Kopytka są jednym z najbardziej klasycznych dań naszej rodzimej kuchni. Przeważnie nie przygotowujemy ich z żadnym nadzieniem. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by wypełnić je przepysznym żółtym serem. Kopytka w tej odsłonie zachwycą domowników.Smakowite kopytka niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowałyby to kultowe danie. Tym razem sięgniemy po kopytka w niecodziennym wydaniu.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Sok z cytryn to nie tylko smaczny dodatek do herbaty czy wody. Można z niej przygotować pyszny napój, który wspomaga zdrowie, kontrolując poziom cholesterolu. Dodatek nasion chia jedynie wzmacnia jej prozdrowotne właściwości. Sok z cytryny to produkt tak powszechny, że nikt nie musi martwić się jego niedoborem - wystarczy bowiem wyskoczyć do najbliższego "spożywczaka" czy straganu, a po chwili wraca się z naręczem soczystych i pięknie pachnących cytrusów. Cytryna zawiera wiele flawonoidów, witaminy C oraz minerałów, dzięki czemu picie soku z tego owocu bardzo korzystnie oddziałuje na najróżniejsze procesy zachodzące w ludzkim organizmie. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Roślina widoczna na zdjęciu przez niektórych nazywana jest cukinią. Jednak w istocie można ją określić jako kabaczek. Mało kto zdaje sobie sprawę, że obie nazwy odnoszą się do tego samego warzywa. Na jej bazie można przygotować przepyszne kotlety, którym ciężko się oprzeć.Kabaczek jest odmianą dyni zwyczajnej, którą wyselekcjonowano we Włoszech. Właśnie stamtąd wywodzi się jej nazwa cukinia. Włoski zwrot zucchina oznacza małą dynię. W Polsce obie nazwy stosuje się zamiennie. Niezależnie od tego, jakim mianem określamy warzywo, warto wiedzieć, jak przemienić je w wyjątkowy specjał. Kotlety z kabaczka zachwycą nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Ogórki małosolne bez zalewy i słoików? Okazuje się, że istnieje przepis, który pozwala na takie rozwiązanie. Efekt powala na łopatki. Wystarczy użyć foliowych woreczków. Ogórki małosolne po rosyjsku zachwycą domowników.Smakowite ogórki małosolne niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy zajadają je z miłą chęcią. Tym razem warto sięgnąć po ogórki małosolne w rosyjskiej odsłonie.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Ciasto z owocami możesz z łatwością przygotować nawet bez pieczenia - poniższy przepis jest tego najlepszym przykładem. Jedyne czego potrzebujesz do jego zrobienia to miska, łyżka do mieszania oraz blacha do pieczenia. Ogromną zaletą jest możliwość dodania jakichkolwiek owoców, zarówno mrożonych, jak i świeżych. Ciasto z owocami jest jednym z typowych letnich deserów. Gdy ma się pod ręką świeże i soczyste owoce, ciężko nie skusić się na upieczenie smacznego i pięknie pachnącego ciasta. W tym przepisie połączenie owoców, delikatnego i mokrego ciasta oraz kruszonki jest nie do pobicia. Kolejną zaletą jest czas, w jaki można sporządzić ten wypiek. W ciągu godziny od rozpoczęcia gotowania, deser jest gotowy. Dlatego, jeśli nagle przyszli do ciebie niespodziewani goście, a ty nie masz czym ich poczęstować - z łatwością zdążysz ich zaskoczyć swoim dziełem. Dalsza część tekstu znajduje się poniżejNa naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule zdradzamy, jak wykorzystać bardzo zdrowe liście selera. Ten tekst poświęcony został przepisowy na wyjątkową młodą kapustę zasmażaną, do której dodaje się wyjątkowo smaczne dodatki.
