Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ciasto

Ciasto

Pieczesz kruche ciasto? Sprawdź, kiedy najlepiej się za nie zabrać
15.11.2022 22:08 Pieczesz kruche ciasto? Sprawdź, kiedy najlepiej się za nie zabrać

Kruche ciasto jest bardzo uniwersalne i przygotujemy z niego między innymi tarty, spody do domowych wypieków, ciastka. Niezależnie od tego, czy robimy ciastka do kawy, czy ciasto z owocami lub kremem, kruche ciasto musimy odpowiednio przygotować, w przeciwnym razie będzie twarde. Warto też upiec je 2-3 dni wcześniej, bo wtedy będzie jeszcze smaczniejsze. Kruche ciasto przygotujemy z mąki, jajek, zimnego masła i cukru. Mąkę, masło i cukier dodajemy w proporcji 3:2:1, czyli na 300 g mąki dodajemy 200 g masła i 100 g cukru. To idealne proporcje. Do kruchego ciasta najlepiej sprawdzi się drobny cukier do wypieków lub cukier puder.Niektórzy do kruchego ciasta dodają całe jajko, inni wyłącznie żółtko. Do ciasta zawsze jednak warto dodać odrobinę kwaśnej śmietany. Ciasto z dodatkiem łyżki produktu wyrobimy szybciej, będzie również bardziej zwarte i nie będzie się tak kruszyć.Kruche ciasto wymaga odpowiedniego wyrabiania i schłodzenia. Zbyt długie wyrabianie i zbyt krótki czas chłodzenia zepsują wypiek. Stanie się on twardy i zdeformowany po upieczeniu. Kruche ciasto upieczmy 2-3 dni przed planowanym podaniem, a będzie smaczniejsze.

Lepsze od chipsów krążki cebuli smażone w cieście. Idealna przegryzka nie tylko dla kibiców
15.11.2022 20:04 Lepsze od chipsów krążki cebuli smażone w cieście. Idealna przegryzka nie tylko na Mundial

Krążki cebulowe są prostą i pyszną przekąską, którą zrobisz szybko w domowym zaciszu. Cebula smażona w cieście naleśnikowym jest chrupiąca i o wiele ciekawsza w smaku, niż tradycyjne chipsy. Nie zawiera też zbędnych dodatków, więc jest zdrowsza. Dużą zaletą cebulowej przekąski jest jej niski koszt. Cebulowe krążki umilą oglądanie mundialowych meczów i spotkania w gronie znajomych. Mistrzostwa świata w piłce nożnej zbliżają się wielkimi krokami. Jeśli planujesz oglądać to ważne wydarzenie sportowe z rodziną lub przyjaciółmi, warto zadbać również o odpowiednie przekąski. Zrezygnuj z gotowych produktów. Domowe przekąski, jak krążki cebuli smażone w cieście, frytki, czy quesadillę zrobisz samodzielnie i za grosze. Domowe przekąski są nie tylko o wiele smaczniejsze, ale przede wszystkim zdrowsze. Są również szybkie w przygotowaniu i tanie. Krążki cebuli smażone w cieście zrobisz z kilku składników, które z pewnością masz w swoim domu.Krążki z cebuli w cieście naleśnikowym to przekąska nie tylko dla kibiców. To świetna przegryzka na spotkania z rodziną, przyjaciółmi, na imprezę, a także wtedy, kiedy mamy ochotę coś przekąsić. Ciasto naleśnikowe możemy wzbogacić np. o suszone oregano, paprykę słodką lub inną ulubioną przyprawę.

Szybkie racuchy z jabłkami według Ani Starmach. Lekkości dodają im 2 składniki
15.11.2022 18:21 Szybkie racuchy z jabłkami według Ani Starmach. Lekkości dodają im 2 składniki

Ania Starmach robi racuchy z jabłkami inaczej niż wszyscy. Do ciasta na słodkie placki dodaje proszek do pieczenia, a przed samym smażeniem dokłada również ubitą pianę z białek. I właśnie te składniki są sekretem niezwykle puszystych racuchów. Koniecznie przetestujcie recepturę Ani. Racuchy z jabłkami według przepisu Ani Starmach to pomysł na podwieczorek lub kolację dla całej rodziny. Placki są rumiane, lekko chrupiące i przede wszystkim bardzo puszyste. Racuchy przygotujemy błyskawicznie z kilku prostych składników.Racuchy z jabłkami podamy na wiele sposobów. Jesienią i zimą gorąco polecam owoce sezonowe i domowe konfitury, np. z gruszek, dyni, śliwek. Latem nie ma lepszych racuchów od placków z musem z truskawek lub świeżymi malinami, borówkami, jagodami.Tradycyjnie racuchy z jabłkami oprószamy cukrem pudrem. Cukier można zastąpić kwaśną śmietaną, polewą czekoladową, bitą śmietaną. Każda wersja racuchów będzie smakować fantastycznie, kiedy przygotujemy je według receptury Ani Starmach.

Sernik cytrynowy z bezą
15.11.2022 13:53 Sernik cytrynowy z bezą. Orzeźwiająca wersja klasycznego wypieku osłodzi jesienne popołudnie

Sernik cytrynowy jest orzeźwiającym deserem, który przywoła wakacyjne wspomnienia. Sok z cytrusa sprawia, że masa serowa nabiera charakteru i ma niesamowicie lekką konsystencję. Przysmak jest prosty w przygotowaniu i wprost rozpływa się w ustach. Warto spróbować - każdy poprosi o dokładkę. Jesienią warto osłodzić sobie ponure dni dobrym ciastem. Sernik cytrynowy z bezą jest lekkim i kremowym smakołykiem. Z naszymi wskazówkami, zrobienie go nie sprawi większego kłopotu, a podczas pieczenia w waszym domu zagości przyjemny słodko-kwaśny zapach cytrusów. Spróbujecie?

Okrasa ciasto na pierogi robi inaczej niż wszyscy. Zaskakują składniki i 1 czynność
14.11.2022 12:29 Okrasa ciasto na pierogi robi inaczej niż wszyscy. Zaskakują składniki i 1 czynność

Karol Okrasa zdradził swój patent na ciasto na pierogi. Do ciasta zamiast wody dodaje mleko i roztopione masło. Ciasto po wyrobieniu jest niezwykle delikatne, miękkie i elastyczne. Pierogi posmakują wszystkim domownikom.Pierogi to zawsze doskonały pomysł na obiad. Przygotujemy je na słodko z owocami i śmietaną lub na wytrawnie, np. z kapustą, grzybami, mięsem. Ciasto na pierogi będzie o wiele smaczniejsze, kiedy przygotujesz je według przepisu Karola Okrasy. Niektórzy ciasto na pierogi robią z mąki, wody i soli. Inni dodają również jajko i tłuszcz. Karol Okrasa natomiast przygotowuje ciasto jeszcze inaczej. Znany kucharz do ciasta dodaje mleko i masło. Dzięki rozpuszczonemu w mleku tłuszczowi ciasto wychodzi miękkie i niezwykle elastyczne. Ciasto na pierogi według receptury Karola Okrasy zachwyca delikatnością. Z pewnością przyczynia się też do tego schłodzenie go po wyrobieniu. Gotowe ciasto na pierogi podziel na trzy części, owiń folią i wstaw do lodówki na około 10 minut. Ciasto musi odpocząć zanim rozwałkujesz je na cienki placek.

babka majonezowa
14.11.2022 11:28 Cudowna babka piaskowa. 1 niezwykły dodatek jest totalnym zaskoczeniem

Znamy prosty i niezawodny przepis na smakowitą babkę piaskową. Ciasto wyrabia się bez dodatku masła, margaryny czy oleju. Składnikiem gwarantującym ciastu puszystość i wilgotność jest majonez. Ten niezwykły dodatek wbrew pozorom idealnie pasuje do słodkiego wypieku, zwanego babką majonezową.Przepis na babkę majonezową jest banalnie prosty. Wystarczy ok. 10 minut przygotowań i możemy wstawiać formę z ciastem do piekarnika. Do ciasta najlepiej wybrać majonez o delikatnym smaku. Nikt nie uwierzy, że dodaliście ten składnik.

1 błąd, a kopytka i kluski śląskie niestety nie wyjdą. Koniecznie się go wystrzegaj
14.11.2022 09:33 1 błąd, a kopytka i kluski śląskie niestety nie wyjdą. Koniecznie się go wystrzegaj

