Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami. Na widok słońca za oknem zaczynamy snuć fantazje na temat pierwszego w tym sezonie grilla. Poza mięsem obowiązkowym punktem podczas takiej wyżerki są rozmaite sałatki. Przy najbliższej okazji wypróbujcie tę z arbuzem i serem feta, a prędko nie wrócicie do innych przepisów.
Jajecznica może być jeszcze lepsza. Dodając do jajek wędzony twaróg, uzyskamy niesamowicie sycące i aromatyczne danie. Wykonanie jest bardzo proste, a będzie idealne o poranku. Spróbujecie?
Skyrnik jest prostszą w przygotowaniu alternatywą dla klasycznego wypieku z twarogu. Zrobienie wysokobiałkowego deseru wymaga zaledwie kilku składników, a efekty zachwycają. Musicie spróbować.
Sernik jest świątecznym klasykiem. Prosty i smaczny przepis Bożeny Dykiel pomoże wam przygotować wypiek tak delikatny, jak nigdy wcześniej. Musicie spróbować — domownicy zachwycą się nim już od pierwszego kęsa.
Polacy kochają pizzę pod każdą postacią. Nie w każdym lokalu jednak możemy trafić na smaczne danie tego typu. Boleśnie przekonał się o tym youtuber, który w daniu typu deep dish utopił 150 zł. Jego mina mówi sama za siebie.
Racuchy to doskonały pomysł na podwieczorek lub kolację. Uwielbiają je dorośli i dzieci. Z dodatkiem jabłek, posypane cukrem pudrem smakują rewelacyjnie. By jednak były nie tylko smaczne, ale też wartościowe, proponujemy dodać do ciasta trochę rozgniecionego twarogu. Nie będzie wyczuwalny w plackach, a znacznie podniesie ich wartość odżywczą.
Idealny sernik powinien być aksamitny i delikatny. Dobrze też by nie pękał w czasie pieczenia, bo wtedy o wiele łatwiej kroić go na kawałki i lepiej prezentuje się na stole. Co jednak możemy zrobić, by uniknąć takiego defektu? Sekretem powodzenia jest odpowiednio przygotowana piana z białek.
Po ser sięga wielu smakoszy. Parmezan jednak nie jest wybierany zbyt często. Choć nie należy do tanich, zdecydowanie warto włączyć go do swojej diety. Oprócz niesamowitego smaku dostarczy nam wielu cennych składników. I to już w niewielkiej porcji.
Szukasz inspiracji na pyszne śniadanie albo na drugie śniadanie do pracy? Wypróbuj patent Tomasza Strzelczyka. Jego nadziewane rogale biją na głowę niejedną potrawę. Są przy tym szybkie i proste do zrobienia.
Zapomnij o frytkach i chipsach. Mamy sposób na znacznie zdrowszą chrupiącą przekąskę. Obtocz pieczarki w panierce i przemień je w złociste apetyczne kuleczki. Idealnie smakować będą podane z ulubionymi sosami lub zwyczajnie ketchupem.
Stokrotka staje w szranki z największymi dyskontami. Kusi klientów promocjami i programem lojalnościowym. Aplikacja “Nasza Stokrotka” umożliwia robienie zakupów w bardziej atrakcyjnych cenach. Czy zdążyliście już ją zainstalować?
Smażony ser jest nie lada rarytasem. Tomasz Strzelczyk pokazał, jak można go przygotować, wykorzystując twaróg. Specjał nie wszystkim jest znany, a zdecydowanie warto go skosztować. Bije na głowę sery pleśniowe.
Szukasz pomysłu na szybką i pyszną przekąskę? Proponujemy niezwykle smaczne pieczarki faszerowane. Nadzienie do nich zrobisz z 4 prostych składników, a efekt przerośnie najśmielsze oczekiwania. Takie małe danie sprawdzi się nawet na domówce. Przygotuj je wcześniej i wstaw do piekarnika na 15 minut. Pieczarki faszerowane są pyszną przekąską dla całej rodziny, a także dla gości. Możesz podać je również do obiadu, zimnej płyty, sałatki lub potraw z grilla. Pieczarki posmakują każdemu. Są miękkie, pełne smaku i aromatu.Do przygotowania najlepszego nadzienia na pieczarki faszerowane potrzebujesz trzonków z pieczarek, cebuli, bułki tartej i sera żółtego. To podstawowe składniki, dzięki którym całe danie nabierze fantastycznego smaku.Kluczowe są również dodatki do farszu, które podkreślają aromat całej potrawy. Czosnek, natka pietruszki i masło są absolutnie niezbędne, aby wydobyć ze składników nadzienia to, co najlepsze. Poznaj przepis na pieczarki faszerowane. Przygotujesz je błyskawicznie.
