W czasie niedzielnego obiadu u babci zawsze mogłam liczyć na pyszny napitek. Był to wyśmienity kompot, który przygotowywała z mirabelek. Dziś sama przygotowuje go dla swojej rodziny. Receptura na szczęście zachowała się w babcinym notesie.
Danuta Martyniuk wyrasta na prawdziwą celebrytkę. Od kiedy pochwaliła się światu swoją spektakularną metamorfozą, stopniowo wychodzi z cienia słynnego męża. Pani Danuta jednak stroni od śpiewania, za to chętnie udziel się w tematach kulinarnych. Zdradziła, ze jednym z jej popisowych dań jest proste, ale pyszne ciasto ze śliwkami.
W swoim arsenale mam przepis na najlepsze ciasto bez pieczenia. Po przyrządzeniu do złudzenia przypomina w smaku batonik 3 Bit. Moja rodzina, ledwo zje jedną blaszkę, już prosi o kolejne. Na szczęście robi się je prosto, a wychodzi za każdym razem.
Podczas wizyty u teściowej zawsze mogę liczyć na słodki poczęstunek. Latem szczególnie mam nadzieję na pyszne ciasto z porzeczkami. Mogę je jeść na okrągło, więc w końcu udało mi się zdobyć na nie przepis. Jest tak prosty, że nawet ja sobie z nim poradzę.
Podczas wizyty u mojej kuzynki zostałam poczęstowana sokiem z aronii. Smakował lepiej niż każdy, który miałam okazji do tej pory próbować. Od razu zapytała, w czym tkwi sekret jego smaku. Odpowiedź kuzynki mnie zaskoczyła.
Czyszczenie okapu kuchennego bywa wyzwaniem, ale jest potrzebne, jeśli chcemy, by działał on bez zarzutu i wyglądał estetycznie. Ten sprzęt jest bardzo przydatny w kuchni, bo pochłania niechciane zapachy. Co zrobić, by okap lśnił i jak się pozbyć z niego klejącego tłuszczu? Sięgnij po ten popularny napój, a efekt Cię zaskoczy.
Dżem z agrestu jest świetnym dodatkiem do wypieków i deserów. Przygotowanie lekko kwaskowego owocowego przysmaku do niedawna wydawało mi się trudne. Jednak, gdy babcia wyjawiła mi przepis, okazało się, że to bułka z masłem. Wystarczy jeden dodatek i odrobina cierpliwości. Efekty są znakomite.
Bosacka znalazła sposób, by oszczędzić, nie odmawiając sobie modnych produktów. Edukatorka pokazała jak w domowym zaciszu zrobić kultowe bubble tea. Dzieci i młodzież uwielbiają ten pochodzący z Azji napój, a samodzielnie przygotowana odsłona jest o wiele tańsza.
Syrop z mięty idealnie pasuje do napojów. Prosty przepis na ten nietuzinkowy, niedostępny w większości sklepów dodatek zdradziła mi moja babcia. W lecie zawsze zbierała aromatyczne listki, by w chłodniejsze dni cieszyć się pyszną, pełną smaku herbatą. Spróbujcie i wy — niewielki wysiłek się opłaci.
Z notatnika babci dostałam rewelacyjny sposób na ciasto. To jej sprawdzony przepis na sernik z wiaderka, który zawsze wychodzi. Jest bardzo prosty do wykonania i smakuje wręcz obłędnie, a dzięki dodatkowi mleka w proszku zawsze ma idealną konsystencję.
Jak wybrać dobrego arbuza? Przed takim dylematem nie raz stawaliśmy na stoisku z owocami. Na szczęście są sprawdzone metody, aby wziąć z półki idealnie słodki i soczysty owoc. Wystarczy zwrócić uwagę na kilka szczegółów jego wyglądu.
Nie wiesz co zrobić ze skórką arbuza? Zamiast ją wyrzucać, przygotuj pyszną marmoladę. Receptura jest bardzo prosta, a smak wyrobu zachwyci nawet sceptyków. Już nigdy nie zmarnujesz tej części arbuza.
Poniedziałek w Biedronce otwiera nowy tydzień promocji. Tym razem dyskont proponuje cukier w wyjątkowo niskiej cenie. Sprawdziliśmy szczegóły promocji i wiemy, jakie warunki trzeba spełnić.
Piankowy deser z zaledwie 4 składników jest przepyszny i banalnie prosty. Puszysta pianka zamknięta pomiędzy herbatnikami sprawdzi się idealnie na rozmaite okazje. Szczególnie pasować będzie podczas ciepłych dni lata. To ciasto bez pieczenia pokochają tak dzieci, jak i dorośli.