Ciasto na kopytka i kluski śląskie przygotujesz z ziemniaków, jajka, mąki i soli. Koniecznie unikaj jednak długiego wyrabiania tych składników. Błąd, ten popełnia wiele osób. Sprawia, że masa robi się coraz bardziej kleista i trudno uformować z niej kluski. Gdy zaś dodasz więcej mąki, kopytka lub śląskie wyjdą twarde i niesmaczne. Kluski śląskie i kopytka są doskonałym dodatkiem obiadowym. Podane z pieczenią, zrazami wołowymi czy inną potrawą, zamieniają się w pyszny posiłek. Żeby jednak kluski wyszły jak należy, trzeba przestrzegać kilku zasad. Do przygotowania ciasta na kluski śląskie i kopytka wykorzystasz ziemniaki, które zostały z poprzedniego obiadu, dzięki czemu nic w Twojej kuchni się nie zmarnuje. Do ciasta dodaj jajko, mąkę i sól, a będzie elastyczne i delikatne. Jest jednak pewien warunek. Masy z ziemniaków nie należy wyrabiać zbyt długo.To podstawowy błąd, przez który ciasto na kopytka i kluski śląskie jest kleiste i trudne do uformowania. Takie ciasto straci również swój smak, a przygotowane kluski najprawdopodobniej rozpadną się w czasie gotowania.

Jaki jest najlepszy ser do sernika? Ania Starmach nie ma wątpliwości
13.11.2022 21:53 Jaki jest najlepszy ser do sernika? Ania Starmach nie ma wątpliwości

Pieczesz sernik? Zapomnij o serze z wiaderka. Ania Starmach wyjaśnia, dlaczego warto wybrać tradycyjny, półtłusty twaróg. Sernik musi być również pieczony i studzony w odpowiedniej temperaturze. Poznaj skuteczne sposoby na puszysty, wyrośnięty sernik, który nigdy nie opada i się nie kruszy.Ania Starmach na swojej stronie aniastarmach.pl dzieli się z fanami przepisami i poradami kulinarnymi, dzięki którym przygotowywane potrawy i ciasta wychodzą za każdym razem. Starmach zdradziła również, jaki ser jest najlepszy do sernika. Znana kucharka do ciasta wykorzystuje wyłącznie półtłusty twaróg.Dlaczego warto zrezygnować z sera w wiaderku? Ania Starmach wyjaśnia, że każdy gotowy produkt ma inny smak. Takie produkty wpływają więc na smak całego sernika. Ciasto przygotowane z gotowego sera nie będzie tak puszyste, jak z twarogu. Warto również sprawdzić skład takich produktów, w wielu jest mnóstwo niepotrzebnego cukru.Bardzo ważna jest również odpowiednia temperatura pieczenia i sposób chłodzenia sernika. Pieczenie ciasta w zbyt nagrzanym piekarniku oraz gwałtowne zmiany temperatury podczas chłodzenia źle wpływają na jego delikatną strukturę oraz smak. Wszystkie składniki na sernik muszą mieć temperaturę pokojową.

Ekspresowa szarlotka bez pieczenia. Do jej zrobienia wystarcza 4 składniki
13.11.2022 17:52 Ekspresowa szarlotka bez pieczenia. Do jej zrobienia wystarczą 4 składniki

Masz ochotę na szarlotkę, ale nie masz czasu na pieczenie spodu i przesmażanie jabłek? Przygotuj błyskawiczne ciasto na maślanych herbatnikach z dodatkiem serka mascarpone. Szarlotka z 4 składników jest pysznym deserem do kawy dla każdego smakosza.Maślane herbatniki wykorzystujemy zwykle do spodu na sernik bez pieczenia i inne ciasta, np. z masą kajmakową lub z budyniem. Szarlotkę natomiast pieczemy tradycyjnie na kruchym cieście, ewentualnie na cienkim biszkopcie. Często ciasto wykorzystujemy również do zrobienia kruszonki lub pasków, które układamy na szarlotce zaraz przed pieczeniem.Szarlotkę możemy zrobić również w wersji bez kruchego ciasta i biszkoptu. Wystarczy, że przełożymy ją kruchymi herbatnikami. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu i tak smaczne, że błyskawicznie znika z talerzy. Szarlotka bez pieczenia jest doskonałym pomysłem na ciasto, kiedy goście wpadną na kawę z niezapowiedzianą wizytą.Masę do szarlotki bez pieczenia przygotujemy z kwaśnych jabłek, cukru pudru i kremowego serka mascarpone. Same jabłka możemy dodatkowo oprószyć cukrem i cynamonem, żeby były słodsze, a deser nabrał jesiennego charakteru. Szarlotkę możemy również polać polewą czekoladową, jednak nie jest ona niezbędna.

Rolada orzechowa z kremem kawowym. Eleganckie ciasto na specjalne okazje
12.11.2022 22:57 Rolada orzechowa z kremem kawowym. Eleganckie ciasto na specjalne okazje

Rolada orzechowa z kremem kawowym jest ciastem, które przygotujesz zarówno w spokojny weekend, jak i na specjalne okazje, w tym Boże Narodzenie. Rolada smakuje i wygląda jak z najlepszej cukierni, wszyscy będą prosić o przepis i dokładkę.Jesień to czas na orzechy, czekoladę, korzenne przyprawy i aromatyczną kawę. Rolada orzechowa to deser, który łączy wszystkie najlepsze smaki sezonu. Ciasto jest puszyste, delikatne, zachwyca smakiem i eleganckim wyglądem. Rolada świetnie sprawdzi się również jako świąteczne ciasto.Roladę koniecznie udekoruj domową polewą czekoladową z gorzkiej czekolady oraz oprósz posiekanymi orzechami. Ciasto będzie wyglądać bardzo apetycznie, każdy będzie prosił o przepis i dokładkę. Roladę przechowuj w lodówce, żeby krem się nie zważył.Ciasto na roladę wymaga odpowiedniego przygotowania, w przeciwnym wypadku pokruszy się i połamie. Do ciasta koniecznie dodaj łyżkę octu, który spulchni masę i zapobiegnie kruszeniu upieczonego placka. Ciepłą roladę przełóż na ściereczkę, zawiń i odstaw do całkowitego ostudzenia, żeby nadać wypiekowi odpowiednią formę.

Korzenny makowiec siostry Anastazji
12.11.2022 17:41 Siostra Anastazja nie piecze zwykłego makowca. Aromatyczne dodatki podkręcają jego smak

Makowiec jest jednym z ciast, które często goszczą na świątecznych stołach. Prostą i pełną smaku wersję z korzennymi przyprawami zrobicie znacznie szybciej niż zawijany wypiek, a jej aromat idealnie podkreśli klimat uroczystych dni spędzonych w rodzinnym gronie. Musicie spróbować.Dobrego makowca z chęcią skosztuje niejeden smakosz. Proste i wzbogacone o aromatyczne przyprawy oraz orzechy ciasto według receptury siostry Anastazji nie będzie wyjątkiem. Deser jest słodki, przyjemnie wilgotny i pięknie pachnie, tworząc prawdziwie świąteczną atmosferę.Przepis na korzenny makowiec siostry AnastazjiSkładniki na makowiec:5 jaj200 g maku400 g cukru kryształu100 g migdałów1 łyżka goździkówpół laski wanilii1 łyżka mielonego cynamonu1 cytrynaSkładniki na lukier:2 białka250 g cukru pudruolejek migdałowy

1 błąd i galaretkowiec ląduje w koszu
12.11.2022 17:04 1 błąd i galaretkowiec ląduje w koszu. Tak łatwo go uniknąć

Galaretkowiec jest prostym i smacznym deserem, którego przygotowanie nie wymaga pieczenia. Konieczne jest jednak staranne przygotowanie. Jeśli do śmietanki dodamy zbyt ciepłą galaretkę, nie uzyskamy pożądanych efektów, a pracę zaczynać trzeba będzie od nowa. Podpowiadamy, jak uniknąć wpadki.Przyrządzając galaretkowiec, nie możemy się spieszyć. Tylko dobrze wystudzone galaretki i odpowiednio ubita śmietanka połączą się w sposób, który zaowocuje pięknym wizualnie i smakowitym deserem.

kożuch na mleku
12.11.2022 08:52 Koniec z wyrzucaniem kożucha z mleka. Szefowie kuchni mają na niego niezwykłe patenty

Kożuch z mleka jednoznacznie kojarzy nam się z postrachem z dzieciństwa. Również dorosłe osoby nie przepadają za tym nieapetycznym produktem tworzącym się na powierzchni. Są jednak śmiałkowie, którzy dali kożuchowi szansę i w jego towarzystwie serwowali między innymi wykwintne dania z ryb. Ci kucharze to Wojciech Amaro oraz Aleksander Baron.Kożuch z mleka powstaje podczas podgrzewania produktu. Istnieją sposoby, aby nie dopuścić do jego uformowania się, można także kożuch mechanicznie usunąć z powierzchni. Zastanów się jednak, czy warto to robić. Nie trzeba być słynnym kucharzem, aby znaleźć dla tego produktu smaczne zastosowanie.

