Wafle z kremem potrafią być bardzo smaczne. Kiedy okazało się, że moja mama ma przepis na słodycze, którymi zajadałam się w dzieciństwie, musiałam spróbować je odtworzyć. Wyszło naprawdę dobrze. Poniżej dzielę się ty prostym, ale pysznym przepisem.
Czy przepisy z internetu zawsze są nieomylne? Niestety nawet te z filmowym instruktażem mogą wprowadzić nas w błąd. Przekonałam się o tym ostatnio, robiąc banalne ciasto z gruszkami. Choć wyszło przyzwoicie, do ideału sporo mu brakowało.
Szukasz sposobu na pyszną i szybką kolację? Koniecznie wypróbuj te smażone placki. Moja cała rodzina wprost się nimi zajada. Wystarczy podać do nich szklankę mleka i doskonały posiłek gotowy.
Macie ulubiony przysmak z dzieciństwa? Moim są ciastka w kształcie grzybów spod ręki mojej mamy. Mimo imponującego wyglądu są banalnie proste w przygotowaniu. Do tego wszystkiego smakują obłędnie pysznie.
Przygotowanie soku z pigwowca nie musi wymagać specjalnego sprzętu. Niedawno znalazłam patent, dzięki któremu wykonanie wzmacniającego odporność napoju będzie niesamowicie proste. Trzeba tylko uzbroić się w cierpliwość.
Mój dziadek gotował folię aluminiową w garnku. Ta czynność zawsze mnie dziwiła. Zastanawiałam się, po co dziadek, to robi? Jednak teraz sama tak postępuję i jestem zadowolona z efektów. Wyjaśnię, dlaczego, tak robię.
Smażona cebulka jest pysznym dodatkiem do wielu potraw. Podawana wprost z patelni ma wielu zwolenników. Okazuje się, że jej smak możemy jeszcze bardziej podkręcić i sprawić, że będzie o niebo lepsza niż zazwyczaj. Wszystko dzięki odrobinie pewnego produktu, który pewnie masz w swojej kuchni.
Dżem z aronii jest znakomity. Jego lekko kwaśny smak świetnie przełamie słodycz niejednego deseru. Warto zrobić zamiast soku do herbaty.
Przetwory siostry Anastazji są znane na całą Polskę. Teraz jest idealny czas, by sprawdzić jej przepis na buraczki na zimę. Zakonnica do swoich słoików dodaje 2 typowo letnie składniki. Dzięki nim całość smakuje wprost obłędnie.
Polacy nie wyobrażają sobie początku dnia bez filiżanki kawy. Wiele osób swój napój dosładza cukrem, a niektóre dodatkowo śmietanką. Warto jednak spróbować zupełnie innego, zdrowszego sposobu na poprawienie smaku kawy. Nieoczywisty dodatek daje oszałamiające efekty.
Koniec lata to idealny czas na przygotowywanie przetworów. Już wkrótce półki w spiżarniach uginać się będą pod rozmaitymi smakołykami. Upewnij się, że pośród dżemów i ogórków nie zabraknie obłędnego kompotu z jabłek na zimę. Cała rodzina będzie wprost przepadać za jego smakiem.
Pyszne ciasto bez pieczenia o kokosowym smaku skusi niejednego łasucha. Wykonanie jest bardzo proste i wymaga jedynie podstawowych składników. Szybki deser jest ulubieńcem mojej rodziny. Z talerzy znika ekspresowo.
Koleżanka poczęstowała mnie ostatnio domowymi lodami. Smakowały jak z najlepszej cukierni, poprosiłam więc o przepis. Kiedy zobaczyłam, jak jest banalny, od razu zakasałam rękawy i nastawiłam swoją porcję. Nie mogę się doczekać, aż podam je rodzinie.
Mówi się, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Co zjeść na śniadanie, aby syciło nas na długo? Opcji jest wiele, jednak niektórych rzeczy powinno się za wszelką cenę unikać. W grę wchodzi nasze dobre samopoczucie oraz zdrowie.
Cukinia po kaszubsku jest prosta w wykonaniu i pyszna. Spodoba się zwłaszcza tym, którzy nie wyobrażają sobie marynowania warzyw w occie. Robię ją już od dawna i jestem więcej niż zachwycona.
