Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Piekarnik

Piekarnik

Zapiekanki jak z PRL-u
30.12.2022 14:54 Zapiekanki rodem z PRL-u jak za dawnych lat? Sekret tkwił w 1 sztuczce

Zapiekanki jak z PRL-u są smaczne i sycące. Swój niezwykły aromat zawdzięczają rozdrobnieniu pieczarek. Uwalniają one wtedy zapach o wiele łatwiej i doskonale łączą się z serem podczas pieczenia. Polecamy spróbować — każdy zje ze smakiem.Proste i smaczne zapiekanki z bagietki z dodatkiem pieczarek i sera żółtego kiedyś były niezwykle popularną przekąską. W Sylwestra warto przypomnieć sobie ten kultowy rarytas z dawnych lat. Ich przygotowanie nie jest trudne.

Ukochana przekąska Polaków wraca do Biedronki. Podobną zrobisz w pół godziny
29.12.2022 08:53 Ukochana przekąska Polaków wraca do Biedronki. Podobną zrobisz w pół godziny

Zastanawiasz się nad sylwestrowymi przekąskami? Mamy dla Ciebie dobrą wiadomość - chipsy Lay's po roku przerwy wracają do Biedronki. Kultowa przekąska sprawdzi się nie tylko w czasie imprez, ale też przy oglądaniu telewizji. Jednak pamiętaj, że chipsy możesz przygotować również samodzielnie z kilku podstawowych składników. Jak podaje Business Insider, pod koniec grudnia do sieci sklepów Biedronka wrócą chipsy Lay's. Kultowa, ukochana przekąska będzie dostępna we wszystkich, najbardziej popularnych smakach, np. solone, fromage, zielona cebulka, papryka. Wrócą też chipsy Lay's Oven Baked. To świetna wiadomość, zwłaszcza przed Sylwestrem, kiedy zaczynamy robić zakupy na przywitanie Nowego Roku.Kultowych chipsów marki Lay's nie było w Biedronce od roku. Powodem braków były negocjacje w sprawie ceny przekąsek. Popularna sieć sklepów nie mogła zaakceptować zbyt wysokich cen zaproponowanych przez producenta. Po powrocie na półki cena opakowania Lay's Oven Baked 200 g i klasycznych Lay'sów 215 g to 6,99 złotych.Pamiętajcie jednak, że przekąskę możemy również przygotować samodzielnie w domu. Potrzebujemy wyłącznie ziemniaków, oliwy z oliwek i soli. Chipsy możemy przygotować również w wersji ziołowej, dodając np. zioła prowansalskie. Domowe chipsy są równie smaczne, jednak o wiele zdrowsze i lżejsze od gotowej przekąski.

Szybka zapiekanka na cieście francuskim. Lekki obiad zrobisz z kilku składników
28.12.2022 00:18 Szybka zapiekanka na cieście francuskim. Lekki obiad zrobisz z kilku składników

Szybka zapiekanka na cieście francuskim z wędzonym łososiem jest prostym i pysznym daniem dla całej rodziny. Zapiekanka będzie również świetnym pomysłem na obiad, podwieczorek lub przekąskę. Łosoś, pomidory i sos śmietanowo-jajeczny jest połączeniem, którego musisz spróbować.Zapomnij o wyrabianiu kruchego ciasta i pieczeniu z grochem lub fasolą, żeby się nie wybrzuszyło. Zapiekanki na cieście francuskim są równie smaczne, a ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut. Zapiekanka z łososiem będzie gotowa dosłownie po 40-45 minutach od rozpoczęcia gotowania.Do przygotowania zapiekanki na cieście francuskim potrzebujesz kilku składników. Wędzony łosoś, mozzarella, pomidorki koktajlowe, jajka, słodka śmietanka, czerwona cebula, rukola i opakowanie ciasta francuskiego. Tyle potrzebujesz, żeby przygotować pyszne danie dla całej rodziny.Zapiekanka z łososiem nie wymaga wcześniejszego obrabiania i przygotowywania produktów, przez co jest jednym z szybszych dań, jakie zrobisz w domu. Ciasto i resztę składników zalej sosem na bazie jajek i śmietany i wstaw do nagrzanego piekarnika, koniecznie z opcją grzania góra- dół, żeby nie przypalić delikatnego ciasta.

sos pieczeniowy
26.12.2022 20:58 Jak zrobić domowy sos pieczeniowy? Już nigdy nie sięgniesz po gotowca z torebki

