Cztery składniki. Dokładnie tylu potrzeba, by stworzyć pyszną sałatkę, która do tego jest witaminową bombą. Do mieszanki buraków i jabłka Tomasz Strzelczyk dodaje winegret, który wydobywa to, co pyszne, z tych i dwóch innych, równie niepozornych składników.
Są dziś dwie szkoły smażenia kotletów schabowych: tradycyjna – na smalcu i nowoczesna – na oleju roślinnym. Wyciągnijmy więc z niepamięci rzadko dziś używany w domach tłuszcz do smażenia, dobrze zakorzeniony w tradycji i łatwy do zdobycia.
Nie ma prostszego dania niż to z cukinii. Smak zachwyci całą twoją rodzinę. Robi się je bardzo szybko, a produkty kosztują grosze. Musisz zrobić je na opad w swoim domu.
Przepis na to ciasto znalazłem na kanale Henia Foks na You Tube. Prosty, smaczny i efektowanie wyglądający deser okazał się hitem tegorocznej Wielkanocy. Wszyscy goście byli ciekawi, jak je przygotować i zadeklarowali, że chętnie odtworzą ten przepis w domu.
W końcu przyszła tak długo oczekiwana wiosna. Z tej okazji gotuję zupę, która jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Składnik, z którego jest przyrządzona nie jest już dziś popularny w kuchni, może nawet wywoływać kontrowersje. Niepotrzebnie, bo ta roślina warta jest wypróbowania w kuchni.
Przytyłaś po Wielkanocy? Z tym przepisem łatwo i w smaczny sposób pozbędziesz się nadprogramowych kilogramów. Wszystko dzięki owocowi, który obłędnie smakuje i efektownie wygląda. Oprócz tego ten zdrowy smakołyk pełen jest witamin i doskonale odżywia organizm.
Przyszła wiosna, dlatego robię ciasto, która zachwyca wiosennymi kolorami. Zrobione z galaretki, śmietanki i na delikatnym, puszystym biszkopcie, jest kwintesencją tej pory roku. Wygląda obłędnie i jeszcze lepiej smakuje.
Zostały wam resztki po świętach? Nie wyrzucajcie ich, tylko zawińcie w arkusz ciasta francuskiego. Takie danie będzie lepsze od pizzy. Dlatego polecam przepis na smakołyk, który każdy sobie chwali.
Jak zwykle kupiłam za dużo chleba na Wielkanoc. Na szczęście jednak, w tym roku, czerstwe pieczywo się nie zmarnuje, bo właśnie poznałam rewelacyjny przepis. Zrobię z niego pyszną zupę, którą zajadać się będzie cała rodzina. Przepis na to danie polecam każdemu smakoszowi.
Jeżeli uwielbiasz ciasta i nie masz zbyt wiele czasu na ich pieczenia, to musisz poznać ten przepis. Z nim zrobisz pyszny i słodki deser w mig. To ciasto bez pieczenia zachwyca wyglądem, a wszyscy mówią, że smakuje lepiej niż wszystkie kupne. Zrób i przekonaj się sama.
Mlecz rośnie bujnie na trawnikach i w ogrodach. Warto go wykorzystać w wiosennej sałatce. Jednak najlepiej zbierać tylko młode listki, bo są najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe. Warto się pośpieszyć.
Oto doskonały, szybki przepis na niedrogą mięsną przekąskę. Wykorzystuje ona chyba najbardziej popularny rodzaj podrobów: wątróbkę drobiową. Kosztuje grosze, przygotowanie trwa chwilę, a efekt – palce lizać.
Znudziły ci się klasyczne naleśniki? Koniecznie wypróbuj te z przepisu zawodowej kucharki. Niecodzienne ciasto oraz farsz rozpływają się w ustach. Przygotowuj się na to, że domownicy będą prosili o dokładkę.
Ciasto o nazwie Marysieńka zaprezentowała kiedyś sama siostra Anastazja. To świetny deser, który od tego czasu doczekał się wielu wariacji, a liczni kucharze próbowali swoich sił w przygotowaniu tego ciastka. Oto bardzo dobry przepis.