Wystarczą 3 składniki i chwila wolnego czasu. Mamy najprostszy przepis na sernik. Zamiast piekarnika wykorzystaj mikrofalówkę
12.11.2022 08:37 Najprostszy sernik z 3 składników. Zamiast piekarnika użyj mikrofalówki

Sernik bez pieczenia z 3 składników zachwyca prostotą i smakiem. Ciasto jest niezwykle puszyste, lekkie i delikatne, a do jego przygotowania nie potrzebujemy piekarnika. Masę podgrzewamy w mikrofalówce. Deser podajemy z konfiturą lub świeżymi owocami.Do przygotowania sernika bez pieczenia z 3 składników potrzebujemy ciastek z masą cytrynową, mleka skondensowanego oraz gęstego jogurtu śmietankowego. Zarówno ciastka, jak i masę będziemy kilkukrotnie podgrzewać w mikrofalówce. Gotowy sernik wstawiamy do zamrażalnika na całą noc, żeby masa stężała.Sernik bez pieczenia z 3 składników podajemy z owocami sezonowymi lub z ulubioną konfiturą. Latem postawmy na truskawki, maliny, jagody, jesienią natomiast na śliwki, konfiturę z czereśni i jeżyn. Tak podane ciasto wygląda bardzo apetycznie i dosłownie rozpływa się w ustach.Z tego względu, że sernik bez pieczenia z 3 składników przygotowywany jest w mikrofalówce, zrezygnujmy z tradycyjnej tortownicy. Wykorzystajmy natomiast naczynie żaroodporne lub kamionkową formę do pieczenia. Klasyczna tortownica lub blacha nie nadają się do podgrzewania w urządzeniu.Puszysty sernik bez pieczenia na cytrynowym spodzie Składniki:opakowanie ciastek z masą cytrynową1 kg gęstego jogurtu śmietanowegopuszka mleka skondensowanego

ciasto bez pieczenia
11.11.2022 20:43 Hitowe fit ciasto bez pieczenia Maxi King zachwyca smakiem. Jedz bez wyrzutów sumienia

Ciasto bez pieczenia jest dobrym rozwiązaniem zawsze wtedy, gdy napada nas ochota na szybki deser. A co, jeśli taki deser możemy zjeść bez wyrzutów sumienia? Poniżej przedstawiamy innowacyjny przepis na fit ciasto bez pieczenia.Fit ciasto bez pieczenia swój "fit" przedrostek zawdzięcza temu, że nie używamy do jego przygotowania białego cukru. Zamiast niego stawiamy na erytrytol, zwany też "dobrym cukrem". Słodki smak toffi imitujemy zaś za pomocą zdrowych suszonych daktyli. Pysznie i bez zbędnych kalorii.

Pierogi z farszem z buraka
11.11.2022 14:42 Lewandowska miesza je z burakami i dodaje do pierogów. Farsz jest przebojem

Pierogi są świątecznym klasykiem. Bezglutenowa wersja rarytasu zaproponowana przez Annę Lewandowską łączy w sobie buraka i daktyle. Słodki farsz doskonale pasuje do ciasta na bazie mąki gryczanej. Nietypowe danie z pewnością skradnie serca całej rodziny. Spróbujecie?Buraki w połączeniu z daktylami odrobiną tymianku oraz cynamonu są znakomite. Zamknięty w delikatnym cieście z bezglutenowej mąki farsz skusi nie tylko dzieci, a przygotowanie jest bardzo proste. Warto spróbować.

parówki w cieście
10.11.2022 21:11 Prosty pomysł na sycącą przekąskę - parówki w cieście drożdżowym. Domownicy oszaleją na ich punkcie

Parówki w cieście drożdżowym są pomysłową i smaczną przekąska. Można nazwać je rodzimą alternatywą dla hot- dogów, jednak są zdecydowanie smaczniejsze a przede wszystkim zdrowsze, niże popularny fast food. Smakowite parówki są dodatkowo bardzo proste do przygotowania.Parówki w cieście drożdżowym możesz przygotować ze swoimi ulubionymi dodatkami. Wystarczy drobniutko je posiekać i zawinąć razem z kiełbaską w płat ciasta. Te parówki możesz podawać samodzielnie, lub maczać je np. w sosie czosnkowym lub ketchupie. Dzięki elastyczności przepisu parówki w cieście drożdżowym możesz za każdym razem zaserwować w innym wydaniu.Ciasto do tego przepisu nie wymaga wyrastania. Wystarczy jedynie kilka minut na podniesienie się zaczynu. To sprawia, że parówki w cieście drożdżowym to przepis z gatunku ekspresowych.

