Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepis

Przepis

Bigos z miodem
13.04.2021 02:00 Przepis na nietypowy bigos z dodatkiem miodu

Bigos jest znanym i lubianym daniem kuchni polskiej, które wywodzi się z tradycji myśliwskiej. Dawniej łowcy potrzebowali ogromnych zapasów energii, aby móc tropić zwierzynę przez wiele godzin. Na podorędziu mieli zazwyczaj spore zapasy dziczyzny, która doskonale komponowała się ze smakiem kiszonej kapusty. Jak można się domyślić, ten myśliwski gulasz gotowany był nad ogniskiem w kociołku, a więc zdobywał dużo dymnego aromatu. Dzisiaj większość z nas nie ma takiej możliwości, dlatego wykorzystujemy wędzone kiełbasy i boczek, aby nie zabrakło tego uwielbianego smaku.

Wątróbka z cebulką
13.04.2021 02:00 Dlaczego warto do wątróbki dodawać majeranek?

Wątróbka powinna stanowić ważny element diety głównie dla dwóch grup ludzi - rekonwalescentów, którzy po operacjach czy wypadkach dochodzą do siebie, oraz anemików, którzy cierpią na niedokrwistość. W obu przypadkach dostarczanie żelaza jest bardzo ważne. Niestety, jeśli ktoś nie posiada umiejętności ugotowania tego produktu w odpowiedni sposób, finalny efekt jest gorzki i mało smaczny. Istnieją jednak sposoby, dzięki którym z łatwością niweluje się ten nieprzyjemny defekt. Jednym z nich jest dodanie majeranku podczas smażenia.

Chałka Tomasza Strzelczyka
12.04.2021 02:00 Przepis na tradycyjną chałkę według Tomasz Strzelczyka

Chałka zrodziła się w kuchni Żydzi aszkenazyjskich, którzy zamieszkują głównie region Europy Wschodniej, Centralnej oraz częściowo Zachodniej. Dla nich pieczywo to jest typowo rytualnym produktem spożywanym w czasie szabatu i innych ważnych świąt. Polacy pieką ją znacznie słodszą od Żydów i nie przykuwają do chałki, aż tak dużej wagi. Mimo wszystko uwielbiamy jeść ją z mlekiem i masłem czy gorącym kakao. Poniżej prezentujemy przepis w wykonaniu Tomasza Strzelczyka, który dostał go od swojej babci Marysi.

Czosnek w formie herbaty
12.04.2021 02:00 Jak przygotować herbatę czosnkową?

Nie da się ukryć, że czosnek jest wyjątkowo zdrową rośliną. Sięgamy po niego w celu wzmocnienia odporności oraz wówczas, gdy łapie nas przeziębienie lub inne infekcje. Dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie herbaty czosnkowej.

Flaczki w wyjątkowej odsłonie
12.04.2021 02:00 Przepis na flaczki z boczniaków

Flaczki są absolutnym kulinarnym szlagierem. Nietrudno natknąć się na wielbicieli tego wyjątkowego dania. Jednak niektórzy smakosze nie są skorzy do zajadania zupy, w której jednym z głównych składników są podroby. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zastąpić je wybornymi grzybami.

kotlety ziemniaczane
11.04.2021 02:00 Przepis na wyborne kotlety ziemniaczane z brokułami

Kotlety ziemniaczane to tanie i nieskomplikowane danie, które warto dołączyć do swojego kulinarnego repertuaru. Z pewnością przypadną one do gustu zarówno małym, jak i nieco starszym smakoszom. Ich smak podkręci dodatek brokułów. Dlaczego warto jeść to warzywo?

Surówka z selera
10.04.2021 02:00 Obłędna surówka z selera z wyjątkowym dodatkiem

Surówka jest zawsze doskonałym pomysłem na dodatek do obiadu. Pośród kalorycznych ziemniaków oraz mięsa, warto dodać solidną porcję warzyw. W czasie wiosny wzrasta ryzyko przeziębień, dlatego dostarczanie witamin i minerałów jest bardzo ważne. Seler jest naturalnym środkiem wspierającym chorych na przewlekłe choroby płuc i zapalenia górnych dróg oddechowych. Bulwa ta ułatwia odchudzanie i działa odtruwająco, przez co świetnie spisuje się jako środek do usuwania nadmiaru toksyn z organizmu.

Galaretkowiec
09.04.2021 02:00 Ekspresowy przepis na niezapomniany galaretkowiec bez pieczenia

Sama myśl o galaretkowcu przywołuje nostalgię. Deser bił rekordy popularności w czasach PRL-u i często robiły go nasze mamy, babcie i ciocie. Masz ochotę na kulinarny powrót do minionych błogich czasów? Mamy dobrą informację, znamy fantastyczny przepis na ten smakołyk!Kultowy galaretkowiec zachwyci dużych i małychCiasta bez pieczenia biją w ostatnim czasie rekordy popularności. W sieci możemy znaleźć wiele przepisów na przysmaki o nieraz bardzo intrygujących nazwach. Jakiś czas temu pisaliśmy o uwielbianym "Śnieżnym puchu.Dziś zapraszamy Was na nieco sentymentalną podróż w czasy PRL-u i spotkanie z niezapomnianym galaretkowem. Do jego zrobienia nie potrzeba ani zbyt wiele czasu, ani wyszukanych składników.Prosty do wykonania specjał idealnie sprawdzi się na deser lub na urodzinowe przyjęcie. Naszym zdaniem danie z powodzeniem może konkurować ze współczesnymi specjałami. Poniżej podajemy ekspresowy przepis na galaretkowiec.Przepis na galaretkowiecNiezbędne składniki:3 opakowania galaretek w różnych kolorach300 ml wody600 g jogurtu greckiego200 g śmietanki kremówki50 g cukru pudru30 g żelatyny w proszkuSposób wykonania:Każdą z galaretek rozpuść w zimnej wodzie. Wstaw do lodówki, do całkowitego stężenia, a następnie pokrój w grubą kostkę. Żelatynę zalej zimną wodą, a następnie podgrzej w mikrofalówce.Schłodzoną śmietankę ubij na sztywną pianę. Połącz ją z cukrem pudrem i jogurtem greckim. Kilka łyżek masy dodaj do żelatyny, wymieszaj i wlej do jogurtu. Wrzuć do masy pokrojone wcześniej kostki galaretek.Przelej masę do formy na babę. Schłódź ją w lodówce.Inny doskonały przepis na galaretkowiec znajdziesz na kanale Kuchnia Marioli na You Tube, z którego pochodzi powyższe zdjęcie.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Czy można jeść nitki z bananów?Jak gotować mleko się, żeby się nie przypaliło i nie przywierało?Do jakiej wody wrzuca się pierogi – do wrzątku czy zimniej?źródło: JustynadraganZapraszamy na nasz Instagram

Wątróbka
08.04.2021 02:00 Jak usmażyć wątróbkę, żeby nie była sucha?

Wątróbka ma prawdopodobnie tylu samo zwolenników, co przeciwników. Dla niektórych, sama idea jedzenia podrobów jest nie do przyjęcia. Jednak jej fani mają wyjątkowe szczęście.Mięso wątróbki jest aksamitne i delikatnie oraz posiada niewiele kalorii. Dodatkowo, znajdziemy w nim wiele białka, witaminę A oraz niezwykle cenne witaminy z grupy B. Wątróbka jest polecana osobom z niedoborami żelaza, ponieważ występujące w niej jest wyjątkowo dobrze przyswajalne.Sztuka smażenie wątróbkiDelikatność wątróbki to niezaprzeczalnie jej ogromny walor, ale przy okazji może sprawiać trudności w trakcie obróbki termicznej. Bardzo łatwo przez nieumiejętne potraktowanie wysuszyć ją na wiór i zniszczyć cały efekt. Najlepszymi dodatkami do wątróbki są bez wątpienia cebula i jabłko. Podsmażona cebulka doskonale uwydatnia smak wątróbki, a słodkie jabłko niweluje lekką goryczkę w niej występującą. Dla urozmaicenia warto podać wątróbkę także z leśnymi grzybami bądź klasycznymi pieczarkami - zaskoczenie gwarantowane. Smażenie krok po krokuZanim przejdziemy do smażenia najpierw musimy odpowiednio zająć się wątróbką. Najpierw wkładamy ją pod bieżącą wodę i zmywamy wszelkie możliwe nieczystości. Pozbywamy się widocznych błon, które są żylaste i niezbyt przyjemne w smaku. Wątrobę wieprzową, czyli większą, możemy przekroić na mniejsze kawałki. Dzięki temu czas smażenia skróci się, a tym samym będziemy mieli większą szansę na otrzymacie soczystej potrawy. Wątróbkę drobiową wystarczy przekroić na pół.Tak przygotowaną wątróbkę umieszczamy w miseczce z mlekiem i trzymamy w niej przez około godzinę. To najważniejszy krok w tym procesie. Dzięki niemu wątróbka straci nieprzyjemną goryczkę i zapach oraz nabierze dodatkowej delikatności.Nadmiar wilgoci odciskamy na papierowym ręczniku i obtaczamy wątróbkę w mące. Kawałki kładziemy pojedynczo na mocno rozgrzanym oleju. Wątróbkę smażymy szybko, bez solenia w trakcie i przed (bo zrobi się gumowata). Bardzo ważne jest, aby jej nie nakłuwać, bo wszystkie cenne soki wyciekną. Wątróbkę podajemy z ulubionymi dodatkami, od razu po zdjęciu z patelni. Smacznego.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Ile zarabiają kucharze pracujący dla Magdy Gessler?Najniebezpieczniejszy ser świataDlaczego Makłowicz nie cierpi zwrotu "smacznego"?źródło: AkademiasmakuZapraszamy na nasz Instagramundefinedundefined