Zapomnij o gotowym produkcie. Twaróg zrobisz samodzielnie w domu z kilku podstawowych składników. Po 4 godzinach ser będzie gotowy do jedzenia. Podaj go ze świeżym pieczywem, szczypiorkiem i ulubionymi warzywami. Poznaj przepis na domowy twarożek. Przepis na domowy twarożek jest bardzo prosty i przygotujesz go błyskawicznie. Potrzebujesz jedynie mleka, soku z całej cytryny i łyżeczki soli. Ser, który wytrąci się podczas podgrzewania, koniecznie odciśnij z nadmiaru wody i dociąż, a dopiero później wstaw do lodówki.Nie każde mleko nadaje się do przygotowania twarogu. Zrezygnuj z mleka UHT w kartonie. Biały ser będzie najsmaczniejszy, kiedy przyrządzisz go z jak najbardziej świeżego mleka, czyli mleka niepasteryzowanego. Wtedy też szybko mleko się zsiądzie, a ser oddzieli.Przepis na domowy twarożek jest przepisem podstawowym. Ser możesz wzbogacić np. o pokrojone, czarne lub zielone oliwki, ulubione zioła lub suszone pomidory. Wystarczy, że masę z zsiadłego mleka przełożysz dodatkami. Taki ser będzie idealny na pożywne śniadanie.
Szukacie pomysłu na kolację na Walentynki? Proste grzanki z pieczonymi pomidorami zaproponowane przez Katarzynę Cichopek i Macieja Kurzajewskiego z pewnością przypadną Wam do gustu. Ich przygotowanie jest niesamowicie proste, a aromat nieziemski. Musicie spróbować.Najprostsze dania często są najsmaczniejsze. Grzanki z dodatkiem aromatycznego sera koziego i zapieczonych wraz z czosnkiem i bazylią pomidorków, pokazane przez Katarzynę Cichopek i Macieja Kurzajewskiego są doskonałym tego przykładem. Wykonacie je w kilka chwil, a będą bajecznie pyszne. Warto skosztować.
Lubicie pierogi ruskie? Zdaniem wielu osób danie przygotowane z przepisu Magdy Gessler jest najlepsze. Receptura restauratorki jest prosta i pomija smażoną cebulę w farszu, co niejednego smakosza może zdziwić, lecz warto ją wypróbować. Wrażenia będą niezapomniane. Pierogi ruskie muszą składać się z delikatnego ciasta, gładkiego purée z ziemniaków i dobrej jakości twarogu. Dodawana przez niektórych smażona cebula, choć smaczna i aromatyczna, według Magdy Gessler nie jest konieczna. Warto przygotować te pierogi, by sprawdzić.
Oponki serowe są jednym z typowo karnawałowych przysmaków. Ze względu na dość łatwe i szybkie przygotowanie stanową naprawdę dużą konkurencję dla pączków i faworków. Jeśli więc macie pod ręką trochę twarogu, bez trudu przygotujecie ten rarytas w kilka chwil. Podstawowym składnikiem oponek jest biały ser. To właśnie on nadaje wypiekowi przyjemnej wilgotności. Oponki są puszyste i miękkie, dzięki dodatkowi sody oczyszczonej. Nie wymagają więc oczekiwania na wyrastanie, tak jak się to dzieje w przypadku ciasta na pączki. Aby specjał wchłaniał mniej tłuszczu koniecznie dodajcie do niego trochę octu lub spirytusu. Wielką zaletą oponek jest nie tylko fakt, że robi się je szybko i łatwo. Dzięki dodatkowi twarogu, wypiek długo też pozostaje świeży. Nie wysycha, tak szybko, jak pączki czy faworki. Z powodzeniem możecie więc przygotować je od razu na dwa dni.
