Prosty i szybki sposób na marynatę do mięsa, która nie tylko przepełni je doskonałym smakiem, lecz także sprawi, że mięso będzie soczyste, kruche i delikatne. Przyrządzone w ten sposób drobiowe steki zachwycą wszystkich uczestników grillowej imprezy w majówkę.
Co jadasz na śniadanie? Jeśli zastanawiasz się, co przyrządzić, to zrób jajka po benedyktyńsku. Przygotujesz je w prosty sposób z dodatkiem, który być może masz w swojej kuchni.
Ta surówka z młodej kapusty nie ma sobie równych. Przygotuj ją z tego przepisu i przekonaj się sama. Cały sekret smaku tkwi w niebanalnym sosie. U mnie przepada za tym dosłownie każdy.
Szybki deser z ricotty jest stworzony dla zabieganych i niecierpliwych łasuchów. Kilka składników daje pyszny efekt. Nadaje się na śniadanie, lekką przekąskę lub słodką kolację. Sprawdź, a będzie wracać do niego bez przerwy.
Ten bardzo nieoczywisty dodatek do klusek leniwych radykalnie zmienia oblicze tego dania. Kluski robią się bardziej jedwabiste i delikatniejsze, a także lepiej komponują się ze słodkimi dodatkami.
Ten niezwykle efektowny sernik bez pieczenia jest zaskakująco łatwy w przygotowaniu. Za strukturę odpowiada połączenie zaledwie trzech składników. Zamiast pieczenia – zagęszczamy go galaretką.
Oto niezwykle prosty przepis na warzywno-mięsny obiad na co dzień. Warto sięgnąć po niego w sezonie na dobre i tanie pomidory. Ich faszerowana wersja uzupełnia naszą dietę w warzywa, nie pozbawiając nas odżywczych wartości mięsa.
Oto niezwykły przepis na domową przyprawę w płynie, która jest świetnym zamiennikiem kupnej maggi. Takich płynnych przypraw używamy coraz rzadziej, a niesłusznie. Podobne koncentraty piątego smaku potrafią często zmienić dobre danie w doskonałe.
To pomysłowe owocowe ciasto wykorzystuje brzoskwinie z puszki, które zawsze można mieć pod ręką. Dzięki przepisom takim jak ten można dosłownie w chwilę wyczarować deser, który przypadnie do gustu zarówno małym, jak i dużym.
Wszyscy znają placki ziemniaczane, ale kto zna taki placek ziemniaczany? Ten niezwykły krewniak pizzy na kartoflanym spodzie to tani i szybki przysmak obiadowy z ziemniakiem w roli głównej.
Gdzie sos spod mięsa, tam kluski śląskie – żyjąc według tej zasady można zaznać wielu przyjemności na podniebieniu. Niektóre partie klusek jednak – zdarza się najlepszym – wychodzą twarde albo lekko gumowe. Oto jak się przed tym zabezpieczyć.
Zapiekanka to popisowe danie początkujących adeptów sztuki kulinarnej i gospodarnych kucharek, umiejących wyczarować coś z niczego. W tym wydaniu nabiera nowego oblicza dzięki niecodziennej roli kalafiora. Warto wypróbować ten pomysłowy przepis.
To doskonały ekspresowy przepis na młodą kapustę z wkładką. Wersja „na krótko” świetnie sprawdzi się jako mniejszy posiłek, ale także jako dodatek do obiadu. Kapusta jest często bohaterką dietetycznych dań, ale tutaj jest sycąca i pożywna.
Obojętne, czy obchodzimy postne piątki czy PRL-owskie bezmięsne środy – z takim przepisem na rybne kotlety mielone każdy dzień może być dniem bez mięsa. Warto zapisać ten uniwersalny przepis, który pomoże zwiększyć udział ryb w naszej diecie.
Trudno przecenić zalety tego niezwykłego deseru. Nie jest to może francuski suflet czekoladowy z pięciogwiazdkowej restauracji, ale jest jedną z najszybszych przekąsek, jakie można sobie wyobrazić. A do tego umożliwia przygotowanie pojedynczej porcji bez strat energii i produktów.