Ciasto budyniowe
10.11.2022 20:53 Obłędne budyniowe ciasto bez pieczenia. Najtańszy i najlepszy deser

Każdy z nas miewa czasem zachciankę na coś słodkiego, kiedy akurat niczego słodkiego nie ma pod ręką. Na ratunek przychodzi nam wtedy ciasto budyniowe. To ciasto bez pieczenia, dlatego jego wykonanie jest bardzo szybkie i banalnie proste.Do przygotowania ciasta budyniowego bez pieczenia potrzebujesz zaledwie kilku składników. Jeśli nie masz ich akurat w domu, zakupy niezbędne do zrobienia ciasta zrobisz tanio w każdym, nawet najmniejszym osiedlowym sklepie. To ciasto bez pieczenia możesz łatwo przygotować na niespodziewaną wizytę znajomych.

Kultowe ptysie z bitą śmietaną, deser jak z najlepszej cukierni
09.11.2022 22:41 Kultowe ptysie z bitą śmietaną. Wyborny deser, jak z najlepszej cukierni

Pomysł na deser do kawy z kilku składników? Przygotuj domowe ptysie przekładane bitą śmietaną. Ptysie pięknie wyrastają w piekarniku, są chrupiące i rumiane. W połączeniu z puszystym, słodkim nadzieniem dosłownie rozpływają się w ustach. Ptysie to nic innego, jak delikatne ciastka z ciasta parzonego. Takie ciasto przygotujemy naprawdę błyskawicznie. Wystarczy zagotować wodę, sól, masło, stopniowo dodawać mąkę i gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji.Ciasto parzone musimy ciągle mieszać, żeby nie było w nim grudek i żeby się nie przypaliło. Gotowa masa na ciasto, wymieszana już z resztą składników, musi być gęsta, żeby ptysie zachowały odpowiedni kształt. Ciasto na blachę wykładamy łyżką lub przy pomocy rękawa cukierniczego.Ptysie pieczemy, aż wyrosną i ładnie się przyrumienią. Przez pierwsze 10 minut pieczenia nie otwieramy piekarnika i nie sprawdzamy, czy ciasto jest dobre, ponieważ ptysie opadną. Ciasto możemy sprawdzić dopiero po 15-20 minutach pieczenia.

pierniczki
09.11.2022 22:35 Pierniczki z dojrzewającego ciasta. Miękkie, aromatyczne i pełne smaku

Do świąt zostało jeszcze trochę czasu, jednak już dziś warto zacząć myśleć o wyjątkowych smakołykach. Tradycyjne pierniczki są jednym z tych przysmaków, które warto przygotować wcześniej. Dojrzewające ciasto wymaga bowiem kilku dni leżakowania przed upieczeniem.Klasyczne, dojrzewające ciasto na pierniczki powinno leżeć w lodówce przez tydzień. W tym czasie nabiera intensywnego aromatu, dzięki dodanym do niego przyprawom. Pierniczki upieczone z takiego ciasta są miękkie i wyjątkowo apetyczne. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasteczka możesz wraz z całą rodziną udekorować kolorowym lukrem.

Boski sernik przygotujesz z 4 składników, do złudzenia przypomina kultowe ciasteczka. Nie potrzebujesz nawet miksera
09.11.2022 12:55 Boski sernik bez pieczenia z 4 składników. Do złudzenia przypomina kultowe ciasteczka

Goście wpadną z wizytą? Przygotuj szybkie ciasto z 4 składników. Sernik z kultowymi ciastkami oreo i kremową masą z serka śmietankowego to absolutny hit, którego musisz spróbować. Deser jest prosty w przygotowaniu i błyskawicznie znika z talerzy.Ciasta bez pieczenia cieszą się coraz większą popularnością. Są proste w przygotowaniu, bez jajek, bez mąki i przygotujemy je z kilku składników. Jednym z moich ulubionych ciast jest sernik oreo. Ciasto jest puszyste, kremowe i bardzo czekoladowe, jest idealne do kawy.Ciasto z 4 składników przygotujesz na dwa sposoby. W poniższym przepisie na spód wykorzystaj 10 ciastek, resztę dodajdo masy śmietankowej i do dekoracji. Jeśli chcesz natomiast zrobić słodką kruszonkę, ciastka do dekoracji zblenduj razem z ciastkami na spód. W razie potrzeby dodaj więcej roztopionego masła.W ten sposób otrzymasz więcej masy, którą wyłożysz na wierzch ciasta. Sernik oreo w każdej wersji wygląda i smakuje obłędnie. Słodkie, czekoladowe ciasta i puszysta masa z serka śmietankowego i białej czekolady to doskonałe połączenie, które pokocha każdy łasuch.

ciasto bez pieczenia rafaello
08.11.2022 21:56 Hitowe ciasto bez pieczenia niczym Rafaello. Pyszniejszego nie kupisz nawet w cukierni