Tani obiad w 10 minut? Z żółtego sera przygotuj kotlety w złocistej panierce. Kotlety podaj z ulubionymi dodatkami. Ser smażony jest pyszną alternatywą dla mięsa. Jest również o wiele tańszy, więc całe danie przygotujesz za grosze.Na profilu kuchennykodeks na TikToku możemy znaleźć wiele ciekawych i szybkich przepisów na pyszne dania obiadowe i nie tylko. Ostatnio Kinga opublikowała film, na którym robi kotlety z żółtego sera. Tani obiad za grosze będzie gotowy w 10 minut.Smażony ser żółty w złocistej panierce jest świetną alternatywą dla tradycyjnych koletów z mięsa. Ser z zewnątrz jest chrupiący, po przekrojeniu jest lejący i dosłownie rozpływa się w ustach. Przygotowanie kotletów z żółtego sera jest bardzo proste i nie wymaga dużego nakładu czasu i pracy.Ser w panierce jest pomysłem na tani obiad dla całej rodziny. Kotlety z sera podasz z ziemniakami lub pieczonymi warzywami i ulubioną surówką. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z profilu kuchennykodeks na TikToku.
Czy sernik można zamrozić? Wszystko zależy od sposobu jego przyrządzenia i składu. Desery z dodatkiem kremów czy galaretek nie mogą trafić do chłodziarki. Podpowiadamy, na co jeszcze zwrócić uwagę, by po czasie przysmak smakował dobrze.Mrożenie deserów nie należy do częstych, choć w wielu przypadkach jest to świetny sposób na przedłużenie ich świeżości. W przypadku sernika sprawa nie jest jednak prosta i oczywista. Są takie wersje ciasta, których zamrożenie skończy się fatalnie.
Ceny posiłków w restauracjach i karczmach, zwłaszcza w turystycznych miejscowościach, przyprawiają nieraz o zawrót głowy. Klaudia i Michał na swoim kanale na YouTube postanowili zjeść obiad w mlecznym barze w Zakopanem nieopodal Krupówek. Jaki wydali werdykt? Czy jedzenie im smakowało? Na kanale Check In - Klaudia i Michał na YouTube, para zamieszcza filmiki, na których recenzuje jedzenie z restauracji i barów mlecznych. Dzielą się swoją opinią na temat cen i smaku zamówionych dań. To właśnie z tego kanału pochodzą zdjęcia i materiał wykorzystany w artykule.W jednym z odcinków Klaudia i Michał odwiedzili zakopiański bar mleczny, który znajduje się blisko Krupówek. Para zamówiła między innymi kwaśnicę, żurek, pierogi i oscypka z żurawiną. Ile zapłacili za obiad w mlecznym barze w Zakopanem? Czy dania im smakowały?Bary mleczne są o wiele tańsze od restauracji i karczm, szczególnie w miejscowościach turystycznych, jak Zakopane. Znana para youtuberów podzieliła się swoimi wrażeniami z wizyty w Regionalnym Barze Mlecznym. Bar ten ma bardzo dobre opinie na stronach kulinarnych.
Kupne produkty spożywcze coraz częściej i chętniej zastępujemy własnoręcznie wykonanymi wyrobami. Wynika to z rosnącej świadomości w kwestii żywienia. Okazuje się, że w zaciszu własnej kuchni bez trudu można przygotować także domowy ser żółty. W tym celu potrzebujesz twarogu i mleka.Ser żółty kupowany w sklepie nie zawsze ma jasny i pewny skład. Na szczęście nie musi to już być Twoim zmartwieniem. Przygotuj własny domowy ser i nie martw się podejrzanymi dodatkami. To prosty, pyszny i niedrogi sposób.Składniki domowego sera możesz dowolnie modyfikować. Dołóż zioła, suszoną paprykę lub aromatyczny czosnek. Ten sam przepis na każdym razem może dać zaskakująco smaczne rezultaty. To świetna baza do eksperymentów.
Kotlety po holendersku swoje korzenie mają...w Czechach! To właśnie nasi sąsiedzi wpadli na genialny pomysł łączenia mięsa z przyprawami i tartym żółtym serem. Kotlety mielone przygotowane z takiej mieszanki charakteryzują się rewelacyjnym smakiem i delikatną tekturą. Spróbuj raz, a będziesz wracać do tego przepisu regularnie.Czeska kuchnia słynie z intensywnego doprawiania potraw. Nie inaczej jest w przypadku kotletów po holendersku. W spisie produktów nie może zabraknąć czosnku i suszonej papryki. Gorąco zachęcamy do kosztowania.