Oszukane schabowe
07.04.2021 02:00 Kotlety z mortadeli rodem z PRL-u

Kotlety schabowe stanowią bez wątpienia jeden z najczęściej spożywanych posiłków przez Polaków. Uwielbiamy chrupiącą panierkę, soczyste mięso i pyszny smak, a w połączeniu z mizerią i tłuczonymi ziemniakami nie mają sobie równych. W czasach słabej gospodarki w Polsce pieniędzy brakowało praktycznie na wszystko, dlatego pełnoprawne mięso było rzadkością. Najczęściej jadano je odświętnie, aby lepiej celebrować okazję. W dzień powszedni decydowano się na znacznie tańsze rozwiązanie - panierowano pociętą w plastry mortadele i podawano jak kotlety schabowe.

rabarbar
07.04.2021 02:00 Zastosowanie rabarbaru w kuchni

Chociaż jest warzywem, to doskonale sprawdza się w deserach. Rabarbar kusi nas swoim charakterystycznym lekko kwaskowatym smakiem. W kuchni swoje zastosowanie znalazły również jego liście. Co możemy zrobić z tego warzywa? Śpieszymy z odpowiedzią!Kto powinien go jeść, a kto unikać?Czy rabarbar warto jeść? Oczywiście! Warzywo było już wieki temu znane jako roślina lecznicza. Polecany jest między innymi: kobietom z niedoborem estrogenów oraz w okresie klimakterium, a także nastolatkom zmagającym się z trądzikiem.Warzywo nie jest natomiast zalecane panom z niedoborem testosteronu. Niestety, rabarbar może go jeszcze bardziej obniżyć. Nie powinny po niego sięgać także osoby z chorobami nerek oraz reumatyzmem.W jaki sposób wykorzystać go w kuchni? Rabarbar jest wręcz stworzony do wyjątkowych wiosennych deserów i pierwszych wiosennych przetworów. Poniżej zdradzamy, w jakiej formie warto go jeść.Co można zrobić z rabarbaru?W jaki sposób wykorzystać rabarbar w kuchni? Warzywo wręcz idealnie sprawdzi się w deserach. Będzie doskonałym dodatkiem do kruchego lub drożdżowego ciasta, a także wszelkiego rodzaju tart. Możesz przygotować również z niego galaretkę lub kisiel.Warzywo doskonale łączy się z truskawkami. Słodki smak tych owoców idealnie podbija lekką kwaskowatość rabarbaru. Wspaniałym pomysłem jest przygotowanie kompotu z tych dwóch składników.Z rabarbaru przygotujesz także wyjątkowe przetwory m.in. dżemy, syropy, kompoty i soki. Już wkrótce wypatruj na naszej stronie wyjątkowych przepisów właśnie z tym składnikiem w roli głównej!Warzywo doskonale łączy się również z imbirem, goździkami, jabłkami, a nawet z niezwykle aromatyczną wanilią. Jesteśmy przekonani, że każdy smakosz odnajdzie coś dla siebie.Polecamy również nasz artykuł na temat zastosowania w kuchni mniszka lekarskiego.Jak usmażyć ozorki, żeby były miękkie?Kosztowne, gotowe dania od Gessler ocenione przez YoutuberaOpłata za opakowania do kawy i herbaty już latem?żródło: poradnik zdrowieZapraszamy na nasz Instagramundefinedundefined

Ozorki wieprzowe
06.04.2021 02:00 Jak usmażyć ozorki, żeby były miękkie?

