Drożyzna w Polsce trzyma się mocno. W sieci, co rusz pojawiają się szokujące informacje o cenach produktów. Ile może kosztować ryba, ale nie z restauracji, ale wprost ze sklepowej lodówki? Tyle, że starsza pani nie była w stanie uwierzyć własnym oczom.
Agata Rubik zdradziła rodzinny przepis na śledzie. Ten przysmak najczęściej przygotowuje razem ze swoją mamą. Przyznać trzeba, że celebrytka postawiła na nietypowe połączenie smaków. Swoje śledzie przyrządza bowiem z dodatkiem brzoskwiń.
Robert Makłowicz po raz kolejny pokazał klasę. Młodzi twórcy powinny się od niego uczyć zasad kultury. Przepaść pokoleniową widać doskonale na przykładzie jedzenia słynnych kiszonych śledzi. W tej kwestii obecne pokolenie nie dorasta Panu Robertowi do pięt.
Bazar Olimpia, działający w Warszawie, od lat wzbudza niemałe kontrowersje. Zastrzeżenia są zarówno do warunków handlowych, jak i samego asortymentu. W ostatnią niedzielę odwiedziliśmy targowisko by przekonać się, ile prawdy tkwi w sensacyjnych doniesieniach na temat tego miejsca. To, co zobaczyliśmy, odjęło nam mowę.
Kotlety mielone z dodatkiem śledzia nie dla wszystkich będą zaskoczeniem. Regionalne danie jest pełne smaku i warte poznania. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane. Podajcie na obiad, a rodzina będzie zachwycona.
Ryby powinny często gościć na naszym stole. Są zdrowe, bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 i pełne wartości odżywczych. Jednak na jakim tłuszczu smażyć ryby? Jeden stanowczo odpada. Jest najgorszy, dowiedz się dlaczego.
Ceny nad polskim morzem przechodzą rewolucję. Nie chodzi jednak wcale o naciąganie klientów. Pewna para ze Szczecina podzieliła się z portalem fakt.pl swoimi spostrzeżeniami odnośnie jadłospisu na przestrzeni lat. Wśród ryb do łask zaczyna wracać…śledź.
Przepisów na pasztety powstało co niemiara. Wersje mięsne i warzywne występują we wszelkich wariantach smakowych. Czy wiecie jednak, że pyszny i aromatyczny pasztet możecie przyrządzić z wędzonej makreli? Mięciutki specjał rozpływa się w ustach i smakuje obłędnie.
Makrela wędzona jest bogata w kwasy omega-3, witaminy i minerały. Oprócz tego jest pyszna i można ją wykorzystać z powodzeniem w kuchni. Jednak ta smaczna ryba wciąż zbyt rzadko gości na stołach Polaków. Warto ją jeść, to samo zdrowie.
Ryba z frytkami jest popularnym posiłkiem w Wielkiej Brytanii. Jedna z dziennikarek postanowiła sprawdzić, jak jej cena wypada w porównaniu do oferty polskich kurortów. Z zaskoczeniem stwierdziła, że konieczność płacenia w funtach wcale nie oznacza, że na wyspach jest drożej.
Pasta z makreli to lubiany dodatek do kanapek, który urozmaica taką przekąskę. Jednak my polecamy pastę z dodatkiem warzywa, które nada tej paście wyjątkowego smaku. Ten pasuje doskonale do makreli. Będzie pysznie, spróbujcie.
Pstrąg to ryba, która doskonale nadaje się do grillowania. Wypełniona ziołowym masłem z odrobiną czosnku po upieczeniu będzie soczysta, aromatyczna i delikatna. Wykonanie jest niesamowicie proste, a posiłek przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym. Musicie spróbować.
Drożyzna nie omija żadnej gałęzi przemysłu spożywczego. Tym razem trafiło na sklep rybny na Pomorzu. Pod pewną klientką ugięły się nogi, kiedy usłyszała kwotę do zapłaty. Za wcale nie duże zakupy przyszło jej wysupłać niemal 100 złotych.
Izabela Janachowska wyjawiła niewygodną prawdę. Ekspertka ślubna skrytykowała pomysł, na który wpada coraz więcej młodych par. Na stołach podczas wesel coraz częściej pojawia się przygotowywany z surowej ryby tatar. Janachowska ostrzega, że jego zjedzenie może mieć przykre konsekwencje.
