Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ryba

Ryba

Łosoś Maryli Rodowicz
12.02.2023 20:44 Rodowicz stanęła przed kamerą i przyrządziła rybę. Zawstydziła szefów kuchni

Maryla Rodowicz pokazała, jak przyrządza pysznego łososia. W jej wykonaniu jest aromatyczny, delikatny i pełen smaku, a przepis zachwyca prostotą. Wycieczka do restauracji już nie będzie konieczna. Prosty patent na pieczonego łososia spodoba się nawet wybrednym. Maryla Rodowicz oczyszcza rybę i zapieka ją wraz z kilkoma składnikami. Ryba jest tak miękka, że aż rozpływa się w ustach, a jej smak bije na głowę specjały przyrządzane przez szefów kuchni.

Śledzie moczone w złocistym napoju
11.02.2023 20:46 Nie mleko, nie śmietana. Śledzie moczone w złocistym napoju smakują najlepiej

Smaczne śledzie skuszą niejednego smakosza. Rybę przed podaniem warto jednak dobrze wymoczyć, usuwając nadmiar soli i dodając jej nieco więcej smaku. Najczęściej sięgamy wtedy po mleko lub śmietanę, ale jeden inny płyn sprawdzi się zdecydowanie lepiej. Moczone w piwie śledzie oczarują każdego amatora tej wyjątkowo zdrowej ryby słodkowodnej. Matiasy skąpane w popularnym napitku stanowić będą nie lada rarytas, a ich zrobienie wcale nie będzie wymagało trudnodostępnych dodatków czy skomplikowanych procedur. Warto spróbować.

kotlety mielone
09.02.2023 10:14 Kotlety mielone z 1903 roku nie miały w sobie nawet grama wieprzowiny. Dziś nikt takich nie robi

Dawne zwyczaje kulinarne były zupełnie odmienne od tych, które znamy dzisiaj. Wiele potraw przeszło w międzyczasie niemała przemianę. Czy wiecie, że ponad 100 lat temu czymś zupełnie powszechnym były kotlety mielone ze śledzi? Tę wyrazistą w smaku potrawę warto sobie dziś przypomnieć.Kotlety mielone ze śledzi to nie tylko pyszna, ale też niedroga potrawa. Jej przygotowanie wymaga zaledwie kilku składników i niewielkich nakładów pracy. Takie rybne kotlety pasować będą na przykład do ziemniaków i surówki z kapusty. To doskonała odskocznia od potraw z czerwonego mięsa lub drobiu.

pasta rybna Ewy Wachowicz
09.02.2023 08:40 Żadna makrela, żaden tuńczyk. Wachowicz robi pastę do pieczywa z jeszcze popularniejszej ryby

Pasta rybna na kanapki to idealny sposób na włączenie ryb do swojego jadłospisu. Pamiętaj, że nie trzeba ograniczać się do tych najbardziej oczywistych gatunków. Ewa Wachowicz stworzyła przepis na smarowidło z małych rybek z puszki. Wybierz sardynki lub szprotki i raz dwa przygotuj pyszny dodatek do pieczywa.Gdy słyszymy o paście rybnej najczęściej przed oczyma staje nam makrela, ewentualnie tuńczyk. Ewa Wachowicz wie jednak, że w diecie warto zadbać o różnorodność. Puszka sardynek stanowić będzie idealną bazę do zdrowej i smacznej pasty. Ten dodatek do pieczywa pokocha cała rodzina.

ryby dietetyk
06.02.2023 21:10 Tych ryb lepiej unikaj. Dietetyk ma im wiele do zarzucenia

Ryby powszechnie uznawane są za niezwykle zdrowe i wartościowe jedzenie. Czy aby słusznie? Wyczerpującej odpowiedzi na to pytanie udzielił znany z YouTuba dietetyk. Wśród gatunków, które lepiej omijać szerokim łukiem znalazła się między innymi panga, tuńczyk oraz makrela.Zalecana ilość spożywanych ryb to 2-3 porcje tygodniowo, po 100-150 g każda. Ich mięso jest źródłem lekkostrawnego i łatwo przyswajalnego białka. Nie wszystkie z nich jednak dostarczają do naszego organizmu wartościowych składników odżywczych. Dietetyk dr Bartek Kulczyński postanowił nieco przybliżyć ten temat.W rybach mogą się kryć szkodliwe związki. Wśród nich należy wymienić metale ciężkie, jak choćby rtęć, ołów i arsen, a także dioksyny i szkodliwe PCB. Mimo, że większość dostępnych na rynku gatunków spełnia surowe normy odnośnie zawartości każdego z nich, są takie, które mogę je przekraczać.

Zapiekanka ziemniaczana Makłowicza
04.02.2023 22:43 Nie kosztuje kroci, a smakuje jak z restauracji. Zapiekanka ziemniaczana Makłowicza jest hitem

Zapiekanka ziemniaczana w stylu szwedzkim będzie świetnym pomysłem na obiad. Przedstawione przez Roberta Makłowicza danie z dodatkiem korzennych szprotek jest pełne smaku, niedrogie i niesamowicie sycące. Musicie go spróbować — zachwyci od pierwszego kęsa. Inspirowana szwedzką potrawą pokusa Janssona zapiekanka w wykonaniu Roberta Makłowicz jest znakomita. Wykorzystane w niej mączyste ziemniaki i szprotki helskie w korzennym sosie razem smakują fantastycznie, a posiłek na długo nas nasyci. Warto skosztować.

Sardynki okiem dietetyka
04.02.2023 09:28 Więcej białka od śledzi i bez toksyn. Dietetyk przypomniał o jednej z najzdrowszych ryb

Ryby są istotnym elementem diety. Jak jednak wybrać wartościowe produkty? Jeden z dietetyków poleca sardynki — ryby mniej popularne niż śledzie, a bogatsze w składniki odżywcze i o wiele rzadziej gromadzące duże ilości toksyn. Ryby są źródłem wielu cennych składników w diecie, wśród których wymienić można m.in. witaminę B12, selen, jod, żelazo czy kwasy Omega 3. Warto więc włączyć je do swojej diety. Na jakie gatunki postawić? Dietetyk wskazał jeden szczególnie cenny i niemal zapomniany.

Jak błyskawicznie rozmrozić rybę? Mamy niezawodny patent
02.02.2023 20:52 Ryba zmrożona w kość? Nie panikuj, genialny trick rozmrozi ją w 5 minut

Rozmrażasz rybę w gorącej wodzie? Nigdy tak nie rób. Są o wiele lepsze sposoby na rozmrożenie filetów i dzwonków. Jednym z nich jest letnia woda i mleko. Rybę możemy ogrzać delikatnie w piekarniku. Będzie gotowa w kilka minut.Filety rybne zwykle sprzedawane są jednak w postaci mrożonej. Niektórzy rozmrażają rybę w zimnej wodzie i wstawiają miskę do lodówki. To dobry sposób, jednak proces rozmrażania trwa kilka godzin. Jak rozmrozić rybę?Wiele osób popełnia błąd, wstawiając zamrożony filet go gorącej wody. W ten sposób nie rozmrozimy ryby, a zagotujemy mięso, które po usmażeniu lub upieczeniu nie będzie smaczne. Jak rozmrozić rybę? Świetnym sposobem jest rozmrażanie ryby w letniej wodzie i mleku w temperaturze pokojowej.Mało kto wie, że rybę możemy rozmrozić także w piekarniku. Urządzenie musi być jednak zimne, a rybę rozmrażamy dosłownie chwilę, zanim piekarnik się nagrzeje. Gwałtowne zmiany temperatury nie służą nie tylko rybom, ale i każdemu rodzajowi rozmrażanego mięsa.