Ozorki wieprzowe nie są produktem, który współcześni młodzi ludzie chcą jeść jak najczęściej. Dawniej dostępność mięsa nie była taka jak dzisiaj, więc musieliśmy radzić sobie w inny sposób. Ozorki stanowiły dobry substytut - były także bardzo zdrowe. Sporym problemem może się okazać ich twardość. Mięso z ozorków jest wyjątkowo twarde, zbite i sztywne, dlatego wymaga odpowiedniego przygotowania. Wystarczy gotować je we wrzątku około 1 godziny, a mięso zmięknie i będzie wspaniale pyszne.

Ciasto czekoladowe, które nie ma sobie równych
05.04.2021 02:00 Jak podbić smak ciasta czekoladowego?

Dobrze wykonane ciasto czekoladowe potrafi zachwycić nawet najbardziej wybrednego smakosza. Zapach, jaki rozpościera się po całym domu podczas pieczenia, sprawia, że każdy nie może się doczekać, aż będzie mógł uszczknąć chociaż jeden kawałek. Jeśli chcesz jednak, aby wszyscy błagali cię o upieczenie kolejnej partii, bądź zdradzenie przepisu, zastosuj poniższą poradę. Dzięki niej całe ciasto będzie miało o wiele intensywniejszy smak, który może wywołać na twoim ciele ciarki radości.

Mniszek lekarski
05.04.2021 02:00 Jakie przetwory można zrobić z mniszka lekarskiego?

Niektórzy traktują go jako chwast, a wielka szkoda. Mniszek lekarski to niezwykle cenna dla zdrowia roślina. Jego lista zalet zdaje się wręcz nie mieć końca. Co więcej, zrobimy z niego wiele pysznych przetworów.

Gołąbki w innym wydaniu
05.04.2021 02:00 Genialny sposób na zmiękczenie kapusty w gołąbkach

Gołąbki to klasyka przygotowywana w praktycznie wszystkich polskich domach. Polacy uwielbiają każdy aspekt tego dania - delikatną kapustę, aromatyczny farsz i pyszny pomidorowy sos. Mnóstwo ludzi ma jednak pewien problem związany z liśćmi kapusty. Wygotowanie kapusty jest konieczne, ponieważ bez tego nie można uzyskać odpowiedniej konsystencji. Irytujące może być jednak wyczekiwanie, aż liście zmiękną na tyle, by móc uformować je w znany i lubiany kształt. Dlatego powstała rewolucyjna metoda, która znacznie przyspiesza ten proces.

Zimne nóżki w wyjątkowej odsłonie
04.04.2021 02:00 Nowy patent na wyjątkowe zimne nóżki

Wiele wybornych potraw potrafi wywołać u nas nostalgię. Do tego grona można z pewnością zaliczyć zimne nóżki, które mają status kultowego smakołyku. Mało kto spodziewałby się, że można z łatwością przyrządzić ich wegetariańską odmianę.

Zupa chrzanowa
04.04.2021 02:00 Zupa chrzanowa wg przepisu Ani Starmach

Chrzan jest obecny co roku w czasie świąt wielkanocnych, w końcu często wkładamy go do święconki, a żur i wiele wędlin nie smakuje bez niego tak dobrze. Ania Starmach sporządziła doskonały przepis, który pozwoli ci wykorzystać nadmiar tego ostrego korzenia. Chrzan jest wyjątkowo zdrową rośliną, choć dawniej mało kto wykorzystywał go do przyrządzania jedzenia. O wiele chętniej korzystano z niego jako konserwant, który pozwalał przechowywać surowe mięso o 1-2 dni dłużej niż zwykle.

Żurek będzie jeszcze lepszy
04.04.2021 02:00 Banalny sposób na pyszny żurek

Pyszny żurek ma status kultowego dania. Z pewnością bardzo trudno mu się oprzeć i niektórzy mogliby go zajadać właściwie codziennie. Okazuje się, że żurek może być jeszcze lepszy, jeśli dodamy do niego zalewę z ogórków kiszonych.

Chleb z czosnkiem i serem
04.04.2021 02:00 Zapieczony chlebek czosnkowy – przepis na danie z czerstwego pieczywa

Chleb czosnkowy jest rarytasem, którego smak uwielbia praktycznie każdy. Najczęściej zamawia się go w restauracjach specjalizujących się w kuchni włoskiej - grzanki czosnkowe z serem są pyszne i stanowią doskonałą przekąskę pomiędzy dużymi posiłkami. Czosnkowe grzanki są także wspaniałą metodą na zutylizowanie chleba, który zbyt długo leżał w chlebaku. Nie warto go wyrzucać do śmieci i marnować żywności, gdy można przygotować banalnie prosty posiłek w mniej niż 20 minut.

Jajka w wyjątkowym wydaniu
03.04.2021 02:00 Beczułki z szynki parmeńskiej nadziane jajkiem, szybki przepis

Smakowite jajka niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na wielbicieli tego produktu spożywczego. Okazuje się, że jajka mogą być jeszcze pyszniejsze. Wystarczy przyrządzić je w odpowiedni sposób.

Jajka zięcia
03.04.2021 02:00 Jajka zięcia z sosem tamaryndowym

W czasie Wielkanocy najczęściej zajadamy się jajkami faszerowanymi. Choć farsze te są z pewnością przepyszne, to jedzone co roku przez wiele lat mogą się znużyć. Na szczęście istnieją przepisy takie jak poniżej, które pozwalają wprowadzić znaczny powiew świeżości. Jajka zięcia są nazwą, która nie każdemu przypadnie do gustu, jednak ich smak już tak. Tamaryndowiec ma słodko-kwaśny smak, który w połączeniu z jajkami doskonale się komponuje. Przygotowanie tego dania jest banalnie proste i zaskakująco szybkie.

Żurek w chlebie
02.04.2021 02:00 O czym należy pamiętać podając żurek w chlebie?

Święta Wielkanocy są najważniejszym świętem w kontekście religii katolickiej, dlatego dania podawane w tym czasie muszą być szczególne - jednym z najlepszych przykładów jest żurek w chlebie. Jego efektywna prezencja i niezapomniany smak sprawiają, że praktycznie każdy uwielbią tę zupę. Jeśli jednak jesteś niedoświadczonym kucharzem, łatwo popełnić przy okazji fatalny w skutkach błąd. Wlanie gorącej zupy do wydrążonego bochenka chleba, bez jego uprzedniego podpieczenia sprawi, że skórka szybko przesiąknie wilgocią i pieczywo rozpadnie się.

Szare kluchy
02.04.2021 02:00 Sposób na niezapomniane szare kluchy

Szare kluchy są doskonałym przepisem na szybki, banalnie prosty, a zarazem sycący obiad. W kilka minut można przygotować wyjątkowo pożywne danie, które starcza dla całej rodziny. Aby dodać mu jeszcze lepszego smaku, należy podać kluchy z dodatkami. Dawniej, w tradycyjnej wersji, kluchy jedzono wraz z zasmażaną kiszoną kapustą. Choć szare kluski są pożywne, nie zawierają zbyt wiele mikroelementów, co nadrabiane było właśnie dzięki kiszonej kapuście. Poniższa wersja składa się z innych dodatków, jednak równie smacznych.

Placki ziemniaczane jakich nie jadłeś
02.04.2021 02:00 Ekspresowe placki ziemniaczane - przepis z 1926 roku

Placki ziemniaczane wywodzą się z chęci wykorzystania każdej dostępnej ilości jedzenia. Jeśli z obiadu pozostały jakieś resztki, ówczesne panie domu ze skrupulatnością przygotowywały z nich pyszne potrawy dla całej wielkiej i głodnej rodziny. Poniższa receptura zawiera gotowane kartofle, w przeciwieństwie do wielu innych przepisów na placki ziemniaczane, które traktują o surowych ziemniakach tartych na tarce. Ugotowane kartofle sprawiają, że placki są znacznie delikatniejsze w fakturze i wręcz rozpływają się w ustach.

