Serowe oponki wcale nie muszą gościć na naszych stołach jedynie podczas Tłustego Czwartku czy ważnych uroczystości. Ich przygotowanie jest na tyle proste, że można smażyć je przez cały rok - połączenie sera twarogowego oraz cynamonowego lukru sprawia, że ciężko się od nich oderwać. Warto przy tym pamiętać, że choć smakują najlepiej zaraz po usmażeniu, następnego dnia są równie pyszne. Serowe oponki, czyli nic innego jak rodzaj pączka z dziurką w środku, najczęściej kupujemy w ulubionej cukierni z okazji świętowania ważnego dnia. Jeśli jednak przyszła cię nagła ochota na skosztowanie ich, wcale nie musisz czekać wielu tygodni. Samo gotowanie oponek jest z kolei stosunkowo proste i szybkie, więc praktycznie każdy znajdzie chwilę na zrobienie ciasta i usmażenie go. Cynamonowy lukier nadaje pączkom wyrazistego smaku, mimo to nie trzeba się do niego ograniczać. Świetnie sprawdzi się również polewa czekoladowa, czy krem waniliowy do wypełnienia wnętrza. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:Brakuje ci przepysznych i łatwych przepisów? Sprawdź nasze inne pomysły, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy i najprostszy sposób na kopytka z kaszy gryczanej, które świetnie komponują się z ciemnym sosem. Ten tekst poświęcony szarlotce z jabłkami papierówkami.
Pierogi po lubelsku są doskonałym sposobem, aby urozmaicić sobie jedzenie tego dania. Do farszu bowiem dodaje się odrobinę świeżej mięty, co wprowadza zupełnie nowy smak. Przygotowanie tej wersji jest mimo wszystko równie proste, co klasycznej. Pierogi po lubelsku są jedyne w swoim rodzaju, w końcu ciężko znaleźć w całej Polsce inny region, w którym do farszu dodaje się świeże liście mięty. Jeśli więc chcesz poczuć zupełnie nowy smak, poniższy przepis jest stworzony idealnie dla ciebie. Co ciekawe, receptura ta może zostać przygotowana na słodko, jak i na słono. Dla preferujących słodkie smaki, do nadzienia nie należy dodawać cebuli, a zamiast niej warto wsypać kilka łyżek cukru. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Sernik jest jednym z kulinarnych szlagierów, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Dziś sięgniemy po przepis na ciasto z trzech składników. Będziemy potrzebowali serka śmietankowego, białej czekolady oraz jajek.Smakowity sernik niejednokrotnie przyprawiał nas o autentyczny zachwyt. Istnieje wiele receptur na kultowy deser. Tym razem wykorzystamy tylko trzy składniki. Sernik w tej odsłonie zachwyca smakiem i jest prosty w przygotowaniu.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Surówka jest istotnym dodatkiem do dań. Niektórzy smakosze nie wyobrażają sobie bez niej idealnego obiadu. Istnieje wiele receptur na surówkę. Dziś sięgniemy po przepis na lekko pikantny warzywny smakołyk. Obok kapusty pekińskiej zagości między innymi czerwona cebula.Nie da się ukryć, że dobra surówka potrafi przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Specjał można przyrządzić na rozmaite sposoby. Wielbiciele ostrzejszych smaków powinni wypróbować poniższy przepis na wyśmienitą surówkę.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Smakowity biszkopt jest nie lada specjałem. Okazuje się, że bez większych problemów można przygotować go bez proszku do pieczenia. Wystarczy wykorzystać odpowiednie proporcje dwóch rodzajów mąki, cukru, jajek oraz soli.Bez wątpienia biszkopt jest kulinarną klasyką, na której bazuje wiele przepysznych deserów. W każdym domu przyrządza się go odrobinę inaczej. Dziś sięgniemy po przepis, w którym pieczenie będzie zbędne.