Liście laurowe należą do kategorii produktów, których zastosowanie wykracza poza gotowanie. Popularna tradycyjna metoda pozwala uratować ubrania, którym w pralce stała się krzywa. Wystarczą trzy listki lub trochę wywaru.
Jajecznica bez smażenia? Tak, to możliwe. Co więcej, dzięki tej metodzie najsłynniejsze śniadanie świata wychodzi wyjątkowo kremowe i delikatne.
Oto przepis pokazujący, jak niezwykłym daniem jest owsianka. Nie dość, że to jedno z najlepszych śniadań, jakie można sobie wyobrazić. Dodatkowo jest też niezwykle otwarta na dodatki i zmiany smaków, które sprawiają, że może nigdy się nie znudzić.
Znacie ciastka orzeszki? Wypełnione są kremem orzechowym i wyglądają jak orzechy włoskie. To smak dobrze znany z dzieciństwa. Teraz ciastka orzeszki piekę według przepisu mojej babci. Każdemu go polecam.
Oto niezwykle łatwy przepis na ciekawe, różnokolorowe przetwory z papryki. Przygotowanie takich słoików zajmuje dosłownie chwilę. Efekt zaś jest z pewnością lepszy od sklepowych wariantów.
Co podać na obiad na sobotę? Zrób pyszne jesienne danie, które zachwyci smakiem. Gulasz z indyka z dynią wyjdzie, że palce lizać.
Henia Foks słynie z pieczenia pysznych ciast, ale robi też wyśmienite sałatki. Wypróbowałam przepis tej znanej youtuberki na Sałatkę Wenecką. Przyrządzę ją też na Wszystkich Świętych. Jest lepsza nawet od tak lubianego gyrosa.
Czasem testuję nowe przepisy. Tak było też tym razem. Na mój kulinarny warsztat trafił przepis na ciasto o nazwie Marlenka. Niebo w gębie to mało powiedziane. Ciasto z miodu i kajmaku jest warte upieczenia.
Kotlety mielone należą do tych dań, które świetnie smakują w tradycyjnej postaci, ale są otwarte także na innowacje. Oto jedna z ciekawszych spośród nich. Kotlety takie nie tylko zmieniają smak, lecz także stają się zdrowsze.
Zalewanie mięsa na gulasz bulionem lub wodą o nieodpowiedniej temperaturze to często popełniany błąd. Tego rodzaju potrawki, zwłaszcza w wersji niewegetariańskiej, należy dusić nie tylko długo, lecz także dobrze kontrolując temperaturę.
Szybki obiad to czasem konieczność. W takich sytuacjach przyrządzam zapiekankę z ziemniaków. Zalewam je apetycznym sosem i już wkrótce pyszne danie trafia na mój stół. Każdemu polecam ten przepis na wyśmienity obiad.
Jesień nie zawsze rozpieszcza nas pogodą. Jednak jest na to sposób. Wystarczy przygotować napar z liści laurowych i od niebawem poczuć się lepiej.
Mięso wychodzi twarde i suche? Teraz możesz temu zapobiec. Wystarczy je odpowiednio zamarynować, a wyjdzie soczyste jak nigdy dotąd. Sposób jest prosty i co najważniejsze skuteczny.
Placki ziemniaczane od lat cieszą się powodzeniem wśród Polaków. Jednak te z przepisu Roberta Makłowicza mogą zaskoczyć. Wszystko przez jeden składnik, który trafia do masy. Z nim danie jest lepsze od tradycyjnych placków ziemniaczanych.
Lubię kawę, ale zwykle po wypiciu filiżanki pojawia się pytanie. Co zrobić z fusami po kawie? Można przygotować nawóz, a także środek, dzięki któremu usuniemy spaleniznę z garnków.
Sernik z pianką z przepisu popularnej youtuberki Heni Foks nie ma sobie równych. Wypróbowałam tę recepturę i już wiem, że takie ciasto podam na Wszystkich Świętych. Sernik wyróżnia się delikatnością i jest niezwykle delikatny.
Zupa z przepisu Tomasza Strzelczyka po prostu mnie zachwyciła. Danie jest smaczne, pożywne i pełne mięsa oraz warzyw. Taka zupa najlepiej smakuje jesienią, bo wspaniale rozgrzewa, a do tego jest prosta w przygotowaniu.
Dominika Clarke z mężem i gromadką dzieci zamieszkała w Tajlandii. Stamtąd podzieliła się w sieci recepturą na chleb. Jeden składnik sprawił, że na mamę 11-rga dzieci posypały się gromy.
Żegnaj, tradycyjna surówko z marchewki i jabłka! Witaj, kapusto pekińska! To niedoceniane warzywo powinno częściej gościć na naszych stołach i dzięki tej prostej surówce z pewnością zacznie.
Dynia pysznie smakuje jesienią. Dlatego każdemu polecam przepis na krem z dyni. Do jego przygotowania nie potrzebujesz blendera. Krem z dyni rozgrzeje, nasyci i zachwyci smakiem.
Kluski kładzione, zwane inaczej lanymi, to bodaj najprostsze kluski na świecie. W funkcji makaronu do zupy przygotowuje się praktycznie na bieżąco. Wiele z nas zapewne kojarzy je ze smakiem dzieciństwa.
Jeśli chodzi o czyszczenie naczyń, domowe metody są nie tylko równie dobre jak przemysłowe, ale często wręcz lepsze. Tak jest też w przypadku pozbywania się spalenizny z dna garnka. Środek zaradczy jest tu w zasięgu ręki.
Ten przepis na nietypowe naleśniki odwraca nieco kolejność. Zamiast mącznych naleśników z serem mamy serowe naleśniki – nie, nie z mąką, oczywiście, ale możemy je faszerować czym dusza zapragnie. Tak czy inaczej, wychodzą równie sycące, lżejsze i lepsze w smaku.
Co przyrządzić na Wszystkich Świętych? Podam znakomitą sałatkę z dodatkiem tortellini. Smakiem bije na głowę sałatkę jarzynową. Już teraz każdemu polecam przepis na tą pyszną sałatkę.
Jakie ciasto jest najlepsze na jesień? Oczywiście ciasto marchewkowe z przepisu Ewy Wachowicz. Smakuje obłędnie i aż prosi się o dokładkę. Polewa z miodu nadaje mu wyjątkowego smaku.
Przyprawa, którą Gessler dodaje do rosołu, może wydawać się radykalnym zerwaniem z tradycją. Nic jednak bardziej mylnego. Niepozorny dodatek odnajduje się świetnie w tej arcypolskiej zupie.
Marzą Ci się kruche i smaczne schabowe? W takim razie sięgnij po popularny produkt. Być może masz go w swojej kuchni. Dzięki niemu kotlety schabowe wyjdą soczyste jak nigdy dotąd.
Sos grzybowy na obiad nie musi być trudny w przygotowaniu. Właśnie taki jest ten, który przygotujesz z tym przepisem. Potrzebujesz tylko pięciu składników, aby zrobić doskonałe danie, które zachwyci każdego. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak to zrobić.