoną miętą jest doskonałym dodatkiem niemal do każdego dania. Dowiedz się, z czym podawać halloumi i poznaj 2 przepisy na wyśmienite, wiosenne sałatki.Halloumi jest tradycyjnym serem cypryjskim, który produkowany jest z mleka owczego lub koziego, czasem również z połączenia obu rodzajów mleka. Do sera dodaje się również sól oraz liście mięty cypryjskiej, która sprawia, że ser jest niezwykle aromatyczny.Ser halloumi jest coraz bardziej popularny w Polsce. Niemal w każdej restauracji możemy dostać danie z cypryjskim przysmakiem. Ser kupimy również w każdym, większym markecie spożywczym i podamy na wiele sposobów.W cypryjskich restauracjach również najczęściej spotkamy ser serwowany po obróbce termicznej, ponieważ właśnie wtedy uwalnia najlepszy smak. To również główny składnik regionalnego ravioli.Halloumi możemy podać na śniadanie, jako dodatek do jajek i wędlin. Grillowany ser jest pysznym dodatkiem do burgerów, sałatek, makaronów, zapiekanek. Smażony w panierce z jajka i bułki tartej doskonale zastępuje mięso w daniu obiadowym.

Obłędna zupa z kalarepy. Jej smak zaskoczy każdego
01.06.2022 19:05 Obłędna zupa z kalarepy. Jej smak zaskoczy każdego

Wiosenna zupa krem z kalarepy, marchewki i groszku to pomysł na pożywne, smaczne i zdrowe danie dla całej rodziny. Zupa jest delikatna, aromatyczna i jest prawdziwą bombą witaminową. Poznaj prosty przepis na obłędną zupę z kalarepy. Jej smak zaskoczy każdego.Kalarepa dostępna jest w sklepach niemal przez cały rok, jednak to właśnie w maju i czerwcu jest najsmaczniejsza i najzdrowsza. Z kalarepy przygotujesz wiele pysznych dań, w tym właśnie zupę krem z dodatkiem świeżych warzyw i aromatycznego koperku.Kalarepa jest bardzo zdrowym i niskokalorycznym warzywem. To przede wszystkim źródło błonnika, witaminy C, witamin z grupy B, a także magnezu, potasu, żelaza i wapnia. 100 g kalarepy ma jedynie 27 kcal, to warzywo idealne dla wszystkich dbających o zdrowie i prawidłową masę ciała.Włączenie kalarepy do diety niemal od razu przynosi pozytywne skutki- zwiększa się nasza odporność, reguluje praca serca, obniża się poziom cukru, cholesterolu. Żelazo ma wpływ na prawidłową produkcję i transport krwi, a wapń dba o nasze zęby i kości i chroni przed osteoporozą.Z kalarepy przygotujemy również pyszne kotlety i wiosenne surówki, idealne jako dodatek do mięsa i dań wegetariańskich- tu poznasz przepis na wyśmienite kotlety z kalarepy, są proste w przygotowaniu i pyszne.

Dlaczego warto jeść mirunę? Jej zalety zachwycają
01.06.2022 16:37 Dlaczego warto jeść mirunę? Jej zalety zachwycają

Miruna grillowana, pieczona, smażona- jest wiele sposobów na przygotowanie ryby z rodziny dorszowatych. Miruna, oprócz wyjątkowego smaku, jest wyjątkowo zdrowa i szczególnie polecana osobom chorującym na serce, astmę i alergię. Dlaczego warto jeść mirunę? Jej zalety zachwycają.Miruna jest rybą słonowodną z gatunku dorszowatych, którą w warunkach naturalnych można spotkać w Oceanie Spokojnym. Ryby hodowlane są mniejsze, a te na wolności osiągają nawet 1,5 kg wagi. Mięso miruny jest niezwykle delikatne, kruche i bardzo aromatyczne. Całą tuszę, jak i filety miruny kupimy w każdym sklepie rybnym i większych marketach. Ryba doskonale smakuje zarówno smażona, pieczona, grillowana, jak i gotowana na parze. Możemy przygotować ją w chrupiącej panierce, rozmąconym jajku lub oprószyć pieprzem cytrynowym i solą, będzie pyszna.Pomysł na pożywny i zdrowy obiad? Miruna w panierce podana z ziemniakami opiekanymi i surówką z kiszonej kapusty, danie za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy i smakuje nawet największym niejadkom.Jeśli chcesz zgrillować całą tuszę, oprósz pieprzu cytrynowego, dodaj posiekany czosnek, odrobinę posiekanej pietruszki, skrop cytryną. Tak przygotowaną rybę owiń folią aluminiową i piecz na grillu przez kilka minut.