Sos pieczeniowy jest nieodłącznym dodatkiem wielu dań obiadowych. Wzbogaca smak nie tylko mięsa, ale także klusek, kopytek i makaronów. Wiele osób bez takiego dodatku nie wyobraża sobie smacznego posiłku. Podpowiadamy, jak przyrządzić ten rarytas z esencji pozostałej po pieczeniu mięsa.Domowy sos pieczeniowy jest gesty i esencjonalny. Doskonale uzupełnia smak rozmaitych dań. Zachowaj sok pozostały po ostatniej pieczeni i zamień go w fenomenalny sos. Najlepszy wychodzi z mięsa, które podczas pieczenia zostało porządnie zarumienione.

jak odgrzewać usmażonego karpia
23.12.2022 22:47 Jaki jest najlepszy sposób na odgrzewanie karpia? Jedna metoda bije na głowę pozostałe

Karp jest tradycyjną rybą serwowaną na Wigilię. Często serwuje się go na ciepło, w wersji smażonej. Jak odgrzewać wcześniej usmażonego karpia. Idealne do tego celu sprawdzi się piekarnik. Metodę tę możesz też wykorzystać w pierwszy dzień Świąt, jeśli jeszcze została Ci ta pyszna ryba. Odgrzewany na następny dzień karp może zachować pełnię swojego smaku i aromatu. Jak odgrzewać usmażonego karpia, aby tego dokonać? Poza piekarnikiem, możecie użyć do odgrzewania patelni. Dzięki odpowiedniemu doborowi tłuszczu, ryba będzie równie smaczna, jak zaraz po przyrządzeniu.

W te święta zachwyć swoich bliskich pysznymi cynamonkami, znamy najprostszy przepis
23.12.2022 19:11 W te święta zachwyć swoich bliskich pysznymi cynamonkami. Znamy najprostszy przepis

Cynamonki są pysznym deserem na Boże Narodzenie. Bułeczki z ciasta drożdżowego z aromatycznym nadzieniem wychodzą za każdym razem, są puszyste i pełne smaku. Cynamonki udekoruj lukrem, a będą pięknie prezentować się na świątecznym stole.Zamiast kolejnego ciasta na święta, spraw najbliższym pyszną niespodziankę. Cynamonki według najprostszego przepisu przygotujesz w mgnieniu oka. Bułeczki z cynamonowym nadzieniem to wyśmienity dodatek do kawy i zimowej, rozgrzewającej herbaty.Ciasto drożdżowe na cynamonki przygotuj z suszonych drożdży, co znacznie ułatwi pracę. Delikatne ciasto wyrabiaj ręcznie, następnie odstaw w suche i ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoją objętość. Cynamonki przed pieczeniem przykryj ściereczką i ponownie odstaw na chwilę, żeby bułeczki jeszcze trochę urosły.Świąteczne cynamonki po ostudzeniu udekoruj lukrem. Puszyste, korzenne bułeczki wychodzą za każdym razem i zawsze znikają błyskawicznie. Delikatne ciasto drożdżowe i aromatyczne nadzienie z masła, cukru i mielonego cynamonu to połączenie, które zachwyci każdego łasucha.

Makowiec zwykle pęka w czasie pieczenia? Zastosuj nasze rady, a wyjdzie jak z cukierni
22.12.2022 17:12 Makowiec zwykle pęka w czasie pieczenia? Zastosuj nasze rady, a wyjdzie jak z cukierni

Makowiec zawijany, zwany też struclą makową, jest tradycyjnym ciastem pieczonym na Boże Narodzenie. Ciasto drożdżowe zrolowane z masą makową doskonale smakuje i zwykle pięknie wygląda. Zwykle, bo niestety ciasto często pęka podczas pieczenia. Zastosuj nasze rady, a tym razem wyjdzie perfekcyjnie.Makowiec jest ciastem o wyjątkowym smaku. Masa makowa doprawiona bakaliami, orzechami, miodem, skórką z pomarańczy i aromatem migdałowym jest jednym z lepszych ciast, jakie możemy upiec. Mak na makowiec gotuj w mleku i zmiel dwukrotnie w maszynce. Wtedy będzie delikatny i dobrze połączy się z resztą składników.Sekretem idealnego makowca jest ciasto. Musisz je bardzo dobrze wyrobić, żeby było jednolite i elastyczne. Ciasto musi również wyrosnąć bezpośrednio po wyrobieniu i po zawinięciu w rulon. Bez tych czynności makowiec się nie uda. Do masy koniecznie dodaj pianę z białek i płynny miód. Produkty świetnie połączą wszystkie składniki i sprawią, że masa będzie wilgotna, nie wysuszy się i nie rozwarstwi podczas pieczenia. Masa makowa musi być ostudzona, kiedy będziesz wykładać ją na drożdżowe ciasto.

