Czy dobre przepisy muszą być skomplikowane i czasochłonne? Ten poniższy udowadnia, że nie. Kilka tanich składników i uniwersalny smak są jego cechami charakterystycznymi. Na słodko czy na słono? Zdecydujesz sama.
To danie zastępowało kotlety schabowe w czasach PRL-u. Teraz Tomasz Strzelczyk wraca do kultowej potrawy i nadaje jej bardziej współczesny smak. Taki obiad wychodzi, że palce lizać i jest na kieszeń każdego smakosza.
Jajka i bułka zawsze smakują na śniadanie. Jednak teraz te dwa produkty wykorzystaj w wyjątkowy sposób w kuchni. Bułkę wydrąż i zapiecz w niej jajka. Wyjdzie śniadanie, które już stało się hitem.
Dziś zdradzę ci przepis na moje ulubione śniadanie na słodko. Początek może zaskakiwać, jednak uwierz mi, że warto. Kilka prostych składników i będziesz mieć idealne danie na początek dnia. Przekonaj się sama, to tylko kilka prostych kroków.
Na początku kwietnia rozpoczął się sezon na rabarbar. To dobry pretekst, aby zrobić z niego ciasto. To, które chcę ci pokazać, idealnie łączy słodycz bezy z kwaskowatym smakiem rabarbaru. Idealnie sprawdzi się wiosenne dni.
To najsmaczniejszy i najprostszy sposób na tani obiad. Z tym przepisem przygotujesz posiłek dla całej rodziny za grosze. Wszyscy pokochają jego smak od pierwszego kęsa. Zaintrygowana? Koniecznie czytaj dalej.
Wiele osób zrywa liście szczawiu i robi z nich smaczną zupę. Jednak warto sięgnąć też po inną delikatną roślinę o niewielkich liściach. Stała się już nieco zapomniana, ale niesłusznie, bo jest zdrowa, pełna witamin i oczyszcza organizm z toksyn. Ugotujesz z jej listków zupę dużo lepszą od szczawiowej.
To niezwykle proste ciasto ma w rękawie jednego asa: jest nim czekolada. I to nie byle jaki dodatek czekolady, ale cała tabliczka, ukryta w środku. Niezwykłe, co dzieje się z nią podczas pieczenia.
Placki ziemniaczane można robić na różne sposoby. Niektórzy dietetycy mówią, że ziemniaki w naszej diecie są dobre wtedy, kiedy traktujemy je jak warzywny dodatek do posiłku. Niech więc im będzie: oto przepis na placuszki warzywne, tyle tylko, że jednym z tych z warzyw jest właśnie kartofel.
Kiedy myślimy o „wkładkach mięsnych” do zupy, zazwyczaj przychodzi nam do głowy ograniczona liczba możliwości. Warto wyjść poza nią i sięgnąć np. po podroby, które świetnie nadają się w zupnych zestawieniach.
Oto przepis na niezwykle efektowną i niecodzienną potrawę z przyziemnych składników. Schab wieprzowy, jedno z najczęściej wykorzystywanych mięs, staje się tu okazałym przysmakiem, który zadziwia nie tylko smakiem, lecz także wyglądem.
Można pewnie powiedzieć, że ile kucharzy na świecie, tyle rosołów – tak wiele wariantów tej podstawowej potrawy można uzyskać. Niektóre składniki brzmią niecodziennie, ale ich dodatek niezwykle wpływa na efekt. Rosół przyrządzony z jednym niecodziennym elementem zapada w pamięć na długo.
Proste drożdżowe bułeczki na bazie mleka zmieniają się w niezwykłą śniadaniową przekąskę dzięki masą, którą je przekładamy. Takie roladki to niezwykle sycące połączenie i świetna przekąska na wytrawny podwieczorek lub porcja węglowodanów do śniadania.
