Racuchy skuszą niejednego łasucha. Wyrazista w smaku odsłona z imbirem zaproponowana przez Annę Lewandowską jest znakomitym pomysłem na nietuzinkowe śniadanie czy kolację. Świetnie smakuje, podnosi odporność i przyjemnie rozgrzewa od środka. Musicie spróbować.
Kotlety mielone można przygotować na wiele sposobów. Każdy robi je odrobinę inaczej. Przeważnie do mięsa mielonego dodajemy cebulę, jajko i bułkę. Jednak kultowe mielone wyjdą o niebo lepiej, jeśli wzbogacimy je o ogórki kiszone. Dzięki nim będą bosko soczyste. Istotny jest jeszcze jeden dodatek.
Sałatki są idealnym pomysłem na letni obiad. Powinny jednak być sycące. Małgorzata Rozenek wyjawiła swój sprawdzony przepis na danie pełne smaku, które przekona do siebie nawet najbardziej wybrednych. Zawiera m.in. ogórka, komosę ryżową, awokado i cukinię. Musicie spróbować — wykonanie jest niesamowicie proste.
Szukasz inspiracji na surówkę do obiadu? Znamy najlepszy przepis z typowo sezonowych produktów. Weź chrupiącego kalafiora i urozmaić jego smak charakterną rzodkiewką. Każdy zapyta o dokładkę.
Botwinka jest pyszną wiosenną zupą z młodych liści i korzeni buraka ćwikłowego. W tradycyjnym przepisie nie może zabraknąć śmietany, lecz dziś proponujemy nieco inne spojrzenie na to danie. Nabiał zastąpimy produktem kokosowym. Danie będzie smakowało lepiej niż w niejednej restauracji.
Zupa szczawiowa jest znakomitym wiosennym daniem, które właśnie teraz warto sobie przygotować. Zamiast jaj do kwaśnego specjału tym razem dodamy ziemniaki. Będzie sycący i nad wyraz smaczny. Musicie spróbować.
Mizeria z koperkiem ma wielu zwolenników. Warto jednak sięgnąć po inną zieleninę, by surówka była jeszcze bardziej aromatyczna. Listki mięty doskonale pasują do ogórków i sprawiają, że obiadowy dodatek przyjemnie orzeźwia. Musicie spróbować.
Kotlety schabowe warto od czasu do czasu przygotować nieco inaczej. Mięso w pysznej panierce z ziemniaków będzie smakowało znakomicie i z powodzeniem zastąpi dobrze znany schab obtoczony w bułce tartej. Musicie spróbować.
Cukinia właśnie wchodzi w sezon. Jej subtelny smak nie będzie przeszkodą w przygotowaniu pysznego obiadu w postaci kotletów. Wystarczy delikatnie rozbić kawałki warzywa, obtoczyć je w aromatycznych dodatkach i usmażyć. Rodzina zje ze smakiem.
Placek zbójnicki można przygotować bez mąki i ziemniaków. Jedna z twórczyń pokazała jak z zaledwie kilku składników i w dosłownie chwilę zrobić danie odpowiednie dla osób na diecie nisko węglowodanowej. Każdy może go spróbować.
Ogórki kiszone są uwielbianym w Polsce przetworem. Nie każdy jednak dokładnie wie, jak je przyrządzić, by były pyszne i zdrowe. Kluczem do perfekcyjnych ogórków kiszonych jest dobranie odpowiedniej temperatury zalewy. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że zalewanie warzyw wrzątkiem to błąd.
Sernik można przygotować ze składników pochodzenia roślinnego. Anna Lewandowska zastępuje twaróg kaszą jaglaną, a deser wciąż ma niesamowity smak i przyjemną konsystencję. Jest prosty w wykonaniu. Musicie spróbować.
Muszki owocówki stają się prawdziwym utrapieniem w cieplejsze dni. Namnażają się w szaleńczym tempie w naszych domach, a do tego siadają na produktach, które mamy w kuchni. Jak się ich pozbyć? Polecamy skuteczny sposób, do którego potrzebujesz tylko trzech tanich składników.
Surówka z pora i zielonego jabłka wzbogaci niejeden obiad. Soczysta, wyrazista i przyjemnie chrupiąca kompozycja jest prosta w przygotowaniu, a smakiem zachwyci nawet wybrednych. Musicie spróbować.