Kiedy nachodzi Cię ochota na coś słodkiego, nie musisz biec do najbliższej cukierni. Nasze ekspresowe ciasto bez pieczenia bez trudu przygotujesz we własnej kuchni. Aksamitny, kokosowy krem otoczony lekko słonymi krakersami smakuje obłędnie. Spróbuj koniecznie tego deseru.Do przygotowania ciasta bez pieczenia potrzebujesz jedynie kilku składników. Wystarczy je wymieszać, przełożyć masą krakersy i wsadzić ciasto do lodówki. Po 4 godzinach fantastyczny smakołyk gotowy będzie do pałaszowania. Domownicy będą zachwyceni.

Jak usmażyć supercienkie naleśniki? Pamiętaj o 1 czynności. Zawsze wyjdą doskonałe
08.11.2022 19:26 Jak usmażyć supercienkie naleśniki? Pamiętaj o 1 czynności. Zawsze wyjdą doskonałe

Smażysz właśnie naleśniki? Wylewaj ciasto na mocno rozgrzaną patelnię, wykonując nią koliste ruchy. Dzięki temu naleśniki mają szansę wyjść idealnie cienkie. Oczywiście znaczenie ma też skład i konsystencja ciasta. Ze zbyt gęstego naleśniki wyjdą grube. Naleśniki możemy zaserwować na wiele sposobów. Wersja wytrawna będzie nadziana np. kurczakiem, szpinakiem czy fetą. Słodka - dżemem, konfiturą lub słodkim twarożkiem. Niezależnie od tego, jaki rodzaj nadzienia wybierzesz, ważne jest, by naleśniki były cienkie. Wtedy są bowiem najsmaczniejsze. Na grubość naleśników wpływa konsystencja ciasta oraz sposób ich wylewania na patelnię. Podczas smażenia naleśników kluczowa jest technika. Ciasto wylewaj więc małymi porcjami i wykonuj koliste ruchy patelnią, żeby równomiernie je rozprowadzić. Cienkie naleśniki już po chwili będą rumiane i gotowe do jedzenia.Do ciasta na naleśniki dodaj również wodę gazowaną. Proporcje są następujące: na szklankę mąki pszennej wlej szklankę mleka i pół szklanki wody gazowanej. Woda rewelacyjnie spulchnia ciasto, dzięki czemu naleśniki będą delikatne.

Świąteczny piernik dojrzewający z powidłami śliwkowymi
08.11.2022 11:00 Świąteczny piernik dojrzewający z powidłami śliwkowymi. Gotowy po 7 tygodniach

Piernik dojrzewający jest najsmaczniejszym ciastem na Boże Narodzenie. Ciasto po upieczeniu jest wilgotne, korzenne, z wyczuwalną nutą pomarańczy i orzechów. Przełożone powidłami śliwkowymi i polane polewą czekoladową dosłownie rozpływa się w ustach.Piernik dojrzewający pieczemy na święta od wielu lat. Ciasto jest wilgotne, miękkie i z każdym dniem coraz smaczniejsze. Ciasto na piernik dojrzewa 6 tygodni. Po tym czasie pieczemy z niego trzy blaty, następnie przekładamy powidłami i odstawiamy na kolejny tydzień. To właśnie sekret doskonałego, korzennego smaku ciasta.Piernik dojrzewający pieczemy krótko, żeby go nie wysuszyć. Piernik po przełożeniu powidłami musi być dociążony np. drewnianą deską do krojenia. W ten sposób powidła scalą blaty i po tygodniu otrzymamy ciasto, które zachwyci każdego łasucha i miłośnika domowych wypieków.W cieście na piernik dojrzewający nie może zabraknąć płynnego miodu, orzechów włoskich, skórki pomarańczowej i sporej ilości korzennej przyprawy do ciasta. Piernik można kroić od razu, gdy polewa czekoladowa zastygnie. Osobiście polecam przykryć go jeszcze ściereczką i odstawić na kilka godzin lub na cały dzień.