Babciny przepis na puszysty i wilgotny sernik świąteczny. Lepszego nie kupisz w żadnej cukierni
21.12.2022 21:39 Babciny przepis na puszysty i wilgotny sernik świąteczny. Lepszego nie kupisz w żadnej cukierni

Babciny przepis na sernik nie ma sobie równych. Ciasto pięknie rośnie w piekarniku, nie opada, nie kruszy się, nie pęka. Sernik jest niezwykle puszysty i wilgotny. Sekretem jest odpowiedni rodzaj sera, sposób pieczenia i studzenie. Przepis na sernik jest przepisem podstawowym. Do masy pod sam koniec mieszania składników, możesz dodać rodzynki, kawałki brzoskwini z puszki, skórkę tartą z pomarańczy. Upieczony i ostudzony sernik oprósz cukrem pudrem lub polej polewą z gorzkiej czekolady i kilku łyżek mleka.Sernik możesz przygotować bez żadnego spodu. Możesz upiec również lekki spód z kruchego ciasta lub wyłożyć na tortownicę herbatniki lub biszkopty. Możesz także przygotować masę z masła i pokruszonych herbatników. Wszystko zależy od tego, na jakie ciasto masz ochotę. Jaki jest sekret puszystego sernika? Do ciasta wykorzystaj półtłusty twaróg, zrezygnuj z chudego sera, ponieważ masa nie będzie wilgotna po upieczeniu. Bardzo ważne jest również pieczenie i studzenie. Wyłącz termoobieg, a ciasto studź w piekarniku. Uchyl jedynie lekko drzwi, żeby udostępnić dopływ świeżego powietrza.

Świeży karp dziś w Biedronce
21.12.2022 16:39 Tylko dziś największy świąteczny przysmak za 3.49 w Biedronce. Zdradzamy, jak go przyrządzić

Biedronka przygotowała nie lada gratkę dla tradycjonalistów, dla których świeży karp jest obowiązkowym elementem wigilijnej kolacji. Płaty ryby, idealne do zrobienia pysznego dania w miodowej glazurze, kupicie już za 3,49 zł/ 100 g. Warto się skusić — przysmak spodoba się nawet wybrednym. Karp w miodowej glazurze jest bardzo prostą potrawą, a jej przygotowanie nie wymaga wiele czasu. Wystarczy tylko nieco wcześniej oczyścić rybę i zamarynować ją w cebuli, a w dniu podania upiec. Będzie tak smacznie, że każdy po prosi o dokładkę.

Kiedy upiec makowiec na święta i jak go przechowywać, by zachował świeżość?
21.12.2022 10:30 Kiedy upiec makowiec na święta i jak go przechowywać, by zachował świeżość?

Makowiec zawijany jest tradycyjnym ciastem pieczonym na Boże Narodzenie. Delikatne ciasto drożdżowe i wilgotna, pełna smaku masa makowa są przepysznym połączeniem. Wiele osób zastanawia się, kiedy można upiec ciasto i jak je przechowywać, żeby w Święta smakowało jak świeże. Ciasto drożdżowe na makową struclę przygotuj chwilę wcześniej, żeby zdążyło wyrosnąć i odpocząć przed pieczeniem. Po rozwałkowaniu masy na cienki placek i zawinięciu strucli, makowiec przykryj ściereczką i odstaw na 30-40 minut do wyrośnięcia. Dopiero wtedy wstaw do nagrzanego piekarnika.Żeby masa makowa nie oddzielała się od ciasta i nie była sucha, koniecznie dodaj do niej płynny miód i pianę z białek. To skuteczny sposób na ciasto, które wychodzi za każdym razem. Mak ugotuj w mleku, następnie zmiel dwa lub nawet trzy razy w maszynce o drobnych oczkach.Do masy makowej na makowiec dodaj orzechy włoskie, rodzynki, skórkę tartą z pomarańczy, suszoną żurawinę, morele, daktyle. Pod koniec wyrabiania masy makowej polecam dodać odrobinę ekstraktu migdałowego, który podkreśli smak. Na 500 g maku dodaj łącznie 150 g posiekanych, ulubionych bakalii. Efekt zachwyci każdego.

