Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ziemniaki

Ziemniaki

Fasolka szparagowa
01.07.2022 15:15 Biedronka poszła na całość. Za 20 zł kupisz produkty na obiad na cały weekend

Co na obiad dla całej rodziny? Od wczoraj w sieci sklepów Biedronka trwa tydzień niskich cen. W ofercie promocyjnej znajdziemy między innymi świeże, sezonowe warzywa, jak bób, fasolkę, czy ziemniaki, z których możemy ugotować pyszny i tani obiad dla całej rodziny.Biedronka przygotowała dla swoich klientów nową ofertę, która obowiązuje od 30 czerwca do 6 lipca. Znajdziemy w niej wiele produktów w bardzo atrakcyjnych cenach. Promocje sięgają nawet 50%, dlatego też warto wybrać się w weekend na tańsze zakupy. Podpowiadamy co na obiad dla całej rodziny można zrobić za mniej niż 20 złotych.Dzięki promocyjnym cenom możemy przygotować smaczny i tani obiad z sezonowych warzyw, np. gotowany bób z fasolką szparagową i młodymi ziemniakami. Danie podajmy z jajkiem sadzonym, polejmy je masłem z bułką tartą i oprószmy koperkiem. Co na obiad sprawdzi się najlepiej? Kilogram fasolki szparagowej kupimy w cenie 12,99 zł, kilogram młodych ziemniaków za 1,49 zł. Na tym jednak nie koniec- opakowanie bobu o wadze 500 g kosztuje 7,99 zł, czyli aż o 38% taniej. W sklepie kupimy również świeży koperek za 1,19 zł. Jajka natomiast kosztują w Biedronce około 0,80 za sztukę.

Postne kotlety ziemniaczane z serem i pieczarkami. W sam raz na piątkowy obiad
01.07.2022 13:11 Postne kotlety ziemniaczane z serem i pieczarkami. W sam raz na piątkowy obiad

Postne kotlety ziemniaczane z serem i pieczarkami są świetnym pomysłem na szybki, lekki, bezmięsny obiad dla całej rodziny. Kotlety przygotujmy z młodych ziemniaków lub z ziemniaków ugotowanych poprzedniego dnia, a całe danie będzie pyszne i błyskawicznie zniknie z talerzy.Bezmięsny, postny obiad kojarzy nam się głównie z rybą, pierogami z grzybami, pierogami na słodko, zupą jarzynową, czy jajkiem sadzonym. Z warzyw możemy przygotować wiele pysznych dań, między innymi zapiekanki, czy właśnie kotlety ziemniaczane w chrupiącej panierce.Kotlety ziemniaczane z dodatkiem sera, pieczarek smażonych z cebulką na maśle i świeżą natką pietruszki smakują wyśmienicie. Są pożywne, lekkie, aromatyczne i rewelacyjnie sprawdzą się na szybki obiad dla całej rodziny. Przepis na kotlety ziemniaczane jest przepisem podstawowym, możemy go również wzbogacić o prażone pestki słonecznika lub dyni, szczypiorek lub suszony tymianek. Kotlety możemy również zrobić z ziemniaków, które zostały nam z obiadu z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic nam się nie zmarnuje.

Obłędna babka ziemniaczana z cukinią. Letnia wersja kulinarnego klasyka
30.06.2022 12:15 Obłędna babka ziemniaczana z cukinią. Letnia wersja kulinarnego klasyka

Pomysł na pożywny, letni obiad? Przygotujmy tradycyjną babkę ziemniaczaną w lżejszej wersji. Babka ziemniaczana z cukinią, wędzonym boczkiem i świeżymi ziołami dosłownie rozpływa się w ustach. Jest bardzo aromatyczna, smaczna i świetnie sprawdzi się na szybkie, rodzinne danie.Babkę ziemniaczaną przygotujmy z ziemniaków mącznych, najlepiej z typu B lub C. Ziemniaki te zawierają małą ilość wody i dużo skrobi, dzięki czemu zapiekanka jest zwarta i się nie rozlatuje. Możemy przygotować ją również z ziemniaków zeszłorocznych, które także zawierają mało wody.Do babki ziemniaczanej z cukinią koniecznie dodajmy również boczek. Wędzona wieprzowina podsmażona z cebulką i czosnkiem da nam rewelacyjny smak. Danie i tak będzie lekkie, ponieważ dodamy do niego młodą cukinię i sporą ilość świeżych ziół.Jak najlepiej piec babkę ziemniaczaną, żeby się nie wysuszyła? Najpierw pieczmy ją przez godzinę w 160 stopniach C bez termoobiegu, następnie zwiększmy temperaturę do 180 stopni i dopiekajmy jeszcze 20 minut. W ten sposób otrzymamy przepyszne danie.