Flaki w bezmięsnym wydaniu
01.04.2021 02:00 Przepis na lekkie flaczki z boczniaków

Flaki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Każdy, kto je gotował, doskonale wie, że czasem nie pachną najlepiej. Rozwiązanie tego problemu jest zaskakująco oczywiste. Wystarczy zrezygnować z mięsa.

Sernik w najprostszej postaci
01.04.2021 02:00 Przepis na najprostszy i najszybszy sernik

Historia sernika jest wyjątkowo długa - w źródłach historycznych pojawia się około 350 roku p.n.e pod nazwą "plakous" w dziełach greckiego poety Archestratusa. Wtedy było to ciasto produkowane z mąki pszennej i sera koziego, z dodatkiem orzechów i suszonych owoców. Gdy Grecja została podbita przez Rzymian, najeźdźcy przejęli wiele zwyczajów i tradycji od pobitego ludu. Rzymianie zdecydowali się jednak zmienić przepis, poprzez dodanie wielu warstw ciasta przełożonego serowym kremem z dodatkami. Taki sernik nazwany został "placenta".

Sałatka wielkanocna
01.04.2021 02:00 Wyborna sałatka z resztek po wielkanocnym śniadaniu

Chociaż tegoroczna Wielkanoc będzie znacznie różniła się od tej, którą zapamiętaliśmy z wcześniejszych lat, to warto w miarę swoich sił i możliwości przygotować smaczne kojarzące się z tym świętem posiłki. Nie może na nim zabraknąć przede wszystkim domowego chrzanu oraz jajek.Z resztek po uroczystym śniadaniu przygotujesz wyborną sałatkę, która nie tylko zachwyci każdego smakosza, ale również sprawi, że poczujesz smak i klimat tych wyjątkowych wiosennych świąt!Wielkanocna sałatka z "resztek"Potrzebne składniki:5 ugotowanych na twardo jajekłyżka chrzanusok z cytrynyszklanka kwaśnej śmietany2 jabłkacebula2 ziemniakisól, cukier i pieprz do smaku Sposób wykonania:Starty chrzan zalej natychmiast sokiem z cytryny i dokładnie wymieszaj. Ugotowane jajka i ziemniaki oraz jabłka pokrój w kostkę, a sparzoną cebulę posiekaj na jak najdrobniejsze kawałeczki.Wszystkie składniki połącz ze startym chrzanem i zalej przyprawioną solą, pieprzem oraz cukrem kwaśną śmietaną. Sałatkę owiń szczelnie w folię aluminiową i odstaw w chłodne miejsce na około godzinę.Przed podaniem przybież sałatkę wiosennymi akcentami np. gałązkami rzeżuchy, świeżym szczypiorkiem oraz kawałkami pokrojonych rzodkiewek. Danie z pewnością będzie konkurencją dla klasycznej sałatki jarzynowej. Ją również warto zrobić w nieco "odświeżonej" wersji.Wiosenna wersja sałatki jarzynowejSałatka jarzynowa gości na naszych stołach podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Poza tradycyjnymi składnikami warto wzbogacić ją również o dodatki, które podkreślą jej sezonowy, wielkanocny charakter.Mogą to być np. pokrojone w drobne plasterki rzodkiewki, starty chrzan oraz szczypiorek. Przykładowy przepis na taką sałatkę znajdziesz w tym artykule. Polecamy również nasze inne pomysły na wielkanocne potrawy. Pisaliśmy m.in. przepisie Ani Starmach na pyszny żurek w chlebie.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Wegetariańskie kotlety mielone zachwycą nawet zatwardziałych mięsożercówPrzepis na faszerowany boczek według Tomasza StrzelczykaJak spożycie kawy i czekolady wpływa na środowisko?źródło: Przepis pochodzi z książki "365 obiadów na polskim stole na co dzień i od święta" E.Aszkiewicz i R.Chojnacka, wyd. PublicatZapraszamy na nasz Instagram

Zakwas na żurek
01.04.2021 02:00 Jak zrobić idealny zakwas na żurek?

Nie da się ukryć, że żurek jest pozycją, której nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Każdy przyrządza go w odrobinę inny sposób. Jeden składnik jest obowiązkowy. Mianowicie zakwas, dzięki któremu zupa wyróżnia się charakterystycznym smakiem.