To najlepsza surówka do obiadu. Robi się ją łatwo, a połączenie składników tworzy wyśmienity smak, który zachwyci każdego. Według niektórych smakoszy jest lepsza niż w niejednej restauracji. Poznaj przepis i podaj ją na obiad. Na pewno zachwyci całą rodzinę.
Ten przepis na resztki ze świątecznego stołu pochodzi ze Szwecji. Jest nam bliski mieszanką smaków, a do tego prosty w przygotowaniu i – jak to uczta z resztek – niedrogi i pożywny.
To zioło o niezwykłych właściwościach, wbrew pozorom nie jest tak egzotyczne, jak wskazywałaby jego nazwa. W zielarniach, a nawet supermarketach, można kupić susz, z którego przyrządzimy aromatyczny napar o zbawiennym wpływie na zdrowie.
Ten sposób na stare wędliny proponuje znana ekspertka kulinarna Ewa Wachowicz. Efektem prostych zabiegów jest pyszna, sycąca potrawka lub zupa – decyzja należy do nas. Obojętne, w jakiej wersji pojawi się na stole, będzie doskonałym sposobem na rozprawienie się z poświątecznym nadmiarem jedzenia.
Prawie na całym świecie świętowanie wiąże się z zasiadaniem przy stole bogatszym, niż na codzień. W tej części świata, gdzie ton nadawało chrześcijaństwo, Wielkanoc to najważniejszy dzień w roku. Jakimi potrawami świętują je ludzie w różnych krajach? Tym bogactwem pomysłów można się zainspirować.
Botwinka to jedna z pierwszych nowalijek, a jej sezon właśnie się zaczyna. Młode buraki to niezwykły delikates, na który często mamy zbyt mało pomysłów. Pierogi z botwinkowym farszem pomogą to zmienić.
Pewne połączenia smaków brzmią dziwnie, ale kiedy faktycznie ich spróbujemy okazuje się, że pasują do siebie naprawdę doskonale. Tak jest w przypadku tej sałatki, gdzie łączy się egzotyczny owoc, rodzima bulwa i importowany ser. Efektem jest lekka i odświeżająca kombinacja słodkiego, słonego i warzywnego.
Ten niezwykły przepis dodaje mnóstwo smaku do kotletów schabowych. Marynata z prostych składników zmienia je w niezwykłą potrawę, która uzależnia smakiem.
„Takie proste, a takie pyszne” – mówi Tomasz Strzelczyk o tej zupie pieczarkowej i ma mnóstwo racji. Wydobywa ona to, co najlepsze z tych prostych grzybków.
Świąteczna sałatka jarzynowa to nie tylko tradycyjna potrawa, ale też okazja do przemycenia warzyw na świąteczny stół. Zamiennik, który tu prezentujemy, pozwala nieco odświeżyć jej oblicze, a do tego dodać trochę więcej składników odżywczych.
To ciasto znajdzie się na moim wielkanocnym stole. Jest zdecydowanie lepsze niż mazurek, a w dodatku zawsze się udaje. Zrób je, a zobaczysz, że zniknie do ostatniego okruszka. Poznaj przepis i zaskocz swoją rodzinę.
Herbata z forsycji to najlepsza metoda na zbudowanie odporności. Poznaj niesamowite właściwości tego krzewu oraz dowiedz się, jak przygotowywać herbatę, która pozytywnie wpłynie na twój organizm. To prostsze niż myślisz.
Tę surówkę musisz podać na świąteczny obiad. Jej smak zachwyci całą rodzinę, a ty zrobisz ją błyskawicznie. Jest lekka i świetnie uzupełni smak drugiego dania. Poznaj przepis i zaskocz swoją rodzinę. Surówka zniknie w mig.
Zrób sałatkę z tego przepisu na Wielkanoc i zaskocz swoich gości. Jej smak i wygląd wprowadza w zachwyt. Składników jest kilka, a przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane. Z przepisem poniżej na pewno ci się uda.