Obłędne placki ziemniaczane z majonezem. Raz spróbujesz i nigdy nie zrobisz inaczej
30.06.2022 10:31 Obłędne placki ziemniaczane z majonezem. Raz spróbujesz i nigdy nie zrobisz inaczej

Placki ziemniaczane z majonezem przygotujesz błyskawicznie, a ich smak zachwyci całą rodzinę. Placki z tym niezwykłym dodatkiem rozpływają się w ustach, podaj je z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem, a całe danie zniknie w oka mgnieniu.Wszyscy doskonale znamy placki ziemniaczane. Smażone ziemniaki z cebulą i innymi dodatkami są świetnym pomysłem na tani, pożywny obiad. Placki możemy podać w przeróżny sposób, np. z cukrem, śmietaną, sosem pieczarkowym, gulaszem.Każda opcja podania smakuje rewelacyjnie. Wystarczy dodać do tartych ziemniaków łyżkę majonezu, a będą idealne. Majonez dobrze spulchni masę i doda jej ciekawego posmaku. Aby placki były jeszcze bardziej puszyste, dodajmy również szczyptę sody oczyszczonej.Placki ziemniaczane smażmy zawsze na mocno rozgrzanym oleju i nie dolewajmy go na patelnię, kiedy placuszki się na niej smażą. Zimny olej bardzo szybko wchłania się do przygotowywanych potraw, przez co placki będą tłuste.

Gołąbki z ziemniakami i twarogiem. Wyjątkowy farsz zachwyci każdego
30.06.2022 09:33 Gołąbki z ziemniakami i twarogiem. Wyjątkowy farsz zachwyci każdego

Pomysł na tani, bezmięsny obiad? Ugotuj na parze jarskie gołąbki z ziemniakami i twarogiem. Zapomnij o mięsie i ryżu, wyjątkowy farsz jest o wiele lżejszy i posmakuje nawet największym miłośnikom mięsnych potraw.Gołąbki z farszem z ziemniaków i twarogu są świetną alternatywą dla tradycyjnych gołąbków. Podaj je z kwaśną śmietaną i ulubionymi, świeżymi ziołami lub domowym sosem pieczarkowym, a cała rodzina będzie zachwycona.Gołąbki z ziemniakami i twarogiem smakują fenomenalnie. Zwykle gotuję gołąbki z twarogiem na parze, ale możesz je również upiec w piekarniku. Wystarczy, że przełożysz je do naczynia żaroodpornego, zalejesz wodą lub bulionem i wstawisz je na 50 minut do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika.Jeśli nie przepadasz za tradycyjnym parzeniem kapusty w garnku z wrzącą wodą, w przepisie poznasz 3 sposoby na ekspresowe parzenie liści kapusty na gołąbki. Liście będą idealnie miękkie i jędrne w kilka minut, bez moczenia, bez suszenia.

kalafior duszony z warzywami
29.06.2022 19:21 Pomysł na tani obiad - kalafior po grecku. Lekki, zdrowy i pożywny posiłek za grosze

Mamy dla was pomysł na tani obiad. Przygotujcie kalafior po grecku, czyli duszony z innymi warzywami. Ten lekki, zdrowy i pożywny posiłek będzie was kosztował grosze, a z pewnością urzeknie was smakiem. Będzie wprost idealny na letni posiłek w upalny dzień.Jeśli smakuje wam ryba po grecku, to z pewnością polubicie też kalafior po grecku. Potrawy te różnią się w zasadzie tylko tym głównym składnikiem, a więc rybę wymieniliśmy na kalafior. W ten sposób powstał jarski posiłek, który jest jednak pełen smaku i aromatu. A do tego naprawdę potrafi nasycić.

