Szybki przepis na mięso mielone zapieczone w cienkim, lekko pulchnym cieście. Choć danie wygląda niecodziennie, jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a składniki – tanie i powszechnie dostępne.
Oto oryginalny sposób na pomidorowe przetwory. Mocno octowe pomidorki cherry z kopniakiem chili marynują się tu w occie jabłkowym z przyprawami. Efektem są pikle o złożonym smaku.
Przywykliśmy do tego, że desery z ciasta francuskiego są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ten jednak już naprawdę przesadza. Wystarczy dosłownie pięć ruchów ręką, by przygotować owocową przekąskę do popołudniowej kawy.
Oto przepis na szybką zapiekankę z cukinii. Jest prosta w przygotowaniu i sycąca, a także niskokaloryczna – w wersji bez sera, bez którego z powodzeniem się obędzie. W sezonie na cukinię warto wypróbować wszystkie możliwe przepisy na podawanie tego wszechstronnego warzywa.
Jasne, warzywa w occie mają swój nieodparty urok i cechują się niezwykłym smakiem. Ale jest na świecie tyle sposobów na przyrządzenie przetworów, że warto sięgać po różne przepisy. Wystarczą trzy składniki, więc warto przygotować choćby jeden słoik takiej papryki w oliwie.
Kokosanki są tak pyszne, że trudno ich sobie odmówić. Nie ma co walczyć z apetytem na ten doskonały smakołyk. Teraz znakomite kokosanki zrobisz w prosty i szybki sposób. Ten przepis jest wart wypróbowania.
Oto przepis inspirowany gołąbkami, w którym wszystko jest inaczej. Niecodzienne zastosowanie coli, nietypowy sposób zawijania kapusty, a nawet parzenia jej liści, spodoba się miłośnikom kuchennych nowinek.
Jak zrobić kolację? Najlepiej prosto i pysznie. Dlatego wykorzystaj czerstwy chleb namoczony w mleku, a danie zaskoczy cię smakiem. Nawet się nie spodziewasz, co z tego wyjdzie.
Fasolka szparagowa najlepiej smakuje latem. Zwykle podajemy ją na gorąco polaną masełkiem i bułką tartą. Jednak warto przyrządzić sałatkę z fasolki szparagowej na zimno. W takim wydaniu zachwyci wszystkich.
Zastanawiasz się, co upiec? Zrób ciasto bananowe, które zawsze się udaje. Proste w przygotowaniu i obłędnie pyszne już wkrótce trafi na twój stół. Poza samymi bananami kryje w sobie pyszną niespodziankę.
Z tym prostym przepisem przygotujesz dżem z dowolnej odmiany winogron. Jest on łatwy w przygotowaniu i nie zawiera dodatkowego cukru. Wykorzystujemy tylko naturalne właściwości owoców.
Ptasie mleczko, jeden z najbardziej znanych polskich słodyczy, można z łatwością przygotować w domu. W porównaniu do sklepowych będzie miało znacznie lepszy skład. Do jego pysznego smaku dołoży się natomiast ten wynikający z satysfakcji z samodzielnego przyrządzenia tego doskonałego deseru.
Oto niecodzienna alternatywa dla placków ziemniaczanych. Przygotowywana jest z taniego i łatwo dostępnego produktu, po który za rzadko sięgamy. Takie zielone placki z kalarepy to doskonałe śniadanie lub popołudniowa przekąska.
Surówka, jak sama nazwa wskazuje, to potrawa z surowych warzyw. Jest jednak pewien rodzaj tego przysmaku, który występuje w wersji nie tak znowu surowej. Zasmażana kapusta kiszona to nieco zapomniany, ale doskonały dodatek do obiadu.
Faszerowana pysznymi grzybkami wołowa rolada to doskonały sposób, by esencjonalnym posiłkiem pożegnać wakacje i wkroczyć w jesień. Delikatne kurki świetnie współgrają z rozpadającą się w ustach wołowiną. Chodzi tu nie tylko o kontrast smaków, lecz także faktur.