włoska baba
21.12.2022 09:37 Wegańskie panettone. Lekka włoska babka świąteczna bez jajek bije na głowę tradycyjne polskie wypieki

Włoska babka świąteczna jest puszysta i aromatyczna. Pełna kontrastów — z pysznie soczystym wnętrzem i chrupiącą otoczką — będzie stanowiła nie lada konkurencję dla popularnego keksa czy strucli owocowej. Przyrządzicie ją bez nabiału, więc spodoba się też weganom i alergikom. Pyszną i wizualnie zachwycającą włoską babkę świąteczną, czyli panettone, bez trudu przygotujecie w domowym zaciszu. Historia pochodzącego z Mediolanu deseru sięga XV wieku, lecz tradycja wypiekania go na Boże Narodzenie na dobre utrwaliła się dopiero w wieku XVIII. W oryginalnej wersji drożdżowy przysmak przyrządza się z dodatkiem jaj i jest pełen słodkich rodzynek oraz aromatycznej kandyzowanej skórki z pomarańczy i cytryny.Nasza wersja nie będzie jednak wymagała kurzego nabiału. Zastąpimy je zdrowym siemieniem lnianym. Zamiast mleka użyjemy też napoju roślinnego, a masło zamienimy na olej rzepakowy. Postawimy zatem na roślinne, proste składniki, a nasze panettone będzie wegańskie i bezlaktozowe.

Sernik z rodzynkami
20.12.2022 22:20 1 patent i rodzynki w serniku przenigdy nie opadną. Jest pilnie strzeżony przez cukierników

Rodzynki w serniku dla wielu smakoszy są obowiązkowe. Nim jednak dodamy je do masy, konieczne jest odpowiednie ich przygotowanie. Prosty trik polegający na namoczeniu rarytasu i obtoczeniu go w mace sprawi, że nie opadną na dno ciasta.Sernik z rodzynkami nie będzie smaczny, jeśli suszone winogrono znajdziemy jedynie na dnie. Aby smakowite bakalie były obecne w całej objętości wypieku, wcale nie potrzeba wiele. Prosta cukiernicza technika sprawi, że uzyskamy znakomite rezultaty.

Dlaczego w makowcu robi się dziura?
20.12.2022 18:26 Dlaczego w makowcu robi się dziura? Lepiej mieć świadomość i uniknąć błędu

Makowiec zawijany pojawi się na niejednym świątecznym stole. Zdarza się, że mimo starań w jego wnętrzu pojawiają się nieestetyczne przerwy. Kilka szczegółów sprawi, że unikniemy przykrej niespodzianki. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę.Makowca nie odmówi chyba, żaden smakosz. Miękki, delikatny i jednocześnie pełen nadzienia wypiek nie jest trudny do uzyskania. Wystarczy zadbać o pewne detale, by w cieście nie pojawiły się puste przestrzenie. Zdradzamy, co ma wpływ na powstawanie dziur.

Sernik Bożeny Dykiel nie ma sobie równych. Co za smak
19.12.2022 19:11 Sernik Bożeny Dykiel nie ma sobie równych. Co za smak

Bożena Dykiel zdradziła prostą recepturę na świąteczny sernik, który zawsze się udaje. Po upieczeniu ciasto jest puszyste, doskonale wyrośnięte, nie opada i nie pęka. Sernik z rodzynkami jest obowiązkowym ciastem na Boże Narodzenie.Bożena Dykiel w autorskiej książce pt. ,,Pyszne ciasta domowe" podzieliła się swoimi przepisami na wyśmienite ciasta i desery dla całej rodziny. To właśnie z tej książki pochodzi przepis wykorzystany w artykule. Przepis aktorki na sernik jest niezwykle prosty, a ciasto wychodzi puszyste i delikatne za każdym razem.Sernik Bożeny Dykiel przygotujemy naprawdę błyskawicznie. Wystarczy, że zmielimy twaróg i wymieszamy go z resztą składników. Aktorka do sernika dodaje namoczone rodzynki. Smak ciasta możemy dodatkowo wzmocnić skórką tartą z pomarańczy, którą dodajemy pod sam koniec przygotowywania masy.Sernik możemy upiec bez żadnego spodu. Możemy upiec lekki podpiek lub wyłożyć blachę herbatnikami. Świetnym pomysłem na spód do sernika są również pokruszone herbatniki wymieszane z roztopionym masłem. Sernik po upieczeniu możemy udekorować cukrem pudrem lub domową polewą czekoladową.