Polacy omijają szerokim łukiem, a jest zdrowsza niż inne ryby. Każdy powinien spróbować
28.01.2023 18:10 Polacy omijają ją szerokim łukiem, a jest zdrowsza niż inne ryby. Każdy powinien spróbować

Dieta Polaków jest bardzo uboga w ryby. Ceny ryb, między innymi dorsza, czy łosia stale rosną, jednak w sklepach dostaniemy również o wiele tańszą rybę. Makrela wędzona jest jedną z najzdrowszych ryb i ma wiele wartości odżywczych. Przygotujemy z niej nie tylko pasty na kanapkę, ale i pyszny obiad dla całej rodziny.Makrela wędzona nie cieszy się w Polsce dużą popularnością. Mało kto wie, że ryba jest nie tylko tania, ale i bardzo zdrowa. Makrela wędzona jest zaliczana do jednych z najzdrowszych ryb, a porcja kosztuje około 10 zł.Z makreli wędzonej przyrządzamy głównie pasty kanapkowe lub jemy jako dodatek do pieczywa. Pasty z twarogiem lub jajkami są smaczne, ale mogą się przejeść. Rybę możemy przyrządzić również na ciepło. Zrobimy z niej kotlety, farsz do pierogów i pyszne zapiekanki.Według badań Polacy wciąż jedzą zbyt mało ryb. W naszym menu króluje przeważnie wieprzowina, drób i białe pieczywo, dopiero później warzywa, owoce, nabiał. Ryby są absolutnie niezbędne w naszej diecie. Ich składniki odżywcze mają nieoceniony wpływ na nasze zdrowie.

Smakuje jak dorsz i kosztuje grosze. Tę rybę Polacy powinni jeść o wiele częściej
23.01.2023 14:04 Smakuje jak dorsz i kosztuje grosze. Tę rybę Polacy powinni jeść o wiele częściej

Miruna jest rybą tańszą od dorsza. Można ją kupić niemal w każdym sklepie w formie filetów. Ryba jest smaczna, bogata w białko, kwasy omega-3 i wiele witamin. Jak przyrządzić mirunę? Zdrowy obiad będzie gotowy błyskawicznie.Polacy jedzą bardzo dużo mięsa i niewiele ryb. Uboga w ryby dieta przyczynia się do powstawania wielu groźnych chorób, w tym otyłości, nadciśnienia, cukrzycy. Ryby bogate są w kwasy omega-3, które są niezbędne do prawidłowej pracy całego organizmu.Miruna jest rybą z rodziny dorszowatych. Ma delikatne, soczyste mięso, jest chuda, mało kaloryczna i bardzo zdrowa. Mirunę kupimy w formie filetów i przyrządzimy z niej wiele pysznych dań. Rybę możemy przyrządzić na patelni grillowej, usmażyć z panierką lub zapiec w piekarniku z ulubionym sosem. Będzie zdrowo i pysznie.Miruna jest tańsza od dorsza. Ryba zawiera również mniej tłuszczu i więcej białka. Jest jedną z najzdrowszych ryb. Dowiedz się, jakie witaminy, pierwiastki i wartości odżywcze ma miruna.

Już wiadomo, jaki Gessler ma patent na śledzie. Bije na głowę inne przepisy
15.01.2023 20:59 Nie moczy w mleku i nie zalewa olejem. Gessler ma inny patent na śledzie

Magda Gessler robi śledzie inaczej niż wszyscy. Nie moczy filetów w mleku, nie zalewa olejem. Filety podaje z aromatycznym sosem na bazie selera naciowego, octu, musztardy i przypraw. Śledzie przyrządzone według jej receptury posmakują każdemu.Śledzie możemy przygotować na wiele sposobów. Zwykle przyrządzamy je jednak w śmietanie lub oleju rzepakowym z dodatkiem cebuli, rodzynek lub żurawiny. Śledzie można przyrządzić również z innymi dodatkami, np. z sosem z selera naciowego. Tak podana potrawa jest oryginalna i pełna smaku.Do przygotowania śledzi według przepisu Magdy Gessler, wykorzystaj filety w oleju. Olej będzie potrzebny do przyrządzenia sosu. Sos z selera naciowego doprawiony musztardą, sokiem z cytryny, octem i aromatycznymi przyprawami świetnie łączy się z filetami i wzmacnia ich smak.Śledzi nie musisz moczyć ani w mleku, ani w wodzie. Filety pokrój na mniejsze kawałki na dwie godziny przed podaniem potrawy. Śledzie polej przygotowanym sosem i oprósz solidnie posiekanym szczypiorkiem. Danie będzie zjawiskowo prezentować się na stole i zachwyci całą rodzinę.

