Proste w przygotowaniu kotleciki z siekanego drobiu to miła odmiana na stole. Zawierają warzywa i chude mięso, a do tego są niezwykle smaczne. To miła odmiana w kuchni, w której dominują zwykłe schabowe i mielone.
Budyń to jeden z tych deserów, który na stałe wpisały się w kulinarną tradycję wielu polskich domów. Przyjemnie kremowe, delikatne i aromatyczne, stanowił idealną słodką przekąskę dla dzieci i dorosłych.Choć w dzisiejszych czasach wybór deserów w sklepach jest ogromny, wielu z nas z nostalgią wspomina smak domowego budyniu, który babcie i mamy przygotowywały z kilku prostych składników. Szczególnie zapadał w pamięć budyń z syropem malinowym, który dodawał mu wyrazistości i doskonale podkreślał jego aksamitną konsystencję.
Śniadaniowe racuchy z owocami, ale bez mleka? To możliwe. Ten przepis jest najlepszym dowodem.
Obiad lub kolacja mogą przysporzyć nie lada kłopotów - czasem nie wiadomo co chce się zjeść. Na szczęście mam przepis, który przyjdzie z pomocą każdemu. Zapiekanka z ziemniaków i mielonego mięsa to hit, który odkryłem dopiero niedawno. Teraz robię ją prawie codziennie i żałuję, że wcześniej nie poznałem tego przepisu.
Lubisz tradycyjny rosół? Przekonaj się jak smakuje grecki rosół, czyli avgolemono. Zakochasz się w tym daniu i ugotujesz tę grecką zupę nie raz. Wszystko dzięki temu przepisowi, który zapewni orzeźwienie w upalne dni.
Zależy nam, by kotlety schabowe były mięciutkie i soczyste. Zwykle mięso moczymy w mleku, jednak warto zmienić swoje przyzwyczajenia. Wybierz inny produkt, który nada schabowym niezwykłej delikatności. Takie kotlety zjesz z przyjemnością.
Proste w przygotowaniu i pyszne ciasto z polewą chałwową pokazała nam siostra Anastazja. Od tego czasu przepis podbił jednak polskie kuchnie. Wypróbowało go tak wiele gospodyń domowych i amatorskich kucharzy z internetu, że możemy mieć pewność, że wychodzi za każdym razem.
Faszerowana kapusta to nie tylko gołąbki. Z tym niezwykłym przepisem przygotujemy zapiekankę, która z pewnością przypadnie do gustu biesiadnikom. Wszystkie składniki są zaś niedrogie i łatwo dostępne.
Nie masz pomysłu na dzisiejszy deser? Ciasto Pysznotka rozwiąże ten problem. Z przepisem z tego artykułu przygotujesz je niezwykle łatwo, dlatego czym prędzej poznaj sposób i o smaku słodkiej przekąski przekonaj się sama.
Szybki i tani obiad który smakuje obłędnie? Pomysł na takie właśnie danie znajdziesz w poniższym przepisie. Dobrze znany smak występuje tu w niecodziennej postaci. Uważaj, będziesz je chciała jeść na okrągło.
Ten przepis na połączenie mięsa mielonego i śliwek wydaje się rewolucyjny. Jednak jest to rewolucja w dobrym tego słowa znaczeniu. Wykorzystujemy przecież znane połączenie smaków, nadają mu nową oprawę.
Surówka do obiadu jest smacznym i zdrowym uzupełnieniem posiłku. Zrób ją w prosty sposób. Pyszne składniki wymieszaj z porem i jabłkiem. Dzięki temu kultowa surówka z pora będzie miała jeszcze więcej smaku niż zwykle.
„Rosół z piekarnika”!? No, oczywiście nie do końca. Ale rzeczywiście, wszystkie jego składniki zostały wcześniej upieczone. Dodaje to najbardziej tradycyjnej z polskich zup niezwykłej głębi smaku.
Prosty przepis na klasyk polskiej kuchni – golonkę wieprzową. Z nadejściem jesieni chętnie wracamy do takich ciężkich, sycących potraw. A wieprzowa goleń jest ich niekwestionowaną królową.
Faszerowana papryka musi znaleźć się na twoim stole. Jest tak smaczna, że domownicy przez dłuższy czas nie będą chcieli jeść na obiad nic innego. Przygotowanie jest banalne i nie zabiera dużo czasu. Zresztą poznaj przepis i przekonaj się o wyjątkowości tego dania sama.
Kanoniczna dla zestawu przetworów kuchni polskiej śliwka w occie to nietypowy przysmak. Oto niezawodny przepis na tę słodko-kwaśną przekąskę.
Gołąbki to uwielbiana, ale pracochłonna potrawa. Uproszczenie jej przypisywane jest poznaniakom. Prawda to czy nie – ten pomysłowy sposób pozwala przyrządzać gołąbki szybciej, wiec także częściej.
Jak w wypadku wielu innych potraw i dodatków, także nazwa musztardy rozszerzyła swoje znaczenie i dziś mamy wiele jej warzywnych odpowiedników. Ewa Wachowicz przypomniała bardziej tradycyjny przepis. Z jej dodatkami ma on jednak zupełnie nowe oblicze.
Kilka prostych składników zapieczonych w cieście francuskim to jeden z nietypowych pomysłów na kolację. Spośród przepisów tego typu wyróżnia go nietypowe użycie jajka. Ten podstawowy produkt naszej kuchni sprawdza się tu doskonale.
Trudno o prostszy przepis na szybką i zdrową przekąskę. Placek z kapusty to dietetyczne rozwiązanie problemu małego popołudniowego głodu i doskonały pomysł na śniadanie.
Słynna internetowa kucharka - Henia Foks - znowu zaskakuje. Sałatka, jaką możesz przygotować z jej przepisu, jest smaczna, a w dodatku zachwyca wyglądem. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak przygotować ją w łatwy sposób.
Na pierwszy rzut oka wygląda jak zwykła zapiekanka, ale jest w niej coś nietypowego. Dzięki niecodziennej formie wygodnie się ją nakłada. A smakuje? Jak zawsze w wypadku ziemniaków i mięsa zapieczonego z serem, czyli wyśmienicie.
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przyrządza kotlety mielone. Z jego przepisu wychodzą smaczne jak nigdy wcześniej. Podane na obiad zachwycają wszystkich. Mięso, z których je przygotowuje może być sporą niespodzianką.
Na dzisiejszy obiad doskonale sprawdzi się dość nietypowa zupa. Choć nie jest tak popularna, jak pomidorowa czy ogórkowa, w niczym nie ustępuje im smakiem. Według samozwańczych krytyków jest od nich nawet lepsza. Poznaj łatwy przepis i ugotuj ją, a sprawdzisz, czy to prawda.
Warzywny dodatek do nieodłączny składnik obiadu. Dlatego dzielę się przepisem na surówkę z marchewki jak z restauracji. Czytaj dalej, a poznasz przepis, z którego przygotujesz ją w łatwy i szybki sposób. Z nią obiad będzie smaczny jak nigdy.
Ten sernik nie ma sobie równych i przebija nawet te z najdroższych cukierni. Wypróbuj przepis, a rodzina nie będzie mogła się nadziwić i na pewno poproszą o dodatkowy kawałek. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak je przygotować.
Pierogi to nasza chluba narodowa. Robimy je na słodko i na słono, ale jeszcze nikt nie słyszał o takich z rybą. Koniecznie poznaj ten sposób i zaskocz domowników. Nie będą mogli się nadziwić, a w dodatku zachwycą się tym niesamowitym smakiem. O wszystkim dowiesz się w dalszej części artykułu.
Pomidory, które dojrzewają w letnim słońcu, są pyszne i dorodne. Jak wykorzystać je w kuchni? Od lat robię przecier z pomidorów, który wspaniale smakuje. Teraz każdemu polecam przepis babci, który warto wypróbować.