Przepis na tradycyjne polskie danie inspirowany innym tradycyjnym polskim daniem. Te świetne mielone à la gołąbki są ciekawym wydaniem swojskich kotletów. Jeden dodatek zmienia strukturę mięsa i nadaje mu większej soczystości.
Ten prosty przepis wyraźnie różni się od typowych obiadów na naszych stołach. Choćby dlatego warto po niego sięgnąć. Chodzi nie tylko o odmianę, choć ta często jest czymś dobrym, lecz także o niezwykły smak.
Kotlet de volaille to jedno z tych dań, których historia jest równie ciekawa jak smak. Francuską nazwę nadali mu Polacy, którzy do dziś gustują w tej potrawie, zwanej na świecie kotletem po kijowsku.
Na majówkowym grillu jest miejsce na inne rzeczy, poza karkówką i kiełbasą. Nie wierzysz, że z grilla możesz zdjąć danie delikatne, subtelne i eleganckie? Wypróbuj ten przepis. Efekt zachwyci wszystkich gości. No bo też danie, choć proste, nie jest banalne.
Paluszki krabowe powracają i to w bardzo dobrym stylu. Bo w wiosennej i smacznej sałatce. Poznaj przepis i przygotuj ją choćby dzisiaj. Smak zachwyci każdego, a paluszki krabowe nigdy nie były smaczniejsze. Żałuj, że nie znałaś tej sałatki wcześniej.
Jeśli znudziły ci się kotlety schabowe, sięgnij po przepis na schab po kowalsku. Wystarczy, że mięso posmarujesz tą mieszanką i usmażysz. Soczystymi kotletami będzie zajadać się cała rodzina.
Zaczyna się sezon na rabarbar, dlatego skorzystaj z przepisu siostry Anastazji. Dzięki niemu upieczesz znakomite ciasto z rabarbarem. Wypiek smakuje lepiej od tych z cukierni. Wszystko dzięki pewnemu składnikowi, na który stawia popularna zakonnica.
Szparagi, szynka i ciasto francuskie to brzmi pysznie. Dlatego zrób z nich apetyczne roladki, które zachwycą każdego smakosza. Kto ich spróbuje, poprosi o przepis na to pyszne danie.
Co podasz na obiad w piątek? Jeśli brakuje ci pomysłu, zerknij na przepis Tomasza Strzelczyka. Znany kucharz poleca młodą kapustę w pysznym wydaniu. Taki posiłek zjesz ze smakiem w piątek i często będziesz wracać do tej receptury.
Ciasto z galaretką wygląda bajecznie i tak samo smakuje. Każdy, to go skosztuje, sięga po kolejną porcję. Dzięki temu przepisowi zrobisz ciasto, które rozpływa się w ustach i błyskawicznie znika ze stołu.
Prosty i szybki sposób na marynatę do mięsa, która nie tylko przepełni je doskonałym smakiem, lecz także sprawi, że mięso będzie soczyste, kruche i delikatne. Przyrządzone w ten sposób drobiowe steki zachwycą wszystkich uczestników grillowej imprezy w majówkę.
Co jadasz na śniadanie? Jeśli zastanawiasz się, co przyrządzić, to zrób jajka po benedyktyńsku. Przygotujesz je w prosty sposób z dodatkiem, który być może masz w swojej kuchni.
Ta surówka z młodej kapusty nie ma sobie równych. Przygotuj ją z tego przepisu i przekonaj się sama. Cały sekret smaku tkwi w niebanalnym sosie. U mnie przepada za tym dosłownie każdy.
Szybki deser z ricotty jest stworzony dla zabieganych i niecierpliwych łasuchów. Kilka składników daje pyszny efekt. Nadaje się na śniadanie, lekką przekąskę lub słodką kolację. Sprawdź, a będzie wracać do niego bez przerwy.
Ten bardzo nieoczywisty dodatek do klusek leniwych radykalnie zmienia oblicze tego dania. Kluski robią się bardziej jedwabiste i delikatniejsze, a także lepiej komponują się ze słodkimi dodatkami.