pasta z makreli
08.01.2023 19:43 Pożywna pasta z wędzonej makreli. Lepszego dodatku do pieczywa nie jadłeś

Makrela jest niezwykle zdrową rybą. Zawiera duże ilości białka, a także wartościowe kwasy tłuszczowe. Z całą pewnością warto wprowadzić ją do swojej codziennej diety. Jednym ze sposobów na to jest przygotowanie pysznej pasty z makreli.Poza wędzoną rybą, do przygotowania pasty z makreli przyda się jogurt naturalny, cebula, jajko oraz kiszone ogórki. Dzięki takim dodatkom smarowidło będzie odznaczać się niezwykle wyrazistym smakiem. Do doprawienia całości wystarczy jedynie sól i pieprz. Tak przygotowaną pastę możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Śledzie sióstr benedyktynek
07.01.2023 21:08 Nikt nie robi takich śledzi jak Siostry Benedyktynki. Klasztorny patent wyróżnia się smakiem

Śledzie sióstr benedyktynek są znakomite. Przygotowana w zalewie korzennej ryba zachwyca aromatem i jest niesamowicie delikatna. Receptura jest niezwykle prosta, a przysmak skusi nawet najbardziej wybrednych domowników. Spróbujecie? Jeśli nie wiecie jakie nietuzinkowe śledzie podać w te święta propozycja sióstr benedyktynek z Żarnowca, ma szansę wam się spodobać. Marynowane w aromatycznych przyprawach mięso ryby będzie mięciutkie i wyraziste w smaku. Lepszego nie jedliście.

śledzie po grecku
05.01.2023 20:29 Wachowicz robi obłędne śledzie po grecku. Biją na głowę te w śmietanie

Ewa Wachowicz podzieliła się swoim nietuzinkowym przepisem na śledzie. Zapomnij o przygotowywaniu ich w śmietanie. Znana dziennikarka swoje śledzie przyrządza na wzór ryby po grecku. Musimy przyznać, że to rewelacyjny pomysł.Do przygotowania śledzi po grecku Ewy Wachowicz potrzebujesz zaledwie kilku składników. Przyrządzenie potrawy jest banalnie proste. Takie śledzie z pewnością pozytywnie zaskoczą niejednego gościa. Ewa Wachowicz słynie z doskonałego wyczucia smaku.

biedronka
02.01.2023 18:40 Wielki przysmak w Biedronce za mniej niż 10 zł. Zdradzamy, jak go przyrządzić

Biedronka po raz kolejny cieszy swoich klientów niskimi cenami na wspaniałe produkty. Teraz filet z łososia atlantyckiego możecie kupić za jedyne 7,49/100g. Z tej okazji proponujemy przepis na obłędnego łososia teriyaki. Wprowadź do swojej kuchni odrobinę orientu. Nazwa "teriyaki" pochodzi o japońskiego czasownika "błyszczeć" i bierze się z charakterystycznego wyglądu słodko-słonej marynaty. Dzięki promocji Biedronki możecie wykonać ją własnoręcznie. Smak łososia oraz sosu teriyaki idealnie się ze sobą łączą. Ta potrawa idealnie sprawdzi się na elegancką kolację.