Co zrobić, żeby kotlety schabowe były miękkie i soczyste?
31.05.2022 22:19 Co zrobić, żeby kotlety schabowe były miękkie i soczyste?

Schabowe wyszły twarde, żylaste, mało doprawione lub odkleiła się od nich panierka? Poznaj kilka prostych trików, dzięki którym kotlety zawsze będą idealnie doprawione, delikatne i pyszne. Co zrobić, żeby kotlety schabowe były miękkie i soczyste?Kotlety schabowe w chrupiącej, złocistej panierce są idealnym pomysłem na obiad, zarówno w zwykły dzień, jak i podczas większych uroczystości. Kotlety podaję głównie z ziemniakami gotowanymi, purée ziemniaczanym lub frytkami. Jako jarzynkę natomiast ogórki kiszone, buraczki z chrzanem lub lekką surówkę z kapusty pekińskiej.Tak podane danie za każdym razem znika błyskawicznie i każdy prosi o przepis na schabowe. Wystarczy kilka prostych trików, jak odpowiednie ubicie mięsa, moczenie w mleku i cebuli, panierka i dobrze dobrany tłuszcz do smażenia, aby schabowe wyszły idealnie soczyste i smaczne za każdym razem.Pamiętaj jednak, że zastosowanie nawet wszystkich wskazówek nic nie da, jeśli kupisz stare mięso. Surowy schab musi być najwyższej jakości, musi być świeży i wyglądać apetycznie- w tym artykule dowiesz się, jak wybrać w sklepie najlepsze mięso i kiedy produkt nie nadaje się do spożycia.

pieczony schab
31.05.2022 16:34 Przepis Okrasy na aromatyczny pieczony schab w ziołach

Dziś proponujemy wam przepis Karola Okrasy na aromatyczny pieczony schab w ziołach. Możecie go podać na obiad codzienny lub uroczysty z proponowanym sosem i na przykład zapiekaną kapustą. Tajemnica jego smaku tkwi w prostej, ale bardzo aromatycznej marynacie.Schab jest jednym z najbardziej lubianych kawałków wieprzowiny. Mięso to jest delikatne i chude jak na wieprzowinę. Doskonale nadaje się do pieczenia, choć można je też dusić i smażyć. Poznajcie pomysł Karola Okrasy na soczysty i aromatyczny schab pieczony w niskiej temperaturze.

kotlety mielone
30.05.2022 18:58 Soczyste kotlety mielone z pieczarkami według Kuronia. Ideał wśród obiadów

Co zrobić na obiad? Może soczyste kotlety mielone z pieczarkami według przepisu Jakuba Kuronia? Są ideałem wśród obiadów, bo są niezwykle łatwe i szybkie do przygotowania. A dzięki dodatkowi grzybów zyskują ciekawy smak, któremu nikt się nie oprze.Większość z was z pewnością uważa, że o kotletach mielonych wie już wszystko. Jednak zawsze można do przepisu wprowadzić jakąś zmianę, która wpłynie na smak czy soczystość potrawy. I właśnie takie ulepszenie mielonych proponuje Jakub Kuroń. Do mięsnej masy dodaje podsmażone pieczarki i trochę musztardy. Oba te składniki doskonale pasują do wieprzowiny i podnoszą smak całego dania.

