Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ryba

Ryba

Ryba w galarecie
25.12.2022 21:59 Jaka jest najlepsza ryba do ryby w galarecie? Mistrzostwie kuchni wskazują na niedrogą opcję

Ryba w galarecie w niejednym domu pojawi się podczas świąt. Wielu z nas decyduje się, by do jej zrobienia wykorzystać karpia. Kulinarni eksperci zachęcają jednak, by wybrać mintaja. Jest o wiele zdrowszy, niedrogi i niezwykle delikatny. Doskonale smakuje w towarzystwie aromatycznego bulionu.Jeśli nie macie ochoty na galaretę z karpia, warto rozważyć propozycję doświadczonych szefów kuchni, którzy do zrobienia przysmaku wybierają mintaja. Rarytas wyjdzie znakomity, a zakupy nie zrujnują portfela. Bliscy także go pokochają Skusicie się?

Jak odgrzać smażonego karpia, by nie był suchy? 1 urządzenie jest zakazane
25.12.2022 07:40 Jak odgrzać smażonego karpia, by nie był suchy? 1 urządzenie jest zakazane

Po Wigilii zostały Ci kawałki karpia? Koniecznie odgrzej je w piekarniku, a wcześniej skrop delikatnie sokiem z cytryny. Dzięki prostym trikom ryba nie wyschnie, a będzie soczysta i pełna smaku. Dowiedz się również, jak przygotować i doprawić rybę przed świętami.Karp jest rybą, którą jedni uwielbiają, inni nienawidzą. Wszystko przez charakterystyczny smak i zapach mułu oraz duże ości, które potrafią skutecznie uprzykrzyć jedzenie. Są na to jednak skuteczne sposoby. Na początku odetnij głowę, płetwy i oczyść miejsce po skrzelach. Mięso oddziel od ości zaraz przy kręgosłupie.Filety z karpia ponacinaj delikatnie poprzecznie, namocz w mleku, następnie osusz i solidnie skrop sokiem z cytryny. Karpia smaż na mocno rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym. Sok z cytryny i gorący tłuszcz wytopią malutkie ości z filetów, a karp będzie smakował wyśmienicie.Jak odgrzać karpia? Zrezygnuj z odgrzewania ryby na patelni, ponieważ panierka się przypali, a ryba wysuszy i najdzie tłuszczem. Nie podgrzewaj go również w mikrofalówce. Najlepszym sposobem jest piekarnik. Aby karp był smaczny, należy go solić w odpowiednim momencie, zaraz przed obróbką termiczną, inaczej będzie suchy.

Jak zużyć olej ze smażenia karpia?
24.12.2022 21:08 Został Ci olej po smażeniu karpia? Cudownie, znamy sposób na jego wykorzystanie

Olej, który pozostał po usmażeniu karpia, nie musi być wyrzucany od razu. Z powodzeniem możecie skorzystać niego podczas przyrządzania pysznych dodatków do ryby. Podpowiadamy jak nieco zaoszczędzić, nie ryzykując zdrowiem.Każdy kucharz wie, że ponowne używanie oleju ze smażenia do zdrowych nie należy. Można jednak podejść do jego stosowania sprytnie, przyrządzając więcej potraw za jednym zamachem. Wtedy efektywnie wykorzystamy tłuszcz, a dania nie będą szkodzić.

przepis na ekspresowe śledzie w oleju
24.12.2022 15:07 Idealne śledzie zrobisz nawet w ostatniej chwili. Mamy przepis dla zapominalskich

W przedświątecznym rozgardiaszu łatwo o czymś zapomnieć. Dla tych, którzy przegapili moment przyrządzenia świątecznego klasyka mamy przepis na ekspresowe śledzie w oleju. Proste przygotowanie idzie w parze z rewelacyjnym smakiem.Nasz przepis na ekspresowe śledzie w oleju wymaga zaledwie kilku prostych składników. Najprawdopodobniej większość z nich masz już w swojej kuchni. Jeśli chcesz skrócić czas przyrządzenia dania do minimum, przygotuj je z filetów matiasa. Ta ryba wymaga dużo krótszego czasu namaczania, niż zwykły śledź.

