Szukasz pomysłu na oryginalny przetwór, który zimą będzie świetnym dodatkiem do potraw? Postaw na łagodne śliwki w occie z dodatkiem goździków. Podajemy Wam przepis na ten specjał, bo jest naprawdę pyszny. I z pewnością będzie rewelacyjnym dodatkiem do pieczonych mięs, wędlin, serów i pasztetów.Przełom lata i jesieni to czas, kiedy możemy cieszyć się smakiem śliwek węgierek, gruszek, jabłek, dyni, orzechów. Węgierki dojrzewające w pełnym słońcu są teraz słodkie i bardzo soczyste. Przygotujemy z nich wiele świetnych potraw, w tym właśnie śliwki w occie.Śliwki w occie na zimę to przetwory, które wykorzystamy do przełamania wyraźnego smaku mięs, pasztetów i serów. Śliwki w zalewie z dodatkiem korzennych przypraw pachną bardzo apetycznie, a smakują jeszcze lepiej.Przed przygotowywaniem śliwek w occie, koniecznie umyjmy i wyparzmy słoiki i zakrętki. Jeśli tego nie zrobimy, na owocach szybko pojawi się pleśń i wszystkie przetwory będą do wyrzucenia. Sprawdźmy również, czy zakrętki dobrze pasują do słoików, jeśli do śliwek dostanie się powietrze, także zaczną się psuć.Śliwki w occie musimy pasteryzować. Zakręcone słoiki wstawiamy do większego garnka, wlewamy wodę, żeby sięgała mniej więcej do 3/4 wysokości słoików. Wodę powoli doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy 20 minut.
Zupa krem z dyni z dodatkiem mielonego imbiru i gałki muszkatołowej to pomysł na rewelacyjny obiad w chłodne, jesienne dni. Zupa jest pożywna i bardzo smaczna, a dzięki przyprawom również doskonale rozgrzewa.Zupę krem z dyni możemy podać na wiele sposobów. Możemy przygotować do niej domowe grzanki ziołowe lub czosnkowe, podać z groszkiem ptysiowym. Moją ulubioną wersją jest natomiast krem z prażonymi pestkami dyni i kwaśną śmietaną, tak podana zupa za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy.Do przygotowania zupy krem z dyni wykorzystajmy bulion warzywny lub rosół z poprzedniego dnia. Możemy również wcześniej ugotować szybki wywar z kilku warzyw, żeby zupa była bardziej aromatyczna. Zrezygnujmy z bulionu przygotowanego z kostek rosołowych, to sama sól i konserwanty.Zupę krem z dyni ugotujemy bardzo szybko. Obrane i pokrojone warzywa gotujemy do miękkości, następnie blendujemy i doprawiamy. Pestki wybrane z dyni możemy samodzielnie wysuszyć i trzymać w szklanym słoiku, będą pysznym dodatkiem do zup kremów.
Babcia Mirka zdradziła przepis na najsmaczniejsze kluski kładzione. Robiąc kluski, oddziela białko od żółtka, z białka ubija na sztywną pianę i dodaje ją na sam koniec do przygotowanego ciasta. Za sprawą tego prostego triku kluski będą puszyste i delikatne.Kluski kładzione to świetny pomysł na obiad. Kluski możemy podać zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Jeśli chcemy zrobić kluski na słodko, do ciasta dodajmy mleko. Ugotowane już kluski podajmy z cukrem waniliowym i śmietaną lub z owocami sezonowymi. Do wytrawnych klusek kładzionych zamiast mleka dodajmy wodę lub bulion. Kluski możemy podać z mięsnym gulaszem, roladami wołowymi, duszonym mięsem, pieczoną kaczką. Kluski świetnie smakują również podane z ulubionymi warzywami, np. groszkiem zielonym, suszonymi pomidorami, szpinakiem, sosem kurkowym.Kluski kładzione są naprawdę proste w przygotowaniu. Gotujemy je w osolonej wodzie przez kilka minut. Pod koniec gotowania musimy je delikatnie zamieszać. Kluski wykładamy łyżką, nie musimy więc wyrabiać i zagniatać ciasta.
Smażona wątróbka ma wielu amatorów. Zazwyczaj do jej przyrządzenia wykorzystujemy cebulę. Warto zamienić ją na dwa inne produkty, które równie dobrze wydobędą delikatny smak drobiowych podrobów. Czosnek i sok z cytryny nadadzą daniu przyjemnego aromatu i sprawią, że będzie rozpływać się w ustach. Spróbujecie?Wątróbka drobiowa obfituje w wiele cennych składników odżywczych. Przyrządzona z aromatycznym czosnkiem i sokiem z cytryny jest delikatna i pełna smaku. Jeżeli szukaliście nowego pomysłu na podanie podrobów — ten patent z pewnością wam się spodoba. Tak pysznego dania dawno nie jedliście.
Lekkie placuszki bananowe są świetną alternatywą dla tradycyjnych kanapek do szkoły. Dzieci uwielbiają takie rarytasy, a placuszki, mimo że są słodkie, nie mają dodatku cukru. Placki z bananów i płatków owsianych z pewnością posmakują każdemu łasuchowi. Placuszki bananowe przygotujesz z trzech składników: dojrzałych bananów, jajek i płatków owsianych. Do placuszków bananowych możesz dodać również jabłko, które urozmaici smak całego dania. Jabłko pokrój w drobną kostkę i dodaj do zblendowanej masy. Wymieszaj, a następnie usmaż na oleju.Placuszki bananowe możesz podać dziecku z jego ulubionymi dodatkami. Placki doskonale smakują z orzechami, bakaliami i świeżymi owocami. Osobiście polecam winogrona, brzoskwinie, borówki, w sezonie natomiast maliny i truskawki. Dzieci będą zachwycone szkolną przekąską.Do przygotowania placuszków bananowych wykorzystaj płatki owsiane zwykłe, czyli grube, nieprzetworzone ziarna. Płatki błyskawiczne i górskie są już przetworzonym produktem i nie są tak bogate w błonnik i inne składniki odżywcze. Pożywne placuszki bananowe z płatkami owsianymi
Wątróbka drobiowa w miodowej marynacie z dodatkiem jabłka i cebuli to pomysł na klasykę w nowej odsłonie. Okrasa do marynaty dodaje również czosnek i świeży rozmaryn. Do wątróbki przygotowuje również glazurę z miodu i octu balsamicznego. Wątróbka to jeden z ulubionych podrobów Polaków. Przesmażona z jabłkiem, cebulą, majerankiem, czy innymi, ulubionymi dodatkami jest pomysłem na pyszny obiad lub kolację dla całej rodziny. Zwykle wątróbkę marynujemy również w mleku, żeby pozbyć się gorczyczki i sprawić, że mięso będzie delikatne.Okrasa na kanale Karol Okrasa & Kuchnia Lidla zdradził niedawno patent na doskonale soczystą i jeszcze delikatniejszą wątróbkę drobiową. Okrasa marynuje mięso w miodzie, czosnku i rozmarynie. Podsmaża je również na specjalnej glazurze. Tak przygotowana wątróbka to gratka dla każdego miłośnika podrobów.Pamiętajmy, aby nigdy nie solić wątróbki przed smażeniem. Sól sprawi, że mięso będzie twarde. Karol Okrasa również doprawia danie przed samym podaniem. Podczas smażenia nie przekłuwajmy wątróbki, ponieważ możemy się mocno poparzyć. Mięso obracajmy szczypcami kuchennymi.
Ogórki kiszone to najbardziej popularne przetwory na zimę, są kwaśne, jędrne i pełne smaku. Wystarczy jednak jeden błąd podczas przygotowywania ogórków, a zamiast pysznych kiszonek otrzymasz zepsute ogórki, na których dodatkowo pojawiła się pleśń.Ogórki kiszone to świetny dodatek do dań obiadowych, grillowanego mięsa, kotletów schabowych, duszonej wołowiny. Dodajemy je również do sałatek, np. do tradycyjnej jarzynowej i gotujemy z nich przepyszną zupę ogórkową.Ogórki kiszone podajemy często jako dodatek do zimnej płyty, np. serów, wędlin, smalcu. Możemy przygotować z nich również pyszne pasty kanapkowe. Wystarczy jednak jeden błąd podczas robienia przetworów na zimę, aby wszystkie kiszonki wylądowały w koszu.W procesie fermentacji ogórków kluczowe są bakterie mlekowe. To one odpowiadają za smak, a także za mętny, zielonkawy kolor wody i biały nalot na ogórkach. Jeśli jednak źle przygotujemy same ogórki i słoiki, a nawet niedokładnie umyjemy ręce przed robieniem przetworów, do ogórków przedostaną się bakterie i mikroorganizmy, które kiszonki zepsują.
