Zastanawiasz się, co zrobić z czerstwym chlebem? Możesz w niezwykle prosty sposób go odświeżyć. Wystarczy trochę wody i dobrze nagrzany piekarnik. Pieczywo odzyska swoją apetyczną chrupkość.
Marzysz o wyjątkowo intensywnym smaku rosołu? Koniecznie wypróbuj poniższy przepis. Wszystkie składniki wywaru należy przez włożeniem do garnka upiec na rumiany kolor. Z takim pieczonym rosołem żadna inna zupa nie może konkurować.
Klasyczny biszkopt robi się z jajek, cukru i mąki. Jednak upieczenie biszkoptu bez jajek też jest możliwe. Ciasto wychodzi miękkie i smaczne - zupełnie jak jego klasyczna wersja. Białka jaj wystarczy zastąpić aquafabą, czyli wodą z ciecierzycy. Stanowi ona dla nich idealny substytut.Wodę z ciecierzycy należy ubijać długo i cierpliwie, aby cukier miał szansę dobrze się rozpuścić. Na szczęście aquafaby, w przeciwieństwie do białek, nie sposób przebić. Czynność tę należy wykonywać w czystej i suchej misce. Dzięki temu piana na biszkopt powstanie bez problemu.Wodę z ciecierzycy do biszkoptu można pozyskać na 2 sposoby. Wykorzystaj wodę pozostałą po gotowaniu nasion rośliny lub użyj zalewy z ciecierzycy konserwowej. Oba warianty sprawdzą się tak samo dobrze. Pamiętaj, aby przed ubijaniem porządnie ją schłodzić.Przepis na biszkopt bez jajek bez trudu zmodyfikujesz na wersję bezglutenową. Mąkę pszenną po prostu zamień na gryczaną lub ryżową. Wypiek w sam raz nada się dla osób cierpiących na różnego rodzaju alergie pokarmowe. Każdego ucieszy ten słodki przysmak.
Kalafior z piekarnika jest jeszcze lepszy niż gotowany w wodzie. Kilka przypraw i odrobina cierpliwości wystarczą, by wyczarować znakomity dodatek do obiadu lub zdrową przekąskę. Musicie spróbować. Zamiast dzielić kalafiora na różyczki i gotować je w wodzie, można natrzeć warzywo przyprawami i oliwą z oliwek i zapiec. Będzie lekki, aromatyczny i niesamowicie smaczny, a przy tym zachwyci wyglądem. Zerknijcie tylko na zdjęcie z kanału YouTube Coocharz, które ilustruje nasz artykuł — ślinka cieknie od patrzenia.
Szybki obiad można przygotować na wiele sposobów. Prosta, nadziewana serkiem z ziołami pierś z kurczaka będzie idealną propozycją na danie dla całej rodziny. Wystarczy szybko wymieszać kilka składników, wypełnić nimi mięso i zapiec. Spróbujecie? Zaproponowany przez tiktokerkę Nathallae przepis na szybki obiad jest naprawdę fantastyczny. Delikatne mięso z kurczaka z dodatkiem aromatycznego serka smakuje znakomicie, a przygotowanie zajmie wam zaledwie kilka minut — resztę załatwi czas, jaki mięso spędzi w piekarniku.
Szukasz pomysłu na tani obiad? Sycące danie przygotujesz z ziemniaków, szynki i sera. Wystarczy połączyć je ze sobą, doprawić i zapiec. Prosto i bez większego wysiłku, a rodzina będzie zachwycona. Spróbujecie? Tani obiad z ziemniaków skusi niemal każdego. Pokazane przez jedną z TikTokerek danie wykorzystujące zaledwie cztery składniki — ziemniaki, ser, szynkę i aromatyczną oliwę — jest proste w wykonaniu, a spodoba się nawet wybrednym. Podane ze świeżymi surówkami będzie stanowiło doskonały posiłek, który nasyci nas na długo.
Czy wiecie, jak usunąć gorzkawą skórkę z orzechów? W większości przypadków pomocne będzie wrzucenie produktu na suchą, rozgrzaną patelnię, czyli prażenie. Poddane niedługiej obróbce termicznej otoczki, zaczną same odchodzić od pysznego miąższu. Choć skórka orzechów zawiera cenne składniki odżywcze, często jest też nieco gorzkawa, co może przeszkadzać w deserach czy ciastach. Z tego względu warto poznać techniki, które pomogą nam w prosty sposób wyeliminować potencjalne źródło problemów.