ekspresowa ryba po grecku bez ryby
24.12.2022 14:34 Rybę po grecku zrobisz nawet bez ryby. Wystarczy sięgnąć po 1 produkt

Ekspresowa ryba po grecku bez ryby stanowi doskonałą bezmięsną wersją popularnej wigilijnej potrawy. Jej przygotowanie jest wyjątkowo proste i szybkie. Rolę mięsa przejmują w tym wypadku soczyste kotlety sojowe. Sprawdź jakie to pyszne.Ekspresową rybę po grecku bez ryby najlepiej przygotować z odpowiednim wyprzedzeniem. Optymalny smak ta potrawa osiąga po 1-2 dniach w lodówce. W tym czasie wszystkie smaki mają szansę dobrze się przegryźć, a kotlety nasiąknąć smakowitym sosem. To danie pokochają nawet miłośnicy mięsa.

jak odgrzewać usmażonego karpia
23.12.2022 22:47 Jaki jest najlepszy sposób na odgrzewanie karpia? Jedna metoda bije na głowę pozostałe

Karp jest tradycyjną rybą serwowaną na Wigilię. Często serwuje się go na ciepło, w wersji smażonej. Jak odgrzewać wcześniej usmażonego karpia. Idealne do tego celu sprawdzi się piekarnik. Metodę tę możesz też wykorzystać w pierwszy dzień Świąt, jeśli jeszcze została Ci ta pyszna ryba. Odgrzewany na następny dzień karp może zachować pełnię swojego smaku i aromatu. Jak odgrzewać usmażonego karpia, aby tego dokonać? Poza piekarnikiem, możecie użyć do odgrzewania patelni. Dzięki odpowiedniemu doborowi tłuszczu, ryba będzie równie smaczna, jak zaraz po przyrządzeniu.

Elegancki pstrąg w migdałach
23.12.2022 22:33 Żaden karp, żaden łosoś. Na Wigilię podaj eleganckiego pstrąga w migdałach

Jaka ryba zagości dziś na Twoim stole? Niezdecydowanym polecamy pstrąga w migdałach. Jest zdrowszy niż karp i tańszy niż łosoś, a doskonale smakuje i pięknie prezentuje się na stole. Przygotowanie potrawy jest proste, a goście będą mieli miłą odmianę od powtarzalnych potraw. Pyszny pstrąg z patelni obsypany płatkami migdałów będzie wyglądał odświętnie i elegancko. Doprawimy go ziołami i cytrynowym pieprzem, które sprawią, że mięso nabierze przyjemnego aromatu. Będzie tak delikatne i soczyste, że zachwyci nawet najbardziej wybrednych.

Karp bez kości i posmaku mułu? Nic prostszego. Z nami zrobisz go idealnie, mamy najlepsze triki
23.12.2022 15:47 Karp bez ości i posmaku mułu? Nic prostszego. Z nami zrobisz go idealnie, mamy najlepsze triki

Jak zrobić karpia bez ości i posmaku mułu? Karp wymaga odpowiedniego przygotowania. Rybę filetuj dzień przed Wigilią. Musi moczyć się w mleku i przyprawach przez całą noc, żeby nie trąciła mułem. Karpia natrzyj również sokiem z cytryny i smaż na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym lub maśle klarowanym. Wszystkie ości się wytopią.Karp jest rybą, która ma tylu zwolenników, co przeciwników. Wiele osób nie przepada za karpiem ze względu na jej intensywny zapach i posmak mułu, a także za duże ości, które utrudniają jedzenie. Kilka prostych trików sprawi jednak, że ryba będzie bardzo delikatna i nie będzie miała żadnych ości. Jak zrobić karpia bez ości i posmaku mułu?Filetowanie karpia jest naprawdę proste. Potrzebna Ci będzie większa deska do krojenia i bardzo ostry nóż, żeby jednym nacięciem oddzielać mięso. Karp ma zarówno duże, jak i małe ości, które znajdują się w filetach. Na to też jest sposób. Jak zrobić karpia bez ości i posmaku mułu? Kluczowe są nacięcia w odpowiednich miejscach, skropienie sokiem z cytryny i smażenie na głębokim tłuszczu.Karp wymaga moczenia w mleku. Filety zalej zimnym mlekiem i wstaw do lodówki na kilka godzin. Z zapachem poradzą sobie również przyprawy, które z pewnością masz w domu. Przyprawy te wykorzystujesz do ugotowania każdej zupy i mięsnych sosów.