Nie wiecie czym zagęścić zupę? Oprócz klasyki w postaci śmietany czy mąki można wykorzystać kilka innych produktów. Część z nich z pewno macie w kuchni. Podpowiadamy, co będzie skuteczne. Zahartowana śmietana czy przesiana lub podsmażona na maśle mąka nie zawsze sprawdzą się jako zagęstnik do zupy. Zasmażki są ciężkostrawne, a po nabiał nie każdy chce lub może sięgać. Konieczne są więc inne pomysły.
Szukacie pomysłu na dodatek do obiadu? Przygotujcie lekko pikantną surówkę z pora. Pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich. Ma doskonale wyważony smak, w czym pomaga dodatek selera korzeniowego. Koniecznie przetestujcie nasz przepis.Surówka z pora to niezwykle prosta surówka, którą przygotujemy w kilka minut. Oprósz pora i selera, znajdziemy w niej jabłko, szczypiorek i marchewkę. Całość uzupełniona jest niewielką ilością majonezu i jogurtu naturalnego. Surówka jest tak smaczna, że każdy poprosi o dokładkę.Przed dodaniem majonezu i jogurtu do surówki z pora, skrop ją sokiem z cytryny i dokładnie wymieszaj. Sok z cytryny zapobiega ciemnieniu jabłka i reszty składników, cała surówka wygląda więc bardzo apetycznie i świeżo. Surówkę z pora podaj od razu po przygotowaniu lub wstaw do lodówki, żeby się schłodziła. Druga opcja sprawia, że surówka staje się pełniejsza i wyraźniejsza w smaku. Surówka z pora może stać w lodówce maksymalnie do dwóch dni.
Dynia jest pysznym i zdrowym warzywem, z którego przygotujemy wiele dań, a także ciasta, desery i przetwory. Dynia ma zazwyczaj twardą skórę, przez co ciężko ją obrać i oczyścić. Na szczęście mamy skuteczne sposoby na ułatwienie sobie zadania. Jednym z nich jest upieczenie warzywa.Sezon na dynię zaraz się rozpocznie, wykorzystaj go więc jak najlepiej i przygotuj wiele pysznych potraw, które będą totalnym hitem na Twoim stole. Poznaj sprawdzony sposób na pokrojenie i obranie dyni ze skóry. Miąższ będzie gotowy do dalszej obróbki w zaledwie 30 minut.Nie wyrzucaj pestek z dyni, możesz je wysuszyć i mieć pyszny dodatek do zup kremów i sałatek. Pestki opłucz z resztek miąższu i dokładnie osusz. Następnie rozłóż je równomiernie na blasze. Piecz około godzinę w 80 st. C, ostudź i przełóż do szklanego pojemnika.
Kotlety mielone z kalafiora są pysznym pomysłem na lekki i sycący obiad na bazie warzyw. Proste w przygotowaniu danie syci na długo, a smakuje świetnie. Podajcie rodzinie, a z pewnością poproszą o dokładki. Szukacie alternatywy dla mięsnych kotletów? Mielone z kalafiora idealnie się sprawdzą. Delikatne w smaku warzywo ugotujemy, doprawimy kilkoma przyprawami i zrumienimy na patelni, tworząc znakomity i pełen aromatu posiłek. Jest idealny na każdą okazję. Spróbujecie?
Zupę pomidorową zawsze podajecie z ryżem lub makaronem? Proponujemy zamienić te dodatki na kaszę kuskus. Jest smaczna i delikatna, a jej przygotowanie niemalże ekspresowe. Koniecznie spróbujcie — rodzina poprosi o dokładkę.Aromatyczna i pełna smaku zupa pomidorowa z kaszą kuskus jet doskonałym pomysłem na szybki i sycący posiłek. Jej przyrządzenie nie zajmie wam wiele czasu, a smak na długo pozostanie w pamięci. Spróbujecie?
Zamierzacie robić przetwory z cukinii? Polecamy cukinię w zalewie octowej z dodatkiem aromatycznej przyprawy curry. Mało wyraziste w smaku warzywo nabierze aromatu orientalnej przyprawy, a także czosnku i gorczycy i stanie się świetnym dodatkiem do wielu dań.Do przygotowania cukinii w zalewie wykorzystajmy świeżą cukinię, jest soczysta i ma delikatną skórkę. Jeśli mamy jednak stare warzywo, obierzmy je przed krojeniem. Do każdego słoika dodajmy również korzeń chrzanu, czosnek i ziarna gorczycy, dzięki którym cukinia będzie wyraźna w smaku i bardzo aromatyczna.Pamiętajmy, aby dokładnie umyć i sparzyć słoiki i zakrętki. To bardzo ważny etap przygotowań wszystkich przetworów na zimę, również cukinii w zalewie. Jeśli słoiki nie będą sterylnie czyste, przetwory się zepsują i pojawi się na nich pleśń.Kolejnym etapem jest pasteryzacja, dzięki której cukinia w zalewie będzie smaczna i świeża aż do następnego sezonu. Wykorzystamy ją jako pyszną przekąskę lub dodatek do dań obiadowych. Cukinia z dodatkiem przyprawy curry posmakuje każdemu miłośnikowi domowych przetworów.
Szukacie przepisu na knedle ze śliwkami? Babcia Kazia zna sekret miękkiego i rozpływającego się w ustach rarytasu. Odpowiednie i z umiarem dozowanie mąki pszennej sprawi, że ciasto nie wyjdzie twarde. Gdy już będzie gotowe, wypełnianie go śliwkami nie sprawi wam żadnych trudności. Spróbujecie? Miękkie i delikatne ciasto na knedle ze śliwkami uzyskamy tylko wtedy, gdy podczas przygotowania masy będziemy stopniowo wsypywać mąkę pszenną. Chodzi o to, by nie wsypać jej za dużo, a tylko tyle, ile jest niezbędne. Prosta taktyka, którą znała babcia Kazia, zawsze się sprawdza. Tak smacznego dania dawno nie jedliście.
Rauchy lubi wielu smakoszy. Ewa Wachowicz przyrządza je z wykorzystaniem kefiru, dzięki czemu są niezwykle lekkie i puszyste. Koniecznie ich spróbujcie — placuszki wprost rozpływają się w ustach. Dawno takich nie jedliście. Jeśli szukacie pomysły na racuchy lekkie niczym chmurka, które jednocześnie będą pełne smaku i sycące, przepis Ewy Wachowicz z pewnością przypadnie wam do gustu. Miss Polski do zrobienia placuszków wykorzystuje kefir i to właśnie jemu danie zawdzięcza swoją konsystencję. Warto się skusić.
Zapiekanka warzywna z serem mozzarella jest świetnym pomysłem na lekki i sycący obiad, a także na kolację na ciepło dla całej rodziny. Anna Lewandowska zapiekankę doprawia suszonym oregano, który rewelacyjnie podkreśla smak całego dania.Przepisy od Anny Lewandowskiej są zawsze lekkie, zdrowe i sycące. Tym razem zdradziła swój patent na pyszną zapiekankę warzywną, w której znajdziemy między innymi batata, cukinię i pomidory koktajlowe. Całe danie będzie gotowe w niecałą godzinę, a przygotujesz je naprawdę szybko.Zapiekanka warzywna to świetna alternatywa dla ciężkich zapiekanek z mięsem i ciężkimi serami. Zapiekanka, w której królują warzywa jest równie smaczna i przede wszystkim lekka i delikatna. Koniecznie musisz jej spróbować. Wszystkie składniki łączy włoski ser mozzarella.Zapiekankę możesz wzbogacić również o swoje ulubione warzywa, np. paprykę, czy buraka. Każde warzywo będzie smakować wyśmienicie, kiedy zapieczesz je z delikatną mozzarellą, suszonym oregano i skropisz oliwą. Zapiekanka warzywna nie ma sobie równych.
Zupa kalafiorowa z zacierkami jest świetnym pomysłem na pyszny, lekki, a zarazem sycący obiad dla całej rodziny. Bardzo łatwo i dość szybko ją ugotować. Dlatego doskonale sprawdzi się nawet w najbardziej zabiegany dzień. Dobrze też nadaje się do odgrzewania.Zupa kalafiorowa z zacierkami to domowa, tradycyjna zupa, która smakuje jak u babci. Jest bardzo aromatyczna, prosta i pożywna. Zupę koniecznie ugotujmy na mięsnej wkładce i warzywach rosołowych, dzięki którym nabierze wspaniałego smaku.Zupę kalafiorową możemy ugotować z mrożonych lub świeżych różyczek kalafiora. Świeży kalafior sprawdzi się doskonale w sezonie, zimą natomiast możemy wykorzystać mrożonkę. Zupę doprawmy również świeżym lub mrożonym koperkiem i gałką muszkatołową.Zacierki w zupie kalafiorowej przygotujemy wyłącznie z jajka i mąki. To nic innego, jak malutkie, drobne kluseczki, które surowe wrzucamy pod koniec gotowania zupy i które doskonale zagęszczą całe danie.
Naleśniki są wspaniałą bazą zarówno do dań wytrawnych jak i tych serwowanych na słodko. Aby wychodziły za każdym razem idealne i delikatne, warto zastąpić mleko jogurtem naturalnym. Gęsty jogurt sprawi, że nasze naleśniki będą wręcz rozpływały się w ustach.Kluczową kwestią w procesie przygotowania naleśników jest zachowanie odpowiednich proporcji składników. Bazę stanowią jajka, mąka oraz dodatek płynny- w naszym przypadku jogurt naturalny. Naleśniki z dodatkiem jogurtu będą idealne podane na słodko.
Szukasz pomysłu na słodką kolację dla dzieci? Naleśniki zapiekane z twarogiem i owocami na pewno im się spodobają. Pysznemu połączeniu delikatnego ciasta, świeżych sezonowych smakołyków i lekkiego twarożku o smaku wanilii nie można się oprzeć.Naleśniki na słodko często podaje się z serem lub dżemem. Tym razem proponujemy zapieczenie rarytasu z dodatkiem twarożku i świeżych owoców pod pierzynką z pysznej śmietanki. Przysmak będzie sycący i przyjemnie kremowy. Skusicie się?
Zasmażana kalarepa to pomysł na pyszny dodatek obiadowy. Pasuje zarówno do dań mięsnych i wegetariańskich i świetnie urozmaica każdy posiłek. Zasmażana kalarepa jest pyszną alternatywą dla kapusty.Kalarepa jest warzywem sezonowym, z którego gotujemy głównie zupy, przygotowujemy surówki, smażymy lekkie placki. Nie wszyscy wiedzą jednak, że kalarepę możemy również podsmażyć na maśle i przygotować do niej zasmażkę, wtedy smakuje wyśmienicie.Zasmażaną kalarepę podamy do każdego dania. Jest delikatna i bardzo aromatyczna. Podana na ciepło z dodatkiem masła i mąki zyskuje wspaniały smak, a jej przygotowanie zajmie nam dosłownie kilkanaście minut.Jak zrobić zasmażaną kalarepę? Wystarczy ją obrać, pokroić i podsmażyć na maśle, a następnie dodać mąkę, sól, pieprz. Nie zapominajmy również o koperku, który wzmacnia smak i aromat całego dania.
Bryndzówka jest góralską zupą z bryndzy. Wyraźna w smaku, aromatyczna, pyszna. Zupę możemy w prosty sposób ugotować również w domowym zaciszu, cała rodzina będzie zachwycona. Bryndzówka jest świetnym pomysłem na szybki i smaczny obiad.Bryndza jest serem produkowanym z mleka owczego. Jest serem miękkim o intensywnym smaku. Jest lekko słony i pikantny, czasem może być również lekko kwaskowaty. Ze względu na konsystencję, bryndza wykorzystywana jest do wielu wyśmienitych potraw, w tym do bryndzówki.Zupę z bryndzy ugotujemy na wywarze warzywnym lub rosole, który został z obiadu z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic się nie zmarnuje. Bryndzówka jest zupą z dodatkiem makaronu zacierkowego i zasmażki, jest pożywna, gęsta i bardzo aromatyczna.Bryndzówkę podajmy z pumperniklem i szczypiorkiem, tak smakuje doskonale. Możemy również zgrillować bułkę lub przygotować grzanki, oprószyć ją posiekaną natką pietruszki lub podać samą. Każda wersja podania zniknie z talerzy błyskawicznie.
Jak kroić cebulę, żeby nie szczypała w oczy? Najlepsi kucharze mają sprawdzony patent. Wystarczy mocno schłodzić warzywo po obraniu ze skóry i włączyć okap podczas krojenia. Te proste triki sprawią, że już nigdy nie uronisz ani jednej łzy podczas krojenia.Cebula jest uniwersalnym dodatkiem do każdego, wytrawnego dania. Niezależnie od tego, czy gotujemy zupę, rosół, przyrządzamy mięso na obiad, czy placki i inne dania wegetariańskie, cebula zawsze jest jednym z podstawowych składników. Jak kroić cebulę, żeby nie szczypała w oczy?Każda cebula zawiera enzymy i kwas siarkowy, które powodują łzawienie i są odpowiedzialne za nieprzyjemny zapach. Wystarczy jednak zastosować prostą sztuczkę, a substancje nie będą drażnić oczu. Jak kroić cebulę, żeby nie szczypała w oczy? Każdy ma na to swój sposób, my znamy patent najlepszych kucharzy.Cebula ma w kuchni uniwersalne zastosowanie. Dodajemy ją praktycznie do każdego dania, jajecznicy, zup, sosów, mięsa i dań wegetariańskich. Cebula jest nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa, jest naturalnym antybiotykiem i działa antyoksydacyjnie. Jak kroić cebulę, żeby nie szczypała w oczy? Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z rąk po krojeniu?
Kotlety mielone bez bułki tartej przygotowuje się niezwykle prosto. Zastępując popularny składnik musztardą, uzyskujemy masę, której wyrobienie nie sprawia trudności. Danie smakuje obłędnie i wychodzi niezwykle soczyste. Spróbujecie koniecznie — szybko zniknie z talerzy.Jeśli chcecie zrezygnować z dodawania bułki tartej do kotletów mielonych, mamy dla was patent, który pozwoli wam zrobić równie soczyste i smaczne danie. Pełna smaku i aromatu musztarda nada mięsu odpowiedniej konsystencji i sprawi, że po usmażeniu zachwycą najbardziej wybrednych. Skusicie się?
Jajka sadzone na śmietanie według przepisu Ewy Wachowicz to pomysł na świetny początek dnia. Jajka podane z pieczywem i ulubionymi warzywami są pysznym śniadaniem dla całej rodziny. Jajka przygotujesz bez grama oleju, czy masła. Ewa Wachowicz na swojej stronie ewawachowiczgotuje.pl zdradza swoim fanom najlepsze przepisy na dania główne, ciasta, desery. Ostatnio zdradziła świetny patent na jajka sadzone w śmietanie. Raz spróbujesz i już nigdy nie usadzisz jajek na oleju czy maśle.Do sadzenia jajek wykorzystaj śmietanę, która nie zważy się pod wpływem wysokiej temperatury. Najlepiej sprawdzi się śmietana 30%, która nadaje się również do zup i sosów. Jajka sadzone oprósz solą, pieprzem i ulubioną zieleniną: koperkiem, szczypiorkiem lub natką pietruszki.Jajka sadzone według przepisu Ewy Wachowicz są kremowe, delikatne i pełne smaku. Nie są również tak ciężkie jak te sadzone na oleju. Jajka sadzone na śmietanie to absolutny hit, którego należy spróbować.
Kluski leniwe z twarogiem smakują jeszcze lepiej bez gotowania. Sekretem smaku i chrupiącej skórki jest smażenie klusek na oleju lub maśle klarowanym. Kluski są pysznym pomysłem na obiad dla całej rodziny.Jeśli nie masz pomysłu na szybki posiłek, koniecznie przygotuj kluski leniwe inaczej. Kluski będą gotowe w dosłownie kilka chwil, a ich smak sprawi, że staną się absolutnym hitem na Twoim stole. Kluski podaj z cukrem i śmietaną. Możesz wykorzystać również owoce sezonowe.Do klusek leniwych wykorzystaj twaróg półtłusty, będzie najlepszy do scalenia ciasta. Ciasto możesz posłodzić klasycznym cukrem lub cukrem wanilinowym, jeśli chcesz, aby kluski leniwe miały delikatną, waniliową nutę.Kluski leniwe zwykle gotujemy w osolonej wodzie. Kluski wtedy są miękkie i delikatne. Bardziej charakterne będą jednak, kiedy usmażysz je na oleju lub maśle klarowanym. Mają ładny, rumiany kolor, a z zewnątrz zachwycą chrupiącą skórką.
Zimne nóżki są przysmakiem, który skusi niejednego amatora tradycyjnej kuchni polskiej. Ewa Wachowicz zdradziła niedawno jaki trik stosuje, by uzyskać atrakcyjny wygląd smakołyku. Restauratorka przyrządza galaretę w tortownicy, dzięki czemu jej podanie jest prostsze. Spróbujecie? Galareta wieprzowa, czyli zimne nóżki, jest znakomitą przystawką, która na niejednym polskim stole gości podczas spotkań rodzinnych. Przyrządzona według pomysłu Ewy Wachowicz — w tortownicy — nie tylko jest smaczna, ale też łatwo ją podzielić.
Kotlety rybne są pomysłem na prosty i szybki obiad dla całej rodziny. Kotlety są o wiele smaczniejsze od tradycyjnych schabowych, czy mielonych. Są delikatne, soczyste i rozpływają się w ustach. Poznaj prosty przepis na siekane kotlety rybne.Kotlety rybne to świetna alternatywa dla mięsnych i ciężkich kotletów. Kotleciki rybne są bardzo soczyste, a dzięki świeżym ziołom i innym przyprawom zyskują wspaniały smak. Kotlety mają delikatną, lekko chrupiącą skórkę.Do przygotowania kotletów rybnych wykorzystaj filet z ulubionej ryby. Pamiętaj jednak, żeby rozmrozić filet w temperaturze pokojowej. Rozmrażanie w mikrofalówce np. przyczyni się do utraty smaku i kotlety nie będą już tak dobre.Kotlety rybne są proste w przygotowaniu. Nie musisz ich panierować, ubijać i dobrze wyrabiać. Siekaną rybę połącz z resztą składników i wymieszaj. Masę rybną smaż na rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym na złoty kolor.
Golonka po polsku przepisu Tomasza Strzelczyka zachwyci swoim smakiem i delikatnością każdego miłośnika mięsnych potraw. Golonka jest niezwykle soczysta, a mięso dosłownie samo odchodzi od kości. Strzelczyk golonkę zapieka z jabłkami, kiszoną kapustą i ziemniakami, to sekret doskonałego i kompletnego dania.Tomasz Strzelczyk na swoim kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube dzieli się z fanami prostymi przepisami na przepyszne dania. Z tego też kanału pochodzi przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule.Strzelczyk niedawno pokazał, jak przygotować golonkę po polsku z ziemniakami, jabłkami i kiszoną kapustą. Całe danie wygląda bardzo apetycznie, a smakuje jeszcze lepiej. Sama golonka jest niezwykle soczysta i delikatna, a podana z dodatkami tworzy fantastyczną potrawę.Tomasz Strzelczyk zdradził swój patent na twardą golonkę wieprzową: najpierw gotuje mięso z dodatkiem ziół i przypraw, następnie nacina i naciera marynatą z miodu i musztardy. Tak przygotowana golonka trafia do piekarnika wraz z jabłkami, ziemniakami i kiszoną kapustą.