Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ser

Ser

Mleko i sok z cytryny
09.02.2023 22:15 Podgrzej mleko i wlej sok z cytryny. Po chwili nie uwierzysz własnym oczom

Zapomnij o gotowym produkcie. Twaróg zrobisz samodzielnie w domu z kilku podstawowych składników. Po 4 godzinach ser będzie gotowy do jedzenia. Podaj go ze świeżym pieczywem, szczypiorkiem i ulubionymi warzywami. Poznaj przepis na domowy twarożek. Przepis na domowy twarożek jest bardzo prosty i przygotujesz go błyskawicznie. Potrzebujesz jedynie mleka, soku z całej cytryny i łyżeczki soli. Ser, który wytrąci się podczas podgrzewania, koniecznie odciśnij z nadmiaru wody i dociąż, a dopiero później wstaw do lodówki.Nie każde mleko nadaje się do przygotowania twarogu. Zrezygnuj z mleka UHT w kartonie. Biały ser będzie najsmaczniejszy, kiedy przyrządzisz go z jak najbardziej świeżego mleka, czyli mleka niepasteryzowanego. Wtedy też szybko mleko się zsiądzie, a ser oddzieli.Przepis na domowy twarożek jest przepisem podstawowym. Ser możesz wzbogacić np. o pokrojone, czarne lub zielone oliwki, ulubione zioła lub suszone pomidory. Wystarczy, że masę z zsiadłego mleka przełożysz dodatkami. Taki ser będzie idealny na pożywne śniadanie.

Kolacja na Walentynki
09.02.2023 11:07 Cichopek i Kurzajewski pokazali, jak robią prostą kolację. Doskonała inspiracja na Walentynki

Szukacie pomysłu na kolację na Walentynki? Proste grzanki z pieczonymi pomidorami zaproponowane przez Katarzynę Cichopek i Macieja Kurzajewskiego z pewnością przypadną Wam do gustu. Ich przygotowanie jest niesamowicie proste, a aromat nieziemski. Musicie spróbować.Najprostsze dania często są najsmaczniejsze. Grzanki z dodatkiem aromatycznego sera koziego i zapieczonych wraz z czosnkiem i bazylią pomidorków, pokazane przez Katarzynę Cichopek i Macieja Kurzajewskiego są doskonałym tego przykładem. Wykonacie je w kilka chwil, a będą bajecznie pyszne. Warto skosztować.

Pierogi ruskie Magdy Gessler
05.02.2023 10:52 Wszyscy pytają o przepis na pierogi ruskie Magdy Gessler. Czym się wyróżniają?

Lubicie pierogi ruskie? Zdaniem wielu osób danie przygotowane z przepisu Magdy Gessler jest najlepsze. Receptura restauratorki jest prosta i pomija smażoną cebulę w farszu, co niejednego smakosza może zdziwić, lecz warto ją wypróbować. Wrażenia będą niezapomniane. Pierogi ruskie muszą składać się z delikatnego ciasta, gładkiego purée z ziemniaków i dobrej jakości twarogu. Dodawana przez niektórych smażona cebula, choć smaczna i aromatyczna, według Magdy Gessler nie jest konieczna. Warto przygotować te pierogi, by sprawdzić.

oponki serowe
29.01.2023 15:05 Biją na głowę faworki i pączki. Serowe oponki królują w karnawale

Oponki serowe są jednym z typowo karnawałowych przysmaków. Ze względu na dość łatwe i szybkie przygotowanie stanową naprawdę dużą konkurencję dla pączków i faworków. Jeśli więc macie pod ręką trochę twarogu, bez trudu przygotujecie ten rarytas w kilka chwil. Podstawowym składnikiem oponek jest biały ser. To właśnie on nadaje wypiekowi przyjemnej wilgotności. Oponki są puszyste i miękkie, dzięki dodatkowi sody oczyszczonej. Nie wymagają więc oczekiwania na wyrastanie, tak jak się to dzieje w przypadku ciasta na pączki. Aby specjał wchłaniał mniej tłuszczu koniecznie dodajcie do niego trochę octu lub spirytusu. Wielką zaletą oponek jest nie tylko fakt, że robi się je szybko i łatwo. Dzięki dodatkowi twarogu, wypiek długo też pozostaje świeży. Nie wysycha, tak szybko, jak pączki czy faworki. Z powodzeniem możecie więc przygotować je od razu na dwa dni.

