Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przyprawy

Przyprawy

zakwas na żurek w słoiku
07.03.2023 17:14 Jak nastawić zakwas na żur? Ten dodatek jest kluczowy

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. To znak, że już za chwilę na naszych stołach zagości tradycyjna zupa. Z tej okazji przygotuj swój własny, domowy zakwas na żur. Nie zapomnij, że pozycją obowiązkową jest w nim aromatyczny czosnek.

Gessler wytknęła błąd w gotowaniu zup. Wiele osób go popełnia
07.03.2023 13:21 Gessler wytknęła błąd w gotowaniu zup. Ten produkt jest zupełnie zbędny

Gotujesz wywar na zupę z paczek włoszczyzny z marketu? Popełniasz duży błąd. Nie dość, że wywar nie będzie esencjonalny, to jeszcze przepłacisz. Magda Gessler podała przepis na wywar. Po ugotowaniu jest niezwykle aromatyczny, a zupy wychodzą za każdym razem.

jajka sadzone na wodzie bez grama tłuszczu
06.03.2023 07:57 Żadne masło, żaden olej. Najlepsze jajka sadzone zrobisz zupełnie inaczej

Jajka sadzone na wodzie będą gotowe w kilka minut. Są genialnym dodatkiem do każdego posiłku. Są pożywne, smaczne i przede wszystkim o wiele lżejsze od jajek sadzonych na maśle, oleju, czy oliwie z oliwek. 

surówka z pora do obiadu
05.03.2023 15:05 Żadna śmietana i majonez. Surówka z porów zalana tym sosem smakuje najlepiej

Pomysł na surówkę, która pasuje zarówno do mięsa, jak i ryb i dań wegetariańskich? Przygotuj obłędną surówkę z pora z jabłkiem i marchewką. Zapomnij o majonezie i śmietanie. O wiele lepszy smak uzyskasz, dodając sos na bazie miodu, oliwy i musztardy.

rosół z dodatkiem sosu sojowego
05.03.2023 10:05 Wlej do rosołu zamiast maggi. Nada mu aromatu, a będzie o wiele zdrowszy

Doprawiasz rosół maggi? Przyprawa nie jest ani smaczna, ani zdrowa. Maggi zawiera wyłącznie konserwanty i sztuczne ulepszacze smaku. Zamiast niej wybierz jasny sos sojowy. Sos ma o wiele lepszy skład, a dzięki niemu rosół jest przepyszny.

Ziemniaki pieczone
03.03.2023 12:16 Natrzyj ziemniaki złotą przyprawą i wrzuć do piekarnika. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek

Ziemniaki pieczone są zdrowe i smaczne. Nabiorą niesamowitego smaku, gdy przygotujecie je w marynacie z dodatkiem kurkumy. Będą się też pięknie prezentowały na talerzu. Musicie spróbować. 

marynowane kotletów schabowych
01.03.2023 22:31 Żadne mleko z cebulą. Ten sposób na schabowe bije inne na głowę

Zwykłe kotlety schabowe to przeżytek. Podczas obiadu zaskocz rodzinę i gości. Takiego smaku dania nikt nie będzie się spodziewał. Zapomnij o mleku z cebulą i przygotuj kotlety schabowe w majonezie. Kruche, dobrze przyprawione mięso zachwyci smakiem i soczystością.

Lukrecja może szkodzić
01.03.2023 14:11 Dietetyk ostrzega przed produktami z uwielbianym dodatkiem. Mogą narazić na szwank Twoje zdrowie

Lukrecja jest kontrowersyjnym składnikiem. Niektórzy lubią jej smak i chętnie sięgają po wyroby, do których została dodana. Dietetyk jednak przestrzega, że w spożyciu tej rośliny należy zachować umiar. Zbyt duże dawki niosą bowiem za sobą poważne konsekwencje zdrowotne.