Czy wiecie, jak wyczyścić piekarnik? Specjalistyczne środki wcale nie będą potrzebne. Niektóre zabrudzenia usuniemy nawet przy pomocy czystej wody. Zdradzamy tanie sposoby na zachowanie urządzenia w dobrej kondycji. Środki czystości promowane w telewizji czy innych mediach, wcale nie są niezbędne, by w naszej kuchni panował porządek. Czasem proste taktyki, takie jak np. podgrzanie wody w piekarniku, mogą przynieść spektakularne efekty. Przekonajcie się sami, jak skuteczne potrafią być ekologiczne i tanie alternatywy domowej chemii ze sklepów.
Znudziły Ci się klasyczne schabowe i mielone? Na obiad przygotuj kotlety z piersi kurczaka zapieczone z aromatycznymi dodatkami. Kotlety gyros są bardzo szybkim i smacznym daniem. Podane z ziemniakami i surówką znikają z talerzy błyskawicznie.Kotlety gyros przygotowuję, kiedy mam ochotę na szybki, pożywny, mięsny obiad. Zamiast tradycyjnych mielonych, czy schabowych, przyrządzam delikatne kotlety z piersi z kurczaka. Zapieczone z aromatycznymi dodatkami dosłownie rozpływają się w ustach.Mięso na kotlety dzielę na 4 kawałki i każdy z nich rozbijam delikatnie tłuczkiem do mięsa. Następnie nacieram aromatyczną przyprawą i smażę tak, jak schabowe, czyli w panierce z mąki, jajek i bułki tartej.Kotlety zapiekam w piekarniku z pozostałymi składnikami, czyli z ogórkami konserwowymi, papryką czerwoną i żółtym serem. Bardzo ważny jest również sos z majonezu i ketchupu, który dodaje całemu daniu charakteru. Kotlety podaję z pieczonymi ziemniakami i lekką surówką z kapusty pekińskiej.
Tomasz Strzelczyk na swoim kanale podzielił się genialną sztuczką, która ułatwia pieczenie. Papier do pieczenia będzie przylegał do blachy, kiedy namoczysz go w zimnej wodzie. Patent Strzelczyka podbija Internet. Na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA znajdziemy wiele przepisów na proste, szybkie i smaczne dania oraz przydatne sztuczki kulinarne, które ułatwią nam gotowanie. Ostatnio popularny kucharz udostępnił film, na którym pokazuje, co zrobić z papierem do pieczenia.Papier do pieczenia jest dość twardy i mało elastyczny, przez co często mamy problem, żeby dokładnie wyłożyć go na blaszce. Materiał i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARUCHA. Tomasz Strzelczyk pokazał, że papier może idealnie przylegać do blachy, dzięki czemu rozłożymy go w mgnieniu oka. Czy wiesz, że papier do pieczenia ma również inne zastosowania w kuchni? Sprawdzi się do utrzymania czystości w lodówce i nie tylko.
Czy wiecie, jak zaoszczędzić energię w czasie korzystania z piekarnika? Producenci urządzeń w instrukcjach często opisują proste triki pozwalające na zachowanie części pieniędzy w portfelu. Według jednego z nich nawet 20% mniej energii wymagało będzie przyrządzanie dań, jeśli wyłączymy urządzenie do 10 minut przed planowanym zakończeniem.Proste triki polegające na wkładaniu do piekarnika kilku dań lub produktów, by piec je jednocześnie czy takie planowanie, by potrawy przyrządzać bezpośrednio po sobie, to nie jedyne możliwości w zakresie oszczędzania energii. Jeden z producentów w instrukcji obsługi swojego sprzętu zawarł inny ciekawy patent, który może zmienić nasze myślenie o sprytnym przyrządzaniu dań.
