Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ryba

Ryba

przygotowywanie pasty z makreli
14.04.2023 20:32 Dodaj dokładnie 2 łyżki do pasty z makreli. Wyjdzie bosko kremowa i lekka

Pasta z makreli jest świetnym dodatkiem do chleba. Większość osób przynajmniej raz przygotowywała ten przysmak w swojej kuchni. Nie każdy jednak zna tajny składnik, który warto uwzględnić w popularnym przepisie. Mowa tutaj o odrobinie kremowej kwaśnej śmietany.

Smażenie ryby
14.04.2023 15:41 Przenigdy tak nie rób podczas smażenia ryby. Kulinarna katastrofa jest pewna

Choć smażenie ryby nie wydaje się trudne, łatwo popełnić błędy, które sprawią, że danie będzie niesmaczne. Jednym z nich jest doprawianie na zbyt wczesnym etapie przyrządzania. Szczególnie ostrożnym trzeba być podczas używania soli. Zdradzamy wskazówki, które podniosą jakość waszych potraw.

półmisek ze szprotami
13.04.2023 19:11 Były hitem w w PRL-u, dziś są pomijane. A szkoda, są jednymi z najzdrowszych ryb

Ryby są bardzo ważnym elementem naszej diety. Do najzdrowszych gatunków należą dobrze znane szproty. W PRL-u wiodły prym, dziś zeszły nieco na boczny tor wyborów kulinarnych. Warto przypomnieć sobie o istnieniu tych niepozornych, ale wartościowych rybek.

Dietetyk wybrał zdrowe danie z PRL-u
11.04.2023 14:18 Dietetyk wybrał najzdrowszą potrawę PRL-u. Polacy prawie o niej zapomnieli

Dietetyk wskazał jedno z najzdrowszych dań z czasów PRL-u. Jego zdaniem serwowane z ugotowanymi ziemniakami śledzie w śmietanie, które zostały nieco zapomniane, są niesamowicie cenne. Wiemy, dlaczego i znamy sposób na przygotowanie ich w lekkiej, smakowitej wersji. 

Ryby mogą być zdrowe
09.04.2023 17:30 Gdy spełnia 1 warunek ,jest najzdrowszą rybą. Bogactwo białka i zdrowych tłuszczy

Wybór zdrowej ryby nie zawsze jest prosty. Eksperci często kierują naszą uwagę w stronę łososia. Nie każdy jednak będzie tak samo cenny. Tylko dziko żyjące okazy są pełne niezbędnych dla zdrowia substancji. Podpowiadamy, jak je wybrać. 

Ryba na patelni
07.04.2023 16:08 Połóż na patelni obok smażonej ryby. Intensywny zapach pójdzie w zapomnienie

Czy wiecie, jak smażyć rybę, żeby po mieszkaniu nie rozszedł się jej zapach? Prosta technika polegająca na dodaniu na patelnię cząstek cytryny lub plasterków ziemniaka sprawi, że woń mięsa przestanie Wam doskwierać. Podpowiadamy, co jeszcze można zrobić, by przyrządzanie ryb było przyjemniejsze. 

produkty zakazane w Wielki Piątek
07.04.2023 08:47 Kościół surowo zabrania jeść mięso w Wielki Piątek. Druga zasada jest równie ważna

Dziś wypada Wielki Piątek. Dla wiernych Kościoła katolickiego dzień ten ma szczególne znaczenie. Z uwagi na upamiętnienie męki i śmierci Chrystusa powinni oni przestrzegać postu ścisłego. Wstrzemięźliwość od spożywania pokarmów mięsnych to tylko jedna z jego wytycznych. 

Post dopuszcza jedzenie ryb
04.04.2023 18:19 Dlaczego w poście można jeść rybę? Powód wręcz nie mieści się w głowie

Post przed Wielkanocą czy w piątki jest stałym elementem życia katolików. Rezygnują oni wtedy z mięsa na rzecz ryb. Skąd jednak ten wybór pokarmu? Sięgnęliśmy do źródeł i znamy odpowiedź. 

przygotowanie śledzi na Wielkanoc
02.04.2023 15:28 Minutowe śledzie na Wielkanoc. Najszybszy przepis na rewolucyjną przekąskę

Wielkanoc nadchodzi wielkimi krokami. Z okazji świat w każdym domu przygotowane zostaną rozmaite specjały. Wśród nich na pewno wyróżni się śledź w pikantnej marynacie. Przyrządzenie jej jest tak szybkie, że aż trudno uwierzyć.

tej ryby lepiej nie jeść
01.04.2023 19:49 Kiedyś masowo na naszych stołach, dziś na czarnej liście. Lepiej unikaj tej ryby, tak jak pangi

Nie od dziś wiadomo, że ryby to jeden z bardziej wartościowych elementów jadłospisu. Fakt ten nie dotyczy jednak absolutnie każdego dostępnego na rynku gatunku. Jednym z tych, których należy unikać jest dobrze znana na polskich stołach tilapia. Czemu tę właśnie rybę najlepiej omijać szerokim łukiem?