Naleśniki można podać na słodko lub w wersji wytrawnej. Przygotowując je w drugiej odsłonie, warto wzbogacić masę o odrobinę kurkumy. Anna Lewandowska pokazuje, że nie tylko nada daniu pięknego koloru, ale też sprawi, że będą zdrowsze. Musicie spróbować.
Domowe lody są idealnym pomysłem na osłodzenie Dnia Dziecka. Młodym smakoszom z pewnością do gustu przypadną owocowe i ciasteczkowe łakocie, których przygotowanie nie jest skomplikowane ani czasochłonne. Zamiast więc przepłacać za kupne lody o wątpliwym składzie, zróbcie pyszne, domowe.
Gołąbki z młodej kapusty są niesamowicie smaczne. Pani Mariola, która często publikuje swoje przepisy na YouTube, zdradziła, że sekretem smaku potrawy jest dodanie do farszu świeżego czosnku. Dzięki niemu danie nabiera charakteru. Musicie spróbować — wykonanie jest bardzo proste.
Ogórki małosolne skuszą niejednego smakosza. Karol Okrasa nie wyobraża sobie przygotowania rarytasu bez dodatku gorczycy. Ziarenka przyprawy wsypuje jednak do jeszcze ciepłej zalewy. Dzięki temu uwalniają więcej cennych składników, a tak przygotowane ogórki są jędrne i chrupiące.
Młoda kapusta smakuje doskonale nie tylko z koperkiem. Duszenie jej z dodatkiem rabarbaru przyjemnie wzbogaci teksturę obiadowego klasyku i urozmaici jego smak. Ocet czy sok z cytryny nie będą już konieczne. Musicie spróbować.
Surówka z kalarepy pasowała będzie do każdego obiadu. Zdrowe warzywo w połączeniu z pełnym koperku, kremowym sosem smakuje doskonale. Przygotowanie dodatku nie zajmie Wam dużo czasu, warto więc znaleźć przysłowiowe 5 minut.
Dobry sernik znajdzie niejednego amatora. Bożena Dykiel tradycyjny wypiek wzbogaca o rodzynki. Dodatek według wielu łasuchów idealnie komponuje się ze smakiem słodkiego twarogu, podczas gdy inni go nie tolerują. Warto wyrobić sobie własną opinię i przetestować recepturę aktorki. Jest niesamowicie prosta.
Sałatka ziemniaczana z dodatkiem zdrowych liści wiosennych warzyw jest smaczna i zdrowa. Strzelczyk połączenie obfitujących w szereg składników odżywczych roślin takich jak szczaw, botwina czy sałata z młodą bulwą wykańcza lekkim sosem na bazie śmietanki. Danie smakuje znakomicie. Musicie spróbować.
Mizeria jest znanym i lubianym dodatkiem do dań obiadowych. Klasyczna surówka w odsłonie szwedzkiej, czyli z octem będzie równie pyszna, co klasyczna i o niebo lżejsza, bo bez nabiału. Musicie spróbować.
Kanapki warto od czasu do czasu urozmaicić. Chrupiący przysmak we włoskim stylu z czosnkiem i pomidorami skradnie niejedno serce. Wykonanie jest bardzo proste, a składniki znajdziecie w każdym sklepie. Musicie spróbować.
Szakszuka jest doskonałym pomysłem na smaczne śniadanie. Pyszne jajka w pomidorach w wersji zaproponowanej przez Karola Okrasę są aromatyczne i proste w przygotowaniu. Zapomnicie o klasycznej jajecznicy.
Ogórki kiszone są niesamowicie zdrowe. Domowa wersja zrobiona według przepisu z 1895 roku przyjemnie zaskoczy nawet najbardziej wybrednych amatorów rarytasu. Sekretem jej znakomitego smaku jest dodatek liści. Sprawdźcie koniecznie.
Polędwiczki wieprzowe Ewy Wachowicz nie mają sobie równych. Miss Polski marynuje je w musztardzie i miodzie, a potem dusi na patelni, uzyskując znakomite efekty. Dawno nie jedliście tak delikatnego mięsa. Przetestujcie ten przepis, a z pewnością się nim zachwycicie.
Zupa modyrda może nazywa się dziwnie, ale za to obłędnie smakuje. To prawdziwie tradycyjny i regionalny smak. Zupa oparta jest na wywarze z kurczaka i kaczki. Potrzebne są też ziemniaki i kapusta. Smak i aromat to wyjątkowy walor tej pysznej zupy. Warto wypróbować tę zapomnianą już strawę. Przepis na nią jest prosty.