Nadchodząca jesień sprzyja pojawieniu się w naszych lasach grzybowego bogactwa. Zebrane łupy zazwyczaj marynujemy lub używamy do zup lub sosów. Niektóre grzyby jednak można spożywać na surowo. Są to popularne pieczarki, wykwintne trufle, czy nasze leśne prawdziwki.Najczęściej spotykanym grzybem, który można jeść na surowo, jest pieczarka. Można ją kupić w niemal każdym sklepie spożywczym. Nieco trudniej spotkać trufle, które są grzybami dość kosztownymi. Kojarzymy je z kuchnią włoską, jednak niektóre ich odmiany rosną też u nas.W polskich lasach z całą pewnością możemy natknąć się na prawdziwki. Niewiele osób jednak wie, że ten gatunek grzybów również możemy jeść na surowo. Poniżej przedstawimy pomysł na jego podanie.
Lubicie smak i aromat mięsnej konserwy? Prawda, że jest nie do opisania? A wiecie, jak zrobić domową wieprzowinę z galaretką w słoiku? Będzie idealna na kanapki. O niebo smaczniejsza niż kupna i całkowicie naturalna. Taką konserwę możecie sobie zrobić z myślą o wyjeździe, ale w domu też chętnie po nią sięgniecie. Konserwy kojarzą się z wakacjami pod namiotem i wyjazdami z własnym prowiantem. Zwykle wrzuca się kilka puszek do bagażu czy plecaka i można wędrować nawet tam, gdzie nie ma sklepów, ani knajp. Jednak, kto spróbował mięsnej konserwy, ten wie, jak obłędnie smakuje. Trudno się powstrzymać, żeby jej nie zjeść nawet, jak się jest w domu. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić konserwę mięsną z myślą o codziennych kanapkach. Taka z galaretką i odrobiną tłuszczyku będzie smakować rewelacyjnie. My zrobimy ją z łopatki i golonki wieprzowej.
Poznaj przepis Tomasza Strzelczyka na szybki i przepyszny obiad. Znany kucharz zaserwuje dziś nam polędwiczki wieprzowe pieczone z masłem czosnkowym. Przygotujesz je w 15 minut, upieczesz w 25 minut, a otrzymasz obiad, jak z najlepszej restauracji. Polędwiczki wieprzowe są bardzo delikatnym mięsem, które nie wymaga długiej obróbki termicznej. To sprawia, że szybko można zamienić je w danie obiadowe. Tomasz Strzelczyk proponuje ponacinać mięso, przełożyć masłem czosnkowym i upiec. W towarzystwie ziół i pieczonych warzyw danie wygląda niezwykle apetycznie. Przekonajcie się zresztą o tym sami — zamieszczamy ich zdjęcie w naszym materiale. Jest ono kadrem z filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube.
Wiecie, jak wykorzystać kalarepę w kuchni? Mamy doskonały przepis na prostą surówkę z kalarepy i ogórka kiszonego. Wyrazisty dodatek sprawi, że surówce nikt się nie oprze. Będzie ona doskonale pasować do wielu obiadów, na przykład z mięsa wieprzowego i drobiowego. Koniecznie przetestujcie naszą recepturę. Młoda kalarepa jest niezwykle smaczna i zdrowa. Warto więc o niej pamiętać, nie tylko myśląc o przekąsce. Kalarepa może też stać się podstawą surówki i to całkiem niebanalnej. Wystarczy połączyć ją np. z kiszonym ogórkiem, zieleniną i jeszcze kilkoma prostymi składnikami, a zamieni się w smaczny i soczysty dodatek do obiadu.
