Oto jak Tomasz Strzelczyk przygotowuje zapiekankę ziemniaczaną. Owszem, jest tysiąc sposobów na to proste danie. Ten jednak jest niezawodny, a jego efekt – pyszny.
Niektóre składniki naszych potraw uważamy za dodatki wyłącznie smakowe. Bywamy wręcz zdziwieni, że służą naszemu zdrowiu. Tak jest w wypadku kilku niepozornych przypraw.
Oto przepis na bajecznie uproszczone mille-feuille. Składa się dosłownie z trzech składników, a kwadrans na jego przygotowanie to aż nadto. Tymczasem efekt przerasta oczekiwania.
Te szybkie śniadaniowe paszteciki sprawdzają się jako śniadanie na ciepło. Zawierają wszystko, co potrzeba: białko z wędlin, warzywo, węglowodany i tłuszcze. Jest to więc śniadanie w kapsułce.
Gołąbki to pyszne, ale nieco czasochłonne danie. Dlatego każdy sposób na uproszczenie go jest na wagę złota. Warto wypróbować ten.
Kiedy pyszne obiady mogą być jeszcze lepsze? Kiedy osiągniemy równie dobry efekt taniej. Warto dziś synchronizować domowy jadłospis z promocjami w sklepach.
Masz apetyt na obiad, ale nie chcesz zbyt długo przyrządzać posiłku? W takim razie skorzystaj z tego przepisu. Dzięki niemu w prosty sposób przygotujesz szybki obiad. Makaron zapiekany ze znakomitym sosem stanie się twoim ulubionym daniem.
Lato pełne jest kalorycznych smakołyków. Te sprawiają, że łatwo tyjemy. Jednak teraz w prosty sposób zgubimy zbędne kilogramy. Kefir z dodatkiem śliwek pomoże nam w odchudzaniu.
Placki są daniem, które często gości na naszych stołach. Robimy je zwykle z cukinii i ziemniaków. Jednak Robert Makłowicz sięga po zupełnie inne warzywo. Efekt jest pyszny, dlatego polecamy ten przepis.
Początek września to doskonały moment, by zrobić przetwory. Dlatego teraz sięgam po owoc, który ma więcej witaminy C niż cytryna. Robię z niego dżem i każdemu polecam przepis mojej babci na ten smakołyk.
Żółty, słodkawy, aromatyczny i bardzo zdrowy. Taki jest ten chleb z dodatkiem dyni. To świetne sezonowe pieczywo, które łatwo przygotować w warunkach domowych.
Prosta pasta z bakłażana to jedno z najlepszych letnich smarowideł do chleba. Jest niezwykle prosta w przygotowaniu i świetnie sprawdzi się w aktywne dni. Można też przyrządzić ją przy okazji grillowania.
Na obiad zamiast sztampowych kotletów przygotuj placki z cukinii. Te z przepisu smakują wyjątkowo dzięki jednemu składnikowi. O tym, jak je przygotować dowiesz się z tego artykułu. Cuknia na obiad podana w ten sposób zachwyci wszystkich.
Ten przepis wsadza kij w mrowisko. Są tacy, którzy rozdzierać będą szata, bo oto kala się świętą polszczyznę używając słów opisujących mięso do bezmięsnych potraw. Ale w czym zmienia to fakt, że stek z kalafiora jest po prostu pyszny?
Jeśli masz w domu cebule i ciasto francuskie, to świetnie trafiłaś. Za chwilę przekonasz się, co stanie się, gdy położysz jedno na drugie. Aż trudno uwierzyć, że z tak prostej czynności powstaje prawdziwe cudo. Gotowa na kulinarne uniesienie? Zaczynamy.
Zupa ogórkowa niejedno ma imię. Można na przykład przygotować ją na świeżych ogórkach. Odbiega to nieco od tradycji, ale w bardzo dobrym kierunku. Kto nie próbował, koniecznie powinien to nadrobić.
Niezwykły i bardzo nietypowy obiad złożony z pieczonego mięsa, ryżu i warzyw. A co najlepsze – z tego wszystkiego przygotowanego na raz. Wystarczy w prosty sposób połączyć bogactwo składników. Poniżej znajdziesz wszystkie szczegóły na ten temat.
Uwielbiany kurczak duszony w pomidorowo śmietanowym sosie to bardzo wykwintne danie z prostych i tanich składników. Niedrogi obiad w oryginalnej wersji nada zwykłemu popołudniu niezwykłego wymiaru.
Ciasto marchewkowe to gotowa ilustracja pojęcia zdrowego przysmaku. W tym przepisie łączymy owoce, warzywa i nabiał w pyszne, słodkie ciasto. Jest ono świetnym dodatkiem do popołudniowej kawy.
Cynamon nie tylko do deserów. Okazuje się, także że ta prosta sztuczka kuchenna to najlepszy sposób na uciążliwy problem. Koniecznie dowiedz się o co chodzi z dalszej części tekstu. Ten patent przyda się w każdym domu.
Charakterystyczne dla Podhala placki ziemniaczane z bryndzą to niedoceniany przysmak. Są pieczone na blasze, stanowią więc lżejszą alternatywę dla smażonych placków. A dzięki dodatkowi sera są też bogatsze w białko.
Ewa Wachowicz jak mało kto zna się na tradycjach naszej kuchni. Nie znaczy to jednak, że nie zdarza jej się odejść od żelaznych kanonów. Tak jest w wypadku tej zupy pomidorowej, którą znajdujemy tu w zupełnie odmienionym obliczu.
Oto przepis na paprykę faszerowaną inną niż wszystkie. Dzięki zmianie składników danie jest zdrowsze i bardziej sycące. A przy okazji - pyszne jak zawsze.
Tomasza Strzelczyka naszła chęć na golonkę. Nie tylko przyznał się do tego otwarcie, lecz także pokazał, jak ją sobie przygotowuje. Jego przepis nieco odbiega od tradycyjnego.
Oto przepis na tani obiad, czyli kotlety ziemniaczane, ale trochę mięsne. Sycące danie za grosze spodoba się miłośnikom esencjonalnych posiłków. Zwłaszcza że udaje jak najbardziej mięsnego kurczaka.
Oto najprostszy możliwy przepis na marynowaną surówkę. Łączymy w niej dwa warzywa z kilkoma przyprawami. Otrzymujemy zaś chrupiący dodatek do dań albo lekką przekąskę na upalne dni.
Proste ciasto bez pieczenia o ciekawym, colowym smaku. Popularny słodki napój zmienia się w nim w kisiel, który zagęszcza wypełnienie. Całość przełamana jest smakiem świeżych owoców.
Ta kolorowa i chrupiąca surówka składa się z nietypowych warzyw. Warto przygotowywać taką kompozycję w sezonie dyniowym, który jest w Polsce osłodą końca lata i wilgotnej jesieni. Osłodą dosłownie i w przenośni, bo ta lekka w smaku sałatka dodaje łagodnej słodyczy wielu obiadom.