Z tą marynatą zwykłe skrzydełka z kurczaka zmieniają się w niezwykłą przygodę. Patrząc na listę składników wprost trudno uwierzyć, jak pyszna jest potrawa, która wychodzi z tego przepisu.
Oto przepis na prawdziwe amerykańskie donaty. Te pączki-oponki znamy głównie z filmów i amerykańskich cukierni, które próbowały swoich sił w Polsce. Jednak bardzo łatwo można przyrządzić je samodzielnie, w domu. Dzieci czekają na nie z utęsknieniem.
W 1931 roku legendarna autorka książek kucharskich, Maria Disslowa, zaprezentowała ten przepis na faworki. Warto wracać do niego w każdym karnawale, bo choć receptura ma już niemal sto lat, trudno wymyślić koło na nowo. Równie trudno o lepszy przepis na faworki.
Choć dziś słowo „konserwa” kojarzy się z puszką mięsa, czasem wątpliwej jakości, pomysł, by przygotowywać mielonkę zamkniętą w słoiku, jest setki lat starszy niż wynalazek blaszanego pudełka. Przepis Tomasza Strzelczyka pozwala nam przygotować domową przekąskę bez grama niechcianych składników.
Ta niezwykła zupa z marchwi i soczewicy jest tak sycąca, że stanowi osobny posiłek. Obojętnie, czy za oknem siarczysty mróz, czy raczej chlapa, talerz tego cuda jest idealną rozgrzewką po spacerze czy powrocie z pracy.
Karnawałowa tradycja jedzenia pączków jest z nami od dziesiątek lat. Najlepszym dowodem na to jest jak wiele przepisów na te przysmaki zachowało się w przedwojennych książkach kucharskich. Oto jeden z nich.
Ziemniaki z wczorajszego obiadu plus nieoczywiste zastosowanie urządzenia kuchennego. A rezultaty nieoczekiwane i nowatorskie. Czy wiedzieliście, że gofry można przyrządzać także z ziemniaków?
Trufle Oreo to zaskakująca odpowiedź na zaskakującą wizytę gości. Wystarczy kilka minut, by niepozorne opakowanie ciasteczek zmienić w doskonały deser o uroku domowej przekąski.
Już wkrótce Tłusty Czwartek, a wraz z nim prawdziwy raj dla łasuchów. Tego dnia będziemy zjadać się pączkami i faworkami. Jak zrobić faworki, by miały idealną chrupkość i zniewalający smak? To wie siostra Aniela. Jej przepis na faworki jest wart wypróbowania.
Banany mogą być składnikiem pysznego deseru. Przyda się też krem i lodówka dzięki, której szybko zrobisz ten słodki smakołyk. Każdy łasuch powinien wypróbować ten przepis, bo efekt to po prostu niebo w gębie.
Takich placków ziemniaczanych nie znajdziesz nawet w najbardziej tradycyjnej polskiej restauracji. Ich składnik jest zapomniany, ale warto go użyć. Te placki są niesamowite.
Pączki to nie tylko dobry przysmak na tłusty czwartek. Z tym prostym przepisem możesz smażyć je przez cały karnawał, a nawet rok. Zrób je, bo naprawdę mają niesamowity smak.
Wciąż obowiązkowe na weselach i innych nocnych imprezach, poza tym niestety flaczki znikają z naszych jadłospisów. A szkoda, bo to ciekawa i nietypowa polska zupa. Ten przepis, mamy nadzieję, pozwoli nieco ożywić tę tradycję kulinarną.
Pieczenie wytrawnych wypieków nie musi być trudne. Oto prosty przepis na przekąskę, która łączy pieczywo i dodatki w postaci zbliżonej do ciasta i nada się świetnie na drugie śniadanie do pracy lub szkoły.
Klarowanie rosołu jest sztuką, ale nie jest trudną sztuką. Jeśli chcemy (a kto by nie chciał!) by nasz wywar był przejrzysty jak kryształ, wystarczy pamiętać o kilku czynnościach. Z pomocą przychodzą też produkty, które sprzyjają klarowności rosołu.
Z tym prostym przepisem na polędwicę wieprzową doskonałe, miękkie mięso to tylko kwestia czasu. Czasu na marynowanie go, a potem na nieco dłuższe duszenie, które ze smażonych kotlecików robi tak delikatne sztuki, jak gdyby były gotowane.
Czy marzy ci się pyszny deser? Polecam ciasto bez pieczenia, które zrobisz z herbatników i mlecznej czekolady. Ten smak zachwyci małych i dużych łasuchów. Każdy poprosi o dokładkę tego apetycznego deseru.
Nie masz pomysłu na kolację? Zajrzyj do lodówki i z tego, co tam znajdziesz, zrób pyszne placki. Przepis na to danie poleca kucharz Tomasz Strzelczyk, który wie, co dobre.
Czy są tu łasuchy? Jeśli tak, to mam dla was znakomity przepis na ciasto z jabłkami i migdałami. Ten słodki deser robi się raz-dwa, a smakuje tak, że równie szybko znika z talerzy.
Jeśli lubisz desery i jednocześnie nowinki w kuchni, to koniecznie sięgnij po ten przepis. Dzięki niemu zrobisz ciasto, a gdy przelejesz je przez łyżkę cedzakową, nie uwierzysz własnym oczom. Ta sztuczka kuchenna sprawi, że ten słodki rarytas zjesz ze smakiem.
Czy zupa może odchudzać? Jak najbardziej! Polecam przepis dzięki, któremu schudłam już 4 kg. Zupa jest nie tylko smaczna, ale też syci na wiele godzin. Z przyjemnością jem ją i dbam o dietę.
Polecam pyszną i pożywną zapiekankę na obiad. To wyborne danie zachwyci wyrazistym smakiem i serową pierzynką. Taki posiłek wystarczy dla całej rodziny na kilka dni i szybko zniknie z talerzy podczas obiadu.
Ten przepis prezentuje nietypowe podejście do dobrze nam znanej kompozycji. Zapiekamy w nim mięso mielone wymieszane z warzywnymi dodatkami. Na końcu jednak dodajemy coś jeszcze i ten dodatek zmienia oblicze potrawy.
Oto bardzo prosty przepis na niezwykle efektowne ciasto. Do jego atutów należy nie tylko aksamitny, czekoladowy smak, lecz także wygląd, w którym przenikają się wątki kremowe i czekoladowe. Goście, których podejmiesz tym ciastem, oniemieją z zachwytu.
Polędwica wieprzowa należy do najlepszych mięs, jeśli chodzi o nietypowe sposoby przyrządzania. W tym przepisie zapiekamy ją w cieście. Otrzymujemy w efekcie danie tak złożone, że niemal można serwować je jako samodzielny obiad.
Kiełbasa i cebula to idealna kulinarna para. Pasują na kolację, dlatego robię z nich danie pełne smaku i aromatu. Polecam ten prosty przepis smakoszom, którym zależy na pożywnej kolacji.
Chrupiąca panierka, pyszna ziemniaczana skórka, a w środku ciągnący ser. Ten przepis podbije serce osoby, której go zadedykujesz. Wystarczy kilkanaście minut w kuchni, by wyczarować to złociste cudo.
Oto przepis na nietypowe danie z ziemniaków. Zamiast zapiekać je tradycyjnie, formujemy z nich foremki, które wypełniamy pysznym mięsno-warzywnym nadzieniem. Razem z zapieczonym serem dają prawdziwą ucztę.