Szybki obiad z sera
24.01.2023 21:48 Wzięła ser i w 10 minut zrobiła szybki obiad. Jest pyszny i kosztuje grosze

Tani obiad w 10 minut? Z żółtego sera przygotuj kotlety w złocistej panierce. Kotlety podaj z ulubionymi dodatkami. Ser smażony jest pyszną alternatywą dla mięsa. Jest również o wiele tańszy, więc całe danie przygotujesz za grosze.Na profilu kuchennykodeks na TikToku możemy znaleźć wiele ciekawych i szybkich przepisów na pyszne dania obiadowe i nie tylko. Ostatnio Kinga opublikowała film, na którym robi kotlety z żółtego sera. Tani obiad za grosze będzie gotowy w 10 minut.Smażony ser żółty w złocistej panierce jest świetną alternatywą dla tradycyjnych koletów z mięsa. Ser z zewnątrz jest chrupiący, po przekrojeniu jest lejący i dosłownie rozpływa się w ustach. Przygotowanie kotletów z żółtego sera jest bardzo proste i nie wymaga dużego nakładu czasu i pracy.Ser w panierce jest pomysłem na tani obiad dla całej rodziny. Kotlety z sera podasz z ziemniakami lub pieczonymi warzywami i ulubioną surówką. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z profilu kuchennykodeks na TikToku.

Czy można zamrozić sernik?
24.01.2023 14:27 Czy można zamrozić sernik? Tak, ale jest jeden warunek, koniecznie go przestrzegaj

Czy sernik można zamrozić? Wszystko zależy od sposobu jego przyrządzenia i składu. Desery z dodatkiem kremów czy galaretek nie mogą trafić do chłodziarki. Podpowiadamy, na co jeszcze zwrócić uwagę, by po czasie przysmak smakował dobrze.Mrożenie deserów nie należy do częstych, choć w wielu przypadkach jest to świetny sposób na przedłużenie ich świeżości. W przypadku sernika sprawa nie jest jednak prosta i oczywista. Są takie wersje ciasta, których zamrożenie skończy się fatalnie.

Zjedli obiad w barze mlecznym w Zakopanem. Wydali jednoznaczną opinię
22.01.2023 13:20 Zjedli obiad w barze mlecznym w Zakopanem. Wydali jednoznaczną opinię

Ceny posiłków w restauracjach i karczmach, zwłaszcza w turystycznych miejscowościach, przyprawiają nieraz o zawrót głowy. Klaudia i Michał na swoim kanale na YouTube postanowili zjeść obiad w mlecznym barze w Zakopanem nieopodal Krupówek. Jaki wydali werdykt? Czy jedzenie im smakowało? Na kanale Check In - Klaudia i Michał na YouTube, para zamieszcza filmiki, na których recenzuje jedzenie z restauracji i barów mlecznych. Dzielą się swoją opinią na temat cen i smaku zamówionych dań. To właśnie z tego kanału pochodzą zdjęcia i materiał wykorzystany w artykule.W jednym z odcinków Klaudia i Michał odwiedzili zakopiański bar mleczny, który znajduje się blisko Krupówek. Para zamówiła między innymi kwaśnicę, żurek, pierogi i oscypka z żurawiną. Ile zapłacili za obiad w mlecznym barze w Zakopanem? Czy dania im smakowały?Bary mleczne są o wiele tańsze od restauracji i karczm, szczególnie w miejscowościach turystycznych, jak Zakopane. Znana para youtuberów podzieliła się swoimi wrażeniami z wizyty w Regionalnym Barze Mlecznym. Bar ten ma bardzo dobre opinie na stronach kulinarnych.

domowy ser
20.01.2023 09:02 Już nigdy nie kupisz go w sklepie. W 30 minut zrobisz własny ser. Wystarczą 2 składniki

Kupne produkty spożywcze coraz częściej i chętniej zastępujemy własnoręcznie wykonanymi wyrobami. Wynika to z rosnącej świadomości w kwestii żywienia. Okazuje się, że w zaciszu własnej kuchni bez trudu można przygotować także domowy ser żółty. W tym celu potrzebujesz twarogu i mleka.Ser żółty kupowany w sklepie nie zawsze ma jasny i pewny skład. Na szczęście nie musi to już być Twoim zmartwieniem. Przygotuj własny domowy ser i nie martw się podejrzanymi dodatkami. To prosty, pyszny i niedrogi sposób.Składniki domowego sera możesz dowolnie modyfikować. Dołóż zioła, suszoną paprykę lub aromatyczny czosnek. Ten sam przepis na każdym razem może dać zaskakująco smaczne rezultaty. To świetna baza do eksperymentów.