Ziemniaki po cabańsku są doskonałą propozycją obiadową. Poza ziemniakami w potrawie znaleźć możemy też takie składniki jak boczek, kiełbasa i liście kapusty. Ten tani obiad bez trudu przygotujesz w swoim piekarniku. Niezwykle sycące i aromatyczne danie w mgnieniu oka zdobędzie serca miłośników dobrego jedzenia.Ziemniaki po cabańsku pochodzą z okolic Chrzanowa i są typowym, regionalnym przysmakiem. Ich intrygująca nazwa wzięła się od ludu Cabanów, którzy niegdyś zajmowali tamtejsze tereny. Dziś tani obiad warto przygotować zarówno na rodzinny posiłek, jak i spotkanie towarzyskie. W każdej z tych ról sprawdzą się fenomenalnie.
Chleb bez glutenu można z łatwością przygotować w domu. Jeden z TikTokerów pokazał bardzo prosty przepis, który pozwala uzyskać smaczne i przede wszystkim zdrowe pieczywo z prostych składników. Wykorzystał ryż oraz produkty podstawowe, które każdy z nas ma w swojej kuchni. Rezultat był zachwycający. Jeśli chcecie zaoszczędzić i samodzielnie przyrządzić chleb bez glutenu, patent zaprezentowany na kanale tiktokowym foxx.gotuje może wam się spodobać. Twórca w krótkim wideo pokazał, jak z ryżu i kilku innych prostych produktów przygotować smaczne pieczywo niemalże bez wysiłku. Będzie pasowało do niejednej pasty kanapkowej.
Bez mąki, bez cukru, a więc z ograniczoną dawką kalorii. Brownie z czerwonej fasoli wszystkim łasuchom poleca dietetyczka kliniczna. Ciasto jest wprost idealne dla tych, którzy nie chcą przytyć, ale nie potrafią zrezygnować z łakoci. Ciasto jest wilgotne i mocno czekoladowe, a porcja dostarcza niewiele ponad 100 kcal. Wszyscy wiemy, że im klasyczne ciasto składające się z mąki, cukru, tłuszczu i jaj jest kaloryczne i tuczące. A im więcej ma dodatków, tym bardziej jest niebezpieczne dla naszej sylwetki. Porcja ciasta przełożonego kremem, kajmakiem i polewą czekoladową może mieć nawet 500-600 kcal. Dla porównania, porcja klasycznego sernika bez dodatków ma około 300 kcal. Ciasto do kawy może mieć jeszcze mniej kalorii, bo jedynie 130 kcal.Jak przygotować takie ciasto? Wystarczy zamienić mąkę i cukier na lekkie i mało kaloryczne składniki. Przepis wykorzystany w artykule pochodzi z profilu zenibyfit na Instagramie. To na tym profilu popularna dietetyczka kliniczna zdradza fanom pomysły na zdrowe, smaczne i lekkie posiłki oraz desery.Dietetyczka pokazała, że pyszny deser można przygotować bez grama mąki, cukru i kalorycznych kremów. Ciasto z czerwonej fasoli z dodatkiem banana, kakao, słodzika i odrobiny oleju kokosowego dosłownie rozpływa się w ustach, a będzie gotowe błyskawicznie.
Pączki bez smażenia są o wiele lepsze niż tradycyjne. Lekkie i delikatne ciasto drożdżowe wypełnione owocowym nadzieniem spodoba się zwłaszcza osobom dbającym o linię. Wykonanie jest niezwykle proste. Musicie spróbować.Pyszne i pozbawione zbędnego tłuszczu pączki bez smażenia będą idealne na Tłusty Czwartek. Słodycz będziemy piec, dzięki czemu nie tylko pięknie urośnie, ale też nabierze lekkości i będzie rozpływać się w ustach. Nikt się nie oprze.
