Niezwykle prosta przekąska ze smażonych ziemniaków będzie od dzisiaj srogą konkurencją zarówno dla placków ziemniaczanych, jak i dla frytek. Choć smażone, takie kulki ziemniaczane są lekkie w smaku i dają dużo frajdy z jedzenia.
Delikatne jak ptasie mleczko, słodko-kwaśne i ekspresowe w przygotowaniu – takie właśnie jest to cytrynowe ciasto. Nie trzeba go nawet piec – za bazę odpowiadają kupne biszkopty, a masę, którą je zalewamy, przygotujemy ekspresowo w rondelku.
W jaki sposób robisz mizerię? Ja zalewą ją tym składnikiem, a efekt wszyscy chwalą. Dlatego polecam ten prosty, zdrowy i smaczny sposób na mizerię.
Czy wiesz, co się stanie gdy wymieszasz dżem jabłkowy z sodą oczyszczona? Wkrótce powstanie nie lada przysmak dla łasuchów. Warto skorzystać z tego przepisu, bo daje znakomity efekt.
Jeśli marzy ci się wyborna przekąska, to weź ciasto francuskie, posmaruj je tym składnikiem, połóż też ser i pomidory. Wyjdzie przekąska, że palce lizać, które nie ma sobie równych.
Przepisów na naleśniki może być mnóstwo – od tych z dodatkiem odrobiny proszku do pieczenia po najbardziej przaśne, złożone z mąki, jajka i wody. Dodatek produktów mlecznych pojawia się także często. Nie zawsze jednak chodzi tylko o mleko.
W stereotypowej polskiej kuchni pierogi dzielą się na te z mięsem, z kapustą i ruskie. A szkoda, bo ten niezwykły i doceniany na świecie polski produkt może mieć mnóstwo innych obliczy. Oto jedno z nich.
Oto najlepszy sposób na przygotowanie kiełbasy jak z grilla, ale używając domowego piekarnika. W tej wersji nic nie tracimy ze smaku, a być może nawet na nim zyskujemy. A taka kiełbasa może zmienić się w pełnowartościową potrawę.
Oto przepis na sałatkę inną od wszystkich, jakie znamy. Marynowane pomidory świetnie komponują się z daniami z grilla. Ich dodatkową zaletą jest też to, że można – a właściwie należy – przygotować je na kilka godzin przed podaniem.
Można nazwać to danie obiadem dla leniwych – tak niewiele jest przy nim zabiegów. Wolno gotowane warzywa i mięso zmieniają się w pełnowartościowy i bardzo smaczny posiłek. Obiad jednogarnkowy w takim wydaniu zasmakuje każdemu. Sekretem jest tylko odpowiednie przyprawienie.
Oto niezwykle szybki przepis na ciasto przypominające jabłkowy strudel. Jest on o tyle nietypowy, że wymaga jednocześnie upieczenia ciasta i użycia gotowych herbatników. Dzięki takiej sztuczce ciasto jest jednocześnie kruche i miękkie, otrzymujemy więc deser o dwóch teksturach za cenę zaledwie kilku minut w kuchni.
Sernik na zimno z wafelkami to prawdziwe niebo w gębie. Robię go ze sprawdzonego przepisu Heni Foks, która robi bajecznie pyszne ciasta. Taki sernik będzie w sam raz na majówkę. Rodzina i znajomi zjedzą go z przyjemnością.
Zwykle przyrządzałam placki ziemniaczane. Jednak odkąd poznałam ten przepis, robię je z czegoś zupełnie innego. Smakują obłędnie, choć skład placków niejednego smakosza może zdziwić.
Zwykle na grilla trafia kaszanka w towarzystwie cebuli. Jednak warto postawić te ż na inny dodatek. Takie danie wyjdzie 100 razy lepiej niż zwykle i zachwyci niejednego smakosza. Skorzystaj z przepisu, który jest idealny na majówkę.