Rosół Tomasza Strzelczyka
01.03.2023 10:48 Strzelczyk dorzuca do rosołu 2 zaskakujące przyprawy. Wywar powala smakiem

Rosół powinien być pełen smaku i aromatu. Warto wzbogacić go o niestandardowe przyprawy, które nadadzą mu charakteru. Tomasz Strzelczyk stawia na goździki i gałkę muszkatołową, uzyskując znakomite rezultaty. Musicie choć raz spróbować tej wersji popularnej zupy.

przechowywanie czosnku
27.02.2023 16:23 Mnóstwo Polaków popełnia błąd w przechowywaniu czosnku. Szybciej się psuje i traci właściwości

Polska kuchnia bez czosnku nie ma racji bytu. Aby w pełni korzystać z jego smaku i aromatu niezbędne jest właściwe przechowywanie. Jeśli trzymasz to warzywo w lodówce to znak,że popełniasz najbardziej powszechny błąd. Dowiedz się, czemu lepiej tego nie robić i gdzie jest dla czosnku najlepsze miejsce w naszej kuchni.

Śledzie Bożeny Dykiel
25.02.2023 21:39 Niebywałe, z czym Bożena Dykiel podaje śledzie. Jeszcze nie słyszeliśmy o takim połączeniu

Śledzie są jednymi ze zdrowszych ryb. Pyszne i nietuzinkowe połączenie filetów z kolendrą zaproponowane przez Bożenę Dykiel spodoba się nawet wybrednym. Musicie spróbować — jest znakomite. 

surówka z marchewki
24.02.2023 13:42 Surówka z marchewki lepsza niż z restauracji. Sekret tkwi w 1 wyrazistym dodatku

Smak surówki z marchewki znamy od najmłodszych lat. Nie znaczy to jedna, że nie może nas już niczym zaskoczyć. Nadaj jej zupełnie nowego charakteru poprzez dodanie odrobiny chrzanu. Pikantna nuta pozytywnie zaskoczy niejednego smakosza.

wątróbka sposobem Karola Okrasy
23.02.2023 23:38 Okrasa nie moczy wątróbki w mleku tuż przed jej smażeniem. Wybiera aromatyczną marynatę

Wątróbka z cebulką i jabłkiem jest niewątpliwym klasykiem polskiej kuchni. Każdą klasyczną potrawę można jednak w jakiś sposób ulepszyć. Uwielbia robić to Karol Okrasa, który zrezygnował w moczeniu wątróbki w mleku. Zamiast tego marynuje ją w czosnku i przyprawach.

Katarzyna Bosacka oburzona etykietą
23.02.2023 21:38 Bosacka znów apeluje do Polaków. Kupując popularny produkt lepiej zachować czujność

Katarzyna Bosacka wpadła na trop kolejnej afery. Za sprawą zdjęcia przesłanego przez jedną z obserwujących obnażyła najnowszy sposób producentów na nabijanie nas w butelkę. Tym razem sprawa dotyczy sosu sojowego. A raczej przyprawy o smaku tego sosu, która się pod niego podszywa.

sposób Anny Lewandowskiej na gotowanie rosołu
23.02.2023 19:00 Lewandowska co minutę wrzuca do rosołu inny składnik. Ma ważny powód

Anna Lewandowska opracowała własny patent na rosół. Do wrzącej wody każdy składnik na zupę dodaje w minutowych odstępach czasu. Dzięki tak długiemu gotowaniu jej wywar ma niezwykłą moc wzmacniającą oraz jest łatwo przyswajalny do organizmu. Według Lewandowskiej posiada on niezwykłą moc.

Chleb Mikołaja Kopernika
22.02.2023 20:44 Piekarze odtworzyli przepis na chleb, którym zajadał się Mikołaj Kopernik. Kluczowe są 2 składniki

Chleb można przygotować na wiele sposobów. Piekarze z Olsztyna odtworzyli wypiek opisany w jednej z prac Mikołaja Kopernika. Żytni bochenek z czasów wielkiego astronoma zawierał m.in. czosnek i szafran. Nie tylko one mogą zaskoczyć. 

liście laurowe
20.02.2023 11:50 Dlaczego należy wyjmować liście laurowe z potraw? Jest bardzo ważny powód

Liście laurowe są w przyprawą, której nie może zabraknąć w polskiej kuchni. Żadna szanująca się zupa, sos czy danie mięsne nie mogą się bez niej obyć. Pamiętaj jednak, że po zakończeniu gotowania przyprawę należy usunąć z garnka z potrawą. W przeciwnym razie powstaje ryzyko przypadkowego zjedzenia liścia, co może mieć poważne skutki. 

