Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepis

Przepis

naleśniki
26.02.2021 01:00 Naleśniki z 1 składnika

Lubisz tradycyjne naleśniki, ale nie możesz ich jeść, ponieważ jesteś na diecie bezcukrowej lub bezglutenowej? Mamy dla Ciebie doskonałą informację! Doskonałą alternatywą dla tradycyjnej wersji tego dania będą naleśniki zrobione z kaszy gryczanej.Kasza gryczana niepalona ma średni indeks glikemiczny, dlatego mogą ją jeść osoby z insulinoopornością oraz cukrzycą typu II. Dodatkowo zawiera ona wiele cennych składników odżywczych takich jak np. potas, magnez oraz miedź.Naleśniki z kaszy gryczanej są prostym daniem, które doskonale sprawdzi się zarówno na obiad, jak i podwieczorek. W jaki sposób je wykonać? Poniżej podajemy przepis!Przepis na naleśnika z kaszy gryczanejSkładniki:250 g kaszy gryczanej300 ml wodyszczypta solioliwa z oliwek do smażeniaSposób wykonania:Zalej wodą kaszę gryczaną. Dodaj do niej sól i zblenduj na gładką masę. Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni. Z jednej porcji wychodzi około 7 dużych i dość grubych naleśników. Jeśli chcecie, aby były one cieńsze, możecie dodać więcej wody.Ciasta na naleśniki ma dość lepką konsystencję, dlatego po wylaniu go na patelnię, użyj łyżki, aby lepiej je rozprowadzić.Naleśniki smaczne są zarówno na słodko ( np. dodatkiem ulubionego dżemu, miodu lub syropu z agawy), jak i na słono (np. z warzywami i serem feta lub kozim).Wolisz klasyczną wersję naleśników? Polecamy Ci nasz artykuł, z którego dowiesz się, z jakiego sekretnego przepisu korzystały nasze babcie oraz poznasz tajniki idealnego ciasta na te pyszne placuszki.Wypróbujesz naleśniki z kaszy gryczanej?Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Kurczak z rozkosznie chrupiącą skórką, prosty przepisCzy można gotować rosół na mrożonym mięsie?Mięso, sery i warzywa za ułamek ceny w Biedronceźródło: kodrownowagi.plZapraszamy na nasz Instagram

Paprykarz w wegetariańskiej odsłonie
26.02.2021 01:00 Paprykarz w nowej odsłonie

Smakowity paprykarz uchodzi za wyjątkowy smakołyk. Niektórzy uważają go wręcz za kultowy specjał, który kojarzy się z beztroskimi czasami dzieciństwa. Okazuje się, że paprykarz w bezmięsnej odsłonie jest równie smakowity.

Sałatka lwowska od Magdy Gessler
25.02.2021 01:00 Gessler podała przepis na sałatkę lwowską

Sałatka lwowska smakuje obłędnie i momentalnie znika z talerzy. Domownicy z pewnością będą łasi na dokładkę. Wystarczy wykorzystać przepis od słynnej restauratorki. Magda Gessler ponownie okazała się niezawodna.

Naleśniki
25.02.2021 01:00 Najszybsze naleśniki pod słońcem, tylko 2 składniki

Naleśniki to doskonały sposób na rozpoczęcie pełnego wrażeń dnia. Niestety, zazwyczaj to danie jest zarezerwowane jedynie dla długich, weekendowych poranków, a na co dzień zadowalamy się co najwyżej pospolitymi kanapkami. Ten stan rzeczy nie musi pozostać bez zmiany. Genialny przepis na naleśniki z 2 składników z miejsca skradnie twoje serce i na stałe zagości w śniadaniowym jadłospisie, nie uwierzysz jakie to proste.

Chrzan można zetrzeć w prosty sposób
25.02.2021 01:00 Prosty sposób na domowy tarty chrzan

Smakowity chrzan niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Niektórzy mogliby jadać go niemal codziennie. Niestety, tarcie chrzanu jest uciążliwą czynnością. W jej trakcie nietrudno o łzy. Jak możemy temu zaradzić?