Ten obiad zrobisz z przyjemnością. Wszystko dlatego, że jest zdrowy, pyszny i szybki w przygotowaniu. Oprócz tego nie wydasz na niego wiele pieniędzy, za to zyskasz mnóstwo smaku. Poznaj przepis, który zapewnia znakomity posiłek.
Poznaj sztuczkę, z którą zrobisz cuda w kuchni. Ciasto francuskie nigdy nie smakowało lepiej. Ten sposób zasługuje na najwyższe odznaczenie. Każdy będzie błagał, byś się nim podzieliła.
Sałatka z tego przepisu musi znaleźć się na twoim majowym grillu. Jest doskonała w smaku, za sprawą jednego zaskakującego składnika. W połączeniu z grillowanym mięsem smakuje po prostu wybornie. Zrób i przekonaj się sama, jaka jest pyszna.
Letni obiad powinien sycić i orzeźwiać. Właśnie taki posiłek przyrządza Tomasz Strzelczyk. Jajka w pysznym sosie są idealne na letnie dni. I tym razem wcale nie chodzi o sos chrzanowy.
Kiełbasa to nieodłączny składnik każdego grilla. Nie każdy jednak wie, jak odpowiednio ją przygotować. Niektórzy nacinają, a inni uznają to za błąd. Jak jest naprawdę? Kto ma rację?
Nie kupuj sera, tylko zrób go w domu. Jest dużo smaczniejszy, a przy okazji zaoszczędzisz parę złotych. Z tym przepisem domowy ser z pewnym składem zrobisz bez żadnego wysiłku. Przygotuj tylko 3 potrzebne składniki.
Już za chwilę rozpalimy grille i położymy na nim rozmaite rodzaje mięsa Warto już dziś poznać trick z kostką lodu, którą kładziemy na grillowanym mięsie. Dzięki niej kąski z grilla zrobią wrażenie na każdym smakoszu.
Remigiusz Rączka gotuje, że palce lizać. Jednak tym razem przepis kucharza ze Śląska zaskoczy smakoszy. Wszystko przez farsz, z jakim kucharz robi pierogi. Polecamy przepis Remigiusza Rączki na znakomite pierogi z farszem, o jakim nikt, by nie pomyślał.
Racuchy z jabłkami to obowiązkowa pozycja w repertuarze wszystkich miłośników śniadań na słodko. Ale w sezonie, kiedy co kilka tygodni do sklepów trafia na trochę wyczekiwany przez nas produkt, coś tak ogranego jak jabłko nie powinno nas ograniczać.
Najlepszy przepis na mizerię? Ten od Magdy Gessler! Znana restauratorka zdradza, że wyjątkowy smak mizerii zależy od użycia dwóch rodzajów śmietany. Poznaj recepturę, która gwarantuje sukces w kuchni.
Jaki deser przyrządzisz na majówkę? Ja zrobię smakołyk z ciasta francuskiego, który posmaruję serkiem, ale to nie wszystko. Na delikatnym cieście ułożę brzoskwinie. Wyjdzie deser, że palce lizać.
Ta zapiekanka porowo-ziemniaczana to sposób na szybki i sycący obiad. Wystarczy zmieszać składniki, zalać sosem i wstawić do piekarnika – prościej już się nie da!
Odkąd odkryłam przepis od babci na zupę pieczarkową, gotuję ją tylko w ten sposób. Wychodzi wyjątkowo kremowa, a swoją konsystencję zawdzięcza składnikowi, który każdy z nas ma swojej kuchni. Polecam tę recepturę, bo takiej pieczarkowej jeszcze nie jadłaś.
Drożdżówki smakują zawsze, ale na majówkę sprawdzą się po prostu znakomicie. Mięciutkie, delikatne i pełne budyniu będą słodkim urozmaiceniem majowego wypoczynku. Po grillu sięgnij po drożdżówki, które rozpływają się w ustach.