Kotlety schabowe zalicza się do grona specjałów naszej rodzimej kuchni. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je nieco inaczej. Tym razem sięgniemy po przepis na przepyszne kotlety schabowe z dodatkiem ananasa oraz żurawiny.Smakowite kotlety schabowe niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. W każdym domu przygotowuje się je odrobinę inaczej. Z pewnością warto wypróbować recepturę na kotlety schabowe w bardziej wakacyjnej odsłonie.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Zimne nóżki są klasyką polskiej kuchni, która prym wiedzie głównie na imprezach. Na imprezowym stole nie może zabraknąć obok nich schłodzonego kieliszka wódki, który podkreśli smak galarety. Niżej zdradzamy banalnie łatwy przepis, do którego potrzeba ledwie kilku składników. Zimne nóżki, czyli galareta wieprzowa z mięsem i warzywami, jest wyjątkowo aromatyczna, tłusta i treściwa - dlatego stanowi idealną podstawę pod mocny alkohol. Podczas przygotowywania jej warto użyć dużej ilości przypraw, aby danie było jeszcze smaczniejsze. Jeśli chcesz ułatwić sobie pracę przy wyjmowaniu galarety z formy, użyj małych pojemników dla gastronomii z tworzywa sztucznego. W taki sposób ograniczysz zmywanie, a sama galareta będzie znacznie ładniej wyglądała. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy słowa premiera Mateusza Morawieckiego, który nakłania do kupowania określonych produktów. Ten tekst poświęcony został niebywałemu znalezisku, jakie odkryto pod transportem buraków.
Zupa w upał? Nic nie stoi na przeszkodzie. Idealnie sprawdzi się przysmak rodem z gorącej Hiszpanii. Gazpacho jest banalnie proste w przygotowaniu i nawet osoby, które przeważnie stronią od kulinarnych aktywności, poradzą sobie z nią bez najmniejszych problemów.Smakowita zupa może być przyrządzona na rozmaite sposoby. Kiedy żar leje się z nieba, znakomicie sprawdzają się chłodniki. Świetną propozycją obiadową jest wyśmienite gazpacho. Przygotowanie dania zajmuje chwilę, a efekt sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Pyry z gzikiem są idealną propozycją kulinarną na lato. Robert Makłowicz podzielił się swoim przepisem na ten wyborny specjał. W jego recepturze znajdą się same smakowite dodatki. Danie zachwyci domowników.Nie da się ukryć, że pyry z gzikiem są nie lada specjałem, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Niektórzy mogliby zajadać się ziemniakami w tym wydaniu praktycznie nieustannie. Najlepiej sprawdzają się w gorące letnie dni.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Nie da się ukryć, że młoda kapusta zalicza się do specjałów, które goszczą na naszych stołach w czasie wiosny. Jej przygotowanie jest banalnie proste, a dodatek koperku sprawi, że smakołyk będzie nie lada pokusą.
Nie da się ukryć, że kurczak daje spore pole do kulinarnych eksperymentów. Istnieje cała masa przepisów, dzięki którym przekształcimy go w niecodzienne specjały. Jednym z nich jest receptura na kurczaka tikka masala. Danie jest niezwykle aromatyczne i smakuje obłędnie.Kurczak tikka masala jest specjałem kuchni indyjskiej. Charakteryzuje się kuszącym aromatem oraz smakiem, który na długo pozostaje w pamięci. Prośby o dokładkę są niemal pewne. Danie przygotujesz bez dużego nakładu pracy.
Kotlety mielone są jednym z najlepszych kulinarnych szlagierów naszej rodzimej kuchni. W każdym domostwie przyrządza się je odrobinę inaczej. Kultowe kotlety mielone wiele zyskają, jeśli wzbogacisz je o sos sojowy. Orientalne wydanie obiadowego klasyka z pewnością podbije serca najbliższych.Smakowite kotlety mielone niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Wszystko za sprawą ich niepowtarzalnych walorów smakowych. Okazuje się, że wyśmienite mięsne frykasy można przygotować odrobinę inaczej. Nowa wersja kotletów mielonych na długo pozostaje w pamięci.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Sałatka ziemniaczana wcale nie musi być nudna - wystarczy do kartofli dodać kilka kiszonych ogórków, a delikatny smak bulw zostanie złamany i kwasowością. Taki dodatek świetnie pasuje do dań mięsnych oraz sprawdza się jako samodzielne danie. Wystarczy kilka chwil, aby móc cieszyć się jej doskonałym smakiem. Sałatka ziemniaczana najczęściej kojarzy nam się ze świętami, kiedy obok klasycznej sałatki jarzynowej pojawia się na stole. Posiłek ten wcale jednak nie musi być monotonny, wystarczy mieć w kuchni lub spiżarni słoik z kiszonymi ogórkami. Ziemniaki stanowią bardzo sycący i smaczny produkt - co więcej, są wbrew pozorom wypełnione substancjami odżywczymi. Łącząc je z kiszonymi ogórkami, które jak wiadomo, są skarbnicą witaminy C i bakterii koniecznych do dobrej pracy układu pokarmowego. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule pokazujemy jak wykorzystać pestki po czereśniach, jako remedium na bolące stawy. Ten tekst wyjaśnia, czy można pić kawę w trakcie dużych upałów. Powyższy kadr pochodzi z filmu na kanale SkutecznieTv na YouTube.