 Soczysta i chrupiąca surówka z pora. Świetny dodatek do obiadu
30.05.2022 13:48 Soczysta i chrupiąca surówka z pora. Świetny dodatek do obiadu

Surówka z pora, marchewki i jabłka jest świetnym dodatkiem do dań mięsnych, wegetariańskich i ryb. Lekka, soczysta i chrupiąca wprost rozpływa się w ustach. Biała surówka z pora zachwyci wszystkich domowników. Poznaj prosty przepis na surówkę z pora, nie ma lepszej.Surówki to zawsze świetny dodatek do obiadu. Świeże warzywa połączone z aromatycznymi ziołami, majonezem, jogurtem lub śmietaną doskonale łączą się z innymi składnikami, tworząc wyśmienity i zbilansowany obiad dla najbliższych.Biała surówka z pora z dodatkiem marchewki, jabłka, natki pietruszki, szczypiorku smakuje wyśmienicie, kiedy podasz ją z majonezem i kwaśną śmietaną. Gorąco polecam również dietetyczny majonez, który przygotujesz błyskawicznie, a będzie zdrowszy i mniej kaloryczny niż gotowy produkt.Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszne danie dla całej rodziny- tu poznasz przepis na kurczaka w sosie porowym. Przygotujesz go błyskawicznie, bo w piekarniku, a cały obiad błyskawicznie zniknie z talerzy.

Najsmaczniejsze kluski śląskie Magdy Gessler. Smakują jak u babci
30.05.2022 13:01 Najsmaczniejsze kluski śląskie Magdy Gessler. Smakują jak u babci

Pomysł na pyszny obiad? Przygotuj kluski śląskie przepisu Magdy Gessler. Znana restauratorka stosuje 1 trik, dzięki któremu kluseczki są jeszcze delikatniejsze i bardziej elastyczne. Poznaj przepis na najsmaczniejsze kluski śląskie Magdy Gessler, smakują jak u babci.Kluski śląskie przepisu Magdy Gessler są pyszne, elastyczne i delikatne. Kluseczki to nie tylko genialny dodatek do rolad wołowych i modrej kapusty. Podaj je jako główne danie z okrasą z boczku wędzonego i posiekanym szczypiorkiem, a wszyscy będą zachwyceni.Delikatne kluseczki możesz również podać w innej formie, np. z boczkiem i rukolą, z okrasą z cebulki, z prażonymi orzechami. Każda wersja dania ma fenomenalny smak i znika z talerzy błyskawicznie.Sekretem idealnie miękkich i najsmaczniejszych klusek śląskich jest odpowiednia proporcja ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Na 1 kg warzyw konieczne jest dodanie 250 g sypkiego produktu. W cieście do klusek nie może oczywiście zabraknąć również jajka i soli. Do klusek śląskich najlepiej sprawdzą się ziemniaki mączne typu B lub C, które zawierają małą ilość wody, a sporo skrobi. Kluseczki robione z wodnistych ziemniaków albo się nie ulepią, albo rozpadną podczas gotowania.Jeśli szukasz pomysłu na tradycyjne danie w niezwykłej odsłonie- tu poznasz przepis Magdy Gessler na bigos szlachecki z suszonymi grzybami i dziczyzną, palce lizać.

Jednogarnkowe, błyskawiczne leczo. Idealne na szybki obiad
30.05.2022 12:12 Jednogarnkowe, błyskawiczne leczo. Idealne na szybki obiad

Leczo jest rewelacyjnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Jednogarnkowe danie jest proste w przygotowaniu i ma doskonały smak. Podsmażona kiełbasa z cukinią, papryką, cebulą i pomidorami z dodatkiem aromatycznych przypraw smakuje obłędnie i za każdym razem błyskawicznie znikną z talerzy. Poznaj przepis na jednogarnkowe, błyskawicznie leczo.Leczo to jedno z moich ulubionych dań w słoneczne, upalne dni. Jest błyskawiczne w przygotowaniu, smaczne i bardzo aromatyczne. Leczo, mimo tego, iż robione na smażonej kiełbasie, nie jest ciężkie. Wystarczą 2 niewielkie kiełbasy, aby całe danie miało wyraźny smak.Dania jednogarnkowe są rewelacyjnym pomysłem na szybki obiad lub kolację na ciepło. Warzywa i mięso, podsmażone razem i doprawione aromatycznymi ziołami wychodzą za każdym razem, bez większego nakładu pracy i czasu. Leczo to świetna opcja dla wszystkich, zabieganych osób. Przepis na leczo jest przepisem podstawowym, możesz go jednak dodatkowo wzbogacić np. o fasolkę czerwoną, boczniaki, fasolkę szparagową, bataty, ziemniaki, kilka dojrzałych pomidorów, za każdym razem danie będzie smakować wyśmienicie.Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszne i pożywne danie- tu poznasz przepis na cukinię po meksykańsku z mięsem mielonym, jest świetna na obiad i kolację.