Koleżanka pokazała mi ostatnio niesamowity patent. Ten trik skutecznie oszukuje nasze kubki smakowe sprawiając, że zwykły ogórek smakuje jak arbuz. Do warzywa wystarczy dodać odrobinę produktu, który każdy ma w swojej kuchni. Mowa tu o zwyczajnym cukrze.
Zielone orzechy włoskie są idealne do przygotowania orzechówki. To nalewka, którą stosuje się na problemy żołądkowe. Bywa ostatnią deską ratunku w grypie żołądkowej. Jak ją przyrządzić, by służyła nam dłużej?
Zaczął się właśnie sezon na bób. Wiele osób wprost za nim przepada i zjada niemałe porcje tego warzywa niemal codziennie. Jest pyszne, zdrowe i wciągające. Ma jednak jedną wadę - działa wzdymająco, co nie jest komfortowe. Na szczęście są sposoby na to, by zminimalizować problemy gastryczne po spożyciu bobu.
Nie masz jeszcze ciasta na niedzielę? Nic straconego, to z naszego przepisu zrobisz w 15 minut. Do przygotowania potrzebujesz jajek, cukru, mąki, oleju i proszku do pieczenia. Jednak najważniejsza będzie maślanka, która nie tylko zapewni doskonałą wilgotność i lekkość, ale też przedłuży świeżość wypieku. Całość dopełnią owoce sezonowe - mogą to być truskawki, jagody, porzeczki czy czereśnie.
Smażona cebula jest nieodłącznym elementem wielu potraw. Jak sprawić, by była niezwykle apetyczna, i rozpływała się w ustach? Niektórzy w tym celu podczas smażenia oprószają warzywo solą. Ja jednak znamy lepszy sposób i zawsze dodaję do niej cukier.
Masz ochotę na słodkie co nieco? Jeśli masz pod ręką rabarbar, szybko zamienisz go w specjał, jakiego nie powstydziłaby się żadna cukiernia. Wystarczy go pokroić, chwilę podsmażyć i posypać kruszonką. Po zapieczeniu powstanie pyszny, orzeźwiający deser. Idealny na ciepłe dni.
Jakich napojów nigdy nie tknie dietetyk? Te wskazał właśnie Michał Wrzosek. Znany dietetyk w krótkim filmiku mówi o trzech napojach i wyjaśnia, dlaczego nigdy nie zdecyduje się po nie sięgnąć. Ekspert z pewnością nie może się mylić, więc warto go posłuchać.
Kucharz Maciej potrafi zaskakiwać smakoszy. Tym razem zaprezentował przepis na niecodzienny chleb w jajku. Mowa o tostach francuskich z kontrowersyjnym dodatkiem. Macza chleb w jajku, dodaje pewne składniki i uzyskuje pyszny kulinarny efekt. Wypróbuj ten patent kucharza Macieja.
Gofry są bezdyskusyjnym symbolem wakacji. Ty słodkim przysmakiem zajadają się duzi i mali. Czy wiesz, jak w prosty sposób uzyskać najlepsze ciasto do ich przyrządzenia? Cała tajemnica tkwi w dodatku wody gazowanej.
Borys Szyc ma zdecydowanie dobre życie. Ceniony aktor i producent filmowy mimo upływu lat nie traci na popularności. Tym jednak, co stawia kropkę nad i jego udanej egzystencji, jest wyśmienity deser, który przygotowuje dla niego żona . Ekspresowa tarta z truskawkami i rabarbarem skutecznie osłodzi każdy dzień.
Sezon na czereśnie w pełni. Jecie te pyszne i zdrowe owoce? Co robicie z pestkami? Lara Gessler ma sposób na wykorzystanie tych pozostałości z czereśni. Warto wypróbować jej patent.
Sezon na truskawki trwa w najlepsze. Jak jednak można przedłużyć świeżość owoców, jeśli nie zostaną zjedzone tuż po zakupie? Aby dłużej pozostały apetyczne i bez oznak psucia, warto przepłukać je w wodzie z octem. Dzięki temu będą się dobrze przechowywać przez znacznie dłuższy czas.
W Biedronce ruszyła wyjątkowa promocja. W korzystnych cenach sklep oferuje produkty, które przydadzą się w każdym domu. Szczególna uwagę warto zwrócić na cukier oraz masło. Jeszcze tylko dziś dostaniecie je z korzystnym rabatem.
Ogórki kiszone są chyba jedną z najczęściej przygotowywanych kiszonek w naszym kraju. Przepisy na kiszenie ogórków bywają przekazywane z pokolenia na pokolenie. My radzimy, by podczas kiszenia pamiętać o dodaniu odrobiny cukru do zalewy. Dzięki temu ogórki wyjdą niezwykle smaczne i długo pozostaną jędrne.