kotlety mielone
17.01.2023 15:52 Musisz chociaż raz w życiu spróbować kotletów po holendersku. O niebo lepsze od mielonych i schabowych

Kotlety po holendersku swoje korzenie mają...w Czechach! To właśnie nasi sąsiedzi wpadli na genialny pomysł łączenia mięsa z przyprawami i tartym żółtym serem. Kotlety mielone przygotowane z takiej mieszanki charakteryzują się rewelacyjnym smakiem i delikatną tekturą. Spróbuj raz, a będziesz wracać do tego przepisu regularnie.Czeska kuchnia słynie z intensywnego doprawiania potraw. Nie inaczej jest w przypadku kotletów po holendersku. W spisie produktów nie może zabraknąć czosnku i suszonej papryki. Gorąco zachęcamy do kosztowania.

Włoski sernik karnawałowy
14.01.2023 22:40 Włoski sernik karnawałowy zachwyca smakiem. Zapomnij o twarogu, wybierz inny serek

Włoski sernik karnawałowy pachnie i smakuje obłędnie. Do masy serowej z ricotty dodaje się cytrusy i wanilię, a zagotowana z mlekiem semolina sprawia, że nabiał staje się kremowy. Jego delikatność zachwyci was od pierwszego kęsa. Musicie spróbować.Lekki włoski sernik na bazie ricotty i semoliny wypiekany jest zazwyczaj w karnawale lub nawet bliżej świąt wielkanocnych. Pyszne ciasto o waniliowo-pomarańczowej nucie ciasto różni się konsystencją od dobrze nam znanych deserów z nabiału.Migliaccio — bo tak nazywa się ten deser — ma konsystencję odrobinę przypominająca budyń, lecz nie jest tak rozpływający się, jak sernik baskijski. Przygotowuje się go bez spodu, a podaje oprószonego cukrem pudrem. Włosi często dodają do masy również likier limoncello, lecz i bez niego deser będzie doskonały.

deska serów
12.01.2023 17:43 Kuroń pokazał, jak zrobić idealną deskę serów. 3 zasady są kluczowe

Deska serów jest wykwintnym i eleganckim sposobem zaserwowania zimnej przekąski. Wbrew pozorom do jej stworzenia nie wystarczy losowe pokrojenie i rozłożenie kilku rodzajów serów. Przygotowanie tej przystawki rządzi się określonymi zasadami, które przybliżył Jakub Kuroń. Warto się z nimi zapoznać.Znany kucharz, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego profilu na portalu Instagram, podkreśla, że w desce serów liczą się 3 żelazne zasady. Pierwsza to krojenie wszystkich serów od razu po wyjęciu z lodówki, dzięki czemu łatwiej będzie nadać im odpowiedni kształt. Druga mówi o sposobie krojenia poszczególnych gatunków- sery pleśniowe w trójkąty, sery twarde w słupki a sery miękkie w większą kostkę. Trzecia wymaga trzymania deski serów w temperaturze pokojowej przynajmniej na godzinę przed podaniem, dzięki czemu wszystkie sery będą miały szansę uwolnić swoje aromaty. Do stworzenia idealnej deski serów najlepiej wybrać kilka ich gatunków, aby zachować różnorodność. Dozwolone, a nawet wskazane jest mieszanie ze sobą serów nie tylko o różnej konsystencji, ale też różnego pochodzenia. Na desce nie powinno zabraknąć owoców, zarówno świeżych jak i suszonych, oraz bakalii. Do tej przystawki pasuje także pesto, miód, konfitura oraz oliwki.