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Pieczony kurczak jest nie lada smakołykiem. Nie bez powodu z miłą chęcią sięga po niego wiele osób. Dziś skorzystamy z receptury, którą podzieliła się sama Magda Gessler. Wyśmienity pieczony kurczak zaskakuje fantastycznym nadzieniem z wątróbki.Pyszny pieczony kurczak niejednokrotnie przyprawiał nas o szczery zachwyt. Istnieje wiele sposobów na przygotowanie tej potrawy. Magda Gessler również ma swój przepis. Jak słynna restauratorka przyrządza pieczonego kurczaka?Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Marynowana cukinia jest doskonałym dodatkiem do sałatek i kanapek, a także sprawdzi się jako zwykła przekąska. Słodko-kwaśna zalewa aromatyzowana prażonymi ziarnami kolendry, fenkułem oraz chilli sprawia, że smak warzywa zmienia się nie do poznania. Gdy zjesz całą cukinię, nie wylewaj zalewy - możesz wykorzystać ją do dressingów, sosów oraz dipów. Marynowana cukinia to wspaniały pomysł na zakonserwowanie tego pysznego warzywa. Po skończeniu sezonu można cieszyć się jej smakiem, bez konieczności kupowania cukinii zza granicy, czy uprawy szklarniowej. Prażenie ziaren kolendry jest bardzo proste - wystarczy na suchej patelni rozsypać suszone ziarna i podsmażać je bez dodatku tłuszczu na niewielkim ogniu, aż zaczną wydzielać intensywny, orzechowy aromat. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:Potrzebujesz pomysłu na szybki obiad? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy sposób na soczyste kotlety mielone bez dodatku bułki tartej. Ten tekst poświęcony został pieczonym ziemniakom po szwedzku, które pasują do letniego posiłku.
Zupa pomidorowa często gości na naszych stołach. W każdym domu przygotowuje się ją w odrobinę inny sposób. Latem idealnie sprawdzi się przepyszna i orzeźwiająca zupa pomidorowa z dodatkiem mięty.Wyśmienita zupa pomidorowa potrafi przyprawić o autentyczny zachwyt nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Istnieje wiele wariantów kultowej potrawy. Dziś wypróbujemy przepis na zupę pomidorową wzbogaconą o aromatyczną miętę.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Ciasto drożdżowe nie zawsze się udaje, lecz istnieją metody, które gwarantują sukces - jedną z nich jest natychmiastowe wyjęcie ciasta z piekarnika zaraz po upieczeniu. Dzięki temu będzie chrupiące z wierzchu i pulchne w środku. Po wyrośnięciu warto je przykryć pergaminem, co pozwoli uzyskać jeszcze lepszą fakturę oraz delikatność. Ciasto drożdżowe wymaga od piekącego dość dużo uwagi. Aby przygotować je jak najlepiej, należy stosować się do kilku zasad, które ułatwiają uzyskanie smacznego i dobrze prezentującego się wypieku. Podstawą oczywiście są składniki o najlepszej jakości - korzystając z dobrej mąki i jajek, osiąga się najlepsze efekty. Zaraz po upieczeniu należy natychmiast wyjąć ciasto z piekarnika. Pozostawienie go wewnątrz, może zbyt mocno wysuszyć skórkę, która stanie się twarda i niesmaczna. Gdy skończymy wyrabianie ciasta i urośnie ono wystarczająco mocno, zamień ściereczkę na pergamin. Uchroni delikatną masę przed przedwczesnym zasuszeniem. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:Potrzebujesz pomysłu na szybki obiad? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy sposób na soczyste kotlety mielone bez dodatku bułki tartej. Ten tekst poświęcony został pieczonym ziemniakom po szwedzku, które pasują do letniego posiłku.
Pieczone ziemniaki po szwedzku są doskonałą alternatywą dla frytek czy klasycznych tłuczonych ziemniaków. Aromatyczne kartofle, które posiadają dużo chrupiącej skórki, świetnie sprawdzają się w roli dodatku do letnich obiadów. Prostota przygotowania jest jedynie dodatkowym atutem. Ciężko znaleźć ziemniaki w lepszej wersji niż poniższa. Wystarczy kilka chwil w piekarniku i aromatyczna mieszanka przypraw, aby cieszyć się ich wyjątkowym smakiem i aromatem. Pieczone ziemniaki są jedną z ulubionych przekąsek. Dobór przypraw oraz samego rodzaju ziemniaków jest zależne jedynie od kucharza. My postawiliśmy na oregano oraz parmezan, jednak można zmienić je na inne dodatki. Jednym z lepszych połączeń jest tarty cheddar oraz suszona wędzona papryka w proszku. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Napój sporządzony z liści laurowych oraz kory cynamonowej jest świetnym sposobem na wspomaganie chudnięcia. Napar przyspiesza metabolizm i ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej. Dużą zaletą tej receptury jest fakt, że liście laurowe ma każdy z nas w domu - jest to w końcu roślina często używana podczas gotowania. Chudnięcie w sposób efektywny jest bardzo trudne, w końcu utrzymanie postanowień i skuteczne spalanie tłuszczu nie należy do łatwych zadań. Na szczęście istnieje napój, który ułatwia osiągniecie upragnionego celu. Sporządzenie tego napoju nie jest skomplikowane, dlatego każdy może z powodzeniem przetestować jego wpływ na własny organizm. Warto przy tym pamiętać, że praktycznie we wszystkich kuchniach można znaleźć składniki, które są potrzebne do jego zrobienia. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Sok z selera naciowego jest szczególnie uwielbiany przez gwiazdy, które zachwalają jego właściwości i piją go przy każdej okazji. Sok ten ma obniżać ciśnienie krwi, a także oczyszczać organizm z toksyn. Co więcej, można osiągnąć dzięki niemu o wiele lepszy wygląd skóry, czy większe nawodnienie organizmu.Z selera naciowego najczęściej korzysta się jako składnika do przygotowywania najróżniejszych dań. Świetnie sprawdza się przy robieniu zup i sosów, nadając im ostrzejszego i bardziej intensywnego smaku. Poza gotowaniem wiele osób uwielbia selera jako prostą przekąskę. Chrupanie jego łodyg pozwala ograniczyć głód i zmniejszyć chęć na słodycze lub inne niezdrowe produkty. Największe korzyści płyną jednak z picia jego soku. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Pomidory najczęściej jemy na surowo w formie plasterków na kanapce lub pod postacią sosu do makaronu. Okazuje się, że soczyste i czerwone owoce idealnie nadają się do kiszenia, o czym wiele osób mogło nigdy wcześniej nie słyszeć. Niżej prezentujemy prosty przepis, z którym nikt nie będzie miał kłopotów. Kiszenie pomidorów nie jest w żadnym wypadku trudnym zadaniem. Choć my jesteśmy przyzwyczajeni do jedzenia kiszonej kapusty oraz ogórków, zdecydowanie powinniśmy dać szansę także innym produktom. Takie pomidory idealnie pasują jako dodatek do sałatek oraz na kanapki. Możemy przygotować z nich również zupę, która w smaku przypomina klasyczną pomidorową, choć kwasowość kiszonki przywodzi na myśl ogórkową.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:Brakuje ci przepysznych i łatwych przepisów? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy i najprostszy sposób na soczyste kotlety mielone. Ten tekst poświęcony został ogórkom konserwowym - tak prostej receptury nie znajdziesz nigdzie indziej.
Pieczenie biszkoptu może sprawiać problemy nawet najlepiej wyszkolonym cukiernikom. Z tego powodu poniżej prezentujemy przepis na najprostszy biszkopt, który zawsze się udaje. Jest lekki, puszysty i świetnie sprawdza się w najróżniejszych słodkich wypiekach.Tort bez biszkoptu nie może się udać- jest swojego rodzaju rusztowaniem, który trzyma całe ciasto w ryzach. Niestety, w domowych warunkach ciężko upiec go w dobry i smaczny sposób. Dlatego poniżej przedstawiamy sposób, aby przygotować go w najbardziej puszystym wydaniu. Pieczenie najróżniejszych ciast nie jest banalną sztuką - opanowanie odpowiedniego doboru temperatur, dobrych proporcji składników i czasu pieczenia może być zdradliwe, z tego powodu receptura poniżej ułatwia otrzymanie doskonałego wyniku. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:Brakuje ci przepysznych i łatwych przepisów? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy i najprostszy sposób na soczyste kotlety mielone. Ten tekst poświęcony został ogórkom konserwowym - tak prostej receptury nie znajdziesz nigdzie indziej.
Czarne kluski są klasycznym daniem pochodzącym z Górnego Śląska. Najczęściej podaje się je ze stopioną słoniną lub dobrze wysmażonymi skwarkami. Czarny kolor uzyskuje się przez pozostawienie utartych ziemniaków na powietrzu przez kilka godzin. Kuchnia śląska zawiera wiele ciekawych dań, jednak czarne kluski należą do jednych z najbardziej podstawowych - zazwyczaj podaje się je podczas obiadu do mnóstwa mięsnych dodatków. Poniżej prezentujemy oryginalną recepturę, dzięki której uzyskuje się przepyszne i łatwe w przygotowaniu czarne kluski. Po ugotowaniu można je odgrzewać na patelni, co pozwala cieszyć się rumianą skórką na ich powierzchni. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Morwa czarna jest dziś nieco zapomniana. Jednak z pewnością warto dodać ją do swojego jadłospisu, ponieważ zawierają wiele cennych składników odżywczych. Ciemne owoce można bez większych problemów przekształcić w przepyszne przetwory. Morwa czarna charakteryzuje się bardzo słodkim smakiem z przebijającymi się kwaśnymi nutami. Bez wątpienia przypadnie do gustu wielu smakoszom. Zwłaszcza jeśli przygotujemy jej owoce w odpowiedni sposób.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Naleśniki są jednym z najbardziej klasycznych dań. W każdym domu przygotowuje się je odrobinę inaczej. Czasami warto postawić na niecodzienne receptury. Dziś sięgniemy po przepis na naleśniki w wegańskiej odsłonie. Za sprawą napoju sojowego zyskają na puszystości i lekkości.Smakowite naleśniki są nie lada pokusą dla wielbicieli swojskich specjałów. Przeważnie jednym z istotniejszych składników ciasta jest mleko. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zastąpić je sojowym napojem. Efekt powala na łopatki.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Aby przygotować dobre ogórki kiszone, należy wybrać warzywa odpowiedniej wielkości i jakości. Zbyt duże okazy są wypełnione wieloma pestkami, przez co po fermentacji kiszeniaki wyjdą miękkie i mogą wytworzyć się w nich puste przestrzeniem, które nie są przyjemne w jedzeniu. Dlatego najlepszym wyborem są mniejsze ogórki, o maksymalnie średniej wielkości. Ogórki kiszone zdecydowanie królują w kategorii przetworów. Polacy uwielbiają jeść je przez cały rok, a przygotowane własnoręcznie kiszeniaki smakują obłędnie. Wiele osób popełnia jednak podstawowy błąd, myśląc, że im większe warzywa ukiszą, tym uzyskają więcej gotowego produktu. Wbrew pozorom jest zupełnie odwrotnie. Duże sztuki można wykorzystać do zrobienia sałatek lub mizerii, gdyż w tym przypadku najbardziej liczy się spora objętość. Mniejsze plony pozostaw do najróżniejszych przetworów, takich jak korniszony, ogórki po zbójnicku czy właśnie ogórki kiszone. Taka metoda sprawi, że każdy będzie zajadał się nimi ze smakiem. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:Brakuje ci przepysznych i łatwych przepisów? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy i najprostszy sposób na soczyste kotlety mielone. Ten tekst poświęcony został ogórkom konserwowym - tak prostej receptury nie znajdziesz nigdzie indziej.
Z całą pewnością cukinia jest warzywem, które często gości na naszych stołach. Przygotowujemy z niej zapiekanki lub inne frykasy. Okazuje się, że równie dobrze możemy ją umieścić w słoiku z kilkoma dodatkami. Małosolna cukinia smakuje obłędnie.Nie da się ukryć, że cukinia odgrywa istotną rolę w kulinariach. Nietrudno spotkać smakoszy, którzy regularnie sięgają po to pyszne warzywo. Dziś przygotujemy z niej niecodzienny przysmak, który potrafi przyprawić o szybsze bicie serca.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Pyszny krupnik jest nie lada specjałem, który uchodzi za jeden z klasyków naszej rodzimej kuchni. Przeważnie zupę przygotowuje się na bazie mięsa. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić całkowicie roślinny krupnik. Efekt na długo pozostaje w pamięci.Krupnik jest kulinarnym szlagierem, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Mało kto spodziewałby się, że bezmięsne wydanie zupy smakuje tak dobrze. Prośby o dokładkę są niemal pewne.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Bigos wcale nie musi być przygotowany jedynie z kiszonej kapusty - jej młoda wersja również się do tego świetnie nadaje. Taka potrawa ma delikatny smak i znacznie lepiej pasuje do dużych temperatur. Jest lekka, a gotowanie wymaga tylko 1 patelni i 1 garnka. Bigos z młodej kapusty jest idealnym daniem w trakcie lata, gdy pogoda daje w kość wysoką temperaturą. O tej porze roku mało kto ma siłę na ciężkostrawne jedzenie, które długo zalega w układzie pokarmowym. Co więcej, dostępność młodej kapusty jest na tyle ograniczona przez większość roku, że możliwość gotowania przy jej użyciu jest ciężka do powtrzymania się. Taki bigos wspaniale komponuje się z młodymi ziemniakami oraz sadzonymi jajkami. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej filmu:
Placki z jabłkami są doskonałym sposobem zarówno na szybki obiad, jak i ciekawy deser. Poniżej zdradzamy recepturę na wersję tak puszystą, że nigdy nie będziesz chciał robić innej. Sekretem jest odrobina proszku do pieczenia, który nadaje ciastu dużej objętości oraz ubite na pianę białka jaj dodane zaraz przed smażeniem.Placki z jabłkami zna prawdopodobnie każdy. Dawniej sporządzano je z użyciem drożdży, jednak czekanie, aż ciasto wyrośnie, było męczące i nie każdy ma na to obecnie czas. Dlatego mamy dobrą alternatywę. Użycie proszku do pieczenia gwarantuje jeszcze większą puszystość, a użycie kwaśnych jabłek imituje delikatny smak drożdżowego zaczynu. Jeśli więc brakuje ci czasu, poniższe placuszki są stworzone idealnie dla ciebie. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Placki ziemniaczane często goszczą na naszych stołach. Okazuje się, że smakowite frykasy możemy przygotować również z innych warzyw. Dziś wypróbujemy przepis na placki z pomidorów. Efekt zachwyci domowników.Nie da się ukryć, że liczne grono smakoszy uwielbia placki różnej maści. Najczęściej zajadamy te przygotowanie z ziemniaków. Warto wypróbować również fantastyczne placki, w których główną rolę odgrywają pomidory.Dalsza część artykułu pod nagraniem:
Zupa "nic" to proste, aczkolwiek bardzo pomysłowe danie, którego popularność przypadła na czasy PRL-u. Był to okres, w którym pojawiały się ogromne trudności ze zdobyciem wymyślnych produktów, co zmuszało sprytne panie domu do szukania pomysłowych przepisów na dania, z łatwodostępnych składników.Okazuje się, że jeden z pierwszych przepisów na słynną zupę został opublikowany w Kurierze Szczecińskim w 1955 roku. Poniżej przypominamy tę wyjątkową recepturę. Warto, aby poznało ją kolejne pokolenie smakoszy!Tylko na wyjątkowe okazjeZupa "nic" to tak naprawdę słodki deser, który zrobimy z tanich składników, jakie z całą pewnością mamy pod ręką. Co ciekawe, dawniej był podawany przy wyjątkowych okazjach np. świąt kościelnych takich jak np. Boże Ciało.Dzisiaj danie nieco odeszło w zapomnienie. Nie sposób go szukać w menu barów i restauracji. Dlatego, tym bardziej warto przyrządzić je w domowym zaciszu. Poniżej podajemy przepis na tę potrawę.Przepis na zupę nic z 1955 rokuPotrzebne składniki:15 dekagramów ryżu3 razy tyle mleka, ile ryżu3 żółtka6 dekagramów cukruwanilia3 białka1 i 1/4 litra mlekaJak przyrządzić zupę nic?Zgodnie z przepisem z lat 50 - tych ryż należy przebrać, a następnie rozkleić na brzegu płyty. W tym czasie powinniśmy również zagotować mleko, a następnie łyżka po łyżce nakładać na nie pianę z białek.Następnie musimy oddzielić mleko od piany, wymieszać je z ubitymi z cukrem żółtkami i dodać ryż. Zupę możemy podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło.Danie funkcjonuje również pod inną nazwą - zupa pływających wysp. Lekka mleczna zupa do dzisiaj budzi uśmiech na wielu twarzach. Polecamy również przepisy na inne smakołyki z czasów PRL. Pisaliśmy m.in. o zimnych nóżkach oraz bloku czekoladowym.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Czy obostrzenia w sklepach spożywczych zostaną przedłużone?Zastosowanie rabarbaru w kuchniDlaczego warto jeść kiwi?źródło: wikipedia/ se.plZapraszamy na nasz Instagram
Arbuz jest jednym z tych owoców, po który najchętniej sięgamy latem. W jego wnętrzu znajdziemy głównie wodę, dzięki której przynosi on ukojenie w trakcie upalnych dni. Okazuje się, że arbuz znakomicie sprawdza się w roli domowych kosmetyków. Można z niego przygotować, chociażby tonik do cery wrażliwej.Arbuz często gości na naszych stołach. Nietrudno natknąć się na osoby, które uwielbiają go zajadać. Tym razem arbuza wykorzystamy w bardziej niekonwencjonalny sposób. Tonik z uwielbianego owocu docenią smakosze, którzy chcą zadbać o swoją cerę.Dalsza część artykułu pod nagraniem:
Smakowita ryba niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na osoby, które z miłą chęcią sięgają po takie specjały. Większość smakoszy uważa, że ryba najlepiej smakuje nad morzem. Domowy specjał może ją przyćmić. Wszystko za sprawą wyjątkowo puszystej panierki. Jej sekretem jest dodatek piwa.Bez wątpienia ryba często gości na naszych stołach. Niektórzy mogliby zajadać dania na jej bazie praktycznie bez ustanku. Dziś sięgniemy po niecodzienny przepis na rybę, w obłędnej panierce. Specjał momentalnie znika z talerzy.Dalsza część artykułu pod nagraniem:
Smakowite krokiety są jednym z najbardziej kultowych dań. Nietrudno natknąć się na osoby, które zajadają je z miłą chęcią. W każdym domu krokiety przyrządza się odrobinę inaczej. Dziś sięgniemy po przepis na specjał, którego farsz w znacznej mierze będzie bazował na jajkach. Efekt zachwyci najbliższych.Nie da się ukryć, że krokiety cieszą się sporą popularnością. W ich wnętrzu przeważnie goszczą farsze z kapusty, grzybów lub mięsa mielonego. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wypróbować coś zupełnie innego.Dalsza część artykułu pod nagraniem:
Sok z cytryn to nie tylko smaczny dodatek do herbaty czy wody. Można z niej przygotować pyszny napój, który wspomaga zdrowie, kontrolując poziom cholesterolu. Dodatek nasion chia jedynie wzmacnia jej prozdrowotne właściwości. Sok z cytryny to produkt tak powszechny, że nikt nie musi martwić się jego niedoborem - wystarczy bowiem wyskoczyć do najbliższego "spożywczaka" czy straganu, a po chwili wraca się z naręczem soczystych i pięknie pachnących cytrusów. Cytryna zawiera wiele flawonoidów, witaminy C oraz minerałów, dzięki czemu picie soku z tego owocu bardzo korzystnie oddziałuje na najróżniejsze procesy zachodzące w ludzkim organizmie. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej: