Dobrze przyrządzona ryba faszerowana to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Cóż z tego, skoro czasem wielokrotne nawet eksperymenty nie prowadzą do oczekiwanych rezultatów. Galareta powinna być przecież klarowna, a ryba zwarta i delikatna, a obie te cechy są trudne do uzyskania. Dlatego tak się ucieszyłam, kiedy Karol Okrasa zaproponował przepis niezawodny.
Czy lubicie przysmaki kuchni regionalnej? Dla mnie takie potrawy są ciekawą podróżą kulinarną w głąb Polski. W jedną z nich wyruszyłam dzięki przepisowi cioci ze Śląska. Jej sałatka jest bardzo prosta, ale dostarcza wielu kulinarnych wrażeń.
Zwykle na świątecznych stołach znajdziemy karpie i śledzie. Jednak osoby, które szukają kulinarnych nowości, mogą skusić na zakup ryby, która jest jeszcze gorsza od pangi. Pełno w niej ołowiu, dlatego lepiej omijać ją szerokim łukiem. Pod żadnym pozorem nie kupujcie jej na Boże Narodzenie.
Sałatka Szuba co roku gości na moim świątecznym stole. Ten wyśmienity śledź pod pierzynką z kwaskowatego sosu robi furorę wśród gości. Smakuje wyśmienicie i wygląda okazale na półmisku. Polecam przepis na tę wyjątkową sałatkę.
Czy wiecie, jak właściwie przygotować karpia do smażenia ? Pomocna może okazać się siatka po cebuli. Jeśli macie ją pod ręką koniecznie skorzystajcie z prostego triku. Ryba będzie gotowa do dalszej obróbki w kilka chwil.
Smażenie karpia nie jest banalne. Ryba wymaga odpowiedniego przygotowania, a czasami nawet mimo to mąka pali się w trakcie jej przyrządzania. Tomasz Strzelczyk pokazał jak temu zapobiec. Jego patent jest genialny.
Ceny karpia w tym roku potrafią wbić w fotel. Nawet w popularnych marketach nie jest tanio. Sprawdziliśmy, ile za rybę zapłacimy w Lidlu i Biedronce. W oczy rzuciła nam się też cena makowca.
Śledzie już niebawem trafią na wigilijne stoły w wielu domach smakoszy. Solenie śledzi ma zachować ich świeżość, a w jaki sposób możemy pozbyć się nadmiaru soli? Polecany przez nas patent stosują najlepsi kucharze.
Już niedługo zasiądziemy do wigilijnej kolacji. Na stole nie zabraknie pysznych potraw, ale co zrobić z nadmiarem jedzenia po świętach? Katarzyna Bosacka z ryby po grecku przyrządza wykwintną zupę z nutką egzotyki. Uzupełnia ją pewnym smacznym dodatkiem.
Kiedy w okolicach wigilii i świąt Bożego Narodzenia mówimy "ryba”, przeważnie myślimy “karp”. Choć znawcy sztuki kulinarnej podkreślają, że dostał się on na polskie stoły później, niż się nam wydaje, jest teraz na nich wszechobecny. Cóż jednak szkodzi, by eksperymentować? W tym roku zdecyduję się na ten krok znając niezwykłe właściwości innej ryby – dorsza.
Śledź to jedno z najważniejszych spośród dań, które pojawiają się na wigilijnych stołach. W grudniu wybraliśmy się do najpopularniejszych sieci handlowych, żeby przetestować dostępne tam produkty. Oceniliśmy nie tylko smak, lecz także cenę oraz kilka innych cech. Zwycięzca może zaskakiwać.
Smażenie ryby może wydawać się banalne. Jednak niewłaściwe użycie soli sprawi, że mięso wyjdzie suche i niesmaczne. Jest też duża szansa, że po prostu się rozpadnie, nim przełożymy je na talerz. Wiemy jak uniknąć kulinarnej wpadki.
Pierogi z kapustą i grzybami zawsze gościły na moim świątecznym stole. Jednak pewien przepis sprawił, że zastąpiłam je pierogami z innym farszem. Ten jeszcze bardziej kojarzy się z Bożym Narodzeniem i nadaje daniu wyśmienity smak.
Kotlety mielone zwykle robimy z soczystego mięsa. Jednak ja odkąd dostałam ten przepis, przyrządzam je z czegoś zupełnie innego. Wychodzą mi smaczne i zdrowe mielone na rodzinny obiad. Polecam mój patent na to danie.
Sałatki z tym produktem zyskują na popularności. Polacy kochają jego smak, jednak dietetycy podchodzą sceptycznie do tego lubianego produktu. Czy należy sobie go odmawiać, czy raczej ograniczać?
Sałatka na święta nie może być nudna. U mnie zamiast jarzynowej na stole wigilijnym pojawia się inny rarytas. Króluje w nim smakowita ryba, którą wszyscy lubimy się zajadać. Sprawdźcie koniecznie — nie raz ją sobie jeszcze zrobicie.
Bez pysznego karpia w niejednym domu nie będzie wigilijnej kolacji. Jak jednak go przygotować, by zachwycił smakiem? Stawiam na dwa dodatki. Zmienią również wasze spojrzenie na tę rybę.
Magda Gessler ujawniła, jakie jest jej ulubione danie wigilijne. Restauratorka pokazała też, jak je przygotowuje. Potrawa jest czasochłonna, ale to klasyk i smakuje fantastycznie. Warto ją przygotować.
Sałatka śledziowa ze Śląska skusi każdego amatora świątecznych frykasów z rybą. Jej wykonanie jest proste, a składniki łatwo dostępne. Warto skorzystać z okazji do odkrycia nowych smaków.
Śledzie mojej mamy zawsze znikały ze stołu najszybciej. Nic dziwnego skoro przyciągały już od samego początku, pachnąc niczym swojska herbata z cytryną. Kiedy poznałam przepis, musiałam spróbować. Nie można obok takiego rarytasu przejść obojętnie.
Adwent to najlepszy czas na kanapeczki ze śledziem. Często nie zdajemy sobie sprawy, jaki możliwości daje ta uniwersalna ryba. Kiedy z polskiego śledzia zrobiłem kanapeczki wyglądające jak hiszpańskie tapas, goście nie mogli uwierzyć w to, co widzą.
Smażony karp może zachwycić smakiem. Proste kulinarne triki sprawią, że ani posmak mułu, ani ości nie będą przeszkadzały w jedzeniu. Wcale nie wymagają wiele wysiłku, a efekt powala. Musicie koniecznie je wypróbować przy robieniu karpia na święta.
Czy robicie rybę po grecku na Boże Narodzenie? Jeśli tak, to z pewnością przypadnie wam też do gustu mój przepis na rybę. Co roku ją w ten sposób przyrządzam, a danie jest dużo smaczniejsze od tak popularnej ryby po grecku. Polecam recepturę na wyśmienitą rybę po japońsku.
Czy marynata do śledzi może wywołać lawinę komentarzy w sieci? Jak najbardziej! Przepis Natalii Maszkowskiej jest prosty w przygotowaniu i zachwyca pikantnym smakiem. Skłonił też internautów do wyrażenia opinii o najlepszej marynacie do śledzi.
Czy macie już pomysł na piątkowy obiad? Jeśli nie, to polecam danie z rybą w roli głównej. Przydadzą się tu ziemniaki, śmietana i pyszny obiad powstanie, zanim się obejrzycie. Polecam przepis na rybę, która zachwyca smakiem.
Jak Święta Bożego Narodzenia, to na stołach wielu Polaków pojawi się smażona ryba. Jak ją usmażyć, by była chrupiąca, pyszna i zachwyciła smakiem w ten wyjątkowy wieczór? Prezentujemy kilka sprawdzonych rad na rybę z patelni.
Przedstawiamy recepturę na pyszną i zdrową przekąskę. Przepis ten już od długiego czasu zdobywa serca internautów. Kilka prostych składników łączy się w niezwykle apetyczną całość. W roli głównej tania i uwielbiane przez wiele osób wędzona makrela.
Dietetycy namawiają nas do jedzenia ryb. Są zdrowe i pełne kwasów tłuszczowych omega-3. Jednak są przecież też bardzo zanieczyszczone i tym samym szkodliwe dla zdrowia. Do tej pory eksperci byli zgodni co do najgorszej ryby na rynku. Teraz to się diametralnie zmieniło.