Czyszczenie piekarnika nie musi wiązać się z czasochłonnym szorowaniem i wietrzeniem kuchni po zastosowaniu środków chemicznych. Piekarnik wyczyścisz błyskawicznie, wykorzystując uniwersalny produkt spożywczy. Soda oczyszczona, bo o niej mowa, działa bowiem lepiej niż najlepsze środki do czyszczenia i kosztuje grosze.W każdym piekarniku z czasem zaczynają pojawiać się zabrudzenia, które ciężko doczyścić. Przypalone resztki jedzenia i tłuszcz, a nawet miejscami czarny ruszt możemy w prosty sposób wyczyścić bez szorowania i bez wydawania dużych pieniędzy. W doczyszczeniu piekarnika pomoże nam produkt za mniej niż 2 zł.Soda oczyszczona jest produktem bardzo uniwersalnym. Możemy dodać ją do ciast i placków, bo doskonale spulchnia wypieki. Możemy wykorzystać ją również do czyszczenia. Soda poradzi sobie z brudnymi fugami, ramami okiennymi, zaschniętymi plamami i mocno zabrudzonym piekarnikiem.Soda najlepiej działa w towarzystwie octu. To niezawodny duet do czyszczenia między innymi piekarnika, palników gazowych i fug. Soda w połączeniu z octem działa jak bardzo silny środek, jednak produkty te są pozbawione żrącej chemii. Są więc zupełnie bezpieczne.
Domowe ciasta, takie jak szarlotka czy sernik, mogą uświetnić niejedną rodzinną uroczystość. Gwarancją ich doskonałego smaku są nie tylko użyte produkty, ale także odpowiedni wybór naczynia do pieczenia. W jakiej formie piec szarlotkę, sernik i inne wilgotne ciasta? Postaw na szkło lub ceramikę, unikaj natomiast tradycyjnych blach.W obecnej chwili na rynku dostać możemy formy we wszystkich kształtach i kolorach. Niezwykle różnorodne są także materiały, z których się je wykonuje. Przy takim wyborze łatwo o zawrót głowy. Z chęcią podpowiemy w jakiej formie najlepiej piec szarlotkę czy sernik.
Przesiej mąkę, wymieszaj z rozczynem z drożdży i pozostałymi składnikami. Z ciasta drożdżowego zrób warkocze i wstaw do piekarnika. Poznaj przepis na najlepszą i puszystą chałkę na śniadanie. Najlepsze kucharki pieką ją wyłącznie z jednego rodzaju mąki.Z podanego przepisu zrobisz dwie chałki. Puszyste, rumiane ciasto po upieczeniu wygląda bardzo apetycznie. Chałkę koniecznie podaj z masłem lub domową konfiturą. Do śniadania przygotuj kawę zbożową lub kakao. Domowa chałka jest w sam raz na dobry początek dnia. Jest pyszna, pożywna i doda energii na wiele godzin.Chałkę możesz dodatkowo oprószyć sezamem lub przygotować kruszonkę. Ciasto na kruszonkę jest banalnie proste: wymieszaj 150 g mąki z 100 g masła i 100 g cukru. Ciasto wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie zetrzyj ciasto na tarce lub pokrusz i oprósz nim gotowe ciasto drożdżowe.Jak zrobić chałkę? Ciasto drożdżowe wymaga odpowiedniego przygotowania. W przeciwnym wypadku nie podwoi swojej objętości. Wszystkie składniki na chałkę muszą mieć temperaturę pokojową. Mleko należy podgrzać, żeby było ciepłe, ale nie za gorące. Jeśli składniki będą chłodne, delikatne drożdże nie ruszą.
Biszkopt z dodatkiem oleju zachwyca nie tylko smakiem. Tak przygotowane ciasto nie opada po upieczeniu i długo zachowuje świeżość. Po ostudzeniu stworzysz z niego wyśmienity deser dla całej rodziny. Wystarczy, że przełożysz biszkopt kremem, bitą śmietaną czy dżemem.Biszkopt z olejem jest nie tylko wilgotny i puszysty. Dodatek tłuszczu sprawia, że delikatne ciasto nie pęka, nie kruszy się i nie opada podczas pieczenia. Biszkopt po upieczeniu zostaw na kilka minut w piekarniku. Uchyl jedynie drzwiczki, żeby ciasto powoli zaczęło się studzić.Po kilku minutach wyjmij blachę z kuchenki i odstaw biszkopt do całkowitego ostygnięcia. Dopiero wtedy wyjmij ciasto z blachy i przekrój na 2-3 blaty. Do masy na biszkopt dodaj również łyżkę cukru z wanilią, będzie o wiele smaczniejszy.Żeby biszkopt wyszedł idealnie, zawsze przesiej mąkę i dodawaj ją pod sam koniec. Mąkę mieszaj drewnianą łyżką do momentu, kiedy nie będzie grudek, a na cieście zaczną tworzyć się pęcherzyki powietrza. To znak, że wszystkie składniki dobrze się połączyły i ciasto jest gotowe do pieczenia.