Oto aromatyczna, pyszna i prosta przekąska, która skusi każdego. Sprawdźcie, jak zrobić obłędne pieczarki z piekarnika. Ich przygotowanie nie zajmie wam więcej niż 10 minut. Potem pozostanie czekać kwadrans, aż się upieką. Takie minidanie możecie podać nawet na rodzinnej uroczystości, czy spotkaniu w gronie znajomych.Pieczarki to bardzo smaczne i aromatyczne grzyby, po które możemy sięgać przez cały rok. Są dostępne w każdym supermarkecie i po bardzo przystępnej cenie. A na dodatek można je przyrządzić na wiele sposobów. Chyba najpopularniejsze są pieczarki duszone z cebulą w śmietanie. Jednak grzyby te można też dodać do zupy, zapiekanki, mięs duszonych i pieczonych. Świetnie także nadają się do nadziewania i zapiekania. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na taką właśnie potrawę.
Lubicie schabowe, ale uważacie, że są ciężkostrawne? Przedstawiamy sposób na pieczone kotlety schabowe. Ta lżejsza wersja klasyki, jest też łatwa do przygotowania. Plastry schabu trzeba tylko obtoczyć w przyprawach i upiec. Bez czasochłonnego smażenia i bez dodatku tłuszczu.Schabowe zawojowały polską kuchnię. Są klasykiem nad klasykami. Często przyrządzamy je w domu, nie obędzie się też bez nich żadna rodzinna uroczystość. Ich zaletą jest doskonały smak i prostota przygotowania. Zaraz jednak przekonacie się, że schabowe można zrobić łatwiej, szybciej i bez straty dla smaku.
Poznajcie trzy najgorsze błędy podczas przyrządzania placków ziemniaczanych. Za ich sprawą placki wyjdą gumowate i niesmaczne. Nie przesadzajcie więc z dodatkiem mąki, przestrzegajcie też dwóch pozostałych zasad. Chrupiące placki możecie zaserwować na obiad na przykład z sosem mięsnym lub w lżejszej wersji — ze śmietaną. Placki ziemniaczane to bardzo prosta potrawa, do przyrządzenia, której wystarczy kilka popularnych składników. Z tego powodu często przychodzą nam z pomocą, jako awaryjne, szybkie danie obiadowe.Jednak nawet jeśli robimy placki z powodu braku lepszego pomysłu na posiłek, muszą one smakować, tak jak powinny. Tylko miękkie, delikatne wnętrze i chrupiąca skórka zadowolą jedzących. Gumowate i twarde placki nie zachwycą nikogo. Jak więc zrobić idealne placki ziemniaczane?
Jak smażyć pierś z kaczki, aby była soczysta? Zdradzamy najważniejsze zasady. Wśród nich istotna jest temperatura, w jakiej smażymy mięso. Odpowiednio dobrana zapewni kaczce soczystość i wyborny smak. Sprawdź, na co jeszcze należy zwrócić uwagę. Mięso kaczki charakteryzuje się specyficznym smakiem i uchodzi za wykwintne. Zwykle pieczemy kaczkę w całości, np. nadzianą jabłkami lub farszem z wątróbki. Popularne są też kacze uda, które można piec lub dusić. Jednak najbardziej szlachetnym kawałkiem kaczego mięsa jest pierś. To właśnie ona trafia na uroczyste stoły i zachwyca smakiem.
Lubisz odkrywać nowe smaki? Szukasz pomysłu na zdrową i smaczną przekąskę? Mamy dla ciebie super propozycję — przygotuj truskawki kiszone w miodzie i białym pieprzu. Mają niepowtarzalny smak i są bardzo proste do przygotowania. Ten wiosenny rarytas zachwyci niejednego z was. O tym, że kiszonki są bardzo zdrowe, pewnie już słyszeliście. Jeśli jednak nie wiecie dlaczego, to wam wyjaśnimy. Ich dobroczynne działanie jest wynikiem pożytecznych bakterii, które rozwijają się w kiszonkach w wyniku fermentacji. Są to bakterie kwasu mlekowego, które korzystnie wpływają na przewód pokarmowy i zwiększają naszą odporność. Do najbardziej znanych kiszonek należą kiszone ogórki oraz kiszona kapusta. Są one doskonałym dodatkiem do wielu potraw, można je też jeść na przekąskę. Kisić jednak można różne warzywa, owoce i grzyby. My dziś zapraszamy was do nastawienia słoika kiszonych truskawek. Gdy wam posmakują, przygotujecie następną porcję.