Kotlety rybne od Magdy Gessler
31.12.2022 17:44 Gessler robi obłędne kotlety z ryby. Danie idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad

Magda Gessler podzieliła się przepisem na wyśmienite kotlety rybne. Kotlety z białej ryby są świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Są soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz. Sekretem smaku są aromatyczne dodatki.Kotlety rybne przyrządzamy głównie z dodatkiem ziemniaków lub kaszy. Magda Gessler zamiast tych produktów dodaje do ryby namoczoną w mleku, czerstwą kajzerkę. Dorsz doprawiony majonezem, koperkiem, szczypiorkiem, cebulą i czosnkiem smakuje rewelacyjnie.Cebulę posiekaj drobno i podsmaż na oleju rzepakowym. Czosnek przeciśnij przez praskę, nie podsmażaj go z cebulą. Przygotowane składniki będą doskonale łączyć się z delikatną, białą rybą. Do przyrządzenia kotletów wykorzystaj dorsza lub inną rybę, np. mintaja.Masę na kotlety wyrabiaj do momentu, w którym przestanie kleić się do rąk. Kotlety smaż kilka minut na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym lub na maśle klarowanym. Kotlety smaż partiami, żeby nie zaczęły się dusić, ponieważ wtedy nie będą już miały chrupiącej skórki.

koreczki śledziowe
30.12.2022 18:54 Wyraziste koreczki śledziowe. Moc energii na małym patyczku

Koreczki śledziowe są doskonałą propozycją na imprezę. Smakowite kąski nadziane na wykałaczki są idealne na jeden kęs. Wyraziste składniki gwarantują niezwykłe doznania smakowe. To znakomity pomysł na sylwestrową noc.Przygotowanie koreczków śledziowych jest niezwykle proste. Wystarczy pokroić poszczególne produkty i ponadziewać je na patyczki. Do przygotowanie koreczków najlepiej użyć śledzi w oleju. Ich delikatny, uniwersalny smak kapitalnie pasuje do tej przekąski.

Tatar ze śledzia
30.12.2022 14:44 Zapomnij o wołowinie. Najlepszą wersję tatara zrobisz z zupełnie innego przysmaku

Tatar ze śledzia jest doskonałą przystawką, którą z pewnością szybko polubicie. Pyszną alternatywę wołowego przysmaku zrobicie równie prosto, a goście będą nią zachwyceni. Jest bowiem pełna smaku i wartościowych składników. Tańszy i równie efektowny rybny tatar z pewnością przypadnie do gustu nawet sceptykom. Mięso śledzia ma delikatną konsystencję, a z klasycznymi dodatkami takimi jak cebulka, ogórki konserwowe czy marynowane grzyby komponuje się wręcz idealnie. Zachwyty są więc gwarantowane.

Szybka zapiekanka na cieście francuskim. Lekki obiad zrobisz z kilku składników
28.12.2022 00:18 Szybka zapiekanka na cieście francuskim. Lekki obiad zrobisz z kilku składników

Szybka zapiekanka na cieście francuskim z wędzonym łososiem jest prostym i pysznym daniem dla całej rodziny. Zapiekanka będzie również świetnym pomysłem na obiad, podwieczorek lub przekąskę. Łosoś, pomidory i sos śmietanowo-jajeczny jest połączeniem, którego musisz spróbować.Zapomnij o wyrabianiu kruchego ciasta i pieczeniu z grochem lub fasolą, żeby się nie wybrzuszyło. Zapiekanki na cieście francuskim są równie smaczne, a ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut. Zapiekanka z łososiem będzie gotowa dosłownie po 40-45 minutach od rozpoczęcia gotowania.Do przygotowania zapiekanki na cieście francuskim potrzebujesz kilku składników. Wędzony łosoś, mozzarella, pomidorki koktajlowe, jajka, słodka śmietanka, czerwona cebula, rukola i opakowanie ciasta francuskiego. Tyle potrzebujesz, żeby przygotować pyszne danie dla całej rodziny.Zapiekanka z łososiem nie wymaga wcześniejszego obrabiania i przygotowywania produktów, przez co jest jednym z szybszych dań, jakie zrobisz w domu. Ciasto i resztę składników zalej sosem na bazie jajek i śmietany i wstaw do nagrzanego piekarnika, koniecznie z opcją grzania góra- dół, żeby nie przypalić delikatnego ciasta.

Jak długo można przechowywać śledzie w lodówce
26.12.2022 13:06 Jak długo można przechowywać śledzie w lodowce?