Zupa szczawiowa w ekspresowym wydaniu
25.02.2021 01:00 Zupa szczawiowa w 15 minut

Bez wątpienia zupa szczawiowa ma wielu miłośników. Specjał cechuje się wyjątkowym smakiem, który ciężko porównać do czegokolwiek innego. Okazuje się, że pyszna zupa szczawiowa może być przygotowana nawet w 15 minut.

Kotlety schabowe będą znacznie lepsze
24.02.2021 01:00 Jak przyrządzić kruche i soczyste kotlety schabowe?

Aby kotlety schabowe były przepyszne, trzeba włożyć w nie odrobinę pracy. Czas jaki się na nie poświęca jest jednak wart, ponieważ zachwyt domowników nad schabowymi będzie ogromny - wystarczy wymoczyć mięso w mleku, a podczas jedzenia będzie doskonałe. Idealne schabowe są dla wielu ludzi niedoścignionym wzorcem. Mnóstwo osób skarży się na suche i żylaste mięso, odpadającą panierkę czy brak wyraźnego smaku. Wszystkie te problemy są banalnie łatwe do rozwiązania - wystarczy zastosować się do poniższych porad.

Syrop imbirowy domowej roboty
24.02.2021 01:00 Receptura na syrop imbirowy z kurkumą i miodem

Syrop imbirowy skrywa w swoim wnętrzu wiele cennych składników, które wpływają na naszą odporność. Taki dodatek do jadłospisu idealnie sprawdzi się, kiedy tak łatwo o przeziębienia. Tym razem syrop imbirowy wzbogacimy o wyjątkowe składniki.

Naleśniki - najlepszy przepis
24.02.2021 01:00 Przepis na naleśniki z serem i rodzynkami

Naleśniki jedynie pozornie wydają się prostą potrawą, która nie wymaga żadnej specjalistycznej wiedzy. Jednak nawet w tak prostej recepturze ukryte są sekrety, które mogą sprawić, że danie nie zostanie przygotowane w należyty sposób.Każdy z nas choć raz w życiu spróbował ich podczas obiadu czy kolacji. Nasze mamy i babcie smażyły je nie tylko w celu nakarmienia swojej rodziny - z naleśników można zrobić świąteczne krokiety, które tak bardzo są przez wszystkich wychwalane.

Pierogi od babci mistrza kuchni
24.02.2021 01:00 Bajeczne pierogi ruskie w wykonaniu Tomasza Strzelczyka i babci Marysi

Pierogi są szlagierem naszej rodzimej kuchni. Niektórzy smakosze mogliby je zajadać niemal codziennie. Uwielbiany mistrz kuchni przygotował pierogi razem z 88-letnią babcią. Warto wypróbować ten przepis.

Pasta na kanapki
23.02.2021 01:00 Wyborna pasta kanapkowa z ogórków kiszonych

Smakowita pasta jajeczna jeszcze nigdy nie była tak pyszna. Za sprawą dodatku w postaci ogórków kiszonych, zyskuje ona wyjątkowych walorów, które wprawią kubki smakowe w stan ekstazy. Kanapki w tej odsłonie zasmakują każdemu.

Smalec w przepysznej odsłonie
23.02.2021 01:00 Przepis na domowy smalec z chrupiącymi skwarkami

Smakowity smalec należy do grona smarowideł, które znacznej części osób kojarzy się z czasami beztroskiego dzieciństwa. Dawniej ten dodatek smakował zupełnie inaczej. Nic nie stoi na przeszkodzie, by ponownie skosztować wybornego smalcu, jak u babci.

Gołąbki w tradycyjnym przepisie
22.02.2021 01:00 Wyborny przepis na tradycyjne gołąbki

Gołąbki są zdecydowaną klasyką polskiej kuchni - Polacy nie mogą się im oprzeć, ponieważ ich smak jest doprawdy wyborny. Jak jednak należy je optymalnie gotować? Z użyciem pokrywki, czy może bez niej? Poniżej zdradzamy najlepszą metodę. Idealne gołąbki złożone są z delikatnej i rozpływającej się w ustach kapusty otoczonej aromatycznym sosem. Wewnątrz liści znaleźć powinien się soczysty farsz, który również jest bardzo delikatny. Dzięki temu przepisowi będziesz dokładnie wiedział jak je ugotować.