Faworki dla wielu smakoszy są niezbędnym elementem karnawału. Ich przygotowanie będzie o wiele prostsze i szybsze, jeśli zaopatrzymy się w gotowe ciasto francuskie. Wtedy wystarczy uformować ciasteczka i upiec je w piekarniku. Całość zajmie około kwadransa. Spróbujecie? Alternatywna wersja faworków z pewnością spodoba się zabieganym. Nie wymaga żmudnego wyrabiania ciasta i smażenia, więc jest szybka i lekka. Przygotowany w piecu przysmak zachwyca smakiem, a pozwolić sobie na niego może każdy.
Macie ochotę na wyjątkowe, domowe pieczywo? Polecamy bułki z ciasta drożdżowego, które wyglądają trochę jak precle, trochę jak zawijane oponki. Ciasto z dodatkiem octu jest elastyczne i pięknie rośnie podczas wyrabiania. Domowe bułki już są hitem internetu i z pewnością posmakują też Twojej rodzinie. Ciasto powietrzne to nic innego, jak ciasto drożdżowe z dodatkiem octu. Podczas przygotowywania masa musi być dobrze wyrabiana i odstawiana co jakiś czas, żeby mogła podwoić objętość i stać się puszysta, jak chmurka. Ciasto powietrzne rośnie o wiele bardziej niż tradycyjne drożdżowe.Z ciasta powietrznego przygotujemy wyśmienite bułki dla całej rodziny. Każdy kawałek ciasta skręcamy i formujemy z niego kółko. Takie oponki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Gotowe bułeczki posypujemy solą morską, sezamem lub makiem. Wszystko zależy od tego, na jakie wypieki mamy ochotę.Ciasto powietrzne jest dość czasochłonne, jednak naprawdę warto je przyrządzić. Bułeczki możemy przekroić i zjeść je z ulubionymi dodatkami. Domowe bułeczki będą idealne na drugie śniadanie do szkoły i pracy oraz na wyśmienity podwieczorek, czy kolację.
Cebula zazwyczaj jest przez nas smażona i dodawana do dań. A gdyby tak upiec ją i zjeść z odrobiną soli? Receptura ze starej książki kulinarnej nie ma sobie równych. Pełne smaku i przyjemnie rozpływające się w ustach warzywo z pewnością was zachwyci. Dobrze przyrządzona cebula będzie pełna smaku i aromatyczna. Upieczenie jest świetnym sposobem na zachowanie wszystkiego, co w niej najlepsze wewnątrz. Kierując się prostymi wskazówkami z początków XIX wieku, przygotujemy wspaniały rarytas, który skradnie niejedno serce.
Pyszną szarlotkę możesz przygotować w kilka chwil. Wystarczy wcześniej zaopatrzyć się w gotowy mus jabłkowy, którym przełożysz kruche ciasto. Być może taki przetwór masz nawet w swojej spiżarni. Ekspresowa receptura będzie idealna dla zabieganych. Prostą i smaczną szarlotkę można przygotować także z wcześniej przyrządzonych jabłek. Wykorzystanie domowego lub kupionego w sklepie musu znacznie skróci czas przyrządzania ulubionego deseru. Przed dodaniem gotowca polecamy sprawdzić smak i konsystencję, w razie potrzeby dodając więcej cynamonu czy cukru i odparowując nadmiar soku.
Karpatka jest kultowym deserem z kremem. Ciasto charakteryzujące się bogatą w góry i doliny strukturą jest niesamowicie smaczne i efektowne. Przygotowanie go w domu jest proste, a składniki wcale nie są trudne do zdobycia. Spróbujecie? Domowa karpatka z pysznym kremem budyniowym zachwyci gości. Pięknie prezentujący się deser o delikatnej strukturze będzie wprost rozpływał się w ustach, jeśli tylko zadbacie o to, by dobrze połączyć składniki obu mas. Jeśli zajdzie konieczność, warto posłużyć się blenderem, który rozbije wszelkie grudki. Ciasto wyjdzie znakomicie.