Sok z cytryny pełen jest nieoczywistych zastosowań. Poza oczywistą możliwością zrobienia z niego doskonałej i orzeźwiającej lemoniady można go wykorzystać do, chociażby odkamieniania czajnika czy do odświeżenia lodówki.Niedawno w moje ręce wpadł ciekawy patent na ten składnik i teraz zawsze go stosuje. Wystarczy wlać go do mąki i wymieszać z kilkoma innymi produktami, aby rezultat nie mieścił się w głowie. Niżej zdradzam, o co dokładnie w tym chodzi.
Wkrótce pierwszy dzwonek, a wraz z nim uczniowie rozpoczną naukę. Jakie śniadanie jest najlepsze do szkoły? Zamiast kanapek warto przyrządzić przekąskę, którą za apetytem zjedzą wszyscy uczniowie.
Placki po kaszubsku to odmiana placków ziemniaczanych z rzadko stosowanym dodatkiem. Kasza dodana do masy ziemniaczanej poprawia strukturę tej potrawy. Jest też zdrowym dodatkiem, dzięki któremu placki są bardziej sycące.
Kotlety mielone zwykle robimy z wieprzowiny. Jednak warto dodać zupełnie inne mięso do lubianych kotletów. Ewa Wachowicz stawia na rodzaj mięsa, który może zaskoczyć niejednego smakosza. Kotlety mielone wyjdą smaczne jak nigdy dotąd.
Lubisz cukinię? To koniecznie wypróbuj ten przepis. Weź cukinię, tłuczek do mięsa i działaj. Zrobisz cukinię w znakomitej panierce. Danie jest obłędnie pyszne i wyjątkowo proste w przygotowaniu.
Myśląc o kotletach schabowych lub mielonych na obiad, od razu przychodzi mi do głowy również mizeria. Bez tego dodatku posiłek wydaje mi się zwyczajnie niepełny.Od lat robiłem najprostszą możliwą wersję - ogórki ze śmietaną i odrobiną cukru. Ostatnio wybrałem się do restauracji, gdzie podpatrzyłem nieco bardziej wyszukany przepis na tę sałatkę. Sekretem są dodatki, które maksymalnie podbijają smak.
Jak zrobić tani obiad? Przygotuj 10 zł i kup najbardziej potrzebne produkty. Resztę na pewno masz w swojej kuchni. Wyjdzie danie, które lubi każdy z nas.
Kwiatuszki z ciasta francuskiego ze śliwkami to urocza sezonowa przekąska na pożegnanie lata. Są błyskawiczne w przygotowaniu, lekkie i idealne do mrożonej kawy we wczesnojesienne popołudnia.
Choć w tej wersji nie jest to produkt bezglutenowy, chleb ryżowy to świetne urozmaicenie diety. Rezygnujemy w tym przepisie z dużej części pszennej mąki. W efekcie jednak otrzymujemy pełnoprawne, lekkie i puszyste pieczywo.
Boczek ma wielu wiernych zwolenników. Dzięki temu prostemu przepisowi smakuje jak z wędzarni. Wypróbuj ten patent w swojej kuchni i zachwyć domowników smakiem tak przyrządzonego boczku.
Marynowana cebula to część żelaznego asortymentu naszych przetworów. Z tym przepisem przygotowujemy idealną przekąskę z tej kategorii. Jest świetnym dodatkiem do sałatek, a wręcz sałatką samą w sobie.
Ulubiona siostra wszystkich polskich kucharek ma swój przepis na zupę grzybową. W wywarze nie używa mięsa. Dlatego jej przepis świetnie sprawdzi się w letnie, gorące dni, jesienią, a nawet w Wigilię.
Ten przepis przywędrował do nas z Sycylii. Nie ma w nim jednak zbyt wiele egzotyki: to proste w przygotowaniu warzywne placuszki, które świetnie sprawdzą się jako przekąska. Bakłażan nadaje się na nie chyba nawet lepiej niż cukinia.