Kotlety ze śledzia
31.03.2023 11:28 Przedwojenny przepis na kotlety ze śledzia. Pożywne, pyszne danie nie tylko na piątek

Kotlety ze śledzia są świetnym pomysłem na postny obiad. Przepis pochodzący z początku XX wieku nie ma sobie równych. Przyrządzone według niego danie jest soczyste, aromatyczne i niesamowicie sycące. Musicie spróbować. 

kuchnia PRL-u oczami dietetyka
30.03.2023 13:35 Dietetyk ocenił kulinarne hity PRL-u. Danie ze śledziem uznał za zdrowotną perełkę

Czy w trudnych czasach odżywialiśmy się mniej zdrowo? Okazuje się, że niektóre hity PRL-u stanowią nad wyraz zdrowy i pożywny posiłek. Prym w zestawieniu popularnego dietetyka wiodą klasyczne śledzie w śmietanie serwowane z ziemniakami. Ich zalet nie sposób zliczyć.

zalewanie ryby wrzątkiem
27.03.2023 07:48 Zagotuj wodę i polej rybę wrzątkiem. Po chwili nie uwierzysz własnym oczom

Przedstawiamy genialny patent jak obrać rybę ze skóry. Aby tego dokonać potrzeba zaledwie kilkunastu sekund. Wystarczy, że polejesz filet przegotowaną wrzącą wodą. Efekt Cię zachwyci.

Ryby mogą szkodzić
26.03.2023 19:26 Nie tylko panga. Ta ryba jest równie fatalnym wyborem, unikaj jak ognia

Ryby uznaje się za ważny element diety. Nie każdy gatunek jednak dostarczy nam niezbędnych do zachowania zdrowia składników odżywczych. Niektóre — jak na przykład ryba maślana — są nie tylko pozbawione istotnych substancji, ale też potencjalnie niebezpieczne. Wyjaśniamy, dlaczego akurat tej ryby warto unikać. 

Paprykarz z makreli
24.03.2023 08:50 Weź makrelę i rozgnieć widelcem. W chwilę zrobisz uwielbiany przysmak z PRL-u

Paprykarz jest smakowitą pastą kanapkową na bazie ryby. Przygotowany z dodatkiem wędzonej makreli rarytas rodem z czasu PRL będzie smakował znakomicie. Przepis jest niesamowicie prosty i wymaga zaledwie kilku składników. Spróbujecie? 

pasta z makreli z ogórkiem kiszonym
16.03.2023 22:52 Szybka pasta z makreli. 1 składnik doskonale podkręci jej smak

Z makreli wędzonej i ogórków kiszonych przygotujesz szybką pastę kanapkową. Dodaj również jajka ugotowane na twardo i szczypiorek, a pasta wyjdzie przepyszna. Będzie idealnym dodatkiem do pieczywa.

mrożone filety z ryby
16.03.2023 12:35 Zapomnij o rozmrażaniu ryby przed smażeniem. Najlepsze kucharki stosują ten patent

Mrożone filety rybne mogą być nie lada zagwozdką. Jak zabrać się do przyrządzenia takiego produktu? Podpowiadamy, jak smażyć mrożoną rybę prosto i skutecznie. Dzięki temu filet za każdym razem wyjdzie idealny.

sałatka śledziowa Tomasza Strzelczyka
16.03.2023 09:38 Rozgnieć jajka i pokrój śledzie. Sałatka Strzelczyka bije na głowę jarzynową

Tomasz Strzelczyk przeszedł samego siebie. Wszystko za sprawą genialnej sałatki śledziowej. Banalny przepis, proste wykonanie i łatwo dostępne składniki stanowią zaledwie początek jej zalet. Spróbujcie jej, a zrozumiecie w pełni fenomen tej potrawy.

Ryba mintaj
15.03.2023 08:32 Polacy omijają szerokim łukiem, a jest zdrowsza niż inne ryby. Lista zalet nie ma końca

Ryby są istotnym elementem naszej diety. Wybór jest jednak spory i nie każda będzie tak samo wartościowa. Mintaj, choć często pomijany, ma niewysoką cenę, korzyści z jego spożycia jest dość dużo. Nie warto go pomijać. 

Rozmrażanie ryby
10.03.2023 17:12 Jak szybko i bezpiecznie rozmrozić ryby? 4 najlepsze sposoby

Ryba ma delikatne mięso i jej rozmrożenie wymaga większej ostrożności. Jeśli nie mamy zbyt wiele czasu na jej przyrządzenie, warto skorzystać z jednej z 4 skutecznych metod szybkiego doprowadzenie mięsa do temperatury pokojowej. Z naszymi wskazówkami wyjdzie pyszne. 

czy makrela jest zdrowa?
10.03.2023 11:04 Uwielbiasz makrelę? Lepiej uważaj, dietetyk ostrzega

Lubisz pastę z makreli wędzonej? A może podajesz ją na ciepło na obiad? Zanim kupisz kolejną porcję ryby, koniecznie przeczytaj etykietę. Dietetyk ostrzega przed makrelą hiszpańską i królewską, ponieważ zawierają toksyny, w tym rtęć. Makrela atlantycka natomiast jest w ścisłej czołówce najzdrowszych ryb.

ryby mrożone w lodzie
08.03.2023 20:33 Czy mrożone ryby są zdrowe? Tak, jeśli będziemy zwracać uwagę na 1 szczegół

Brak Ci zaufania do mrożonego jedzenia? Chcemy rozwiać wszelkie wątpliwości na ten temat. Mrożona żywność, w tym także ryby, jest zdrowa i w zupełności bezpieczna. Przed zakupem upewnij się jednak, że nie nosi śladów zepsucia ani częściowego rozmrożenia.

ryba na patelni
07.03.2023 16:43 Na jakim tłuszczu smażyć rybę? Użycie 1 jest dużym błędem

Czy wiesz, na czym smażyć rybę? Wybór tłuszczu ma ogromne znaczenie. Choć istnieje w tej kwestii pewna dowolność powinniśmy wystrzegać się przyrządzania jej na smalcu. Mięso niepotrzebnie nim nasiąknie i złapie nie do końca korzystny aromat.

Ryba w puszce
05.03.2023 19:14 Czy ryby z puszki są zdrowe? Dietetycy nie mają wątpliwości

Ryby kupowane w puszkach do najzdrowszych nie należą. Dietetycy wskazują, że znacznie lepszym wyborem będą te świeże, które nie obfitują w konserwanty czy nadmiar soli. Wyjaśniamy, dlaczego po produkty konserwowe warto sięgać jedynie sporadycznie. 

Śledzie wymagają odsolenia
05.03.2023 11:39 Jak usunąć nadmiar soli ze śledzi? Wystarczy 1 prosta czynność

Śledzie przed przygotowaniem muszą zostać odsolone. Doskonałym sposobem na pozbycie się nadmiaru konserwującej ich przyprawy jest moczenie. Powinno być kilkuetapowe. Wyjaśniamy jak przeprowadzić je prawidłowo. 

Błędy w przyrządzaniu ryby
02.03.2023 13:29 2 błędy i ryba traci najcenniejsze właściwości. Popełniamy je nagminnie

Czy wiecie, że smażenie ryby może znacznie obniżyć jej wartości odżywcze? Smażenie opanierowanego produktu w głębokim tłuszczu poza walorami smakowymi ma niestety szereg wad. Warto postawić na inny sposób obróbki smacznego mięsa. 

Nie każda ryba jest zdrowa
01.03.2023 09:34 Często po nią sięgamy, a może być groźna dla zdrowia. 1 grupa osób powinna omijać tę rybę szerokim łukiem

Ryby są ważnym elementem diety. Jedna z nich jednak, choć bardzo popularna, do najzdrowszych nie należy. Tuńczyk, bo o nim właśnie mowa, zawiera znaczne ilości niepożądanych pierwiastków, szczególnie w wersji z puszki. Jest niewskazany zwłaszcza dla kobiet w ciąży. Czego jeszcze warto się wystrzegać? 

Śledzie Bożeny Dykiel
25.02.2023 21:39 Niebywałe, z czym Bożena Dykiel podaje śledzie. Jeszcze nie słyszeliśmy o takim połączeniu

Śledzie są jednymi ze zdrowszych ryb. Pyszne i nietuzinkowe połączenie filetów z kolendrą zaproponowane przez Bożenę Dykiel spodoba się nawet wybrednym. Musicie spróbować — jest znakomite.