Dżem z aronii wyszedł wam goryczkowy? Następnym razem skorzystajcie z prostej sztuczki, która sprawi, że będzie o niebo smaczniejszy. Wcale nie chodzi o wsypywanie dużej ilości cukru. Zebrane owoce wystarczy zamrozić. Efekty przyjemnie was zaskoczą.
Powidła śliwkowe mojej babci zawsze wydawały mi się zbyt słodkie. Ich zrobienie nie było też proste — wymagało mieszania i podglądania, czy nic się nie przypala. Znalazłam ostatnio łatwiejszy przepis i okazał się strzałem w dziesiątkę.
Doda od zawsze budziła zachwyt swoją sylwetką. Teraz dobrze wiemy w czym tkwi sekret jej diety. Artystka chętnie wypowiada się na tematy jedzenia w swoich mediach społecznościowych. Jej zdaniem kluczowe dla idealnego kobiecego wyglądu jest zrezygnowanie z 1 konkretnego produktu.
Podczas ostatnich dni bardzo dbałam o nawodnienie. Upał i przebywanie na słońcu dawały się we znaki. Mimo picia dużych ilości wody nie czułam się najlepiej. Dopiero przypadkowy artykuł podpowiedział mi, co pić w upały.
Od zawsze słyszałam, że sernika na zimno nie da się zrobić z kiwi. Właściwości owocu mają uniemożliwiać stężenie galaretki. Ja jednak wiem, że kiwi z sernikiem na zimno tworzą wyjątkowo udaną parę. Wystarczy 1 trik, aby ciasto wyszło dokładnie takie, jak powinno.
Ceny posiłków podczas wakacji potrafią niemile zaskoczyć. Inflacja szaleje wszędzie, od gór, przez Mazury, aż po polskie morze. Pewna kobieta właśnie na mazurach postanowiła kupić dziecku słodką przekąskę w postaci gofra. Cena, którą zobaczyła na paragonie po prostu wbiła ją w ziemię.
Obierasz ogórki przed marynowaniem? Nie wyrzucaj ich skórek. Moja mama zawsze zachowywała je do zrobienia znakomitej alternatywy octu jabłkowego. Receptura jest tak prosta, że każdy sobie poradzi. Warto spróbować.
Ciasto bananowe bez pieczenia pokochała cała moja rodzina. Deser jest prosty w przygotowaniu i nie wymaga wiele wysiłku. Efekt natomiast zachwyca i z pewnością przekona do siebie nie tylko dzieci.
Podczas ostatniego spotkania koleżanka podarowała mi cukinię. W ogródku jej teściów to warzywa obrodziło wyjątkowo szczodrze, każdy chętny może więc dostać jedną za darmo. Gdy zobaczyłam tę wybraną dla mnie wręcz oniemiałam. Po chwili jednak wpadłam na pomysł, co zrobić z tak dorodnym egzemplarzem.
Ciasto krówka bez pieczenia zachwyci każdego łasucha. W mojej rodzinie gości bardzo często, bo nie jest skomplikowane, a składniki można znaleźć w każdym sklepie. Smak jest nie do podrobienia, więc trzeba spróbować.
Chleb jest nieodłącznym elementem w wielu polskich domach. Niestety nader szybko zsycha się i pleśnieje. Czy wiesz, jak przedłużyć świeżość pieczywa? Okazuje się, ze jest na to jedna prosta rada metoda.
W czasie niedzielnego obiadu u babci zawsze mogłam liczyć na pyszny napitek. Był to wyśmienity kompot, który przygotowywała z mirabelek. Dziś sama przygotowuje go dla swojej rodziny. Receptura na szczęście zachowała się w babcinym notesie.
Danuta Martyniuk wyrasta na prawdziwą celebrytkę. Od kiedy pochwaliła się światu swoją spektakularną metamorfozą, stopniowo wychodzi z cienia słynnego męża. Pani Danuta jednak stroni od śpiewania, za to chętnie udziel się w tematach kulinarnych. Zdradziła, ze jednym z jej popisowych dań jest proste, ale pyszne ciasto ze śliwkami.