Oberiba, czyli śląska zupa z kalarepy zachwyci każdego. Bomba witaminowa na talerzu
28.06.2022 17:38 Oberiba, czyli śląska zupa z kalarepy zachwyci każdego. Bomba witaminowa na talerzu

Zupa z kalarepy po śląsku, czyli oberiba, jest pomysłem na proste, tanie i przepyszne danie dla całej rodziny. Zupa jest sycąca i pełna smaku, a dzięki kalarepie również zdrowa. Poznaj przepis na śląską zupę z kalarepy.Śląska kuchnia słynie z prostych, ale przepysznych dań. O ile roladę wołową z kluskami śląskimi i modrą kapustą znamy wszyscy, tak nie każdy słyszał o oberibie, czyli zupie z kalarepy, która jest prawdziwym przysmakiem w sezonie.Zupa z kalarepy ma gotowana na bulionie warzywnym lub drobiowym ma genialny smak i jest bardzo aromatyczna. Zupę możemy również ugotować na rosole, który został z obiadu z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic się nie zmarnuje.Kalarepa jest warzywem niskokalorycznym i bogatym w błonnik, kwas foliowy, potas, żelazo i wiele witamin, między innymi w witaminę C, K i A. 100 g kalarepy to niecałe 30 kcal, dlatego też możemy ją jeść bez najmniejszych wyrzutów sumienia.

placki ziemniaczane
28.06.2022 10:48 Obłędne placki ziemniaczane ze śmietaną. Nie ma szans, że ściemnieją

Sprawdźcie, jak zrobić obłędne placki ziemniaczane ze śmietaną. Nie ma szans, że ściemnieją, bo babcia Krysia zawsze dodaje do nich 2 łyżki gęstego, kwaśnego produktu. Dzięki śmietanie placki nie tylko są jasne, ale mają też bardziej wyrazisty smak. Naprawdę warto skorzystać z tej receptury.Placki ziemniaczane są idealnym pomysłem na tani, bezmięsny obiad. Łatwo je zrobisz i nasycą całą rodzinę. By jednak ciasto na placki, a także same placki nie ściemniały, warto wykorzystać patent babci Krysi. Dodaje ona do masy ziemniaczanej 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany, która rozwiązuje problem ciemnienia.

Ewa Wachowicz, zupa kalafiorowa
27.06.2022 18:00 Wachowicz dodaje do zupy kalafiorowej wyjątkowy składnik. Dzięki temu jest kremowa

Ewa Wachowicz dodaje do kalafiorowej wyjątkowy składnik. Dzięki temu zupa jest niezwykle smaczna i kremowa. Chodzi o mascarpone, które potrafi podnieść walory nie tylko deserów i sosów, ale jak się okazuje, także i zupy. Przetestujcie tę recepturę, a raczej nie będziecie zawiedzeni. Zupa kalafiorowa zdecydowanie częściej pojawia się na naszych stołach latem niż zimą. Co prawda można ją ugotować z dodatkiem mrożonego kalafiora, ale ze świeżym smakuje o niebo lepiej. Poza tym w sezonie kalafiory mają dość przystępną cenę. Szkoda wręcz, by nie przerobić ich na coś pysznego. Zupa kalafiorowa Ewy Wachowicz zaskakuje kremową konsystencją. Jest to zasługą dodanego serka mascarpone. Składnik ten zawiera dużo tłuszczu, który dodaje smaku potrawom, a także sprawia, że stają się aksamitne.

puree ziemniaczane
27.06.2022 12:57 Jak zrobić najbardziej kremowe purée ziemniaczane? Trik polega na odpowiednim czasie podania

Wiecie, jak zrobić najbardziej kremowe purée ziemniaczane? Cały trik polega na odpowiednim czasie jego podania. Powinno być bowiem serwowane od razu po przyrządzeniu, gdy jest jeszcze dobrze ciepłe. Trzymajcie się tej zasady, a na pewno nie zawiedziecie się na smaku tego dodatku.W Polsce ulubionym dodatkiem do obiadu wciąż pozostają ziemniaki. Zwykle serwuje się je ugotowane w całości lub w postaci purée. Te drugie potrafią być bardzo smaczne, bo dodatek masła i mleka nadaje im kremowej konsystencji. Pamiętajcie jednak, by na purée najlepiej przeznaczyć mączyste ziemniaki. Ich smak warto podkręcić szczyptą mielonej gałki muszkatołowej lub cynamonu. Podajcie je zaraz po przygotowaniu, bo wtedy jest najsmaczniejsze.