Jak rozłupać orzechy włoskie bez dziadka do orzechów?
07.11.2022 22:26 Jak rozłupać orzechy włoskie bez dziadka do orzechów? Mamy świetny patent

Jak rozłupać orzechy włoskie bez dziadka do orzechów? Młotkiem, tłuczkiem do mięsa? Jest o wiele lepszy sposób, dzięki któremu nie uszkodzimy przy okazji delikatnych orzechów, to mały, kuchenny nóż. Orzechy po obraniu musimy obrać z gorzkiej skórki, w tym celu wykorzystamy wrzątek lub piekarnik.Jesień to nie tylko chłodne, deszczowe i coraz krótsze dni. To bogactwo owoców, warzyw i innych sezonowych pyszności. Dynia, śliwki, grzyby leśne, czy orzechy włoskie to tylko niektóre z produktów, z których przygotujemy wiele wyśmienitych ciast, deserów i dań głównych. O ile z owocami, czy grzybami nie mamy problemów podczas obierania, czy krojenia, tak do twardych orzechów włoskich musimy użyć odpowiednich narzędzi, a później pozbyć się gorzkiej skórki. Jak rozłupać orzechy włoskie bez dziadka do orzechów? Jak szybko obrać orzechy?Wiele osób wykorzystuje młotek lub tłuczek do mięsa. To oczywiście skuteczne sposoby, jednak musimy uważać, żeby przy okazji nie uszkodzić orzechów znajdujących się w środku twardej łupinki. Jak rozłupać orzechy włoskie bez dziadka do orzechów? Okazuje się, że najlepszym sposobem jest mały, kuchenny nóż o zaostrzonej końcówce.

szarlotka
07.11.2022 19:31 Sekretny patent na idealną szarlotkę. Wyjdzie lepsza niż z luksusowych cukierni

Szarlotka jest deserem, który króluje na naszych stołach. Zwłaszcza jesienią chętnie sięgamy po to ciasto przygotowane z sezonowych owoców. Przy przygotowaniu szarlotki warto pamiętać, aby do jabłek dodać zawczasu łyżkę mąki ziemniaczanej. Ten prosty trik uchroni nas przed nieudanym wypiekiem.Niedopieczony spód lub opadnięty kształt z pewnością nie są cechami dobrze przyrządzonej szarlotki. Za te przypadłości odpowiadają surowe i twarde jabłka użyte do deseru. Do szarlotki zawsze używaj podgotowanych lub podsmażonych owoców z dodatkiem mąki. Dzięki temu są odpowiednio zagęszczone i zapewniają udany deser.

Biszkopt wybrzuszył się w czasie pieczenia? 1 zdumiewająca czynność sprawi, że stanie się idealnie płaski
07.11.2022 14:06 Biszkopt wybrzuszył się w czasie pieczenia? 1 zdumiewająca czynność sprawi, że stanie się idealnie płaski

Biszkopt wybrzuszył się w czasie pieczenia? Nie musisz już go skrawać. Zastosuj trik najlepszych cukierników, a ciasto czy tort na jego bazie wyjdą niezwykle eleganckie. Wystarczy, że jeszcze ciepły biszkopt rzucisz na podłogę i odstawisz do całkowitego wystygnięcia. Biszkopt teoretycznie jest bardzo prostym ciastem, które przygotujemy z kilku podstawowych składników. Niestety podczas pieczenia często się wybrzusza, opada lub pęka. Są na to jednak bardzo skuteczne sposoby. Na pofalowane ciasto najlepsze będzie rzucenie nim z niewielkiej wysokości.Biszkopt wymaga również odpowiedniego studzenia. Nigdy nie wyjmuj go od razu z piekarnika, ponieważ wtedy opadnie i się pokruszy. Biszkopt musi stygnąć stopniowo. Bardzo ważny jest również odpowiedni rodzaj mąki pszennej, bez której ciasto nie wyjdzie tak, jak powinno.Do biszkoptu dodaj również odrobinę mąki ziemniaczanej. Wystarczą 2 łyżki, a różnica będzie ogromna. Ciasto stanie się delikatniejsze i puszyste. Wykorzystaj triki najlepszych szefów kuchni i przygotuj biszkopt jak z cukierni.

Kultowy jabłecznik od Ewy Wachowicz
06.11.2022 20:54 Kultowy jabłecznik od Ewy Wachowicz. Idealne ciasto na jesień

Jabłecznik jest smacznym deserem. Pełen aromatycznych owoców wypiek będzie idealny na pierwsze dni jesieni. Zaproponowana przez Ewę Wachowicz odsłona z dodatkiem delikatnego lukru na pewno spodoba się domownikom. Spróbujecie?Jabłecznik sprawi, że w waszych domach zrobi się przytulniej. Delikatny jabłkowy smakołyk złożony z obłędnego musu z dodatkiem cynamonu oraz lekkiego i rozpływającego się w ustach ciasta skradnie niejedno serce. Deser bije na głowę tradycyjną szarlotkę — musicie go skosztować.