Lukier na strucli czy pierniczkach nie zastygł? Podpowiadamy, jak skutecznie rozwiązać problem
18.12.2022 11:21 Lukier na strucli czy pierniczkach nie zastygł? Podpowiadamy, jak skutecznie rozwiązać problem

Lukier jest idealny do dekoracji pierników, strucli i innych wypieków. Odpowiednio przygotowana masa jest plastyczna, gęsta i wygląda przepięknie. Niestety czasem lukier nie zastyga i przylepia się do dłoni. Jak uniknąć takiej sytuacji? Mamy skuteczny sposób - wystarczy skorzystać z piekarnika. Jeśli lukier nie chce zastygnąć na domowych wypiekach, najprawdopodobniej przygotowałaś za rzadką, lejącą się masę lub zaczęłaś dekorowanie, kiedy pierniki lub strucla były jeszcze ciepłe. Wypieki muszą być zupełnie zimne, a lukier naprawdę gęsty. Rzadki lukier uratujesz dodając więcej cukru pudru do masy. Jeśli udekorowałaś już domowe wypieki, a lukier nie zastyga, wstaw ciasto na kilka minut do ciepłego piekarnika. To najlepszy sposób, aby masa z cukru zastygła niemal od razu.Lukier daje nam wiele możliwości dekoracyjnych. Możemy wykorzystać biały lukier lub wymieszać go z barwnikami spożywczymi. Lukier będzie również naturalnym klejem do innych elementów dekoracyjnych, np. figurek cukrowych, perełek, czy śnieżynek i innych posypek.

Bosacka nie marnuje sałatki jarzynowej. Robi z resztek ogromny przysmak
17.12.2022 18:31 Bosacka nie marnuje sałatki jarzynowej. Robi z resztek ogromny przysmak

Katarzyna Bosacka zdradziła świetny sposób na wykorzystanie resztek sałatki jarzynowej. Z sałatki, czerstwego chleba, jajka i kawałka żółtego sera przygotujesz wyśmienitą tartę na chrupiącym spodzie. Tarta jest totalnym hitem i nic w kuchni się nie marnuje.W październiku odbyła się premiera książki kucharskiej Katarzyny Bosackiej pt. ,,Obiad za mniej niż pięć złotych na osobę". Znana dziennikarka podzieliła się w niej przepisami na wyśmienite i tanie dania na każdą okazję. Przepis na tartę z sałatki jarzynowej wykorzystany w artykule pochodzi właśnie z książki Bosackiej.Na święta przyrządzamy wiele potraw i w takich ilościach, że zwykle zostają. O ile bigos, mięso czy pierogi możemy zamrozić, tak resztki sałatek zwykle lądują w koszu. Katarzyna Bosacka zdradziła świetny patent na wykorzystanie sałatki jarzynowej, która została po świętach. Przygotujemy z niej wyśmienitą tartę.Do przygotowania tarty z sałatki jarzynowej nie potrzebujemy mąki. Spód przyrządzimy z kilku kromek czerstwego chleba i jajka. Spód zapiekamy, przekładamy na niego resztkę sałatki, oprószamy serem i wstawiamy do piekarnika. Po 6- 7 minutach mamy gotowe danie.

Co zrobić, żeby makowiec nie pękał podczas pieczenia?
16.12.2022 15:00 Makowiec pęka podczas pieczenia? Najczęściej winny jest 1 błąd. Koniecznie go unikaj

Czy wiecie, co zrobić, żeby makowiec nie pękał podczas pieczenia? Jednym z błędów prowadzących do kruszącego się ciasta jest umieszczenie w nim zbyt dużej porcji nadzienia. Równie istotne są dodane składniki oraz ich proporcje. Podpowiadamy, co zrobić, by uzyskać elegancki wypiek.Makowiec jest jednym z deserów, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Aby zachwycił wszystkich, powinien być miękki i nie przesuszony, a drożdżowa część nie może pękać. Aromatyczne ciasto będzie trzymało swój kształt, jeśli zadbamy o kilka szczegółów.