Ziemniaki z grilla od Tomasza Strzelczyka. Lepsze niż karkówka i kiełbasa
26.06.2022 13:32 Ziemniaki z grilla od Tomasza Strzelczyka. Lepsze niż karkówka i kiełbasa

Pomysł na niezwykłe danie z grilla? Przygotuj młode ziemniaki z grilla z niezwykłym dodatkiem- wędzonym boczkiem. Ziemniaki upieczone według przepisu Tomasza Strzelczyka smakują lepiej niż karkówka, czy kiełbasa.Lato trwa w pełni, a w raz z nim sezon na grilla. Nie ograniczajmy się jedynie do tradycyjnych już dań, jak kiełbasa, karkówka, kaszanka. Na ruszcie przygotujemy wszystko- szaszłyki, warzywa, czy ziemniaki z boczkiem według Tomasza Strzelczyka.Ziemniaki z grilla przepisu Tomasza Strzelczyka swój niezwykły smak zawdzięczają plastrom boczku oraz odpowiedniemu przygotowaniu- musimy nabić je na szampury i delikatnie ponacinać z dwóch stron. Tak zgrillowane ziemniaki smakują rewelacyjnie i każdy będzie prosił o dokładkę.Ziemniaki z grilla będą idealne, kiedy przygotujemy je z młodych odmian. Wtedy możemy upiec je w mundurkach, a pieczona skórka dodaje smaku. Tomasz Strzelczyk radzi również, żeby ziemniaki posolić najpierw przed położeniem ich na ruszt, a także chwilę później, kiedy zaczną mięknąć. W ten sposób będą idealnie doprawione.

Ekspresowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. 1 prosty trik i będą gotowe w chwilę
26.06.2022 09:44 Ekspresowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. 1 prosty trik i będą gotowe w chwilę

Placki ziemniaczane są genialnym daniem, jednak tarcie ziemniaków jest bardzo czasochłonnym zajęciem, przez co często rezygnujemy z przygotowania pysznego obiadu. Jest jednak na to skuteczny sposób- blender kielichowy. Poznaj przepis na ekspresowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków.Placki ziemniaczane wszyscy doskonale znamy od dziecka. Smak doprawionej cebulą i majerankiem masy ziemniaczanej, podsmażonej na oleju to jedno z dań, które uwielbiam do tej pory. Placki nie muszą wymagać dużego nakładu pracy i czasu, wystarczy zastosować 1 trik.Pamiętajmy, że ziemniaki po zblendowaniu z cebulką i wodą musimy dokładnie odcisnąć, a następnie dodać mąkę, jajko, majeranek i przyprawy. Bez odciśnięcia masy placki ziemniaczane rozwarstwią się podczas smażenia i porwą, ponieważ będą za rzadkie.Placki smażmy na mocno rozgrzanym oleju, żeby nie wchłonęły zbyt dużej ilości tłuszczu. Ekspresowe placki ziemniaczane mają chrupiącą skórkę i są soczyste i delikatne w środku. Podajmy je w kwaśną śmietaną i posiekanym szczypiorkiem, a błyskawicznie znikną z talerzy.

Obłędne placki ziemniaczane z pieczarkowym nadzieniem. Rodzina oniemieje z zachwytu
24.06.2022 14:43 Obłędne placki ziemniaczane z pieczarkowym nadzieniem. Rodzina oniemieje z zachwytu

Jeśli chcesz odczarować tradycyjne placki ziemniaczane, koniecznie przygotuj placki z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem aromatycznego farszu z pieczarek. Takie placki wyglądają jak zwykłe, jednak po przekrojeniu i spróbowaniu domownicy oniemieją z z zachwytu.Tradycyjne placki ziemniaczane są pysznym daniem, ale możemy sprawić, że będą jeszcze smaczniejsze i bardziej soczyste. Wystarczy, że do placków przygotujemy aromatyczny farsz z pieczarek, cebuli i całość oprószymy żółtym serem.Przygotowana masa ziemniaczana z pewnością nie rozwarstwi się podczas smażenia. Placki ziemniaczane smażmy partiami na mocno rozgrzanym oleju i nie dolewajmy oleju podczas smażenia, ponieważ placki niepotrzebnie opiją się tłuszczu i będą bardzo ciężkie.Jeśli konieczne jest dolanie oleju, wyjmijmy placki, wlejmy tłuszcz i zaczekajmy, aż osiągnie odpowiednią temperaturę, dopiero wtedy możemy ponownie smażyć naszą niezwykłą potrawę. Placki po usmażeniu przełóżmy na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu.Placki ziemniaczane wyglądają jak tradycyjne, jednak skrywają pyszną niespodziankę i z pewnością zaskoczą całą rodzinę. Placki podajmy z kwaśną śmietaną lub gęstym jogurtem greckim i oprószmy ulubioną zieleniną, będą pyszne.