Dlaczego warto zblendować serek wiejski?
10.01.2023 14:03 Dlaczego warto zblendować serek wiejski? Nowatorski trik podbija Internet

Lubicie serek wiejski, ale przeszkadza wam jego konsystencja? Zróbcie podobnie, jak jedna z tiktokerek. Dziewczyna zmiksowała produkt, korzystając z blendera i uzyskała gładki i niesamowicie kremowy serek idealnie nadający się do kanapek i deserów.Znana z publikowania porad dietetycznych i wskazówek ułatwiających gotowanie tiktokerka pokazała patent na przygotowanie pysznej wersji serka wiejskiego. Dzięki jednej prostej czynności będziecie mogli z łatwością rozsmarować go na pieczywie. Główną rolę do odegrania ma blender.

kotlety schabowe
06.01.2023 17:22 Rozpływające się w ustach kotlety schabowe pod serową pierzynką. Obiadowy hit w doskonałym wydaniu

Kotlety schabowe nie muszą być nudne. Wystarczy odrobina inwencji, aby wyczarować z nich zupełnie nowe danie. Skosztuj koniecznie bajecznych kotletów schabowych pod pierzynką z sera. Cała rodzina straci dla nich głowę.Przygotowanie tych niebanalnych kotletów schabowych jest bardzo prostą sprawą. Dzięki pieczeniu mięsa w piekarniku zajmie to nawet mniej czasu, niż smażenie. Smakowitą pierzynkę możesz modyfikować według własnego uznania i dodać do niej ulubione składniki. Te kotlety schabowe to po prostu niebo w gębie.

sałatka z serem feta
05.01.2023 19:34 Obłędna sałatka z serem fetą i słodkimi "skwarkami". Nietypowe połączenie smaków zachwyci każdego

Prezentujemy niezwykły przepis na apetyczną sałatkę z serem feta. Tajemnica jej smaku tkwi w słodkich "skwarkach". Przyrządza się je z mieszanki pestek uprażonych z masłem i cukrem. Gwarantujemy, że to danie zniknie ze stołu w mgnieniu oka.Słodki smak sałatki z serem feta równoważony jest przez bardzo wyraziste dodatki. W potrawienie może zabraknąć czerwonej cebuli, octu oraz czosnku. Do tego chrupiąca sałata oraz soczyste pomidorki koktajlowe. To połączenie daje prawdziwą eksplozję smaków.

pasta z ogórkami kiszonymi
02.01.2023 21:51 Hitowa pasta z białym serem i ogórkami kiszonymi. Bije na głowę wszystkie kupne

Masz zapas ogórków kiszonych? Znamy doskonały sposób na ich smaczne zagospodarowanie. Wymieszaj je z twarogiem i wyczaruj pyszną pastę na kanapki. Kiszone warzywa oraz kremowy biały ser pasują do siebie idealnie.Ogórki kiszone są bardzo lubianym i popularnym produktem. Można spożywać je na rozmaite sposoby. Pasta kanapkowa z ogórkami kiszonymi jest jednym z mniej znanych. Gwarantujemy, że to pyszne połączenie totalnie Cię zaskoczy.

carpaccio z buraków
31.12.2022 17:38 Zapomnij o mięsie. Ekspresowe carpaccio zrobisz z popularnego warzywa

Carpaccio z buraków jest wyśmienitą zimną przekąską. W porównaniu do swojego mięsnego odpowiednika, dłużej zachowa świeżość, a do tego trafi w gusta wszystkich gości. Wykwintne danie z dodatkiem wyrazistych składników będzie ozdobą każdego stołu.Do przyrządzenia carpaccio z buraków najlepiej użyć kupnych gotowanych warzyw. Dzięki temu zaoszczędzimy czas oraz energię na gotowanie czy pieczenie. W taki sposób potrawę możesz przygotować nawet w 20 minut. To doprawdy imponujący wynik.

smażone pieczarki
30.12.2022 04:00 Obtocz pieczarki w chrupiącej panierce i wrzuć na patelnię. Sylwestrowi goście je pokochają

Smażone pieczarki w złocistej panierce stanowią smakowity kąsek. Doskonale sprawdzą się podczas sylwestrowej imprezy. Smakowite grzybki z dodatkiem ciągnącego sera po prostu rozpływają się w ustach. Spróbuj, a nie zawiedziesz się.Przygotowanie smażonych pieczarek jest bardzo proste. Wystarczy nadziać je serem, opanierować i usmażyć. Do tego przepisu potrzebne są jedynie kapelusze grzybów. Nóżki możesz wykorzystać do zupy, sosu lub zapiekanki.