Jeśli marzy ci się pyszna i zdrowa przekąska, to poznaj ten przepis. Wystarczy, że wymieszasz jogurt z solą i wstawisz go do lodówki. Wkrótce poznasz znakomity przysmak, który zjesz z przyjemnością. Każdy, kto go spróbuje, poprosi o tę recepturę.
Sałatka jarzynowa to prawdziwa królowa na polskich stołach. Jednak, gdy spróbujesz sałatki od siostry Anastazji, zachwycisz się tym daniem. Sałatka szynkowa bije na głowę tradycyjną jarzynową. Polecamy znakomity przepis od siostry Anastazji.
Mizeria na stole to znak, że wiosna w pełni. Ta smaczna surówka z ogórków zwykle jest podawana ze śmietaną. Jednak zrób ją nieco inaczej, a smak mizerii będzie jeszcze lepszy niż zwykle. Skorzystaj z tego przepisu i śmietanę zastąp aromatycznym sosem.
Jeśli przed tobą rodzinna uroczystość, to przygotuj z tej okazji pyszny i okazały deser. Wygląda bajecznie, a robi się go bez żelatyny. Dzięki temu przepisowi dostarczysz radości i smaku swoim bliskim.
Jeden dodatek zmienia zwykłe pierogi ruskie w ruskie idealne. Choć nie zawsze kojarzymy to wszechobecne zioło z tym daniem, dodawanie go do farszu ma dłuższą tradycję niż się wydaje.
Zupa szczawiowa to prawdziwy klasyk. Choć jej głównym składnikiem jest szczaw, należący do – jak się dziś je czule określa – kulinarnych chwastów, zupa ta potrafi być niezwykle esencjonalna. By taką przyrządzić, należy zadbać o mięsną wkładkę. Z tym przepisem z cienkiej roślinnej zupy robi się prawdziwy posiłek.
Ciasto francuskie, boczek i kilka minut przygotowań. Ta ekspresowa przekąska należy do kategorii tzw. finger food, czyli potraw do jedzenia palcami. Przepisy tego typu bywają zbawienne, kiedy przygotowujemy większą imprezę albo kiedy mniejsza wydarzyła się nieoczekiwanie.
Efektowne jak tort, a szybkie jak budyń z torebki – takie właśnie jest to truskawkowe ciasto bez pieczenia. Wykorzystuje tylko kilka składników, głównie gotowców, i jest niezwykle tanie – oczywiście pod warunkiem, że wykorzystujemy sezonowe, krajowe truskawki.
Coraz więcej osób nie może używać mąki. Powodem jest alergia na gluten i celiakia. Czy takie osoby muszą rezygnować z naleśników? Nie, ale mąką powinny zastąpić tym składnikiem. Dzięki niemu naleśniki wychodzą o wiele lepsze niż te tradycyjne.
Nie masz czasu na przygotowanie klasycznych gołąbków? Koniecznie wypróbuj ten przepis na gołąbki bez zawijania. Są szybkie w przygotowaniu i po prostu przepyszne. Poznaj przepis i wypróbuj go na najbliższy obiad.
Jeśli lubisz mizerię, to polubisz też pyszną surówkę z cukinii. Smakuje najlepiej z ziemniakami i kotletami mielonymi. Dlatego zerknij na ten przepis i przyrządź tę znakomitą niemiecką surówkę do obiadu.
Przyzwyczailiśmy się, że na śniadanie jemy jajecznicę lub kanapki. Ja niedawno odkryłam dużo smaczniejszy sposób na pierwszy posiłek dnia. Robię błyskawiczną sałatkę, które bije inne pomysły na głowę. Czytaj dalej i przekonaj się, jaki to prosty przepis.
Jeśli uwielbiasz kotlety, to przepis Jakuba Kuronia na pyszne i złociste kotlety jest właśnie dla ciebie. Sekretem ich wybornego smaku jest między innymi wyjątkowa panierka. Nie znajdziesz w niej bułki tartej, ale inny produkt, które masz w swojej kuchni.