Włoski sernik karnawałowy pachnie i smakuje obłędnie. Do masy serowej z ricotty dodaje się cytrusy i wanilię, a zagotowana z mlekiem semolina sprawia, że nabiał staje się kremowy. Jego delikatność zachwyci was od pierwszego kęsa. Musicie spróbować.Lekki włoski sernik na bazie ricotty i semoliny wypiekany jest zazwyczaj w karnawale lub nawet bliżej świąt wielkanocnych. Pyszne ciasto o waniliowo-pomarańczowej nucie ciasto różni się konsystencją od dobrze nam znanych deserów z nabiału.Migliaccio — bo tak nazywa się ten deser — ma konsystencję odrobinę przypominająca budyń, lecz nie jest tak rozpływający się, jak sernik baskijski. Przygotowuje się go bez spodu, a podaje oprószonego cukrem pudrem. Włosi często dodają do masy również likier limoncello, lecz i bez niego deser będzie doskonały.
Deska serów jest wykwintnym i eleganckim sposobem zaserwowania zimnej przekąski. Wbrew pozorom do jej stworzenia nie wystarczy losowe pokrojenie i rozłożenie kilku rodzajów serów. Przygotowanie tej przystawki rządzi się określonymi zasadami, które przybliżył Jakub Kuroń. Warto się z nimi zapoznać.Znany kucharz, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego profilu na portalu Instagram, podkreśla, że w desce serów liczą się 3 żelazne zasady. Pierwsza to krojenie wszystkich serów od razu po wyjęciu z lodówki, dzięki czemu łatwiej będzie nadać im odpowiedni kształt. Druga mówi o sposobie krojenia poszczególnych gatunków- sery pleśniowe w trójkąty, sery twarde w słupki a sery miękkie w większą kostkę. Trzecia wymaga trzymania deski serów w temperaturze pokojowej przynajmniej na godzinę przed podaniem, dzięki czemu wszystkie sery będą miały szansę uwolnić swoje aromaty. Do stworzenia idealnej deski serów najlepiej wybrać kilka ich gatunków, aby zachować różnorodność. Dozwolone, a nawet wskazane jest mieszanie ze sobą serów nie tylko o różnej konsystencji, ale też różnego pochodzenia. Na desce nie powinno zabraknąć owoców, zarówno świeżych jak i suszonych, oraz bakalii. Do tej przystawki pasuje także pesto, miód, konfitura oraz oliwki.
Lubicie serek wiejski, ale przeszkadza wam jego konsystencja? Zróbcie podobnie, jak jedna z tiktokerek. Dziewczyna zmiksowała produkt, korzystając z blendera i uzyskała gładki i niesamowicie kremowy serek idealnie nadający się do kanapek i deserów.Znana z publikowania porad dietetycznych i wskazówek ułatwiających gotowanie tiktokerka pokazała patent na przygotowanie pysznej wersji serka wiejskiego. Dzięki jednej prostej czynności będziecie mogli z łatwością rozsmarować go na pieczywie. Główną rolę do odegrania ma blender.
Kotlety schabowe nie muszą być nudne. Wystarczy odrobina inwencji, aby wyczarować z nich zupełnie nowe danie. Skosztuj koniecznie bajecznych kotletów schabowych pod pierzynką z sera. Cała rodzina straci dla nich głowę.Przygotowanie tych niebanalnych kotletów schabowych jest bardzo prostą sprawą. Dzięki pieczeniu mięsa w piekarniku zajmie to nawet mniej czasu, niż smażenie. Smakowitą pierzynkę możesz modyfikować według własnego uznania i dodać do niej ulubione składniki. Te kotlety schabowe to po prostu niebo w gębie.
Prezentujemy niezwykły przepis na apetyczną sałatkę z serem feta. Tajemnica jej smaku tkwi w słodkich "skwarkach". Przyrządza się je z mieszanki pestek uprażonych z masłem i cukrem. Gwarantujemy, że to danie zniknie ze stołu w mgnieniu oka.Słodki smak sałatki z serem feta równoważony jest przez bardzo wyraziste dodatki. W potrawienie może zabraknąć czerwonej cebuli, octu oraz czosnku. Do tego chrupiąca sałata oraz soczyste pomidorki koktajlowe. To połączenie daje prawdziwą eksplozję smaków.
Masz zapas ogórków kiszonych? Znamy doskonały sposób na ich smaczne zagospodarowanie. Wymieszaj je z twarogiem i wyczaruj pyszną pastę na kanapki. Kiszone warzywa oraz kremowy biały ser pasują do siebie idealnie.Ogórki kiszone są bardzo lubianym i popularnym produktem. Można spożywać je na rozmaite sposoby. Pasta kanapkowa z ogórkami kiszonymi jest jednym z mniej znanych. Gwarantujemy, że to pyszne połączenie totalnie Cię zaskoczy.