Kultowy coleslaw z kalafiora
28.05.2022 12:33 Kultowy coleslaw z kalafiora. Nietypowa, zachwycająca wersja uwielbianej surówki

Kalafior jest zdrowym warzywem o przyjemnym delikatnym smaku. Doskonale sprawdzi się jako składnik popularnej surówki colesław. Dodajcie go zamiast kapusty i cieszcie się nietypowym smakiem dobrze znanego specjału. Bez obaw — warzywo można jeść na surowo. W tej wersji jest naprawdę pyszne. Kalafior często trafia do zupy. Chętnie podajemy go także do kotletów schabowych czy mielonych, w postaci ugotowanych i polanych podsmażoną na maśle bułką tartą różyczek. Warzywo jest jednak równie smaczne na surowo. W proponowanej przez nas surówce z pewnością wam się spodoba. Spróbujecie?

Ziemniaki z patelni na szybko. Smażony dodatek do obiadu
27.05.2022 21:42 Ziemniaki z patelni na szybko. Smażony dodatek do obiadu

Ziemniaki z patelni to świetna alternatywa dla tradycyjnych, gotowanych ziemniaków. Są doskonale doprawione, rumiane, miękkie i mają lekko chrupiącą skórkę. Ziemniaki na szybko z rozmarynem i słodką papryką czerwoną to doskonały dodatek do dań głównych.Jeśli znudziły Ci się tradycyjnie podawane ziemniaki, a nie masz czasu na pieczenie ich w piekarniku, ten przepis jest stworzony właśnie dla Ciebie. Ziemniaki na szybko przygotujesz błyskawicznie na patelni, a ich smak zachwyci wszystkich.Ziemniaki z patelni są doskonałym dodatkiem do dań mięsnych, ryb i potraw wegetariańskich. Świetnie smakują podane samodzielnie, a także jako uzupełnienie potraw z grilla. Do ziemniaków możesz również podać ulubiony sos, np. czosnkowy, czy tzatziki.Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki, następnie ugotuj. Im mniejsze kawałki ziemniaków, tym krócej będą się gotować. Kawałki nie mogą być jednak za małe, ponieważ mogą się rozsypać podczas smażenia. Jeśli masz mniejszą patelnię, warzywa smaż partiami, aby powstała na nich chrupiąca skórka. Ziemniaki, które będą smażone w dużej ilości, również się nie przyrumienią, a zamiast pysznego dodatku do obiadu, otrzymasz ziemniaczaną kluchę.

Jak zrobić klasyczne śląskie karminadle? Tradycyjna wersja kotleta mielonego
27.05.2022 21:22 Jak zrobić klasyczne śląskie karminadle? Tradycyjna wersja kotleta mielonego

Śląskie karminadle to tradycyjne danie z południowej Polski. Mięso mielone z łopatki lub karkówki wieprzowej jest soczyste w środku, a z zewnątrz ma chrupiącą skórkę. Karminadle swój wyraźny, mięsny smak zawdzięczają smażeniu na smalcu. Jak zrobić klasyczne, śląskie karminadle?Karminadle to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Niezwykle aromatyczne, przygotowywane według podstawowego przepisu wprost rozpływają się w ustach. Kotlety zawsze rób z kawałka świeżego mięsa, nie kupuj gotowego mięsa mielonego, a poczujesz różnicę w smaku.Do kotletów dodaj dużą cebulę, to ona nada wspaniałego, wyraźnego aromatu. Cebulę możesz posiekać drobno nożem, jednak polecam zetrzeć ją na tarce, dzięki czemu jeszcze lepiej wymiesza się z mięsem, a każdy kotlet będzie tak samo smaczny.Karminadle podaj z ziemniakami, mogą być okraszone cebulką, a także z ogórkiem kiszonym, mizerią lub ćwikłą z chrzanem. Każda wersja dania smakuje wybornie i znika z talerzy błyskawicznie.Jeśli szukasz pomysłu na śląski obiad- tu poznasz przepis na roladę wołową. Podaj ją z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą, a danie zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Przepyszne i soczyste mięsne babeczki. Sekretem jest dodatek sera
27.05.2022 20:48 Przepyszne i soczyste mięsne babeczki. Sekretem jest dodatek sera