Co zrobić, żeby strucla makowa nie rozwarstwiała się w czasie pieczenia? 1 trik rozwiązuje problem
15.12.2022 22:10 Co zrobić, żeby strucla makowa nie rozwarstwiała się w czasie pieczenia? 1 trik rozwiązuje problem

Co zrobić, żeby strucla makowa nie rozwarstwiała się? Do masy makowej dodaj rozczyn z drożdży. Prosty trik znacznie ułatwi pracę, a strucla po upieczeniu będzie wyglądać jak z najlepszej cukierni. Do maku dodaj również składniki, które nawilżą masę, a całe ciasto będzie wyrośnięte, wilgotne i pełne smaku.Strucla makowa, keks i piernik to jedne z ciast, które królują na naszych stołach w Wigilię i Boże Narodzenie. O ile makowiec na kruchym spodzie jest prostym deserem, tak makowiec zawijany na cieście drożdżowym wymaga odpowiedniego przygotowania. W przeciwnym wypadku mak oddzieli się od ciasta i straci apetyczny wygląd. Strucla makowa, czyli makowiec zawijany, jest bardzo aromatycznym ciastem. Niestety, tradycyjny makowiec często rozwarstwia się podczas pieczenia, a masa makowa jest sucha. Jest na to jednak skuteczny sposób. Mak należy odpowiednio przygotować przed dodaniem owoców i bakalii. Co zrobić, żeby strucla makowa nie rozwarstwiała się?Sekretem doskonałej strucli jest rozczyn drożdżowy. Nie dodawaj go wyłącznie do składników na ciasto. Rozczyn będzie świetnym składnikiem masy makowej, ponieważ nawilży ją i sprawi, że mak nie oddzieli się od ciasta drożdżowego podczas pieczenia. Do masy warto dodać również inne składniki.

Zapomniałeś o pasztecikach do barszczu na święta? Nic straconego. Zrobisz je nawet na ostatnią chwilę
14.12.2022 17:33 Zapomniałeś o pasztecikach do barszczu na święta? Nic straconego. Zrobisz je nawet na ostatnią chwilę

Bez rozczynu, bez czekania, bez wyrabiania. Paszteciki z ciasta francuskiego do barszczu przygotujesz błyskawicznie. Podsmaż na maśle pieczarki, dodaj cebulę i natkę pietruszki. Farsz przełóż na ciasto i wstaw do piekarnika. Paszteciki zachwycają smakiem.Paszteciki zwykle robimy z ciasta drożdżowego. Samo przygotowanie ciasta jest jednak czasochłonne i wymaga uwagi. Składniki muszą być w odpowiedniej temperaturze, musimy przygotować rozczyn, później ciasto i czekać, aż podwoi swoją objętość. Paszteciki z ciasta francuskiego do barszczu zrobimy znacznie szybciej.Paszteciki z ciasta francuskiego do barszczu wigilijnego będą absolutnym hitem na świątecznym stole. Sekretem jest pyszny farsz. Nadzienie przygotowane z pieczarek, cebuli i natki pietruszki jest niezwykle aromatyczne. Paszteciki przed pieczeniem smarujemy jajkiem i posypujemy czarnuszką lub kminkiem.

Wilgotny piernik z powidłami
13.12.2022 11:42 Wilgotny i aromatyczny piernik na święta zrobisz z łatwością. Wystarczy wykorzystać 1 pyszny dodatek

Wilgotny piernik z powidłami skusi niejednego łasucha. Śliwkowy rarytas dodany do masy sprawia, że jest ona niesamowicie smaczna i przyjemnie rozpływa się w ustach. Ciasto przygotujecie w zaledwie kilka chwil. Musicie spróbować. Znakomity patent na wigilijny piernik, który dziś wam prezentujemy, spodoba się tym z was, którzy nie lubią spędzać zbyt wiele czasu w kuchni. Tę odsłonę wigilijnego deseru przyrządza się niemal ekspresowo. Wystarczy połączyć wszystkie składniki w odpowiedniej kolejności i upiec. Prościej się nie da.

ciasto z kokosem siostry anastazji
12.12.2022 20:16 Siostra Anastazja robi najlepsze ciasto z kokosem. Detronizuje kupne słodycze

Siostra Anastazja od lat znana jest ze swoich niezwykłych dań i wypieków. Tym razem podzieliła się sposobem na kakaowe ciasto z dodatkiem kokosa. Taki deser doskonale sprawdzi się na co dzień i od święta.Najpyszniejsze przepisy wcale nie muszą być trudne w wykonaniu. Takie właśnie jest ciasto kokosowe siostry Anastazji. Jedyne czego wymaga, to staranne wymieszanie składników. Smaczny kakaowo-kokosowy deser zawsze się udaje.