Z parówek i kilku podstawowych składników zrobisz najlepszą przekąskę. Sylwestrowy specjał rodem z USA
29.12.2022 21:42 Z parówek i kilku podstawowych składników zrobisz najlepszą przekąskę. Sylwestrowy specjał rodem z USA

Corndog jest świetną przekąską na Sylwestra i na każdą imprezę. Amerykańska przekąska będzie hitem każdego spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Danie z parówki i sera smażone w cieście naleśnikowym zniknie z talerzy błyskawicznie.Przekąski z parówek zwykle przygotowujemy z ciasta francuskiego i zapiekamy z serem w piekarniku. Jeśli masz ochotę na parówki w zupełnie innej wersji, koniecznie przyrządź je według poniższego przepisu. Parówki w amerykańskim stylu będą hitem każdej imprezy.Do przygotowania ciasta naleśnikowego na parówki, wykorzystaj mąkę pszenną i kukurydzianą. Mąka kukurydziana jest składnikiem, który wzmocni smak całego dania. Parówki nadziewaj na patyczki do szaszłyków razem z podłużnym kawałkiem sera. Amerykańska przekąska nie ma sobie równych.Corndogi muszą być smażone na głębokim oleju. Do smażenia wybierz olej rzepakowy o wysokiej temperaturze dymienia. Parówki smaż przez 3- 4 minuty, aż ciasto stanie się złociste. Przekąskę przełóż na chwilę na ręcznik papierowy i podaj na ciepło z ketchupem i musztardą.

Ekspresowe roladki z tortilli. Najłatwiejsza przekąska na Sylwestra
28.12.2022 15:33 Ekspresowe roladki z tortilli. Najłatwiejsza przekąska na Sylwestra

Sylwester zbliża się wielkimi krokami. Jeśli planujesz przygotowanie imprezy dla najbliższych, koniecznie przygotuj błyskawiczną przekąskę z meksykańskich placków. Roladki z tortilli z serkiem kanapkowym, warzywami i szynką błyskawicznie znikną ze stołu.Do przygotowania roladek z tortilli wykorzystasz ulubione składniki i serki kanapkowe. Moją ulubioną wersją są tortille z ogórkami konserwowymi, papryką czerwoną i serkiem z ziołami. Do placków dodaję również szynkę drobiową i mieszankę sałat. Roladki przygotujesz również z serkiem śmietankowym, chrzanowym, ze szczypiorkiem. Do roladek możesz dodać również paprykę konserwową, pieczarki marynowane, oliwki i wiele innych warzyw. Ważne jest to, żeby wszystkie składniki były pokrojone w słupki lub małe, cienkie kawałki, żebyś szybko zawinęła cały placek i żeby roladki się nie rozwarstwiły.Roladki z tortilli po zawinięciu dociśnij delikatnie, żeby brzegi placka dobrze się zlepiły. Tutaj ważną rolę odgrywa serek kanapkowy. Musisz posmarować nim całą tortillę, włącznie z brzegami. Inaczej placek nie będzie miał odpowiedniej formy i zepsuje się podczas krojenia.

Racuchy na serku homogenizowanym
26.12.2022 20:41 Nie kefir, nie mleko lub maślanka. Najlepsze racuchy zrobisz na innym składniku

Racuchy na serku homogenizowanym spodobają się nie tylko dzieciom. Są zdecydowanie lżejsze niż przyrządzane na bazie maślanki czy kefiru odpowiedniki, a przy tym mają niesamowity waniliowy aromat. Musicie spróbować.Jeśli nie wiecie co podać na śniadanie, a macie ochotę na szybki, ciepły posiłek na słodko, racuchy z serka homogenizowanego będą idealne. Ich przygotowanie wymaga jedynie starannego wymieszania składników i usmażenie przysmaku. Warto skosztować — syci na długo.

Świąteczna sałatka z burakami. Smaczna i efektowna, będzie prawdziwą ozdobą stołu
26.12.2022 07:44 Świąteczna sałatka z burakiem. Smaczna i efektowna, będzie prawdziwą ozdobą stołu