Ryby są uważane za bardzo zdrowy produkt spożywczy. Nie każdy jednak gatunek przyniesie nam tyle samo pożytku. Jednym z tych których powinniśmy za wszelką cenę unikać jest popularna niestety tilapia. W jej mięsie mogą kryć się szkodliwe dla zdrowia substancje.
„Kuchenne Rewolucje” Magdy Gessler już od lat wprowadzają spore zamieszanie w świat polskiej gastronomii. Taką kulinarną metamorfozę przeszła w 2013 roku restauracja „Beka” w Pucku. Czy wyszło to lokalowi na dobre? Co możemy zjeść w restauracji, której postanowiła pomóc Magda Gessler?
Od zawsze słyszymy zewsząd, że ryby są zdrowe i należy je jeść. Cóż z tego, gdy rybie mięso odstrasza mnogością ości? Na szczęście są gatunki, w których ta niedogodność zminimalizowana jest niemal do zera. Jedną z takich przyjaznych w jedzeniu ryb jest sum.
Biedronka słynie z korzystnych promocji. Jedna z klientek w ostatnim czasie ogromnie się rozczarowała, kupując w dyskoncie rybę. Gdy otworzyła opakowanie, jej oczom ukazał się niecodzienny widok.
Ryby są istotnym elementem zbilansowanej diety. Jednak Polacy wciąż jedzą ich zbyt mało. Warto jednak pamiętać, że nie wszystkie ryby są tak samo zdrowe dla ludzi. Niektóre należy omijać szerokim łukiem w sklepach. Których ryb nie należy kupować? Dokładnie wyjaśniamy.
Wędzony łosoś jest bardzo lubianym dodatkiem do potraw, mimo, że jego cena przyprawia o zawrót głowy. Świeży jest nieco tańszy i można w prosty sposób przygotować z niego odpowiednik łososia wędzonego na zimno. To bardzo proste, spójrz tylko na poniższy przepis.
Ryby są ważnym elementem diety. Nie wszystkie jednak gatunki służą nam tak samo dobrze. Dietetyk Bartek Kulczyński zdradził, jakie 9 rodzajów nie powinno nigdy trafić na nasz talerz. Lepiej zapamiętać te nazwy na przyszłość.
Mamy dla wszystkich smakoszy wspaniałą wiadomość. Na swoim własnych grillu możecie przygotować przepyszną, wędzoną rybę. Aby tego dokonać, konieczne jest nabycie specjalnych drewienek dedykowanych do wędzenia. Jak przygotować do tej czynności samą rybę, podpowiadamy w poniższym tekście.
Flądra jest cenną i smaczną rybą, na której jedzenie kusi się coraz mniej smakoszy. O wiele rzadziej wybierane mięso ma wiele zalet i stosunkowo niską cenę. Sprawdziliśmy, dlaczego warto po nie sięgać.
Czy w tych Czechach oszaleli? Na dziwaczny zwyczaj natknął się u naszych sąsiadów jeden z użytkowników TikToka. Do zamówionego w restauracji posiłku dostał wodę z plastrami cytryny podaną w misce. Relację od razu wrzucił do internetu.
Ryby są cenny elementem naszej diety. Zawierają w sobie mnóstwo cennych składników odżywczych. Te idealne proporcje mogą zostać jednak zaburzone przez wybranie nieprawidłowego tłuszczu do smażenia potrawy. Pamiętaj, aby nigdy nie używać w tym celu oleju słonecznikowego.
Nie ma w Polsce sklepu rybnego, w którym nie dostaniemy śledzi. Te popularne i przede wszystkim tanie ryby największym wzięciem cieszą się podczas świąt. O zdrowym źródle białka warto jednak pamiętać przez cały rok. Niezależnie od okazji najkorzystniejsze dla zdrowia są potrawy przyrządzone ze śledzi surowych, nieprzetworzonych.
Pasta z makreli jest świetnym dodatkiem do chleba. Większość osób przynajmniej raz przygotowywała ten przysmak w swojej kuchni. Nie każdy jednak zna tajny składnik, który warto uwzględnić w popularnym przepisie. Mowa tutaj o odrobinie kremowej kwaśnej śmietany.
Choć smażenie ryby nie wydaje się trudne, łatwo popełnić błędy, które sprawią, że danie będzie niesmaczne. Jednym z nich jest doprawianie na zbyt wczesnym etapie przyrządzania. Szczególnie ostrożnym trzeba być podczas używania soli. Zdradzamy wskazówki, które podniosą jakość waszych potraw.