Ziemniaki pieczone z kminkiem. Pełen smaku dodatek do obiadu
08.12.2022 16:59 Ziemniaki pieczone z kminkiem. Pełen smaku dodatek do obiadu

Zwykle gotujesz ziemniaki do obiadu? Zaskocz wszystkich uniwersalnym dodatkiem w nowej odsłonie. Ziemniaki pieczone są jeszcze smaczniejsze i bardzo aromatyczne. Warzywo zapiecz z kminkiem, będzie świetnym dodatkiem do każdego rodzaju mięsa, ryb i potraw wegetariańskich.Ziemniaki są najpopularniejszym dodatkiem obiadowym. Gotowane podajemy z koperkiem lub szczypiorkiem, ale lubimy też frytki i ziemniaki z piekarnika. Dziś proponujemy Wam ziemniaki pieczone z kminkiem. Są niezwykle aromatyczne i smaczne. Ziemniaki pieczone z kminkiem są dodatkiem, który przygotujesz w kilka minut. Potrzebują jednak ok. 40 minut pieczenia. Będą miękkie, lekko chrupiące z zewnątrz i przede wszystkim bardzo aromatyczne. Kminek doskonale podkręci też smak kultowego dodatku do obiadu. Ziemniaki przeznaczone do pieczenia dokładnie umyj i wyszoruj. Obierz je tylko wtedy, gdy mają grubszą skórkę. Upieczone w mundurkach smakują o wiele lepiej niż ziemniaki obrane i wstawione do piekarnika.

Jak zmiękczyć twarde pierniczki? Sposobów jest kilka, każdy banalny
06.12.2022 15:09 Jak zmiękczyć twarde pierniczki? Sposobów jest kilka, każdy banalny i skuteczny

Pierniczki są pysznymi, świątecznymi ciastkami o korzennym smaku. Niestety ciasto piernikowe dość szybko zaczyna twardnieć. Z pomocą przychodzi jednak skórka chleba i jabłko. Dowiedz się, jak zmiękczyć pierniczki i w jaki sposób je przechowywać, żeby nie stwardniały. Domowe pierniczki w wielu domach są obowiązkowym elementem Bożego Narodzenia. Słodkie, korzenne ciasteczka dekorujemy lukrem, kolorowymi posypkami, cukrem plastycznym, czekoladą. Część pierników przeznaczamy na dekorację choinki i stołu, resztę musimy przechowywać w odpowiedni sposób, aby nie stwardniały.Jeśli jednak już tak się stanie, nie musimy wyrzucać ciastek. Są proste sposoby na ich zmiękczenie. Wystarczy zastosować sztuczkę z chlebem lub obierkami z jabłka. To skuteczne sposoby na twarde ciasteczka świąteczne. Już po kilku godzinach zrobią się miękkie.

Kruche ciasteczka cynamonowe na Boże Narodzenie
06.12.2022 04:00 Kruche ciasteczka cynamonowe na Boże Narodzenie

Ciasteczka cynamonowe są już tradycyjnymi wypiekami na Boże Narodzenie. Ciasteczka są proste w przygotowaniu, kruche i pełne smaku. Cynamon i dekoracje z lukru, masy cukrowej i innych, jadalnych elementów, nadają im świątecznego charakteru. Ciasteczka cynamonowe to jedne z tych wypieków, które muszą znaleźć się na świątecznym stole i na choince. Gotowe ciasteczka prezentują się przepięknie. Po upieczeniu są kruche, chrupiące i znikają błyskawicznie. Jeśli chcesz zawiesić ciastka na świątecznych drzewku, dziurkę na wstążkę zrób w cieście przed pieczeniem. W przeciwnym razie ciasteczko popęka i się pokruszy.Do przygotowania ciasteczek cynamonowych potrzebujesz kilku podstawowych składników: mąki, cukru, cynamonu, masła i jajek. Ciasto na ciasteczka wyrabiaj szybko, tak, jak ciast kruche. Przygotowaną masę wstaw do lodówki, żeby dobrze schłodziła się przed pieczeniem.Ciasteczka cynamonowe udekorujesz na wiele sposobów. Możesz przygotować zwykły lukier. Możesz udekorować ciasta plastyczną masą cukrową, cukierkami czekoladowymi, cukrowymi perełkami i innymi, jadalnymi elementami ozdobnymi. Ciastka dekoruj, kiedy dobrze ostygną.