Pomysł na tani obiad - zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i cebulą
24.06.2022 10:21 Pomysł na tani obiad - zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i cebulą

Pomysł na smaczny i tani obiad? Przygotuj zapiekankę ziemniaczaną z pieczarkami i cebulą. Składniki zapieczone pod pierzynką z żółtego sera i sosu śmietanowo- jajecznego smakują wyśmienicie, a zapiekankę przygotujesz za grosze.Zapiekanki to rewelacyjne dania dla całej rodziny. Niezależnie od tego, czy przygotujemy je w wersji wegetariańskiej, czy mięsnej, za każdym razem wyjdą wspaniale i wszyscy zjedzą je ze smakiem. Zapiekanka ziemniaczana jest jedną z lepszych potraw tego typu.Zapiekankę ziemniaczaną koniecznie przygotujmy z młodych ziemniaków. Podgotujmy je w mundurkach, dzięki czemu zyskają jeszcze lepszy smak. Ziemniaki nie mogą być rozgotowane i zbyt miękkie, ponieważ pokruszą w zapiekance i zepsują cały efekt.Zapiekanka będzie gotowa po około 30 minutach pieczenia i błyskawicznie zniknie z talerzy. Całe danie nie przekroczy budżetu 20 zł, więc to naprawdę tani obiad dla 4-5 osób. Zapiekanka jest również świetnym pomysłem na potrawę w upalne dni, kiedy nie mamy ochoty na ciężkie dania.

Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków. Koniecznie pamiętaj o 3 zasadach
23.06.2022 10:49 Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków. Koniecznie pamiętaj o 3 zasadach

Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny, który przygotujemy błyskawicznie. Placki będą chrupiące, delikatne i nie będą opite tłuszczem, jeśli zastosujemy trzy ważne zasady.Latem mamy dostęp do świeżych i najsmaczniejszych warzyw i owoców. Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków smakują zupełnie inaczej niż z zeszłorocznych bylin. Placki podajmy z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem lub koperkiem, będą przepyszne.Przygotowując placki ziemniaczane z młodych ziemniaków, musimy pamiętać o trzech bardzo ważnych zasadach. Po pierwsze masa ziemniaczana nie może być za rzadka, ponieważ placki porwą się podczas smażenia.Kolejne zasady idealnych placków ziemniaczanych dotyczą oleju i samego smażenia: placki zawsze smażymy na większej ilości oleju, nigdy nie dolewamy go podczas smażenia. Olej musi być mocno rozgrzany, w przeciwnym razie placki będą okropnie tłuste i niesmaczne.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i sosem serowym. Tani i pyszny obiad
22.06.2022 12:22 Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i sosem serowym. Tani i pyszny obiad

Szukasz pomysłu na tani obiad? Przygotuj wyśmienitą zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym. Zapiekankę polej domowym sosem serowym i wstaw do piekarnika na 30 minut. Tak zapieczone danie błyskawicznie zniknie z talerzy.Zapiekanki mięsno- warzywne zawsze sprawdzą się na szybki i tani obiad dla całej rodziny. Szczególnie latem gorąco polecam tego typu dania z piekarnika, ponieważ wykorzystamy do nich świeże, sezonowe warzywa, które o tej porze roku są najsmaczniejsze.Jedną z moich ulubionych zapiekanek, jest zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym. Zapiekanka złożona jest z kilku prostych składników, a zapieczona z sosem serowym smakuje wygląda bardzo apetycznie. Sos zawsze doprawiam solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowejWieprzowinę do zapiekanki doprawiam pomidorami, czerwoną cebulą, ziołami prowansalskimi i sporą ilością natki pietruszki, dzięki czemu zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym smakuje wyśmienicie i jest bardzo aromatyczna.

Puszyste i przepyszne knedle z truskawkami
21.06.2022 19:09 Puszyste i przepyszne knedle z truskawkami. Najlepszy smak sezonu

Knedle są sycącym i pełnym smaku rarytasem z ziemniaków. Tym razem proponujemy wam przygotowanie ich z truskawkami. Sezonowy dodatek zamkniemy wewnątrz delikatnego ciasta, a całość polejemy pysznym sosem owocowym. Będzie pysznie. Knedle z truskawkami skuszą każdego amatora słodkich wersji tej smakowitej potrawy. Soczyste i pełne smaku owoce doskonale komponują się z lekkim i puszystym ciastem ziemniaczanym. Musicie tego spróbować.

zupa kalafiorowa
20.06.2022 14:44 Jak zrobić najłatwiejszą, a zarazem najsmaczniejszą zupę kalafiorową? 1 trick jest sekretem szefów kuchni

Jak zrobić najłatwiejszą, a zarazem najsmaczniejszą zupę kalafiorową? Zadanie jest łatwe, a sekretem smaku tej potrawy jest prosty trik szefów kuchni. Składniki zupy wystarczy wrzucić do garnka i odpowiednio długo je gotować. Dzięki temu warzywa będą miękkie i uwolni się z nich pełen smak oraz aromat. Zupę kalafiorową można gotować przez cały rok, bo bez problemu można kupić kalafior mrożony. Jednak potrawy przyrządzone ze świeżych warzyw zawsze są smaczniejsze i mają pełniejszy aromat. Dlatego nie ma jak zupa kalafiorowa przyrządzana sezonowo ze świeżego kalafiora. Zupę kalafiorową niektórzy zagęszczają mieszaniną mąki i śmietany, jednak wtedy robi się bardziej kaloryczna i trudniej strawna. Zamiast więc zagęszczać zupę, wystarczy ją odpowiednio długo gotować. Wtedy uzyska nie tylko pożądaną konsystencję, ale też smak.

Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków
19.06.2022 19:44 Placki ziemniaczane bez tarcia z ugotowanych ziemniaków. Prosty i niedrogi obiad

Placki ziemniaczane bez tarcia będą doskonałą alternatywą dla tych z was, którzy nie przepadają za ścieraniem warzyw i nie mają robota kuchennego. Przygotowanie rarytasu z ugotowanych ziemniaków pozwoli też na zagospodarowanie resztek z niedzielnego obiadu. Sprawdźcie nasz prosty przepis. Placki ziemniaczane bez tarcia przygotujecie z łatwością. Wystarczy sięgnąć po ugotowane ziemniaki i połączyć je z kilkoma innymi składnikami, które z pewnością macie w kuchni. Będzie szybko, smacznie i oszczędnie. Spróbujecie?

puree ziemniaczane
19.06.2022 10:56 Kremowe purée ziemniaczane z wyjątkowym dodatkiem. Idealnie podkręca jego smak

Sprawdźcie, jak zrobić kremowe purée ziemniaczane z wyjątkowym dodatkiem. Jest nim tarty chrzan, który idealnie podkręca smak ziemniaczanego przysmaku. Tak przygotowane purée podajcie np. z pieczonym mięsem. Do tego surówka i obiad jak z restauracji gotowy. Purée ziemniaczane jest popularnym dodatkiem do obiadu. Ugotowane i wytłuczone ziemniaki wymieszane z mlekiem i masłem momentalnie zamieniają się w kremową, pyszną masę. Jej smak można odmienić różnymi dodatkami, np. czosnkiem, ziołami. My jednak zrobimy dziś purée ziemniaczane z dodatkiem tartego chrzanu. Ten pikantny, wyrazisty składnik sprawi, że puree w prosty sposób zyska na smaku. Koniecznie przetestujcie nasz przepis.

placki ziemniaczane
18.06.2022 16:25 Robisz placki ziemniaczane z cebulą? Inne warzywo będzie lepszym wyborem, strzał w 10

Zwykle robisz placki ziemniaczane z cebulą? Przekonaj się o tym, że inne warzywo będzie lepszym wyborem. Chodzi o por, który wydaje się strzałem w dziesiątkę. Jest lekko pikantny, a jego zielony kolor sprawia, że placki wyglądają bardziej apetycznie. Ciasto na placki ziemniaczane robi się ze startych ziemniaków, odrobiny mąki i jajka. Zwykle dodaje się do niego również startą cebulę, by zaostrzyć nieco smak placków. Jak się jednak okazuje, cebulę można zastąpić porem. Też ma wyrazisty smak, a do tego ciekawie wzbogaca strukturę i wygląd placków.

zapiekanka ziemniaczana
17.06.2022 19:20 Zapiekanka ziemniaczana z dużą ilością sera. Tani pomysł na pyszny obiad

Jeśli macie przesyt mięsa, mamy dla was tani pomysł na pyszny obiad. Jest nim zapiekanka ziemniaczana z dużą ilością sera. Dzięki temu dodatkowi całość nabiera kremowej konsystencji, a ser przyjemnie się ciągnie. Potrawie nie brak smaku, bo ma wiele aromatycznych dodatków.Dania z piekarnika są proste do przygotowania. Zwykle nie trzeba przy nich dużo pracować tylko pokroić i wymieszać kilka składników, a reszta robi się sama. Najwięcej czasu zajmuje bowiem pieczenie, co na szczęście nas nie obciąża. W tym czasie możemy zrobić np. surówkę do obiadu lub posprzątać w kuchni. Zatem do dzieła.

Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane?
17.06.2022 14:01 Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane? Zdradzamy najlepszy przepis

Chrupiące placki ziemniaczane są doskonałym pomysłem na sycący obiad lub wczesną kolację. Przygotowane z mieszanki warzyw ścieranych na oczkach tarki o różnych rozmiarach danie będzie miało mięciutkie wnętrze i pozostanie przyjemnie kruche z zewnątrz. Koniecznie wypróbujcie ten patent — jest niezawodny. Chrupiące placki ziemniaczane skuszą niejednego smakosza. Tym razem proponujemy wam przetestowanie triku, dzięki któremu wyjdą miękkie i chrupiące jednocześnie. Połączcie dwa rodzaje tartych ziemniaków, a efekt przyjemnie was zaskoczy.

Kotlety jajeczno- ziemniaczane były hitem w PRL-u. Pyszny obiad za grosze
16.06.2022 17:08 Kotlety jajeczno- ziemniaczane były hitem w PRL-u. Pyszny obiad za grosze

Kotlety jajeczno- ziemniaczane są wyśmienitą alternatywą dla mięsnych potraw. Wegetariańskie kotleciki są soczyste w środku i mają chrupiącą, złotą panierkę. Kotlety z jajek i ziemniaków to pomysł na pyszny, bezmięsny obiad dla całej rodziny.Wegetariańskie kotlety z jajek i ziemniaków w czasach PRL-u były bardzo popularnym i smacznym daniem. Kotlety obtoczone w bułce tartej miały chrupiącą skórkę, a wewnątrz były idealnie doprawione i delikatne, dosłownie rozpływały się w ustach.Kotlety przygotujemy z kilku prostych składników. Możemy wykorzystać również ziemniaki ugotowane, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic się nie zmarnuje i nie wyrzucimy jedzenia.Kotleciki jajeczno- ziemniaczane doprawmy świeżym, siekanym koperkiem i szczypiorkiem. Do kotletów podajmy np. fasolkę szparagową z masłem, warzywa gotowane na parze, mizerię lub tarte buraki. Tak przygotowane danie posmakuje każdemu.

Niesamowita przekąska, którą wyczarujesz z ziemniaków. Na zawsze zapomnisz o zwykłych frytkach
15.06.2022 17:03 Niesamowita przekąska, którą wyczarujesz z ziemniaków. Na zawsze zapomnisz o zwykłych frytkach