Gofry z opiekacza
21.02.2021 01:00 Prosty przepis na nietypowe gofry

Smakowite gofry są uwielbiane niemal na całym świecie. Można serwować je z rozmaitymi dodatkami. Niektórzy z miłą chęcią zajadaliby je znacznie częściej. Nic nie stoi na przeszkodzie, o ile mamy opiekacz.

Naleśniki
21.02.2021 01:00 W jakiej kolejności dodawać składniki do naleśników?

Naleśniki pozornie wydają się prostą potrawą, która nie wymaga żadnej specjalistycznej wiedzy. Jednak nawet w tak prostej recepturze ukryte są pułapki, które mogą sprawić, że danie nie będzie nadawało się do jedzenia. Idealne naleśniki powinny być cienkie, aksamitne i elastyczne - tak aby z łatwością można było wypełnić je farszem i podawać z ulubionymi składnikami. Pod żadnym pozorem nie możemy pozwolić, by opiły się tłuszczem, ból brzucha po kilku sztukach jest wtedy gwarantowany.

Gołąbki w przepysznej odsłonie
21.02.2021 01:00 Przepis Jakuba Kuronia na obłędne gołąbki z kapusty włoskiej

Wyśmienite gołąbki potrafią nas przyprawić o szybsze bicie serca. Nietrudno napotkać smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby taki specjał. Niektórzy zastanawiają się, czy kapusta włoska nadaje się na gołąbki.

Mazurek
21.02.2021 01:00 Prosty przepis na mazurek kajmakowy

Jednym z najpopularniejszych i najsmaczniejszych ciast, które kojarzą się ze świętami wielkanocnymi, jest mazurek kajmakowy. Warto zwrócić również uwagę na jego efektowny wygląd. Poniżej podajemy prosty przepis na ten pyszny wypiek.Prosty przepis na mazurek kajmakowySkładniki:Ciasto:300 g mąki pszennej150 g masła80 g cukru pudru1 jajko w rozmiarze MDodatkowo:ok. 180 g dżemu, najlepiej o kwaśnym smaku np. z porzeczki lub owoców leśnych1 puszka masy krówkowejSposób wykonania:Z mąki, jajka, cukru pudru i masła zagnieć ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego jednolite ciasto. Owiń je w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.Po tym czasie rozwałkuj ciasto na duży placek, najlepiej od razu na papierze do pieczenia. Przytnij je tak, aby powstał prostokąt i przełóż na blachę. Z pozostałych resztek uformuj wałeczki i zrób brzeg. Dżem przetrzyj przez sitko, tak aby nie było w nim żadnych pestek, a następnie rozsmaruj go na cieście.Ciasto piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku (grzałka góra -dół) przez około 25 minut, aż brzegi się zarumienią. Rozmieszaj masę krówkową w miseczce, aby zrobiła się gładka i miękka. Rozsmaruj ją na ostudzonym cieście.Udekoruj mazurek wedle uznania. Możesz wykorzystać między innymi: gorzką czekoladę, płatki migdałów oraz suszone morele.Szukasz innych pomysłów na pyszne ciasta? Polecamy między innymi przepis na sernik wiedeński autorstwa siostry Anastazji oraz prosty sposób na domową szarlotkę.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Szczegóły najnowszej oferty spożywczej BiedronkiNowa odsłona sałatki jarzynowejJak długo można przechowywać rosół?źródło: domowe-wypieki.plZapraszamy na nasz Instagramundefinedundefined

Kiełbasa w przepysznej odsłonie
21.02.2021 01:00 Bajeczny przepis na prosty obiad z kiełbasy

Nie da się ukryć, że kiełbasa odgrywa istotną rolę w naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na wielbiciela mięsnych specjałów. Okazuje się, że kiełbasa może być jeszcze pyszniejsza. Wystarczy wypróbować recepturę Tomasza Strzelczyka.