Soczyste, mięsne babeczki to wyjątkowo proste danie, który zachwyci swoim smakiem i wyglądem każdego miłośnika niezwykłych dań. Wieprzowe mięso mielone, boczek wędzony i dwa rodzaje sera to sekret przepysznych i soczystych muffinek, których koniecznie musisz spróbować.Wytrawne, mięsne babeczki rewelacyjnie sprawdzą się na szybki, pożywny obiad, kolację na ciepło, podwieczorek oraz na imprezę i spotkanie z rodziną i przyjaciółmi. Babeczki z mięsa mielonego, boczku, mozzarelli i cheddara przygotujesz błyskawicznie, a wszyscy będą prosili i o przepis i o dokładkę.Zapieczone mięso z mozzarellą pod pierzynką z jajka i aromatycznego cheddara daje niezwykłe połączenie, któremu nie można się oprzeć. Babeczki mięsne przygotowuję od dawna i za każdym razem są totalnym hitem, niezależnie od tego, czy piekę je na obiad, czy na jakąś okazję.Wytrawne babeczki to nie tylko pomysł na dania główne i pożywną przekąskę. Jeśli szukasz pomysłu na niezwykłe śniadanie da najbliższych- tu poznasz przepis na wyborne babeczki jajeczne z papryką i brokułem, są stworzone na rozpoczęcie dnia.

Tomasz Strzelczyk, danie z patelni
26.05.2022 19:45 Niesamowity przepis Strzelczyka na „patelnię rolnika”. Pokocha ją każdy

Macie ochotę na prostą i sycącą potrawę? Zdradzamy wam niesamowity przepis Tomasza Strzelczyka na „patelnię rolnika”. Do jej przygotowania wystarczą ziemniaki, trochę wędliny i przypraw. Szybko zamienicie je w pyszne danie, którym zachwycą się nie tylko panowie. Prostota jest kluczem do doskonałego smaku. Oczywiście można pichcić danie godzinami, doprawiać, dolewać i wzbogacać. Jednak zwyczajne, dobrej jakości produkty obronią się własnym smakiem. I tak właśnie jest z „patelnią rolnika" proponowaną przez Tomasza Strzelczyka. Połączenie ziemniaków, boczku, kiełbasy i przypraw jest bardzo swojskie, bardzo naturalne i niezwykle smaczne. Przekonajcie się o tym sami.

Zaskakująca, słodka surówka z selerem i ananasem
26.05.2022 15:05 Zaskakująca, słodka surówka z selerem i ananasem. Ideał do letnich obiadów

Seler jest delikatnym w smaku warzywem, którego delikatna słodycz doskonale sprawdza się w surówkach. Tym razem proponujemy wam wyborna kompozycje z ananasem, orzechami włoskimi oraz żurawiną. Rarytas idealnie pasuje do mięs i ryb. Koniecznie spróbujcie — pokochacie ten smak. Z selera można przyrządzić wyborne kotlety albo prozdrowotny syrop. Zdecydowanie częściej jednak wrzucamy go do bulionu czy surówek. Z ananasem, żurawiną i orzechami włoskimi warzywo smakuje wyśmienicie. Jeśli macie ochotę na słodki, orzeźwiający dodatek do obiadu, sprawdźcie naszą nową recepturę. Będziecie zachwyceni tym połączeniem.

Znakomita fasolka szparagowa w węgierskim stylu. Doskonała przekąska dla całej rodziny
25.05.2022 14:42 Znakomita fasolka szparagowa w węgierskim stylu. Doskonała przekąska dla całej rodziny