Pasta do kanapek z batata
19.02.2023 21:35 Z modnego warzywa zrobisz najlepszą pastę do kanapek. Bije na głowę tę z ogórków kiszonych

Pastę do kanapek można przygotować na wiele sposobów. Kremowa, aromatyczna i nieco słodka kompozycja na bazie batata spodoba się nawet najbardziej wybrednym. Jest o niebo lepsza niż przysmak z kiszonych ogórków. Musicie spróbować.

marchewka z groszkiem do obiadu
19.02.2023 13:37 Znany kucharz pokazał, jak robi przepyszną marchewkę z groszkiem. Żadna inna się do niej nie umywa

Pomysł na pyszny dodatek do obiadu? Koniecznie przygotuj marchewkę z groszkiem według przepisu znanego kucharza. Ogiński warzywa miesza z sosem beszamelowym i wodą po gotowaniu marchewki. Smak zachwyci każdego.

szybka przekąska z ziemniaków po obiedzie
18.02.2023 14:02 Wzięła ziemniaki po obiedzie i ugniotła widelcem. W chwilę zrobiła cudowną przekąskę

Przenigdy nie wyrzucaj ziemniaków po obiedzie z poprzedniego dnia. Przygotujesz z nich wyśmienitą przekąskę dla całej rodziny. Wystarczy, że wyrobisz ciasto z ziemniaków, pokroisz je i wrzucisz na gorący olej. Po kilku minutach otrzymasz długie, chrupiące frytki.

Puszysta i kremowa jajecznica na śmietanie
18.02.2023 09:40 Koniec ze smażeniem na maśle. Jest 100 razy lepszy patent na jajecznicę

Jajecznicę na śmietanie przyrządzisz w dosłownie kilka chwil. Wystarczy, że podgrzejesz kremówkę na patelni, dodasz jajka, szczypiorek i usmażysz. Szybkie śniadanie posmakuje każdemu.

kotlety mielone
17.02.2023 13:31 Zwykłe mielone to przeżytek. Strzelczyk robi 100 razy lepsze kotlety z pysznej ryby

Nie z karkówki, nie z łopatki. Tomasz Strzelczyk przygotował kotlety mielone z dorsza i ziemniaków. Kotlety rybne są delikatne, ale i pełne smaku. Po usmażeniu są wilgotne w środku, z zewnątrz natomiast zachwycają chrupiącą skórką.

krokiety z kalafiora
17.02.2023 08:16 Ugotuj, dodaj jajko i włącz blender. Nie ma lepszego patentu na kalafiora

Krokiety z kalafiora są pomysłem na szybki, tani i bardzo pożywny obiad dla całej rodziny bez grama mięsa. Warzywne krokiety przygotujesz błyskawicznie. Wystarczy, że zblendujesz wszystkie składniki, uformujesz krokiety i obtoczysz w panierce. Bez ciasta naleśnikowego, bez zawijania. 

None
16.02.2023 18:28 1 trick z piekarnikiem i schab wyjdzie mięciutki i soczysty. Totalny hit

Pieczenie schabu może być podchwytliwe. Dość chude mięso bardzo łatwo przesuszyć. Podpowiadamy co zrobić, aby nasz pieczeń zawsze wychodziła wilgotna i apetyczna. Sekret tkwi w odpowiednim operowaniu temperaturą w piekarniku.Schab pieczony w warunkach domowych to prawdziwy przysmak. Na stół trafia przy rozmaitych okazjach. Dołóż wszelkich starań, aby to właśnie Twoja pieczeń była najbardziej rozchwytywaną potrawą. Dzięki poniższym wskazówkom ta sztuka uda się na bank.

coxinhas z mięsa z rosołu
14.02.2023 20:45 Najlepszy możliwy sposób na wykorzystanie z mięsa rosołu. Zrobisz z niego danie jak z restauracji

Pomysłowe wykorzystanie mięsa z rosołu może być niemałą zagwozdką. W pewnym momencie znane opcje wyczerpują się i do kuchni wkrada się nuda. Postaramy się wprowadzić nieco kolorytu do gotowania i zaprezentujemy przepis na smaczną przekąskę prosto z Brazylii. Składa się ona z gotowanego mięsa kurczaka owiniętego w chrupiące ciasto.Sakiewki wypełnione mięsem z rosołu smaży się na głębokim tłuszczu. Dzięki temu potrawa ma piękny złocisty kolor oraz chrupiącą skorupkę. Farsz pełen jest niezwykle aromatycznych przypraw. Wypróbuj ten niebanalny przepis i zaskocz swoich domowników egzotyczną potrawą.

wywar z jabłek i liści laurowych
13.02.2023 19:12 Zagotuj z jabłkami i liśćmi laurowymi. Napar ma potężne działanie

W swojej własnej kuchni możesz znaleźć niezwykłe składniki o leczniczym działaniu. Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy z ich dobroczynnych właściwości. Napar z liści laurowych i jabłek może pomóc przy rozmaitych schorzeniach. Wzmacnianie organizmu to tylko jedna z jego wielu zalet.Liście laurowe od dawna stosowane są w ludowej medycynie. Zawarte w nich związki oczyszczają organizm i wzmacniają jego odporność. Równocześnie działają pozytywnie na wątrobę oraz układ pokarmowy. Możemy czerpać z tego korzyść poprzez przygotowanie naparu.Niepozorna przyprawa ma zbawienny wpływ. Z powodzeniem można wykorzystać ją w walce z artretyzmem i reumatyzmem. Równocześnie łagodzi ból oraz oczyszcza stawy ze złogów, co poprawia ich sprawność.Liście laurowe w połączeniu z jabłkiem jeszcze bardziej zyskują na mocy. Napar ma działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne i wzmacniające. Zawarte w jabłkach antyoksydanty pozwalają opóźniać proces starzenia się organizmu. Ze wszystkich tych zalet skorzystasz, przygotowując niezwykły domowy eliksir.

młynek do pieprzu
12.02.2023 14:32 Ukryta funkcja młynka do pieprzu. Znany kucharz pokazał, o co chodzi

Piotr Ogiński zaskoczył internautów. Pokazał funkcję młynka do pieprzu, o której wiele ludzi nie miało nawet pojęcia. Okazuje się, że w tym prostym urządzeniu można regulować grubość mielenia przyprawy. Zmiany dokonuje się dosłownie jednym ruchem.Piotr Ogiński, z którego oficjalnego kanału w serwisie TikTok pochodzi powyższe zdjęcie, zdradził, do czego służy niewielkie metalowe pokrętło, usytuowane na górze młynka do pieprzu. Wbrew pozorom nie pełni ono jedynie funkcji ozdobnej. Przez jego regulację zmieniamy grubość, z jaką pieprz wydostaje się do potrawy. Teraz możesz dopasować ją odpowiednio do konkretnych dań.

Śledzie moczone w złocistym napoju
11.02.2023 20:46 Nie mleko, nie śmietana. Śledzie moczone w złocistym napoju smakują najlepiej

Smaczne śledzie skuszą niejednego smakosza. Rybę przed podaniem warto jednak dobrze wymoczyć, usuwając nadmiar soli i dodając jej nieco więcej smaku. Najczęściej sięgamy wtedy po mleko lub śmietanę, ale jeden inny płyn sprawdzi się zdecydowanie lepiej. Moczone w piwie śledzie oczarują każdego amatora tej wyjątkowo zdrowej ryby słodkowodnej. Matiasy skąpane w popularnym napitku stanowić będą nie lada rarytas, a ich zrobienie wcale nie będzie wymagało trudnodostępnych dodatków czy skomplikowanych procedur. Warto spróbować.