Kotlety schabowe od Justyny Żyły
20.02.2021 01:00 Justyna Żyła podała przepis na kotlety schabowe w nietypowej panierce

Pyszne kotlety schabowe wielokrotnie wywoływały u nas szybsze bicie serca. Z miłą chęcią sięgają po nie wielbiciele dań mięsnych. Justyna Żyła na kanale Uwa Żyła zdradziła swoją recepturę na kotlety schabowe w wyjątkowej odsłonie.

kotlety mielone z kalafiora
20.02.2021 01:00 Przepis na niezwykłe kotlety mielone z kalafiora

Kotlety mielone z kalafiora mogą wydawać się szalonym pomysłem. Jednak w dzisiejszych czasach wielu z nas uwielbia kulinarne eksperymenty i poszukiwanie nowych smaków. Nie każdego dnia mamy przecież ochotę na typowo mięsny obiad, a kotlety w takim wydaniu doskonale uzupełnią te potrzeby.

Bigos od Karola Okrasy
20.02.2021 01:00 Błyskawiczny bigos Karola Okrasy

Przepyszny bigos potrafi wywołać zawrót głowy. Mało kto spodziewałby się, że uwielbianą potrawę można przyrządzić tak szybko. Karol Okrasa ponownie okazuje się niezawodny. Bigos w jego wykonaniu cechuje się wyjątkowymi walorami smakowymi.

por
20.02.2021 01:00 Jakie są zalety syropu z pora?

Por został sprowadzony do Polski przez słynną królową Bonę. Bardzo szybko znalazł on zastosowanie zarówno w kuchni, jak i medycynie ludowej. Jego zalety do dziś robią ogromne wrażenie. Z warzywa można zrobić między innymi syrop, który szczególnie sprawdzi się w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych, ponieważ zwiększa wytwarzanie śluzu, działa wykrztuśnie i hamuje rozwój bakterii. Przepis na syrop z poraSkładniki:2 pory3-4 łyżki mioduSposób wykonania:Umyj łodygi pora pod bieżącą wodą, a następnie drobno go posiekaj. Wrzuć warzywo do garnka i zalej wodą. Gotuj, aż por stanie się kleisty.Za pomocą blendera zmiksuj warzywo z wodą. Dodaj do papki do powstałej papki 3 lub 4 łyżki miodu.Sposób spożywania:Jeśli borykasz się z różnymi dolegliwościami ze strony układu oddechowego, pij jedną łyżkę syropu dziennie. Jeśli chcemy zadbać o serce oraz układ krążenia - równie skuteczna w tym przypadku będzie taka sama dawka.Por na niedokrwistośćWarto włączyć pora do swojej diety, gdy borykamy się z anemią. Jak podaje portal Poradnik Zdrowie, zawiera on więcej żelaza niż buraki i prawie tyle samo co botwina, czyli warzywa, które uważane są za niezastąpione źródło tego pierwiastka.Warto zapamiętać, że wchłanianie żelaza wspomaga witamina C, dlatego przy anemii warto sięgnąć np. po surówkę z pora pokropioną sokiem z cytryny.Powyższy artykuł nie jest poradą medyczną. W przypadku wszelkich wątpliwości skonsultuj się z odpowiednim specjalistą. Zainteresowała Cię tematyka artykułu? Polecamy nasz tekst na temat zalet herbaty czosnkowej oraz prozdrowotnych właściwości suszonych śliwek.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Puszyste naleśniki z zaskakującym składnikiemJak poprawnie mrozić pieczywo?Dlaczego szefowie kuchni wlewają ocet do rosołu?źródło: interia/poradnik zdrowieZapraszamy na nasz Instagramundefinedundefinedundefinedundefinedundefined

Naleśniki pyszne jak nigdy dotąd
20.02.2021 01:00 Puszyste naleśniki z zaskakującym składnikiem

Smakowite naleśniki są nie lada gratką dla miłośników dobrej kuchni. Możemy zrobić je na wiele sposobów. Jedni stawiają na wytrawną odsłonę, inni wolą słodką. Niezależnie od preferencji, najważniejsze jest ciasto.