Fasolka szparagowa w węgierskim stylu jest wyśmienitym dodatkiem do obiadów, śniadań i kolacji. Mięso, omlety i warzywa w towarzystwie potrawki ze strączków smakują wyśmienicie. Poznaj przepis na żółtą fasolkę szparagową w węgierskim stylu z dodatkiem słodkiej i ostrej papryki.Żółtą fasolkę szparagową zwykle jemy wyłącznie ugotowaną w wodzie lub z zasmażką z masła i bułki tartej, ponieważ tak smakuje rewelacyjnie. Fasolka przygotowana w węgierskim stylu jest nieco inna- bardziej wyraźna, pikantna, słodka, a sos śmietanowy doskonale uzupełnia ten smak.Fasolkę w węgierskim stylu podasz do każdego dania: świetnie urozmaici każdy obiad i kolację. Przygotujesz z niej również pożywne śniadanie- podaj ją z omletem lub frankfurterkami, a całe danie zniknie z talerzy błyskawicznie.Strączki są doskonałym urozmaiceniem naszej diety. To bogate źródło białka roślinnego i wielu cennych witamin i minerałów, dlatego też zaleca się spożywanie tych cennych warzyw. Fasolka szparagowa jest sycąca, pyszna i przede wszystkim zdrowa.Jeśli również uwielbiasz fasolkę polaną masłem i bułką tartą, ale nie jesz jej zbyt często, ponieważ jest bardzo kaloryczna- tu poznasz przepis na fasolkę szparagową w wersji fit, jest nawet zdrowsza niż ta z wody.

Soczysty schab w delikatnym pieczarkowym sosie. Cudowna propozycja na smaczny obiad
25.05.2022 13:13 Soczysty schab w delikatnym pieczarkowym sosie. Cudowna propozycja na smaczny obiad

Pomysł na pyszny, lekki i jednogarnkowy obiad? Przygotuj soczysty schab w delikatnym sosie pieczarkowym z dodatkiem natki pietruszki i śmietany. Schab duszony z warzywami jest miękki i przepyszny. Poznaj prosty przepis na wieprzowinę w sosie z pieczarek, palce lizać.Schabowe duszone w aromatycznym sosie pieczarkowym są niezwykle delikatne, soczyste i pełne smaku. Danie przygotujesz w zaledwie godzinę, a smakuje i wygląda bardzo wykwintnie. Schab w sosie sprawdzi się więc nie tylko na szybki obiad, ale również większe uroczystości i wizytę gości, każdy będzie prosił o przepis.Sos przygotuj na bazie wywaru warzywnego, który jest idealną podstawą do wszystkich dań tego typu. Mięso duszone w bulionie również nabierze doskonałego charakteru. Do schabu podaj ziemniaki, kluski śląskie, włoskie gnocchi, a także ulubioną jarzynkę. Świetnie pasuje tutaj mizeria, buraczki, lekka sałatka z rukolą i pomidorkami.Jeśli szukasz pomysłu na niecodzienny obiad dla całej rodziny- tu poznasz przepis na wyśmienite roladki wieprzowe z suszonymi pomidorami. Danie doskonale sprawdzi się również jako świąteczna potrawa, każdy będzie prosił o dokładkę.

Niezwykle kotlety mielone z dodatkiem suszonych pomidorów
25.05.2022 09:39 Niezwykle kotlety mielone z dodatkiem suszonych pomidorów

Kotlety mielone z dodatkiem suszonych pomidorów to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Mięso z pomidorami, smażone na aromatycznej oliwie, następnie duszone jest idealnie miękkie, soczyste i tak smaczne, że rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na kotlety mielone z suszonymi pomidorami.Kotlety mielone z dodatkiem suszonych warzyw są lekkie, soczyste i pełne smaku. Przygotujesz je błyskawicznie, bez namaczania i odciskania bułki, bez obtaczania. Danie możesz dodatkowo wzbogacić posiekaną natką pietruszki, która świetnie łączy się z wieprzowiną i pomidorami.Kotlety smaż na oleju z dodatkiem oliwy z suszonych pomidorów, dzięki czemu znacznie wzmocnisz smak potrawy. Cebulę koniecznie zetrzyj na tarce, a masa całkowicie najdzie jej aromatem, posiekana cebula nie połączy się tak dobrze z resztą składników, a kotlety miejscami będą miały za dużo lub za mało smaku.Mielone podaj z purée ziemniaczanym, ziemniakami gotowanymi lub opiekanymi. Świetnym dodatkiem jest również lekka sałatka ze świeżych warzyw, surówka z kapusty pekińskiej, buraczki i ogórki.