Masz ochotę na coś słodkiego? Zamiast tradycyjnego ciasta lub babeczek, upiecz fit muffinki bez grama mąki i innych, kalorycznych składników. Fit muffinki są słodyczami przygotowanymi z czerwonej fasoli, banana, kakao i syropu klonowego. Są lekkie i pyszne.Ciasto na tradycyjne muffinki przygotowujemy z mąki, cukru, jajek i oleju. Dodajemy również sporą ilość czekolady. Babeczki są pyszne, ale bardzo kaloryczne. Możemy jednak zrobić kultowy deser w o wiele lżejszej wersji. Poznaj przepis na fit mufiinki i jedz bez wyrzutów sumienia.Bazą na ciasto do fit muffinek jest czerwona fasola. Zblendowana z dojrzałym bananem, syropem klonowym, oryginalnym kakao i masłem orzechowym tworzy gęstą, pyszną masę. Muffinki po upieczeniu są wilgotne w środku i pełne smaku. Są słodkie, puszyste i błyskawicznie znikają z talerzy.Fit muffinki przed pieczeniem oprószamy wiórkami czekolady. Wystarczą dwie kostki czekolady na wszystkie babeczki. Domowe słodycze są bardzo proste w przygotowaniu. Będą pysznym dodatkiem do kawy oraz pożywną przekąską w ciągu dnia.
Biedronka po raz kolejny cieszy swoich klientów niskimi cenami na wspaniałe produkty. Teraz filet z łososia atlantyckiego możecie kupić za jedyne 7,49/100g. Z tej okazji proponujemy przepis na obłędnego łososia teriyaki. Wprowadź do swojej kuchni odrobinę orientu. Nazwa "teriyaki" pochodzi o japońskiego czasownika "błyszczeć" i bierze się z charakterystycznego wyglądu słodko-słonej marynaty. Dzięki promocji Biedronki możecie wykonać ją własnoręcznie. Smak łososia oraz sosu teriyaki idealnie się ze sobą łączą. Ta potrawa idealnie sprawdzi się na elegancką kolację.
Łupiny cebuli nie muszą trafiać do kosza. Zewnętrzną część warzywa w prosty sposób przekształcić w aromatyczną przyprawę i jeszcze nie raz wykorzystać w kuchni. Patent jest bardzo prosty, a efekty oszałamiające. Spróbujecie? Jeśli do tej pory wyrzucaliście łupiny z cebuli, czas najwyższy skończyć z marnowaniem resztek. Z tego niepozornego składnika można bowiem przygotować świetną przyprawę, która podniesie walory smakowe niejednego dania.
Pieczone pierogi z kurczakiem i pomidorami zachwycą każdego miłośnika tradycyjnej potrawy. Sekretem smaku jest nie tylko obróbka termiczna i aromatyczny farsz. Pierogi przygotuj z ciasta drożdżowego. Pięknie rosną podczas pieczenia, są rumiane i chrupiące. Można je jeść na ciepło i zimno.Pierogi zwykle przygotowujemy z ciasta zarabianego z mąki, wody i odrobiny soli. Farsz natomiast robimy z ziemniaków, kapusty, grzybów, twarogu. Mało kto wie, że pierogi możemy przyrządzić również z ciasta drożdżowego. Zapieczone z farszem z kurczaka są wyśmienitym daniem dla całej rodziny albo przekąską nawet na imprezę.Wszystkie składniki na ciasto na pierogi drożdżowe muszą mieć temperaturę pokojową. Mleko podgrzej delikatnie. Nie może być ani za zimne, ani za gorące, ponieważ wtedy drożdże nie urosną, a ciasto nie podwoi swojej objętości. Pierogi po upieczeniu będą o wiele smaczniejsze od gotowanych. Ciasto drożdżowe po upieczeniu będzie chrupiące i złociste.Pieczone pierogi możesz podać na na obiad oraz jako pyszną przekąskę na ciepło i na zimno. Pierogi z kurczakiem podaj z kwaśną śmietaną, sosem sojowym, czosnkowym lub samodzielnie. Każda wersja potrawy oczaruje każdego smakosza.