Kotlety schabowe będą znacznie lepsze
19.02.2021 01:00 Bajeczna metoda odświeżenia wczorajszych kotletów schabowych

Kotlety schabowe są tak pyszne, że ciężko powstrzymać się przed usmażeniem ich ogromnej ilości. Niestety, nawet największy łakomczuch nie będzie w stanie zjeść zbyt wiele schabowych, więc naturalną decyzją jest schowanie nadmiaru do lodówki. Niestety następnego dnia nie smakują tak dobrze, a im więcej czasu spędzą w lodówce, tym gorszej jakości będą. Istnieje na szczęście genialny sposób na odświeżenie kotletów, które dzięki temu smakować będą wybornie. Potrzebujesz jedynie dwóch składników do tego.

Jajka sadzone - czego im brakuje?
19.02.2021 01:00 Przepis na przepyszny i tani obiad

Jajka sadzone z ziemniakami, mizerią i kefirem czy zsiadłym mlekiem są klasycznym zestawem obiadowym, który wielu Polaków po prostu uwielbia. Do pełni szczęście potrzeba jedynie odrobiny koperku, który można rozsypać na ziemniaki i jajka w ramach dekoracji. Nie każdy jednak wie jak usmażyć jajka w idealny sposób, aby białko było ładnie ścięte i chrupiące, a żółtko ciągle płynne. Kluczem do uzyskania odpowiedniego wysmażenia jest smażenie na średnim ogniu - dzięki temu jajko osiąga idealną temperaturę.

racuchy
19.02.2021 01:00 Przepis siostry Anastazji na puszyste racuchy

Racuchy są dla wielu z nas jednym z ukochanych smaków dzieciństwa. Kojarzą się z naszymi babciami, które były prawdziwymi mistrzyniami w ich gotowaniu. Swoim najlepszym przepisem na to pyszne danie podzieliła się sama siostra Anastazja.Zakonnica jest autorką wielu książek kucharskich. Z jej wiedzy inspiracje czerpie spora liczba miłośników gotowania. Na naszej stronie znajdziecie jej przepis na puszyste ciasto z malinami oraz "niebiańskie" pączki.Dzisiaj polecamy Wam przepis na absolutny klasyk: racuchy z jabłkami. W jaki sposób robi je siostra Anastazja? Śpieszymy z odpowiedzią!Przepis siostry Anastazji na pyszne racuchy z jabłkamiSkładniki:1/2 l słodkiego mleka2 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej1 łyżka cukru kryształu1/2 płaskiej łyżeczki soliok. 40 dag mąki pszennejtłuszcz do smażenia1/2 kg jabłekSposób wykonania:Mleko wymieszaj z żółtkami, solą, cukrem mąką oraz sodą lub proszkiem do pieczenia. Z białek ubij pianę i dodaj ją do powstałej wcześniej masy. Obierz jabłka i wydrąż z nich gniazda nasienne. Pokrój je na krążki o grubości około 1/2 cm.Krążki jabłek nabij na widelec (jeden po drugim), zanurz w cieście i połóż na rozgrzanym tłuszczu. Smaż racuchy z obu stron. Podawaj je na gorąco. Najlepiej posyp je cukrem pudrem lub cynamonem.Na słodko i słonoRacuchy są tradycyjną potrawą kuchni polskiej. Chociaż najpopularniejsze są z jabłkami, to warto dodać do placuszków również inne owoce np. śliwki, truskawki czy nawet rabarbar. Danie można przyrządzić również w słonej wersji.Wytrawne racuchy zazwyczaj sporządzane są na bazie ugotowanych i startych ziemniaków, cukru, niewielkiej ilości śmietany oraz masła. Podaje się je z cukrem i kwaśną śmietaną.Jaka jest Twoja ulubiona wersja racuchów? Skorzystasz z przepisu siostry Anastazji?Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Banalnie proste pierogi ruskie bez lepieniaSałatka z ogórków kiszonych na ostroZ jakimi produktami nie łączyć jajek?źródło: wikipedia/ beszamel.se.plZapraszamy na nasz Instagram