Z okazji nadchodzących świąt, śledzia przygotowujemy w dużej ilości na wszelkie możliwe sposoby. Z tego względu po uroczystych dniach często zostaje jego spory zapas. Jak długo można przechowywać śledzie w lodówce? W zależności od metody przygotowania jest to od 2 do nawet 14 dni.Śledź w śmietanie, śledzie korzenne, czy klasyczny śledź w cebulce - niejedna porcja ryby zostanie po świątecznej uczcie. Nikt z nas nie lubi marnować jedzenia. Dowiedz się jak długo można przechowywać śledzie w lodówce oraz jak należy to robić w prawidłowy sposób.

Jak mrozić karpia?
26.12.2022 07:54 Jak mrozić karpia? Jeden szczegół jest absolutnie kluczowy, trzeba mieć świadomość

Karp wigilijny zagości w wielu domach. Jeśli po kolacji pozostanie Wam jeszcze spora ilość potrawy, można z powodzeniem ją zamrozić. Trzeba jednak trzymać się kilku zasad. Podpowiadamy, jak bezpiecznie mrozić rybę.Mrożenie karpia jest świetnym sposobem na przedłużenie jego zdatności do spożycia. Przechowywanie w chłodzie pomoże zarówno w bezpiecznym spożyciu już przyrządzonych potraw z ryby, jak i w przechowaniu wcześniej kupionych porcji do wigilijnej kolacji.

Ryba w galarecie
25.12.2022 21:59 Jaka jest najlepsza ryba do ryby w galarecie? Mistrzostwie kuchni wskazują na niedrogą opcję

Ryba w galarecie w niejednym domu pojawi się podczas świąt. Wielu z nas decyduje się, by do jej zrobienia wykorzystać karpia. Kulinarni eksperci zachęcają jednak, by wybrać mintaja. Jest o wiele zdrowszy, niedrogi i niezwykle delikatny. Doskonale smakuje w towarzystwie aromatycznego bulionu.Jeśli nie macie ochoty na galaretę z karpia, warto rozważyć propozycję doświadczonych szefów kuchni, którzy do zrobienia przysmaku wybierają mintaja. Rarytas wyjdzie znakomity, a zakupy nie zrujnują portfela. Bliscy także go pokochają Skusicie się?

Jak odgrzać smażonego karpia, by nie był suchy? 1 urządzenie jest zakazane
25.12.2022 07:40 Jak odgrzać smażonego karpia, by nie był suchy? 1 urządzenie jest zakazane

Po Wigilii zostały Ci kawałki karpia? Koniecznie odgrzej je w piekarniku, a wcześniej skrop delikatnie sokiem z cytryny. Dzięki prostym trikom ryba nie wyschnie, a będzie soczysta i pełna smaku. Dowiedz się również, jak przygotować i doprawić rybę przed świętami.Karp jest rybą, którą jedni uwielbiają, inni nienawidzą. Wszystko przez charakterystyczny smak i zapach mułu oraz duże ości, które potrafią skutecznie uprzykrzyć jedzenie. Są na to jednak skuteczne sposoby. Na początku odetnij głowę, płetwy i oczyść miejsce po skrzelach. Mięso oddziel od ości zaraz przy kręgosłupie.Filety z karpia ponacinaj delikatnie poprzecznie, namocz w mleku, następnie osusz i solidnie skrop sokiem z cytryny. Karpia smaż na mocno rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym. Sok z cytryny i gorący tłuszcz wytopią malutkie ości z filetów, a karp będzie smakował wyśmienicie.Jak odgrzać karpia? Zrezygnuj z odgrzewania ryby na patelni, ponieważ panierka się przypali, a ryba wysuszy i najdzie tłuszczem. Nie podgrzewaj go również w mikrofalówce. Najlepszym sposobem jest piekarnik. Aby karp był smaczny, należy go solić w odpowiednim momencie, zaraz przed obróbką termiczną, inaczej będzie suchy.