Chcecie spróbować klasycznej polskiej jajecznicy z boczniakami? Poczujecie smak tradycji, bo grzyby od dawna łączy się u nas z jajkami. Zrezygnujcie jednak z pieczarek, a dodajcie o wiele delikatniejsze i wartościowsze owocniki. Warto czasem wprowadzić małą odmianę do codziennego jadłospisu. Jajecznica z grzybami nie jest u nas niczym nowym. Popularna jest jajecznica z kurkami czy innymi grzybami leśnymi. Niektórzy robią też jajecznicę z dodatkiem pieczarek, które dostępne są przez cały rok. Jednak bez problemu można też kupić mniej pospolite boczniaki. Grzyby te charakteryzują się beżowo-szarawą barwą i łagodnym, maślanym smakiem. Mają też liczne walory zdrowotne. Przyczyniają się bowiem do obniżenia poziomu cukru i cholesterolu we krwi, zwiększają odporność, a także zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów. To chyba wystarczające argumenty, by po nie sięgnąć?
Jak zrobić delikatne jajka sadzone bez tłuszczu? Przedstawiamy wam lekką wersję pysznej klasyki. Gdy spróbujesz przygotować jajka na wodzie, na zawsze zrezygnujesz z oleju. Urzeknie cię ich subtelny smak i brak przysmażonych fragmentów. Koniecznie przetestuj naszą recepturę.Jajka sadzone to jeden z najpopularniejszych sposobów na przygotowanie jajek. Stanowią jakby pośrednią formę między jajecznicą a jajkiem gotowanym na miękko. Robi się je szybko, zwykle na patelni z odrobiną tłuszczu. Dziś podamy wam jednak przepis na jajka sadzone bez dodatku tłuszczu. Są nie tylko lżej strawne, ale też miękkie i bez przysmażonego spodu. A w czasie ich przyrządzania tłuszcz nie rozbryzguje po kuchni. Tak przygotowane jajka sadzone możesz podać na grzankach lub zjeść w tradycyjny sposób.
Kiszone warzywa są doskonałym uzupełnieniem wielu dań. Pyszną kiszonkę można przyrządzić niemalże z każdej sezonowej rośliny. Tym razem proponujemy wam wykorzystanie białej rzodkwi. Połączcie ją z burakiem i dajcie się zachwycić temu delikatnemu smakowi. Kiszone warzywa to coś więcej niż kapusta i ogórki. Zdradzaliśmy wam jak tą metodą przyrządzić smaczne rzodkiewki. Podawaliśmy też sposób na wyjątkowe ogórki po koreańsku. Teraz czas na libański specjał — rzodkiew i buraka. Spróbujcie ich koniecznie.
Puree ziemniaczane przygotowywane w Polsce składa się najczęściej jedynie z samych ziemniaków, soli oraz czarnego pieprzu. Jeśli chcesz zachwycić swoich gości i podać im do obiadu coś wyjątkowego, sprawdź poniższy przepis na najlepsze puree. Dzięki dodaniu musztardy ziemniaki nabierają silnego aromatu, który wspaniale podkreśla delikatność kartofli. Puree ziemniaczane można zrobić na wiele różnych sposobów. Jego smak zależy głównie od dodatków wrzuconych do ziemniaczanej papki. Bardzo ważne jest również zrezygnowanie z tłuczka na rzecz praski do ziemniaków, takiej jak do sporządzania kopytek czy śląskich klusek. Użycie jej gwarantuje aksamitną teksturę gotowego puree. Z pewnością niektórzy mogą dziwić się na obecność musztardy w tłuczonych kartoflach, jednak ich smak z jej pomocą będzie przepyszny. Ostrość i kwaśność musztardy idealnie komponuje się z łagodnymi ziemniakami, co daje niesamowity efekt.