Przepyszna surówka jest jednym z tych dodatków obiadowych, którego nie powinno zabraknąć u boku tradycyjnych dań. Tym razem warto postawić na smakołyk na bazie ogórków i cukinii. Efekt powala na łopatki. Surówka świetnie sprawdza się w upalne dni. Swój doskonały aromat zawdzięcza zaś odrobinie koperku.Surówka przeważnie jest bardzo prosta w przygotowaniu. Specjał z ogórków i cukinii nie jest tutaj wyjątkiem. Przyrządzenie dodatku obiadowego nie powinno zająć więcej niż kilka minut. Surówka w tej odsłonie momentalnie znika z talerzy.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Fasolka szparagowa niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Zazwyczaj serwujemy ją z zasmażaną bułką tartą. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by wzbogacić ją o inne dodatki. Za sprawą startej cebuli fasolka szparagowa będzie jeszcze bardziej smakowita.Nie da się ukryć, że fasolka szparagowa jest nie lada specjałem. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy sięgają po nią z miłą chęcią. Dziś wypróbujemy przepis, w którym u boku fasolki szparagowej zagości cebula.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Chłodnik z młodej botwinki jest nie lada specjałem. Idealnie sprawdza się, jako propozycja obiadowa, gdy za oknem leje się żar z nieba. Przepis jest bardzo prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić bez najmniejszych problemów.Smakowity chłodnik z botwinki niejednokrotnie przyprawiał nas o zachwyt. Nie bez powodu wyborna zupa cieszy się popularnością wśród smakoszy gustujących w swojskich specjałach. Okazuje się, że chłodnik wcale nie musi być trudny w przygotowaniu.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Zielone orzechy włoskie mogą zostać wykorzystane do zrobienia wspaniałego syropu, który ma wiele właściwości prozdrowotnych. Syrop korzystnie wpływa na układ pokarmowy oraz pozwala pokonać otyłość. Niżej prezentujemy sposób przygotowania, który jest wyjątkowo banalny. Orzechy włoskie, które są jeszcze zielone, zbierane są na przełomie czerwca i lata, więc nie zostało zbyt wiele czasu na sporządzenie syropu. Jeśli więc planujesz w przyszłości wspomagać się właściwościami orzechów, zaplanuj sobie zbiory i gotowanie już teraz. Syrop wykazuje działanie oczyszczające jelita z pasożytów, do tego mają właściwości odtruwające, oczyszczające i blokujące wchłanianie toksyn. Orzechy włoskie łagodzą skutki menopauzy i wspomagają leczenie stanów zapalnych, a także wspomagają proces chudnięcia. Dalsza część tekstu znajduje się pod filmem:
Papryka jest niezwykle smakowitym warzywem, które można przyrządzić na wiele sposobów. Ogromną popularnością cieszą się przetwory z tej apetycznej rośliny. Jednym z najlepszych jest papryka po chorwacku. W specjale zagości między innymi musztarda. Efekt powala na łopatki.Nie da się ukryć, że papryka zajmuje szczególne miejsce w kulinariach. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią zajadają specjały na jej bazie. Dziś sięgniemy po recepturę na paprykę po chorwacku.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Kopytka są prawdziwym smakiem z dzieciństwa - wielu z nas zajadało się nimi na okrągło i bez umiaru. Klasycznie podane kluski są pyszne, jednak udoskonalenie ich, o chociażby truskawki czy szpinak, z pewnością znajdzie swoich amatorów. Niezależnie czy preferujesz jeść je na słodko, czy na słono, z pewnością znajdziesz coś dla siebie. Kopytka w tradycyjnej wersji podaje się polane roztopionym masłem i skarmelizowaną cebulką - takie połączenie sprawdza się już od wielu lat. Dla tych, którym znudziło się takie danie, mamy doskonałe pomysły na urozmaicenie posiłku. Wystarczy podać je z nowymi dodatkami, a smak i jakość kopytek zmieni się nie do poznania. Dla wolących słodkie smaki zalecamy skorzystanie z truskawek. Po zmiksowaniu na mus można polać nim gorące kluski. Pysznie smakują również z sosem grzybowym, lub duszonym szpinakiem. Ograniczeniem jest jedynie twoja wyobraźnia. Dalsza część tekstu znajduje się poniżejNa naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule ostrzegamy przed niebezpieczeństwem, które grozi każdemu z nas podczas jedzenia potraw z grilla. Ten tekst poświęcony został niezwykłemu omletowi Roberta Makłowicza, który dodaje do niego świeże grzyby.