Szukasz pomysłu na świąteczną sałatkę? Wykorzystaj buraki, gruszki i pomarańcze, a przygotujesz pyszną i niezwykle apetyczną przekąskę. Koniecznie polej ją sosem na bazie miodu i octu balsamicznego, a będzie smakować lepiej niż z restauracji. Do sałaki z burakami dodaj mieszankę sałat. Gorąco polecam mieszankę z roszponką. Roszponka jest delikatna w smaku i świetnie łączy się z resztą składników. Smak sałatki wzbogacony jest również o orzechy włoskie. Orzechy przyrumień na suchej patelni, efekt zachwyci każdego.Sałatka z burakami jest sałatką, do której doskonale pasuje kozi ser. Jeśli nie przepadasz za jego smakiem, możesz zamienić go na ser feta lub na białą mozzarellę. Te dwa rodzaje serów równie dobrze połączą się z resztą składników i z aromatycznym sosem, który jest przysłowiową wisienką na torcie.Sos do sałatki z burakami przygotuj wcześniej, żeby składniki dobrze się przegryzły. Sos na bazie miodu, octu balsamicznego, oliwy z oliwek i musztardy doda sałatce charakteru i sprawi, że całe danie będzie totalnym hitem na świątecznym stole.

pieczarki
25.12.2022 12:59 Pieczarki w chrupiącej panierce. Wyjątkowa świąteczna przekąska

Chrupiące pieczarki smażone w cieście wyśmienicie sprawdzą się na rozmaite okazje. Jako danie bezmięsne, bez trudu odnajdą się również na świątecznym stole. Najlepiej smakują podane na ciepło. Z tego względu warto przyrządzić je tuż przed zaserwowaniem lub przygotować z wyprzedzeniem, a następnie odgrzać w piekarniku.Do przygotowania świątecznych chrupiących pieczarek potrzeba zaledwie kilku składników. Najprawdopodobniej większość, o ile nie wszystkie, masz już w swojej lodówce. Ten przepis jest bardzo prosty w wykonaniu, a smakuje wyśmienicie. Koniecznie daj się skusić.

Sernik Bożeny Dykiel nie ma sobie równych. Co za smak
19.12.2022 19:11 Sernik Bożeny Dykiel nie ma sobie równych. Co za smak

Bożena Dykiel zdradziła prostą recepturę na świąteczny sernik, który zawsze się udaje. Po upieczeniu ciasto jest puszyste, doskonale wyrośnięte, nie opada i nie pęka. Sernik z rodzynkami jest obowiązkowym ciastem na Boże Narodzenie.Bożena Dykiel w autorskiej książce pt. ,,Pyszne ciasta domowe" podzieliła się swoimi przepisami na wyśmienite ciasta i desery dla całej rodziny. To właśnie z tej książki pochodzi przepis wykorzystany w artykule. Przepis aktorki na sernik jest niezwykle prosty, a ciasto wychodzi puszyste i delikatne za każdym razem.Sernik Bożeny Dykiel przygotujemy naprawdę błyskawicznie. Wystarczy, że zmielimy twaróg i wymieszamy go z resztą składników. Aktorka do sernika dodaje namoczone rodzynki. Smak ciasta możemy dodatkowo wzmocnić skórką tartą z pomarańczy, którą dodajemy pod sam koniec przygotowywania masy.Sernik możemy upiec bez żadnego spodu. Możemy upiec lekki podpiek lub wyłożyć blachę herbatnikami. Świetnym pomysłem na spód do sernika są również pokruszone herbatniki wymieszane z roztopionym masłem. Sernik po upieczeniu możemy udekorować cukrem pudrem lub domową polewą czekoladową.

Sernik Roberta Makłowicza
13.12.2022 18:27 Makłowicz piecze sernik, tak jak nasze prababki. Wkłada wyjątkowy składnik

Sernik jest jednym z częściej wybieranych świątecznych ciast. Robert Makłowicz pokazał ostatnio swój patent na zachowanie wilgoci. Podobnie, jak niejedna dawna kucharka, dodaje do masy trochę purée ziemniaczanego. Dzięki temu ciasto wychodzi delikatne. Spróbujecie?Dodawanie ziemniaków do sernika może wydać się dziwne. Robert Makłowicz wyjaśnił jednak dlaczego zdecydował się na nietypowy składnik:- Ziemniaki sprawiają, że rzecz, do której są dodane, zachowuje wilgoć. Więc to będzie wilgotny, puszysty sernik - wyjawia Robert Makłowicz w materiale wideo.Ciasto, które pysznie rozpływa się w ustach zawsze znajdzie amatorów. Zwłaszcza gdy zaserwujemy je z pysznym musem wiśniowym zaproponowanym przez kucharza. Nikt się nie oprze takiej słodyczy.