Zima łatwo o wyziębienie organizmu i w takiej sytuacji nie ma nic lepszego niż kubek pełen rozgrzewającej i pysznej herbaty. Poniżej prezentujemy wersje na herbatę z pieprzem cytrynowym, która stymuluje procesy trawienne, a także zmniejsza produkcje gazów w jelitach. Co więcej, przyczynia się do zrzucania zbędnych kilogramów, o które w trakcie Wigilii zaskakująco łatwo. Rozgrzewająca herbata jest jednym z najlepszych napojów do wypicia po długim spacerze zimowym wieczorem. Padający śnieg oraz chłodny wiatr wychładzają organizm, który domaga się dodatkowej dawki ciepła z zewnątrz. Wsypanie do niej odrobiny cytrynowego pieprzu jedynie wzmocni jej właściwości. Pieprz cytrynowy pozytywnie wpływa na działanie całego układu pokarmowego, ponieważ zawiera piperynę. Substancja ta zwiększa wydzielanie kwasu żołądkowego, a także może zmniejszać ilość tkanki tłuszczowej w organizmie.
Podczas śniadania większość z nas popija gorącą kawę, która pozwala dobrze się rozbudzić i zachować jasność umysłu na dłużej. Pyszną i zdrową kombinacją jest dodanie do naparu goździków, kurkumy i cynamonu, dzięki czemu kawa będzie bardzo aromatyczna i rozgrzewająca. Kurkuma uznawana jest za wyjątkową przyprawę o silnym działaniu, stąd warto wsypać jej szczyptę do kubka. Kawa towarzyszy nam od tysięcy lat, dlatego ciężko wyobrazić sobie obecnie poranek bez przynajmniej jednej ciepłej filiżanki. Obecnie za oknem panuje dość nieprzyjemna pogoda, sprzyjająca chorobom. Regularne picie poniższego napoju może mieć pozytywny wpływ na odporność. Jak czytamy na portalu kuchnia.wp.pl, kurkuma wypełniona jest wieloma antyoksydantami, witaminami i minerałami, więc korzystnie działa na pracę praktycznie całego organizmu człowieka. Łącząc ją z kawą uzyskuje się smaczny i prozdrowotny napój, który dostarczy dużo energii oraz substancji odżywczych.
Carpaccio z buraków zawsze prezentuje się wyjątkowo apetycznie i jest również zdrowym zamiennikiem dla klasycznego mięsnego carpaccio. Kluczem do zrobienia tej sałatki w kilka chwil, jest wcześniejsze upieczenie buraków lub kupienie ugotowanych bulw. Dzięki temu oszczędza się dużo czasu na przygotowanie i można się cieszyć smakiem potrawy praktycznie natychmiast. Carpaccio z buraków zostało opracowane jako zamiennik dla carpaccio z wołowiny, czyli bardzo cienko pokrojonej polędwicy z dodatkami. Najczęściej serwuje się je jako przystawka przed głównym daniem, aby zwiększyć apetyt i pobudzić żołądek do wzmożonej pracy. Do buraków świetnie pasuje ser twarogowy z mleka koziego. Taki nabiał ma znacznie mocniejszy aromat i smak niż z mleka krowiego, więc warto mieć to na uwadze i nakładać odrobinę mniej, niż zwykłego sera. Dodatkowo pestki dyni można uprażyć na patelni, co wzmocni ich smak i zwiększy chrupkość.
Znudził wam się prosty napar z imbirem i kurkumą, a nadal potrzebujecie się rozgrzać? Dodajcie do mikstury pieprzu. Przyprawa nie tylko podkręci smak prozdrowotnej napoju, ale też spowoduje, że wasz metabolizm przyspieszy, a wy poczujecie przyjemne ciepło. Skuście się na tę pikantną herbatkę, a jeszcze nie raz do niej powrócicie. W chłodne dni sięgamy po ciepłe zupy — takie jak ten rosół babci Tereski — oraz po napoje, które w swoim składzie zawierają prozdrowotne produkty takie jak bogata w witaminę C cytryna, pełen antybakteryjnych właściwości imbir czy przyjemnie pikantna kurkuma. Połączenie tej trójki trzech to istny koktajl zdrowia, który proponujemy uzupełnić o nuty pieprzu. Smak naparu wybrzmi z większą mocą, a przy tym doskonale was on rozgrzeje. Żal nie spróbować.