Które winogrona są najlepsze - jasne czy ciemne? Odpowiedź może zaskoczyć
24.05.2022 14:38 Które winogrona są najlepsze - jasne czy ciemne? Odpowiedź może zaskoczyć

Winogrona kupimy w każdym sklepie, na polskie owoce musimy jednak poczekać do sierpnia. Zarówno jasne, jak i ciemne winogrona pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i są przepyszne. Jeden gatunek owoców wykazuje jednak o wiele silniejsze działanie antyoksydacyjne. Które winogrona są najlepsze- jasne czy ciemne?Winogrona, zarówno jasne, jak i ciemne to przepyszne owoce sezonowe, z których przygotujesz zdrowy sok na zimę, dodasz je do mięs, sałatek i wielu innych potraw. Dojrzałe w pełnym słońcu grona są słodkie i można je jeść bez przerwy.Owoce są bogate w antyoksydanty, a także w potas, żelazo, miedź, jod, witaminę A, K i witaminy z grupy B. Jedzenie winogron wzmacnia między innymi nasze serce, kości, skórę, reguluje pracę tarczycy i odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie całego układu nerwowego i krwionośnego.Jasne winogrona różnią się od ciemnych nie tylko smakiem i wyglądem, ale również ilością witamin, minerałów i antyoksydantów. Sprawdź, które winogrona są najlepsze i najzdrowsze. W tym artykule poznasz przepis na wyśmienity i zdrowy sok z winogron, będzie idealny na zimę.

Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad
24.05.2022 13:46 Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad

Pomysł na szybki, lekki i pożywny obiad? Placki z cukinii z dodatkiem cebulki i suszonych ziół. Podaj je z gęstym jogurtem greckim i posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem, a znikną z talerzy błyskawicznie. Poznaj przepis na najprostsze placki z cukinii, czyli świetną alternatywę dla tradycyjnych placków.Placki z cukinii smakują doskonale, są delikatne, puszyste, a jednocześnie lekko chrupiące, rozpływają się w ustach. Placuszki przygotujesz w bardzo prosty sposób, wystarczy kilka podstawowych składników, a stworzysz przepyszne danie dla całej rodziny.Placki to również doskonały pomysł na kolację lub lunch. Danie możesz spokojnie odgrzać w mikrofalówce, a zachowa cały smak. Cukinia jest o wiele lżejsza od ziemniaków i przede wszystkim dostarcza więcej składników odżywczych i witamin. Cukinia zawiera również mało kalorii i ma niski indeks glikemiczny, a placki usmażysz na niewielkiej ilości oleju, dzięki czemu są o wiele delikatniejsze od tradycyjnych. Placki podaj z ulubionymi składnikami, gorąco polecam jogurt grecki i posiekany szczypiorek, palce lizać.Jeśli szukasz pomysłu na niezwykłą kolację- tu poznasz przepis na wytrawny placek z cukinii z piekarnika, jest lekki i bardzo puszysty.

Rozpływający się w ustach pieczony bakłażan z fetą. Uczta dla każdego
22.05.2022 21:44 Rozpływający się w ustach pieczony bakłażan z fetą. Uczta dla każdego

Pieczony bakłażan z fetą, pomidorami i czerwoną cebulą to pomysł na lekki i pożywny posiłek w greckim stylu. Zapieczone warzywa z serem, gałązkami tymianku i oliwą z oliwek wprost rozpływają się w ustach. Poznaj przepis na pieczony bakłażan z fetą, idealny na obiad lub kolację.Bakłażan jest warzywem wprost stworzonym do grillowania, pieczenia, faszerowania. Warzywo zapieczone z greckim serem feta, pomidorkami cherry, czerwoną cebulą i świeżym tymiankiem to danie idealne na lato. Bakłażan jest pożywny i lekki, jest więc świetnym posiłkiem zarówno na obiad, jak i kolację.Bakłażan, podobnie jak cukinia, jest warzywem idealnym dla osób będących na diecie. Warzywo jest lekkostrawne, małokaloryczne, ale i sycące, ponieważ zawiera błonnik. Warzywo bogate jest również w witaminy z grupy B, witaminę C, K, a także potas i magnez. W bakłażanie znajdziemy również silne antyoksydanty, które zapobiegają powstawaniu chorób nowotworowych oraz opóźniają procesy starzenia. Jeśli szukasz pomysłu na lekki posiłek- tu poznasz przepis na bakłażana faszerowanego pieczarkami, jest idealny na podwieczorek i kolację na ciepło.