Sałatka z ogórków w słoiku jest wygodnym i prostym sposobem, na dodatek do obiadu czy kanapek. Połączenie dużej ilości czosnku i ogórków współgra ze sobą doskonale - dodatkową zaletą tego produktu, jest jego długa przydatność do spożycia. Niżej wyjaśniamy jak go przygotować. Sałatka z kiszonych ogórków ze słoika jest jednym z najprostszych dodatków, które nigdy się nie nudzą i można podać je z najróżniejszymi potrawami. Obecność czosnku w bardzo dużej ilości sprawia, że całość wspomaga pracę układu odpornościowego oraz pokarmowego. Warto przy okazji wspomnieć, że tę sałatkę robi się w mniej niż 15 minut faktycznej pracy. Oczywiście proces konserwowania trwa znacznie dłużej, jednak wtedy nie trzeba niczego robić - ocet wraz z solą wykonają za nas cały wysiłek. Dalsza część tekstu znajduje się poniżejNa naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule ostrzegamy przed niebezpieczeństwem, które grozi każdemu z nas podczas jedzenia potraw z grilla. Ten tekst poświęcony został niezwykłemu omletowi Roberta Makłowicza, który dodaje do niego świeże grzyby.
Smakowite naleśniki potrafią przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Przeważnie najbardziej pożądane są placki cechujące się wyjątkową puszystością. Taki efekt można osiągnąć w bardzo prosty sposób. Wystarczy wzbogacić ciast na naleśniki o szklankę piwa.Puszyste naleśniki są sporą pokusą dla smakoszy. W każdym domu specjał przygotowuje się odrobinę inaczej. Mało kto pomyślałby, że naleśniki wyjdą perfekcyjnie, jeśli znajdzie się w nich piwo. Wystarczy zaledwie jedna szklanka napoju.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Tłuczone ziemniaki pojawiają się na obiadowym stole tak często, że mogły się już niejednej osobie znudzić. Wystarczy jednak dodać do nich trochę żółtego sera, a ich smak znacznie się poprawi. Dodatkowo ser zmieni strukturę kartofli, które staną się bardziej kremowe.Tłuczone ziemniaki jadamy praktycznie każdego dnia - mało który Polak jest w stanie oprzeć się ich delikatnej konsystencji i gładkości. Pomimo ich popularności, codzienne jedzenie takiego dodatku może się szybko znudzić każdemu. Dlatego prezentujemy niżej świetną alternatywę. Dodanie do ziemniaków sera nadaje im ostrzejszego smaku, aromatu oraz zupełnie nową fakturę. Poza serem, do ziemniaków wrzucany jest również majonez oraz masło, co jest gwarancją doskonałego smaku. Recepturę przyrządzisz w kilka chwil, więc nic nie stoi na przeszkodzie, aby jej nie spróbować. Dalsza część tekstu znajduje się poniżejNa naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule ostrzegamy przed niebezpieczeństwem, które grozi każdemu z nas podczas jedzenia potraw z grilla. Ten tekst poświęcony został niezwykłemu omletowi Roberta Makłowicza, który dodaje do niego świeże grzyby.
