Ziemniaki po cabańsku są tanim i pysznym daniem, które zachwyci smakoszy swoją prostotą i smakiem. Przygotowywali ją czabanowie, czyli pasterze, którzy żyli w okolicach Chrzanowa w XIII wieku. Jedli oni ziemniaki pieczone, które współcześnie też mogą zachwycić. Polecamy przepis na ziemniaki po cabańsku.
Surówka z marchewki jest obiadowym klasykiem. W upalne dni warto przygotować wersję z dodatkiem soku z cytryny i natki pietruszki. Dodatki sprawią, że będzie jeszcze przyjemniejsza odbiorze i niesamowicie aromatyczna. Musicie spróbować.
Zrazy wołowe w sosie to danie obiadowe, które lubi wiele osób. Pyszne i wyraziste dodatki nadadzą wyrazistego smaku zrazom. Przepis babci jest znakomity, a zrazy udadzą się każdemu. Warto przyrządzić taki smaczny obiad dla całej rodziny.
Grzyby marynowane to prawdziwy przysmak. Wiele osób czeka na sezon grzybowy, a potem na przygotowywanie marynowanych grzybków. Potem można już cieszyć się wyrazistym i tak wyjątkowym smakiem przygotowywanych grzybków. Siostra Anastazja ma na nie niezły patent- spróbuj koniecznie.
“Języki teściowej” to cukinia w ostrzejszym wydaniu. Będzie ona pysznym dodatkiem do dań obiadowych. Szczególnie zimą przypomni nam o letnich smakach. Taką cukinię przygotujemy w prosty sposób. Warto wypróbować ten smaczny przepis na zdrowe warzywo.
Bez koperku trudno wyobrazić sobie kuchnię. Dodajemy go do wielu potraw i przekąsek. Zwykła kanapka dzięki koperkowi zyskuje pyszny smak i aromat. Jednak jak przechowywać koperek, by długo nam służył? Pasta z tego zioła to prawdziwy hit i świetny sposób na przechowywanie koperku.
Porzeczka jest doskonałym dodatkiem do ciast i deserów. Z porzeczki warto też przygotować galaretkę, która będzie prawdziwą bombą witamin. Polecamy przepis na zdrową i smaczną galaretkę z porzeczki. Zrobisz ją niezwykle szybko.
Czerwona kapusta to skarbnica witamin i minerałów. Lubimy jej smak i dobroczynne działanie dla naszego zdrowia. Surówka z czerwonej kapusty będzie wyśmienitym dodatkiem do letniego obiadu. Taką pyszną surówkę zrobisz w mniej niż 5 minut.
Marynowana cukinia to istne niebo w gębie. To zdrowe warzywo smakuje jak ananas. Cukinia w takim wydaniu jest słodka i aromatyczna. Pasuje do sałatek, a nawet deserów. Smakować też będzie jako wyborna przekąska. Polecamy przepis na wyjątkową marynowaną cukinię.
Kuchnia Remigiusza Rączki zna wielu smakoszy. Ten śląski kucharz proponuje zapiekankę z dodatkiem, który uwielbia większość Polaków. Mowa o kaszance, którą zwykle przysmaża się z cebulką. Jednak tym razem trafi ona do zapiekanki Remigiusza Rączki.
Naleśniki są przepisem uniwersalnym. Można przygotować je na śniadanie, ale będą też doskonałe na obiad. Można podać w sposób wytrawny lub na słodko. Kulinarnych możliwości jest naprawdę wiele. Polecamy przepis na ciasto naleśnikowe, do którego konieczne jest użycie piwa.
Ta surówka z kapusty pekińskiej i pysznych dodatków będzie świetnym uzupełnieniem letniego obiadu. Zrobisz ją szybko, a smak warzyw w tej surówce podbije twoje podniebienie. Odrobina majonezu dodaje aksamitnego wykończenia, a szczypta ziół prowansalskich podkręca smak. Wypróbuj koniecznie przepis na tę pyszną surówkę.
Ciasto na pierogi powinno być miękkie i elastyczne. Doskonałe rezultaty osiągały nasze babcie, które przyrządzały masę bez dodatku jajka. To właśnie ono utrudnia formowanie sakiewek i powoduje, że pierogi rozpadają się podczas gotowania.
Surówka jest obowiązkowym elementem każdego dania głównego. Wczesnym latem warto podać kompozycję z ogórkiem małosolnym. Jest orzeźwiająca i niesamowicie prosta w przygotowaniu. Warto się skusić. Idealnie pasuje do dań mięsnych i nie tylko.