Kultowe czarne kluski
22.05.2022 17:26 Kultowe czarne kluski. Oryginalny i prosty przepis

Kluski czarne są znaną wielu smakoszom ziemniaczaną potrawą. Wymagający zaledwie trzech składników rarytas przygotujecie wyjątkowo się sprawnie, a jego smak na długo pozostanie w pamięci waszych bliskich. Koniecznie spróbujcie — jeszcze nie raz do niego wrócicie. Kto choć raz spróbował klusek śląskich, ten wie, że ziemniaczane smakołyki potrafią być wyśmienite. Podobnie będzie w przypadku innej kultowej odsłony polskiej bulwy, czyli klusek czarnych. Warto przygotować ten prosty i sycący smakołyk. Z pewnością spodoba się nie tylko dzieciom. Spróbujecie?

Niezwykły sposób na udane zbiory pomidorów. Będą rosły jak szalone
22.05.2022 14:56 Niezwykły sposób na udane zbiory pomidorów. Będą rosły jak szalone

Myślisz o posadzeniu własnych pomidorów? Musisz pamiętać o odpowiednim przygotowaniu gleby oraz o regularnym odżywianiu sadzonek przy pomocy specjalnych nawozów lub samodzielnie przygotowanego roztworu. Poznaj niezwykły sposób na udane zbiory pomidorów, będą rosły jak szalone.Pomidory to warzywa, które rosną w błyskawicznym tempie, pod warunkiem, że odpowiednio się o nie dba. Nie wystarczy raz użyźnić glebę, pomidory wymagają stałego uzupełniania związków mineralnych, głównie jodu i azotu, aby rosły szybko, nie chorowały i były smaczne i soczyste.Domowe, wygrzane w pełnym słońcu pomidory są aż słodkie. Z takich warzyw przygotujesz najsmaczniejszy krem z pomidorów, zrobisz domowy przecier, sosy do słoików, dżem i dodasz do niemal każdego dania. Warzywa smakują wybornie również jako dodatek do kanapek i sałatek. Sprawdź, jak i czym je nawozić, aby były doskonałe.Oprócz pomidorów, posadź również aromatyczne zioła, którymi doprawisz każdą zupę, każdy sos, każde danie- tu dowiesz się, jak hodować zioła na balkonie. Wystarczy przestrzegać kilku zasad, a będą szybko rosły.

Banalny przepis na kultowe pyry z gzikiem. Smakują nieziemsko
21.05.2022 20:47 Banalny przepis na kultowe pyry z gzikiem. Smakują nieziemsko

Pyry z gzikiem są idealnym pomysłem na tani, błyskawiczny i smaczny obiad lub kolację dla całej rodziny. Aromatyczne danie na ciepło posmakuje każdemu miłośnikowi tradycyjnych dań. Poznaj przepis na kultowe pyry z gzikiem, rozpływają się w ustach.Gzik to tradycyjna potrawa kuchni kujawskiej i wielkopolskiej. To nic innego, jak twaróg wymieszany z kwaśną śmietaną i dodatkami, głównie szczypiorkiem, cebulką, solą i pieprzem. Gzik podawany jest ziemniakami gotowanymi i pieczonymi, każda wersja dania smakuje wyśmienicie.Pyry z gzikiem to ziemniaki gotowane bez skórki. Do gorących, parujących jeszcze ziemniaków dodaj twaróg ze śmietaną, a stworzysz gęsty, kremowy sos, którym obtoczone będą pyry. Danie przygotujesz dosłownie w kilka chwil, a wszyscy będą zachwyceni.Obiad możesz podać z kefirem lub maślanką i dodatkowo oprószyć prażoną cebulką. Pyry z gzikiem to pożywne i zbilansowane danie, którego musisz spróbować. Na pewno zostanie z Tobą na dłużej i będzie często pojawiać się na obiad.Jeśli szukasz pomysłu na tradycyjną sałatkę- tu poznasz przepis na poznańską sałatkę śledziową z ziemniakami według Magdy Gessler, palce lizać.