Zapomnij o zwykłych frytkach i przygotuj kulki ziemniaczane w chrupiącej panierce. Ziemniaczana przekąska jest świetnym pomysłem między innymi na imprezę, spotkania z przyjaciółmi i dodatek do burgerów. Poznaj przepis na niezwykłą przekąskę z młodych ziemniaków.Jeśli znudziły Ci się już frytki, ziemniaki opiekane, czy domowe chipsy, to kulki ziemniaczane w panierce z bułki tartej są idealne dla Ciebie. Każda kuleczka jest delikatna i miękka w środku, chrupiąca z zewnątrz i ma doskonały smak.Kuleczki ziemniaczane dopraw papryką mieloną i oregano, możesz dodać również szczyptę papryki ostrej, jeśli lubisz pikantne dania. Przekąska smakuje doskonale zarówno na ciepło, zaraz po usmażeniu, jak i na zimno. Jest idealna na imprezy i spotkania w większym gronie.Ziemniaki smaż na sporej ilości oleju, następnie przełóż je na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu. Smażenie kulek trwa dosłownie kilka minut- wystarczy, że pięknie się zarumienią, a to znak, że są już idealne.

Sezonowa zupa z bobu i młodych ziemniaków. Kunsztu nadaje jej wyjątkowy ser
15.06.2022 13:20 Sezonowa zupa z bobu i młodych ziemniaków. Kunsztu nadaje jej wyjątkowy ser

Zupa z bobu i młodych ziemniaków z dodatkiem sera feta jest świetnym pomysłem na pożywny i zdrowy obiad dla całej rodziny. Gęsty krem jest pyszny i pełen aromatu, a podany z pokruszonym, greckim przysmakiem zachwyci każdego.Sezon na bób właśnie się rozpoczyna. Wykorzystajmy go więc jak najlepiej i zafundujmy sobie pyszne i zdrowe posiłki z dodatkiem tych niezwykłych strączków. Jedną z moich ulubionych potraw jest zupa z bobu i młodych ziemniaków.Danie jest bardzo aromatyczne, pożywne i sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację na ciepło lub podwieczorek. Zupę gotuję zawsze na wywarze warzywnym lub rosole, który został z obiadu z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic w mojej kuchni się nie marnuje, a krem ma doskonały smak.

placki ziemniaczane
14.06.2022 16:49 Patent babci Reginy na placki ziemniaczane jest lepszy niż sposób Magdy Gessler. Wyjawiamy jej sekret

Dziś zdradzimy wam patent babci Reginy na placki ziemniaczane. Jest nawet lepszy niż sposób Magdy Gessler. Na czym polega? Babcia Regina sparza starte ziemniaki wrzącym mlekiem, co zapobiega ich ciemnieniu. Znana restauratorka w tym celu dodaje zaś łyżkę śmietany. Przetestujcie nowe rozwiązanie, a z pewnością się do niego przekonacie. Kochamy placki ziemniaczane. Zwłaszcza jeśli są chrupiące z wierzchu oraz miękkie i jasne w środku. Niestety ziemniaki mają to do siebie, że szybko ciemnieją. Wpływa to potem na kolor placków, które w przekroju nie są żółtawe, a szarawe.Na szczęście ciemnieniu startych ziemniaków i placków ziemniaczanych można zapobiec. Sposobów na to jest kilka. Można szybko posypać starte ziemniaki warstwą mąki, co ograniczy ich kontakt z powietrzem i utlenianie. Magda Gessler proponuje zaś połączyć skrobię ziemniaczaną z łyżką kwaśnej śmietany. Babcia Regina hamuje zaś ciemnienie ziemniaków sparzając je po starciu gorącym mlekiem. Poznajcie bliżej jej przepis.

moskole
14.06.2022 13:46 Jak przygotować podhalańskie moskole? Przepis krok po kroku

Poznajesz specjał ze zdjęcia? Tak, są nim podhalańskie moskole. Sprawdź, jak przygotować ten popularny na południu Polski specjał. Zrobisz go z łatwością, zwłaszcza że podamy ci przepis krok po kroku. Gwarantujemy, że nikt nie oprze się tej potrawie, a w twoje kuchni nic się nie zmarnuje. Moskole to placki znane na Podhalu. Pierwotnie były robione z mąki owsianej lub jęczmiennej i wypiekane na rozgrzanej blasze, bez dodatku tłuszczu. Potem zaczęto dodawać też do nich ugotowane ziemniaki, dzięki czemu placki zyskały na miękkości i puszystości. Do ciasta na moskole można też dodawać nieco spulchniacza, np. sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia, a także jajka. Placki te często też smaży się na patelni. Doskonale smakują podane np. z masłem czosnkowym, skwarkami lub prażoną cebulką.