Kuroń zdradził, co dodaje do swoich wigilijnych pierogów ruskich. Takiego składnika nikt by się nie spodziewał
13.12.2022 08:47 Kuroń zdradził, co dodaje do wigilijnych pierogów ruskich. 1 składnika nikt by się nie spodziewał

Jakub Kuroń przyrządza kultowe pierogi ruskie inaczej niż wszyscy. Do farszu dodaje intensywny ser pleśniowy typu lazur. Ser doskonale podkreśla smak pozostałych składników. Wigilijne pierogi polane okrasą z cebuli i masła znikną błyskawicznie.Jakub Kuroń wystąpił gościnnie w filmie na kanale Joanny Przetakiewicz na Instagramie. Znany kucharz wraz z projektantką mody pokazali, jak przyrządzić wyśmienite pierogi ruskie z niecodziennym dodatkiem. Przepis na pierogi wykorzystany w tym artykule pochodzi z kanału joannaprzetakiewicz na Instagramie.Niektórzy ciasto na pierogi przygotowują z jajkiem. Inni dodają letnią wodę, olej rzepakowy lub wyrabiają masę wyłącznie z mąki, wody i odrobiny soli. Jakub Kuroń do ciasta dodaje roztopione masło i odrobinę mleka. Ciasto po wyrobieniu musi odpocząć w lodówce. Jest elastyczne i sprężyste.Tradycyjnie pierogi ruskie przygotowujemy z twarogu, ziemniaków i cebuli. Do farszu możesz wykorzystać również ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia, wtedy nic się nie zmarnuje. Cebulę, twaróg i ziemniaki mielimy i doprawiamy solą i pieprzem. Kuroń dodaje jeszcze jeden składnik - ser lazur.Ser z niebieską lub zieloną pleśnią jest intensywny w smaku, jednak niewielka ilość dodana do farszu doskonale podkreśla smak pozostałych składników. Pierogi ruskie z lazurem będą totalnym hitem na wigilijnym stole. Cała rodzina będzie zachwycona.

Makaron marioli bojarskiej-ferenc
11.12.2022 16:33 Sycący makaron z warzywami Marioli Bojarskiej - Ferenc. Prosto i smacznie

Mariola Bojarska- Ferenc od lat inspiruje swoimi zdrowymi, a przy tym pysznymi pomysłami na posiłek. Tym razem podzieliła się sposobem na pożywny jesienny obiad. Jej bogaty w warzywne dodatki makaron otoczony aksamitnym sosem skusi niejednego amatora dobrego jedzenia. Ten smak wprost zachwyca.Makaron popularnej trenerki, dzięki dużej zawartości warzyw dostarcza do naszego organizmu błonnik, żelazo oraz witaminę C. Te składniki warto docenić zwłaszcza podczas obecnie panujących chłodów. Niezwykły aromat dania jest zaś zasługą przypraw, a także sera typu parmezan. Obok tego dania nie można przejść obojętnie.

pierogi po góralsku
09.12.2022 13:45 Zapomnij o pierogach ruskich. Góralska wersja bije je na głowę. Spróbujesz i nam podziękujesz

Polacy ukochali smak ruskich pierogów. Nawet to pyszne danie da się jednak przebić. Jeśli lubisz ruskie, to pokochasz smak pierogów po góralsku. Swoją niezwykłą nutę zawdzięczają dodatkowi wędzonego oscypka.Zaskakujące pierogi po góralsku sprawdzą się przy wielu okazjach. Można zrobić je na codzienny obiad lub uświetnić nimi świąteczny stół. Przygotowanie smakowitego farszu jest przy tym banalnie proste. Wystarczą do tego dosłownie 3 składniki.

Farsz do pierogów wigilijnych
06.12.2022 14:29 Nie z grzybów, nie z kiszonej kapusty. Pyszny farsz do wigilijnych pierogów zrobisz z innego składnika

Farsz do pierogów wigilijnych nie musi składać się z kapusty i grzybów. Równie smaczny, świąteczny rarytas uzyskamy, wykorzystując kaszę gryczaną. Jest zdrowa, lekka i sycąca, a przygotowanie pierogów z jej dodatkiem jest bardzo proste. Spróbujecie? Dobre nadzienie do pierogów jest bardzo ważne. Musi być zarówno odpowiednio skomponowane, jak i właściwie przyprawione. Bazując na kaszy gryczanej, jesteśmy w stanie przygotować jarską, odpowiednią na wigilijną kolację, wersję farszu. Nie dodamy ani grama kapusty czy grzybów, a będzie pysznie.