Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ryba

Ryba

Kotlety ze śledzia
31.03.2023 11:28 Przedwojenny przepis na kotlety ze śledzia. Pożywne, pyszne danie nie tylko na piątek

Kotlety ze śledzia są świetnym pomysłem na postny obiad. Przepis pochodzący z początku XX wieku nie ma sobie równych. Przyrządzone według niego danie jest soczyste, aromatyczne i niesamowicie sycące. Musicie spróbować. 

kuchnia PRL-u oczami dietetyka
30.03.2023 13:35 Dietetyk ocenił kulinarne hity PRL-u. Danie ze śledziem uznał za zdrowotną perełkę

Czy w trudnych czasach odżywialiśmy się mniej zdrowo? Okazuje się, że niektóre hity PRL-u stanowią nad wyraz zdrowy i pożywny posiłek. Prym w zestawieniu popularnego dietetyka wiodą klasyczne śledzie w śmietanie serwowane z ziemniakami. Ich zalet nie sposób zliczyć.

zalewanie ryby wrzątkiem
27.03.2023 07:48 Zagotuj wodę i polej rybę wrzątkiem. Po chwili nie uwierzysz własnym oczom

Przedstawiamy genialny patent jak obrać rybę ze skóry. Aby tego dokonać potrzeba zaledwie kilkunastu sekund. Wystarczy, że polejesz filet przegotowaną wrzącą wodą. Efekt Cię zachwyci.

Ryby mogą szkodzić
26.03.2023 19:26 Nie tylko panga. Ta ryba jest równie fatalnym wyborem, unikaj jak ognia

Ryby uznaje się za ważny element diety. Nie każdy gatunek jednak dostarczy nam niezbędnych do zachowania zdrowia składników odżywczych. Niektóre — jak na przykład ryba maślana — są nie tylko pozbawione istotnych substancji, ale też potencjalnie niebezpieczne. Wyjaśniamy, dlaczego akurat tej ryby warto unikać. 

Paprykarz z makreli
24.03.2023 08:50 Weź makrelę i rozgnieć widelcem. W chwilę zrobisz uwielbiany przysmak z PRL-u

Paprykarz jest smakowitą pastą kanapkową na bazie ryby. Przygotowany z dodatkiem wędzonej makreli rarytas rodem z czasu PRL będzie smakował znakomicie. Przepis jest niesamowicie prosty i wymaga zaledwie kilku składników. Spróbujecie? 

pasta z makreli z ogórkiem kiszonym
16.03.2023 22:52 Szybka pasta z makreli. 1 składnik doskonale podkręci jej smak

Z makreli wędzonej i ogórków kiszonych przygotujesz szybką pastę kanapkową. Dodaj również jajka ugotowane na twardo i szczypiorek, a pasta wyjdzie przepyszna. Będzie idealnym dodatkiem do pieczywa.

mrożone filety z ryby
16.03.2023 12:35 Zapomnij o rozmrażaniu ryby przed smażeniem. Najlepsze kucharki stosują ten patent

Mrożone filety rybne mogą być nie lada zagwozdką. Jak zabrać się do przyrządzenia takiego produktu? Podpowiadamy, jak smażyć mrożoną rybę prosto i skutecznie. Dzięki temu filet za każdym razem wyjdzie idealny.

sałatka śledziowa Tomasza Strzelczyka
16.03.2023 09:38 Rozgnieć jajka i pokrój śledzie. Sałatka Strzelczyka bije na głowę jarzynową

Tomasz Strzelczyk przeszedł samego siebie. Wszystko za sprawą genialnej sałatki śledziowej. Banalny przepis, proste wykonanie i łatwo dostępne składniki stanowią zaledwie początek jej zalet. Spróbujcie jej, a zrozumiecie w pełni fenomen tej potrawy.

Ryba mintaj
15.03.2023 08:32 Polacy omijają szerokim łukiem, a jest zdrowsza niż inne ryby. Lista zalet nie ma końca

Ryby są istotnym elementem naszej diety. Wybór jest jednak spory i nie każda będzie tak samo wartościowa. Mintaj, choć często pomijany, ma niewysoką cenę, korzyści z jego spożycia jest dość dużo. Nie warto go pomijać. 

Rozmrażanie ryby
10.03.2023 17:12 Jak szybko i bezpiecznie rozmrozić ryby? 4 najlepsze sposoby

Ryba ma delikatne mięso i jej rozmrożenie wymaga większej ostrożności. Jeśli nie mamy zbyt wiele czasu na jej przyrządzenie, warto skorzystać z jednej z 4 skutecznych metod szybkiego doprowadzenie mięsa do temperatury pokojowej. Z naszymi wskazówkami wyjdzie pyszne. 

czy makrela jest zdrowa?
10.03.2023 11:04 Uwielbiasz makrelę? Lepiej uważaj, dietetyk ostrzega

Lubisz pastę z makreli wędzonej? A może podajesz ją na ciepło na obiad? Zanim kupisz kolejną porcję ryby, koniecznie przeczytaj etykietę. Dietetyk ostrzega przed makrelą hiszpańską i królewską, ponieważ zawierają toksyny, w tym rtęć. Makrela atlantycka natomiast jest w ścisłej czołówce najzdrowszych ryb.

ryby mrożone w lodzie
08.03.2023 20:33 Czy mrożone ryby są zdrowe? Tak, jeśli będziemy zwracać uwagę na 1 szczegół

Brak Ci zaufania do mrożonego jedzenia? Chcemy rozwiać wszelkie wątpliwości na ten temat. Mrożona żywność, w tym także ryby, jest zdrowa i w zupełności bezpieczna. Przed zakupem upewnij się jednak, że nie nosi śladów zepsucia ani częściowego rozmrożenia.

ryba na patelni
07.03.2023 16:43 Na jakim tłuszczu smażyć rybę? Użycie 1 jest dużym błędem

Czy wiesz, na czym smażyć rybę? Wybór tłuszczu ma ogromne znaczenie. Choć istnieje w tej kwestii pewna dowolność powinniśmy wystrzegać się przyrządzania jej na smalcu. Mięso niepotrzebnie nim nasiąknie i złapie nie do końca korzystny aromat.

Ryba w puszce
05.03.2023 19:14 Czy ryby z puszki są zdrowe? Dietetycy nie mają wątpliwości

Ryby kupowane w puszkach do najzdrowszych nie należą. Dietetycy wskazują, że znacznie lepszym wyborem będą te świeże, które nie obfitują w konserwanty czy nadmiar soli. Wyjaśniamy, dlaczego po produkty konserwowe warto sięgać jedynie sporadycznie. 

Śledzie wymagają odsolenia
05.03.2023 11:39 Jak usunąć nadmiar soli ze śledzi? Wystarczy 1 prosta czynność

Śledzie przed przygotowaniem muszą zostać odsolone. Doskonałym sposobem na pozbycie się nadmiaru konserwującej ich przyprawy jest moczenie. Powinno być kilkuetapowe. Wyjaśniamy jak przeprowadzić je prawidłowo. 

Błędy w przyrządzaniu ryby
02.03.2023 13:29 2 błędy i ryba traci najcenniejsze właściwości. Popełniamy je nagminnie

Czy wiecie, że smażenie ryby może znacznie obniżyć jej wartości odżywcze? Smażenie opanierowanego produktu w głębokim tłuszczu poza walorami smakowymi ma niestety szereg wad. Warto postawić na inny sposób obróbki smacznego mięsa. 

Nie każda ryba jest zdrowa
01.03.2023 09:34 Często po nią sięgamy, a może być groźna dla zdrowia. 1 grupa osób powinna omijać tę rybę szerokim łukiem

Ryby są ważnym elementem diety. Jedna z nich jednak, choć bardzo popularna, do najzdrowszych nie należy. Tuńczyk, bo o nim właśnie mowa, zawiera znaczne ilości niepożądanych pierwiastków, szczególnie w wersji z puszki. Jest niewskazany zwłaszcza dla kobiet w ciąży. Czego jeszcze warto się wystrzegać? 

Śledzie Bożeny Dykiel
25.02.2023 21:39 Niebywałe, z czym Bożena Dykiel podaje śledzie. Jeszcze nie słyszeliśmy o takim połączeniu

Śledzie są jednymi ze zdrowszych ryb. Pyszne i nietuzinkowe połączenie filetów z kolendrą zaproponowane przez Bożenę Dykiel spodoba się nawet wybrednym. Musicie spróbować — jest znakomite. 

Dorada
25.02.2023 17:21 Polacy omijają szerokim łukiem, a kosztuje 4 zł i jest najzdrowszą rybą. Bije na głowę mintaja

Dorada jest smaczną i niezwykle cenną rybą. Choć porcja potrafi kosztować zaledwie 4 złote, wiele osób po nią nie sięga, wybierając inne, często obfitujące w mniej korzystnych dla zdrowia składników, gatunki. Wyjaśniamy, dlaczego warto zmienić podejście.

Łosoś w cieście francuskim
22.02.2023 19:38 Zawiń w nie łososia i upiecz. Dodatek za 7 złotych potrafi zdziałać cuda

Łosoś jest zdrową rybą, którą warto podać na obiad. Przygotowany w formie sakiewek z ciasta francuskiego będzie smakował obłędnie. Wykonanie jest proste, a posiłek nasyci na długo. Musicie spróbować — składniki dostaniecie w każdym sklepie. 

ryba z piekarnika
22.02.2023 18:04 Najzdrowszy sposób przygotowania ryby. Nie straci ani trochę cennych składników

Ryby można przyrządzać na wiele sposobów. Można je smażyć, gotować lub położyć na grilla. Jeden z nich jest jednak niezastąpiony, jeśli chcemy, aby mięso zachowało wszystkie swoje wartości. Najzdrowsze ryby przyrządzimy w piekarniku.

Śledź w śmietanie
22.02.2023 16:36 Babcia zamiast cebuli dodaje do śledzi w śmietanie charakterny dodatek. Jeszcze lepiej podkręca jego smak

Śledzie w śmietanie skuszą wielu smakoszy. Najczęściej rybę podaje się z dodatkiem cebuli, jednak z porem będzie smakowała jeszcze lepiej. Musicie spróbować — babciny przepis nie ma sobie równych.

Biedronka ma promocję na ryby
19.02.2023 18:30 Co się dzieje z cenami ryb w Biedronce? Przecieramy oczy ze zdumienia

W Biedronce od poniedziałku czekać będą nowe rabaty. Tym razem w przystępnych cenach nabyć będziemy mogli między innymi ryby. Zerknęliśmy do gazetki marketu i wiemy, co jeszcze warto będzie kupić. 

Kiedy należy solić rybę do smażenia?
19.02.2023 10:59 Kiedy solić rybę do smażenia? Mistrzowie kuchni nie mają żadnych wątpliwości

Solisz rybę kilka godzin przez smażeniem? Popełniasz bardzo duży błąd. Sól sprawi bowiem, że delikatne filety staną się suche i stracą smak. Najlepiej więc oprószyć mięso przyprawą tuż przed położeniem na patelnię.

None
16.02.2023 18:33 Nie ma gorszego rodzaju ryby, a Polacy ciągle się nią zajadają. Niektórzy nawet kilka razy w tygodniu

Ryby uznawane są za zdrowe i wartościowe pożywienie. Nie każda jednak będzie miała dla nas korzystny wpływ. Panierowany i smażony filet traci cenne składniki, a w dodatku może przyczynić się do wystąpienia choroby. Lepiej wybierać inne metody obróbki termicznej.Polacy uwielbiają smażone potrawy. Rybnego fileta chętnie obtaczają w bułce tartej lub mące i wrzucają na gorący tłuszcz. Potrawa choć smaczna i chrupiąca, niewiele ma jednak wspólnego ze zdrowym odżywianiem. Sprawdź, dlaczego lepiej nie spożywać smażonych ryb.

Pstrąg łososiowy
15.02.2023 13:18 Smak niemal identyczny, jak łosoś, a kosztuje o wiele mniej. Tę rybę jedz raz na tydzień

Pstrąg łososiowy pełen jest cennych składników odżywczych, a jego cena nie jest wygórowana. Słodkowodna ryba kosztuje mniej niż podobny w smaku łosoś atlantycki, a jest polecana przez wielu dietetyków. Podpowiadamy, dlaczego warto po nią sięgać choć raz w tygodniu.Ryby są istotne w naszej diecie. W ostatnim czasie niestety też znacznie zdrożały. Choć na zdrowiu nie powinno się oszczędzać, warto poszukać alternatyw dla dość kosztownych składników w naszej kuchni. Pstrąg łososiowy, który jest bardziej przystępny cenowo niż dziki łosoś atlantycki, a jednocześnie niesamowicie cenny pod względem zdrowia, stanowi świetny przykład produktu, który warto nabyć. 

Łosoś Maryli Rodowicz
12.02.2023 20:44 Rodowicz stanęła przed kamerą i przyrządziła rybę. Zawstydziła szefów kuchni

Maryla Rodowicz pokazała, jak przyrządza pysznego łososia. W jej wykonaniu jest aromatyczny, delikatny i pełen smaku, a przepis zachwyca prostotą. Wycieczka do restauracji już nie będzie konieczna. Prosty patent na pieczonego łososia spodoba się nawet wybrednym. Maryla Rodowicz oczyszcza rybę i zapieka ją wraz z kilkoma składnikami. Ryba jest tak miękka, że aż rozpływa się w ustach, a jej smak bije na głowę specjały przyrządzane przez szefów kuchni.

Śledzie moczone w złocistym napoju
11.02.2023 20:46 Nie mleko, nie śmietana. Śledzie moczone w złocistym napoju smakują najlepiej

Smaczne śledzie skuszą niejednego smakosza. Rybę przed podaniem warto jednak dobrze wymoczyć, usuwając nadmiar soli i dodając jej nieco więcej smaku. Najczęściej sięgamy wtedy po mleko lub śmietanę, ale jeden inny płyn sprawdzi się zdecydowanie lepiej. Moczone w piwie śledzie oczarują każdego amatora tej wyjątkowo zdrowej ryby słodkowodnej. Matiasy skąpane w popularnym napitku stanowić będą nie lada rarytas, a ich zrobienie wcale nie będzie wymagało trudnodostępnych dodatków czy skomplikowanych procedur. Warto spróbować.