Ile razy miałaś tak, że chciałaś dosolić potrawę, a z solniczki nie wydobyło się nawet ziarnko soli? Widzisz, że sól jest, a nie chce lecieć. Podobnie zdarza się z pieprzem. Można poradzić sobie w tej sytuacji, sięgając po wykałaczkę. My mamy jednak dla was genialny trick z użyciem solniczki i pieprzniczki, który rozwiąże ten problem. Sól i pieprz nie chcą sypać się z solniczki i pieprzniczki zazwyczaj z dwóch powodów. Po pierwsze mogą zalegać zbrylone na dnie naczynia. Po drugie mogą być zatkane otworki, przez które przyprawy mają się wydostawać. Przyczyną jednego i drugiego problemu jest wilgoć. Może ona unosić się z parującej potrawy lub po prostu panować w pomieszczeniu.Przy zatkanych otworkach w solniczce czy pieprzniczce możemy sobie pomóc wykałaczką. Czasami jednak okazuje się, że mimo to przyprawy nie chcą się przez nie wydostawać. Co wtedy zrobić? Pomoże wam sprawdzony trick.
W wielu domach dzień zaczyna się jajecznicą. I jest to dobry pomysł na szybkie i pożywne śniadanie. A dziś zdradzimy wam jeszcze szybszy sposób na lekką jak chmurkę jajecznicę bez smażenia. Zrobicie ją bez użycia patelni, będzie delikatna i lekka dla żołądka. Niesamowite na ile sposobów da się przygotować jajecznicę. Nawet jeśli składa się z samych jajek. Jedni lubią tylko delikatnie przemieszaną, inni, gdy białka są idealnie połączone z żółtkami. Do wyboru jest też stopień ścięcia jaj i wymieszanie ich np. ze śmietaną, mlekiem czy majonezem. A gdy dodamy jeszcze możliwość wzbogacenia jajecznicy o dodatki typu boczek, cebula, pomidor wyjdzie nam krocie przepisów na to jakże proste danie.
Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na całym świecie. Doskonale smakuje, i to w każdej sytuacji, i ma liczne walory zdrowotne. Zwykle dosmacza się ją cukrem, sokiem z cytryny, miodem czy imbirem. A wiecie, dlaczego warto dodać do herbaty pieprz? Zaraz to wyjaśnimy.Pieprz to z kolei jedna z najpopularniejszych i najbardziej uniwersalnych przypraw. Doprawia się nim przeróżne potrawy, po to by nabrały wyrazu. Charakterystycznej ostrości nadaje mu substancja piperyna. Ma ona działanie przeciwzapalne, pobudza też metabolizm i trawienie, dlatego pieprz może wspomóc odchudzanie. Poza tym piperyna ułatwia wchłanianie niektórych składników. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Karol Okrasa jest znany ze swoich umiejętności kulinarnych oraz łatwości, z jaką przedstawia swoją wiedzę. Swojego czasu zaprezentował przepis na rosół aromatyzowany kardamonem i limonką, który pokazał przy okazji odwiedzania miejscowości Podwierzbie. W sieci znajduje się również inna receptura na tę zupę, która zawiera mięso z kaczki. Karol Okrasa w swoim programie "Okrasa łamie przepisy" odwiedził jakiś czas temu nadwiślańską miejscowość Podwierzbie, gdzie gotował specjalną wersję rosołu. Dodatkami nadającymi zupie wyjątkowego smaku były kardamon oraz limonki. Innym bardziej tradycyjnym przepisem dzielimy się z kolei poniżej. Sposób jego przygotowania jest banalnie prosty, a wyjątkowy smak uzyskuje się dzięki udkom z kaczki. Intensywny aromat tego mięsa przechodzi do wywaru i sprawia ogromną przyjemność podczas jedzenia. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:Brakuje ci przepysznych i łatwych przepisów? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy i najprostszy sposób na soczyste kotlety mielone. Ten tekst poświęcony został ogórkom konserwowym - tak prostej receptury nie znajdziesz nigdzie indziej.