Zastanawiasz się nad surówką do obiadu? Może warto sięgnąć po pora i przyrządzić pyszną i klasyczną surówkę. To sprawdzony przepis, w którym zamiast jogurtu czy majonezu- wykorzystasz śmietanę. Surówka z pora będzie smakować wszystkim domownikom.
Czy wiecie, co się stanie, gdy wlejecie jogurt do wrzącej wody? Powstanie danie, które lubi wiele osób. Taka czynność jest początkiem przygotowywania smacznych pierogów. Wypróbuj ten ciekawy przepis na to niezwykłe danie.
Najlepsze racuchy są lekkie i puszyste niczym chmurka. Kucharz Piotr Ogiński zdradził, że zawsze robi je według przepisu swojej babci. W nim niezwykle cenne są dwie wskazówki. Warto o nich pamiętać, by za każdym razem uzyskać leciutki i delikatny rarytas.
Lody proteinowe przypadną do gustu nie tylko aktywnym fizycznie łasuchom. Przygotowany przez jedną z tiktokerek przysmak na bazie serka wiejskiego zachwyca prostotą wykonania i niesamowitą konsystencją. A jest naprawdę niskokaloryczny. Musicie go spróbować.
Zupa buraczana jest lekka i niesamowicie zdrowa. Przepisem na ten przysmak podzielił się ostatnio Tomasz Sekielski, który raczył się nią podczas swojej diety. Wymaga jedynie odrobiny wysiłku, a smakuje znakomicie. Musicie spróbować — rodzina zje ze smakiem.
Rosół można przygotować na wiele sposobów. Anna Lewandowska stawia na danie inspirowane kuchnią pięciu przemian, której gotowanie jest długie i wymaga dodania wielu składników w odpowiednim momencie. Efekty jednak są warte wysiłku — mieszanka produktów dostarcza szereg cennych wartości odżywczych.
Napój na upał powinien chłodzić i orzeźwiać. Herbata stosowana przez mieszkańców Maroka idealnie spełnia te kryteria. Wcale nie jest mrożona — tej wszyscy się wystrzegają. Wiemy, dlaczego i podajemy znany przepis na napar wspaniale gaszący pragnienie.
Domowa mozzarella bije na głowę produkty kupowane w sklepach. Jej przygotowanie jest niesamowicie proste. Wystarczy tylko mleko oraz kwasek cytrynowy, by cieszyć się znakomitym smakiem. Spróbujecie?
Tani obiad można przygotować na słodko. Jedna z tiktokerek pokazała jak za 10 złotych zrobić naleśniki dla całej rodziny. Jej film spotkał się z ożywioną dyskusją dotyczącą przygotowania ciasta na ten smakołyk. Zdania na temat używania mleka są podzielone.
Pierogi z truskawkami mogą być jeszcze lepsze. Wystarczy, że do farszu oprócz porcji cukru dodacie jeszcze nieco bułki tartej. Dzięki niej słodkie nadzienie nie wypłynie w czasie gotowania, ani przy jedzeniu. Musicie spróbować tej sztuczki — danie zachwyci wyglądem i smakiem.
Ogórki małosolne lubi wielu smakoszy. Jedna z twórczyń internetowych pokazała jak szybko i sprawnie przygotować ten sezonowy rarytas. Podała chrupiące warzywo z kolendrą, płatkami chili i sezamem. Musicie spróbować — w azjatyckiej odsłonie smakuje fantastycznie.
Truskawki są już tanie i niesamowicie smaczne. Warto skorzystać z trwającego sezonu i przygotować z nich prosty deser niewymagający pieczenia. Podane w formie pianki owoce zachwycą was delikatnością i słodyczą.
Cukinia właśnie pojawia się na straganach. Z przypominającego ogórka warzywa łatwo można przygotować pyszny indyjski przysmak. Wystarczy je pokroić i zalać ciepłą marynatą. Po ostudzeniu i zapasteryzowaniu będą was cieszyć smakiem przez długi czas. Warto spróbować.
Domową nutellę można przygotować w kilka chwil. Zamiast płacić krocie za niskiej jakości słodycz, przetestujcie prosty przepis na krem do pieczywa, który zachwyci nawet wybrednych łasuchów. By go zrobić wystarczy jedynie 5 produktów.