Placki ziemniaczane to uniwersalny sposób na pyszną i sycącą przekąskę. Brakuje im przeważnie tylko jednego – szybkości przygotowania. Ale z tym przepisem to zupełnie nie problem.
Na naszych stołach zdecydowanie zbyt często zjawiają się ryby. Ten przepis to wspaniały punkt wyjścia, by to zmienić. Jest niezwykle prosty, a efektem jest wyśmienity obiad z kilku podstawowych składników.
Napoleon to jedna z klasycznych pozycji w książce kucharskiej każdego szanującego się cukiernika. Choć powstawało w czasach, kiedy torty wymagały kunsztu i były tworzone na pokaz, ten przepis upraszcza wykonanie napoleona i sprawia, że możemy błyskawicznie oczarowywać rodzinę choćby i przy każdym niedzielnym obiedzie.
Ten przepis na ekspresowy w przygotowaniu obiad wykorzystuje dobrodziejstwa gotowych posiłków. Choć gotowanie e tym przypadku jest naprawdę symboliczne, efekt jest niezwykle elegancki a nawet finezyjny.
Ten przepis bije na głowę zwykłą pieczeń. Będziesz zachwycona jej smakiem. To wcale nie będzie takie trudne. Z tą recepturą Ci się uda.
Czy na pewno umiesz zrobić pyszne naleśniki? Zobacz, jak robi je Tomasz Strzelczyk. Według jego przepisu są nie tylko delikatne, ale i lekko chrupiące. Musisz wiedzieć, jak robić je dobrze.
Wystarczą tylko 4 składniki, aby przenieść się do krainy niezwykłych smaków. Ty też możesz. Wystarczy, że zrobisz to ciasto bez pieczenia.
Powiedzieć o tym przepisie, że jest błyskawiczny, to nic nie powiedzieć. Przygotowanie przekąsek na imprezę z recepturami takimi jak ta na paluchy z szynką i serem z ciasta francuskiego to czysta przyjemność.
Czy dbasz o dietę? Jeśli tak, to przepis na przysmak bez mąki i cukru jest właśnie dla Ciebie. Ten słodki smakołyk pełen jest gorzkiej czekolady, apetycznego miodu i twarogu. Przyrządź go w swojej kuchni i ciesz się doskonałym smakiem.
Te naleśniki pokochają małe i duże łasuchy. Nadzienie to prawdziwe niebo w gębie, a ciasto rozpływa się w ustach. Polecam przepis na danie, które zaskakuje wszystkich smakiem.
Ta turecka przekąska zachwyca soczystym kolorem i znakomity smakiem. Prezentuje się znakomicie, a możesz przyrządzić ją w prosty sposób. Potrzebujesz tylko tych 3 produktów. Być może masz je nawet w swojej kuchni.
Przepis na ciasto, które proponuję zachwyca delikatnością i wyjątkowym smakiem. Zrobisz je bez użycia piekarnika, a efekt będzie po prostu doskonały. Ciasto prezentuje się efektownie i wybitnie smakuje. Receptura też robi wrażenie.
Mięso i spaghetti to zawsze dobre połączenie. Przyrządzam z nich danie, które robi niezwykłe wrażenie i znakomicie smakuje. Polecam każdemu przepis na efektowną i pyszną potrawę na obiad.
Jeśli tak jak ja lubisz ciasta, to mam coś dla Ciebie. Ten przepis sprawi, że zrobisz doskonały deser, który pysznie smakuje i wygląda obłędnie. Moja rodzina zajada się nim, bo ciasto zawiera składnik, który uwielbia wielu z nas.
Magicznych składników, które można dodawać do rosołu, by wzmocnić jego zdrowotne właściwości, są zapewne dziesiątki. Ten jest zakorzeniony w tradycji, bo choć dziś przechodzimy obok niego obojętnie, to jeszcze niedawno był dobrze znanym domowym lekiem.
Jedząc frytki w restauracji czujesz, że muszą kryć w sobie jakiś sekret? Oto on! Wypróbuj jeden prosty dodatek, dzięki któremu twoje domowe frytki zniosą konkurencję tych z najbardziej znanych sieci.
Cebula nie należy do najczęściej marynowanych warzyw. A szkoda, bo ten niezwykły dodatek w zalewie octowej wydobywa swoje liczne zalety. Oto przepis na cebulę, która doskonale odnajduje się jako towarzysz obiadów.
Ta szybkie i smaczne roladki podbijają serca gości na każdej rodzinnej imprezie. Zrób je z tym przepisem i patrz jak szybko, znikają ze stołu. To prawdziwy hit.
Z tą marynatą zwykłe skrzydełka z kurczaka zmieniają się w niezwykłą przygodę. Patrząc na listę składników wprost trudno uwierzyć, jak pyszna jest potrawa, która wychodzi z tego przepisu.
Oto przepis na prawdziwe amerykańskie donaty. Te pączki-oponki znamy głównie z filmów i amerykańskich cukierni, które próbowały swoich sił w Polsce. Jednak bardzo łatwo można przyrządzić je samodzielnie, w domu. Dzieci czekają na nie z utęsknieniem.
W 1931 roku legendarna autorka książek kucharskich, Maria Disslowa, zaprezentowała ten przepis na faworki. Warto wracać do niego w każdym karnawale, bo choć receptura ma już niemal sto lat, trudno wymyślić koło na nowo. Równie trudno o lepszy przepis na faworki.
Choć dziś słowo „konserwa” kojarzy się z puszką mięsa, czasem wątpliwej jakości, pomysł, by przygotowywać mielonkę zamkniętą w słoiku, jest setki lat starszy niż wynalazek blaszanego pudełka. Przepis Tomasza Strzelczyka pozwala nam przygotować domową przekąskę bez grama niechcianych składników.
Ta niezwykła zupa z marchwi i soczewicy jest tak sycąca, że stanowi osobny posiłek. Obojętnie, czy za oknem siarczysty mróz, czy raczej chlapa, talerz tego cuda jest idealną rozgrzewką po spacerze czy powrocie z pracy.
Karnawałowa tradycja jedzenia pączków jest z nami od dziesiątek lat. Najlepszym dowodem na to jest jak wiele przepisów na te przysmaki zachowało się w przedwojennych książkach kucharskich. Oto jeden z nich.
Ziemniaki z wczorajszego obiadu plus nieoczywiste zastosowanie urządzenia kuchennego. A rezultaty nieoczekiwane i nowatorskie. Czy wiedzieliście, że gofry można przyrządzać także z ziemniaków?
Trufle Oreo to zaskakująca odpowiedź na zaskakującą wizytę gości. Wystarczy kilka minut, by niepozorne opakowanie ciasteczek zmienić w doskonały deser o uroku domowej przekąski.
Już wkrótce Tłusty Czwartek, a wraz z nim prawdziwy raj dla łasuchów. Tego dnia będziemy zjadać się pączkami i faworkami. Jak zrobić faworki, by miały idealną chrupkość i zniewalający smak? To wie siostra Aniela. Jej przepis na faworki jest wart wypróbowania.
Banany mogą być składnikiem pysznego deseru. Przyda się też krem i lodówka dzięki, której szybko zrobisz ten słodki smakołyk. Każdy łasuch powinien wypróbować ten przepis, bo efekt to po prostu niebo w gębie.