Jednorazowy młynek do pieprzu jest bardzo ważnym elementem wyposażenia wielu kuchni. W wygodny sposób nie trzeba myśleć ani uzupełniać przyprawy - wystarczy kupić zupełnie nowy młynek, który dostępny jest w wielu sklepach. Taka metoda nie jest jednak najpraktyczniejsza. Poza szkłem młynek stworzony jest z plastiku, który zanieczyszcza środowisko. Dodatkowo znacznie tańszym rozwiązaniem jest kupowanie samych ziaren, w których cenę nie jest wliczony koszt produkcji całego młynka.
Nic tak nie wzmacnia smaku potraw jak starannie dobrane przyprawy. Jednym z absolutnych niezbędników każdego miłośnika gotowania jest świeżo zmielony pieprz. Najczęściej wykonujemy tę czynność za pomocą plastikowego młynka.Gdy kończy się w nim pieprz, zazwyczaj ląduje on w koszu na śmieci. Co jest sporym błędem, bo możemy go regularnie uzupełniać i wykorzystywać. Nie ma nic łatwiejszego, a przy okazji bardziej ekonomicznego.Czy warto kupować plastikowy młynek do pieprzu?Młynek do pieprzu jest jednym z niezbędników w naszej kuchni. Na rynku dostępne jest sporo tego typu urządzeń. Niektóre z nich mają nawet bardzo oryginalny design, inne kuszą konsumenta innymi nietypowymi cechami jak np. regulacja mielenia pieprzu. Czy w związku z tym warto kupować plastikowy młynek do pieprzu?Odpowiedź nie jest jednoznaczna. Wszystko zależy od naszych potrzeb oraz preferencji. Jednak plastikowy młynek sam w sobie nie jest do końca złym pomysłem. Wystarczy wiedzieć, że można go wykorzystać ponownie.W ten sposób zyskujemy ekonomiczne rozwiązanie, które z pewnością ucieszy nasz portfel. Sam jednorazowy młynek jest w końcu wydatkiem zazwyczaj rzędu 8 - 10 złotych, a może nam służyć dobre parę lat. W jaki sposób otworzyć jednorazowy młynek do pieprzu?Wiele osób decyduje się na wyrzucenie plastikowego młynku do pieprzu, ponieważ po prostu nie wiedzą jak go otworzyć. Sam w sobie trick jest naprawdę prosty. Śpieszymy z wyjaśnieniami.Gdy w Twoim młynku nie będzie już żadnych ziarenek pieprzu, zagotuj wodę, wlej ją do miski, a następnie zanurz w niej w wodzie końcówkę plastikowego młynka. Ciepło zmiękczy plastiki i bez problemu otworzysz pojemnik.Wsyp do niego ziarna pieprzu i ciesz się urządzeniem jeszcze raz. Banalny trick pozwala spokojnie zaoszczędzić pieniądze i uniknąć po prostu zbędnych wydatków. Inny sposób na "demontaż" młynka do pieprzu znajdziecie w tym filmie.Jesteś ciekawy, jakie ukryte funkcje posiadają inne przedmioty codziennego użytku? Z naszych artykułów dowiesz się m.in. co skrywa w sobie opiekacz do kanapek, oraz kasa samoobsługowa w Biedronce.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Jaki jest najzdrowszy sposób przygotowywania jajek?Co nie powinno znajdować się w diecie osób powyżej 40 roku życia?Czy można zjeść ogórki kiszone z białym nalotem?źródło: lelum/zycie.news/gotujmyZapraszamy na nasz Instagram
Pieprz i pralka nie są zbyt oczywistym połączeniem. Wsypanie przyprawy do bębna, wielu osobom mogłoby się wydawać co najmniej irracjonalne. Efekty mówią jednak same za siebie. Z pewnością warto wypróbować tę sztuczkę.