Kotlety mielone na świątecznym stole? Wystarczy kilka składników, które masz w kuchni i ukochana ryba Polaków
23.12.2022 07:35 Kotlety mielone na świątecznym stole? Wystarczy kilka składników z kuchni i ukochana ryba Polaków

Kotlety mielone z makreli wędzonej są pyszną potrawą wigilijną, którą przyrządzisz w kilka minut. Kotlety z dodatkiem ugotowanych ziemniaków, świeżą natką pietruszki i suszonym tymiankiem świetnie prezentuje się na świątecznym stole i smakują wyśmienicie.Szukasz pomysłu na szybkie danie na Wigilię? Koniecznie przygotuj proste kotlety mielone z makreli wędzonej. Danie jest tanie, bardzo proste, a smakuje wyśmienicie. Kotlety obtocz w jajku i bułce tartej, następnie usmaż na rozgrzanym tłuszczu.Kotlety mielone z makreli wędzonej są soczyste w środku i pełne aromatu. Z zewnątrz zachwycają chrupiącą, złocistą skórką. Kotlety dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami. Smaż je na oleju rzepakowym lub maśle klarowanym.Kotlety nie będą tłuste i ciężkie, kiedy usmażysz je na mocno rozgrzanym tłuszczu. Gdy olej lub masło nie będą miały odpowiedniej temperatury, kotlety mielone z makreli wędzonej będą tłuste i ciężkie. Kotlety po przesmażeniu przełóż na chwilę na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu i podaj na Wigilię, smacznego.

śledzie
22.12.2022 20:25 Robisz śledzie z cebulą? Dorzuć jeszcze 2 składniki, a otrzymasz prawdziwy rarytas

Różnorodność sposobów na przygotowanie śledzi nie przestaje zadziwiać. Nasza dzisiejsza propozycja wyraźnie jednak wyróżnia się spośród innych przepisów. Do tradycyjnego śledzia z cebulką zdecydowaliśmy się dodać rodzynki oraz apetyczny sos pomidorowy. Smak potrawy jest doskonale zbalansowany.Śledzie z rodzynkami i sosem pomidorowym mogą być niemałym zaskoczeniem. Idealnie balansują w sobie smak słony, słodki oraz kwaśny. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste. Apetyczne śledzie wedle tego przepisu najlepiej przygotować na dzień poprzedzający ich podanie.

Nie lubisz lub nie możesz jeść ryb? Sprawdź, jakimi produktami da się je zastąpić
22.12.2022 16:33 Nie lubisz lub nie możesz jeść ryb? Sprawdź, jakimi produktami da się je zastąpić

Dania z ryb królują podczas Wigilii. Jeśli nie przepadasz za ich smakiem lub nie możesz ich jeść, przygotuj kultowe potrawy w wegańskiej lub wegetariańskiej wersji. Sprawdź również, jakie produkty powinieneś włączyć na stałe do diety.Podczas kolacji wigilijnej na naszych stołach królują ryby, pierogi i tradycyjna zupa. Ryby smażone, pieczone, w galarecie, w oleju, śmietanie, kotlety rybne, czy ryba po grecku to tylko niektóre z dań, jakie możemy przyrządzić. Czym zastąpić rybę, jeśli jej nie lubimy lub nie możemy jej jeść?Ryby z powodzeniem zastąpimy warzywami, boczniakami, tofu, algami i innymi produktami. Możemy przyrządzić wyśmienite kotlety, smażone w panierce warzywa, smażone tofu, a także wegańskie wersje kultowych dań, np. ryby po grecku. Czym zastąpić rybę podczas kolacji wigilijnej?Ryby są bogatym źródłem kwasów omega-3, jodu i białka. Związki te są niezbędne do prawidłowej pracy całego organizmu, między innymi mózgu, serca, tarczycy i układu odpornościowego. Ryby powinniśmy jeść 2 razy w tygodniu. Jeśli jednak ze względów zdrowotnych lub etycznych nie spożywasz tych produktów, dowiedz się, czym je zastąpić.

Jak się pozbyć ości z karpia? Mistrzowie kuchni mają niezawodny patent
22.12.2022 14:01 Jak się pozbyć ości z karpia? Mistrzowie kuchni mają niezawodny patent

Jak się pozbyć ości z karpia? Mistrzowie kuchni zdradzają prosty sposób na pozbycie się i grubych i cienkich ości. Wystarczy kilka odpowiednich nacięć i sok z cytryny. W pozbyciu się resztek ości pomoże również gorący tłuszcz. Karp jest tradycyjną potrawą wigilijną. Niezależnie od tego, czy chcesz usmażyć, czy upiec rybę, zawsze musisz ją dobrze oczyścić i przygotować filety. Karp ma wiele grubych i cienkich ości, które przeszkadzają w jedzeniu. Jest jednak na nie skuteczny sposób. Dowiedz się, jak pozbyć się ości z karpia.Filetowanie karpia jest naprawdę bardzo proste. Potrzebujesz jedynie dużej deski, ostrego, większego noża i soku z cytryny. Po usunięciu głowy, ogona, płetw i kręgosłupa, grube ości należy usunąć ręcznie. Jak pozbyć się ości z karpia? Cienkie ości rozpuszczą się w soku z cytryny i podczas obróbki termicznej.Jeśli planujesz przyrządzić smażonego karpia, zrezygnuj z tradycyjnej panierki. Zastąp ją mąką krupczatką, a efekt zachwyci każdego. Rybę polecam smażyć na sporej ilości masła klarowanego. Masło doda filetom aromatu i będą jeszcze smaczniejsze.

Żadna ryba po grecku. Podhalańska wersja jest 100 razy lepsza. 2 kluczowe dodatki znajdziesz w każdej kuchni
22.12.2022 09:49 Żadna ryba po grecku. Podhalańska wersja jest 100 razy lepsza. 2 główne dodatki znajdziesz w kuchni

Ryba pod podhalańsku jest jedną z tradycyjnych, świątecznych potraw. Kawałki dorsza zapieczone z potrawką z warzyw, suszonymi śliwkami i sosem śmietanowo-pomidorowym smakuje o wiele lepiej od popularnej ryby po grecku. Danie przygotujesz błyskawicznie. Wykorzystasz w nim ziemniaki i cebulę, które znajdziesz w każdej kuchni.Ryba po grecku jest kultowym daniem, które wszyscy doskonale znamy. Mało kto wie jednak, że dorsza w warzywach możemy przyrządzić w jeszcze lepszy sposób. Ryba po podhalańsku jest niezwykle aromatyczna. Sekretem smaku są przyprawy i dodatki. Tradycyjne danie zachwyci każdego smakosza.Do przygotowania ryby po podhalańsku potrzebujesz warzyw rosołowych, ziemniaków oraz kilku aromatycznych dodatków: suszone śliwki, sok z cytryny, skórka z cytryny, pieprz cytrynowy. Bardzo ważnym składnikiem jest również gęsty sos doprawiony natką pietruszki. Danie jest proste w przygotowaniu i będzie totalnym hitem na świątecznym stole.Rybę po podhalańsku przyrządzisz w prosty sposób. Należy podsmażyć warzywa, przesmażyć doprawioną rybę i przygotować śliwki i sos. Wszystkie składniki doprawiasz według uznania i wstawiasz do piekarnika na około 20 minut. Rybę piecz z opcją grzania góra- dół, termoobieg wysuszy potrawę.

placki ziemniaczane
22.12.2022 04:00 Świąteczny specjał cudownie współgra z plackami ziemniaczanymi. Uczta gwarantowana

Śledzie w rozmaitych odsłonach skradły serca i podniebienia Polaków. Apetyczną przekąskę można jednak wynieść na zupełnie nowy poziom. Śledzie podane na chrupiących plackach ziemniaczanych są prawdziwym hitem. Smak ryby i ziemniaków idealnie się ze sobą łączy.Delikatny śledź w śmietanie jest faworytem wielu miłośników tej ryby. Takie wydanie komponuje się w plackami wprost rewelacyjnie. Ten specjał przygotujesz prosto i szybko. Śledzie w śmietanie na plackach ziemniaczanych warto zaserwować nie tylko od święta.

Warstwowa sałatka śledziowa
21.12.2022 20:03 Zapomnij o sałatce jarzynowej. Śledziowa bije ją o stokroć

Sałatka śledziowa jest bogata w smaki i zdecydowanie bardziej pożywna niż tradycyjna jarzynowa. Jest prosta w przygotowaniu, a na świątecznym stole będzie się prezentowała znakomicie. Musicie spróbować. Jeśli szukacie ciekawego sposobu na przygotowanie świątecznego śledzia, warstwowa sałatka może wam się spodobać. Wyrazista, kolorowa i pełna smaku kompozycja z pewnością zachwyci domowników i gości.

Jak przyspieszyć tężenie ryby w galarecie? Wcale nie musisz czekać całą noc
21.12.2022 18:24 Jak przyspieszyć tężenie ryby w galarecie? Wcale nie musisz czekać całą noc

Ryba w galarecie jest tradycyjnym, wigilijnym daniem. Karpia zwykle przygotowujemy dzień wcześniej, żeby wywar stężał przez całą noc w lodówce. Jak przyspieszyć tężenie rybnej galarety? Potrawa będzie gotowa tego samego dnia.Tężenie ryby w galarecie przyspieszysz w prosty sposób. Wystarczy, że schłodzisz i karpia i wywar. Potrawę wstaw do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie będzie już gotowa do jedzenia. Sekretem idealnej ryby w galarecie jest aromatyczny wywar. Ugotuj go nie tylko na warzywach rosołowych, a na głowie i ogonie karpia. Bulion gotuje się znacznie krócej niż rosół. Wywar dopraw liśćmi laurowymi, zielem angielskim, solą i pieprzem. Możesz dodać również szczyptę kurkumy mielonej i lubczyk.Do ryby w galarecie koniecznie dodaj warzywa. Na półmisku rozłóż karpia i poukładaj plasterki ugotowanej marchewki. Dodaj również połówki jajek na twardo, zielony groszek konserwowy i posiekaną natkę pietruszki. Całość zalej tężejącą galaretą. Karpia podawaj z kawałkami cytryny.

Świeży karp dziś w Biedronce
21.12.2022 16:39 Tylko dziś największy świąteczny przysmak za 3.49 w Biedronce. Zdradzamy, jak go przyrządzić

Biedronka przygotowała nie lada gratkę dla tradycjonalistów, dla których świeży karp jest obowiązkowym elementem wigilijnej kolacji. Płaty ryby, idealne do zrobienia pysznego dania w miodowej glazurze, kupicie już za 3,49 zł/ 100 g. Warto się skusić — przysmak spodoba się nawet wybrednym. Karp w miodowej glazurze jest bardzo prostą potrawą, a jej przygotowanie nie wymaga wiele czasu. Wystarczy tylko nieco wcześniej oczyścić rybę i zamarynować ją w cebuli, a w dniu podania upiec. Będzie tak smacznie, że każdy po prosi o dokładkę.

Robisz śledzie z cebulą i olejem? Dorzuć do nich kilka aromatycznych przypraw. Nie pożałujesz
21.12.2022 14:50 Robisz śledzie z cebulą i olejem? Dorzuć do nich kilka aromatycznych przypraw. Nie pożałujesz

Śledzie z cebulą i olejem są tradycyjną potrawą przygotowywaną na Wigilię i Boże Narodzenie. Śledzie będą o wiele smaczniejsze, kiedy dodasz do nich aromatyczne przyprawy, jak ziele angielskie, liście laurowe i gałązkę świeżego rozmarynu.Przed przygotowaniem śledzi z cebulą i olejem, koniecznie namocz filety w mleku i wstaw do lodówki na całą noc. Filety śledziowe zawierają sporą ilość soli. Mleko skutecznie złagodzi ich smak, wzmocni kolor i sprawi, że będą pachnieć mniej intensywnie. Śledzie z cebulą i olejem zalej dobrej jakości tłuszczem. Gorąco polecam olej rzepakowy lub olej lniany. W kultowej potrawie nie może oczywiście zabraknąć przypraw. Oprócz ziela angielskiego, liści laurowych i rozmarynu, koniecznie dodaj cukier i ocet jabłkowy. Przyprawy wzmocnią smak całej potrawy.Do przygotowania śledzi z cebulą i olejem wykorzystuję cebulę czerwoną, ponieważ jest łagodniejsza. Możesz zamienić ją na zwykłą cebulę. Wtedy wzmocnisz smak potrawy. Gotowe filety śledziowe przełóż do szklanego słoika i wstaw do lodówki na 48 godzin. Po tym czasie będą najsmaczniejsze.

na jakim tłuszczu smażyć karpia
21.12.2022 12:33 Na jakim oleju smażysz karpia? 1 wybór bije inne na głowę

Święta Bożego Narodzenia nie mogą odbyć się bez karpia. Z tego względu już wkrótce wiele osób zabierze się za smażenie tej tradycyjnej ryby. Czy wiesz, na jakim tłuszczu najlepiej smażyć karpia? Okazuje się, że jeden jest wyjątkowo dobry. Nie każdy dostępny w kuchni tłuszcz nadaje się do smażenia. Szczególnie ryby wymagające wysokiej temperatury obróbki, należy przyrządzać z odpowiednią uwagą i na właściwym produkcie. Dowiedz się, na jakim tłuszczu smażyć karpia, a czego absolutnie unikać.

Kiedy trzeba solić karpia? Masa smakoszy popełnia karygodny błąd
20.12.2022 14:10 Kiedy trzeba solić karpia? Masa smakoszy popełnia karygodny błąd

Karp jest rybą, którą tradycyjnie przyrządzamy na kolację wigilijną. Karp będzie delikatny i pełen smaku, jeśli odpowiednio go przyrządzisz i w dobrym momencie oprószysz solą. Kiedy trzeba solić karpia? Jeden błąd i ryba będzie sucha i nie będzie smakować tak, jak powinna.Kiedy trzeba solić karpia? Wiele osób popełnia błąd, który znacząco wpływa na smak i strukturę delikatnego mięsa. Karpia zawsze doprawiaj bezpośrednio przed smażeniem. Długo marynowana w soli ryba traci wodę i staje się sucha i mało smaczna. Karpia musisz również odpowiednio przyrządzić, żeby nie miał małych ości i nie pachniał mułem.Kawałki karpia ponacinaj i zawsze mocz w mleku i aromatycznych przyprawach, następnie natrzyj filety sokiem z cytryny. To najlepszy sposób na pozbycie się malutkich ości i mulistego smaku. Kiedy trzeba solić karpia? Jak zrobić panierkę? Poznaj proste triki, dzięki którym wigilijne danie zachwyci całą rodzinę.Niektórzy karpia smażą na oleju rzepakowym, inni na maśle klarowanym. Osobiście polecam drugi rodzaj tłuszczu. Masło doda rybie aromatu. Na patelni rozpuść sporą ilość masła i poukładaj filety. Karpia smaż po kilka minut z każdej strony. Jeśli masło będzie dobrze rozgrzane, ryba nie będzie tłusta.

Jak smażyć rybę bez nieprzyjemnego zapachu?
20.12.2022 11:55 Masz dosyć zapachu ryby w całym domu? Mistrzowie kuchni smażą ją bez nieprzyjemnych aromatów

Czy wiecie, jak smażyć rybę bez nieprzyjemnego zapachu rozchodzącego się po całej kuchni? Proste kulinarne sztuczki sprawią, że uchronicie się przed koniecznością wietrzenia mieszkania. Warto spróbować — są wysoce skuteczne.Jeśli smażenie ryb na wigilijną kolację kojarzy wam się z nieprzyjemną wonią rozchodzącą się po całym domu, tym razem będziecie mogli uniknąć niepożądanej sytuacji. Przedstawiamy kilak prostych sposobów na przyrządzenie jej w przyjemnej atmosferze. Są niezawodne.

jak uratować mętną galaretę
19.12.2022 16:53 Galareta rybna wyszła mętna? Znamy prosty sposób, jak ją uratować. Sięgnij tylko po 2 produkty

Jak uratować mętną galaretę? To pytanie przynajmniej raz zadał sobie każdy, kto mierzył się z klasycznym świątecznym przepisem na karpia. Na szczęście jest na to łatwy sposób. Z przyjemnością podpowiemy, jak sklarować wywar na galaretę za pomocą octu i jajka.Płyn, w którym gotuje się rybę, często robi w czasie obróbki mętnieje. Warto znać wtedy sposób, jak sklarować wywar na galaretę. Szczególnie przy świątecznym stole zależy nam na estetycznym wyglądzie każdej potrawy. Jak uratować mętną galaretę?

Ryba po grecku z chrzanem
19.12.2022 15:05 Babcia Wiesia od zawsze dodaje do ryby po grecku 1 składnik. Dzięki niemu danie robi furorę wśród gości

Ryba po grecku z chrzanem jest naprawdę pyszna. Zachwyca wyrazistym smakiem i soczystością. Jesteśmy pewni, że potrawa przygotowana według przepisu babci Wiesi, przypadnie do gustu nawet najwybredniejszym gościom. Delikatna, smażona ryba w panierce przełożona pysznymi, duszonymi warzywami w pomidorach jest jednym z uwielbianych, świątecznych przysmaków. Jeśli dodamy do kompozycji jeszcze nieco chrzanu, danie nabierze charakteru. Domownikom z pewnością będzie smakować.

Jaką rybę wybrać zamiast karpia?
19.12.2022 14:25 Zapomnij o karpiu. Podczas Świąt znacznie lepiej sprawdzi się inna ryba. Jest smaczniejsza i zdrowsza

Czy wiecie, jaką rybę wybrać zamiast karpia? Tradycyjny świąteczny rarytas do najzdrowszych nie należy, a wiele osób nie przepada za jego smakiem. W tym roku nie jest już nawet korzystniejszy cenowo. Warto zapoznać się z innymi możliwościami.Smaczna wigilijna ryba skusi niemal każdego. Aby jednak nasze potrawy były udane, jakość produktów musi być możliwe najwyższa. Świąteczne przysmaki powinny obejść się bez karpia. Nie jest on zdrowy, a podobnej cenie znaleźć można znacznie zdrowsze opcje.

Przepis na korzenne śledzie. Prostszych i smaczniejszych nie jadłeś
19.12.2022 11:34 Przepis na aromatyczne, korzenne śledzie. Prostszych i smaczniejszych nie jadłeś

Korzenne śledzie w oleju będą hitem na wigilijnym stole. Śledzie przygotuj 3 dni przed uroczystą kolacją. Po tym czasie filety przejdą smakiem i aromatem kardamonu, imbiru, cynamonu i goździków. Kultowe danie w nowej odsłonie szybko zniknie ze stołu.Filety śledziowe wymagają odpowiedniego przygotowania. Na początku śledzie dokładnie opłucz, zalej zimnym mlekiem i wstaw do lodówki na całą noc. W ten sposób pozbędziesz się zbyt słonego smaku i intensywnego zapachu. Sekretem doskonałych śledzi są przyprawy korzenne i cebula. Cebulę pokrój w pióra lub krążki, oprósz cukrem i odstaw na kilkanaście minut. To świetny sposób, aby warzywo stało się miękkie i delikatniejsze w smaku. Tak przyrządzoną cebulę polecam dodać również do surówki z kiszonej kapusty. Od razu poczujesz różnicę.Aby wydobyć najlepszy smak, olej podgrzej z przyprawami, a potem wystudź i zalej nim śledzie. Przyprawy pod wpływem ciepła zaczynają uwalniać więcej aromatu. Do przyrządzenia śledzi wykorzystaj dobrej jakości olej rzepakowy. Oleju nie podgrzewaj zbyt długo.

ryba sławomir
18.12.2022 18:38 Sławomir zdradził swój patent na rybę. Niebywałe, gdzie ją smaży

W domu Sławomira, podobnie jak w tysiącach innych polskich domów, przygotowania do świąt trwają w najlepsze. Smakowite zapachy potrafią przyprawić o zawrót głowy. Nie wszystkie kuchenne aromaty są jednak pożądane. Aby uniknąć uciążliwej woni, Sławomir karpie na własny świąteczny stół smaży na przenośnej kuchence przed domem. Sławomir wraz ze swoją żoną Kajrą przygotowują potrawy samodzielnie. Mimo nawału obowiązków szczycą się tym, że na wspólne gotowanie zawsze znajdą czas. Bojowym zadaniem Sławomira jest usmażenie karpia. Trzeba przyznać, że jego sposób jest niezwykle pomysłowy i skuteczny.

śledzie z grzybami
18.12.2022 15:17 Nie jabłko, nie cebulka. Na święta podaj śledzie z aromatycznym skarbem lasu

Czy może być coś lepszego, niż połączenie dwóch typowo świątecznych składników? Niezwykłe śledzie z grzybami rozpieszczają podniebienie ulubionymi smakami okresu Bożego Narodzenia. Przygotujesz je bez najmniejszego problemu z kilku zaledwie produktów.Pomysłowe śledzie z grzybami leśnymi zasmakują nie tylko miłośnikom tej ryby. Kawałki otoczone aksamitnym sosem skuszą absolutnie każdego. Do wykonania tej potrawy potrzebujesz marynowanych, leśnych grzybów. Możesz skorzystać z własnych zapasów lub kupić dobrej jakości produkt w sklepie.

karp w galarecie
18.12.2022 12:29 Boisz się, że galareta do karpia wyjdzie mętna? Zawsze pamiętaj o ważnej zasadzie

Karp w galarecie jest tradycyjną i bardzo efektowną potrawą świąteczną. Cały jej urok jednak pryśnie, jeśli podczas przygotowywania zmętnieje wywar. Na szczęście jest prosty sposób, jak temu zaradzić. Winę za zmętnienie wywaru do karpia ponosi zbyt gwałtowne gotowanie go. Także zalanie mięsa ciepłą, zamiast zimną wodą skutkuje tym nieprzyjemnym objawem. Mętnego wywaru z karpia nie musisz jednak wylewać. Podpowiadamy, jak uratować to danie.Idealnie przeźroczysta galareta do karpia wymaga sklarowania wywaru. W tym celu przecedź i ostudź bulion, a następnie na każde 2 l płynu dodaj 3 białka i 3 łyżki octu. Wywar z takimi dodatkami ponownie podgrzej i usuń z niego powstałą pianę. Na koniec bardzo starannie przecedź go przez kilkukrotnie złożoną na sicie gazę, aby otrzymać idealnie przejrzystą galaretę.