co zrobić, żeby sernik nie opadł i był puszysty
05.12.2022 17:45 Co robić, żeby sernik nie opadł i był puszysty? Mamy najlepsze sposoby

Idealne upieczenie sernika może przysporzyć niemałych trudności, Najczęstszym problemem jest opadanie świeżo przyrządzonego ciasta. Co zrobić, żeby sernik nie opadł i był puszysty? Tajemnica udanego wypieku tkwi odpowiednim, niezbyt gwałtownym wystudzeniu go.Sernik jest uwielbianym deserem, zarówno przez starszych jak i młodszych. Tym ważniejsze jest, aby wiedzieć, co zrobić, żeby sernik nie opadł i był puszysty. Estetyczne i smakowite ciasto bez wątpienia ucieszy całą rodzinę. Na szczęście skuteczny sposób jest prostszy, niż myślisz.

Pasztet z soczewicy. Przepyszna i równie pożywna alternatywa mięsnej wersji
04.12.2022 17:45 Pasztet z soczewicy. Przepyszna i równie pożywna alternatywa mięsnej wersji

Pasztet z soczewicy jest doskonałym pomysłem na pożywną przekąskę lub dodatek do pieczywa. Kanapki z bezmięsnym pasztetem są o wiele zdrowsze od kromek z kupną wędliną, serem czy pasztetem drobiowym. Poznaj przepis na pasztet z soczewicy. Zrobisz go z kilku składników.Pasztet z soczewicy jest szybkim i bardzo smacznym dodatkiem do chleba czy świeżej bułki. Jest tani i bardzo prosty w przygotowaniu. Pasztet doskonale sprawdzi się jako przystawka, przekąska, a także jako dodatek do pieczywa. Przed przygotowaniem pasztetu z soczewicy kilkukrotnie opłucz ziarna pod zimną wodą, aż woda z mętnej stanie się przejrzysta i klarowna. Soczewicę obgotuj i wymieszaj z ryżem i starą marchewką. Pasztet z soczewicy dopraw kminkiem, suszonym oregano oraz świeżą natką pietruszki. Do pasztetu z soczewicy wykorzystaj ryż o długich ziarnach, najlepiej basmati lub jaśminowy. Torebkę ryżu opłucz pod bieżącą wodą i wrzuć do garnka z gotującą się wodą. Opłukany ryż nie poskleja się podczas gotowania. Ziarna będą oddzielone, sypkie i doskonale połączą się z soczewicą i resztą składników.

Keks ryżowy
03.12.2022 23:09 Keks ryżowy lżejszy niż klasyczny. Dodatek 1 owocu zwiększa wilgotność ciasta

Keks jest jednym ze smaczniejszych wypieków świątecznych. Owocowe ciasto można przygotować w wersji bezglutenowej i w pełni roślinnej. Przyjemnej wilgoci nada mu banan, który również dobrze zwiąże masę. Lekki deser przygotujecie w mniej więcej pół godziny. Spróbujecie? Upieczonego na mące ryżowej i bez jajek keksu spróbować będzie mógł każdy. Receptura jest tak prosta, że wypiek niemal robi się sam. Wystarczy ubić aquafabę i połączyć ją z rozdrobnionymi bananami, bakaliami, mąką i proszkiem do pieczenia.

Precle obwarzane z dodatkiem złocistego napoju
01.12.2022 18:37 Precle obwarzane z dodatkiem złocistego napoju. Chrupiąca przekąska na spotkanie ze znajomymi

Precle obwarzane są znakomitą przekąską. Zastępując wodę lub mleko złocistym płynem, uzyskacie znakomite rezultaty. Przygotowanie nie sprawi wam problemu, a rarytasowi mało kto się nie oprze. Spróbujecie? Obwarzane precle piwne są klasyczną przekąską towarzyszącą spotkaniom ze znajomymi — nie tylko tym skupionym na oglądaniu sportowych zmagań. Jeśli zastosujecie odpowiednie triki, domowa wersja przysmaku będzie lepsza niż gotowce. Zdradzamy prostą i sprawdzoną recepturę. W przepisie wykorzystamy nie tylko jasne piwo typu lager, ale też sodę oczyszczoną. Dodana do wody, w której obwarzać będziemy gotowe ciasto drożdżowe, sprawi, że uzyskamy apetycznie wyglądającą i chrupiącą skorupkę. Wzmocnimy ten efekt, obtaczając precle przed upieczeniem w soli, sezamie lub maku. W każdej z wersji będą wyśmienite.