Jak zużyć olej ze smażenia karpia?
24.12.2022 21:08 Został Ci olej po smażeniu karpia? Cudownie, znamy sposób na jego wykorzystanie

Olej, który pozostał po usmażeniu karpia, nie musi być wyrzucany od razu. Z powodzeniem możecie skorzystać niego podczas przyrządzania pysznych dodatków do ryby. Podpowiadamy jak nieco zaoszczędzić, nie ryzykując zdrowiem.Każdy kucharz wie, że ponowne używanie oleju ze smażenia do zdrowych nie należy. Można jednak podejść do jego stosowania sprytnie, przyrządzając więcej potraw za jednym zamachem. Wtedy efektywnie wykorzystamy tłuszcz, a dania nie będą szkodzić.

przepis na ekspresowe śledzie w oleju
24.12.2022 15:07 Idealne śledzie zrobisz nawet w ostatniej chwili. Mamy przepis dla zapominalskich

W przedświątecznym rozgardiaszu łatwo o czymś zapomnieć. Dla tych, którzy przegapili moment przyrządzenia świątecznego klasyka mamy przepis na ekspresowe śledzie w oleju. Proste przygotowanie idzie w parze z rewelacyjnym smakiem.Nasz przepis na ekspresowe śledzie w oleju wymaga zaledwie kilku prostych składników. Najprawdopodobniej większość z nich masz już w swojej kuchni. Jeśli chcesz skrócić czas przyrządzenia dania do minimum, przygotuj je z filetów matiasa. Ta ryba wymaga dużo krótszego czasu namaczania, niż zwykły śledź.

ekspresowa ryba po grecku bez ryby
24.12.2022 14:34 Rybę po grecku zrobisz nawet bez ryby. Wystarczy sięgnąć po 1 produkt

Ekspresowa ryba po grecku bez ryby stanowi doskonałą bezmięsną wersją popularnej wigilijnej potrawy. Jej przygotowanie jest wyjątkowo proste i szybkie. Rolę mięsa przejmują w tym wypadku soczyste kotlety sojowe. Sprawdź jakie to pyszne.Ekspresową rybę po grecku bez ryby najlepiej przygotować z odpowiednim wyprzedzeniem. Optymalny smak ta potrawa osiąga po 1-2 dniach w lodówce. W tym czasie wszystkie smaki mają szansę dobrze się przegryźć, a kotlety nasiąknąć smakowitym sosem. To danie pokochają nawet miłośnicy mięsa.

jak odgrzewać usmażonego karpia
23.12.2022 22:47 Jaki jest najlepszy sposób na odgrzewanie karpia? Jedna metoda bije na głowę pozostałe

Karp jest tradycyjną rybą serwowaną na Wigilię. Często serwuje się go na ciepło, w wersji smażonej. Jak odgrzewać wcześniej usmażonego karpia. Idealne do tego celu sprawdzi się piekarnik. Metodę tę możesz też wykorzystać w pierwszy dzień Świąt, jeśli jeszcze została Ci ta pyszna ryba. Odgrzewany na następny dzień karp może zachować pełnię swojego smaku i aromatu. Jak odgrzewać usmażonego karpia, aby tego dokonać? Poza piekarnikiem, możecie użyć do odgrzewania patelni. Dzięki odpowiedniemu doborowi tłuszczu, ryba będzie równie smaczna, jak zaraz po przyrządzeniu.

Elegancki pstrąg w migdałach
23.12.2022 22:33 Żaden karp, żaden łosoś. Na Wigilię podaj eleganckiego pstrąga w migdałach

Jaka ryba zagości dziś na Twoim stole? Niezdecydowanym polecamy pstrąga w migdałach. Jest zdrowszy niż karp i tańszy niż łosoś, a doskonale smakuje i pięknie prezentuje się na stole. Przygotowanie potrawy jest proste, a goście będą mieli miłą odmianę od powtarzalnych potraw. Pyszny pstrąg z patelni obsypany płatkami migdałów będzie wyglądał odświętnie i elegancko. Doprawimy go ziołami i cytrynowym pieprzem, które sprawią, że mięso nabierze przyjemnego aromatu. Będzie tak delikatne i soczyste, że zachwyci nawet najbardziej wybrednych.