Magda Gessler słynie z tego, że wykorzystuje tylko najlepsze jakościowo składniki. Nie bez powodu jej restauracje cieszą się sporą popularnością. Niektóre dania od słynnej restauratorki można zamówić w delikatesach U Fukiera. Okazuje się, że za niecały litr botwiny zapłacimy aż 50 złotych.Bez wątpienia przysmaki od Magdy Gessler nie należą do najtańszych. Nawet za rosół możemy zapłacić kilkadziesiąt złotych. Jednak ceny w delikatesach U Fukiera nie przestają zaskakiwać.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej
Smakowity omlet niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby takowy specjał. Robert Makłowicz podzielił się swoją recepturą. Za sprawą pieczarek danie smakuje jeszcze wyborniej.Nie da się ukryć, że omlet kojarzy nam się głównie z prostotą przygotowania. W istocie smakowity specjał można przyrządzić bez dużego nakładu pracy. Oczywiście warto użyć składników, które wzajemnie będą podkręcały swój smak. Okazuje się, że Robert Makłowicz stawia na popularne grzyby.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej
Leczo jest jednym z tych smakołyków, któremu bardzo ciężko się oprzeć. W każdym domu przygotowuje się je odrobinę inaczej. Dziś sięgniemy po niezwykle prostą recepturę. Na leczo w tej odsłonie wydamy niewielkie pieniądze. Jego smak zachwyci najbliższych za sprawą dodatku w postaci wędzonej papryki.Nie da się ukryć, że leczo cieszy się sporą popularnością. Istnieje wiele wariantów tej kultowej potrawy. Często najprostsze przepisy sprawdzają się najlepiej. Nie inaczej jest w przypadku niniejszego dania. Leczo w takiej odsłonie szybko znika z talerzy.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej
Placki z cukinii i botwinki są tak smakowite, że mogą poważnie zaszkodzić pozycji klasycznych placków ziemniaczanych. Łącząc je z sosem czosnkowo-ziołowym, powstaje doskonałe danie obiadowe dla całej rodziny. Botwinka i cukinia mają także wiele cudownych właściwości prozdrowotnych, przez które warto dodać je do codziennej diety. Placki z cukinii i botwinki posiadają mnóstwo wartości odżywczych, takich jak błonnik, witaminy A, K, C, witaminy z grupy B, a także minerały: wapń, cynk, selen oraz magnez. Jeśli przygotuje się je z niewielką ilością tłuszczu, uzyskuje się danie pożywne, stosunkowo niskokaloryczne i zdrowe.Placki z cukinii i botwinki wymagają wyjątkowo mało pracy - wystarczy połączyć wszystkie potrzebne składniki i usmażyć je na odrobinie oleju. Wraz z doskonałym smakiem, właściwościami i banalnym przygotowaniem, są w stanie pokonać placki ziemniaczane.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej
Młoda kapusta zasmażana z boczkiem, jest świetnym dodatkiem do wielu dań obiadowych, a doprawienie śliwkowymi powidłami, nadaje jej niepowtarzalnego smaku. Poniższy przepis jest banalnie prosty i szybki w przygotowaniu. Delikatny aromat i cudny smak kapusty sprawia, że ciężko oderwać się od jedzenia. Młoda kapusta ma wiele zalet, a niektórzy preferują ją nawet od klasycznej kapusty. Jej świeży, przyjemny smak można wykorzystać na wiele sposobów, jednak prawdopodobnie nic nie może się równać zasmażanej wersji. Kapusta zawiera ogromne ilości błonnika, który skutecznie pomaga na problemy z jelitami. Zazwyczaj podaje się ją do ciężkich mięsnych dań, które mogą długo zalegać w układzie pokarmowym - młoda kapusta ułatwi pozbycie się tego problemu. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej
Naleśniki są wyjątkowo wdzięcznym sposobem na posiłek, gdyż można zrobić je zarówno na słodko, z owocami czy białym serem, oraz na słono z serem i mięsem. Tym razem prezentujemy naleśniki korzenne. Wystarczy dosypać do ciasta odrobinę przyprawy do piernika, a naleśniki będą pysznie smakować i pięknie pachnieć. Naleśniki potrafią wywołać uśmiechy na twarzach nawet największych niejadków. Dopasowanie składników do danej osoby nie jest trudne, ponieważ z naleśnikami można podać praktycznie wszystko. Ten przepis pozwala zrobić jednak bardziej słodki wariant, który świetnie smakuje ze świeżymi owocami, kwaśną śmietaną z cukrem czy białym serem wymieszanym z esencją waniliową i cukrem. Dlatego sprawdzi się szczególnie jako deser. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej