Nawet jeżeli nie przepadasz za rybą, z tym przepisem ją pokochasz. Smakuje wybornie. Wszystko dzięki tej zupełnie innej metodzie smażenia.
Jadamy w Polsce kapustę pod wieloma postaciami, ale pieczmy ją bardzo rzadko. To poważny błąd. Kapusta doskonale nadaje się do pieczenia, zyskuje głęboki, orzechowy smak i doskonale łączy się z różnorodnymi dodatkami i farszami. Zupełnie tak, jak w tym przypadku.
Sałatce jarzynowej mówię dość. Sprawdź, jaka sałatka będzie dużo lepsza. Zrób ją i zaskocz swoich gości na ostatki. Przepis z Internetu, ale smak jest niesamowity.
Na naszych stołach zdecydowanie zbyt często zjawiają się ryby. Ten przepis to wspaniały punkt wyjścia, by to zmienić. Jest niezwykle prosty, a efektem jest wyśmienity obiad z kilku podstawowych składników.
Jedzenie ryby nie musi wiązać się ze sporym wydatkiem. Sprawdź, którą wybrać, aby było zdrowo i tanio. Nasz wybór na pewno cię zaskoczy. To najpopularniejsza z ryb.
Ryby dostarczają nam nie tylko smaku, ale też cennych kwasów omega-3 i witamin z grupy B. Niestety jeden gatunek ryb Polacy omijają szerokim łukiem. Niesłusznie, bo za tymi rybami przepadali już starożytni Rzymianie. Są smaczne i na kieszeń każdego smakosza. O jaki gatunek ryb chodzi?
Świeże pieczywo, wyśmienita pasta z makreli i śniadanie gotowe. Na samą myśl aż ślinka cieknie, ale jak zrobić, żeby smak naszej pasty był jeszcze lepszy? O tym dowiesz się właśnie z tego przepisu.
Piątkowy obiad i nie tylko. Ten przepis na pieczoną rybę jest ekspresowy i bardzo prosty. Smaczny posiłek z pewnością zapadnie w pamięć domowników. To świetny sposób, by urozmaicić piątkowe obiady.
Ryby to produkt, który zdecydowanie za rzadko włączamy do swojej diety. Ten gatunek, choć dostępny w sklepach, nie cieszy się dostateczną popularnością. A gdyby miruna stała się częścią naszego jadłospisu, mogłoby się wiele zmienić.
„Zdrów jak ryba” – może przekonanie o cudownych właściwościach ryb bierze się z niezrozumienie tego porzekadła? To, co lekarz mówi na ich temat, bardzo wiele zmienia. Ryby, które jemy, zazwyczaj są… niezdrowie. Można jedna to zmienić.
Czy marzy ci się tatar? Jeśli ten smak śni ci się po nocach, to polecamy przepis na tę potrawę, ale zrobioną nie z wołowiny, czy z łososia. Najlepszy tatar jest z czegoś zupełnie innego. Polacy przepadają za tym smakiem.
Czy masz już pomysł na jedzenie na Sylwestra? Polecam danie, które uwielbiają wszyscy goście. Efektowne kanapki z wyśmienitymi dodatkami sprawią, że każdy będzie chciał kolejną porcję. Ten rarytas w mgnieniu oka zniknie z talerzy.
Karp jest jedną z potraw wigilijnych, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Jednak, co robić, gdy zostanie nam po świętach? W jaki sposób mrozić tę rybę? Należy pamiętać o jednym detalu.
Śledzi nie może zabraknąć na świątecznym stole. Przyrządzone w aromatycznym, a zarazem prostym sosie będą tak smaczne, że nikt im się nie oprze. Musicie spróbować.
Dwie najpopularniejsze metody odsalania śledzi przed przygotowaniem ich w zalewie lub na patelni to moczenie w wodzie lub mleku. Obie dają niezłe efekty, ale czy da się lepiej? Da się! Z tym niezwykłym wachlarzem płynów do namaczania śledzi.
Do największych wad karpia należą ości. Na szczęście istnieją sposoby, dzięki którym przestaną być problemem. Te rady sprawią, że nie będziesz miała problemu z pozbyciem się ich w dosłownie kilka minut.
Któż z nas nie ma na koncie błędu przygotowania nadmiaru jedzenia na święta. Karp zostaje po wigilii, a w święta jemy już inne przygotowane dania. Co zrobić z rybą? Czy można ją zamrozić?
Szukasz inspiracji na świąteczne śledzie? W ostatnim odcinku „Kuchennych Rewolucji" Magda Gessler pokazała ich aż nadto. Na szczególną uwagę zasługują jej niezwykłe śledzie w sosie musztardowym. Spośród innych wyróżnia je 1 dodatek.
Śledzie to tradycyjna wigilijna przekąska. Zazwyczaj to od niej zaczynamy wieczerzę. Zdarza się jednak, że śledź w kawałkach może się wydać nudny, nie wszyscy go lubią. Na szczęście ze śledzia można zrobić mnóstwo innych dań. Śledziowe przekąski mogą być zupełnie inne. Zaskoczenie jest tak duże, że nowe śledziowe dania znikają zanim się obejrzę.
Już wkrótce na wigilijnych stołach Polaków zagości karp. Magda Gessler ma na tę rybę pyszny sposób. Karp w jej wydaniu nie ma ości, za to jego mięso to sama delikatność. Przygotujcie tak tę rybę, jak znana restauratorka.
Choć nasze wyobrażenie o rybach w kuchni polskiej wciąż obraca się wokół karpia, dorsza i mintaja, chyba najpopularniejszym dziś gatunkiem jest łosoś. Jego dostępność w sklepach i niska cena sprawiają, że warto zainteresować się różnymi metodami przyrządzania go. Jedną z nich jest ten świetny przepis na domowe sous vide.
Wszyscy już dawno zrobili śledzie, a Ty jeszcze nawet ich nie kupiłaś? Nic się nie stało, zdążysz. Te przepisy działają nawet dzień przed wigilią.
Trudno wyobrazić sobie Święta Bożego Narodzenia bez ryb na wigilijnym stole. W wielu domach karp to pozycja obowiązkowa, ale w Święta raczymy się też śledziami, czy dorszami. Czy w tym roku słono zapłacimy za ryby? To sprawdzaliśmy w kultowym miejscu dla smakoszy ryb, czyli na Hali Rybnej w Gdyni.
Powiedzieć o karpiu, że jest rybą kontrowersyjną w kontekście wigilii, to nic nie powiedzieć. Jedni go kochają, inni nie cierpią. Niektórzy nie wyobrażają sobie świąt bez kilku postaci tego produktu, jednak część smakoszy uważa go za najwyżej zło konieczne na świątecznym stole i najchętniej zastąpiliby go innym. Tylko jakim? Podsuwamy kilka propozycji „zamienników” dla tradycyjnego wigilijnego karpia.
Zwykle na Wigilię robiłam śledzie w śmietanie. Jednak tym razem przyrządzę je inaczej. Ryba w słodko-ostrym sosie zachwyci moich gości. To danie jest pyszne i znakomicie prezentuje się na świątecznym stole.
Karp najczęściej jest jadany podczas wieczerzy wigilijnej. W jego poszukiwaniu wybrałam się do Biedronki i w lodówce znalazłam rybę, która była niemal identyczna jak karp. Jednak prawda okazała się zupełnie inna. Tę smaczną rybę podobną do karpia można kupić w promocyjnej cenie w Biedronce.
Na Boże Narodzenie przygotowujemy przeważnie zbyt dużo jedzenia. Co zrobić ze śledziami, które zostają nam po świętach? Zwykle przyrządzam z nich smakołyk, który znika z talerzy w mgnieniu oka. Wystarczy kilka prostych dodatków i gotowe.
Jak Wigilia to karp, którego przyrządzamy na wiele sposobów. Ja robię go z dodatkami, które mogą budzić zdziwienie. Z nimi ta wigilijna ryba wychodzi, że palce lizać. Rodzina nie potrafi odmówić sobie kolejnej porcji tego smacznego dania.