Pierogi są jedną z ulubionych potraw Polaków
19.02.2021 01:00 Banalnie proste pierogi ruskie bez lepienia

Zrobienie farszu na pierogi nie zawiera zbyt wiele czasu. Gorzej, z przygotowaniem ciasta i uformowaniem kilkunastu, a nawet kilkudziesięciu placuszków. Z pewnością nie jest to dobra opcja dla zabieganych.Całe szczęście znaleziono sposób, aby cieszyć się smakiem kultowych pierogów małym nakładem czasu i pracy. Wystarczy, że przygotujemy farsz, uformujemy go na małe kotleciki, a następnie usmażymy je lub upieczemy w piekarniku. Prosty przepis już bije rekordy popularności w sieci. Coraz więcej osób rezygnuje z mięsa i szuka pomysłów na wegetariańskie posiłki. Pierogi ruskie bez lepienia z pewnością wpisują się w ten trend. Z drugiej strony z pewnością przypadną one do gustu starszym i być może bardziej konserwatywnym członkom naszych rodzin, ponieważ przepis jest inspirowany tradycyjną kuchnią polską. Lubicie tego typu eksperymenty? Poniżej podajemy przepis na nową wersję ruskich pierogów!

naleśniki
18.02.2021 01:00 Sposób na puszyste naleśniki

Naleśniki często kojarzą nam się z okresem naszego dzieciństwa lub wczesnej młodości. Prawdopodobnie najlepsze robiły nasze ukochane babcie. Masz problem z przygotowaniem tej potrawy? Śpieszymy z pomocą, dzięki kilku trickom będziemy cieszyć się niezwykle puszystymi smakołykami.Naleśniki na słodko możesz przyrządzić na wiele różnych sposobów. Wszystko zależy od dodatków, które najbardziej lubisz. Może to być na przykład: dżem, słodki ser lub uwielbiane przez dzieciaki połączenie nutelli z bananami.W czym tkwi sekret puszystych naleśników?Jeśli chcesz, aby Twoje naleśniki były nieziemsko puszyste, dodaj do ciasta odrobinę proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej, a mleko zastąp maślanką lub kefirem. Gwarantujemy Ci, że nie będziesz chciała już jeść ich w inny sposób.Dobrym pomysłem jest również dodanie do masy kilku kostek startej mlecznej lub gorzkiej czekolady. Powód? Otrzymasz słodkie placki w kropki, które możesz jeść nawet bez dodatku nadzienia.Aby nasze naleśniki były bardziej aromatyczne, wzbogać je o naturalny aromat np. waniliowy lub migdałowy. Efekt? Cudowny zapach i nieziemski smak!Poniżej prezentujemy jeden z najlepszych przepisów na słodkie naleśniki. Jesteśmy ciekawi, jaki jest Wasz patent na to popularne danie?Przepis na puszyste ciasto na naleśnikiSkładniki:1 szklanka mąki1 i 1/2 szklanki kefiru1/2 szklanki wody1 jajko1/2 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia2 łyżki olejuSposób przygotowania:Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na ciasto. Masę odstaw na około 15 minut. Rozgrzej tłuszcz na patelni. Delikatnie nakładaj na niego za pomocą chochli do zupy porcje ciasta. Smaż, aż na cieście pojawią się małe dziurki, a gdy a naleśnik od spodu się lekko się zarumieni, przełóż łopatką na drugą stronę.Podawaj naleśniki na ciepło lub zimno z ulubionymi dodatkami. Smacznego ;)Na naszej stronie znajdziesz też przepis na naleśniki po amerykańsku.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Gessler zdradziła, jak ugotować idealną zupęNa co zwracać uwagę przy zakupie jajek?Jakie są zalety pieczarek?źródło: lelum/kuchniaagaty.plZapraszamy na nasz Instagramundefined